"Облачно с малко слънце" - София и Скопие с "крачица" за учебниците и нито една за Гоце Делчев

"Облачно с малко слънце" - София и Скопие с "крачица" за учебниците и нито една за Гоце Делчев

© Анелия НиколоваСъщински напредък или разговори като "днешния ден - сиво е, облачно, дъжд и се появи за кратко слънце" - историците от България и Северна Македония имаха разлини интерпретации за десетата си среща и разговорите за личността на Гоце Делчев и учебниците по история.


Все пак от срещата в Скопие, както казаха двамата съпредседатели на комисията, професорите Ангел Димитров и Драги Георгиев, има малък напредък, поне в учебниците, и той (съдейки по думите на Георгиев) е свързан със светите братя Кирил и Методий.


За "същински напредък" говореше съпредседателят от македонска страна, проф. Драги Георгиев. Така той определя забележките на българската страна за Кирил и Методий, разговоряно е и за времето на цар Самуил и "други събития", около които е постигнат консенсус.
Това обаче е само "една малка крачка, крачица" от 14-те изпратени бележки. Според Георгиев другите бележки ще се разгледат на следващата среща, за която (смятат и двамата) има консенсус, че ще се състои тази година.


Очакваното напрежение между политика и история - заради поставения от политиците срок за "намиране на решения" в споровете до месец и намеците им, че този процес е отговорност на политиците - също бе тема на пресконференията след срещата, в която нито едната, нито другата страна е обещавала пробив.


Напрежение между политика и история


По темата Гоце Делчев - символ на историческия спор, политизиран от властите в София с предупреждение за евентуално блокиране на преговорите - няма напредък. Георгиев загатна, че може да става дума за нови идеи, а Димитров - че те вече са били коментирани. Попитан обаче дали ще има консенсус до 10 ноември, поставения от премиера Бойко Борисов срок, бившият посланик на София в Скопие реагира с думите:


"На нас никой не може да ни дава срокове... не водим с колегите преговори, преговори се водят в политиката. Ние водим научна дискусия и искаме да сме коректни," каза проф. Ангел Димитров. "Съвременните очаквания имат политически измерения, а ние, историците, трябва да останем повече историци и по-малко политици."


Друга консенсусна позиция бе, че комисията не работи нито по изпратени от България "обяснителен меморандум" до ЕС, нито по езиковия въпрос, нито по целия Договор за добросъседство, работата ѝ е само една точка от него; напротив, обсъждането на договора би било "контрапродуктивно".


Димитров реагира на журналистически коментар, че именно от въпроса за Гоце Делчев зависи дали Северна Македония ще може да започне преговори. "Не мога да разбера защо смятате, че нашите разговори определят тези позиции." При репликата, че "политиците определят, че е това," той обясни, че "не ние (историците - бел. ред.) даваме тон... Опитваме се да намалим до ниминум онеи нагласи, които пречат не само догоорът да се превърне в реалност, но и в един мотиватор на ново поведение."


Какво точно е договорено за учебниците


И двамата отказаха да дадат подробности. Същевременно Георгиев говореше за "съгласие, че Кирил и Методий са славянски и християнски просветители - за този текст говорим с България и нямаме съмнение, че ще бъде обявен на обществеността".


Останалите бележки ще бъдат обсъдени на предстоящата среща, което означава, че на нея вероятно отново ще се обсъждат и учебниците, и Гоце Делчев. Дори това е известен напредък спрямо последните срещи, които завършиха с обвинения от българската страна, че до същинско обсъждане на революционера дори не се е стигнало заради продължителни дискусии по въпроси от Средновековието.


Според Иван Илчев, който говори пред БНТ, обаче Гоце Делчев е обсъждан - и на тази среща - едва 30 минути. По думите му общо 3 точки са договорени, но не се уточняват подробности.


Все пак и двамата успяха да откроят положителното в дискусията си - а това не се случва на всяка среща. "Тези два дни приличат на днешното време - сиво е, облъчно, дъжд и се появи за кратко слънце... (но) дори за малко да се е появило слънце, това означава, че можем да продължим напред," каза Димитров и нарече обявения резултат "добро начало", което съотвества на "това, за което е създадена комисията според Договора за добросъседство" - да преодолее нагласи, които пречат на сближаването. След като въпроси за историята и за погрешно разбраното в Северна Македония "обявяване на Кирил и Методий за българи" (каквото няма в обявения в деликатен момент план за 24 май) Димитров завърши в същия тон: "Започнах с метафора за времето, хайде след дъжда да чакаме малко слънце".


"Напредък почти няма"


Малко по-предпазливо реагира доц. Наум Кайчев, зам.-председател на комисията, в интервю за "Панорама".


"Напредък почти няма. Имахме една среща, която приключи почти без резултат. По-конкретно нямаше решение за Гоце Делчев," каза той. "Също така появи се и нов проблем от страна на Република Северна Македония. Те не подписаха протокола от предишната среща въз основа на принципите, които сме правили."


Според Кайчев са обсъждани учебниците за 7-мо отделение и от 14 бележки са минати три, като едната е отхвърлена, а другата силно модифицирана. Той добави, че има "изключително негативна медийна реторика" към работата и, попитан дали в Северна Македония има мислене, че нещо им бива наложено от българската страна, Кайчев каза, че историците от Северна Македония се съобразяват с публичните очаквания, а не с историческите извори - не "какво самият Гоце Делчев е писал", макар че "в чисто исторически план няма спор за това, че Гоце Делчев е бил българин по народ."


Подобен на последния коментар направи и Ангел Димитров, който каза, че идентичността на Гоце Делчев не може да е под въпрос


Кайчев обаче също така добави, че има надежда и че "отговорността е на политическите ръководства на двете страни, най-вече на Република Северна Македония" за подготвяне на средата за дискусиите. Волята на историците е "отражение на изпълнение на договора" и "лакмус как вървят отношенията между двете страни."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK