Еврокомисар Йоурова: Дефектите в демокрацията се сливат в негоден за пиене коктейл

Еврокомисар Йоурова: Дефектите в демокрацията се сливат в негоден за пиене коктейл

© Associated PressПравосъдието, борбата с корупцията, рамката за баланс на властите и медийната свобода и плурализъм, разглеждани в докладите на еврокомисията за върховенството на закона, са взаимосвързани и за тях трябва да се води дебат най-малкото защото дефектите им се сливат заедно в негоден за пиене коктейл.


Това каза заместник-председателят на Европейската комисия и комисар по ценностите Вера Йоурова в началото на Международната конференция за свободата на медиите в България с домакин евродепутата от БСП и групата на социалистите и демократите Елена Йончева. Темите на форума, който се организира съвместно с брюкселското издание Euroactiv и който можете да гледате тук, са в два панела, озаглавени "Как може да помогне Европейския съюз" и "Чува ли ни Европа".


"Дневник" публикува без съкращения текста на речта на комисар Йоурова. Акцентите са на медията.
Благодаря ви много, г-жо Йончева, благодаря на организаторите, че ме поканиха. Бих искала да съм с вас там, но ситуацията не ни позволява да пътуваме.


В началото бих искала да отправя много силно послание към вас и да ви пожелая да сте здрави и в безопасност.


Когато представих първия доклад за върховенството на закона преди две седмици, казах, че искам да вляза в диалог не само с държавите членки, но и с Европейския парламент и националните парламенти, както и с други участници в процеса. Затова днес съм тук, за да обсъдя с вас тези важни теми. Това е първият път, когато комисията прави по-общ поглед на въпроси на върховенството на закона в съюза. Мисля, че е важно да се обсъди този доклад, тъй като правим нещо ново. Новото е, че докладът покрива


четири основни стълба, които мислим, че са взаимосвързани


- правосъдие, борба с корупцията, рамка за проверка и баланс на властите и медийната свобода и плурализъм, която е и темата на дебата. Вярваме, че е от значение да дебатираме по тези теми, защото виждаме връзки между тях. Най-малкото защото дефектите често се сливат в негоден за пиене коктейл, така че искаме да по-широк поглед и широк и интензивен дебат.


Целта на доклада е и да обърнем вниманието към върховенството на закона, да дадем тласък на възможните решения, които могат да се намерят на национално и европейско ниво. Нека сега се фокусираме върху медийната свобода и плурализъм. Това бе демонстрирано и от кризата с COVID-19. Журналистите бяха на предна линия,


за да ни информират, но и за да подлагат на наблюдение


мерките, взети от хората на власт. За съжаление виждаме, че в Европа работата на журналистите става при все по-трудни условия. Освен икономическата криза и загубите на работни места в сектора проблем обаче са и политическият натиск и атаките и заплахи срещу журналисти.


Можем да кажем, че никоя страна не е пощадена от такива рискове и направихме обективна оценка на тази ситуация из ЕС.


Както казах и вече можете да видите в доклада за България, притесненията са свързани със собствеността на медиите и разпределението на държавна реклама. Докладът подчертава, че


много български журналисти описват политическата намеса


в медиите като общ проблем. Друга притеснителна тенденция е, че няколко организации съобщават за физически или онлайн атаки срещу журналисти в България. Съобщава се за кампании срещу независими и разследващи журналисти, изобличаващи случаи на корупция и съдебни дела.


Какво ще направи комисията за това? Първо ще помоля държавите, които не са направили това - включително България - да транспонират директивата за аудиовизуални медийни услуги. Тя насърчава независимостта на медийните регулатори и прозрачността на собствеността в медиите. Тя влезе в сила на 20 септември, така че в момента е на дневен ред.


Комисията с подкрепата на ЕП комисията започна серия пилотни проекти, която трябва да покажат къде са рисковете и заплахите за медийната свобода и плурализма, да подкрепят разследващите журналисти и да предложат правна помощ и практическо съдействие на журналисти, които се нуждаят от такава подкрепа. Искаме да


увеличим финансирането за такъв тип проекти


в следващия бюджет, а в този момент, тъй като все още преговаряме (за бюджета), говорим за 61 млн. евро. Радвам се, че съм тук с членове на ЕП, тъй като трябва да задвижим този бюджет и други програми, които трябва да донесат финансиране на медиите като Invest EU.


Трябва да направим още - до края на годината ще представим два плана за действие за медийния сектор и медийния плурализъм.


Първо Планът за действие за европейската демокрация за това как да подобрим безопасността на журналистите и относно стратегическите дела, които ограничават участието на обществеността (SLAP). Журналистите трябва да прекарвам времето си в работа, да бъдат пазителите на демокрацията ни, а не в съдилищата.


В плана за действие за демокрация ще обявим плана за SLAP догодина. Ще разгледаме и правилата за разнообразие и концентрация на собственост в медиите така, че да гарантират множественост на гласовете.


Втори е Планът за действие за аудио-визуалните медии - ще изследва дигиталната трансформация на тези сектори. Когато става дума за медиите, отговорността в медийния сектор е на държавите членки, а не на комисията. Затова е толкова важен диалогът на националните власти и съм готова да участвам в това. Комисията не може да води тази битка сама, но съм готова да използвам всички инструменти, с които разполагам, за да обърнем негативните тенденции, за да видим друга ситуация с медийния плурализъм и свобода в ЕС. Вярвам, че това е единственият път напред, за да процъфти демокрацията. Благодаря!

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xyi25666099
  xyi25666099
  Рейтинг: 55 Неутрално

  иначе казано - социализъм

  "Дневник" следи в реално време събитията около сблъсъците между институциите и протестите срещу правителството и главния прокурор, които навлизат в 266-cтия си ден
 2. 2 Профил на xyi25666099
  xyi25666099
  Рейтинг: 55 Неутрално

  дестилат на комунизъма

  "Дневник" следи в реално време събитията около сблъсъците между институциите и протестите срещу правителството и главния прокурор, които навлизат в 266-cтия си ден
 3. 3 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  Еврокомисар Йоурова: Дефектите в демокрацията се сливат в негоден за пиене коктейл
  ===
  Сто жадна тогава.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 4. 4 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3274 Весело

  Ма, Верке, мъ н'ъл ти и колеги го забъркахте, бе джанъм!

  И ся ...

  Аз не съм аз и въобще не съм дори и от тука, а?

  Де'й гиди ...

 5. 5 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  Елена Йончева: “’Aз съм и винаги съм била против санкции срещу Русия”

  Агент „Иванов“ Георги Горанов Готев

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 6. 6 Профил на Маргарет
  Маргарет
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Глупостите на комунистите нямат край! То не бяха пленуми, конгреси, конференции, резолюции, сега да чакаме Априлски пленум и сборник тезиси и съвсем ще се върнем в осемдесетте на миналия век. Благодарение на комунистическите фракции БСП и ДСБ!

 7. 7 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1965 Неутрално

  До коментар [#1] от "xyi25666099":

  Демокрацията, колкото повече затъпява народа, води до социализъм, защото тъпите и жадните са винаги повече от умните и разумните, а гласът им има също толкова стойност както на отговорните и внимателните.... А този социализъм води със сигурност във всички случай до някакъв вид комунизъм, както искаш го наричай, след което до пълна разруха и евентуално като се разчистят паразитите, може отново да излезе някаква стабилна държава построена от разумните оцелели.. Тея които не са били разреляни и заклани :))

  Независимо какво правиш.. В една демокрация си под милостта на тъпите и неразумните :)))

 8. 8 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5556 Неутрално

  Трябва по-твърди мерки от едно говорене за България

 9. 9 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  Социалисти, бивши комунисти, говорят за свобода на медиите. Не благодаря!

 10. 10 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3133 Весело

  "за тях трябва да се води дебат" - ами, започнали са го в ЕС, почти като при соца - планово, но в съкратени срокове, че там петилетките бяха най-вече три годишни. Много философствания, много експертиза, много корифеи, а толкова малко демокрация...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 11. 11 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 999 Весело

  Колко елегантно се споменава, че Йоурова "участва", ама дистанционно.
  Записала е оня ден едно приветствено слово с най-общи приказки пред лаптопа и го е пуснала на Милиончева по мейла, а родните демократи получават множествени оргазми от оказаното височайше внимание.....

  Знанието е сила, информацията - власт
 12. 12 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4958 Неутрално

  Дефектите на демокрацията са причините за краха на Древна Гърция и Древен Рим - роби и робовладелци, корупция, разхищение на държавни средства.

 13. 13 Профил на zapp
  zapp
  Рейтинг: 458 Неутрално

  На нашето лозе му трябва мотика ,а не молитва.

 14. 14 Профил на Маргарет
  Маргарет
  Рейтинг: 8 Любопитно

  "за тях трябва да се води дебат" - ами, започнали са го в ЕС, почти като при соца - планово, но в съкратени срокове, че там петилетките бяха най-вече три годишни. Много философствания, много експертиза, много корифеи, а толкова малко демокрация...
  —цитат от коментар 10 на ЗаНиЗа


  Кое демократично право ти е отнето, конкретно? Или и теб те "угнетява световният империализъм" и ти пречат "народните врагове", за да установиш "диктатура на пролетариата" по примера на другарите Сталин, Ленин, Брежнев, Димитров, Червенков и Живков?

 15. 15 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  "комисар по ценностите".... безценна длъжност! :-)

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на eht04676104
  eht04676104
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Защо така левашката пишете името на Юрова?

 18. 18 Профил на eht04676104
  eht04676104
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#16] от "Маргарет":

  ++++++++++++++++++

 19. 19 Профил на eht04676104
  eht04676104
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "xyi25666099":


  +++++++++++++++++

 20. 20 Профил на eht04676104
  eht04676104
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Еврокомисар Йоурова: Дефектите в демокрацията се сливат в негоден за пиене коктейл===Сто жадна тогава.
  —цитат от коментар 3 на clarkv622


  +++++++++++++++++++++++

 21. 21 Профил на eht04676104
  eht04676104
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Колко елегантно се споменава, че Йоурова "участва", ама дистанционно.Записала е оня ден едно приветствено слово с най-общи приказки пред лаптопа и го е пуснала на Милиончева по мейла, а родните демократи получават множествени оргазми от оказаното височайше внимание.....
  —цитат от коментар 11 на pag


  ++++++++++++++++++++++++++

 22. 22 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 311 Неутрално

  "Дефектите в демокрацията се сливат в негоден за пиене коктейл"

  Кака Верка пак за пиене си мисли. Не може да си позволява такъв изказ. Иначе ще стане като Бац€, когато след земетресението в Пернишко, се обърна към Цецо: "Дайте на тези кучета по една хубава пържолка".

  Спечелихме битка, но не и войната!
 23. 23 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  Дрънканици на нео-комунистки.

  Panta rhei....
 24. 24 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1823 Весело

  До коментар [#11] от "pag":

  Що не записа едно, в подкрепа на Тиквите, Пеевски, Домусчиев?

  Sic transit gloria mundi
 25. 25 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1823 Любопитно

  До коментар [#23] от "Molossian":

  Слуша ли ги?

  Sic transit gloria mundi
 26. 26 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 999 Весело

  До коментар [#11] от "pag":Що не записа едно, в подкрепа на Тиквите, Пеевски, Домусчиев?
  —цитат от коментар 24 на Hristov


  Ми питай нея, аз откъде да знам....

  Знанието е сила, информацията - власт
 27. 27 Профил на eht04676104
  eht04676104
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дрънканици на нео-комунистки.
  —цитат от коментар 23 на Molossian


  +++++++++++++++++++++

 28. 28 Профил на eht04676104
  eht04676104
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#26:"pag"][/quote]

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 29. 29 Профил на eht04676104
  eht04676104
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Нео-комунистите от БСП и ДСБ /ДБ се опитват да представят личните си желания и тези на собствениците си - олигарси, като някакви всеобщи "отнети демократични права", което е едновременно смешно и плашещо - защото това е една от първите крачки към налагането на диктатура! Другарите силно желаят прокуратурата да организира "лов на вещици" срещу техните икономически врагове - в случая Пеевски и Доган, без при това да са предоставили и едно валидно доказателство за някакви престъпления от тяхна страна - просто ги обявяват за "народен враг"!И понеже никой не им обръща внимание на комунистическите мантри, те трансформират безсилието си в долнопробна пропаганда и се опитват да ни убедят, че всички сме силно нещастни, потиснати и угнетени, защото въпросните субекти не са преследвани от закона. Само че нито аз, нито някой друг извън червено-лилявите агитки не се чувства угнетен от това, че Пеевски си бил правел някакъв си там негов бизнес и на Прокопиев това не му харесвало. На мен пък не ми харесва Донев да е откраднал цялата фармацевтична индустрия на България и да ми продава лекарства на тройни цени. И това ме вълнува много повече от това, че Пеевски (може би) ми продава новия Самсунг с 200 лева по-скъпо от конкурентите си в Технополис или Зора - ще си го купя от този, който ми го продаде по-евтино. Толкова е простичко. Но никой няма да възстанови парите на ограбените от пенсионните фондове, уравлявани от Прокопиев, с които си купува яхти и самолети и строи палати на Буджака - той, за неокомунистите, не е "народен враг". Изобщо, комунистите в истерията си толкова се омазаха, че надали някога ще могат да излязат от блатото, в което сами се завряха. Особено радикалната им фракция ДСБ/ДБ!
  —цитат от коментар 16 на Маргарет


  +++++++++++++++++++++++++

 30. 30 Профил на beH3uH .
  beH3uH .
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Браво! Удряте точно, където мутрите ги боли - по тъпите им медии които ги възхвалят.
  Ще има да се гърчат още малко и да цвилят, ама да се измъкнат - надали

 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Дефекти? Те тука направо за брак я направиха.

 32. 32 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4029 Неутрално

  Както очаквах, тази толкова важна тема е зарината от тролове, които си подават топката и си пишат по 100 плюса.

  Ако това помагаше...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 33. 33 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4120 Весело

  До коментар [#16] от "Маргарет":

  "Другарите силно желаят прокуратурата да организира "лов на вещици" срещу техните икономически врагове - в случая Пеевски и Доган, без при това да са предоставили и едно валидно доказателство за някакви престъпления от тяхна страна - просто ги обявяват за "народен враг"!"

  Няма кьораво доказателство зер!

  klimentm
 34. 34 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#32] от "Norman Granz":

  "Баце", такива като тебе само правата партийна линия приемат, ясен си!

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 35. 35 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4120 Весело

  До коментар [#34] от "trial_jezz":

  Да,друго си е линията на Малария Велева,Петьо Блъсков Валери Найденов Тошо Тошев и другите продажни журналисти!

  klimentm
 36. 36 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1823 Весело

  До коментар [#26] от "pag":

  Предполагам, щото има лична хигиена..

  Sic transit gloria mundi
 37. 37 Профил на Маргарет
  Маргарет
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Няма кьораво доказателство зер!
  —цитат от коментар 33 на klimentm


  Оказва се, че "статиите" за фирми, "близки до външния кръг от равнобедрения трапец под сферата на влияние на Пеевски", каквито са ви "доказателствата", не са достатъчни за повдигане на обвинения, дори в частния ВКС на придворния ви съдия Панов.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1621 Весело

  ......бивши комунисти, говорят за свобода на медиите. Не благодаря!
  —цитат от коментар 9 на balkantourist

  Е, късно е.
  "Бившият" комунист Борисов вече се изказа за мисирките.

 40. 40 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6292 Любопитно

  Боярищник???

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 41. 41 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5035 Неутрално

  Както очаквах, тази толкова важна тема е зарината от тролове, които си подават топката и си пишат по 100 плюса.Ако това помагаше...
  —цитат от коментар 32 на Norman Granz


  Къде видя сто плюса? Или крадецът вика дръжте крадеца.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 42. 42 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2259 Любопитно

  Коктейл за пиене , за смучене или за доброволен прием......не става ясно !

 43. 43 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 908 Неутрално

  Ама то много дефекти с тая демокрация, бе! Какво друго може да се очаква от цирковата демокрация, в която материала си мисли че от него нещо зависи, докато господарите правят цирк след цирк за да заблуждават и да се подиграват на идиотите, които има вярват на глупостите!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 44. 44 Профил на Kephy
  Kephy
  Рейтинг: 676 Неутрално

  [quote#37:"Маргарет"][/quote]

  Уникално - научихме вече, че съдиите повдигат обвинения.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 45. 45 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1919 Неутрално

  До коментар [#16] от "Маргарет":

  Айде сега бавничко да кажеш защо не си купуваш лекарства от конкурентите на Донев, кои пенсионни фондове управлява Прокопиев и защо не се прехвърлиш в други. Викат му пазарна икономика. Иначе и аз питам защо ББ харизва някои нещица на Доган или Путин ама отговор...йок!

 46. 46 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1919 Неутрално

  До коментар [#44] от "Kephy":

  Не бе, просто прокурорите ще стават и съдии...

 47. 47 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2171 Весело

  До коментар [#11] от "pag":

  Ойрокомисар Йоурова-Молдован :)

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 48. 48 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2171 Весело

  До коментар [#33] от "klimentm":

  Има едно! Снимката на Илийката Павлов с Пеев!

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 49. 49 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2568 Неутрално

  Тази така и не успя да разбере разликата между понятията "Върховенство на закона" и " върховенство на правото". Дори повечето наши анализатори го разбраха и говорят само за върховенство на правото!

  След като законите ги дялкат с ръждивата тесла креатури като Боко Тиквата и неговите марионетки, няма никакъв смисъл да се говори за върховенство на закона - кой закон, за ненаказуемост всяка предна власт ли? Или законът за заменките или за концесиите? А какво ще каже Юрова за законът за шефа на ДАНС, който беше променен само за да стане шеф един единствен човек? Върховенство на законът е нищо не значещо клише!

  Тези закони се спазват перфектно и е тяхна вината да няма парво в държавата. Нашите закони ни лишават от право, защото са писани да обслужват определени личности и клики!
  Понятието, което трябва да се използва е "Върховенство на правото"! Но какво ли разбира от това един чиновник, след като заплатата му не е обвързана със някаква особена експертиза.
  Изобщо не знам как могат да назначават на отговорни постове хора, които не разбират основни понятия, да не говорим за социалните взаимовръзки. Затова ЕС е в състояние на полуразпад, заради войнстващата посредственост по всички етажи на европейската администрация. Те не виждат Бойко като проблем, как да се справят с него и изобщо как могат да модерират процеси ако не успяват да дефинират проблемите. Аз мислих, че за толкова видими диктаторски похвати, които се прилагат в България, европейците ще са на едно мнение и ще мислят как да се преборят с това. И вместо вече да са открили механизъм за въздействие в България, те още спорят има ли проблем или няма. Това е пълен абсурд и яловщина! Таквиа хора трябва да вземат решения за цяла Европа, това вече е тъжно.

 50. 50 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1852 Весело

  Като знам, че Миглена Кунева беше еврокомисар, а сега пък Раданчо и Ленчето са евродепутати, не се учудвам, че тази мери политиката с коктейли.
  Или, ще кажете, щом перачка на пари е пробутана за евродепутат, що да не се бори за върховенство на закона заедно с еврокомисар, който си пада по коктейлите.
  Не могла да се наслади на коктейла,бил сбъркан.
  Съчувствам й.
  Друг е въпросът, дали именно коктейлът е сбъркан.
  Щото имам подозрения по въпроса.

 51. 51 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  Защо така левашката пишете името на Юрова?
  —цитат от коментар 17 на eht04676104


  Верно, че имаше някаква Юрова. Мислех че е от някоя орт бившите съветски републики. Те са такива напористи и нахъсани. Та, тази Йоурува, оная същата Юрова ли е? Що са и сменили името/

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK