Втората карантина в Израел задълбочава разделенията

Втората карантина в Израел задълбочава разделенията

© Associated PressКогато през пролетта Израел беше поставен под карантина, собственикът на кръчма в Ерусалим Леон Шварц предприел бързи действия за спасяване на бизнеса си - започнал да изпълнява поръчки за вкъщи, което му помогнало да изкара лятото. После обаче дошла втората карантина. Ресторанти и магазини отново са затворени и бизнесът на Шварц отново е изправен пред оцеляване. Освободил е 16 от 17-те души, които работели за него.


В същото време израелският производител на софтуер "Бизабо", който работи в тежко засегнатия от кризата сектор на организирането на конференции, бързо преоткрил себе си, започвайки да предлага "виртуални събития". Така компанията увеличила двойно печалбите си и дори назначава нови служители. Подобни истории за върхове и спадове описват много добре разширяващата се "дигитална пропаст" в Израел.


Още преди пандемията Израел беше една от страните сред развитите икономики с най-големите разлики в доходите и най-големите равнища на бедност. Ситуацията там тогава беше такава, че в печелившия сектор на високите технологии беше съсредоточен малък брой хора с големи доходи, докато в същото време много израелци, работещи като държавни служители, в сектора на услугите или като собственици на малки предприятия едва свързваха двата края.
Тези пропасти се разшириха, когато наложената миналия месец втора общонационална карантина нанесе нов удар върху икономиката, която и без това беше тежко засегната от първата вълна ограничения. Негативните последици от пандемията задълбочиха и отдавна съществуващите разделителни линии сред израелските евреи, изправяйки светското мнозинство срещу влиятелното ултраортодоксално малцинство.


Някои смятат, че премиерът Бенямин Нетаняху, срещу когото от месеци има масови протести заради усещане за несправяне с овладяването на епидемията, облагодетелства ултраортодоксалните си партньори за сметка на общото благо. Той избра


икономически унищожителната повсеместна карантина


вместо налагането на целенасочени ограничения само на местата, които са огнища на зараза, включително много от ултраортодоксалните общности, вероятно за да не дразни съюзниците си. Това сериозно разкъсване на обществената тъкан в Израел даде повод на израелския президент Реувен Ривлин - фигура без особени правомощия - да отправи предупреждение по този въпрос.


"Усеща се как атмосферата става взривоопасна. Усеща се гневът по улиците", каза Ривлин в обръщение към парламента. "Израелският трибализъм избива на повърхността през пукнатините, едната част от обществото сочи обвинително с пръст другата, едното племе се изправя срещу другото". Нетаняху отначало получаваше ласкави оценки за начина, по който се справя с коронавирусната криза. Той бързо запечата границите и наложи повсеместна карантина, което създаде впечатлението, че епидемията е овладяна.


Но карантината взе своята голяма дан, повишавайки безработицата до близо 35 процента през април. Стотици хиляди хора или бяха освободени от работа, или бяха пратени в принудителен отпуск, като това бяха най-вече хора с ниски доходи в сектори на икономиката като търговията на дребно, туризма и хотелиерството и ресторантьорството. Макар и с възстановяването на икономическия живот заетостта постепенно да се възстанови, през есента драстично се увеличи броят на новите случаи на коронавируса, което принуди правителството миналия месец да наложи втора тотална карантина за неопределен срок. По официални данни над 967 хил. души или почти една четвърт от трудоспособното население отново е без работа.


Шварц, който държи два бара и компания за производство на крафт бира, "Биратену", успял да оцелее чрез поръчки за вкъщи до отварянето на ресторантите през лятото. Но дори и след като те отворили, поради здравните предписания броят на клиентите, на които имал право да сервира, трябвало да бъде ограничен, което отново намалило оборота. Шварц освободил една трета от персонала си и редуцирал собствената си заплата. После правителството наложило втората карантина. Сега той и единственият човек, който работи за него, отново се концентрират изцяло върху бизнеса с доставките по домовете. "Тук прилича на гараж", каза той. По негови оценки бизнесът е спаднал с поне 60 процента в сравнение с предепидемичните си равнища.


Алон Алрой, един от съоснователите на компанията "Бизабо", се сблъскал със същата екзистенциална криза в началото на март, когато разбрал, че бизнесът с организирането на конференции е напът да пресъхне. Той освободил една четвърт от персонала си, а екипът му трескаво се опитвал да измисли стратегия за оцеляване. "Беше най-тежкият месец, който някога сме имали", заяви Алрой. В края на месеца те решили, че ще минат към "виртуалните събития". Ключът, каза той, беше да отидем извън стандартните разговори в електронната платформа за конференции "Зум" (Zoom) и да създадем среда на взаимодействие.


Софтуерът позволява на участниците в големи онлайн събрания да си говорят с другите хора в тях или да се отделят с когото пожелаят от тях на частна среща, точно както се прави на традиционните конференции.
"Всички съзнаваха, че секторът с организирането на корпоративни събития може да изчезне, ако не пренесем тези събития в технологична среда", каза той от Ню Йорк. Така, след две от най-силните си тримесечия изобщо, "Бизабо" наела отново освободените си служители и назначила още 40 души. Сега за компанията, която има офиси в Израел и Ню Йорк, работят около 150 души.


Макар и някои компании от високотехнологичния сектор в Израел да са засегнати от икономическия спад, като цяло този сектор изживява може би най-силната си година за всички времена. Но докато той процъфтява, много други отрасли в израелската икономика биват изоставени, което създава разделения, а те от своя страна предизвикаха гневни протести. От повече от три месеца хиляди израелци участват в


ежеседмични демонстрации с искане за оставката на Нетаняху,


най-вече заради начина, по който ръководи икономиката. Много от протестиращите са хора, които са загубили работата или бизнеса си.


Значителна част от обществения гняв е насочена и към лидерите на ултраортодоксалните евреи, чиито общности не спазват противоепидемичните правила, станаха причина за рязко увеличение на случаите на коронавирус и категорично се противопоставят на призивите за целенасочени (локални) карантини. Критици обвиняват Нетаняху, че прави реверанси на политическите си съюзници, за да помогне за защитата си по време на съдебния процес за корупция.


Израелският икономист Дан Бен-Давид, основател на института "Шореш" и професор от Телавивския университет, предупреждава за тези разделения от години, като според него те се коренят в образователната система на страната. По думите му на училищата в отдалечените райони, арабските общности и ултраортодоксалния сектор от обществото дълго време не е обръщано внимание, което е довело до това, че възпитаниците им се оказват зле подготвени за модерния свят.


"Около половината от децата в Израел днес получават образование на равнище Третия свят", каза той. В случая с ултраортодоксалните евреи това необръщане на внимание е целенасочено - религиозните лидери използват политическото си влияние, за да финансират образователна система, която насърчава изучаването на свещените книги вместо предмети като математика и английски. "Ние сме единствената страна в целия развит свят, която позволява на родители да лишават децата си от основни учебни предмети", каза той. "Фактът, че позволяваме това от десетилетия, ни прави съучастници". /със съкращения/ /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 621 Неутрално

  КоронаДневник :)

  Колко процента от статиите трябва да са за К19?
  Гони се да се направи втора вълна явно

 2. 2 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4351 Любопитно

  КоронаДневник :)Колко процента от статиите трябва да са за К19?Гони се да се направи втора вълна явно
  —цитат от коментар 1 на WWW


  Ти наистина си като кон с капаци, не виждаш по далеч от носа си. Цяла Европа е пламнала отново ама не, Дневник ти бил виновен.....

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 3. 3 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2960 Неутрално

  До коментар [#2] от "padrino":

  Въпросът е как това се случи лавинообразно

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 4. 4 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 621 Неутрално

  [quote#2:"padrino"][/quote]

  заразата плъзва навсякъде !

  Надежда всяка тука оставете !

  Идва "якото умиргане" !

 5. 5 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 621 Неутрално

  ""Ковид 19 взима поредните си жертви ""

  "Заразата пълзи ..."

  "Нови н-хиляди заразени"

  "Огнищата на зараза ...."

  и т.н.

 6. 6 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4351 Любопитно

  До коментар [#2] от "padrino":Въпросът е как това се случи лавинообразно
  —цитат от коментар 3 на дерибеев


  Лавинообразно или не какво общо има Дневник и статията с това?

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 7. 7 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Днес е величаво - три ранни статии в Дневник - и 3-те за К19 !

  Силно , ударно начало !
  По стахановски !

  Кога готвим пропагандата за ""пика на К19" ?

 8. 8 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 989 Неутрално

  В другия вестник (Сега), финансиран от същите структури, вече под половината статии за коронавирус е изключена опцията за коментар. За да остане насаждания страх, като в номер 2. Някой да е прочел, с колко процента се е увеличила смъртността в Израел? Много ясно, че ако 20% са заразени, то от 500 умрели днес, 100 ще са с коронавирус. Друго си е да се каже обаче, че има нови сто жертви на коронавируса.

 9. 9 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 621 Неутрално

  В другия вестник (Сега), финансиран от същите структури, вече под половината статии за коронавирус е изключена опцията за коментар. За да остане насаждания страх, като в номер 2. Някой да е прочел, с колко процента се е увеличила смъртността в Израел? Много ясно, че ако 20% са заразени, то от 500 умрели днес, 100 ще са с коронавирус. Друго си е да се каже обаче, че има нови сто жертви на коронавируса.
  —цитат от коментар 8 на Lazarus


  скоро очакваите и в Дневник опцияа "изключèни коментари".

  То ступида си казва човека в прав текст - да се спре форума, че се изказват "неправилни мисли" :)
  Ступида е никои, но там дето работи мислят сигурно същото, и те могат да въздействат където трябва.

 10. 10 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 621 Неутрално

  [quote#2:"padrino"][/quote]

  Цяла Европа е пламнала
  --------------------

  ""пламнала"" е много уместна дума за правене на истерия.
  Друга добра такава дума е "огнища"

  ""пламнала"" , "огнища" , "зараза" .. давам опорките по НЛП

  НЛП - Нервно Лингвистично Програмиране

 11. 11 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1972 Неутрално

  Винаги втората вълна на вирусите като на грипа в 1919 година е най-голяма и смъртоносна. В 2022 година ще затихва.
  Ще умрат около 350 милиона при днешното население на земята. Ще отразят статистически по-малко щото държавите не да само развити.

 12. 12 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2960 Неутрално

  До коментар [#6] от "padrino":

  Къде видя упрек от моя страна?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 13. 13 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  Не знам кой има интерес от цялата истерия,ама икономическите загуби са огромни.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  Евреите са печени, знаят как се прави и ще се справят въпреки всичко!
  Да видим ние как се справяме...???

 16. 16 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2180 Неутрално

  Не знам кой има интерес от цялата истерия,ама икономическите загуби са огромни.
  —цитат от коментар 13 на Мусаши


  За кого ?
  Ако си спомняте още преди Тръмп да обяви , че това грипченце не може да уплаши Америка , Паул обяви няколко десетки трилиона програма за стимулиране на икономиката !
  Разбирай помпане на инфлация и нов безпрецедентен на вече безпрецеднтния дълг !
  Ако ми следите мисълта , там където има загуби има и печалби !

 17. 17 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3689 Неутрално

  До коментар [#2] от "padrino":

  Това не е втора вълна. Просто продължава първата.

 18. 18 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3689 Неутрално

  До коментар [#7] от "WWW":

  Май се очертава около Коледа. Да им е гадно на всички.

 19. 19 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 11 Весело

  ""Около половината от децата в Израел днес получават образование на равнище Третия свят", каза той. В случая с ултраортодоксалните евреи това необръщане на внимание е целенасочено - религиозните лидери използват политическото си влияние, за да финансират образователна система, която насърчава изучаването на свещените книги вместо предмети като математика и английски. "Ние сме единствената страна в целия развит свят, която позволява на родители да лишават децата си от основни учебни предмети", каза той. "Фактът, че позволяваме това от десетилетия, ни прави съучастници"________

  Ми кой ви е виновен ? Хем искате да са барате "еврейска държава", хем ви пречи еврейството... Разделете се (пак) на 12-те племена, и си свиркайте.

  "Усеща се как атмосферата става взривоопасна. Усеща се гневът по улиците", каза Ривлин в обръщение към парламента. "Израелският трибализъм избива на повърхността през пукнатините, едната част от обществото сочи обвинително с пръст другата, едното племе се изправя срещу другото"

 20. 20 Профил на Danail Mindov
  Danail Mindov
  Рейтинг: 25 Неутрално

  Слепи са Вярващите. Ако си направи елементарен анализ Човек за случващото се в Света веднага ще му Блесне какво става няма такова "Чудно Спасение" убиват икономиките на всякъде ограничават правата на Хората. Създават усещане за Страх и Без надеждност. Правителствата са се договорили кой кое парче ще получи. А Вие си ВЕРВАЙТЕ че ще бъдете "Спасени" докато те Ви давят.

 21. 21 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 998 Весело

  Винаги втората вълна на вирусите като на грипа в 1919 година е най-голяма и смъртоносна. В 2022 година ще затихва.Ще умрат около 350 милиона при днешното население на земята. Ще отразят статистически по-малко щото държавите не да само развити.
  —цитат от коментар 11 на Да вярваме на истината


  Не знаех че Мюнхаузен бил и пророк, ама от мюнхаузенче кат' теП и подобна "умнотия" не е изненада😀!

  П.С. Как е бизнеса в 247те габровски кръчми с по 1-2-3-8 звезди от Мишлен😀?

  До коментар [#11] от "Да вярваме на истината":

  -------------
  В другия вестник (Сега), финансиран от същите структури, вече под половината статии за коронавирус е изключена опцията за коментар. За да остане насаждания страх, като в номер 2. Някой да е прочел, с колко процента се е увеличила смъртността в Израел? Много ясно, че ако 20% са заразени, то от 500 умрели днес, 100 ще са с коронавирус. Друго си е да се каже обаче, че има нови сто жертви на коронавируса.
  —цитат от коментар 8 на Lazarus


  Относно Израел, вчера постнах 2 коментара по въпроса, № 26 и 27 в темата

  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/10/15/4126901_koronavirusut_v_bulgariia_rekorden_broi_zarazeni/ #comment-26

  Дадох и линк към израелска медия, на английски, за кой' не го мързи.

  Малко допълнения:

  В Израел с 9 млн население (и 40-50,000 теста дневно) от началото на пандемията има 2,000 починали (толкоз бяха преди 4 дена). Предимно възрастни и такива с други здравословни проблеми, над 50 % масурести (които са около 10-12% от населението).

  В статията от линка има списък на заразените, по градове. Ще сравня два града:

  1. Нетания, с около 7-8% масурести в два квартала, общо 220,000 жители, 1,268 заразени от началото и 434 ново'заразени от последната седмица

  2. Бней Брак-90% масурести, 200,000 жители, 3,863 заразени от началото, и 1,711 през последната седмица.

  Масурестите правят много по малко тестове, процентно, в сравнение на нормалните израелци.

  Изводите от ттези данни си ги направете сами.
  До коментар [#8] от "Lazarus":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 22. 22 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4032 Любопитно

  "Около половината от децата в Израел днес получават образование на равнище Третия свят", каза той."

  Доста лоша оценка за която и да е държава по света. Какво бъдеще ще има страната, ако нещата се запазят така!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 23. 23 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1756 Неутрално

  Израел има много проблеми със спазването на религиозните права на всички, които още не са разбрали, че Библията и Корана днес не може да се разбират дословно, защото са писани за съвсем различни общества и за нас имат повече символичен и алегоричен смисъл.
  И докато мнозинството от народа им, както им от арабите, биха искали да водят един нормален живот, разни фанатици се опитват да живеят като (както те си го интерпретират) са живерли предците им преди хиляди години. А тези предци дори не са живели така, както показват данните от модерната археология... Подобни изгъзици не могат да се толерират, че дори и финансират от държавата.

  E PLVRIBVS VNVM
 24. 24 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  И аз се чудя какво им правят реверанси на тези ортодоксални евреи! Те са толкова зле, колкото и фанатиците ислямисти. Пълни откачалки.

 25. 25 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  До коментар [#21] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Тези масурестите май бяха и против преливане на кръв... Изобщо пълни неадекватници.

 26. 26 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1972 Неутрално

  До коментар [#21] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Само да те осведомя:)
  Преди една седмица Габрово отново спечели наградата Зелен лист за най-екологичният град на ЕС Само природата не можеш и да си мечтаеш.
  Второ имаме над 400 кръчми и ресторанта. И ме обиждаш с този Мишлен. Кухнята ни е вкусна. Основно скара. Произвеждаме повече скара от всеки сръбски град.
  Трето индустрията ни разработва и произвежда на пълна пара.
  Затова аз трябва да ти се присмивам ама и нас цивилизацията ни е друга. Уважаваме всички хора. Даже и евреите. Още повече, че за пръв път последните пет години евреи инвестират в Габрово.

 27. 27 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 998 Весело

  И аз се чудя какво им правят реверанси на тези ортодоксални евреи! Те са толкова зле, колкото и фанатиците ислямисти. Пълни откачалки.
  —цитат от коментар 24 на pamela


  Е, има малка разлика-те поне не се само'взривяват между тълпи от неверници/не правят масови атентати. С едно изключене: Преди 20+ години една откачалка д-р (по медицина, за бога!!!) Барух Голдщайн застреля 30 арабина и рани още стотина в едно СВЯТО и за мюсюлманите, и за евреите, място в Хеврон. Оцелелите го пребиха до смърт.

  Иначе тук таме разни екстремисти правят единични изцепки: Убиецът на Рабин беше такъв екстремист. А преди 30-40 г' една група прати взривни колети до няколко кмета на палестински градове, убиха 1-2, и осакатиха останалите.

  Във "вътрешното разузнаване" Шабак/ШинБет има "еврейски" отдел който следи за подобни изцепки, но чат пат пропуска някои...
  До коментар [#24] от "pamela":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 28. 28 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 998 Весело  До коментар [#21] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Само да те осведомя:)....Второ имаме над 400 кръчми и ресторанта. И ме обиждаш с този Мишлен. ....
  —цитат от коментар 26 на Да вярваме на истината


  😀😀😀Да бе, да-на 100,000 жители-над 400 кръчми и ресторанта😀😀😀 На всеки 220-230 човека по ресторант/кръчма😀😀😀

  П.С. Гореописаните данни са копирани от два източника-википедията за населението, и твоя коментар за кръчмите. Колегите да отгатнат кое е истината😀

  Би ли споделил твойте източници за 350 млн' починали от КОВИД през...2021 ли беше...2022...или до 2022, моля?

  До коментар [#26] от "Да вярваме на истината":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 29. 29 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1972 Неутрално

  До коментар [#28] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Това са мои мисли за починалите. Разсъждавам на база грипа 1918-1920 година. Както знаеш сигурно грипът и до днес беше най-смъртоносната болест.
  А Габрово е имало 130 кръчми в края на 19-и век, когато е било 8000. В Боженци при 63 къщи е имало 13 кръчми 18-19 век. Запазени и до днес. Както и тефтерите им.
  Та от Узана до Боженци са над 400. От луксозни до кръчми. Механи, 20 пицарии.
  Във пътеписите също им е правело впечатление кръчмите че пиели много вино и са казвали, че са чисти българи и добри хора. Единствените свидетелства за етническо самоопределение в Османската империя от този период 17-и век.

 30. 30 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 998 Весело

  Е, добре че си призна че тези 350 млн' са твои "разсъждения", базирани на грипната епидемия преди 100 г. Коментарите са излишни😀 Помниш ли кога е бил открит пенецелина?

  Това за 130 кръчми на 8,000 жителя (жени, деца и старци) -на всеки 60 жителя по кръчма...също не коментирам.

  Пишеш "...Кухнята ни е вкусна. Основно скара. Произвеждаме повече скара от всеки сръбски град....". Май не знаЙ'ш разликата между "кухня" и "скара", ама нейсе😀😀😀
  До коментар [#29] от "Да вярваме на истината":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 31. 31 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Като преглеждам постовете, просто не ми се вярва, че има такива дървета между нас.
  Абе хора, като прочетете нещо, па имайте добрината да коментирате текста, а не да коментирате произхода на автора, медията, всеки и всичко което ви дойде на ума.
  В случая, макар и в по-дълъг от необходимото текст, ни показват една картина доста сродна с нашата, имам предвид отношението на хората към проблема, такъв, какъвто е и дори няма значение дали е свързан с този вирус.
  Да, биха могли да ни спестят успехите или драмите на конретния барман/ менаджер и прочее, но същината е, че всеки мисли със за.ника си, в зависимост на какъв стол е седнал.
  Едни са млади и бизнеса или работата им не са засегнати, други дори печелят по-добре от преди, не са малко хората, които губят или чувстват тежки ограничения. Следователно, все едно дали става дума за евреи, българи или каквито и да са други народи и раси, по въпроса за има/няма вирус, мерките са меки/твърди. медицината и държавата прави/неправи добри неща, хората ще бъдат много разделени, по горните причини. Нашата природа е такава и само при т.н. социализъм всички мислехме еднакво, защото нямаше къде да ни се чуе гласа.

 32. 32 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1972 Неутрално

  До коментар [#28] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Освен това туризмът в Габрово е целогодишен. Сега при Ковида пък съвсем. Щото основно къщите за гости са подходящи и препълнени. За Боженци да не говорим. Денонощно 365 дни.
  Даже зимният ни курорт Узана е направен човешки. Не мегаломански. Обаче пистите свършват до хотелите. Единствените осветени да в България. Има лесни и по-сложни за всички видове ски. Не се тъпчеш за лифт. И хората сами си го рекламират . Като свърши зимният сезон заради зашеметителната природа лятото особено сега заради вируса беше пълно. Имаме всякакви диви животни. Включително мечки. Екологията ни носи печалба.
  А и Букурещ е по-близо от София. Румънците се позамогнаха и те идват на тумби.
  Кое е нелогичното.
  Хем индустрия в четвъртата индустриална революция. Хем екология и турузъм
  Имаме най-модерните сметище в ЕС най-модерната пречиствателна станция.
  Остава смешният ТЕЦ на Ковачки да махнем само.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK