Мит ли е равнодушието към непознати в големите градове

Мит ли е равнодушието към непознати в големите градове

© ReutersТрадиционно се приема, че хората, живеещи в големите градове, са по-малко склонни да помогнат на непознати в нужда, но нови изследвания показват, че вероятността за оказване на помощ е свързана със социално-икономически фактори и няма много общо с анонимността и бързите темпове на градския живот, разказва в. "Гардиън".


Учени от University College London (UCL) са проследили дали хората ще пуснат в пощата намерено писмо, дали ще помогнат на някого с изпуснати предмети, и дали ще спрат колата си, за да позволят на пешеходец да прекоси пътя в 37 квартала на 12 големи и 12 по-малки града във Великобритания.


Водещият автор на изследването Елена Цвирнер лично е провеждала експериментите с изпуснати предмети и пресичане на улицата, а писма, адресирани до нея, с бележка "Бихте ли могли да пуснете това в пощата вместо мен, моля? Благодаря ви", са били оставяни по паркирани коли и по тротоарите.
Като цяло е имало 1367 случая, в които хора са можели да помогнат на Цвирнер - и в 643 (47%) е била оказана помощ. Данните показват, че са пуснати 485 от 879 писма (55.1%), 130 от 398 (32.7%) души са помогнали на експериментатора да вземе някои изпуснати предмети и 28 от 90 (31.1%) коли са спрели.


Основната променлива, която влияе върху това дали се предлага помощ, е богатството на квартала, а не гъстотата на населението, смятат учените.


За разлика от много предишни изследвания експериментът е изследвал поведението в реалния свят, а не чрез онлайн проучвания или експериментални игри.


Друг автор на изследването Никола Райхани, професор по еволюция и поведенчески науки в UCL, каза, че идеята, че хората са по-приветливи в малките градове, до известна степен се подкрепя от по-стари проучвания, които са склонни да сравняват един централен квартал в голям град с подобен квартал в по-малък град.


Тъй като помощта на друг човек е по същество риск, вие плащате някаква цена, за да помогнете на някого и може да получите или да не получите възвръщаемост на инвестицията.


Никола Райхани,

професор по еволюция и поведенчески науки в University College London


Новият подход, който сравнява поведението в богати и в по-бедни квартали, открива нещо различно.


"Повечето вариации в това дали е предложена помощ се обясняват с колко заможен е даден квартал, като е по-вероятно да ви помогнат в по-богатите квартали", пишат авторите в списанието Proceedings of the Royal Society B.


Райхани предупреждава, че все още не е ясно дали материалното състояние е причина хората просто да нямат възможност да помогнат или е повлияло на желанието им да помогнат на непознат.


Един аспект, който проучването не изследва - тъй като експериментът е проведен до голяма степен лично от Цвирнер, която е бяла жена - е потенциалната роля на пола, етническата принадлежност и акцента при търсене на помощ от непознати.


Райхани подчертава, че резултатите от проучването не показват, че хората, живеещи в бедни квартали, не са били склонни да помогнат.


Изследвания до момента предполагат, че когато хората нямат материална сигурност, неща като храна и подслон, те са склонни да инвестират в малки, тесни социални мрежи - и помощта и сътрудничеството са много високи в тези мрежи, но не непременно извън тях, казва тя.


Ако искаме да засилим нивата на взамопомощ в обществото, "в смисъл че на непознати винаги се помага и хората винаги помагат на нуждаещите се - най-добрият начин да постигнем това в някои отношения може да бъде да се увеличи жизнения стандарт на хората", казва Райхани.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не само, че няма да помагам, ами ще се радвам и да преча!

 2. 2 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 576 Неутрално

  "ролята на секса" - ех този гигъл преводач :)

  А това, че бедните не помагат, за мен е част от причината да са бедни!

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  Това, да пуснеш пешеходец да премине не е помощ, а елементарно възпитание. Помощ е, какво ще направиш, ако видиш паднал човек и там наистина в града се помага по-рядко, просто защото в града е много вероятно падналия всъщност да е легнал пиян/дрогиран/луд.
  Аз лично два пъти съм спирал да помагам на паднал човек и единия се оказа пиян и си продължи към къщи залитайки, втория лежеше и викаше за помощ, като му помогнах стана сам, изгледа ме лошо, легна.10 метра по-нататък и продължи да вика.за помощ

 6. 6 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 534 Разстроено

  До коментар [#5] от "uq":

  Въобще с това помагане на улицата ,трябва да се внимава ,в много от случаите е капан

  гошо
 7. 7 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 360 Неутрално

  Един случай от 2015 с широк отзвук в Австрия https://www.thelocal.at/20150102/man-lay-dying-in-subway-elevator-for-five-hours
  Може би трябва да се имат предвид глобите за повикана без нужда линейка?

 8. 8 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 619 Неутрално

  Това сега поредният жален вопъл трудолюбивите, умните и красивите да дадат на мръсните, грозните и злите бедни ли е?
  Не, благодаря - по-добре богат, здрав, отколкото беден, но болен!

 9. 9 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1346 Любопитно

  Дали няма да има нещо общо и нивото на престъпност в изследваните квартали с процента помощ който е получила? Да не се окаже, че там където престъпността е по-голяма хората са склонни да помагат по-малко?

 10. 10 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 431 Неутрално

  В София, на централната автогара, един искаше 1лв от мой роднина, не му стигали до билет, той му каза да каже къде отива и ще му купи билет и тоя избяга.
  В крайна сметка не печеля толкова пари, за да поддържам зависимостите на случайни хора. Да не говорим, че голяма част от просещите са в трудоспособна възраст.

 11. 11 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  До коментар [#6] от "гошо":

  Абсолютно. При мен, в първия случай тоя лежеше на платното и щях да го сгазя. Просто трябваше да го преместя от там. Втория беше пред народния театър сега....съгласи се не е нормално всред София някакъв лежи и вика помощ помощ и хората го заобикалят..рекох да видя. То се оказа че си го знаят и на охраната просто вече и е писнало да се занимава

 12. 12 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  Аааа да обаче пък да споделя аз опит....паднах с колело с 30 км/ч изтъркалях се по шосето, човекът след мен спря, слезе, помогна ми да си събера нещата, след като се увери че съм добре и три пъти му отказах да ме закара в болница (наистина нищо ми нямаше освен синини) чак тогава тръгна.
  Ррспект

 13. 13 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2103 Весело

  Ахахахахаха - съвременната "наука" в целия ѝ блясък. Значи те не можели да намерят връзка между заможността и готовността да се помогне, ама са сигурни, че ако дадем на "бедните" (то па едни "бедни" в Кралството - да ги ожалиш, всичките с предпоследен модел iPhone завалиите), те ще почнат да помагат повече. Щото не е политкоректно да се каже, че всъщност качества като солидарност, щедрост, взаимопомощ и любов към ближния са основни за всеки читав човек и обикновено хора, които ги притежават имат и успех в живота, докато всякакви егоисти, злобари и въобще хора, дето мразят себе си и околните все не успяват и все някой друг им е виновен. Ето заради това ви се обяснява, че всякакви социологии, спихологии и т.н. са си едни псевдо-науки и практикуващите ги не трябва да получават повече внимание от практикуващите астрология примерно.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 14. 14 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2130 Неутрално

  "която е бяла жена - е потенциалната роля на секса, етническата принадлежност и акцента при търсене на помощ от непознати."

  Прескачам думата "секса", защото най-вероятно става дума за пола на изследователката, ама ако видя някой мургав с хъхрещ акцент склонноста ми да окажа помощ намалява драстично.
  На база на предишен опит формирано.

  Panta rhei....
 15. 15 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  До коментар [#10] от "chepokalipsis":

  А аз имах подобен случай на летище "Барахас" в Мадрид. Някакъв чу, че говорим български, изчака изпращачката ми (моя приятелка) да си тръгне, дойде и ме заговори. Разказа ми сълзлива история как му откраднали парите и документите. Вече ми стана ясно какво цели и му дадох 1 евро. Той взе да иска повече, но аз го изгледах с такъв убийствен поглед, че той се разкара.
  За съжаление много от молещите се за помощ са просто симуланти, просещи пари.
  Редно е да помогнеш на някого и след това да се чувстваш добре, но не и да даваш на някого, който те взема за канарче. Ако някой възрастен от опашката не му стигат пари с удоволствие ще доплатя сметката, но на изпаднали млади лузъри не помагам.

 16. 16 Профил на berovsky
  berovsky
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дневник, събуди се! Къде го тоя секс?! Доста far-fetched :D
  Добре, че има линк към оригиналния текст на статията.

  "... е потенциалната роля на секса, етническата принадлежност и акцента при търсене на помощ от непознати."

 17. 17 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 619 Неутрално

  Богаташèтата са егоисит, които имат нуждата да са филантропи и от време на време задоволяват този глад, раздавайки употребените си материални ценности (понеже веè имат други, по-скъпи)..

  Идете в някое заùкано село по Родопите и вижте - там са останали хора, напук на беднотията...

 18. 18 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  И сега какво, парите правят хората по-добри. А уж разваляха.

 19. 19 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  Богаташèтата са егоисит, които имат нуждата да са филантропи
  До коментар [#17] от "Инженер Раул Викторов":

  Значи егоизма е двигателя на добрината.

 20. 20 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  Другари, кога ще ни сведете свръх радващата новина за задължителните квоти за малцинства в управителните съвети на корпорациите с централи в Калифорния? :-) Бавите се! Това е голяма победа на либерастията! Защо го криете така от нас!

 21. 21 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6283 Весело

  До коментар [#5] от "uq":

  Същите преживявания съм имал и аз, с търкалящи се люде, в града. На село обаче всички се познават. Там, ако Пешо Микин се търколи пред вратницата на Цоко Пенин, първо ще излае Шаро, а после ще изскочи Цоко и ще помогне на Пешо!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 22. 22 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  До коментар [#20] от "Stargate":

  Отговорът е в статията. Първо българите, трябва да изравнят доходите си с тези на калифорнийците.

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално

  В големия град е така. В провинцията сме по- сърдечни. На нашата улица с много хора не се познавам, но ги срещам всеки ден им казвам "добър ден". Те ми се усмихват, приятно е.

 24. 24 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  До коментар [#23] от "Роси":


  В големия град е така. В провинцията сме по- сърдечни. На нашата улица с много хора не се познавам, но ги срещам всеки ден им казвам "добър ден". Те ми се усмихват, приятно е.
  —цитат от коментар 23 на Роси


  Срещате ги всеки ден, Казвате им "Добър ден" и твърдите, че не ги познавате? Я опитайте пак! :-)

 25. 25 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2103 Весело

  До коментар [#22] от "half truth":

  То ако видиш цените на жилища и наемите в Bay Area-та примерно и ще разбереш колко им стигат тия доходи. Същата работа в другия левичарски рай - Ню Йорк. Сори ама предпочитам да си живея тука на широко и да мога да си позволя нова кола и почивки, ядене и пиене на корем, пред това да взимам много повече в абсолютна стойност там и да живея в стайче 2 на 2 с баня метър на метър (за кухня не говорим - това само брокерите от Уолстриийт могат да си го позволят) и да се тъпча с наркоманите в метрото часове наред. Въпрос на мироглед. И няма нищо общо с безумните расистки закони, които приемат в Калифорния.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 26. 26 Профил на DEDOVIA
  DEDOVIA
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Вече рядко помагам, но и съм настроил живта си така че по никакъв начин нито разчитам, нито искам помощ от непознат. Приятелите са друго нещо.

  русофобството и соросоизма са тежка психична диагноза
 27. 27 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 646 Неутрално

  До коментар [#1] от "Мишо Петров":

  Мбуахахаа, много ясно!

 28. 28 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 646 Неутрално

  До коментар [#23] от "Роси":

  И аз от как живея на село е така :)

 29. 29 Профил на Perkele
  Perkele
  Рейтинг: 891 Неутрално

  "Тъй като помощта на друг човек е по същество риск, вие плащате някаква цена, за да помогнете на някого и може да получите или да не получите възвръщаемост на инвестицията."

  'възвръщаемост на инвестицията'

  що за извратено мислене трябва да имаш, че да дриснеш подобна 'мисъл'?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK