Най-често задаваните въпроси за коронавируса и техните актуални отговори

Най-често задаваните въпроси за коронавируса и техните актуални отговори

© Георги КожухаровДевет месеца след началото на извънредното положение в България заради пандемията от коронавирус "Дневник" обобщава актуалните в момента отговори на най-често задаваните въпроси по темата.


Статията ще бъде допълвана, тъй като постоянно настъпват промени както в информацията за вируса, така и в правилата в България, определяни от здравните власти. Най-важните статистически данни около коронавируса можете да видите тук . Още детайли има на държавния информационен портал.


1. Какви са симптомите?


Най-честите симптоми на COVID-19 са грипоподобни:

висока температура
умора
суха кашлица

Някои пациенти могат да имат болки в ставите и мускулите или диария. Често срещан симптом е нарушението или пълната загуба на обоняние и вкус. В повечето случаи хремата отсъства в началото на заболяването, което различава инфекцията от сезонния грип.
Някои хора се заразяват, но не развиват никакви симптоми и просто не се чувстват добре. Около 80% от хората се възстановяват от болестта, без да се нуждаят от специално лечение. Приблизително 1 от всеки 6 души се разболява сериозно, развива пневмония и има тежки затруднения с дишането. Възрастните, както и хората с хронични заболявания като високо кръвно налягане, сърдечносъдови проблеми, рак или диабет, са по-склонни да развият усложнения заради ниския си имунитет.


Лекари от болницата за спешна помощ "Пирогов" разработиха онлайн тест, с който може да се направи първа проверка за COVID-19.


2. Как протича болестта?


Важно е да се знае, че симптомите може да не се появят до 14 дни след контакт с вируса. Това е най-дългият известен инфекциозен период за представител на семейството от коронавируси. Средно инкубационният период продължава 7-8 дни за разлика от грипа, където той е само около 48 часа.


Обикновено инфекцията първо започва с треска (температура над 37.5 и нагоре), последвана от суха кашлица. След около седмица при някои болни настъпва и задух, заради който около 20% от заразените трябва да потърсят болнично лечение.


COVID-19 рядко причинява хрема, кихане или болки в гърлото (тези симптоми са наблюдавани само при около 5% от пациентите). Болки в гърлото, кихане и запушен нос са най-често признаци на сезонния грип, дължащ се на риновируси, респираторно-синцитиални и други вируси.


Средното време от появата на симптомите до възстановяване е:


- при леки случаи: приблизително 2 седмици
- при тежки случаи: 3-6 седмици


3. Как да се предпазя?


Вирусът SARS-CoV-2 навлиза в тялото през носа, устата и очите. Затова най-важното е да се избягва докосването на лицето, особено с немити ръце. Препоръчва се при кихане или кашляне устата и носът да се покриват с лакът или кърпичка, която незабавно да се изхвърля.


Дезинфекция: Критично важно е ръцете да са чисти - те трябва да се мият с вода и сапун в продължение на минимум 20 секунди или да бъдат третирани със спирт, дезинфекциращ гел или кърпичка. Това важи особено при пипане на врати или дръжки в градския транспорт, докосване до други повърхности извън дома, тъй като в общия случай заразните капчици попадат върху околните повърхности или върху ръката на болния, с която той покрива устата си. Как ефективно се мият ръцете - тук, обяснение за децата - тук)


Дистанция: Вирусът се разпространява по въздушно-капков път. Основният риск е болният да се изкашля върху околните повърхности и/или дланта си, след което да го предаде на други чрез докосване. По заповед на здравния министър е задължително е да се стои на поне метър и половина разстояние (включително на открито) от хора, които проявяват симптоми (най-вече кашляне), за да се намали рискът от контакт с издишани от тях респираторни капчици. При работа в офис, отваряйте прозорците и проветрявайте максимално често.


4. Да нося ли маска?


Покриването на носа и устата е задължително на всички обществени места на закрито в България, включително в градския транспорт и по спирките му, железопътните и автогарите, търговските центрове, магазини, театрални и киносалони, зали за спортни събития, църкви. От 22 октомври маска, шлем или шал на лицето трябва да се носи и на открито при струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1.5 м.


Изключения са местата за хранене и питейните заведения (когато те работят), където може да се седи без предпазно средство. Маските не са задължителни също по време на спорт (независимо дали на открито или закрито), както и за децата до 6-годишна възраст. В училищата предпазни средства трябва да се носят в общите части, като коридорите и помещенията за хранене и почивка.


В офисите може да се стои с открито лице, но само ако между работещите има дистанция от 1.5 м. Работодателите са длъжни да осигурят лични предпазни средства на служителите си (още по темата - тук). Маската трябва да се поставя на лицето така, че да покрива изцяло носа и устата, а глобата при отказ или неправилното й поставяне е от 300 до 1000 лв.


5. Какви са ограниченията навън?


Освен задължителното носене на маски, от 27 ноември до 21 декември в страната действат редица ограничения.


Заведения: всички заведения - за хранене и питейни, са затворени. Допускат се само доставки по домовете.


"Зелени коридори за пазаруване": магазините за хранителни стоки между 8.30 и 10.30 ч. всеки ден са запазени само за хора на и над 65-годишна възраст. В този часови интервал клиенти под тази възраст не се допускат. Хората на и над 65 г. могат да пазаруват и по всяко друго време.


Търговски центрове: посещенията в тях са ограничени и работят само определени обекти:

магазини за стоки от първа необходимост (за храна за хора и животни, аптека, дрогерия, оптика)
офиси на банки и застрахователи;
пунктове за плащане на сметки или издаване на карти;
офисите на мобилните оператори.
Останалите магазини - за дрехи, мебели, спортни принадлежности, книжарници или други стоки, са затворени. Същите магазини обаче, които не са в търговските центрове, могат свободно да приемат клиенти


Културни събития: спрени са всички културно-развлекателни дейности с изключение на театралните представления, които се играят при заетост на местата до 30 % от общия капацитет на залата, при спазване на физическа дистанция от 1.5 м. и задължително поставяне на маски за лице през цялото време.


Частни тържества: позволени са при събиране на не повече от 15 души


Още за забраните, които ще важат поне до 21 декември четете тук.


6. Какво да правя при симптоми?


Според утвърдения от здравните власти алгоритъм първото трябва да се обадите по телефона на личния си лекар. На базата на симптомите той преценява дали да останете вкъщи за домашно лечение и наблюдение, или да отидете на преглед при него.


Ако при прегледа се усъмни за COVID-19, лекарят дава инструкции как да се действа нататък, включително може да изпрати пациента си при специалист, който да назначи тест. Планира се в някакъв момент общопрактикуващите лекари също да могат да напишат направление за PCR изследване, но не е известно кога ще стане това. И в двата посочени случая тестът се плаща от държавата.


В София и големите градове при симптоми може да бъдат посетени отворените COVID центрове в бившите поликлиники, където се правят антигенни тестове, а при нужда кръвни изследвания и рентгенови снимки (списък и контакти на центровете в София има тук, а часове за посещение могат да се запазят онлайн тук) Фургони за изследване има и пред големите държавни болници. Тестовете са за сметка на държавата, само ако посетителят има симптоми или направление от личния лекар (за центровете в поликлиниките).


Положителните проби трябва да бъдат потвърдени и с PCR изследване. Тогава отново личният лекар решава как да продължи лечението - в домашна обстановка и с поддържане на връзка него през няколко дни, или в болница.


Ако нямате личен лекар, трябва да позвъните в местната регионална здравна инспекция.


7. Да си направя ли тест?


Тест може да се направи и без лекарско предписание, когато човек има симптоми на грип и/или се окаже контактен на заболял. В този случай изследването се прави само в частна лаборатория и се плаща от пациента. Тестовете са няколко вида:


PCR: смятат се за най-достоверни, поради което са единствените, чиито резултати се признават от властите и на базата на които се предприемат действия. Материалът за тях е гърлен ли носен секрет. Изследването отнема между няколко часа и денонощие. Значително по-скъпи от останалите - около 100 лв., и резултатите излизат най-често на следващия ден.


Бързи антигенни: навлязоха масово от началото на ноември, като се смята, че имат доста висок процент на достоверност (над 96%), но все още не са признати от властите и не могат да послужат за издаване на болничен, за поставяне под карантина или за приемане в болница. При положителен резултат трябва да бъдат потвърдени от PCR изследване. Взима се носогърлен секрет, а резултатът излиза за 20 минути. Правят се в COVID центровете в бившите поликлиники (виж т. 6) и в триажните фургони пред държавните болници, като за пациентите със симптоми са безплатни, а тези без ги плащат сами. Могат да се направят и в частните лаборатории, като цената е около 50 лв. Повечето антигенни тестове могат да изследват едновременно за SARS-CoV-2 и сезонен грип (тип А и Б)


Бързи кръвни: резултатът от тях е готов за 10-15 минути. Ако обаче се окажат позитивни, трябва допълнително да бъдат потвърдени с "бавния" PCR тест. Взима се проба от кръв. Значително по-евтини - между 20 и 30 лв.


Най-често задаваните въпроси за коронавируса и техните актуални отговори

© Надежда Чипева, Капитал


8. Какви лекарства да пия?


Краткият отговор е: каквито определи личният лекар.


Няма специфично лечение на инфекцията, при лечение вкъщи медиците изписват лекарства, които да повлияят на симптомите - антипиретици, имуностимулатори, аспирин, антикоагуланти.


По преценка на лекаря може да се стигне до антибиотик или други медикаменти. Специалистите обаче изрично предупреждават да не се предприемат самостоятелно терапии, които не са изрично назначени от лекуващ лекар, както и да не се пият превантивно антибиотици, защото това може да доведе до резистентност. Презапасяването с лекарства също не е необходимо, още повече, че може да лиши някой нуждаещ се от възможност за навременно лечение. Придобилият медийна популярност препарат ремдесивир се прилага единствено в болнична обстановка.


9. Какво значи да съм под карантина?


При положителен резултат от PCR тест лабораторията трябва да се свърже незабавно с Регионалната здравна инспекция (РЗИ), за да докладва за нов случай. Инспекторите, от своя страна, трябва да се се свържат със заразения и да го уведомят, че е поставен под карантина.


Във времето на изолация не трябва да излизате от дома си по никаква причина, както и да общувате с външни хора. Препоръчва се в дома си заразеният да бъде отделен максимално от близките си - да стои в самостоятелна стая, а при напускането й да носи маска, да се храни отделно от останалите обитатели на дома, да ползва отделни прибори, съдове, кърпи. Добре е също често да се дезинфекцират повърхностите, до които се е допирал (врати и прозорци, кранчета, дръжки на шкафове, плотове и др.).


На изолация подлежат и хората, определени като близки контактни на заразен или болен от COVID-19. Преценката е на инспекторите от РЗИ, но за близък контакт се смята:

- съжителство в едно домакинство
- директен физически контакт (напр. ръкостискане);
- директен незащитен контакт с инфекциозни секрети (като опръскване при кихане или допир до използвани от пациента кърпички с голи ръце);
- директен (лице в лице) контакт на разстояние до 2 метра и за над 15 минути;
- престой в затворено помещение (като класна стая или зала за срещи) над 15 минути и на по-малко от 2 метра

Карантината се контролира по телефона и на място от служители на РЗИ и МВР, а глобата са нарушаването й е 5 хил. лв.


10. Колко продължава карантината?


Карантината в домашни условия приключва след 14 дни, които започват да текат от датата на положителния PCR тест. От средата на октомври вече не е необходимо в края на изолацията да се прави PCR тест, каквото беше правилото в предишните седем месеца. Това означава, че след изтичането на двете седмици изолация човек е свободен да напуска дома си без ограничения.


Лекуващите се в болница се изписват по преценка на лекуващия лекар. Ако могат след това да продължат лечението си в домашна карантина, те ще напускат болничните заведения без да е необходим отрицателен PCR тест. Ако нямат такава възможност (включително заради съжителство с хора от рисковите групи) ще важи изискването да бъдат изписвани след най-малко 10 дни от първите симптоми и допълнително поне три дни без оплаквания.


Хората, които са били в близък контакт със заразен, подлежат на 10-дневна карантина, смятана от последния им контакт. Това важи и пристигащите от държавите, които властите са определили като рискови (актуалният списък е тук).


11. Ако състоянието ми се влоши?


Според разпорежданията на здравните власти всеки заразен, който се лекува у дома и се почувства зле, трябва да звънне на личния си лекар, а ако не може да се свърже с него - на номера за спешни случаи 112.
По преценка на диспечера - след отговор на зададените въпроси за състоянието и симптомите, се изпраща лекарски екип, който да направи преглед и при нужда да отведе болния до лечебно заведение с линейка. При пациентите с леки и среднотежки случаи може да бъде изпратен парамедик или фелдшер с неспециализиран автомобил. Ангажимент на медиците е - чрез вътрешна координация между болниците и Спешна помощ - да установят в коя болница да отведат болния, за да е сигурно, че там има свободно място за приемането му.


Властите многократно увериха, че не е необходимо при влошаване на състоянието им болните сами да ходят до болници (нарушаването на карантината може да доведе до глоба) или да търсят свободни места в здравните заведения по телефона.


12. А ако детето е под карантина?


Учениците и децата, посещаващи ясли и детски градини, се поставят под карантина, само ако са заразени или са били контактни, което се преценява от инспекторите на РЗИ. За тях важат общите ограничения за напускане на дома и за поведение вътре в него. Ангажиментът да уведомят личния лекар е на здравните власти.


При доказано заразено дете цялото домакинството се поставят под задължителна 14-дневна карантина след проучване на РЗИ. Родителите на деца, поставени под карантина като контактни, могат да ходят на работа. Могат да изберат и да останат вкъщи, като получат болничен лист.


В училищата: паралелка, в която има инфектирано дете, преминава на обучение в електронна среда, но ако не са изрично поставени под карантина, децата са свободни да излизат и да се движат без ограничения в извънучебно време.


При установен случай в група в детска градина или ясла: децата, които не са поставени под карантина, могат да продължат да посещават заниманията.


13. Кога ще свърши всичко това?


За момента няма категоричен отговор на този въпрос. Имунолозите смятат, че е много малко вероятно да се стигне до реинфектиране, тъй като човешкото тяло създава антитела на вируса, които са активни поне за известно време. От друга страна, по света вече са регистрирани случаи (макар и малобройни засега) на повторно заразяване, дори и на смърт след второ боледуване от COVID-19.


Ваксина, която да е достъпна за широко прилагане (след като мине ваксинирането на здравния персонал и най-уязвимите хора), се очаква да има през 2021 г. Още обаче стоят много въпросителни около трайността й и дали ще е необходимо да се поставя всяка година. Дори след като това се изясни, специалистите предупреждават, че животът няма да се завърне към предишното си състояние скоро и е по-вероятно нормализация да настъпи през пролетта на 2022 г., когато вероятно повечето хора ще бъдат ваксинирани.


Предлагаме ви още: следете на живо дебатите в Народното събрание за правителството "Денков - Габриел"
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK