История и политика в Скопие - българо-македонската комисия се събира 10 месеца по-късно

История и политика в Скопие - българо-македонската комисия се събира 10 месеца по-късно

© Associated PressДа оставим историята на историците" бяха думите на премиера Бойко Борисов, илюстриращи най-добре предназначението на Съвместната комисия по историческите и образователните въпроси между България и Северна Македония преди две години и няколко месеца.


В петък обаче пред македонския външен министър Буяр Османи Борисов, коментирайки общата история, заяви, че е нужно взаимно приемливо решение до 10 ноември, преди София и Скопие заедно да председателстват Берлинския процес. Македонският му колега Зоран Заев малко по-рано каза, че въпроси като Гоце Делчев, пораждащ най-остра полемика, могат да решат само историците.


След тези реплики комисията, създадена съгласно Договора за добросъседство от 2017 г. и спряла отново работа преди 10 месеца и половина, се събира отново в Скопие днес и утре. "Дневник" обобщава очакванията за работата ѝ и обяснява защо решенията (или липсата им) биха били важни точно сега.


Дългата почивка
За временно прекратяване на работата повод стана очакването за предсрочни избори, свикане в Северна Македония след първоначалния неуспех на страната да получи покана за преговори с ЕС.


Сега събирането ѝ, без да е обвързано от крайния срок на Борисов, предхожда със седмици Берлинския процес и с два месеца последния възможен момент, ако Германия държи преговорите със Северна Македония да започнат по време на европредседателството ѝ.


България даде сигнал, че може да блокира същинското начало на диалога, включително заради нерешени исторически въпроси, заедно с други като този за "македонското малцинство". Тези послания идваха основно от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който твърдеше, че говори от името на правителството, но по-късно външният министър Екатерина Захариева даде сигнал, че решение още не е взето. Междувременно София изпрати "обяснителен меморандум", в който изложи позицията си защо Северна Македония краде история, и името на народа и езика ѝ са измислени.


В тази обстановка на нажежени политически страсти Северна Македония първо реагираше сдържано. По-късно Заев обяви, че ще посети България, за да разговаря по темата с колегата си Борисов. Като подготовка на посещението му дойде външният министър Буяр Османи, пред когото Борисов постави срока 10 ноември. Какво обаче може да се промени между България и Северна Македония така, че за месец да решат трупани с години спорове? Какво ще направят различно политиците? На този въпрос на "Дневник" Османи отговори, че много е направено досега.


Македонският първи дипломат по-късно обясни, че идеята е правителствата да "направят всички крачки, за да осигурят на комисията безпрепятствена работа, за което изразихме и публично благодарност за досегашния резултат, както и насърчаване на интензифицирането на работата им."


Гоце Делчев и други въпроси


В тази обстановка се събира отново комисията, след като миналата есен последните срещи бяха обявени и от двете страни за безрезултатни.


Тя е изправена пред трудна задача. От една страна в нея не са обсъждани срокове за намиране на споразумение - членовете ѝ казват, че работят професионално, от позициите на историческата наука, и са уважавани в своята страна изследователи. От друга заместник-председателят ѝ доц. Наум Кайчев обясни за "Дневник", че не е сигурен, че срокът "се отнася само до историческите въпроси между нашите две страни, нито че е адресиран изключително към дейността на Съвместната комисия. Същевременно при всяко нажежаване на двустранните страсти София и Скопие са се обръщали към историците с призив комисията да намери решение, въпреки че уж са ѝ "оставили" историята.


На масата учените сядат с няколко постижения, но тепърва им предстоят други. Дневен ред на срещите не се публикува, но според доц. Кайчев днес към Гоце Делчев, който се превърна в символ на спора между държавите, ще се добавят "не по-маловажните" бележки към учебниците за VII отделение в Северна Македония; въстанията на Петър Делян и Георги Войтех през 11 в.; широк кръг въпроси от средновековната история; и потвърждаане на постигнатото вече решение за цар Самуил.


Гоце Делчев ще е важен в този диалог - често на срещите на комисията не се стигаше до същностни обсъжданя на темата заради спорове по други въпроси. Ако от България се чуваха обвинения, че Северна Македония умишлено страни от нея, сега революционерът отново е на дневен ред най-малкото заради залога - сянката на ветото за преговори с ЕС.


Трудна задача


Надеждите обаче поне от българска страна не са големи. Доц. Кайчев е предпазлив заради опита от "последните поне три срещи".


Доц. Даниел Вачков, член на комисията и директор на Института за исторически изследвания към БАН, не дава по-оптимистична оценка; нещо повече, той говори отвъд предстоящата среща. "Скептично настроен съм, че до ноември ще се постигне видим напредък," каза той в телефонен разговор с "Дневник". След това, което чета в изяви в техни медии, не мисля, че ще има промяна. Не съм с големи очаквания."


От македонската страна на комисията двама представители потвърдиха пред "Дневник", че изявите до провеждане на срещата ще са ограничени, за да не влияят на процеса на работа. В предишни позиции обаче нейни представители са заявявали, че "съвместно решение" на комисията за тях не означава едностранно да им бъде наложена версия за лица или събития и да се чувстват принудени да я приемат, тъй като не затова е диалогът.


Тъкмо обществеността може да е препъникамък пред комисията в момент, когато съвестен учен не би отстъпил от позиции или би приел допирни точки, ако ги открие в границата на възможните компромиси, но мандатът, даден от правителствата, предполага тези достижения да работят за "добросъседството" и да не разпалват напрежение. Сега фактор е и нуждата от търсене на решение, приемливо за всички, дори историците да не са били назовавани като хората, които трябва да го намерят.

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2820 Весело

  Македонски археолози откриха шлема на Александър Македонски !

  Радостни, те копаха още 4 часа и намериха и мотоциклета му...

 2. 2 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#1] от "SS":

  Ако прочетеш Чилингиров се оказва,че българите са създали света и господ е българин. Макетата никога не могат да стигнат такива висоти ...някъф Александър Македонски ,жалка работа пред Бога БЪЛГАРИН.

 3. 3 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  Да оставим историята на историците" бяха думите на премиера Бойко Борисов
  =============================================
  Да оставим джипките на шофьорите.

  Свободата, Санчо...
 4. 4 Профил на wbp55648736
  wbp55648736
  Рейтинг: 30 Неутрално

  Айде братя македонци. Признавайте българските си корени и да вървим напред че работа ни чака.

 5. 5 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#4] от "wbp55648736":

  Аз не бих искал подобно нещо и от българите.Повечето от тях даже /пра/дядо си не знаят.

 6. 6 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 787 Неутрално

  Първо - северномакедонците отказват комисията да се събира, с което нарушават договор. Второ - не признават документите представени от българска страна.

  ... и после спорът бил само "исторически"
  Ами не е исторически, чисто политически е !

 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  Ако братята ни оттатък Вардар не се осъзнаят ще се налижи да задействаме правото си на ВЕТО!!!

 8. 8 Профил на dersu_uzala
  dersu_uzala
  Рейтинг: 410 Весело

  До коментар [#7] от "selqnin":

  Откога границата между България и Македония минава по Вардар, та братята да са оттатък, а ние отсам? Защото се сещам, че "отсам Вардар" са и Крива Паланка, и Кочани, Щип, Берово, Струмица, Гевгелия и т.н.

 9. 9 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  До коментар [#8] от "dersu_uzala":

  На село на подобни изрази им казваме "мИтафора"- моля отворете Тълковен речник...
  Хубав, слънчев, усмихнат и ако ви е възможно незлоблив ден ви желая!!!

 10. 10 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  Макетата понеже си нямат милите история, сега чрез политиката се опитват да си я създадат.
  Това им е играта.

  Panta rhei....
 11. 11 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  В казармата имах един млад войник от Петрич. Та той казваше:
  - Баща ми винаги е казвал, сине, ако те питат българите какъв си казвй, че си българин. Ако те питат сърбите - сърбин."

  И сега ви питам, как ще се пишат хората в този край, ако България пак ги предаде?

 12. 12 Профил на TPOTOAP
  TPOTOAP
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Вето.

  Когато си оправят учебниците, преговорите зс присъединяване могат да започнат.

 13. 13 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  ,,От македонската страна на комисията двама представители потвърдиха пред "Дневник", че изявите до провеждане на срещата ще са ограничени, за да не влияят на процеса на работа. В предишни позиции обаче нейни представители са заявявали, че "съвместно решение" на комисията за тях не означава едностранно да им бъде наложена версия за лица или събития и да се чувстват принудени да я приемат, тъй като не затова е диалогът.”

  А от българска страна това трябва да се тълкува ме Северна Македония ще получи едно ВЕТО за влизане в ЕС.

 14. 14 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4375 Любопитно

  До коментар [#12] от "TPOTOAP":

  Да, макетата обещаха да си оправят учебниците по история, но това още не се е случило.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 15. 15 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Какви комисии, какви срещи и колко време е необходимо за да се постигне съгласие даже за 1 човек. Въпроса трябва да се реши от раз. До 1945 г. сме били един народ а след нея започва да се формиРа македонска нация. Не им щем нито чукарите нито ни интересува какви ще се пишат от тук нататък. Баста!

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 16. 16 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 814 Разстроено

  "Да оставим историята на историците"

  Доста наивно изказване. Не е важно на кой каква му е (формално) професията. Когато опира до даване отговори на политически въпроси и "историчарите" си служат с политически средства...

 17. 17 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 814 Разстроено

  Не им щем нито чукарите нито ни интересува какви ще се пишат от тук нататък. Баста!
  —цитат от коментар 15 на bombov_saruyar


  Първото е вярно. Второто, за съжаление, директно влияе на настоящето и бъдещето...

 18. 18 Профил на dersu_uzala
  dersu_uzala
  Рейтинг: 410 Неутрално

  До коментар [#9] от "selqnin":

  Метафората, която се използва в повечето села е "оттатък Осогово".

 19. 19 Профил на lii07621540
  lii07621540
  Рейтинг: 92 Неутрално

  Въпреки че съм скептичен за резултатите от срещата на комисията,все пак трябва да се изчакат нейните резултати и ако няма напредък,трябва да отложим и междеправителствената среща между двете страни за даване на разрешение за преговори с ЕС.Не вето,а отлагане на началото на преговорите,защото вето означава практично край на договора за добросъседство и връщане на началното положение.Това само ще се използва от Скопие за да прехвърли вината за всичко върху България и да си продължи по старому,което е и тяхното желание.Не трябва да влизаме в техните капани и стратегии за злепоставяне на България и представянето и като неконструктивен и агресивен съсед.

 20. 20 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3211 Весело

  Ти да видиш!

  Ама защо се събират?
  Нали сега пък на нас ни предстоят избори - без значение какви, дори редовни ...

  Ех, гиди дрЪво нечулястрено!

 21. 21 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  До коментар [#18] от "dersu_uzala":

  Добре, нека приемем, че вашата метафора е по-точна и по-вярна!
  Надявам се сега денят ви да е спокоен!?
  А всъщност ставаше въпрос за друго...

 22. 22 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  Нашите ще е добре да предложат следващото заседание да е през януари 2021г. и да си тръгнат.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 23. 23 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3211 Неутрално

  Нашите ще е добре да предложат следващото заседание да е през януари 2021г. и да си тръгнат.
  —цитат от коментар 22 на Пипера е много лют


  Вярно, че сега е моментът да бъдат натиснати да си изпълняват договореното, ама пък и нас ни натискат от Запад.

  Аз тайничко се нАдам да се окаже истина партенката, която пусна на северомАкадонците Мицкоски за някакъв нов договор с нас а'ла гръцкия.

  Щото, да си го признаем, нашият сегашен, подписан преди две години, реално и доказано вече от иди-ми-то - дойди-ми-то с теа и нУмерата им се доказа просто като една фърчаща хартишка с най-общи лакардии като пожелания, а явно ни трябва договор с подробни, твърди и изчистени детайлно отделни проблеми и клаузи с обвързващ характер.

 24. 24 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  Можем да се упражняваме в остроумие по отношение на РСМ, но много важно е съседите да започнат разговори за приемане в ЕС. Така ще се раздалечат повече от Сърбия и Русия. Надявам се, че ще се намерят приемливи решения, без да се изопачава нашата история.

 25. 25 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  До коментар [#10] от "Molossian":

  Е, да се порадваме на нашата най-романтична история... Собствената ни история е претъпкана с митология, ама намираме кусур на комшиите. А "да си добре с комшията е по-важно от да си добре с брат си", казва народа ни.

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  Никога няма да преодолеем този балкански манталитет.

 27. 27 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  Полииците, и от двете страни, смятат, че могат да използват историята като смокинов лист за да прикрият истинския проблем - македонизмът. Именно това е слонът в стаята - обсъждат се различни въпроси, породени от македонизма, но не се говори за него. Идеологията на македонизма се налага на българите във Вардарска Македония, със сила и всякакви други средства, от великосръбския национализъм повече от столетие, а престъпленията на тази идеология са добре документирани и описани от хиляди свидетели. Като цивилизовани съседи със СРМ би било нормално да решим всички "спорни" въпроси в съд, освен ако македонистите не се съгласят на досъдебно споразумение?

 28. 28 Профил на Chernomorski
  Chernomorski
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Нашите политици с помощта явно на историците(или тяхното бездействие) проспаха гръцкия национализъм и за това се стигна до този парадокс: България на запад да граничи с някаква си измислена от гърците "Северна Македония". Ако всички са били искрени в желанието си македонците да тръгнат по нов път към утвърждаване на европейските ценности в тяхното държавно устройство и манталитет, то една "Нова Македония" щеше да бъде израз на подобна загриженост и необходимост. Но надделяха бакалските сметки и сега България ще плаща лихвите за своето мълчаливо бездействие - от избора на името до мъченическото желание да се признае българския произход на съвременна Македония....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK