Новият iPhone 12: по-умни чипове и 5G, което мрежите не могат да поддържат

Новият iPhone 12: по-умни чипове и 5G, което мрежите не могат да поддържат

© Reuters5G най-накрая ще получи своя голям дебют в САЩ във вторник със следващия iPhone на "Епъл" (Apple Inc). Но макар да е пълен с нови технологии като дългоочаквания 5-наномeтров чип, обещаните скорости на мрежата няма изведнъж да станат реалност за повечето потребители.


Устройството, наречено от анализатори условно iPhone 12, ще може да използва 5G, или пето поколение безжична технология, която теоретично работи до 10 до 20 пъти по-бързо от сегашните 4G безжични мрежи, съобщава "Ройтерс". Но клиентите няма да го усетят.


"Епъл" ще трябва да бъде много внимателна с какви обещания ги примамва да сменят телефоните си.
Настоящите 5G мрежи в САЩ използват предимно нискочестотен безжичен спектър, което е по-бавно от високочестотния спектър, но по-надеждно на по-големи разстояния. Вероятно ще минат години, преди да се реализират обещанията на операторите за повишаване на скоростта да направят неща като разширената реалност (AR) и игрите в облак в реално време.


Устройство с 5G в днешната мрежа ще бъде като да имате "Ферари", но да го използвате на село - не можете да карате с 200 мили в час, просто защото пътищата не може да поддържат тези скорости.


Борис Методиев,

помощник директор на изследователската фирма Strategy Analytics


Няколко американски телекомуникационни оператора са внедрили мрежи, базирани на честотни ленти с по-нисък спектър, с малко по-високи скорости от 4G. Предлага се и забележимо по-бърз вариант на "среднолентовия" 5G, но е малко вероятно услугата да достигне три четвърти от американците преди 2025 г., изчислява дългогодишният анализатор на услугите на "Епъл" Джийн Мюнстер от Loup Ventures.


Най-бързите скорости, рекламирани от операторите, са тип 5G, наречен милиметрова вълна, или mmWave, които работят на по-къси разстояния. Verizon Communications Inc има най-голямата текуща мрежа mmWave, достъпна само в ограничени области.


Въпреки че потребителите на Verizon 5G биха могли да се свържат почти 10 пъти по-бързо, отколкото тези на Sprint и T-Mobile, действителните средни скорости са били далеч по-ниски според изследване на скоростите, проведено от OpenSignal през юни. Средно клиентите на AT&T Inc и Verizon с 5G телефони са забелязали само малък ръст от 4G скоростта, според същото проучване.


В Южна Корея и в Китай по-бързите 5G мрежи са по-широко разпространени. Но "Епъл" ще се състезава с местни марки, включително "Самсунг" в Южна Корея, която вече пуска втора серия 5G телефони, и китайската "Хуауей", чиито продажби нараснаха след санкциите срещу телекомуникационния гигант в САЩ.


Новият iPhone 12: по-умни чипове и 5G, което мрежите не могат да поддържат

© Reuters


Другото голямо разочарование е, че приложенията, използващи по-високи скорости, за да доставят нещо ново, тепърва трябва да бъдат създадени.


"Приложенията, от които ще бъдем зашеметени, които наистина ще се възползват от мрежата, ще бъдат разработени едва след като мрежата и устройствата са налични", каза Морган Курк, главен технологичен директор на CommScope, производител на телекомуникационно оборудване.


Потребителите в САЩ, които са най-мотивирани да купят 5G телефон, биха били тези, които се нуждаят от нов смартфон в момента.


"Ако купувате телефон, който ще имате в продължение на три години, ще искате да сте сигурни, че той ще поддържа най-новите мрежи", каза Джеф Блабър, вицепрезидент на научните изследвания в CCS Insight. "Но ще бъде сравнително малко това, което можете да направите на 5G iPhone, което не можете да направите на 4G iPhone днес", предупреждава той.


Чипът, който трябва да направи смартфоните по-умни


На виртуалното представяне във вторник "Епъл" трябва да обяви и новите чипове, които ще задвижват iPhone 12.


Според рекламните материали на компанията, новият чип А14 ще позволи на собствениците да правят неща като редактиране на 4K видео, подобряване на снимки с висока разделителна способност и да играят графично интензивни видеоигри по-гладко, отколкото е било възможно преди, като се използва по-малко енергия на батерията.


Новият iPhone 12: по-умни чипове и 5G, което мрежите не могат да поддържат

© Apple Inc.


Така нареченият "пет нанометров" процес се отнася до факта, че транзисторите на чипа са намалели като размер - малките превключватели за включване и изключване вече са широки само около 25 атома.


Анализаторите се съмняваха, че новите чипове ще бъдат готови толкова скоро, но успехът се дължи до голямата степен на малката холанска компания ASML.


Компанията създаде начин за изрязване на схеми в силиций чрез процес, наречен екстремна ултравиолетова (EUV) литография. Макар прозводствените машини да са скъпи дори за технологичната индустрия (123 млн. долара всяка), ASML е единствената компания производител в момента и има много малко дефекти в производството.


Досега само двама производители на чипове са използвали процеса за търговска употреба - тайванската компания за производство на полупроводници (TSMC) - единствен доставчик на чипа A14 за "Епъл", и "Самсунг", чийто нов чип Qualcomm трябва да бъде официално представен през декември


Двете фирми притежават дял в ASML заедно с "Интел", който също се очаква да започне да използва технологията през 2021 г.


Китайските гиганти като "Международна корпорация за производство на полупроводници" (SMIC) и "Хуауей" до момента нямат достъп до технологията, заради забраните от САЩ.


NX3400 - машината, на която се прявят новите 5 нанометрови чипове

© ASML

NX3400 - машината, на която се прявят новите 5 нанометрови чипове


Преминаването към 5-нанометрови (5nm) чипове е ключово за увеличаване на скоростите - така повече задачи, които преди са били изпращани до отдалечени компютърни сървъри за обработка, могат да се извършват локално. В момента някои смартфоните са способни да транскрибират гласови бележки и да разпознават хората на снимки, без да е необходима връзка с интернет, като се очаква подобни задачи да стават все по-сложни.


Преминаването към по-малки транзистори помага, тъй като те използват по-малко мощност от по-големите, което означава, че могат да работят по-бързо. На тази основа TSMC заяви, че нейните 5nm чипове осигуряват 15% ускорение на скоростта от последното 7nm поколение, като използват същата мощност.


Дизайнерите на чипове получават и място за създаване на по-специални секции, известни като "ускорители".


"Ако имате определено натоварване - да речем обработка на изображения, обработка на аудио сигнал, видео кодиране или криптография - математиката, която се използва е много добре дефинирана", обяснява Иън Кътрес, анализатор от технологичното издание Anandtech. "И можете да проектирате ускорителя да изпълнява задачата възможно най-бързо или да удължи живота на батерията на устройствата."


"Епъл" вече заяви, че чипът A14 ще изпълнява задачи за машинно обучение "до 10 пъти по-бързо" от A13.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK