Най-често задаваните въпроси за коронавируса и техните актуални отговори

Най-често задаваните въпроси за коронавируса и техните актуални отговори

© Георги КожухаровДевет месеца след началото на извънредното положение в България заради пандемията от коронавирус "Дневник" обобщава актуалните в момента отговори на най-често задаваните въпроси по темата.


Статията ще бъде допълвана, тъй като постоянно настъпват промени както в информацията за вируса, така и в правилата в България, определяни от здравните власти. Най-важните статистически данни около коронавируса можете да видите тук . Още детайли има на държавния информационен портал.


1. Какви са симптомите?


Най-честите симптоми на COVID-19 са грипоподобни:

висока температура
умора
суха кашлица

Някои пациенти могат да имат болки в ставите и мускулите или диария. Често срещан симптом е нарушението или пълната загуба на обоняние и вкус. В повечето случаи хремата отсъства в началото на заболяването, което различава инфекцията от сезонния грип.
Някои хора се заразяват, но не развиват никакви симптоми и просто не се чувстват добре. Около 80% от хората се възстановяват от болестта, без да се нуждаят от специално лечение. Приблизително 1 от всеки 6 души се разболява сериозно, развива пневмония и има тежки затруднения с дишането. Възрастните, както и хората с хронични заболявания като високо кръвно налягане, сърдечносъдови проблеми, рак или диабет, са по-склонни да развият усложнения заради ниския си имунитет.


Лекари от болницата за спешна помощ "Пирогов" разработиха онлайн тест, с който може да се направи първа проверка за COVID-19.


2. Как протича болестта?


Важно е да се знае, че симптомите може да не се появят до 14 дни след контакт с вируса. Това е най-дългият известен инфекциозен период за представител на семейството от коронавируси. Средно инкубационният период продължава 7-8 дни за разлика от грипа, където той е само около 48 часа.


Обикновено инфекцията първо започва с треска (температура над 37.5 и нагоре), последвана от суха кашлица. След около седмица при някои болни настъпва и задух, заради който около 20% от заразените трябва да потърсят болнично лечение.


COVID-19 рядко причинява хрема, кихане или болки в гърлото (тези симптоми са наблюдавани само при около 5% от пациентите). Болки в гърлото, кихане и запушен нос са най-често признаци на сезонния грип, дължащ се на риновируси, респираторно-синцитиални и други вируси.


Средното време от появата на симптомите до възстановяване е:


- при леки случаи: приблизително 2 седмици
- при тежки случаи: 3-6 седмици


3. Как да се предпазя?


Вирусът SARS-CoV-2 навлиза в тялото през носа, устата и очите. Затова най-важното е да се избягва докосването на лицето, особено с немити ръце. Препоръчва се при кихане или кашляне устата и носът да се покриват с лакът или кърпичка, която незабавно да се изхвърля.


Дезинфекция: Критично важно е ръцете да са чисти - те трябва да се мият с вода и сапун в продължение на минимум 20 секунди или да бъдат третирани със спирт, дезинфекциращ гел или кърпичка. Това важи особено при пипане на врати или дръжки в градския транспорт, докосване до други повърхности извън дома, тъй като в общия случай заразните капчици попадат върху околните повърхности или върху ръката на болния, с която той покрива устата си. Как ефективно се мият ръцете - тук, обяснение за децата - тук)


Дистанция: Вирусът се разпространява по въздушно-капков път. Основният риск е болният да се изкашля върху околните повърхности и/или дланта си, след което да го предаде на други чрез докосване. По заповед на здравния министър е задължително е да се стои на поне метър и половина разстояние (включително на открито) от хора, които проявяват симптоми (най-вече кашляне), за да се намали рискът от контакт с издишани от тях респираторни капчици. При работа в офис, отваряйте прозорците и проветрявайте максимално често.


4. Да нося ли маска?


Покриването на носа и устата е задължително на всички обществени места на закрито в България, включително в градския транспорт и по спирките му, железопътните и автогарите, търговските центрове, магазини, театрални и киносалони, зали за спортни събития, църкви. От 22 октомври маска, шлем или шал на лицето трябва да се носи и на открито при струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1.5 м.


Изключения са местата за хранене и питейните заведения (когато те работят), където може да се седи без предпазно средство. Маските не са задължителни също по време на спорт (независимо дали на открито или закрито), както и за децата до 6-годишна възраст. В училищата предпазни средства трябва да се носят в общите части, като коридорите и помещенията за хранене и почивка.


В офисите може да се стои с открито лице, но само ако между работещите има дистанция от 1.5 м. Работодателите са длъжни да осигурят лични предпазни средства на служителите си (още по темата - тук). Маската трябва да се поставя на лицето така, че да покрива изцяло носа и устата, а глобата при отказ или неправилното й поставяне е от 300 до 1000 лв.


5. Какви са ограниченията навън?


Освен задължителното носене на маски, от 27 ноември до 21 декември в страната действат редица ограничения.


Заведения: всички заведения - за хранене и питейни, са затворени. Допускат се само доставки по домовете.


"Зелени коридори за пазаруване": магазините за хранителни стоки между 8.30 и 10.30 ч. всеки ден са запазени само за хора на и над 65-годишна възраст. В този часови интервал клиенти под тази възраст не се допускат. Хората на и над 65 г. могат да пазаруват и по всяко друго време.


Търговски центрове: посещенията в тях са ограничени и работят само определени обекти:

магазини за стоки от първа необходимост (за храна за хора и животни, аптека, дрогерия, оптика)
офиси на банки и застрахователи;
пунктове за плащане на сметки или издаване на карти;
офисите на мобилните оператори.
Останалите магазини - за дрехи, мебели, спортни принадлежности, книжарници или други стоки, са затворени. Същите магазини обаче, които не са в търговските центрове, могат свободно да приемат клиенти


Културни събития: спрени са всички културно-развлекателни дейности с изключение на театралните представления, които се играят при заетост на местата до 30 % от общия капацитет на залата, при спазване на физическа дистанция от 1.5 м. и задължително поставяне на маски за лице през цялото време.


Частни тържества: позволени са при събиране на не повече от 15 души


Още за забраните, които ще важат поне до 21 декември четете тук.


6. Какво да правя при симптоми?


Според утвърдения от здравните власти алгоритъм първото трябва да се обадите по телефона на личния си лекар. На базата на симптомите той преценява дали да останете вкъщи за домашно лечение и наблюдение, или да отидете на преглед при него.


Ако при прегледа се усъмни за COVID-19, лекарят дава инструкции как да се действа нататък, включително може да изпрати пациента си при специалист, който да назначи тест. Планира се в някакъв момент общопрактикуващите лекари също да могат да напишат направление за PCR изследване, но не е известно кога ще стане това. И в двата посочени случая тестът се плаща от държавата.


В София и големите градове при симптоми може да бъдат посетени отворените COVID центрове в бившите поликлиники, където се правят антигенни тестове, а при нужда кръвни изследвания и рентгенови снимки (списък и контакти на центровете в София има тук, а часове за посещение могат да се запазят онлайн тук) Фургони за изследване има и пред големите държавни болници. Тестовете са за сметка на държавата, само ако посетителят има симптоми или направление от личния лекар (за центровете в поликлиниките).


Положителните проби трябва да бъдат потвърдени и с PCR изследване. Тогава отново личният лекар решава как да продължи лечението - в домашна обстановка и с поддържане на връзка него през няколко дни, или в болница.


Ако нямате личен лекар, трябва да позвъните в местната регионална здравна инспекция.


7. Да си направя ли тест?


Тест може да се направи и без лекарско предписание, когато човек има симптоми на грип и/или се окаже контактен на заболял. В този случай изследването се прави само в частна лаборатория и се плаща от пациента. Тестовете са няколко вида:


PCR: смятат се за най-достоверни, поради което са единствените, чиито резултати се признават от властите и на базата на които се предприемат действия. Материалът за тях е гърлен ли носен секрет. Изследването отнема между няколко часа и денонощие. Значително по-скъпи от останалите - около 100 лв., и резултатите излизат най-често на следващия ден.


Бързи антигенни: навлязоха масово от началото на ноември, като се смята, че имат доста висок процент на достоверност (над 96%), но все още не са признати от властите и не могат да послужат за издаване на болничен, за поставяне под карантина или за приемане в болница. При положителен резултат трябва да бъдат потвърдени от PCR изследване. Взима се носогърлен секрет, а резултатът излиза за 20 минути. Правят се в COVID центровете в бившите поликлиники (виж т. 6) и в триажните фургони пред държавните болници, като за пациентите със симптоми са безплатни, а тези без ги плащат сами. Могат да се направят и в частните лаборатории, като цената е около 50 лв. Повечето антигенни тестове могат да изследват едновременно за SARS-CoV-2 и сезонен грип (тип А и Б)


Бързи кръвни: резултатът от тях е готов за 10-15 минути. Ако обаче се окажат позитивни, трябва допълнително да бъдат потвърдени с "бавния" PCR тест. Взима се проба от кръв. Значително по-евтини - между 20 и 30 лв.


Най-често задаваните въпроси за коронавируса и техните актуални отговори

© Надежда Чипева, Капитал


8. Какви лекарства да пия?


Краткият отговор е: каквито определи личният лекар.


Няма специфично лечение на инфекцията, при лечение вкъщи медиците изписват лекарства, които да повлияят на симптомите - антипиретици, имуностимулатори, аспирин, антикоагуланти.


По преценка на лекаря може да се стигне до антибиотик или други медикаменти. Специалистите обаче изрично предупреждават да не се предприемат самостоятелно терапии, които не са изрично назначени от лекуващ лекар, както и да не се пият превантивно антибиотици, защото това може да доведе до резистентност. Презапасяването с лекарства също не е необходимо, още повече, че може да лиши някой нуждаещ се от възможност за навременно лечение. Придобилият медийна популярност препарат ремдесивир се прилага единствено в болнична обстановка.


9. Какво значи да съм под карантина?


При положителен резултат от PCR тест лабораторията трябва да се свърже незабавно с Регионалната здравна инспекция (РЗИ), за да докладва за нов случай. Инспекторите, от своя страна, трябва да се се свържат със заразения и да го уведомят, че е поставен под карантина.


Във времето на изолация не трябва да излизате от дома си по никаква причина, както и да общувате с външни хора. Препоръчва се в дома си заразеният да бъде отделен максимално от близките си - да стои в самостоятелна стая, а при напускането й да носи маска, да се храни отделно от останалите обитатели на дома, да ползва отделни прибори, съдове, кърпи. Добре е също често да се дезинфекцират повърхностите, до които се е допирал (врати и прозорци, кранчета, дръжки на шкафове, плотове и др.).


На изолация подлежат и хората, определени като близки контактни на заразен или болен от COVID-19. Преценката е на инспекторите от РЗИ, но за близък контакт се смята:

- съжителство в едно домакинство
- директен физически контакт (напр. ръкостискане);
- директен незащитен контакт с инфекциозни секрети (като опръскване при кихане или допир до използвани от пациента кърпички с голи ръце);
- директен (лице в лице) контакт на разстояние до 2 метра и за над 15 минути;
- престой в затворено помещение (като класна стая или зала за срещи) над 15 минути и на по-малко от 2 метра

Карантината се контролира по телефона и на място от служители на РЗИ и МВР, а глобата са нарушаването й е 5 хил. лв.


10. Колко продължава карантината?


Карантината в домашни условия приключва след 14 дни, които започват да текат от датата на положителния PCR тест. От средата на октомври вече не е необходимо в края на изолацията да се прави PCR тест, каквото беше правилото в предишните седем месеца. Това означава, че след изтичането на двете седмици изолация човек е свободен да напуска дома си без ограничения.


Лекуващите се в болница се изписват по преценка на лекуващия лекар. Ако могат след това да продължат лечението си в домашна карантина, те ще напускат болничните заведения без да е необходим отрицателен PCR тест. Ако нямат такава възможност (включително заради съжителство с хора от рисковите групи) ще важи изискването да бъдат изписвани след най-малко 10 дни от първите симптоми и допълнително поне три дни без оплаквания.


Хората, които са били в близък контакт със заразен, подлежат на 10-дневна карантина, смятана от последния им контакт. Това важи и пристигащите от държавите, които властите са определили като рискови (актуалният списък е тук).


11. Ако състоянието ми се влоши?


Според разпорежданията на здравните власти всеки заразен, който се лекува у дома и се почувства зле, трябва да звънне на личния си лекар, а ако не може да се свърже с него - на номера за спешни случаи 112.
По преценка на диспечера - след отговор на зададените въпроси за състоянието и симптомите, се изпраща лекарски екип, който да направи преглед и при нужда да отведе болния до лечебно заведение с линейка. При пациентите с леки и среднотежки случаи може да бъде изпратен парамедик или фелдшер с неспециализиран автомобил. Ангажимент на медиците е - чрез вътрешна координация между болниците и Спешна помощ - да установят в коя болница да отведат болния, за да е сигурно, че там има свободно място за приемането му.


Властите многократно увериха, че не е необходимо при влошаване на състоянието им болните сами да ходят до болници (нарушаването на карантината може да доведе до глоба) или да търсят свободни места в здравните заведения по телефона.


12. А ако детето е под карантина?


Учениците и децата, посещаващи ясли и детски градини, се поставят под карантина, само ако са заразени или са били контактни, което се преценява от инспекторите на РЗИ. За тях важат общите ограничения за напускане на дома и за поведение вътре в него. Ангажиментът да уведомят личния лекар е на здравните власти.


При доказано заразено дете цялото домакинството се поставят под задължителна 14-дневна карантина след проучване на РЗИ. Родителите на деца, поставени под карантина като контактни, могат да ходят на работа. Могат да изберат и да останат вкъщи, като получат болничен лист.


В училищата: паралелка, в която има инфектирано дете, преминава на обучение в електронна среда, но ако не са изрично поставени под карантина, децата са свободни да излизат и да се движат без ограничения в извънучебно време.


При установен случай в група в детска градина или ясла: децата, които не са поставени под карантина, могат да продължат да посещават заниманията.


13. Кога ще свърши всичко това?


За момента няма категоричен отговор на този въпрос. Имунолозите смятат, че е много малко вероятно да се стигне до реинфектиране, тъй като човешкото тяло създава антитела на вируса, които са активни поне за известно време. От друга страна, по света вече са регистрирани случаи (макар и малобройни засега) на повторно заразяване, дори и на смърт след второ боледуване от COVID-19.


Ваксина, която да е достъпна за широко прилагане (след като мине ваксинирането на здравния персонал и най-уязвимите хора), се очаква да има през 2021 г. Още обаче стоят много въпросителни около трайността й и дали ще е необходимо да се поставя всяка година. Дори след като това се изясни, специалистите предупреждават, че животът няма да се завърне към предишното си състояние скоро и е по-вероятно нормализация да настъпи през пролетта на 2022 г., когато вероятно повечето хора ще бъдат ваксинирани.


Коментари (80)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1424 Весело

  Какви са симптомите?

  1. Паника
  2. религиозен конформизъм
  3. Социална изолация
  4. Проблеми с финансите
  5. Психоза
  6. Внезапно осъзнаване, че не може да търпите да сте сами със себе си, поради факта, че сте прекалено скучни, празни, безхарактерни и яма, която трябва да бъде запълнена с компанията на други иначе ще рухне :))

 2. 2 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3721 Разстроено

  Знам само, че на мен и на моите връстници това направи залеза на животите ни черен. Гадна работа...

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 3. 3 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Пазете себе си и околните!

 4. 4 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  От 7 месеца носим маски без прекъсване и постоянно се дезинфекцираме и би трябвало да сме предпазени от всякакви вируси, но се вижда, че сезонния грип протича по обичайния начин, както предишните години, когато не носехме маски.

 5. 5 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Пазете себе си и околните!
  —цитат от коментар 3 на Калиманата


  Не сядайте на пейка!
  Ще погинете от ужасяваща гибел!

  ----------------------
  .. "Затова и казвам: не бъдете спокойни! Тревожете се – за себе си, за близките си. Будете се нощем. Бъдете милосърдни и състрадателни. Не се доверявайте на „отворковците”, на сирените приспивни, на мърморковците.
  Останете у дома. Навън – до аптека или хранителен магазин, само с предпазна маска. Ще дойде време и да се наработите..."
  ------------------------

  Останете си вкъщи!
  Не тръгвайте сутринта, за работа .. защо ви е, да ставате в тъмни тъмници, да висите да чакате автобуса за смяната , остани си, Българино, в мекото легло!

  Ще минат 10-тина години, ще излезнеш!
  Седи дома, чети "Шок"!

 6. 6 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Знам само, че на мен и на моите връстници това направи залеза на животите ни черен. Гадна работа...
  —цитат от коментар 2 на дедо Андро


  Ще се мре, яко ще се мре ..

 7. 7 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Пазете себе си и околните!
  —цитат от коментар 3 на Калиманата


  Излиздайте вечер - изкъртвайте пейките!

 8. 8 Профил на helemong
  helemong
  Рейтинг: 252 Неутрално

  Когато си прост ти е лесно.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 10. 10 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 457 Весело

  Добре че когато се появи СПИН "науката" не беше толкова напреднала... Иначе още щехме да ходим с поставен презерватив на обществени места.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 11. 11 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  Махайте се с вируса си и маските си = О С Т А В К А

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2025 Неутрално

  До коментар [#4] от "ggot":

  Абсолютно вярно, толкова месеци пазим дистанция, носят се лигавници и скафандри, даже в парка и планината ни неше забранено да излизаме и какво, вируса не му дреме за тъпите мерки и си се разпространява както винаги. И въпреки това някои не много будни индивиди искат видиш ли още мерки. А не е като да не го казаха специалистите още преди 8 месеца. Лекари като Чорбанов, Мангъров и много други още от първия ден обясняват че няма как да спреш въздушно-капкова инфекция с мерки и историята отдавна го е доказала. Ама не, появяват се някакви ортопеди като онзи лакей на властта Балтов, шефа на Пирогов или настоящия здравен или генерала годжи, които изобщо нямат компетенцията да се изказват за вируси и ни убеждават че чувалите за трупове няма да ни стигнат. И то за вирус с 0.2 процента смъртност, по малко от силен грип.

 15. 15 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2514 Неутрално

  Вируса ще приключи с победата на Тръмп , иначе този планетарен експеримент няма да приключи . Така ще бъде обяснен КРАХА на този вид ПАЗАРНО ОБЩЕСТВО.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 519 Неутрално

  1. Какви са симптомите?

  В по-голямата част от случаите -абсолютно никакви. Как тогава ни обясняват, че това е страшна болест, не мога да разбера.

 18. 18 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 222 Неутрално

  Тази статия е прекопираната от март месец,,,същия филм почва

 19. 19 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2115 Весело

  До коментар [#13] от "slan777":

  Като прочете човек какво си написал и се чуди, да се смее ли или да ти вика Бърза помощ 😂😂😂

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 20. 20 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Вируса ще приключи с победата на Тръмп , иначе този планетарен експеримент няма да приключи . Така ще бъде обяснен КРАХА на този вид ПАЗАРНО ОБЩЕСТВО.
  —цитат от коментар 15 на dejmos


  Като неамерикански гражданин нямам право да гласувам за изборите за президент в Щатите Но моето мнение спрямо това 2017 година и 2020 година не се е променило.
  Аз съм на страната на Доналд Тръмп.

  Само не мога да подкрепя чрез глас, така е..
  Родителите ми са привърженици на БСП. Но както се казва, крушата пада далея от дървото

  Es muß Geld fließen!
 21. 21 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 300 Неутрално

  До коментар [#7] от "simChо":Някаква обсесия към пейките?
  —цитат от коментар 9 на Калиманата


  Пейките са зловещи заразителни места! Те, парковете, кафемашините ..

  Да ги изкъртим всичките и да спасим хората от Ковид-19!

  НОЩ яко вардеше парковете - да се не сяда по пейките. Че и за пейките пред блоковете не си поплюваха.

  ---------------------------
  "Близо 100 глоби от 5000 лв. наложиха в Пловдив - NOVAnova.bg › ... › България › Престъпления
  29.03.2020 г. — Близо 100 глоби от 5000 лв. наложиха в Пловдив"

  "30.03.2020 г. — Няколко десетки глоби от по 5000 лева за нарушение на заповедта да не се появяваме в паркове и градинки заради коронавируса "

  "28.03.2020 г. — 23-ма варненци с глоба от 5000 лева заради разходка в ... в Морската градина на Варна"

  "30.03.2020 г. — 92 глоби от 5000 лв и 65 протокола с предупреждения са .."
  ---------------------
  Къде ги тез стари времена, къде ги Мерките ..
  Кърти, глобявай който влезне в парк или излезне от къщи .. запечатвай кафемашини, подскачай за заразнолъжичните въпроси.
  Седи си вкъщи, в една стая на дивана, чети "Шок"!
  ----------------------
  .. "Затова и казвам: не бъдете спокойни! Тревожете се – за себе си, за близките си. Будете се нощем. Бъдете милосърдни и състрадателни. Не се доверявайте на „отворковците”, на сирените приспивни, на мърморковците.
  Останете у дома. Навън – до аптека или хранителен магазин, само с предпазна маска. Ще дойде време и да се наработите..."
  ------------------------

  Това е Ковидизмът!
  Кърти, чисти и извозва!

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  Още не чувам за личния пример и допринасянето към стадния имунитет на плоскоземците - помотайте се около болни, изкарайте го изолирани вкъщи, спасете дядо си и баба си.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 24. 24 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 520 Весело

  Като чета глупостите във форума разбирам единствено, че ще се мре яко... ама от СПУН (синдром на пълна умствена недостатчност).

  73! Go Go
 25. 25 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Според мен главният коронен въпрос е доколко е наясно медицината с този вирус. Постоянно излизат нови данни за действието му, за защитата от него, за ползата от различните профилактични мерки и още много такива.

  Моят отговор на този въпрос е - не!

  С колко е нараснала общата смъртност у нас в сравнение със сащия период на миналата година?

  без подпис!
 26. 26 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 307 Неутрално

  Въпрос:
  Кога ще има ваксина срещу КВ?
  Отговор:
  Когато мутира достатъчно, че да е безполезна.

 27. 27 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Още не чувам за личния пример и допринасянето към стадния имунитет на плоскоземците - помотайте се около болни, изкарайте го изолирани вкъщи, спасете дядо си и баба си.
  —цитат от коментар 23 на fpyyh


  Аз два дена яко седя на пейки и пия кафе от машина!
  Да ме лепне, пусти вирус!

 28. 28 Профил на Pavel Sokolov
  Pavel Sokolov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Колкото си по-тъп,толкова по-силно искаш да го демонстрираш(във форума на Дневник)

 29. 29 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5818 Неутрално

  До коментар [#4] от "ggot":

  Де да беше така. Маски не се носят, или се носят, като лигавници. Ръцете не се мият и се чешем къде ли не. Дистанция не се спазва и се гъчкаме като овце. И знаем всичко. Четем фейса. Масово.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 30. 30 Профил на hmi2664o461
  hmi2664o461
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не е изчерпателно. Нищо не пише за антителата - къде и какъв тест можеш да си направиш за да разбереш дали си изкарал вируса. Не пише и за трайните увреждания, които се наблюдават у много пациенти, дори при такива без симптоми. Това са основни неща.

 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  Докараха ни дотам, че само думата"заразен" да ни звучи страшно.

 32. 32 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  Винаги е имало игноранти, непризнаващи наложени обществени норми. Не е разбираемо желанието им да пропагандират неуважението и омразата. Най-разбираемо е те да живеят в общини, изолирани в останалите като ортодоксите.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34 Профил на Kiril Mitov
  Kiril Mitov
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Без да прочета "статията" на Дневник,съм абсолютно сигурен,че е пълна с лъжи!
  —цитат от коментар 16 на deaf

  Като си сигурен че е пълна с лъжи, значи според теб тая медия не е сериозна.
  Тогава какво правиш тук, тролиш? Някой задължава ли те да четеш Дневник?
  Аман от дебили, които мислят че тяхното мнение интересува някого!

 35. 35 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2181 Любопитно

  Сърдите се на хората, че ни информират и опитват да ни предпазят от самите нас?
  През 1986г. се гневихте на властта, тоталитаризъм, предсмъртна фаза, че крие фактите около аварията в Чернобил.
  Е, няма угодия!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37 Профил на jazzi
  jazzi
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Дневник, спрете да разпространявате фейкнюз и конспиративни теории!!!
  Болестите не се причиняват от вируси, а за настоящата ситуация са изцяло виновни властите и стоящите зад тях финансови кръгове и тайни общества!
  Ако спре фалшивото тестване, с измислените вирус и пандемия е свършено!
  От хората зависи дали ще приемат и прилагат наложените им мерки и ограничения, защото от тях изхожда властта! Нека масово се противопоставим на тази тирания и да я отхвърлим решително! Никакви маски, никакви ваксини!

 38. 38 Профил на feniks_na_gril
  feniks_na_gril
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Вируса ще приключи с победата на Тръмп , иначе този планетарен експеримент няма да приключи . Така ще бъде обяснен КРАХА на този вид ПАЗАРНО ОБЩЕСТВО.
  —цитат от коментар 15 на dejmos


  Тръмп няма да победи.

 39. 39 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2234 Неутрално

  Как да се предпазим? Що за глупав въпрос. Спомнете си уроците на работническо дело. Правете се че всичко е наред и печелим битка след битка с капиталистическия свят.

 40. 40 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2234 Неутрално

  До коментар [#20] от "slan777":

  Амчи той Тръмп си е като Брежнев и Бай Тошо - прави се че всичко е наред.

 41. 41 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 836 Любопитно

  11 въпрос - кога корумпираните тикви ще затворят кръчмите, стадионите и училищата за да овладеят заразата???

 42. 42 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  Тичането сутрин, правилното хранене, и носенето на маска и на носленцето МОЖЕ да удължат вашето жалко съществуване.

 43. 43 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1995 Неутрално

  Мда, както в друга тема написах.... никой на планетата няма всички отговори за коронавируса и предпазването от него освен тотална блокада и изолация!
  Както в медиите остана Барековщината, и Дневник е прекрасен пример за това.... така в медицината ще остане Мангъровщината и погребалните агенции ще му вдигнат паметник!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 44. 44 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 18 Весело

  Тичането сутрин, правилното хранене, и носенето на маска и на носленцето МОЖЕ да удължат вашето жалко съществуване.
  —цитат от коментар 42 на Таралеж


  Явно някои са осъдени да не разберат, че маските са да предпазват ОБЩЕСТВОТО(като цяло), а не отделния индивид. Сигурно, заради балонното им ЕГО...

 45. 45 Профил на kamenof
  kamenof
  Рейтинг: 302 Неутрално

  Като си сигурен че е пълна с лъжи, значи според теб тая медия не е сериозна. Тогава какво правиш тук, тролиш?
  —цитат от коментар 34 на Kiril.Mitov


  Работодателите му го задължават. А той за шепа потни стотинки охотно се съгласява.

 46. 46 Профил на varna_moreto81
  varna_moreto81
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Антимаскъри, нали редувате реването от мерките с възхвала на Путин? Вижте как действат там откъдето ви пращат копейките:

  https://www.youtube.com/watch?v=SQAk7GLOSZE

 47. 47 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3954 Неутрално

  "Още един медик загуби битката с коронавируса за последните 24 часа. След тежко боледуване от COVID 19, рано тази сутрин на 66 г. ни напусна акушер-гинекологът проф. д-р Георги Хубчев, началник на АГ отделението в УМБАЛ "Дева Мария" гр. Бургас, съобщиха от лечебното заведение.
  Хванаха доц. Мангъров да пътува в градския транспорт без маска
  Проф. д-р Хубчев бе диагностициран с коронавирус на 2 октомври и след влошаване на състоянието му, бе хоспитализиран в ОАИЛ. 15 дни колегите му се бориха за неговия живот, използвайки всички възможни методи.

  На 20 октомври, вторник, от 12:30 ч. в Обредната зала на бургаските гробища ще се състои поклонение, с което да почетем паметта на един от достойните лекари на България, съобщават от УБАЛ "Дева Мария".
  Проф. д-р Хубчев е един от 14 загубили битката с коронавириса у нас в последните 24 часа. "
  Отделението бе затворено няколко дни, не знам дори е отворено още.


  Отделно, "хванаха доц. Мангъров да пътува в градския транспорт без маска"


  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 48. 48 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3954 Весело

  "За проф. Хубчев е приложено най-съвременното лечение, включително е използван медикаментът Рамдесевир, нищо не е дало резултат

  "Възхищавах се на колегата проф. д-р Георги Хубчев, той беше невероятен специалист и човек. След 10 часа в операционната той имаше сили и отиваше да играе футбол. Беше човек, зареден с много енергия и с позитивизъм". Това каза д-р Христо Якимов - анестезиол, зам.-директор по медицинската част на УМБАЛ "Дева Мария".

  Той бе сред най-близките на починалия от коронавирус проф. д-р Георги Хубчев.

  Д-р Якимов разказа, че здравословното състояние на колегата му било отлично, имал съвсем лека форма на хипертония, но тя изобщо не била опасна. Той живеел изключително здравословно, спортувал редовно.

  "Въпреки че съм по-млад от него, самият аз не можех да издържа на неговото темпо. А той успяваше", каза още лекарят.

  Той отчете, че за колегата му е приложено най-съвременното лечение, използван е медикаментът „Рамдесевир”, кръвна плазма и още куп медикаменти, които са дали положителен ефект при други случаи. За проф. Хубчев обаче е нямало никакъв шанс. Той бил буквално смлян от вируса за по-малко от 48 часа.

  "Беше в реанимация в изкуствена кома. Не успя да се сбогува с никого, дори със съпругата си", разказа собственикът на болницата Семир Абумелих. Той съобщи, че седмица преди да бъде диагностициран с COVID-19, д-р Георги Хубчев е защитил професорската си титла, а докато е бил в реанимация, в болницата пристигнали документите му, че вече е професор.

  "Това е голяма загуба не само за бургаското здравеопазване, но и за цяла България. Проф. Хубчев беше изключителен специалист, от най-високо ниво. Казвам съвсем откровено, без да преувеличавам, не остана нещо, което да не сме пробвали в лечението. Изводът е - колкото и възможности да има човек - и познати, и пари, понякога не може да се помогне. Защо - никой не знае. Познавам боледували от коронавирус, 80-годишни, обикалят по улиците, а нашият спортист си за 15 дни си отиде", допълни Семир Абумелих."

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 49. 49 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2233 Неутрално

  До коментар [#35] от "etty1":

  Много добра статия ,просто и подробно обяснено за всичко около вируса и кой какво трябва да прави ,ако се спазват нещата ,всичко ще премине безболезнено , ако не се спазва ,както е сега , ще кипим .

 50. 50 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  Много изявления,
  с тъпи заключения.

 51. 51 Профил на zvs09502608
  zvs09502608
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#37] от "jazzi":

  Не бълвай глупости, ами ела да видиш брат ми как се бори за живота си в болницата! А аз не съм на себе си! Заради такива безотговорни, но "смело" изразени мнения много хора гледат леко на опасността и не се пазят достатъчно, както не пазят и околните! Иди в някоя болница и виж с очите си преди да приказваш, пък ако искаш и вдишай малко въздух от стаята там, та и да пробваш какъв ще е ефектът. После пак ела да ни разкажеш.

 52. 52 Профил на ХДС(CDU)
  ХДС(CDU)
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Ако до 5-ия ден продължавате да имате температура сутрин към 37, 5, вечер към 38-39 градуса, появят ви се други симптоми - афти в устата, сърцебиене, физическа умора, болка къде ли не, отивате при личния лекар, вземате направление за снимка на бял дроб. Ако имате бронхопневмония, бронхит, връщате се при личния лекар, за да вземете направление за инфекционист. Когато отидете в инфекциозно отделение изказвате желание да влезете, те ще се опитат да ви откажат, но не се предавайте. Те са длъжни да ви направят тест - безплатен при влизане в болница, но ще ви заплашат преди това, че ще ви сложат с ковид болни. Истината е, че при 90 процента от болните с бронхопневмония, те са заразени с корона вирус. Когато влезете в отделението ще ви натъпчат с антибиотици и по някое време ще се чудите дали ще умрете от болестта или от голямата доза от лекарства, които ви се вливат. Не забравяйте да си вземете лейкопласт една ролка, може и да нямат поради някаква причина. Намерете човек, който да ви носи храна, защото поне във Варна няма кой да ви я осигури. Ще бъдете затворени в стая минимум 7-8 дена, но в болшинството от случаите 14 дена докато не получите два отрицателни теста от ковид. Лекарите и персонала са изнервени и почти няма да получите съчувствие ако получите аритмия, болки в бъбреците, продължително гадене и повръщане. Лекарите и медицинския персонал са много изнервени, някой от тях се държат грубо и невъспитано, по-буйните пациенти ги връзват с гумени каиши. Това беше ситуацията, когато заразените бяха 150-200 на ден. Сега в болниците е АД. Основната причина е, че пуснаха учениците на училище, а децата са основен приносител на ковид - те заразяват своите родители и близки. Може би правителството направи това умишлено, за да намали желанието за протести - не знам, но това е реалната причина за повишения брой заразени.

 53. 53 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1236 Весело

  Без да прочета "статията" на Дневник,съм абсолютно сигурен,че е пълна с лъжи!
  —цитат от коментар 16 на deaf


  Какво друго може да се очаква от един deaf.

 54. 54 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  Скафандри му е майката - то докторите с маски шлемове и очила изпомряха. Нищо освен пълна карантина не го спира вируса , така че стига с глупавите мерки и правила - ефект няма , само се отчита че се прави нещо и се унижават хората като се карат да ходят като арабски моми!

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 55. 55 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 881 Неутрално

  Отговора е само един - всичко е лъжа и измама! Тоя фалшив вирус не съществува, така че споко!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 56. 56 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  Интересно би било да се зададе и да се отговори на още един въпрос, за Дистанционното управление на вируса? Но нали не е политкоректно...

  Има интересна корелация.
  От месец юни броят на заразените расте. Първо плавно и колебливо, а от края на септември и стремглаво.
  По същото време - от юни до края на септември една компания за мобилни комуникации инсталираше, разгръщаше, настройваше свръх новата си широколентова мрежа. От София през всеки областен град... От съвсем кратко време цялата мрежа работи на проектен режим. А компанията се похвали, че в България, единствени в Европа имаме такава Мощна и разгърната мрежа. Те му викат на това 4.5 G!

  Какво случайно съвпадение...

 57. 57 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2441 Весело

  До коментар [#35] от "etty1":

  "През 1986г. се гневихте на властта, тоталитаризъм, предсмъртна фаза, че крие фактите около аварията в Чернобил."

  То и сега е така:
  "Най-честите симптоми на COVID-19 са грипоподобни:
  висока температура
  умора
  суха кашлица"

  Моята температура е висока, дори много висока според затоплистите, цели 36.5 градуса, а вечер се повишава с цял един градус, което планетата била правила за 100 години.
  Винаги съм уморен, еле след като съм видял някой мастит умник по медиите или прочел форума на Дневник.
  Непрекъснато ме напиня суха кашлица, ако до слухът ми достигнат пренията от парламента, сътворени в пространството от стари календари.

  И според мейнстрима съм болен. По-преди, когато Ковид19 не беше измислен за плашене, прост (неразбиращ хайлайфа на политическия елит), глупав (невярващ на метаанализи и метастази на научния консенсус).
  Колко лъжи може да понесе човек!?

  Та, какви са фактите? колко са починалите от грип, от Ковид19, от други инфекциозни болести, диабет, рак, инфаркт? Как се разпределят по възраст, пол и ваксинация (БЦЖ, папилома-вируси или грипна)?

 58. 58 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2815 Неутрално

  Шведският експеримент с COVID-19 - да не се предприемат бързи и твърди мерки за предпазване на населението, е тема на разгорещени дебати по целия свят, но на този етап може да се каже с голяма доза сигурност, че крайният резултат от този експеримент ще бъде катастрофален. Към 13 октомври смъртността от COVID-19 в Швеция е 58.4 на 100 000. Страната е на 12-о място в света по жертви (ако не броим миниатюрните Андора и Сан Марино). Но може би най-поразителни са заключенията в изследване, публикувано на 12 октомври в Journal of the American Medical Association, което отрежда на Швеция и САЩ собствена категория в пандемията - те са единствените държави с висока смъртност, които не успяват да я намалят в нито един момент на изминалите 7 месеца.

  Въпреки това архитектите на шведския модел продължават да го продават като успех на останалия свят. А други страни, включително САЩ, обсъждат тяхната стратегия като нещо, което заслужава да се следва, въпреки че това почти сигурно ще доведе до повече смъртни случаи и повече заразени.

  Държавите, които рано се затвориха и проведоха широко тестване и проследяване - Дания, Финландия, Норвегия, Южна Корея, Япония, Тайван, Виетнам и Нова Зеландия - спасиха човешки животи и ограничиха пораженията върху икономиката. Държави, които се затвориха късно и излязоха от изолацията прекалено рано, без да въведат ефективно тестване и карантина, или пък въведоха само частични мерки - Бразилия, Мексико, Нидерландия, Перу, Испания, Швеция, САЩ и Великобритания - почти без изключение са по-зле по отношение на разпространението на заразата и смъртността.

  Пазете се от доносника vesolr
 59. 59 Профил на JsT
  JsT
  Рейтинг: 86 Неутрално

  Историята ще бъде съдник на това коя страна какви мерки е взела. Може ли сега да се върнем към благоприличното поведение, което включва:
  - да си останем вкъщи, когато се чувстваме болни;
  - да слагаме маски през целия път, докато сме в градски транспорт или обществени места;
  - да спазваме елементарна дистанция, когато сме на опашка или има струпване на хора?

 60. 60 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 812 Неутрално

  До 9:"Калиманата" ":Някаква обсесия към пейките? ..."

  Имаме едни спомени как един кмет (град бургас), изкърти всички пейки в Морската градина на града, за да предпази поверените му граждани.
  В София на Витошка това не се случи, но там няколко патрула обикаляха ежедневно, и любезно молеха гражданите да не ги ползват. За да не се "мре яко".

 61. 61 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Историята ще бъде съдник на това коя страна какви мерки е взела. Може ли сега да се върнем към благоприличното поведение, което включва:- да си останем вкъщи, когато се чувстваме болни;- да слагаме маски през целия път, докато сме в градски транспорт или обществени места;- да спазваме елементарна дистанция, когато сме на опашка или има струпване на хора?
  —цитат от коментар 59 на JsT


  Това не е трудно, и мисля, че е напълно достатъчно.
  Бих добавил, и като се приберем в къщи, или преди да влезем в офиса, да си измием ръцете.

 62. 62 Профил на Ipolit
  Ipolit
  Рейтинг: 256 Неутрално

  Не е изчерпателно. Нищо не пише за антителата - къде и какъв тест можеш да си направиш за да разбереш дали си изкарал вируса. Не пише и за трайните увреждания, които се наблюдават у много пациенти, дори при такива без симптоми. Това са основни неща.
  —цитат от коментар 30 на hmi2664O461


  Преди 2-3 месеца изкараха една новина за разработка на тест за Т клетки, които следва да знаят как да се борят с коронката, дори и да няма антитела.
  https://www.bbc.com/news/uk-wales-53764640 #:~:text=A company in Cardiff has,a person is exposed again.
  Ама от тогава няма и дума за тоя тест, нали трябва всеки път като се почувстваме отпаднали да ходим да платим 100 кинта за ПСР, който пък давал 30 и нагоре процента фалшиво положителни резултати.

 63. 63 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5818 Неутрално

  Спазвайте правилата и не мислете само за себе си!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 64. 64 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2217 Неутрално

  Терминът XXX години "пр.н.е." за напред следва тълкува като години ПРеди Началото на Епидемията.

 65. 65 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  Пропагандата за това колко е лош коронавируса ще продължи поне още половин година заедно със спешните мерки, така,че клуба на милиардерите ще продължи да хрантути всяко ковид плашило от мейнстрийма! Справки - Дойче Веле!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 66. 66 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2441 Весело

  До коментар [#61] от "historama":

  “Бих добавил, и като се приберем в къщи, или преди да влезем в офиса, да си измием ръцете.”

  И по един ПСР-тест на прибиране в къщи и преди влизане в цеха.
  Само как ще се вдигне БВП-то ... с по 500 млн. лв. дневно!
  Пък ако “Вярваме на истината” от Габравско, БВП-то ще достигне 160 млр. лв. ... при спазване на правилата.

 67. 67 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  На страха очите са големи, но е и глупост, човек да не се страхува.

 68. 68 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Знам само, че на мен и на моите връстници това направи залеза на животите ни черен. Гадна работа...
  —цитат от коментар 2 на дедо Андро

  Дедо Андро, ти пък как определи, че животът ти е в залез? И то черен. Че и връстниците си приобщил.
  Слагайте маските, сядайте в градинката на табличка, шахче, картички ... Пуснете една бутилчица с ракийка. Поогледайте наконтените бабички. Защо не и по-младите булки? Току-виж че меракът имал и покритие.
  Хей, изгряващи и греещи дядовци!

 69. 69 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  За жалост огромната част от хората в България не са способни да спазват противовирусни мерки. Поради куп причини, необразовани, циганизирани, суетни, мутро подражаващи, свикнали с лошата хигиена, неразбиращи, невярващи, вярващи че някой свише точно тях ще предпази.

 70. 70 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 396 Неутрално

  "От 22 октомври маска, шлем или шал на лицето трябва да се носи и на открито при струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1.5 м."
  В едно изречение две глупости, които се оказаха неверни> 1. шлемът не предпазва сам, ако няма маска. Въздухът с аерозола си влиза спокойно около шлема. Шлемът предпазва (донякъде) очите; 2. Преди около 3 месеца доказаха, че има аерозолно замърсяване, което става на 7-8 и повече метра. А ако си в затворено пространство и с климатик - и на друг етаж от сградата.
  Отделно, не са писали нищо за най-важния параметър - времето на пребиваване в инфекциозна среда.
  Абе, аз съм от около 25 години вън от БГ, ама само на мен ли ми се струва че българите са изпростели тотално, вкл. лекарите? Или вие не го чуствате, свикнали сте вече.

 71. 71 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#55] от "ivo":

  Прочети пост 51

  Sic transit..
 72. 72 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 396 Неутрално

  До коментар [#57] от "wanderer":
  За такъв тъпак и идиот като тебе не бих дал линка, но вярвам че тук има и нормални хора, затова го давам:

  https://www.worldlifeexpectancy.com/selected-deaths-vs-covid-19-bulgaria

 73. 73 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 396 Неутрално

  До коментар [#52] от "ХДС(CDU)":

  Иди в частна болница, или ти като истински българин си свикнал на "кьоравото" (безплатното). А ако нямаш пари за частна болница, помисли си защо си толкова некадърен.

 74. 74 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Аз от самото начало бях скептичен към съществуването на Коронавируса. Преди да отида на почивка в България тази година имах кашлица, но като си мерих телесната температура беше нормална 36,4-36,6 градуса целзий. В България в тесните хранителни магазини с разстояние един до друг до половин метър не всеки носеше маска на лицето, но и пък повечето изглеждаха здрави.

  В момента в Германия върлува вече втората вълна на Коронапандемията, началото и беше някъде към началото на Септември. Понеже вече бях минал успешно заболяване на първата вълна през март тази година, се надявах същото и с втората. Но изглежда придобитият имунитет не пази от заболяване с промененият вирус. Поне така се пише в пресата, но на тях не трябва да се вярва достоверно

  Es muß Geld fließen!
 75. 75 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  "Приблизително 1 от всеки 6 души се разболява сериозно"
  Тези 6 души от 80-те % ли са, от останалите 20 или от 100-те в касаифа от данни.
  Аман от анализатори с копи-пейст на данни отвсякъде.

 76. 76 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  При симптоми, в Щатите личния лекар ти казва да си стоиш в къщи и да пиеш гореща вода . Минава за седмица . Знам го от приятели , които изкараха локдауна там и преболедуваха вируса .Никакви лекарства , нищо .Най-много антитела има детето , което не е поакзвало НИКАКВИ симптоми .
  Без паника , хора !

 77. 77 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5564 Неутрално

  Трябва сами да се пазим и да спазваме лична хигиена. Да се молим на Бог да запази децата ни и нас от пандемията.

 78. 78 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Какво ще се случи, ако през 2022 г. се появи ковид 20? Защото ако се появи преди това е ясно...

 79. 79 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Един положителен за мен като чужденец факт е, че наемите за жилища и хотели тази година бяха много ниски. И по-малко навалица, по-ниски цени за хранене в ресторантите, не мога да се оплача от нищо, освен, че на плажа постоянно беше червено знаме, и при ниски вълни. И постоянно плажният спасител ми свиркаше, влезна ли 2 метра навътре в морето. Наистина травмиращо. Затова сменяхме плажовете, преди обяд на един и следобяд на километър отдалечен на друг.

  Слънчев бряг беше най-евтино, 5-звезден хотел за 25 лв на нощувка за двама. Избрах за по сигурно в Южната част. Храната за двама струваше твърдо 25 лева, идеално. Аз платих нощувката, тя храната

  Es muß Geld fließen!
 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK