"Облачно с малко слънце" - София и Скопие с "крачица" за учебниците и нито една за Гоце Делчев

"Облачно с малко слънце" - София и Скопие с "крачица" за учебниците и нито една за Гоце Делчев

© Анелия НиколоваСъщински напредък или разговори като "днешния ден - сиво е, облачно, дъжд и се появи за кратко слънце" - историците от България и Северна Македония имаха разлини интерпретации за десетата си среща и разговорите за личността на Гоце Делчев и учебниците по история.


Все пак от срещата в Скопие, както казаха двамата съпредседатели на комисията, професорите Ангел Димитров и Драги Георгиев, има малък напредък, поне в учебниците, и той (съдейки по думите на Георгиев) е свързан със светите братя Кирил и Методий.


За "същински напредък" говореше съпредседателят от македонска страна, проф. Драги Георгиев. Така той определя забележките на българската страна за Кирил и Методий, разговоряно е и за времето на цар Самуил и "други събития", около които е постигнат консенсус.
Това обаче е само "една малка крачка, крачица" от 14-те изпратени бележки. Според Георгиев другите бележки ще се разгледат на следващата среща, за която (смятат и двамата) има консенсус, че ще се състои тази година.


Очакваното напрежение между политика и история - заради поставения от политиците срок за "намиране на решения" в споровете до месец и намеците им, че този процес е отговорност на политиците - също бе тема на пресконференията след срещата, в която нито едната, нито другата страна е обещавала пробив.


Напрежение между политика и история


По темата Гоце Делчев - символ на историческия спор, политизиран от властите в София с предупреждение за евентуално блокиране на преговорите - няма напредък. Георгиев загатна, че може да става дума за нови идеи, а Димитров - че те вече са били коментирани. Попитан обаче дали ще има консенсус до 10 ноември, поставения от премиера Бойко Борисов срок, бившият посланик на София в Скопие реагира с думите:


"На нас никой не може да ни дава срокове... не водим с колегите преговори, преговори се водят в политиката. Ние водим научна дискусия и искаме да сме коректни," каза проф. Ангел Димитров. "Съвременните очаквания имат политически измерения, а ние, историците, трябва да останем повече историци и по-малко политици."


Друга консенсусна позиция бе, че комисията не работи нито по изпратени от България "обяснителен меморандум" до ЕС, нито по езиковия въпрос, нито по целия Договор за добросъседство, работата ѝ е само една точка от него; напротив, обсъждането на договора би било "контрапродуктивно".


Димитров реагира на журналистически коментар, че именно от въпроса за Гоце Делчев зависи дали Северна Македония ще може да започне преговори. "Не мога да разбера защо смятате, че нашите разговори определят тези позиции." При репликата, че "политиците определят, че е това," той обясни, че "не ние (историците - бел. ред.) даваме тон... Опитваме се да намалим до ниминум онеи нагласи, които пречат не само догоорът да се превърне в реалност, но и в един мотиватор на ново поведение."


Какво точно е договорено за учебниците


И двамата отказаха да дадат подробности. Същевременно Георгиев говореше за "съгласие, че Кирил и Методий са славянски и християнски просветители - за този текст говорим с България и нямаме съмнение, че ще бъде обявен на обществеността".


Останалите бележки ще бъдат обсъдени на предстоящата среща, което означава, че на нея вероятно отново ще се обсъждат и учебниците, и Гоце Делчев. Дори това е известен напредък спрямо последните срещи, които завършиха с обвинения от българската страна, че до същинско обсъждане на революционера дори не се е стигнало заради продължителни дискусии по въпроси от Средновековието.


Според Иван Илчев, който говори пред БНТ, обаче Гоце Делчев е обсъждан - и на тази среща - едва 30 минути. По думите му общо 3 точки са договорени, но не се уточняват подробности.


Все пак и двамата успяха да откроят положителното в дискусията си - а това не се случва на всяка среща. "Тези два дни приличат на днешното време - сиво е, облъчно, дъжд и се появи за кратко слънце... (но) дори за малко да се е появило слънце, това означава, че можем да продължим напред," каза Димитров и нарече обявения резултат "добро начало", което съотвества на "това, за което е създадена комисията според Договора за добросъседство" - да преодолее нагласи, които пречат на сближаването. След като въпроси за историята и за погрешно разбраното в Северна Македония "обявяване на Кирил и Методий за българи" (каквото няма в обявения в деликатен момент план за 24 май) Димитров завърши в същия тон: "Започнах с метафора за времето, хайде след дъжда да чакаме малко слънце".


"Напредък почти няма"


Малко по-предпазливо реагира доц. Наум Кайчев, зам.-председател на комисията, в интервю за "Панорама".


"Напредък почти няма. Имахме една среща, която приключи почти без резултат. По-конкретно нямаше решение за Гоце Делчев," каза той. "Също така появи се и нов проблем от страна на Република Северна Македония. Те не подписаха протокола от предишната среща въз основа на принципите, които сме правили."


Според Кайчев са обсъждани учебниците за 7-мо отделение и от 14 бележки са минати три, като едната е отхвърлена, а другата силно модифицирана. Той добави, че има "изключително негативна медийна реторика" към работата и, попитан дали в Северна Македония има мислене, че нещо им бива наложено от българската страна, Кайчев каза, че историците от Северна Македония се съобразяват с публичните очаквания, а не с историческите извори - не "какво самият Гоце Делчев е писал", макар че "в чисто исторически план няма спор за това, че Гоце Делчев е бил българин по народ."


Подобен на последния коментар направи и Ангел Димитров, който каза, че идентичността на Гоце Делчев не може да е под въпрос


Кайчев обаче също така добави, че има надежда и че "отговорността е на политическите ръководства на двете страни, най-вече на Република Северна Македония" за подготвяне на средата за дискусиите. Волята на историците е "отражение на изпълнение на договора" и "лакмус как вървят отношенията между двете страни."

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Няма лощо ... ние не бързаме.

 2. 2 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Няма нищо страшно от един хладен душ за скопците. Те си мислят, че са централна тема, а всъщност се задава БрекзиД (да цитираме Цветка) без сделка и на никой няма да му е до тях. Ако човек хвърли едно око към медийния пейзаж край Вардарот, тия там са обезумели напълно. Нека почакат за преговори 2-3 години, после да отварят по една глава годишно и така цели 33 години...

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 3. 3 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Има един маргинален скопски политичар, Петар Богоев(-ски или -ич, според както дойде), който от седмица и нещо весели целия Фейсбук с някакви бълнувания. Парадоксално, но в тези бълнувания прозира и нещо като синтезирана скопска теза, която явно пробва да види бял свят.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 4. 4 Профил на staro-nov dnevnik-ar
  staro-nov dnevnik-ar
  Рейтинг: 15 Неутрално

  За пореден път Москва и Белрад скриха слънцето над България и Македония, ама и какво да очаквам като наш представител в комисията е един живковистички фосил, а старшината му Шкембе войвода също е потомствен агент.

 5. 5 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  След като древните македонци и великият Ал. Мак. нямат нищо общо с днешните северняци, моля, обяснете ми, къде са корените на днешните.

 6. 6 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  Тези като че за първи път правят среща на историците. напърно са зачеркнали всичко постигнато последните 2 години и сега отново започват отначало. Вече имали консенсус около Самуил. Нали преди година този въпрос вече беше решен, какво означава, че днес имали консенсус?

  Отдалеч ми мирише, е отново започва разпъване на локуми и отбиване на номер до 10 ноември. За да бъдат успокоени българските власти и да дадем зелена светлина за преговорите.

  Но силно се надявам, че Шкембе Воевода, мома Екатеринка и Тулуп Бойчо няма да се поддадат на този номер и ще изпълнят обещанието - ако до 10 ноември няма твърдо решение на историческия въпрос, няма да има повече исторически срещи, а отказ за начало на преговори.

  Забавно е как историците говорят "евентуално за среща през тази година", което коренно противоречи с ултиматума на Борисов към шиптъра онзи ден. Сякаш самите историци вече не си вярват, че са постигнали нещо и че някога ще постигнат в тези срещи. Този отговор за евентуалната бъдеща среща тази година ми звучи като онзи евфемизъм към кандидатите за работа, когато не са одобрени от интервюиращия: " Благодарим ви, че дойдохте. Ще ви се обадим допълнително".

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 7. 7 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4720 Неутрално

  Писателят Иван Михайлов дава 15 неопровержими доказателства, че македонците са чисти българи. Сръбската асимилационна политика обаче насади вярването у западните ни съседи, че не сме една кръв, понеже те били наследници на...Александър Македонски.

  Вижте отговорите на 15 въпроса, които стоят като Дамоклев меч над подмяната на историческите факти:

  "1. Защо Император Василий Втори, след като победи при Беласица Цар Самуил, се нарече “Българоубиец“ - и така стои името му във всички истории дори и до днес? Защо не се нарече “Македоноубиец“, ако Самуил и войската му бяха от македонска народност?

  2. Защо всички гръцки стари сведения гласят, че Петър Делян подигна в Скопие българско въстание през 1040 година? Ако населението беше от македонска народност - защо гръцките историци го посочват за българско?

  3. Кое караше Григор Пърличев открито да заявява в Атина пред толкова учени хора там, че е българин?

  4. Кое накара братя Миладинови да обявят книгата си с народни песни под наименованието “Български народни песни“? И кое ги е карало да се наричат сами българи, за което и умряха?

  5. Защо Йоаким Кърчовски и Кирил Пейчинович издават книжки още преди 150 години и изрично отбелязват, че книгите им са писани на български език, за да ги разберел и простия българин? Самите тия двама автори са българи. Кой ги е заставял да се наричат така? И кой би им попречил в онова време да се нарекат “македонци“ по народност, ако са били наистина такива?

  6. Защо Охридският Архиепископ Теофилакт, наскоро преди смъртта на Цар Самуил, в началото на 11 век, изрично пише, че живее всред българи в Охридско, които миришели на овчи кожи? Ако тамошното население беше от македонска народност каква причина имаше Теофилакт да го нарича българско?

  7. Защо Отец Паисий от Банско “Македония“ се провикна преди повече от двеста години, че сме българи и не бива да забравяме народното си име и да се наричаме гърци? Ако беше македонец по народност - защо не би отправил своя знаменит позив към “македонците“?

  8. Защо Великите сили в 1876 г. В Цариград, събрани на известната Конференция заедно с Турция, определят Македония като втора автономна област “с мнозинство българско население“, като я включват под управата на главен град София? А за източната българска автономна област, пак под суверенитета на Султана, определиха град Търново. Нима самата Турция и великите сили не знаеха, че славяните в Македония са българи и че сами така се наричат? Или Турция и великите сили е трябвало да чакат да се яви някой като днешния ренегат Лазо Колишевски, за да ги просвети и осъзнае?

  9. Нима Русия не знаеше в 1878 година, че в Македония има българи, когато включваше в границите на Сан-Стефанска българска държава и Македония?

  10. Нима Гоце Делчев, Дамян Груев, Мише Развигоров, Христо Узунов, Георги Сугарев, Лазар поп Трайков, Васил Чакаларов, Петър Ацев, Ефрем Чучков, Васил Аджаларски, и цял легион борци - водачи, не знаеха, че са българи? Защо те не се нарекоха “македонци“ по народност - кой им пречеше?

  11. Защо подир 1908 година, когато в Македония “Серско“ Сандански и Димитър Влахов си обявиха своя легална партийка под име “федеративна“, се наричаха българи?

  12. Защо Димитър Влахов, когато беше депутат в цариградския Парламент, отиде там като българин, представител на българското население от южна Македония? Това население не е било повлиявано от никаква пропаганда в България. То се намираше вън от границите на българската държава отпреди 500 години, както и самата България бе с векове покорена от турците. Запазени са в турските архиви в Цариград сведения, че депутатът Димитър Влахов е бил българин и е представлявал именно българско население. Защо институтът за фалшификации в Скопие, който си е прикачил име “Институт за национална история“, не изпрати свои хора в Цариград, за да проучат в архивите какви речи е произнесъл Влахов все в защита на българското население в Македония? Щом за него толкова много пишат скопските ренегати - защо не проучат и тази му дейност?

  13. Защо сръбските вестници толкова хвалби написаха за македонските българи, когато се водеше борба миналия век за извоюване на българска национална църква в Македония?

  14. Защо турския Султан, - в своя ферман по създаването на Екзархията - говори за откриване на Велешка българска епархия? И защо същият Султан позволи да бъдат открити и българските епархии Битолска, Охридска, Струмишка, Неврокопска, Скопска, Дебърска? Или Султанът трябваше да чака щото Блаже Конески да се роди, та да му посочи какви народности има в Империята му?

  15. А какво ще ни кажат скопските изменници за плочата, която и сега стои в Битоля, на която Цар Иван Владислав е написал, че е българин? Той е внук на Цар Самуил.


  И както беше казал един гръцки политик, "Какви македонци са тези, след като са чисти българи!"

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 8. 8 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2409 Весело

  Аха - дискусията била политизирана от София. Виж ти, виж ти. А фактът, че Македония от създаването си през 90-те със сърбоманите начело се чуди как да прокара по цял свят тезата, че цялата историческа област с това име е населена с "македонци" и съответно в Пиринска Македония има тяхно малцинство хич не е "политизиране", а грантаджии? Интересно що населението на родния град на Гоце Делчев е избягало в България след опожаряването му от гърците? Я питайте Дичев да разясни - той много ги разбира.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 9. 9 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3093 Неутрално

  "На нас никой не може да ни дава срокове... не водим с колегите преговори, преговори се водят в политиката. Ние водим научна дискусия и искаме да сме коректни,"

  Тея водели научна дискусия, разбираш ли :)

  Какво има да се коментира, има си история, ако не наша, то поне да видят международните източници или да видят първо източниците. :)

  Аман от учени дето дискутират по теми, дето са ясно отдавна.

 10. 10 Профил на staro-nov dnevnik-ar
  staro-nov dnevnik-ar
  Рейтинг: 15 Неутрално

  До коментар [#5] от "evtimvz":

  "След като древните македонци и великият Ал. Мак. нямат нищо общо с днешните северняци"

  Ама верно ли? Как реши че македонците нямат нищо общо с македонците?

 11. 11 Профил на M_Dimitrov
  M_Dimitrov
  Рейтинг: 51 Весело

  Дневник, да не раздавате бонуси за тъпи и неграмотно написани заглавия?

 12. 12 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Тезата за отделния македонски език, съществуващ от векове, не е безобидна, защото скопците върху тая теза ще закачат пирински диалект на маЦедонскиот язик, и от там до повторни искания за малцинство е една крачка.
  Пак ще повторя - войната с македонизма трябва да се води в Белград. Ако сервите получат звучен шамар от София по каквато и да е тема, придружено с искане да признаят злодеянията си в Македония и да се извинят, скопците бързо ще вденат кой е газдата. В момента шумадийците гледат отстрани и подклаждат враждата, а е нужно да страдат. Нужно е да разберат, че ще влязат в ЕС след Скопие и заедно с Косово. Само по този начин се говори със серви.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 13. 13 Профил на Petko Popov
  Petko Popov
  Рейтинг: 259 Неутрално

  аз мисла че екрайно време да оставиме македонците да се оправрт сами ,дадохме им танкове, те ги продадоа за скряп, дада ме им гражданство да заминат на запад и отгоре на това ни гугаят и изопачават историята. Никакъв Европйски съюз.

 14. 14 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  За първи път чувам за исторически факти да се водят преговори! Дали няма борса и котировка на исторически факти?

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Вярно е , за история не се водят преговори , за езици няма досега в световната история абсолютно никакви спорове между две държави , какъвто е нашия случай !
  МНОГО ЕВАЛА ИМ СЕ ПРАВИ НА БРАКЬАТА ! ! !

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3275 Неутрално

  "Това обаче е само "една малка крачка, крачица" от 14-те изпратени бележки. Според Георгиев другите бележки ще се разгледат на следващата среща, за която (смятат и двамата) има консенсус, че ще се състои тази година."

  Срещата може да е тази година или следващата. Следващата среща ще е следващата година или по-следващата.... и т. н. Няма закъде да се бърза, макитата ще си останат юроди и идиоти.

 20. 20 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2323 Любопитно

  "Очакваното напрежение между политика и история"

  Няма напрежение между политика и история. Въпросите които се обсъждат от тази комисия са чисто политически. Поради това "историчарите" не използват научни (исторически) методи.

  Тъй като въпросите и отговортите са политически, не виждам защо политиците се крият зад гърба на "историчарите". Г-н Заев би могъл откровенно да каже, че признаването на Гоце Делчев за българин ще му струва следващите избори в Северна Македония, и той не е готов да направи това, та ако ще страната му да не влезе в ЕС.

 21. 21 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2323 Весело

  До коментар [#7] от "hamiltonf":

  Ако "комисията" води толкова време преговори по въпроса дали Г. Делчев е българин, ще е много интересно колко време ще отнеме да се определи националността на всички останали личности от историята на Македония...

 22. 22 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Македонски Българин или Български Македонец...
  Все е Гоце.
  Като секса... Тя ме изчука :)
  Кой кого... Крайния резултат е очеваден.

 23. 24 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5559 Неутрално

  До коментар [#5] от "evtimvz":

  ++++++++++++++++++++

 24. 25 Профил на de val
  de val
  Рейтинг: 35 Неутрално

  Проблемът е, че в Скопие от 70 години са свикнали да пишат каквото си искат като история. (Стига да не засяга сърбите и да е срещу България) Никой друг в Югославия не го е интересувало дали крият, трият или фалшифицират документи, книги, факти. Това не засяга нито хървати, нито словенци, нито босненци или други. Те са важни само за нас българите. Само ние знаем истината от първа ръка, като семейна и национала история. Сега искаме те да се откажат от историческите фикции, а те цял живот са живели с тях. Така са правили кариера, писали са книги, представяли са се пред света. Сега трябва да извадят архивите и документите и да излезе, че са били ментета. Не историци и журналисти или политици, а фалшификатори и фигуранти.
  Не виждам как ще го направят - ако не от друго, поне от личен интерес. Лъжата устройва всички и в Скопие ще я поддържат докато могат. Затова и ни мразят толкова - ние знаем нещо за тях, което никой друг не знае.... Може би е дошло времето да го кажем на всички в Европа - спокойно и систематично както го правят ентусиастите от Библиотека Струмски и Промакедония. Заради нас и заради обикновените хора в Скопие, които все още им вярват и мислят че бранят нещо истинско

 25. 26 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 938 Неутрално

  СССР е подкрепял сърбите повече от българите. Защото сърбите са разединили македонците от българите, като са промили съзнанието на македонците. Огромен е броят на македонските българи, които след освобождението на България от турско са се преселили не в Сърбия, а в България, защото са се чувствали българи. Днешното население в Северна Македония е различно от македонските българи, толкова колкото днешните българи-комунисти се различават от българите преди 1944 г.

 26. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7702 Неутрално

  Балкански синдром
  На Европа във самия край
  кротко си живеем като в рай.
  Казват, че сме май от тия,
  дето карат в немотия,
  но от всички ние сме си най!

  Нямаме си злато, нито нефт
  в този тъй начупен наш релеф,
  но със друго сме богати –
  с нрави чудновати
  и от всички ние сме си най!

  Живеем юнашки живот сиромашки
  по някакъв странен, неписан закон –
  един да си пие, друг да му плаща –
  какво да се прави – балкански синдром.

  Вино пием със горчив привкус,
  двеста ритми знаем наизуст,
  всеки някой омагьосва –
  две изкарва, пет прахосва,
  но от всички ние сме си най!

  Пазят ревниво даже антрето
  в своя шенгенски евродом,
  но пък си нямат те във сърцето
  нашият вирус – балкански синдром.

  ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО. НИЕ СМЕ СИ НАЙ.

 27. 28 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#16] от "deutscher._":
  Бе то и за името на държава не ми е известно някъде по света досега да се е водил спор. Това македонците са уникално племе...

 28. 29 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#20] от "plamen_b":

  Дреме му на Заев. Той дипломатично обясни, че напредък няма да има, защото тиквата е пътник. Какво неясно има?

 29. 30 Профил на Ivan Stoev
  Ivan Stoev
  Рейтинг: 750 Разстроено

  Българи се дракат помежду си какъв е българинът Гоце.. история достойна за книга на Радичков или филм на Костурица.. ;)

 30. 31 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Ние трябва да изготвим черен списък с македонисти-врагове на България и да им стъжним живота.

 31. 32 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Да се преговаря с представители на престъпен режим, означава да бъдат легализирани престъпленията му, а да се отричат престъпленията на македонистите, означава да плюем върху светлата памет на хилядите им жертви.

 32. 33 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 622 Неутрално

  България трябва да не очаква бърза промяна в Македония. Хората наистина се чувстват македонци. И имат изграден комплекс от българщината. Подобен имаме и ние с нашия произход. Има хиляда доказателства, че прабългарите са тюрки, но заради комплекси ние вярваме на всякакви небивалици, написани от неисторици стига да ни отдалечат от тюркизма. Ние самите вярваме в глупости и после се чудим как може македонците при хиляди доказателства да не се чувстват българи.
  Така че, няма нищо странно. Единственият път е да ни приемат, уважават и обичат.А това няма да стане с вето за ЕС. Ние искаме да ни дойдат на готово. много е наивно - ние ще им покажем историята те ще приемат и край. Няма да стане. Ще трябва да си платим - магистрали,медии, културен обмен, стипендиии за студенти и т.н.

 33. 34 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1184 Любопитно

  До коментар [#33] от "Lazar Petrov":

  Като има много данни за тюркския произход публикувайте едно генетично изследване ,че носим тюркски гени.
  По женска линия българите са най-близки с източноевропейските и средиземноморските популации. По мъжка линия пък най-близки до нас са гърците (по-специално Северна Гърция) и сме доста далеч от алтайските

  От това може да заключим, че както древните българи, така и съвременните нямат общ произход с алтайските и тюрските популации. Друг интересен резултат от изследването е, че няма разлика между хората от различните краища на България – дали са от Югоизточната или Северозападната част на страната. От всичко това може да заключим, че наблюдаваният образец на митохондриална ДНК показва, че българският митохондриален пул е географски хомогенен в страната и че се характеризира с една крайно висока честота на западно-евразийски тип. С други думи – българите се локализират между източно-европейските и средиземноморските популации, което е в съответствие и с историческите данни.

 34. 35 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2886 Гневно

  И защото всичко отностно "македонството" в Македония е историческа истина, ние( управниците!) трябва да се обърнем публично към някои от сегашните партньори и ги попитаме за "мнението" им, след като са направили толкова "много" за нас преди доста време и заложили фитила на бомбата тук ...... едва след това е се опитаме да направим НЕУСТОИМО предложение на братята македонци, което обаче ще бъде придружено и с коментарии за "приятелството" към наши днешни такива .... защото, никой-никога не е прокопсал от слугинажа си, който между другото днес не е особено обясним за управляваните.......

 35. 36 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#34] от "constatator":

  темата е друга, но ще кажа 2 неща -етноса се определя лингвистично, а не генетично. и второ - единственото генетично НАУЧНО изследване касаещо прабългарите е на румънски екип и показва тюркска линия, какво е съвременното население на България няма нищо общо с генетиката на прабългарите. все едно да изследваш съвременен американец и да кажеш какви са били екипажа на кораба на колумб.

 36. 37 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1184 Любопитно

  До коментар [#36] от "Lazar Petrov":

  Ако според вас етноса се определя само по лингвистичен принцип,това означава ли,че монголците за периода в който използваха славянската писменост кирилица са се превърнали в славянски етнос.И завладяните испанските колонии говорещи испански език са вече испански етнос.Също и португалските и английските колонии които са започнали да говорят португалски и английски език да не би да са станали португалски и английски етнос.По тази логика руснаците и всички останали народи използващи българската азбука и българската писменост кирилица трябва да ги броим за български етнос.Аз лично съм съгласен ,но не знам как ще реагира Путин като му обясним ,че е българин по етнос🤔.Как така има термин прабългари а няма прагрък,праевреин,праегиптянин.Има много български и европейски генетични изследвания доказващи ,че българите нямаме тюркски гени и славянски гени.Липсата на славянски гени я обясняват с трупоизгарянето което практикували славяните.Как ли е горяло това славянско море та едни гени не са останали от него не знам.,,😂

 37. 38 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4983 Неутрално

  Оставете Гоце на мира, прочетете му писмата, в тях той е написал какъв е и защо иска автономия за Македония - да не създава неприятности на България заради великите сили и заради многобройните националности в Македония.

 38. 39 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#37] от "constatator"

  Азбуката няма нищо общо с езика.

 39. 40 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  До коментар [#39] от "Lazar Petrov":

  В Бразилия официалния език е португалски.Според вас да не би бразилците да са португалски етнос щом етноса се определя само от лингвистиката.При нас българите и азбуката ни е българска и езика ни е български.Термина славяни е измислен и употребен за първи път през 16 век.Затова наричането на нашата писменост славянска не е уместно.Ако някои други народи и империи се срамуват да кажат ,че писменоста им е българска,това не е наш проблем е техен.Ние трябва да се гордеем с нашата българска писменост а не да я наричаме с нищо незначещия термин славяни и с объркващо то име Кирилица.Опитайте се да обясните на някой чужденец,че Кирилицата е българска писменост и е кръстена на Кирил,но този Кирил не я е създал тази писменост а е кръстена на него🤔. Затова трябва да наречем нашата писменост Българска .Така на всеки по света ще е ясно кой народ е създал тази писменост.

 40. 41 Профил на Kephy
  Kephy
  Рейтинг: 970 Неутрално

  Аха - дискусията била политизирана от София. Виж ти, виж ти. А фактът, че Македония от създаването си през 90-те със сърбоманите начело се чуди как да прокара по цял свят тезата, че цялата историческа област с това име е населена с "македонци" и съответно в Пиринска Македония има тяхно малцинство хич не е "политизиране", а грантаджии? Интересно що населението на родния град на Гоце Делчев е избягало в България след опожаряването му от гърците? Я питайте Дичев да разясни - той много ги разбира.
  —цитат от коментар 8 на Тюфлекчия


  Темата Е политизирана и от София и от Скопие. Напр. документът , който НС прие миналата година и "задължи" правителството , е политически. Но в него има позиции и по исторически позиции. Получава се така , че политически орган у нас решава какво е "истинската история" и иска да го наложи на съседите.
  Да не говорим, че въпросната "рамкова позиция" на НС противоречи на документи подписани от българската държава, както преди така и след 1944 г. Нап. искаме от техните учебници да изчезне понятието "българска фашистка окупация". Настрана от въпроса за фашизма, който е дискусионен в самата България , в договорката с Германия от 1941, ( т.нар."спогодба" Клодиус-Попов от 24.04.1941, която е всъщност междуведомствена записка, одобрена от Министерския съвет) се говори за "завзетата отъ България част от бившата югославска държава". Там не се прави никаква разлика в статута на Македония и този на земите от Сърбия, оставени временно на българската държава. В допълненителната записка към "спогодбата", тази за Беломорието - също. Т.е. всички заети от тогавашната българска държава за опрелени като "завзети" територии на бивша Югославия и Гърция. Т.е. още тогавашната българска държава приема, че България окупира тези области (немският глагол ”besetzten” в немската версия на тези документи го има 8 пъти), при това само временно - до едно бъдещо "окончателно уреждане" (което се споменава 3 пъти). Бъдещото "окончателно уреждане", обаче е в Париж 1946 г.
  В чл. 21 на Парижкия мирен договор от 1946 г пише:
  " Вредите, които бяха причинени от България на Югославия и Гърция чрез военни операции и военна окупация на територията на тези държави ...."
  Значи за целия период 1941 - 1946 г. в одициални дукументи българската държава признава, че окупира тези територии но днес отрича това? И в същото време настояваме за "исторически факти", "историческа реалност"
  А какво правим с Гърция , където за "българската окупация" на Беломорието пише в учебниците, м?

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 41. 42 Профил на bul36521362
  bul36521362
  Рейтинг: 304 Неутрално

  Хахах "никой не знае?"...шега ли е това? отворете която искате историческа книга публикувана на запад и ще видите че без изключение казват че през 19/началото на 20 век мнозинството славяни в МК се определят като българи...

 42. 43 Профил на bul36521362
  bul36521362
  Рейтинг: 304 Неутрално

  Господине, от юридическа гледна точка разбира се че България окупира Македония и южното Поморавие...това са области дадени на Сърбия и Гърция през 1878 (Поморавието) и 1913 (Македония).

  Но там населението масово посреща българската войска като освободители и самата българска войска е съставена от македонски българи...

  Та юридически и от гледна точка на международното право, България окупира тези територии, но от морална гледна точка освобождава въпросните люде...да ви припомням ли че Македония е окупирана от Сърбия и Гърция през 1913 и само след разгрома на България, тяхната окупация е легализирана с мирните договори...

 43. 44 Профил на bul36521362
  bul36521362
  Рейтинг: 304 Неутрално

  За да не остана неразбран...

  Като македонските комунисти ни наричат "фащистки окупатори" те нямат предвид формалното отнемане на територии от Сърбия и Гърция, което е безспорен факт, а окупационно и жестоко отношение към местното население, което нямя нищо ама нищо общо с истината...

 44. 45 Профил на galiwer1880
  galiwer1880
  Рейтинг: 307 Неутрално

  До коментар [#7] от "hamiltonf":
  ето как биха отговорили някой "македонски "умно глави!!! на 15 -те въпроса.
  1. защото Василий е хванал в капан само Българският корпус,и затова е "Българоубиец!
  2.Тия които са писали това ,са били Българи на служба при гърците.
  3. Така са го накарали.
  4. Българите са платили за събирането на песните, и който плаща ,поръчва музиката.
  5. Тия не са важни... може и така да е.
  6. За да ги унижи.
  7. Нещо се е объркал....
  8. За по кратко -само българи...
  9. Имала е интерес....
  10. няма коментар!...
  11. Били са агенти на Българите...
  12. Пропуснат...
  13. Така им е изнасяло...
  14. Така се всява раздор, това са искали...
  15. нещо не се разбира коментара.
  това е пример ......варианти стотици

 45. 46 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  До коментар [#34] от "constatator":

  Прабългарите са били тюркско племе и това е исторически факт. Да се твърди друго е нелепо.

  У нас този факт е неудобен понеже десетилетия сме градили тюркофобия.

  Което, разбира се, не значи, че сме първи братя с турците.

  Ясно е, че у нас славянския компонент е доста по-силен от пра-българския. Просто славяните са били по-многочислени и са претопили пра-българите. Макар, че има и хипотеза, че гагузите (коренни жители на Източна България и Добруджа) са техни наследници. Гагаузите са източно-православни християни, но говорят на тюркски език.

  Независимо дали прабългарите са се претопили или не, факт е, че са били тюркско племе.

  Както е факт, че сегашните българи езиково сме славяни и преимуществено християни.

  Т.е. връзката ни с тюркските народи е сравнително слаба - ако се абстрахираме от 5-те века османско владичество.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 46. 47 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  Българското самосъзнание в Македония е било по-слабо от това в другите части на България защото губим Македония доста преди да паднем под турска власт.

  Де факто Македония е била откъсната от България над 6 века - още през 13-ти век тя попада под сръбска власт и остава под сръбска власт до края на 14-ти век. За известно време Скопие дори и било столица на Сърбия. Крали Марко е бил сред многото сръбски васали властвали по тези земи. Това води до малко по-размито самосъзнание на славянското население.

  Ако започнем да броим от 681-ва година до 1913-та година, то за 12 века и 30 години Македония е била владяна:

  - над 5 века от османците
  - 3 века от Византия (680 - 800, 1018 - 1200)
  - 3 века от България (800 - 1018, 1200 - 1280)
  - над 1 век от Сърбия (1280 - 1400)

  Предвид по-слабите връзки на македонските българи с българите в другите части на БГ разумната политика на България би била да подсилва културните и езикови връзки. Това прази Стамболов - той потиска четническото движение и засилва субсидиите за образвание. За съжаление, неговият подход е по-скоро изключение. Първата капитална грешка прави Учредителното Събрание през 1879-ма като провъзгласява Търновския диалект за официален. Алтернативата е била Охридският - и той губи само с 1 глас. От там започват да се разделят пътищата м/у българите в Княжеството и тези в Македония.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 47. 48 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 642 Неутрално

  21 век сме стига с Гоцета

  BG e мини империя на злото.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK