Доц. Наум Кайчев: Разковничето на решенията между София и Скопие не е в отстъпки, а в изворите

Доц. Наум Кайчев: Разковничето на решенията между София и Скопие не е в отстъпки, а в изворите

© Наум Кайчев"Отстъпки" или "търговия от пазарен тип" не са разковничето за решение в историческия диалог на България и Северна Македония. По въпроса за Гоце Делчев резултат е "лесно постижим, стига да се разделим с непрофесионалната идея, че Гоце Делчев е мит, който трябва да се охранява от историците".


Това заявява в краткия коментар, който направи писмено за "Дневник", историкът и дипломат доц. Наум Кайчев, заместник-председател на Съвместната комисия по историческите и образователни въпроси между България и Северна Македония, преди първото от миналата есен насам заседание на комисията в четвъртък и петък.


Доц. Кайчев коментира нагласата си за предстоящата среща в момент, когато властите в България обвързаха решението за начало на преговори между Северна Македония и Европейския съюз с намирането на решение по спорни въпроси със Скопие - включително исторически.
"Дневник" потърси за мнение и историци от македонската страна на комисията, но решението на историците там е да се въздържат от публични изяви преди срещата.


С какви очаквания отивате в Скопие? Виждате ли поле за компромис и сигнали за възможни отстъпки от колегите в Северна Македония? И, обратно, виждате ли възможност и за отстъпки от българска страна?


- Аз лично съм по-скоро предпазлив в очакванията си за 10-ата среща на Съвместната комисия по историческите и образователни въпроси между България и Република Северна Македония, тъй като както опитът от последните поне три срещи, проведени през 2019 г., така и многочислените медийни изявления на колегите от Скопие не вдъхват увереност, че бихме могли да постигнем бързи решения по разглежданите въпроси.


Разбира се, нека да не изключваме и по-положителни благоприятни развития. В своята работа и като историци, и като членове на комисията ние не боравим с термини като компромиси и отстъпки. Ние изследваме, проучваме миналото и на базата на изворите и техния компетентен анализ стигаме до определени заключения. Пак повтарям, разковничето на решенията не е в някакви "отстъпки", още по-малко в "търговия от пазарен тип", а в изворите и техния анализ.


Гоце Делчев и учебниците по история ли ще са основните точки в предстоящото заседание?


- Колегите - членове на Комисията от Република Северна Македония, са предложили необичаен дневен ред, включващ много протоколни и общи въпроси, но нашето намерение е да се фокусираме върху същностната работа в търсене на решение за Гоце Делчев като личност от нашата обща история. Резултат за него е лесно постижим, стига да се разделим с непрофесионалната идея, че Гоце Делчев е мит, който трябва да се охранява от историците. Благородната задача на всеки професионален и критичен историк е тъкмо обратната - да преодолее лъжливите митове, защото освен всичко друго те ни ни водят в задънена улица.


Решение за Гоце Делчев е лесно постижимо, ако почитаме неговите писма, неговата кореспонденция с Никола Малешевски и другите негови другари от революционните борби.


Не по-маловажни са бележките към учебниците за VІІ отделение в Република Северна Македония, отнасящи се до Средновековието. Предстои да потвърдим постигнатото по-рано решение за цар Самуил като владетел на българската държава, да разгледаме въстанията на Петър Делян и Георги Войтех през ХІ век срещу византийското владичество, чийто център е в географска Македония, включително на територията на днешна Република Северна Македония, и имат ясната цел да възстановят българската държава. Предстои дискусия по широк кръг въпроси, свързани със средновековната история.


Премиерът Бойко Борисов обяви, че трябва да се намери взаимноизгодно решение на историческите спорове между България и Северна Македония до 10 ноември. Смятате ли този нов срок за реалистичен, ако именно работата на комисията трябва да способства за това решение?


- Не съм сигурен, че този срок се отнася само до историческите въпроси между нашите две страни, нито че е адресиран изключително към дейността на Съвместната комисия. Ние сме готови да работим коректно и спокойно, за да търсим решение по всички разглеждани въпроси. Това би било в интерес и на двете съседни страни.

Ключови думи към статията:

Коментари (92)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  Вето.
  Следващият проблем е измисленият "македонски" език.
  Няма как да стигнем до компромис, пращаме им нашите искания и чакаме.
  Може и 20-30 години, ако трябва.

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  Точно така!
  Историята не е стока, с която може да се търгува, разменя, да се правят "компромиси"...
  Ако братята ни , оттатък Вардар не разбират какво се случва и не желаят да ни уважават ще видят и ще усетят другият край на добрите ни братски чувства и отношение...

 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4338 Неутрално

  А бе отворете им османските архиви от 19-ти век, където всички данъкоплатци находящи се на територията на днешна северна и не само Македония, са записани като българи.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6594 Любопитно

  "Думите на Заев са зов за помощ. Този зов отива към Германия и лично към г-жа Меркел. Канцлерът, напускайки своя пост и трона на лидерството на ЕС, иска да завърши и своето управление с голям букет от пробиви. При всички положения Германия иска до края на годината да получи някакви действия от страна на Северна Македония", обясни Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи.

  [email protected]
 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6594 Любопитно

  "Излезе едно проучване в Северна Македония, че само 1% от гражданите на страната изпитват топли чувства към българите. В момента се истеризира един процес. ЕС е много изморен от своето разширяване. Не знам дали след 10 години ще се приеме нова страна членка. Да се истеризира точно сега е малко прибързано. Има силна активизация на службите и на руските интереси в региона", подчерта бившият зам.-външен министър.

  [email protected]
 6. 6 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Проблемът е, доц. Кайчев, че скопците си фабрикуват "извори" и че отричат всички доказателства, които не влизат в техния антички югославски мироглед.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 7. 7 Профил на Angel Georgiev
  Angel Georgiev
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Дръжте на истината г-н Кайчев.Най-вероятно нападките срещу България ще продължат,поне да запазим достойнство и почит към падналите във войните и към каузата за Обединена България.

 8. 8 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2156 Неутрално

  В случая според мен големият проблем е бягането от диалог от страна на РСМ. Няма как да имаме бъдеще в общ съюз с държава, която избягва диалог по всяка тема, която и е неудобна.

 9. 9 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  До коментар [#4] от "karabastun":

  Ясно е какво иска Германия, но за мен и за всички нас, като българи е важно до къде сме готови да стигнем като народ, общество и държава в отстояване на историческите факти и на идентичността си, на това да настояваме за уважение и зачитане на националното ни достойнство...?!

 10. 10 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  Ние можем да пишем тук каквото си искаме, но резултати с такива промити мозъци трудно ще се получат.

 11. 11 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6594 Неутрално

  До коментар [#9] от "selqnin":

  Докъде ... до никъде !
  Никой вече и не споменава, че по-голямата част от Българска Македония е в Гърция, че са избивани и изселвани десетки хиляди там, че Родопите / в частта, която е в Гърция / се отделя някакъв си ''помашки'' език , който ясно , че е български ...
  Докъде ?

  [email protected]
 12. 12 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  Не искам партии като ОМО и ВМРО регистрирани в България, както и претенции за македонско малцинство в България и разправии за неговите права. Животът ни и без това е сложен ...

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 13. 13 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  АКо някой може да ми посочи ЕДНО добронамерено действие на СМ към България, моля!
  Ако някой може да ми покаже едно добронамерено действие на Сърбия към България, моля!
  Но ни викат "Брато"... и ти забиват ножа!

 14. 14 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1465 Гневно

  Бойко, не се подхлъзвай по приказките на лисицата Заев и антуража му.
  "Големи сте приятели", ама Македония и историята ни, наследството, борбите и жертвите са ни много по-скъпи от твоето "приятелство", както и от следването на заръките на баба Меркел и цялата брюкселска кохорта.
  Докато продължава тази (нарастваща!) наглост в Скопие, трябва да сме безмерно твърди. Влезнем ли с кривия крак в процеса по присъединяване, скоро ще имаш съседи с МАЛЦИНСТВЕНИ ПРЕТЕНЦИИ и още по-безочливи исторически лъжи и кражби.
  #спретеги

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 15. 15 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6594 Любопитно

  Докъде ... до никъде !
  В Македония не видях друга българска телевизия, освен ''Планета'', няма български магазин, няма българска стока - даже няма нормален път до границата !
  А виж на границата - като влизаш от Македония в България /към Петрич/ има огромен дразнещ надпис '' Велкоме в ЕУ !!!'' - ТОВА К'ВО Е ???
  До коментар [#9] от "selqnin":

  [email protected]
 16. 16 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  И за съжаление не може да се отрече факта, че през Втората Световна България окупира Македония и Северна Гърция. Ако сме честни и добронамерени ... трябва да изразим съжаление за това.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 17. 17 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Българският интерес е Сев.Македония да стане член на ЕС.Историческите спорове няма да се решат лесно, днес или утре, те могат да се отложат във времето и да бъдат отделени от икономическите, политическите, културните ,ссоциалните връзки м/у двете държави.Ветото ще сложи край на всекакви отношения с македонските братя.

 18. 18 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  На ГЪРЦИТЕ им сваля шапка и им се покланям до земята!!! Една малка запетайчица да не им хареса и никога нямаше да видят ни НАТО, ни ЕС! Не ги интересува никой и нищо! Цяла Европа беше срещу тях и какво... Е, как какво повече ги уважават и се съобразяват с тях!
  Ние имаме ли 350 000 000 000 (млрд.) евро заеми и половината опростени ли са ни! Затова хората ходят в Гърция на почивка, защото са горди и уверени!
  Една измислена "плюнка" (С.М.), ако ни открадне езика и историята, аз ставам, "човек на света", затова нямаме уважение към държава, нация, история, език, към нищо бългрско – нито го познаваме, нито милеем за него!

 19. 19 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3739 Неутрално

  Ние можем да пишем тук каквото си искаме, но резултати с такива промити мозъци трудно ще се получат.
  —цитат от коментар 10 на stedim


  Ми не е така.

  И в момента въпросът не е в това.
  А че северомАкедонците се усукват да им се пусне политически "фъндък", справка - "анонсът" на Заю да "им пуснем", та "И ТЕ те да не били капо".
  Т.e. въпросът е изцяло политически. Ерго - решението трябва да е политическо.
  И тогава всяко "писане" и "говорене" по темата, дори чисто емоционалното на "широките мат'рялски маси", както е модно сега да се казва - "matter".
  Често до там, че да е решаващо ...

  Вето, бе!

 20. 20 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1141 Неутрално

  Вслушвайте се в съветите на Г-н Кайчев, който е дипломат,
  прекрасен историк и най-добър избор за Президент кандидат.

 21. 21 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6249 Неутрално

  Ако към изворите добавим документите на БКП от периода на македонизацията на Пиринския край, ще стане тежко и сложно

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 22. 22 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  Трябва най-бързо и безшумно да се приключи тази история и да се Върви напред. Българина не може да разбере, че това вече е нова нация. Коминтерна и Георги Димитров осакатиха България, но това е минало и не може да се върне назад. Нито можем да имаме претенции към тези територии, нито трябва да очакваме, че македонците ще се признаят за българи.
  Сегашния български интерес е Балканските държави да влезнат в ЕС. Да се изградят транспортните коридори и да се облекчи движението на хора и капитали между двете страни. За това трябва да работи българската дипломация.
  Най- добрата дипломация един македонец да се привърже към България е когато види тук държава по-добра от неговата. С по-високи заплати, по-добри възможности за бизнес, с по-малко корупция всички ще хукнат насам.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 23. 23 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  До коментар [#22] от "iak":

  Много македонци работят в български фирми и в България. Обратния вариант не се наблюдава. Това е най-добрата дипломация на 21- век. Поставиш ли историята на първо място и почнат ли историците да се дърлят за историята и след 300 годни няма да тръгнем напред.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 24. 24 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 835 Неутрално

  До коментар [#18] от "konservator.bg":
  Но гърците направиха отстъпки:признаха националната индентичност на Мак. и македонския език.

 25. 25 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  Отвориш ли границите между две държави по-печеливша е тази която има по-голяма и развита икономика. В случая това е България. Българският БВП е 67 милиарда $, а македонският 13 милиарда. Средните ни заплати са с 50% по-високи. Да идват и да създават БВП в България. Това е истинската дипломация. Същото правят големите държави с нас.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 26. 26 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  До коментар [#22] от "iak":


  ..Българина не може да разбере, че това вече е нова нация. Коминтерна и Георги Димитров осакатиха България, но това е минало и не може да се върне назад. Нито можем да имаме претенции към тези територии, нито трябва да очакваме, че македонците ще се признаят за българи...
  —цитат от коментар 22 на iak


  Това е безспорно така! Остава само тази нова нация да не отрича доказани факти и да не краде чужда история. Просто е! Да, може да се наричате и марсианци, да наричате езика си както пожелаете. Но НЕ, не може да наричате моите деди както вие пожелаете! Те сами са се определили.
  Бих желал да видя днешните лидери на двете ВМРО-та в компанията на Ванче Михайлов, Гоце Делчев и Тодор Александров...Ке бидат дупени, со зор!

 27. 27 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3862 Весело

  До коментар [#3] от "hamiltonf":

  Тъкмо в Османските архиви всички християни данъкоплатци в Македония, Тракия и Мизия са записани като "урум-миллет" - гърци, ромеи, римляни ако щеш, само не българи!
  Ся ко прайм?

 28. 28 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  До коментар [#26] от "lz73":

  Каквото и да накараме македонците, те пак ще наричат дедите ни по-същия начин. Колкото по ги натискаме, толкова повече ще ги сърбят ушите на дедите ни. По важно е ние и децата ни да живеят в едно по-хубаво място - обединена Европа. Нашите балкански народи не са имали такъв шанс, откакто Аспарух преплува Дунава. Не трябва да го пропиляваме в дребни сплетни. Според мен от влизането на македонците в ЕС - България ще е една от страните която най-много ще профитира. Те са като извор на работна ръка - говореща български език.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 29. 29 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  Вето.Следващият проблем е измисленият "македонски" език.Няма как да стигнем до компромис, пращаме им нашите искания и чакаме.Може и 20-30 години, ако трябва.
  —цитат от коментар 1 на НеКой


  Нека си го наричат македонски език щом така са решили.

  Чешкият и словашкия са почти един и същ език, но се водят различни езици. Хърватският и сръбският също са почти идентични, но се водят различни езици.

  Само да не лъжат за историята - Самуил, Гоце Делчев и т.н.

  Езикът да си го наричат както искат.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 30. 30 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  До коментар [#27] от "Patsis":

  Не само в България съществуват стереотипи и митове. В Гърция и във всички балкански държави е същото. Заради това винаги други са ни управлявали. Ние балканските държави трябва да се издигнем на нивото на Германия и Франция.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 31. 31 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  До коментар [#4] от "karabastun":Ясно е какво иска Германия, но за мен и за всички нас, като българи е важно до къде сме готови да стигнем като народ, общество и държава в отстояване на историческите факти и на идентичността си, на това да настояваме за уважение и зачитане на националното ни достойнство...?!
  —цитат от коментар 9 на selqnin


  Какво иска Германия е все едно.

  Гърците си държаха на своето и след 20г го получиха.

  И с нас ще е така - трябва търпение и упоритост.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 32. 32 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6594 Разстроено

  До коментар [#31] от "Николов":

  Гърция, авер е залята все още от надписи ''Македония е гръцка'', а и освен това ми се вижда несериозно да занимаваме Брюксел с Гоце Делчев, както гърците го занимаваха с Александър Македонски !?
  За съжаление за Александър Македонски са чували сите европейци, а за Гоце Делчев - не !:(

  [email protected]
 33. 33 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4338 Неутрално

  До коментар [#27] от "Patsis":

  Що се излагаш?!

  През 1866 г. започва преброяване на населението в различни вилаети, което
  завършва през 1873 година. При него се наблюдава религиозната и етническата
  принадлежност на населението. Общо жителите на вилаета са разделени на мюсюлмании християни. Всяка една от тези религиозни категории е разделена от своя страна на етнически. Категорията „мюсюлмани” включва: стари
  мюсюлмани, татари, ногайци, черкези, хаджеми (общо название на талиши и
  мазандеренци, живеещи предимно в Иран около Каспийско море), арнаути, бошнаци,
  кюрди, мюсюлмански и татарски цигани. Категорията „християни” включва: гърци,
  българи, българи гагаузи, българи шопи, българи арнаути, молдовани, арменци,
  арменци католици, италианци, французи, англичани, унгари, власи, сърби, черногорци,
  казаци, казаци зебури, немци, липовани, липовани безпович, нимулаци, провеслави,
  липовани съботници и същи липовани. Отделно са посочени евреите: американски
  евреи, турски евреи и цигански евреи

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 34. 34 Профил на Ефтимъ Кировъ
  Ефтимъ Кировъ
  Рейтинг: 40 Неутрално

  Македонският език е официален и кодифициран език.
  И да е "измислен", то е измислен от българската държава, начело с ръководните фактори на БРП (к).
  Тези патриотари, които днес се надъхват срещу Северна Македония или БЮРМ, в стил Божидар Димитров, Слави Трифонов, Валериан Симеонов, Болен Сайдеров и всичките там да не ги изброявам, да се замислят първо за руско-съветските си тотеми висящи като еректирали членове из цялата страна България. Първо да се замислят за тях! Като кажеш А, кажи и Б.
  Официална политика на БРП (к) (който тогава е държавата България) бе да се признае/създаде такъв етнос. Това,че после Сталин се отмента и родните шумци запяха друга песен е съвсем друга тема. А къде забравяте обърканото самосъзнание на стотици хиляди българомакедонци от Пиринския Край, който за период от близо 15 години (реално графата македонец съществува в НРБ до началото на 60те години)???

  Как може името на столицата на Пиринска Македония, да бъде Благоевград, при все че истия митьо благоев, заявява в българския парламент към края на ПСВ, "аз не съм българин, а македонски славянин", ?
  Разберете, какво каза Иван Михайлов, "Нека запомним и се съобразяваме и за в бъдеще с факта, че загубата в 1913 и в 1918 година за българщината е по-малка от тая в 1944 година."
  За жалост днес българския народ, няма нищо общо с българите отпреди девети септември, дори с тези от преди десети ноември. Живеем в съвсем други реалности.
  Езика на вардарци вече далеч, не е "чист български". Може би струмчани говорят най-близо до българския и това е разбираемо, тъй като те са били официално част от българската монархия до 1920 г.
  Замислете се за окастрения си от шумците език, къде ви е двойното е, което именно обединяваше различните говори (македонските и източните)....
  И още нещо , това говорене агресивно срещу гражданите на северна Македония вместо да ни приближава един към друг, още повече ни отдалечава.
  Обективно няма разлика между вмро-дпмне, никола груевски и божидар димитров, славун,болен,каракачанов и всичките тия говеда....
  Ясно е че българи и македонци сме адски близки, и е смешно да се караме и да се водят такива дебати, ала е и ясно че сме в 2020г.

 35. 35 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3862 Неутрално

  До коментар [#33] от "hamiltonf":

  А архивите от преди 1873 година? Да не говорим, че такова подробно е било преброяването само в Дунавски вилает заради Митхад паша. Ама Македония е в други вилаети.
  Впрочем, в преброяването от 1778 година в Азовска губерния са посочени отделно македонци, отделно българи и отделно балканджии сред преселниците от Османската империя.

 36. 36 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4338 Неутрално

  До коментар [#35] от "Patsis":

  А от независими източници, вкл. дипломати от Великите сили:

  http://real.mtak.hu/43220/1/04_Demeter_Gabor_ethnic_maps_1877_36p_p47_82_3_u.pdf

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 37. 37 Профил на xta58510204
  xta58510204
  Рейтинг: 488 Неутрално

  От Освобождението на България решенията се взимат навсякъде ,но не и в София. За това винаги са помагали самите български политици ,по известната фраза на цар Борис Трети за русофилите ,англофилите и германофилите. Да ,ние сме малка държава и няма как да сме определящ фактор в голямата политика ,но в конкретния случай самата структура на ЕС ни дава уникалната възможност да защитим националното ни достойнство - правото на вето от всеки отделен член на общността. Само за сравнение : Меркел заплашваше няколко страни с финансов Армагедон за отказа им да се съгласят с мигрантската ѝ политика - и какво стана ? Подви опашка. Вероятно е заплашвала и Гърция - резултата е :СМ влезе в НАТО ,но след Преспанския договор. Прецедентите са налице,ако България сега клекне ,причината не е в липсата на възможности ,а в проява на традиционния слугинаж пред "Великите " сили.

  Не отговарям на хейтъри.
 38. 38 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  До коментар [#37] от "deviant":

  В новата ни история има прецеденти, в които сме показвали конфигурация от три пръста с преобладаващ втори на "великите" сили:
  -Съединението;
  -Независимостта!!!
  Това са истинските български събития, които не случайно и днес честваме с радост и достойнство!
  Хайде и сега онези, на които временно сме поверили управлението на Отечеството да се държат като горди и достойни българи и да направят онова, което е в полза на националният ни интерес и нищо друго!!!

 39. 39 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3739 Неутрално

  До коментар [#35] от "Patsis":А от независими източници, вкл. дипломати от Великите сили:http://real.mtak.hu/43220/1/04_Demeter_Gabor_ethnic_maps_1877_36p_p47_82_3_u.pdf
  —цитат от коментар 36 на hamiltonf


  През 90-те в един антиквариат попаднах на албум с Австро-унгарски карти от обосновката за Екзархията.
  За съжаление струваха луди пари ...

 40. 40 Профил на gemeto
  gemeto
  Рейтинг: 797 Неутрално

  До коментар [#30] от "iak":

  Както виждате, половината от прочелете поста Ви не искат да сме на нивото на Германия и Франция. Живота в кочинката по им допада.

  Социализма е най-висшата форма на канибализма .
 41. 41 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 883 Неутрално

  До 3:"hamiltonf"...А бе отворете им османските архиви от 19-ти век, където всички данъкоплатци находящи се на територията на днешна северна и не само Македония, са записани като българи...."

  Не всички. Има ги и дето са се писали македонци. Да не говорим, че и много от тях не са си давали сметка какви са.
  И сега ги има такива.

 42. 42 Профил на lii07621540
  lii07621540
  Рейтинг: 133 Неутрално

  Абсолютно прав е Наум Кайчев.Трябва да се гледат изворите,а не митовете градени за някой или нещо.Иначе се навлиза в белетристиката,но не и в историята.Много хора не разбират и същноста на спора за езика.Не е проблема името на езика,а опита на Скопие да го представи като отделен от българския в своята основа,която представят още от Климент и Наум Охридски и Кирил Пейчинович и Григор Пърличев и всички български възрожденци от средновековието до кодифицирането на езика си като македонци.Така посягат на българския език ,даже и в територията на България,Гърция,Албания като го представят като не български говори и език т.е. македонски или най-малкото църковно-славянски,но не и български.От там следва и извода,че щом имало македонски език,значи имало и македонски народ,който е владян от разни окупатори и така до 1945г. когато се освобождават и създават своя държава.Това иска да ни пробута Скопие и щом сте съгласни с тях,признавайте им езика,който даже се различава по-малко от българския от колкото моят диалект,но аз не съм съгласен че не е част от българското езиково пространство.Трябва сериозно да се гледа на нещата и да се обмисля всяка крачка ,иначе ще постигнем само разединение и безсмислени спорове с нас самите.

 43. 43 Профил на Ефтимъ Кировъ
  Ефтимъ Кировъ
  Рейтинг: 40 Неутрално

  До коментар [#41] от "historama":

  Документи такива няма. Османски архиви и да се е писал некой македонец. Още повече,че едва ли е било по-желание, а по-скоро са имали опции -мюсюлманин,българин,грък и прочие.

  Македонците като етнос започват в началото на 20 век покрай Кръсте Мисирков, и се доразвиват в края на 20те с ВМРО (об),през коминтерна, докато окончателно са установени като народ и език от българските шумци.

  П.С. Стоян новакович шумадийското куче от 19 век, реално не го броя за ранен македонист.

 44. 44 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 883 Неутрално

  По някой път се замислям: Що за държави са били средновековните, и доколко можем да ги идентифицираме със съвременните национални държави?

 45. 45 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  Нищо няма да излезе , ако не им се предложи форма на обща държавност......стига да има кой да го направи.

 46. 46 Профил на Ефтимъ Кировъ
  Ефтимъ Кировъ
  Рейтинг: 40 Неутрално

  До коментар [#42] от "lii07621540":

  Изворите и историята са едно, а реалностите са друго.

  Самите македонци са жертва и на двете. Защото от една страна използват ВМРО, които са пишели на книжовен български (какъвто между другото от февруари 1945г. не съществува-понеже днешния окастрен от шумците език е много далеч като звукова стойност, от това което е бил тогава), а днес използват караджица за азбуката си.
  Така им се е паднало, кодифицирали са им езика на сръбска пишеща машина. Много по-добре за тех би било вместо караджица да използват българската азбука с 28 букви например да пишат синйо и да не използват ер голем, така хем щяха да се разграничат от българския си корен, хем нямаше да има нужда да се сърбизират...

  Относно окупацията, чисто теоритично си е окупация. Говорим за 1941г, 20 г след краха на българската идея там, пълно е било с местни комунисти. И въпреки че по-голямата част от населението аплодира Царя и българската войска, със загубите на Третия Райх към 1942-1943 това постепенно намалява. Нещо повече, поради грешки на българската страна, там в Македония са изпратнеи куп корумпирани и некадърни звенари от стара България-като админситрация, които допълнително отблъскват населението. Прочетете дневника на Васил Митаков (правосъден министър на Царство България 1942г.)

 47. 47 Профил на Ефтимъ Кировъ
  Ефтимъ Кировъ
  Рейтинг: 40 Неутрално

  Нищо няма да излезе , ако не им се предложи форма на обща държавност......стига да има кой да го направи.
  —цитат от коментар 45 на Николай Бучков


  Абе човек каква обща държавност. В днешна България няма държавност, ти се точиш да правиш обща държавност с БЮРМ...може би ако се подмени населението и цялата държавна администрация на двете страни би било възможно това

 48. 48 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 883 Неутрално

  До коментар [#41] от "historama":....Македонците като етнос започват в началото на 20 век покрай Кръсте Мисирков, и се доразвиват в края на 20те с ВМРО (об),през коминтерна, докато окончателно са установени като народ и език от българските шумци.....
  —цитат от коментар 43 на Ефтимъ Кировъ


  В началото на 20 в., или веднага след Балканските войни. Каквото и да говорим, след като Вардарската част от провинция Македония влиза в пределите на Сръбското кралство, неминуемо местният диалект започва малко по малко да се сърбизира, да не говорим че той не е литературен език, подчинен на правила и своя граматика. Да не говорим, че и новата българска граматика се появява май едва в края на 19 в., след езиковата реформата, проведена от Дядо Вазов.

 49. 49 Профил на Ефтимъ Кировъ
  Ефтимъ Кировъ
  Рейтинг: 40 Неутрално

  По някой път се замислям: Що за държави са били средновековните, и доколко можем да ги идентифицираме със съвременните национални държави?
  —цитат от коментар 44 на historama


  Правилно се замисляш. А замисли се и друго-освен Струмишкия край била ли е официално с документи днешна вардарска Македония-част от Българската държава....
  И всъщност след като балканските държави ни е нямало на картата от 15 почти до началото на 20 век, за какво въобще говорим.
  Реално дори ковбойте от САЩ и южноамериканските държави са по-стари такива от балканските.

 50. 50 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 883 Неутрално

  Нищо няма да излезе , ако не им се предложи форма на обща държавност......стига да има кой да го направи.
  —цитат от коментар 45 на Николай Бучков


  Има и друг начин, вече проверен в Германия - ГДР се присъединяват към ГФР под формата на 3 нови провинции, със свои парламенти и правителства.
  Мисия невъзможна у нас - в София не искат даже и да се спомене за децентрализация.

 51. 51 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#30] от "iak":

  До коментар [#27] от "Patsis":Не само в България съществуват стереотипи и митове. В Гърция и във всички балкански държави е същото. Заради това винаги други са ни управлявали. Ние балканските държави трябва да се издигнем на нивото на Германия и Франция.
  —цитат от коментар 30 на iak


  Като цяло подкрепям предложения в серията от коментари подход (братството, уви, минава през джоба и стомаха), но не мисля, че леко назидателният пример с Германия и Франция е уместен.
  То и това "ниво" е мит, макар и европейски. ;)

  "Нивото на Германия и Франция" предполага едната - загубилата историческите конфликти страна (Германия), да си посите главата с пепел за всички зулуми, които е извършила, да се признае за архизлодея в приказката и да поеме вината за всичко и всички, а другата - победителката (Франция) да прояви аристократично великодушие, да махне с ръка "било каквото било" и да приеме победения за приятел.
  Това на Балканите е напълно нереалистично и невъзможно, тъй като всички се изживяваме или като победители по справедливост и/или като жертви, но не на своите грешки, а на чуждото коварство.
  Всички (ще) искат да го играят Франция, кандидати за ролята на Германия няма и няма да има.

 52. 52 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 883 Неутрално

  До коментар [#48] от "historama":

  А дали коминтерновата реформа от 1945г., издигнала местният диалект в статута на нов европейски език, не е спасила македонците от пълно сърбизиране?

 53. 53 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4708 Любопитно

  До коментар [#22] от "iak":

  А с ОМО Илинден какво правим?

 54. 54 Профил на Ефтимъ Кировъ
  Ефтимъ Кировъ
  Рейтинг: 40 Неутрално

  До коментар [#52] от "historama":

  Не бих казал, понеже "пълното сърбизиране" не е стояло на дневен ред тогава. Незабравяйте, че комунистическа Югославия е водена от етнически хърватин,роден в Австро-Унгария, който се е борел точно срещу сръбска монархическа Югославия. Сиреч, поскоро македонския език целеше да югославизира (различно от сърбизиране) това население и мисля че успя.

 55. 55 Профил на Ефтимъ Кировъ
  Ефтимъ Кировъ
  Рейтинг: 40 Неутрално

  П.С. македонското население бе югославизирано също тъй успешно както голяма част от българското население бе съветизирано. Свикна се да се живее в дефицит, наблъскаха хората в блокове, масово се доносничеше, доразви се комплекса на малкия човек/държава, култа към великия съветски съюз или към другаря тито (в БЮРМ), и днес резултатите са югоносталгия и спомени за правешкия мангал бай тошо съответно в двете държави.

 56. 56 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 883 Неутрално

  А замисли се и друго-освен Струмишкия край била ли е официално с документи днешна вардарска Македония-част от Българската държава....
  —цитат от коментар 49 на Ефтимъ Кировъ


  Е, по времето на голяма част от годините на ПБЦ Охрид е бил вторият културен, а и политически център в държавата.
  И по-късно май за няколко години по времето на Йоан Асен 2.
  Всъщност през 14 в. нещата са били още по-трагични: България е разделена на 2 царства, едно деспотство практически задушавано от Генуезката република (Добруджанското княжество), и няколко апанажни княжества, разпределени между принцовете. И един Господ знае за какъв се е считал Марко Кралевичи?

 57. 57 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 883 Неутрално

  До коментар [#54] от "Ефтимъ Кировъ":

  Не виждам голяма разлика между сърбизирането и югославизирането! Вярно е, че се формира една нова нация - югославска, но хегемонията на Сърбия се е запазила.

 58. 58 Профил на Ефтимъ Кировъ
  Ефтимъ Кировъ
  Рейтинг: 40 Неутрално

  До коментар [#56] от "historama":

  Да, разбира се че през средновековието повардарието е било част от България. Но имах предвид, че реално сме държава на 142 (или дори 112) години.

 59. 59 Профил на Ефтимъ Кировъ
  Ефтимъ Кировъ
  Рейтинг: 40 Неутрално

  До коментар [#22] от "iak":А с ОМО Илинден какво правим?
  —цитат от коментар 53 на Alarmstufe: Rot


  Признаваш ги и искаш реципрочно признаване на българска партия или организация в Македония, и графа българин в преброяването. Какъв е проблема?

 60. 60 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 883 Неутрално

  ...:А с ОМО Илинден какво правим?
  —цитат от коментар 53 на Alarmstufe: Rot


  Много добър въпрос! И май на жълтите павета пълнят гащи в главите на периферията да не се зародят някакви странни идеи?

 61. 61 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 883 Неутрално

  И май на жълтите павета пълнят гащи в главите на периферията да не се зародят някакви странни идеи?
  —цитат от коментар 60 на historama


  И за някаква децентрализация. Особено за децентрализация на еврофондовете - не щат и да чуят!
 62. 62 Профил на Vladislav Sotirov
  Vladislav Sotirov
  Рейтинг: 45 Неутрално

  До коментар [#28] от "iak":

  Вие нещо троловете съвсем ли изперкахте или въобще не разбирате от икономика? Крехкото подобрение на българските икономически показатели се дължи на евтината работна ръка, за която държата се представлява навън пред всички. Македония е няколко пъти по-зле от България и приемането и ще доведе до изтеглянето натам на малкото фирми, решили да се позиционират тук. Освен това, как я мислите тая - че македонците ще идват в България да работят, при все че могат да го правят и сега без проблем, или в Германия и Франция, където ходят сега с българските паспорти? Мислете и малко тия опорки, че е смешно вече.

 63. 63 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Нека в Министерския съвет внимават с националните интереси, вместо яйца могат да летят и камъни.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 64. 64 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4351 Неутрално

  До коментар [#57] от "historama":

  "Не виждам голяма разлика между сърбизирането и югославизирането! Вярно е, че се формира една нова нация - югославска, но хегемонията на Сърбия се е запазила."

  Така е ! Великосръбският шовинизъм си стои и зад това образувание, въпреки че Тито чисто етнически не е бил сърбин ! Югославия е също толкова враждебна към нас, както и Сърбия, а дори в някакъв смисъл и много повече, тъй като големината и е била 250 000 кв.км.....

 65. 65 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2327 Неутрално

  Изворите са в Белград. Питайте сърбите дали ще ви пуснат до тях.

 66. 66 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3862 Весело

  До коментар [#36] от "hamiltonf":

  Независимите източници до 1858 година не са забелязали съществуването на народността гагаузи!
  Народността каракачани също им е убягнала!

 67. 67 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3862 Весело

  До коментар [#39] от "xm...":

  И какво показват тези карти? Гръцко малцинство в Косово - щото там не са приели Екзархията! И са продължили да бъдат водени за уруми до 1890-те, когато Османската империя разрешава на Сръбската православна църква да действа на територията на империята и изведнъж "гърците" стават "сърби"!

 68. 68 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3862 Неутрално

  До коментар [#44] от "historama":

  Особено след 5 века прекъсване!

  Впрочем, колко години Македония е била част от Първата и Втората Български държави? Що ли ми се спомня, че турците я вземат не от българско-кумански, ами от сръбски владетели?

 69. 69 Профил на de val
  de val
  Рейтинг: 13 Неутрално

  До коментар [#27] от "Patsis":

  Това не е вярно. Рум милет е бил до втората половина на 19-и век. След битките за Екзархията се записват националностите, а от 1909 за отделна народност в Македония се добавят и власите със собствени училища и църкви. Изворите за Илинденското въстание и цялата епопея на ВМОРО са съвсем точни - българи, български села, български комити... Това пише в доклади и денесения на армия, полиция и и т.н. Включително и за Гоце Делчев. След младотурската революция пък имаме директно признаване на нациите в рамките на империята по английски образец. Има парламент и партии със съответните национални секции в тях.
  Що се за отнася за архивите около "пописот от 1946" Да вадят всичко от 1934 до 1945 и досега. Нейа да видими докладите за убийството на Борис Дрангов, арестите на Димитър Талев и другите "великобългарски шовинисти" от Македония и т.н.
  Но като говорим за архиви - най-важните са в Белград. Там е заровено кучето и досиетата на цели поколения служители на УДБА и експерименти с местното население - от ранните южни сърбо-македонци около Новакович до македонските първоучредители като Конески и др.

 70. 70 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4351 Любопитно

  До коментар [#46] от "Ефтимъ Кировъ":

  " Самите македонци са жертва и на двете. Защото от една страна използват ВМРО, които са пишели на книжовен български (какъвто между другото от февруари 1945г. не съществува-понеже днешния окастрен от шумците език е много далеч като звукова стойност, от това което е бил тогава), а днес използват караджица за азбуката си.
  Така им се е паднало, кодифицирали са им езика на сръбска пишеща машина. Много по-добре за тех би било вместо караджица да използват българската азбука с 28 букви например да пишат синйо и да не използват ер голем, така хем щяха да се разграничат от българския си корен, хем нямаше да има нужда да се сърбизират...

  Относно окупацията, чисто теоритично си е окупация. Говорим за 1941г, 20 г след краха на българската идея там, пълно е било с местни комунисти. И въпреки че по-голямата част от населението аплодира Царя и българската войска, със загубите на Третия Райх към 1942-1943 това постепенно намалява. Нещо повече, поради грешки на българската страна, там в Македония са изпратнеи куп корумпирани и некадърни звенари от стара България-като админситрация, които допълнително отблъскват населението. Прочетете дневника на Васил Митаков (правосъден министър на Царство България 1942г.)"

  За съжаление и сред местното население корупцията и злоупотребите са процъфтявали, търсели начин просто да оцеляват през ония гладни години както могат, участвали са във всякакви " гешефти", както се изразяват очевидци, основната причина е била мизерията и сериозния глад и недоимък по онова време ! Говорим за македонци, но всички знаем, че под това име се крият понякога доста различни етноси - имало е и албанци, и цигани, макар и не колкото тези с българско самосъзнание, разбира се ! Ето каква покъртителна картинка ни разкрива самия Богдан Филов от онова време :

  Нашата администрация съвършено корумпирана. Почти всички околийски началници бяха отстранени за злоупотребления. Властта обаче ги покровителствува. Кумановският окръжен управител го махват поради голямото му гешефтарство, а го изпращат в Охрид пак за управител. На много места военните или областното управление бяха предприели анкети против административните власти, като например в Кичево и Кавадарци. Местното население също е настроено много гешефтарски, гледа да използува момента, за да печели пари и там дето може, експлоатира безмилостно. На това помага и обстоятелството, че търговията в цяла Македония е обявена за свободна и няма нормирани цени. Благодарение на това за пари може всичко да се намери, обаче бедното население буквално мре от глад. Навсякъде се вижда голяма мизерия. Хубав хляб има навсякъде, обаче струва два лева килото. Захарта се продава 12-13 лева, даже ечемикът, който сега населението употребява за храна, се продава 1,50-1,80 оката, гроздето се продаваше 1,50-2 лева оката, а дините също на тегло по 50-60 стотинки оката. Бедното население може да се храни само с царевицата, но и тя липсва и трябва да се донася от България. Говори се много за изкуствено повишаване на цените посредством преустановяване на вноса, обаче за проверка на това трябва да има анкета.

  У населението не се забелязва никакъв ентусиазъм. Като че ли искат да кажат: „Добре ни освободихте, благодарим ви, но и по-рано не бяхме зле; ако ви прави удоволствие, идете да се биете, а нас ни оставете на мира да си гледаме търговията.“ Безспорно е, че има патриоти, обаче, те ще са рядко. Широката маса е инертна. Прави впечатление, че в Скопие при започването на набора се явили около 200 души цигани, а само 40 българи! Навсякъде се забелязва най-голямо отвращение пред военната служба и болшинството от младежите са готови на всичко, само да не отиват във войската. Също и в Македонската дивизия дезертиранията са нещо обикновено. Говореше се, когато бяхме ние там, за около 500 души дезертьори.

  Населението в своето болшинство гледа на всяка власт като на свой враг и се стреми по всякакъв начин да заобиколи всички административни разпоредби, които са в тяжест на отделната личност. Прилежният околийски началник Тренков, един от най-добрите и енергични околийски началници, които виждах, който по-рано е бил революционер ми казваше: „Ние по-рано сами учехме това население да се не покорява на властта, да не изпълнява законите, да лъже и да укрива; сега не можем да искаме от него веднага тъкмо обратното”. Въобще управлението на тази страна ще бъде много мъчно, а още повече то се компрометира чрез разваления и хищнически чиновнически персонал, който се изпраща там.

  Големи мъчнотии правят и албанците, привикнали на всякакви своеволия. В Прищина всеки ден слушахме за убийства на сърби от албанци за отмъщение. Властта, поне засега, е безсилна да тури ред в това отношение. Също у разбойничеството продължава да вирее, особено в Кичевско и Тетовско.

  Голямо зло за страната е и тривластието, което сега царува в нея; правителството, областното управление (военен инспектор, назначен от Главната квартира) и началникът на армията, поне в района на армията. Не се знае кой пие и кой плаща. По един и същи въпрос често се издават противоречиви разпореждания от трите власти, които още повече засилват неуредиците и бъркат за правилното организиране на прехраната както за населението, така и за армията. Добър ред би могло да се тури само тогава, когато всичката власт се съсредоточи в ръцете на един губернатор и му се дадат извънредни права. Обаче и в такъв случай първото условие ще бъда, щото този губернатор да бъде честен човек. А пък изглежда, че сега най-много липсват именно честни хора.

  http://www.anamnesis.info/node/868

 71. 71 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3862 Весело

  До коментар [#53] от "Alarmstufe: Rot":

  За кого представляват заплаха 1500 души, самоопределящи се като македонци в България? И тяхната партия?
  За някой кмет на местните избори в Долна махала?

 72. 72 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3862 Неутрално

  До коментар [#56] от "historama":

  А през 14-ти век Скопие е столица на Стефан Душан!

 73. 73 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3862 Разстроено

  До коментар [#41] от "historama":

  Драги ми Хисторама! Преди една-две седмици дадох линк към документ, който показваше, че през 1778 година в новосъздадената тогава Азовска губерния сред преселниците от Османската империя са регистрирани отделно македонци, отделно българи и отделно балканджии. Е, вчера пак исках да отворя този документ - за да открия, че той е хакнат и половината от него - тази с етническия състав на населението, е изтрита.
  Случвало ми се е и преди -бях дал линк, че сред съдиите в Народния съд във Варна е имало и свещеник. После целият материал изчезва от нета...
  Та вече линкове не давам!
  Който иска, нека сам търси у Цани Гинчев за впечатленията му сред хъшовете от Македония в Румъния, които още към 1850 година се считат за наследници на Александър Македонски!

 74. 74 Профил на de val
  de val
  Рейтинг: 13 Неутрално

  До коментар [#72] от "Patsis":

  Стефан Душан е син на българска принцеса. Братовчед е на Иван Александър. При определени условия е имал право да наследи и българския престол.
  Разбира се най-известен е с убийството на баща си.

 75. 75 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3862 Неутрално

  До коментар [#69] от "de val":

  Ще рече - до 1870-та са гърци, пък после изведнъж се появяват българи, сърби итн.
  Ами тогава защо след 1945 да не се появят и македонци?
  като се забрани на помаците да се регистрират като помаци през 2011 година какъв беше резултата? Изкуствено увеличаване броя на турците с роден език български и на несамоопределящите се и на неотговорилите на въпроса за етническа принадлежност.
  Официалните документи не винаги дават вярна характеристика на етническия състав, резултатите от преброяванията зависят от ситуацията в момента.
  Примерно през 1956 г . 190 хиляди роми в България, през 1965 - 150 хиляди, през 1975 - 23 хиляди, през 1985 - няма роми, през 1992 - 313 хиляди, през 2001 - 371 хиляди, през 2011 - 325 хиляди. (Експертни оценки - за 1970 - ок. 425 хиляди, за 1980 - ок. 525 хиляди, за 1990 - ок. 600 хил., за 2000 - ок. 750 хил).
  В Австро-Унгария, а след това в Чехословакия и в Унгария не можеше да се регистрираш като ром или евреин - те не били отделен етнос, защото нямали свой език, ами използвали жаргон. Когато за пръв път разрешават да се регистрираш като ром в Унгария (1980) като такива се регистрират едва 6 хиляди - експертната оценка за 1970 година е 540 хиляди.

 76. 76 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3862 Неутрално

  До коментар [#70] от "samoedin":

  Самоедине, тук цените не са ли преизчислявани някак?
  Щото аз имам Статистически годишник на Царство България за 1937 г. и знам, че хлябът тогава - а не през военната 1942-43 година, са били 4-5 лева килото, не два лева!
  Някой при публикацията на спомените да не е махнал една-две нули?

 77. 77 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3862 Неутрално

  До коментар [#74] от "de val":

  И какво като е син на българска царкиня?
  Средновековните, пък и по-сетнешните монарси, се определят според владенията си. Които делят, дават в зестра, продават, залагат, събират и разпиляват като селяни имотите си.
  Той и Фердинанд е потомък в 30-то поколение на Самуил!

 78. 78 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4351 Неутрално

  До коментар [#76] от "Patsis":

  " Самоедине, тук цените не са ли преизчислявани някак?
  Щото аз имам Статистически годишник на Царство България за 1937 г. и знам, че хлябът тогава - а не през военната 1942-43 година, са били 4-5 лева килото, не два лева!
  Някой при публикацията на спомените да не е махнал една-две нули?"

  Да, мисля, че са преизчислени, защото след като " преди войната ( ВСВ) един чифт обуща са 300 лева, а след нея - 6 - 7 000 лева, значи направи си сметката ! Липсват около три нули според мен, но такъв е източника, не съм искал да го осъвременявал. Правилно си забелязал !

 79. 79 Профил на yel13472342
  yel13472342
  Рейтинг: 8 Неутрално

  От 1016 до 1018 г. град Битола, намиращ се в Северна Македония , е столица на България.
  https://bg.wikipedia.org/wiki/Битоля

  В Битолския надпис на цар Иван Владислав градът е споменат като Битола и от 1016 до 1018 г. е столица на България.
  https://bg.wikipedia.org/wiki/Битолски_надпис

  Превод
  "През лето 6523 [1015] от сътворението на света обнови се тази крепост, зидана и правена от Йоан, самодържец български, с помощта и с молитвите на пресветата Владичица, наша Богородица, и чрез застъпничеството на дванадесетте върховни апостоли. Тази крепост бе направена за убежище и за спасение, и за живота на българите. Започната бе крепостта Битоля през месец октомври, в 20-и ден, и се завърши в месец (…) в края. Този самодържец беше българин по род, внук на Никола и на Рипсимия благоверните, син на Арон, който е брат на Самуил, царя самодържавен, и които двамата разбиха в Щипон гръцката войска на цар Василий, където бе взето злато (…), а този (…) цар разбит биде от цар Василий в годината 6522 [1014] от сътворението на света в Ключ и почина в края на лятото."

  Това са фактите. Всеки да си прави изводите.

 80. 80 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 960 Неутрално

  До коментар [#70] от "samoedin":Самоедине, тук цените не са ли преизчислявани някак? Щото аз имам Статистически годишник на Царство България за 1937 г. и знам, че хлябът тогава - а не през военната 1942-43 година, са били 4-5 лева килото, не два лева! Някой при публикацията на спомените да не е махнал една-две нули?
  —цитат от коментар 76 на Patsis


  Цените са такива защото Богдан Филов в това което е цитирано описва Македония през Първата световна война.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 81. 81 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  Уважаеми доцент Кайчев,
  Разковничето е в завеждане на съдебно дело - съдът е мястото за цивилизовано решаване на политически спорове, а по същество това е политически спор, прикрит зад смокиновия лист на историята - открит, публичен съдебен процес, предаван на живо. Съд е необходим за реабилитиране на хилядите репресирани българи във Вардарска Македония и за осъждане на престъпленията на македонизма, които попадат в категорията "престъпления срещу човечеството", а за такива престъпления давност няма. България няма какво да крие, точно обратното обаче е за македонистите. Защото наглостта на македонистите произтича от тезата, че "идентитетот" е резултат на естествен процес, което той очевидно не е. И това се доказва от хилядите репресирани българи, от фалшифицирането и унищожаване на българското историческо наследство във Вардарска Македония, изобщо на опитите за заличване на всякакви български следи там, включително и заличаване на гробовете на нашите деди.

 82. 82 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3862 Неутрално

  До коментар [#80] от "gripen":

  Така може - хлябът преди ПСВ е бил 0,20 лв килото, нормално е 2 лв килото да се приема за скъпотия.

 83. 83 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3862 Весело

  Уважаеми съфорумци!
  Шесте минуса под простата констатация, че Скопие е било столица на Сърбия при Стефан Душан говори твърде много за нивото на коментарите ви във форума!
  Четете поне Уикипедия!

 84. 84 Профил на kah48576898
  kah48576898
  Рейтинг: 87 Неутрално

  Ако е до изворите и е всичко обективно - тогава има българско съзнание на личности от историята обаче има и такива дето пишат и заявят македонското си етническо съзнание още през втората половина на XIX век.
  Ще се отчитат и двата извора или само българския?
  Неможе да е всичко или е черно или е бяло и да важи за всичките от онова време - то не е реално има си извори.
  С други думи КП Мисирков пише за македонски литературен език; Г Пулевски за македонския народ
  Тези книжки са 150 години стари - считат ли са и те или ще се считат онези извори които на българските историци им допадат?

 85. 85 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3862 Неутрално

  До коментар [#84] от "kah48576898":

  не само през втората половина на 19-ти век, но и през първата, а и през втората половина на 18-ти век има хора със самосъзнание "македонци".
  При преброяването в новосъздадената Азовска губерния, 1778 г. има сред заселилите се там преселници от Балканите регистрирани като българи 144 души (91 мъже, 53 жени), 7 македонци (5 мъже и 2 жени) и 9 балканци (балканджии) (5 мъже и 4 жени). Общобългарско съзнание явно още не е изградено.

 86. 86 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  Уважаеми съфорумци!Шесте минуса под простата констатация, че Скопие е било столица на Сърбия при Стефан Душан говори твърде много за нивото на коментарите ви във форума!Четете поне Уикипедия!
  —цитат от коментар 83 на Patsis


  А това, че Сервия (както е била известна Сърбия до началото на 20-ти век) е отцепена от България провинция знаете ли? Прочетете De Adminsitrando Imperio ("За управлението на империята"), написана от ромейския император Константин VII Багренородни.Това е книга с поучения за неговия син император Роман II, и после да обсъждаме душановото царство и равнището на коментарите, става ли?

 87. 87 Профил на uxa4564o628
  uxa4564o628
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Думите на Заев са зов за помощ. Този зов отива към Германия и лично към г-жа Меркел. Канцлерът, напускайки своя пост и трона на лидерството на ЕС, иска да завърши и своето управление с голям букет от пробиви. При всички положения Германия иска до края на годината да получи някакви действия от страна на Северна Македония", обясни Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи.
  —цитат от коментар 4 на karabastun


  Точно пък тая ли царска калинка трябва да ни е ориентир за ставащото в европейската политика ?

 88. 88 Профил на uxa4564o628
  uxa4564o628
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Докъде ... до никъде !В Македония не видях друга българска телевизия, освен ''Планета'', няма български магазин, няма българска стока - даже няма нормален път до границата !А виж на границата - като влизаш от Македония в България /към Петрич/ има огромен дразнещ надпис '' Велкоме в ЕУ !!!'' - ТОВА К'ВО Е ???До коментар [#9] от "selqnin":
  —цитат от коментар 15 на karabastun


  Много правилно няма надпис Уелкъм ту България, щото България е от двете страни на границата.

 89. 89 Профил на uxa4564o628
  uxa4564o628
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#52] от "historama":Не бих казал, понеже "пълното сърбизиране" не е стояло на дневен ред тогава. Незабравяйте, че комунистическа Югославия е водена от етнически хърватин,роден в Австро-Унгария, който се е борел точно срещу сръбска монархическа Югославия. Сиреч, поскоро македонския език целеше да югославизира (различно от сърбизиране) това население и мисля че успя.
  —цитат от коментар 54 на Ефтимъ Кировъ


  Целта са били не само българите в Македония, но и българите в Егейска Гърция с които Титовата клика/ и Сталиновата до определен момент/ са работили много здраво за да получат излаз на Бяло Море. Четете за Гражданската война в Гърция и ще видите че в Егейска македония комунистическата левица е съставена основно от българи/македонци/ и направлявана от Тито. Точно по това време българските комуняги са записали с бой жителите на Благоевградска област за македонци. Там някъде напълно загубваме битката за българската идентичност на българското малцинство в Егейска македония.

 90. 90 Профил на uxa4564o628
  uxa4564o628
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ако е до изворите и е всичко обективно - тогава има българско съзнание на личности от историята обаче има и такива дето пишат и заявят македонското си етническо съзнание още през втората половина на XIX век.Ще се отчитат и двата извора или само българския? Неможе да е всичко или е черно или е бяло и да важи за всичките от онова време - то не е реално има си извори.С други думи КП Мисирков пише за македонски литературен език; Г Пулевски за македонския народ Тези книжки са 150 години стари - считат ли са и те или ще се считат онези извори които на българските историци им допадат?
  —цитат от коментар 84 на kah48576898


  Мисирков не е 150 години стари и приживе се сменя мненията на всеки 3-4 години. Ту е македонец , ту е българин, което и друго важно доказателство че всъщност македонците са си чисти българи , които са били готови и ескимоси да се пишат белким им се разкарат турци, гърци и сърби от главата.

 91. 91 Профил на uxa4564o628
  uxa4564o628
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Уважаеми съфорумци!Шесте минуса под простата констатация, че Скопие е било столица на Сърбия при Стефан Душан говори твърде много за нивото на коментарите ви във форума!Четете поне Уикипедия!
  —цитат от коментар 83 на Patsis


  Пишаш ти щото го изтъкваш като някакво доказателство че Македония е била населена със сърби, когато е окупирата от Османците , което не е вярно. Това че аристокрацията сменя столицата на страната не променя етническия състав на населението , особено пък когато това става са сравнително кратко време , какъвто е случая на Душан. За сравнение Белград е бил в рамките на България за поне 5 пъти по-дълго време. Това да не би да го прави български град ?

 92. 92 Профил на uxa4564o628
  uxa4564o628
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#84] от "kah48576898":не само през втората половина на 19-ти век, но и през първата, а и през втората половина на 18-ти век има хора със самосъзнание "македонци".При преброяването в новосъздадената Азовска губерния, 1778 г. има сред заселилите се там преселници от Балканите регистрирани като българи 144 души (91 мъже, 53 жени), 7 македонци (5 мъже и 2 жени) и 9 балканци (балканджии) (5 мъже и 4 жени). Общобългарско съзнание явно още не е изградено.
  —цитат от коментар 85 на Patsis


  То това че цели 3 семейства са се записали македонци ще да е голям исторически факт , особено пък на фона на четирите семейства дето акъла не им е стигнал да се определят какви са.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK