Две жени се борят за премиерския пост на Нова Зеландия днес

Две жени се борят за премиерския пост на Нова Зеландия днес

© Associated PressВ Нова Зеландия предстоят парламентарни избори днес. Левоцентристката Лейбъристка партия на премиера Джасинда Ардърн има голяма преднина пред главната опозиционна сила, десноцентристката Национална партия. Ето какви са главните теми:


КОВИД-19


Ардърн ги нарече "КОВИД избори" и фокусира кампанията си върху отговора на своето правителство "действай твърдо, действай рано", който повиши нейната популярност и я превърна в международна знаменитост.


Нова Зеландия е съобщила за 25 смъртни случая от КОВИД-19 и около 1500 заразени след бързата реакция на Ардърн - далеч по-малко от други развити страни. Според изчисления на Ройтерс това е около 0.05 смъртни случая на 10 000 души, в сравнение с 6.49 в Съединените щати или 0.78 в Индия.
Нова Зеландия въведе най-строгите в съвременната история ограничения върху придвижването на хората в първоначалната фаза на разпространението на коронавируса - затвори границите си, наложи самоизолация и затвори по-голямата част от своята икономика.


Лейбъристите казват, че ще продължат твърдите мерки за контрол и карантина и ще укрепят системата за проследяване на контактните лица. От Националната партия казват, че в срок от 100 дни от съставянето на правителство ще създадат агенция за защита на границите, за да предотвратят възниксането на нови огнища. Десноцентристите обвиняват граничната политика на лейбъристите, че е позволила неотдавна взрив на заразата в Окланд, най-големия град в страната.


Климатични промени


Ардърн нарече климатичните промени "безядреният момент на моето поколение". Лейбъристите обещават да намалят използването на пластмаси от хората и да заменят отоплението на въглища с електрически алтернативи и твърдят, че до 2035 г. ще прекратят използването на въглеводороди в обществените автобуси.
Те се стремят да създадат 11 000 работни места в новозеландската провинция, които да възстановят околната среда, включително разчиствайки водните пътища, което да позволи безопасното плуване в тях.


В отговор на критиките на опозиционната лидерка Джудит Колинс, Ардърн казва, че ще изтегли с пет години назад до 2030 г. крайния срок, до който Нова Зеландия трябва да е преминала до 100 процента в добива на електричество от възобновяеми източници. Колинс, лидер на Националната партия, твърди, че заради политиката на Ардърн сметките за електричество ще нараснат с 40 на сто и ще струват хиляди работни места. Промените в климата, което е ключов въпрос в изборите, са настроили една срещу друга партиите относно проучванията за петрол и газ - националистите искат вдигане на забраната за проучвания и настояват за "отговорно разработване" на находищата.


Икономика


Правителството, в което лейбъристите са се обединили с по-малката партия "Нова Зеландия преди всичко", обяви през май, че ще изразходва рекордните 50 милиарда новозеландски долара (30 милиарда щатски долара) за възстановяването на пострадалата от пандемията икономика. То каза, че помогне на предприятията да наемат най-малко 40 000 души, загубили работата си или работещи на намален работен ден. Лейбъристите обещават да удължат действието на схемата за кредитиране на малки фирми и да инвестират над 300 милиона новозеландски долара в помощ на безработните да си намерят работа.


От Националната партия казват, че дават на компаниите по 10 000 новозеландски долара за всеки новонает лице и ще плащат на центровете за средно и професионално обучение по 4000 новозеландски долара за всеки безработен, получил при тях преквалификация.


Данъци


Ардърн обещава да повиши подоходния данък за физическите лица с високи доходи, които са 2 процента от данъкоплатците, и да запуши вратичките за големите чуждестранни компании да избягват облагане. Не се предлагат промени в ставките за компании и тръстове, но физическите лица с доход над 180 000 новозеландски долара годишно, ще плащат 39 % вместо досегашните 33% данък.


Националната партия обещава краткосрочни съкращения на данъците на стойност около 4,7 милиарда новозеландски долара с цел възраждане на икономиката. От партията казват, че временното данъчно облекчение ще налее през следващите 16 месеца над 3000 новозеландски долара (близо 50 новозеландски долара седмично) в джоба на средния данъкоплатец. Колинс обещава за една година 430 милиона новозеландски долара данъчни стимули за предприятията, инвестирали над 150 000 новозеландски долара в ново оборудване и машини.


Образование


Лейбъристите искат да инвестират през следващите четири години 600 милиона новозеландски долара за повишаване на заплатите на началните учители и да увеличат с 320 милиона финансирането на повечето училища за деца в неравностойно положение. Националната партия би изхарчила 4,8 милиарда долара за изграждането на училища и колежи. Тя предлага четиригодишен пакет от 1,9 милиарда долара в подкрепа на образованието и учителите.


Здравеопазване


Лейбъристите обещават да увеличат болничния отпуск до 10 дни годишно, като през следващите четири години да бъдат изхарчени допълнително 200 милиона новозеландски долара за скъсяване на списъците за чакане за операция. Ще бъде създаден постът комисар по грижите за възрастните, който да наблюдава сектора.


По време на мандата си Националната партия би изхарчила допълнителни 800 милиона новозеландски долара за здравния сектор; тя обещава по-кратък срок при избора на операция и повече пари за онколечение.


Жилищно настаняване


Ардърн казва, че нейното правителство ще създаде фонд от 350 милиона новозеландски долара за планиране на жилищни сгради, за да ускори издаването на разрешителни и ще промени приетото преди десетилетия законодателство в сектора. Тя обещава да осигури повече жилища, да замени 30-годишния закон, който ограничава оскъпяването на градското строителство, да подкрепи купувачите на първо жилище с кредити и да въведе регулация върху службите за управление на имоти.


Колинс обещава да отмени закона, смятан за причина за високите цени на жилищата, и обвинява Ардърн, че нейните планове за жилищно настаняване копират тези на Националната партия. Колинс обещава да приеме извънредни закони, подобни на тези за възстановяването на град Крайстчърч след земетресението през 2011 г. , за жилищно строителство и за ограничаване на цените на жилищата. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Кошмарът на гербофашунгерите
  Кошмарът на гербофашунгерите
  Рейтинг: 0 Неутрално

  НЗ се очертава като една много привлекателна държава. Жалко, че е толкова далеч, иначе със сигурност бих се замислил сериозно за емиграция там. Всички трябва да мислим за бягство от фашизираната от ГЕРБ кочина. Не ща децата ми да раснат в среда, където хомосексуални биват преследвани по парковете, а хиляди подкрепят насилието над жени и деца.

 2. 2 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Винаги съм изхождал, че левите партии искат масово миграция, Има обаче изключения, Нова Зеландия и Австралия

  Аз като немец мога да работя, сигурно е яко там.

  Нямам проблем жена да управлява, стига да има възможността за това. Бъдещете се води от жени.

  Само ми се иска жени да реформират Корана, да иде на сегашното време.

  Es muß Geld fließen!
 3. 3 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  До коментар [#1] от "Кошмарът на гербофашунгерите":

  Никога не е късно да направиш решителната крачка (ако разбира се желанието и зора са истински)

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 4. 4 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  До коментар [#2] от "slan777":

  Като отидеш да работиш там, ще попаднеш в категорията мигрант. А те, както ти сам каза, мигранти не желаят😉
  Апропо, от приятели чехи, дето се пробваха там да живеят знам, че имаш право на една ”свободна” едногодишна виза в живота си. В рамките на тази една година си търсиш работа и т.н. като изтече годината, пичват някакви доста тежки административни процедури и в повечето случаи си заминаваш обеатно (е, за немците може и да е по различно). Почти всички се върнаха. Казаха че било много спокойно, но такова спокойствие не било за хора, израсли от средно голям европейски град на горе. В един момент провинциализма на местните си показвал рогата. Та според човека си е. Кой къде се чувства добре.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 5. 5 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#2] от "slan777":Като отидеш да работиш там, ще попаднеш в категорията мигрант. А те, както ти сам каза, мигранти не желаят😉Апропо, от приятели чехи, дето се пробваха там да живеят знам, че имаш право на една ”свободна” едногодишна виза в живота си. В рамките на тази една година си търсиш работа и т.н. като изтече годината, пичват някакви доста тежки административни процедури и в повечето случаи си заминаваш обеатно (е, за немците може и да е по различно). Почти всички се върнаха. Казаха че било много спокойно, но такова спокойствие не било за хора, израсли от средно голям европейски град на горе. В един момент провинциализма на местните си показвал рогата. Та според човека си е. Кой къде се чувства добре.
  —цитат от коментар 4 на DDR


  Не че не желаят мигранти.
  В Австралия мога да получа работна виза и след 4 години, ако съм работил през това време, получавам австралийско гражданство. Съответно трябва да го регистрирам в Германия и да се откажа от българското, нямам право на три гражданства

  Те искат легална миграция, дори мога да ги разбера

  И аз искам легално да съм при тях.

  Неле4галният начин е по-лесният, наемаме лодка в Индонезия, и се надяваме, да не забележат австралийскките гранични служби. Защото тогава отиваме на остров Науру

  Es muß Geld fließen!
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1905 Весело

  До коментар [#2] от "slan777":

  За да си лидер ти трябва огромна доза абстрактно мислене, да си реалист, да контролираш емоциите си и да можеш да вдъхваш авторитет както с думите си, така и с тялото си, тъй като хората сме визуални и повъхностни същества :))

  Ще кажа само това.. Работил съм за 5 мениджърки, ни една ставаше за мениджър :)) Но съм им благодарен въпреки всичко, защото именно заради тези жени, се мотивирах, да изляза от състезанието и да нямам шефове вече :)) Всяко зло за добро :))

 9. 9 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#2] от "slan777":За да си лидер ти трябва огромна доза абстрактно мислене, да си реалист, да контролираш емоциите си и да можеш да вдъхваш авторитет както с думите си, така и с тялото си, тъй като хората сме визуални и повъхностни същества :))Ще кажа само това.. Работил съм за 5 мениджърки, ни една ставаше за мениджър :)) Но съм им благодарен въпреки всичко, защото именно заради тези жени, се мотивирах, да изляза от състезанието и да нямам шефове вече :)) Всяко зло за добро :))
  —цитат от коментар 8 на Ramon Asvalda


  Жените винаги трябва да имат шанс, равно с мъжете, на еднакъв шанс да се докажат.
  Дори поддържам участието на жените, желая обаче повече да участват ако има военни действия. По природа ще им е трудно

  Es muß Geld fließen!
 10. 10 Профил на PS
  PS
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Двете жени с каква сексуална ориентация са?
  —цитат от коментар 6 на hamiltonf  Два шимейл кандидата
  —цитат от коментар 7 на ykv43523606


  Ето ви снимчица на Джасинда с бебето си и съпруга си по време на заседание на общото събрание на ООН. Извинявам се ако ви се прецакват опорните точки в този случай. Не се отчайшайте, все ще се намери друг повод да заклеймите гнилия запад и да заслужите копейките.

  https://i.guim.co.uk/img/media/6d87e509831f6c3cf7a2660b34f9e9fa53b405f6/0_125_3396_2036/master/3396.jpg?width=1225&quality=85&auto=format&fit=max&s=fcb22849cd2288dc18558b370c1c8085

 11. 11 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  Джасинда срещу себе си да върви, няма да я стигнат

 12. 12 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2458 Неутрално

  Май въпросът е само дали сегашната премиерка ще събере гласове да управлява сама или пак в коалиция. Има си и гафове, изпуснаха на няколко пъти болни, които за малко да им провалят успехите, но с няколко оставки и промени се справиха. Сравнението с Австралия, към която гледаха със завист в началото, също помага на управляващите.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 13. 13 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 300 Неутрално
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 300 Неутрално

  До коментар [#13] от "Славейко":

  Е за такава ще гласувам
  https://www.youtube.com/watch?v=uzg4rJJNX30

 16. 16 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2330 Весело

  Да, любимката на световното левашко движение ще спечели, то е ясно. Хаирлия да е - интересно откъде ще вземе парите за всичките си обещания като една майка-хранилница да "оправи" държавата? А да - ще вдига данъците на "богатите" (всъщност 180 000 NZD на година хич не те правят богат там доколкото съм чувал, ама нейсе, за истинския комунист "богат" е всеки дето не разчита на Партията-майка да му "даде").
  Интересното е, че крайнолевия фейк нюз по света я приветстваше и обяви за Майка на нацията за неща, за които беше готов да унищожи Тръмпя - примерно забраната за влизания от чужбина. Или отлагането на изборите (Тръмп само го спомена, тя го направи). Абе безпристрастни медии да искаш, от които родните комунисти си подбират информацията за живота, Вселената и всичко останало...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 17. 17 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Ето една привлекателна страна, към която неолибералите могат да се изнасят спокойно. Няма да липсват на България. Успех!

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7574 Неутрално

  Явно жените се справят добре и получават доверие. То си личи по държавата. Май и ние трябва да опитаме.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2330 Весело

  Явно жените се справят добре и получават доверие. То си личи по държавата. Май и ние трябва да опитаме.
  —цитат от коментар 18 на Роси


  То щото Нова Зеландия тая я е създала за 3 години (толкова е на власт, след 9 години на десните). Да не говорим, че предните избори каката ги ЗАГУБИ и то с много (46 срещу 56 места в 120-местния парламент), но направи коалиция с другите комунисти и така направи правителство.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 21. 21 Профил на Max91
  Max91
  Рейтинг: 397 Неутрално

  До коментар [#16] от "Тюфлекчия":

  Средната работна заплата е около 60,000 NZD и за съжаление не можеш да живееш нормално ако само един член от сем. я взима.Наемите и покупките на къщи са много високи.Например къща с 3 спални е между 450хил. - 550хил. NZD, наемите за същия размер къща е около 450-500 NZD на седмица.Храната също е много скъпа.Така че ако някой иска да пробва някоя Новозеландска авантюра,трябва много добре да си помисли преди това.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3002 Неутрално

  До коментар [#16] от "Тюфлекчия":

  Интересното е че ти много беше притеснен през 2016, че Обама може да отмени изборите, но когато Тръмп си направи устата за отлагане - даже не гъкна!
  В САЩ президентски избори никога не са отлагани - дори по време на война. Затова уотабаутистичната опорка "ама те в НЗ отложиха изборите, защо Тръмп да не може да го направи" буди само присмех.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 25. 25 Профил на Анонимен7
  Анонимен7
  Рейтинг: 302 Неутрално

  До коментар [#20] от "Тюфлекчия":

  А на бас, че ако Джасинда се яви на американските избори на 3-ти ноември вместо Байдън, ще размаже Тромбона с поне 70 на 30!

 26. 26 Профил на Анонимен7
  Анонимен7
  Рейтинг: 302 Неутрално

  Всеки ден - такъв министър председател!

  https://youtu.be/DUPo62ouU84

 27. 27 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2743 Весело

  До коментар [#10] от "PS":Ето ви снимчица на Джасинда с бебето си и съпруга си по време на заседание на общото събрание на ООН
  >>> И от какъв зор е помъкнала и бебето на заседанието? Сигурно е нямала с кого да го остави:) А ето и Дробилката Колинс със съпруга си( отдясно):
  https://cnn.it/35mob3B
  Лично ...другарот Си Цзинпин го бил подбрал:)

 28. 28 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4191 Неутрално

  До коментар [#27] от "тулса":

  Е, Джасинда победи с много голям процент, просто политиката и по корона вируса и спечели тази масова подкрепа.

 29. 29 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2743 Неутрално

  До коментар [#28] от "daskal1":
  Тази история с масовото убийство на мюсулмани също и вдигна рейтинга:
  .......To hear that the Gulf emirate’s Burj Khalifa tower lit up with an image of Prime Minister Jacinda Ardern in admiration of her nation's unhesitating position of solidarity with her country’s slain Muslims and the bereaved families, is unprecedented....
  Ето я и на излизане от джамия:
  https://bit.ly/3jbzFvj

 30. 30 Профил на 👀
  👀
  Рейтинг: 13 Весело

  Напомням на колегите списвачи, че в Нова Зееландия, както и в ъвв Великобритания (дали верно британските гласоподаватели с тоя молив избраха брекзит?) изборите се провеждат с молив.
  Традиция, която е много важна ...за статуквото. Има статии на тая тема.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK