Норвегия даде убежище за поляк и спира фондове заради правосъдието

Норвегия даде убежище за поляк и спира фондове заради правосъдието

© Associated PressНорвегия даде политическо убежище за поляк за пръв път от тридесет години, пише в. "Гардиън". Рафал Гавел е бил осъден на затвор за измама и фалшифициране на документи, но според Осло това е политическо преследване от дясното правителство във Варшава.


Апелативният борд за имиграция на Норвегия е дал бежански статут на Гавел, съпругата и дъщеря му. Те имат право да останат в страната една година, както и да работят. Директорът на борда Мариан Гранлунд коментира пред норвежки медии, че е рядкост европейски гражданин да получи убежище. "Документацията бе толкова обширна и обяснението на ищеца толкова убедително, че бордът е убеден, че той заслужава защита."


По-рано Осло отказа да екстрадира Гавал. Основанието е, че съдебната система вече е политизирана и институциите не се контролират една друга. Други европейски държави също отказват напоследък да екстрадират поляци с мотива, че нямат достъп до справедлив процес в родината си.
"Аз съм първият поляк, получил убежище от комунизма насам, казва той пред АП. Сигурен съм, че това ми спаси живота, защото ако бях отишъл в затвора в Полша, не можех да очаквам светло бъдеще."


Зам. външният министър на Полша Павел Яблонски коментира, че разследването срещу Гавел е започнато от предишния, либерален, кабинет.


Той е основател и директор на Центъра за мониторинг на расистко и ксенофобско поведение и смята, че присъдата е отмъщение за дейността му. Гавал твърди още, че организацията му е осветлила връзки между местната власт, прокуратурата и крайнодесни групировки.


И еврофондовете


Не за пръв път тази година Норвегия предприема мерки срещу държави от ЕС заради влошеното положение с върховенството на закона. Тя не е част от съюза, но поддържа близки връзки с него, плаща за достъп до вътрешния пазар и дава сериозни грантове на 15 икономически по-слаби държави. Напоследък обаче започна да ги обвързва и с върховенството на закона и защитата малцинствата - на практика изпреварвайки ЕС, който още обсъжда как да свърже достъпа до европейски пари с качеството на демокрацията, отбелязва "Политико".


През 2014 г. Норвегия спря всички грантове за Унгария - общо 214 млн. евро за периода 2014 - 2021 г. Мотивът ѝ бе, че правителството на Виктор Орбан има прекалено голям контрол върху разпределянето им и нарушава правилата на програмите.


През февруари Осло замрази 65 млн. евро по проект в подкрепа на полските съдилища и затвори заради притеснения за независимостта на съдебната система. В края на септември изключи няколко полски града от програма на стойност 100 млн. евро, след като миналата година те се обявиха за "забранени за ЛГБТ идеология".


ЕК също предприе мерки, но не толкова сериозни - шест града бяха отрязани от достъп до фондове на стойност 25 хил. евро.


И макар да постигна съгласие за размера и структурата на възстановителния фонд Next Generation EU (750 млрд. евро), ЕС все още няма да отговор на въпроса как да обвърже достъпа до пари с върховенството на закона. Преговорите между ЕК, Съвета на ЕС и Европарламента започнаха тази седмица.


"Не можем да позволим тези дискусии да се проточат и да забавят изплащането на средства, написаха лидерите на четири политически групи в ЕП в статия за "Политико". Но трябва да помним, че ценностите ни не са за продан."

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4406 Неутрално

  "В края на септември изключи няколко полски града от програма на стойност 100 млн. евро, след като миналата година те се обявиха за "забранени за ЛГБТ идеология"."?!
  Ами чудесно! Ще каталясат НПО-и с ЛГБТ насоченост...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1648 Весело

  Джендърите, които закусват с български деца сега очевидно са хвърлили око на полската "демокрация"...ха, ха, ха!!!
  Не стига, че дават пари ами искат и върховенство на закона и гаранции, че няма да бъдат откраднати и ще бъдат употребени в обществена полза...чудни хора...!

 3. 3 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3844 Весело

  " "Не можем да позволим тези дискусии да се проточат и да забавят изплащането на средства", написаха лидерите на четири политически групи в ЕП в статия за "Политико". "Но трябва да помним, че ценностите ни не са за продан"."

  Престъпната клика на гербиджа и сараите у нас нещо започва ли да и прещраква в онова нещо, което би трябвало да бъде мозък ?

 4. 4 Профил на plamenss
  plamenss
  Рейтинг: 1151 Весело

  Освен и аз да се пиша репресиран и да ме взимат.

 5. 5 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3794 Весело

  ... През февруари Осло замрази 65 млн. евро по проект в подкрепа на полските съдилища и затвори заради притеснения за независимостта на съдебната система. В края на септември изключи няколко полски града от програма на стойност 100 млн. евро, след като миналата година те се обявиха за "забранени за ЛГБТ идеология".

  ЕК също предприе мерки, но не толкова сериозни - шест града бяха отрязани от достъп до фондове на стойност 25 хил. евро. ...

  Без да коментирам кой какъв е идеологически - направете разликата:
  165 милиона евро на норвежците срещу 25 ... хиляди евро на еврозелките.
  Но пък на големите лафове и мазните лакардии брюселци са връ'о!

 6. 6 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 2317 Неутрално

  До коментар [#2] от "selqnin":

  Джендърите, които закусват с български деца сега очевидно са хвърлили око на полската "демокрация"...ха, ха, ха!!!Не стига, че дават пари ами искат и върховенство на закона и гаранции, че няма да бъдат откраднати и ще бъдат употребени в обществена полза...чудни хора...!
  —цитат от коментар 2 на selqnin


  Уважаеми, нямате никаква представа какво точно искат наистина. Това, което казват е само за такива индивиди като Вас! Ако човек, на вашата възраст, завършил уж политология не е схванал релално какво значи политическото говорене, значи нещата са много зле!

 7. 7 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 2317 Неутрално

  До коментар [#4] от "plamenss":

  Освен и аз да се пиша репресиран и да ме взимат.
  —цитат от коментар 4 на plamenss


  Не знаех, че има желаещи да ходят в хладилника не света. Ама вкусове всякакви.

 8. 8 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 1484 Весело

  Скоро и в мутроландия

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 9. 8 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3794 Весело

  До коментар [#7] от "Stargate":

  Хладилник, ама пълен.
  И Гретето разправя, че се било стоплило ...

 10. 10 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Лошите норвежци :) Как така могат да искат и други да живеят добре?!?!?!

  www.soundcloud.com/x2805
 11. 11 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3229 Неутрално

  Норвегия да докаже,че в Полша има селективно правосъдие,но това е трудно...

 12. 12 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3794 Любопитно

  Норвегия да докаже,че в Полша има селективно правосъдие,но това е трудно...
  —цитат от коментар 11 на deaf


  На кого да доказва?

 13. 13 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1648 Весело

  До коментар [#6] от "Stargate":

  Моята единствена и последна надежда и упование е, че Вие и хора, като Вас са разбирачи на всичко и в качеството си на национално съкровище ще спасите Отечеството!!!
  Ура, дрОгарЕ!!!

 14. 14 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 2317 Неутрално

  До коментар [#13] от "selqnin":

  До коментар [#6] от "Stargate":Моята единствена и последна надежда и упование е, че Вие и хора, като Вас са разбирачи на всичко и в качеството си на национално съкровище ще спасите Отечеството!!!Ура, дрОгарЕ!!!
  —цитат от коментар 13 на selqnin


  Е поне има някаква надежда във Вас. :-)

 15. 15 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 2317 Неутрално

  До коментар [#8] от "xm...":

  До коментар [#7] от "Stargate":Хладилник, ама пълен.И Гретето разправя, че се било стоплило ...
  —цитат от коментар 8 на xm...


  То като няма да живееш, за какво ще ядеш. Ама както казах, хора всякакви и всеки има различни представи за хубав живот. :-)

 16. 16 Профил на xyp29646141
  xyp29646141
  Рейтинг: 21 Весело
 17. 17 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1648 Весело

  До коментар [#14] от "Stargate":

  Само и единствено Вие сте моята надежда и пътеводна звезда в този живот...кой инече ще ми разяснява кога, какво и защо се случва!!!

 18. 18 Профил на Antifa
  Antifa
  Рейтинг: 53 Неутрално

  Неоконсерватизмът става все по-авторитарен и опасен за демокрациите. Все повече се услажда на авторитарни лидери от сорта на Орбан и Борисов. Неслучайно бе лансиран и е подкрепян до ден днешен от Владимир Путин, в преследване на най-важната стратегическа цел на Кремъл - да докаже, че демокрацията е вредна.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 922 Неутрално

  вместо на полша и унгария, помагат на гъжвите да се заселват в европа. разбира се, че ще им сптрат парите на тези страни, защото не са съгласни гъжви те да нахлуват там.

 21. 21 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4530 Любопитно

  Снимката за илюстрация е интересна, мъж с табелата "Зона свободна от ЛГБТ" на 4 езика под мишница. Той "За" ли е или "Против"?

 22. 22 Профил на xyp29646141
  xyp29646141
  Рейтинг: 21 Неутрално

  Ооох, майка, къв шамар им забиа на кунсервите....

 23. 23 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1758 Неутрално

  Може да си плещим всичко, кой прав и кой крив, ама нямаше ли чисто нашенска поговорка, кой определя каква да е музиката.
  И другото, много ли ще ни е лошо, ако такива като каскета, баце или шиши НЕ МОГАТ да управляват правосъдието. Много ще е лошо, ако и ние като хората от белите страни, получим своевременно и справедливо правосъдие, а не някой да те хакне в ареста, да те държи с години и после да те пусне, понеже не събрал доказателства.
  С други думи, хем пари дават, хем искат нещата да са що годе нормални и Качински, Орбан, баце и подобни, да знаят че не могат да си развяват байрака, както им падне, само защото са случили на "послушни", но иначе много мъдри народи.

 24. 24 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3995 Весело

  До коментар [#8] от "xm...":Хладилник, ама пълен.
  И Гретето разправя, че се било стоплило ...>>> По какво е познала ? Да не би да и се е развалил хладилника на яхтата?:)

 25. 25 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4530 Весело

  До коментар [#24] от "тулса":

  Хладилника на яхтата си е бил ОК, тя беше горда, че две седмици не се е къпала :-) Може и да греша...

 26. 26 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3229 Неутрално

  До коментар [#12] от "xm...":

  На Брайвик...

 27. 27 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2693 Неутрално

  "В края на септември изключи няколко полски града от програма на стойност 100 млн. евро, след като миналата година те се обявиха за "забранени за ЛГБТ идеология"."
  Съд около който няма развети знамена на дъгата е зависим от лошите консерватори и това по доноси на Раданчовци и Еленки. По-добре априори да отакажем това разлагащо финансиране.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7798 Неутрално

  Казвам ти дъще, сещай се снахо. Ама и за това трябва акъл.

 29. 29 Профил на Boriana Gecheva
  Boriana Gecheva
  Рейтинг: 188 Неутрално

  До коментар [#22] от "xyp29646141":

  Страшен! Спрели 214 милиона на Унгария, за период 7 години, или по 30 милиона на година. Бълха ги ухапала унгарците. За 30 милиона годишно не искат мигранти. Ами издръжката им сигурно струва повече.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK