Еврокомисията поиска държавите бързо да се подготвят за ваксиниране на най-уязвимите

Еврокомисията поиска държавите бързо да се подготвят за ваксиниране на най-уязвимите

© Associated PressЕврокомисията призова държавите в блока да се подготвят със стратегии за момента, когато ще са налични ваксините срещу COVID-19. В съобщение на комисията се казва, че тя "предприема действия, за да гарантира, че навсякъде в Европа ще има достъп до безопасни ваксини" и "насърчава възприемането на координиран подход за стратегии за ваксиниране при внедряване на ваксините".


"В съответствие с представената на 17 юни Стратегия на ЕС за ваксините Европейската комисия и държавите членки осигуряват производството на ваксини срещу COVID-19 посредством предварителни споразумения за закупуване с производители на ваксини в Европа. Всяка ваксина ще трябва да бъде разрешена от Европейската агенция по лекарствата съгласно обичайните стандарти за безопасност и ефикасност. Сега държавите членки следва да започнат да подготвят обща стратегия за ваксиниране при внедряване на ваксините," продължава съобщението.


Какво се очаква от държавите


Държавите членки следва да осигурят наред с другото:
- капацитет на отговарящите за ваксинирането служби за доставяне на ваксини срещу COVID-19, включително наличие на квалифициран персонал, както и на медицинско оборудване и лични предпазни средства;


- лесен достъп до ваксините на приемливи цени за целевите групи от населението;


- внедряване на ваксини с различни характеристики и изисквания за съхранение и транспортиране, по-специално по отношение на хладилната верига и капацитета за транспортиране в хладилни превозни средства и за съхранение;


- ясна комуникация относно ползите, рисковете и значението на ваксините срещу COVID-19,
за да се изгради обществено доверие в тях.


Приоритетните групи според Брюксел - най-уязвимите


Всички държави членки ще получат едновременно достъп до ваксините срещу COVID-19 въз
основа на числеността на населението си. По време на началните етапи на внедряване и преди да бъде постигнат висок темп на производство, общият брой на дозите ваксини ще бъде ограничен. Поради това комисията дава примери за неподредени по важност приоритетни групи, които да бъдат взети предвид от държавите тогава, когато бъдат налични ваксини срещу COVID-19; сред тях са:


- работниците в лечебни заведения и заведения за дългосрочни грижи;


- лицата на възраст над 60 години;


- лицата, които са особено изложени на риск поради здравословното си състояние;


- работниците от критично значение;


- лицата, при които не е възможно физическо дистанциране;


- групите в по-неравностойно социално-икономическо положение.


"Времето ни притиска"


В очакване на пристигането на одобрени ваксини срещу COVID-19 и с цел успоредно с това се гарантира запазване на други основни услуги и програми за здравни грижи и за обществено здравеопазване, ЕС трябва да продължи да ограничава предаването на вируса. Това може да се постигне, като се защитят уязвимите групи и се следи гражданите да спазват мерките в областта на общественото здраве. Дотогава, а твърде вероятно и по време на първоначалните фази на въвеждане на ваксинирането, нефармацевтичните интервенции (като например физическо дистанциране, затваряне на обществени места и приспособяване на работната среда) ще продължат да бъдат основните инструменти в областта на общественото здравеопазване, използвани за контрол и управление на разпространението на COVID-19.


Докато Европа се учи как да съжителства с пандемията, разработването и бързото внедряване в световен мащаб на безопасни и ефективни ваксини срещу COVID-19 остават съществени елементи в действията за намиране на окончателно решение на кризата, засягаща общественото здраве, обяснява комисията. "Работихме усилено за сключване на споразумения с фармацевтичните дружества и обезпечаване на дози от бъдещи ваксини," казва председателят ѝ Урсула фон дер Лайен. "Сега трябва да гарантираме, че ще бъдем напълно готови да внедрим ваксината, когато тя бъде намерена. С нашата стратегия за ваксиниране помагаме на държавите от ЕС да подготвят своите кампании за ваксиниране: кой да бъде ваксиниран най-напред, как да се осигури справедливо разпределение на ваксините и как да се предпазят най-уязвимите хора. Ако искаме ваксинирането да се увенчае с успех, трябва да се подготвим сега."


"С голямо безпокойство наблюдавам все по-бързото нарастване на нивата на заразяване
навсякъде в ЕС," казва Стела Кириaкиду, комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните. "Времето ни притиска - за всички следва да е най-важен приоритет да се направи необходимото за избягване на опустошителните последици от повсеместно въвеждане на ограничителни мерки. И трябва да се подготвим за следващите стъпки."


“Ваксината няма да бъде магическо решение, но ще играе централна роля за спасяването на човешки животи и за ограничаване на пандемията. И когато и ако бъде намерена безопасна и ефикасна ваксина, трябва да сме готови да я внедрим възможно най-бързо, като изградим у гражданите доверие в нейната безопасност и ефикасност. Ваксините няма да спасят човешки животи, но ваксинирането ще го направи.”


Стела Кириакиду,

комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3932 Любопитно

  И къде са ваксините?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 2. 2 Профил на ТРАБАНТ
  ТРАБАНТ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В настоящите условия и при подобна схема за ваксиниране(възрастни хора, хронично болни с конкретни заболявания) най важното нещо е ваксината да е..безопасна! Дали ще е ефективна остава на втори план!

 3. 3 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2365 Неутрално

  А ако самите уязвими не искат?

 4. 4 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Старите хора много не щъкат, да ваксинират хората къде най са изложени на контакти с клиенти и на закрито - доктори, сестри,стюардеси, продавачи , учители. Щото те най-много са подложени на опасност от заразяване и съответно разнасят вируса най-много.

 5. 5 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  До коментар [#3] от "ivanpopov":
  "А ако самите уязвими не искат?"

  Всеки има право да откаже.
  Ако някой се изживява като много загрижен и тръгне да ги уговаря, значи го прави за да си удовлетвори някакво его.

  подпис
 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално

  Тя рибата още в морето...

 7. 7 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2007 Неутрално

  “лицата, при които не е възможно физическо дистанциране”

  Е, т’ва ще е трудничко в България?
  Че то малограмотните, ковИдиотите и мачовците са 80% от населението. И за никой от тях дистанцирането не е възможно. За кого ваксина по-напред? Да не говорим че доброволно няма да я искат. Щото Бил Гейтс ще разбере с коя комшийка Кръшкат, марсианците ще ги следят от къде крадат череши. Мъъъъка!

 8. 8 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1730 Разстроено

  Мда... Като се има предвид, че тук се натутаха да измислят някаква схема как личните лекари да дават направления за тестове СЕДЕМ месеца след първия регистриран случай на коронавирус в България и че като цяло всичко все още е в тотален хаос, най-вероятно уязвимите групи ще бъдат ваксинирани около три години след намирането на ваксина.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 9. 9 Профил на Ipolit
  Ipolit
  Рейтинг: 337 Неутрално

  Старите хора много не щъкат, да ваксинират хората къде най са изложени на контакти с клиенти и на закрито - доктори, сестри,стюардеси, продавачи , учители. Щото те най-много са подложени на опасност от заразяване и съответно разнасят вируса най-много.
  —цитат от коментар 4 на .


  Докторите да ги ваксинират публично по телевизора с ваксини, купени от аптеката, че да знаем дали ще ни морят.

 10. 10 Профил на Dimitar Mogilarov
  Dimitar Mogilarov
  Рейтинг: 119 Весело

  Европа много се мотае, Русия пуска вече трета ваксина.

 11. 11 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1730 Неутрално

  Европа много се мотае, Русия пуска вече трета ваксина.
  —цитат от коментар 10 на Dimitar Mogilarov


  Ми, отивай в Русия да си сложиш и от трите. - Нетествани и с недоказана ефективност и безопасност.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 12. 12 Профил на ТРАБАНТ
  ТРАБАНТ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#11:"Хриси"][/quote]

  Съвсем доказана ефективност! Няма оцелял с такава ваксина...

 13. 13 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1060 Любопитно

  Да се подготвят, ама с какво да ги ваксинират? Вода?

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 14. 14 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 754 Любопитно

  "лицата на възраст над 60 години..."

  А комисията какво казва по отношение на факта, че ваксините не са толкова ефективни именно при по-възрастните?

  "Фактът, че възрастните хора не реагират добре на имунизациите, до голяма степен се игнорира в повечето дискусии за ваксините COVID-19, въпреки че това е групата, която има най-голяма нужда."
  https://theconversation.com/why-vaccines-are-less-effective-in-the-elderly-and-what-it-means-for-covid-19-141971

  Защо противогрипните ваксини не действат толкова добре при възрастните
  https://www.discovermagazine.com/health/why-flu-vaccines-dont-work-as-well-in-the-elderly

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 15. 15 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  Глей сеир,кога догодина гърците кажат ,че се иска задължително да си вакснат ако искаш да идеш да пиеш узаки и рицина с риба и маслини . Половината българи щат не щат ,ше се бодат по два пъти на година.

 16. 16 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5269 Неутрално

  Нашето правителство не е свикнало да работи академично. То не си знае населението, няма база данни освен ЕГН, кои са у нас и кои в чужбина, пълна бъркотия.

 17. 17 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 743 Весело

  С депутатите да почнат, те са най-уязвимите...... По цял ден с избиратели контактуват...... ..... Пенсионерите под строй ли ще ги карат или как?

 18. 18 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 743 Весело

  ......"гУлеми" са "Еврокомисията"....."гУлеми"... Всичко у стериопор и ваксинки яко на "пенците"......под строй!!!

 19. 19 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2365 Неутрално

  докторите
  —цитат от коментар 9 на Ipolit


  Докторите ще се оправят, в тяхен интерес е. Ама чиновниците, дето сега масово се скатават, с обяснение че се дистанцирали?

 20. 20 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  Повечето държави най - вероятно ще въведат задължителна вакса за влизащите чужденци. Стъргата с доброзорните писиари е набрала скорост. С ваксата нещата ще бъдат същите.

 21. 21 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2365 Неутрално

  С депутатите да почнат, те са най-уязвимите...... По цял ден с избиратели контактуват...... ..... Пенсионерите под строй ли ще ги карат или как?
  —цитат от коментар 17 на MPetr


  Силно ме съмнява, че след докторите, вторите, които ще бъдат тричани, ще са длъжниците на банките.

 22. 22 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  Европа много се мотае, Русия пуска вече трета ваксина.
  —цитат от коментар 10 на Dimitar Mogilarov


  Трябва да е американска , нали вече сме тяхна колония .

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 23. 23 Профил на so
  so
  Рейтинг: 371 Весело

  "Ваксината ... ще играе централна роля за спасяването на човешки животи .... Ваксините няма да спасят човешки животи, но ваксинирането ще го направи."

  Колко е дълбокомислено... Баси... Много яко... Искам да стана и да ръкопляскам 10 минути без да спирам, докато ми посинеят ръцете. Искам и да плащам още данъци, искам КПП-та, искам комисии и по-засилена и многобройна администрация, подкрепена с повечко средства.

 24. 24 Профил на .NET
  .NET
  Рейтинг: 371 Неутрално

  Аз не разбрах, Евро комисията ще разреши руската ваксина и понеже руснаците вече я произвеждат в индустриални количества, ще се внася и в ЕС, или ще чакаме някой друг тепърва да открива ваксина?

  Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
 25. 25 Профил на Danail Mindov
  Danail Mindov
  Рейтинг: 25 Неутрално

  Прасетата на Ваксинация. Е тези дето настояват за ваксини не забелязват че на никой не му Дреме за страничните Ефекти. А сега кажете искат да Ви "Спасяват" или да експериментират с Вас Добри Прасенца

 26. 26 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  В групата "Наука и критично мислене" , админа Данчо беше публикувал обширен пост ,подкрепен с линкове към изследвания ,как срещу кУроната имунитет - около 31-ви февруари всяка година. Данчо много държи да покаже ,както и подвизаващия се у тоя форум Гошо Маринов, че има масови реинфекции на максимум дванайсе месеца. Нещата отиват на изуй гащи , доброзорно писиари в моя случай по два пъти на година и най -вероятно - вакса.

 27. 27 Профил на ДАКС
  ДАКС
  Рейтинг: 334 Неутрално

  В същото време експертите са спокойни въпреки увеличаващите се случаи, т.к. намаляват хоспотализациите и смъртните случаи, и призовават за втора фаза в борбата срещу КОВИД-19. Вижте сами:
  https://odysee.com/@hobeets:0/ard-scientists-call-for-second-phase:7

  Отличавайте платените пропагандатори във форума! Ще ги разобличите по датата на регистрация и активността им, които може да откриете в профилите им.
 28. 28 Профил на jamal
  jamal
  Рейтинг: 422 Неутрално

  До коментар [#24] от ".NET":

  Ваксини има няколко в момента който са близо в последен стадий на изследване. Това което ще се случи е че всичко тези ваксини ще бъдат произведени в огромни количества в следващите месеци, докато паралелно текът изследванията и когато една от тях бъде избрана за ефикасна, те че имат възможност веднага да я използват, тъй като е произведена. Другите ще си чакат реда да са одобрени или ще бъдат изхвърлени ако резултатите не са добри. Но общо взето това е, ваксини има няколко просто в момента никой не знае коя от тях ще бъде най ефикасната.

 29. 29 Профил на jamal
  jamal
  Рейтинг: 422 Неутрално

  До коментар [#24] от ".NET":

  Ваксини има няколко в момента който са близо в последен стадий на изследване. Това което ще се случи е че всичко тези ваксини ще бъдат произведени в огромни количества в следващите месеци, докато паралелно текът изследванията и когато една от тях бъде избрана за ефикасна, те че имат възможност веднага да я използват, тъй като е произведена. Другите ще си чакат реда да са одобрени или ще бъдат изхвърлени ако резултатите не са добри. Но общо взето това е, ваксини има няколко просто в момента никой не знае коя от тях ще бъде най ефикасната.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK