Възраждайте увредената природа, за да смекчите климатичната криза, призоваха учени

Възраждайте увредената природа, за да смекчите климатичната криза, призоваха учени

© ReutersВъзстановяването на местата, повредени от човешката експлоатация, може да бъде един от най-ефективните и най-евтините начини за борба с климатичната криза, като същевременно стимулира опазването на дивата природа, установи научно проучване.


Ако една трета от най-деградиралите райони на планетата бъдат възстановени и започнат да се опазват райони, които са все още в добро състояние, това ще съхранява въглерод, равняващ се на половината от всички емисии на парникови газове, причинени от хората след индустриалната революция, твърди публикацията.


Промените ще предотвратят около 60% от предвиденото изчезване на видове, гласи изследването, публикувано в списание Nature.
Учени от Бразилия, Австралия и Европа са изброили десетки места по света, където подобни интервенции биха били най-ефективни, от тропически гори до крайбрежни влажни зони. Много от тях са в развиващите се страни, но подобни места има на всеки континент.


"Бяхме изненадани от това, което открихме - огромната разлика, която възстановяването може да направи", каза Бернардо Страсбург от Католическия университет в Рио де Жанейро и водещ автор на изследването, цитиран от в. "Гардиън". "Повечето от приоритетните области са съсредоточени в развиващите се страни, което може да бъде предизвикателство, но също така означава, че те често са по-рентабилни за възстановяване."


Възраждайте увредената природа, за да смекчите климатичната криза, призоваха учени

© Reuters


Възстановяването може да бъде 13 пъти по-рентабилно в развиващите се страни, където земята е по-евтина. Но много от целевите области са изправени пред икономическите последици от пандемията на коронавируса и ще се нуждаят от финансова подкрепа, добави Страсбург.


"Има икономически, екологичен и климатичен смисъл богатите страни да финансират възстановяването в развиващите се страни, където това е много по-рентабилно", каза той.


Само около 1% от финансирането, посветено на глобалната климатична криза, отива за възстановяване на природата, но проучването установява, че такива "природни решения" са сред най-евтините начини за абсорбиране и съхранение на въглероден диоксид от атмосферата, като допълнителната полза е защитата на дивата природа.


Възстановяването на природата няма да е за сметка на земеделието и производството на храни, каза Страсбург. "Ако възстановяването не е правилно планирано, това може да доведе до риск за селското стопанство и хранителния сектор, но ако се извърши правилно, това може да увеличи селскостопанската производителност. Можем да произведем достатъчно храна за света и да възстановим 55% от сегашните ни земеделски земи, с устойчива интензификация на земеделието."


Възраждайте увредената природа, за да смекчите климатичната криза, призоваха учени

© Reuters


Според учените засаждането на дървета - "природното решение", което е получило най-голяма подкрепа до момента - не винаги е подходящ начин за запазване на биологичното разнообразие и съхранение на въглерод. Торфищата, влажните зони и саваните също осигуряват местообитания за множество уникални видове и могат да съхраняват огромни количества въглерод, когато се стопанисват добре.


"Ако засаждате дървета в райони, където преди това не е имало гори, това ще смекчи изменението на климата, но за сметка на биологичното разнообразие", обясни Страсбург.


Три четвърти от сушата на планетата сега носи човешки отпечатък, като някои учени имат за цел да възстановят 15% от екосистемите по целия свят.


Възраждайте увредената природа, за да смекчите климатичната криза, призоваха учени

© Reuters


Изследването се фокусира върху сушата, но океаните също предлагат огромни ползи, свързани с биологичното разнообразие и възможностите за абсорбиране на въглероден диоксид и смекчаване на изменението на климата, каза Ричард Унсуърт, експерт по морска биология в Университета в Суонзи и директор на Project Seagrass, който възстановява морски местообитания.


"Възстановяването на морските местообитания също е жизненоважно за нашата планета и може би по-спешно предвид бързата деградация и загуба на морските екосистеми. Нуждаем се от възстановени океански местообитания като тези на морска трева и стриди, за да спомогнем за насърчаване на биологичното разнообразие, но също така да спомогнем за осигуряване на бъдещи доставки на храни чрез риболов, и за блокиране на въглерода от нашата атмосфера", каза Унсуърт.


Организацията на обединените нации настоява правителствата да отделят 30% от сухоземните и морските зони на планетата за опазване - в сравнение с около 17% в момента - за да спрат и обърнат изчезването на животинските и растителните видове поради човешки дейности.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 821 Весело

  Айдее, днес от рано сутринта почнаха със затоплистките мантри.

 2. 2 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1666 Неутрално

  "Има икономически, екологичен и климатичен смисъл богатите страни да финансират възстановяването в развиващите се страни, където това е много по-рентабилно", каза Бернардо Страсбург от Католическия университет в Рио де Жанейро и водещ автор на изследването"

  Хахаха - "Абе другари - тука едни пари да ни дадете, че да избегнем климатичната криза..."

 3. 3 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 611 Любопитно

  Айдее, днес от рано сутринта почнаха със затоплистките мантри.
  —цитат от коментар 1 на nhh18551388


  Смятай кви заводи и фабрики са имали динозаврите ,щом и на Антарктида е кипял живот!Не са слушали тогавошното Гретенце и са измрели яко.
  🐂🐖🐂🐖🐂

  Много съм прост
 4. 4 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Едни сили от 3 месеца ни внушават че в България има някаква "политическа криза", защото са платили на "Тримата Глупаци"(ака "отровно трио") да мучат и псуват 3 месеца на площада м/у Президенството и Мин. Съвет и да хулят България, а тези пък ни внушават че имало ""климатична криза"" !

  И в двата случая става въпрос за политика и пари.

  Едното е локално явление в БГ, а другата е глобална врътка за цял свят.
  Така се управялва мат'ряла, и се правят големите пари. 5. 5 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 838 Неутрално

  "политическа криза" в БГ инспирирана и финансирана от Американското посолство вече даде дивидент, и то в размер 100 * (разходите за протеста):

  - говори се за нови 2-3 млрд за американски самолети
  29 септември 2020 г
  Правителството обмисля да купи от САЩ още 8 F-16 и 3D радари
  https://www.mediapool.bg/pravitelstvoto-obmislya-da-kupi-ot-sasht-oshte-8-f-16-i-3d-radari-news312560.html

  - дадохме 100 млн за летище на американските самолети (дефакто на Пентагона даваме 100 млн):
  26 Авг. 2020
  Кабинетът дава още 100 млн. лв. заради изтребителите F-16
  https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/kabinetut-dava-oshte-100-mln-lv-zaradi-iztrebitelite-f-16

  - дадохме пари за 20% за терминал за американски втечнен газ в Гърция
  24.08.2020 14:55
  "Булгартрансгаз" придоби 20% от терминала за втечнен газ до Александруполис
  https://www.investor.bg/energetika/472/a/bulgartransgaz-pridobi-20-ot-terminala-za-vtechnen-gaz-do-aleksandrupolis-310768/

  - дадохме 40 лн лева за военна инфраструктура за "Три морета"
  България ще участва в инвестиционния фонд към международната инициатива "Три морета" с вноска от 20 млн. евро,
  https://www.mediapool.bg/bulgaria-shte-uchastva-s-20-mln-evro-v-initsiativata-tri-moreta-news311606.html


  --------------------------------
  Всички тези пари се дадоха след като почнаха протестите - август и септември, и са само за американски компании или за американски военни инициативи.
  Общо ако се купят новите 8 самолети ще отидат пари от българския бюдежет над 3 млрд лева !

  А сега се сетете защо единственото посолство което подкрепи протестите беше аериканското:
  13 юли 2020
  Посолството на САЩ подкрепи протестите
  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/07/13/4090769_posolstvoto_na_sasht_podkrepi_protestite/

  И заЩо Дневник, медиапул, Свободна Европа (америкаснки медии) така яросно подкрепят протеста.

  И се сетете кои плаща на Отровното Трио и компания да хули правителството на България.
  Парите дето Козяк ги е дало за протест не са повече от 10 милиона, а вече има дивидент от над 3 млрд лева !!!
  300 пъти ще избият парите за Бабикян и подобни, и ще ги избият от бюджета на Бъглария.

 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2969 Неутрално

  "Бяхме изненадани от това, което открихме - огромната разлика, която възстановяването може да направи", каза Бернардо Страсбург от Католическия университет в Рио де Жанейро и водещ автор на изследването, цитиран от в. "Гардиън". "Повечето от приоритетните области са съсредоточени в развиващите се страни, което може да бъде предизвикателство, но също така означава, че те често са по-рентабилни за възстановяване."

  Ние ви източихме природните богатства, вие ще ни платите да ви възстановим земята

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на bsa22555059
  bsa22555059
  Рейтинг: 85 Неутрално

  До коментар [#4] от "WWW":

  културата,възпитанието,свобода и човешко достойнство хич нямат значние:
  по темата:варварското изсичане на горите също е безобидно за красотата,за водата,за животните,за чистия въздух,за насищането с кислород на белите дробове на децата ве другаре

 8. 8 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 821 Неутрално

  До коментар [#4] от "WWW":културата,възпитанието,свобода и човешко достойнство хич нямат значние:по темата:варварското изсичане на горите също е безобидно за красотата,за водата,за животните,за чистия въздух,за насищането с кислород на белите дробове на децата ве другаре
  —цитат от коментар 7 на bsa22555059


  Затоплистите нямат нищо общо с опазване на природата и на горите в частност.
  Това е клика която се опитва (за сега успешно), ползвайки естествения стремеж на разумните хора да пазят природата чиста, да измъкват пари от тях.
  Голяма част от тези пари се ползват от затоплистите, за да измъкват чрез лъжи и пропаганда още повече пари.

 9. 9 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Еха, ако всички затоплисти засаждаха само по десет дръвчета годишно, какъв ефект щеше да има.
  Ама не, няма далаверка.

  Panta rhei....
 10. 10 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3010 Неутрално

  Достатъчно е да залесят Сахара ...Make Sahara Green Again !!!

 11. 11 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1609 Неутрално

  Науката никога не казва какво трябва да се прави. Науката казва какво е и какво може да стане. Какво ще правят хората си е тяхно решение. Науката не е господ.

 12. 12 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2935 Неутрално

  До коментар [#4] от "WWW":културата,възпитанието,свобода и човешко достойнство хич нямат значние:по темата:варварското изсичане на горите също е безобидно за красотата,за водата,за животните,за чистия въздух,за насищането с кислород на белите дробове на децата ве другаре
  —цитат от коментар 7 на bsa22555059


  Кое е по-важно, горите или Екологията?

 13. 13 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2073 Неутрално

  "Само около 1% от финансирането, посветено на глобалната климатична криза, отива за възстановяване на природата, но проучването установява, че такива "природни решения" са сред най-евтините начини за абсорбиране и съхранение на въглероден диоксид от атмосферата, като допълнителната полза е защитата на дивата природа."
  *
  Тази идея е много близо до ума, но изглежда не носи добри печалби и затова не е толкова полулярна, колкото въглеродните квоти и "зеланата" енергия. След като има едни обществени пари винаги ще се търсят най-скъпите, но не най-ефективните решени.

 14. 14 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2935 Неутрално

  Затоплистите нямат нищо общо с опазване на природата и на горите в частност.
  —цитат от коментар 8 на nhh18551388


  В смисъл?
  Че горите СЕ УНИЩОЖАВАТ ЗАРАДИ ТЯХ...
  Имат, даже много общо ..

  Нали Амазония, се унищожи заради затоплизма ..
  Нали в Британия ще се минава на основен източник за енергия - дървесен чипс..

  -----------------
  A burning issue: biomass is the biggest source of renewable energy consumed in the UK ..

  Analysis reveals the contribution of burning organic material from plants, trees and animals – including millions of tonnes of imported wood pellets from the USA and Canada – to the UK's energy mix. What is its environmental impact?

  30 August 2019
  --------------------
  Затоплистите не само унищожават горите и замърсяват въздуха, но са и на път да докарат нова екологична катастрофа с литиево-кобалтовите батерии .

  Ярък пример е нашата България!
  Затоплистите въведоха въглеродни квоти и циментовите заводи спряха природния газ и минаха на алтернативни, неизкопаеми горива ..
  С това България зае второ място в Европа, по въглеродна неутралност..

  Но дали въздухът, стана по-чист?

  https://www.dnevnik.bg/zelen/2019/05/09/3536574_bulgariia_e_sred_liderite_v_es_po_spad_na_vuglerodnite/

 15. 15 Профил на STRATOR38
  STRATOR38
  Рейтинг: 946 Неутрално

  Пример са панелните покриви е София, хиляди!
  Ами, сложете малко пръст, земя, продадете трева, храсти... Разбира се, разумно и където е възможно!
  Стига в България да се влачат кучета зад автомобили!

 16. 16 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2935 Неутрално

  До коментар [#4] от "WWW":културата,възпитанието,свобода и човешко достойнство хич нямат значние:по темата:варварското изсичане на горите също е безобидно за красотата,за водата,за животните,за чистия въздух,за насищането с кислород на белите дробове на децата ве другаре
  —цитат от коментар 7 на bsa22555059


  Горите се унищожават, заради затоплизма ...
  Това отдавна е ясно.
  ------------------
  U.S. ethanol may drive Amazon deforestation
  mongabay.com
  May 17, 2007
  Ethanol production in the United States may be contributing to deforestation in the Brazilian rainforest said a leading expert on the Amazon.
  ------------------
  Заради затоплизъм, природният газ се заменя, със всякакви "алтенрантивни" боклуци ..
  Това ли ни е опазването на чистия въздух?

 17. 17 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 1942 Неутрално

  Единствената държава в света, в която горите се увеличават постоянно, всяка година е Израел.

 18. 18 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2933 Неутрално

  "Има икономически, екологичен и климатичен смисъл богатите страни да финансират възстановяването в развиващите се страни, където това е много по-рентабилно", каза Бернардо Страсбург от Католическия университет в Рио де Жанейро и водещ автор на изследването"Хахаха - "Абе другари - тука едни пари да ни дадете, че да избегнем климатичната криза..."
  —цитат от коментар 2 на Jazzdevil


  В развиващите се страни има и пословично честни политици, включително и в Аржентина -- така че и този 1% ще ви се види много.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 19. 19 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2933 Неутрално

  [quote#16:"simChо"][/quote]

  Наивните душици си мислят, че производството на "екогаз" е нещо чистичко и природосъобразничко, а всъщност то си е една малка екокатастрофа.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 20. 20 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2933 Неутрално

  Достатъчно е да залесят Сахара ...Make Sahara Green Again !!!
  —цитат от коментар 10 на SS


  Засега само ще я напояват. . . с парите на другите

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 21. 21 Профил на hmi2664O461
  hmi2664O461
  Рейтинг: 152 Неутрално

  Прекалено се фокусират върху въглеродните емисии, опазването на природата не се изчерпва с тях. Изкуствените гори са биологически непродуктивни, само влошават нещата. Най-важното е да се опазват естествените такива за да се възстановят сами, както и да се разширяват по естествен път. Друго важно нещо е да се прокарат екологични коридори за миграция на дивите животни между отделните местообитания и защитени зони.

 22. 22 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  ”Само около 1% от финансирането, посветено на глобалната климатична криза, отива за възстановяване на природата,”

  Тъй де, това е приблема. Милиарди долари отиват за грантове към зелените болшевики, конференции, симпозиуми и изследвания на учЕни затоплисти. Пари от които природата не се нуждае. Нуждае се от грижи и опазване от замърсяване с отпадъци и унищожение. И като говорим за замърсяване, редно е да се каже, че всъщност въглеродния диоксид е жизненоважен за растенията и не може да се определи като замърсител, както се намеква и в тази статия. Все едно да замърсяваме местообитанията на рибите с... вода. Нелепо е.
  Колкото повече въглероден диоксид, толкова по-бурен растеж на фитопланктона и растенията по сушата. Оттам и по-голяма биомаса в цялата хранителна верига нагоре. Учи се в училище, в началните класове, но явно не и от зелените болшевики.

 23. 23 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  Очевидно балансът е нарушен от човешка дейност и се отговорни за това да се опитаме да го възстановим!!!

 24. 24 Профил на hmi2664O461
  hmi2664O461
  Рейтинг: 152 Неутрално

  До коментар [#22] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Да ама природата не е само растения. Всички организми заедно представляват една обща екосистема, която не може да съществува пълноценно, ако рязко промениш условията в полза на еднo царство организми за сметка на други. Да, растенията обичат CO2, но хората и животните са се приспособили към нивата му от последните неколко милиона години и всека резка промяна ще доведе до екологична катастрофа и масово измиране на видове.

 25. 25 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3362 Неутрално

  В България няма да стане. Увредена е не само природата а и човешките гени. Лозунгът "Чрез мутрификация към пълна деградация" даде резултати.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27 Профил на Dariya Koleva
  Dariya Koleva
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  Климатични промени винаги е имало, Ледников период, Сахара става пустиня и т.н., без за това да са виновни хората. Както каза президент Тръмп няма проблем, това е една измислица, за да ни тормозят и бъркат в джоба с данък въглероден двуокис. Тръмп е получил отворено писмо от 4000 американски климатолози с много доказателства, че всичко е измислица!

  Такъв данък от януари ще има в Германия, 10 цента на литър върху всички горива и това е началото. аадава се зелена диктатура!

 28. 28 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1839 Неутрално

  Има ли намесена чужда държава в протестите в София!?

 29. 29 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1666 Неутрално

  До коментар [#22] от "Котаракът на Шрьодингер":Да ама природата не е само растения. Всички организми заедно представляват една обща екосистема, която не може да съществува пълноценно, ако рязко промениш условията в полза на еднo царство организми за сметка на други. Да, растенията обичат CO2, но хората и животните са се приспособили към нивата му от последните неколко милиона години и всека резка промяна ще доведе до екологична катастрофа и масово измиране на видове.
  —цитат от коментар 24 на hmi2664O461


  Хората спящи на затворен прозорец всяка вечер експериментират какво е да дишаш въздух с 10 ПЪТИ повече СО2 от атмосферното ниво. Пък на орбиталната космическа станция изкарват по година на нива 20 пъти над атмосферните - Гретето тръгнало да ни обяснява, че 1% повече и било Game over за човечеството...

 30. 30 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  Значи само 1% от парите отиват за реално възстановяване на природата. Всички останали пари биват излапани от ьелените калинки "спасяващи" прирдата. И все не им стигат средствата и искат още и още.

 31. 31 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 842 Неутрално

  Тия учени същите, които правят ваксината ли са?

 32. 32 Профил на hmi2664O461
  hmi2664O461
  Рейтинг: 152 Неутрално

  Хората спящи на затворен прозорец всяка вечер експериментират какво е да дишаш въздух с 10 ПЪТИ повече СО2 от атмосферното ниво.
  —цитат от коментар 29 на Jazzdevil

  Да и експериментът е неуспешен. Точно високите нива на CO2 в спалните и работните помещения са една от причините за масовата деградация на населението - наднормено тегло, импотентност, депресия, диабет и пр. и пр. 90% от градските жители са дефектни и НГВС. Хората ги спасява медицината и улеснения живот на цивилизацията, но в дивия свят нема такива екстри и ако не си в оптимална форма умираш.

 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7484 Неутрално

  "Ако засаждате дървета в райони, където преди това не е имало гори, това ще смекчи изменението на климата, но за сметка на биологичното разнообразие".
  Хиляди хектари изгарят всяка година от човешка небрежност. Редно е те да се възстановяват.

 34. 34 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2935 Неутрално

  Очевидно балансът е нарушен от човешка дейност и се отговорни за това да се опитаме да го възстановим!!!
  —цитат от коментар 23 на selqnin


  Абсолютно!
  Зеленистите например, унищожават горите.. примери дадох.

  За да възстановим баланса, първо трябва да вкараме в затвора Гретените ..!

 35. 35 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  Тия учени същите, които правят ваксината ли са?
  —цитат от коментар 31 на Мишо Петров


  Руснаците вече имат "ваксина " , но не затова ми е думата . Питаш за тези с ваксините. Ами вижте до какво е докарано едно море от предците на днешните ваксинопроизводители. Не обвонявам никого , но пускам материала за да знаят младите , че там където има мегаломания има неминуемо всякакви катастрофи в т.ч. и ЕКОАТАСТРОФИ като тази :
  Аралско море, което се превърна в отровна пустиня | Lifebites.bg
  Кристина Колева
  5-6 minutes
  Аралско море
  Аралско море днес е пустиня. Photo credit: neil banas via Foter.com / CC BY-NC

  Чували ли сте за корабно гробище насред пустиня? От какъв зор са стигнали корабите до пустинята? Какви са тези кораби – антични или съвременни? Ще се изненадате от отговорите, освен ако вече не се досещате, че ще говорим за Аралско море.

  Само преди половин век на това място кипи от живот. Нарича се МОРЕ неслучайно. Тогава то е все още четвъртото най-голямо езеро в… света! Името му означава “островното море” заради повече от 1000 острова, на които е дом. Днес обаче е отровна пустиня с името Аралкум. Окичена с гръмкото (и срамно за хората) звание една от най-големите екологични катастрофи в историята.
  Аралско море
  Първи руски кораби по Аралско море. Тарас Шевченко, 1848 г.

  Аралско море се намира(ше) в Централна Азия, по границата между Казахстан и Узбекистан. Преди има-няма половин век тук процъфтява риболовната индустрия – с улов от 40-50 хил. тона годишно и даваща прехрана на над 60 хиляди души. Днес предишният воден басейн е токсична пустиня. И причината за това не е природата – някакъв неин каприз или катаклизъм.
  Единствената причина са… хората

  През 60-те години на 20 век съветските учени лансират мащабен план за преустройството на централноазиатските степи. Според него, в района трябва да се отглеждат култури като ориз, плодове, зърнени, но най-вече памук. Абсолютно нетипично растение за този твърде сух район. Властите тогава обаче са силно амбицирани и гордо се заемат със задачата да преобразят природата.

  За целта водите на двете основни реки, захранващи езерото-море – Амударя и Сърдаря, се отвеждат настрани. Това са близо 90% от водите, вливащи се в Аралско море. В резултат – пустинята започва да процъфтява, а морето постепенно да изчезва. До степен да се свие до някакви си… 10% от предишната си площ.
  Аралско море
  За това, че тук е имало море, напомнят само ръждясващите корабни останки. Photo credit: Martijn.Munneke via Foter.com / CC BY

  А за миналото на това страховито днес място напомнят само ръждясващите останки от някогашните риболовни кораби. Стоят някак странно насред кафявата пустош. Изоставени. Ползвани само от добитъка и преминаващите туристи, които търсят сянка под жаркото слънце на пустинята. Досещате се какъв е ефектът и върху
  поминъка в района на бившето Аралско море

  Първо се повишава рязко солеността на морето, заради намалелите притоци от сладка вода. Масово започват да измират растения и животни. От 32 вида риба, остават само 6. Междувременно хората са принудени да закрият пристанища и заводи за преработка на риба. Предишните водни площи остават само сухи пясъци, покрити с отровен коктейл от сол, химикали и пестициди, използвани в селското стопанство в някои райони наблизо. Вятърът ги разнася и започва да съсипва селското стопанство, заради което се случва всичко.

  Солено-пясъчните бури, които се разразяват по дъното на предишния водоем, носят със себе си остри и хронични заболявания. Белодробни, стомашни и чернодробни болести, рак, дефекти при раждането. А всичко се обостря допълнително от все по-горещите лета и все по-студените зими.
  Аралско море
  Аралско море през 1985, 1997 и 2009 г. Снимки: NASA

  И за капак – насред бившето море кротко дебне още една опасност. Докато било нормален водоем, в него имало остров с името Възраждане. В годините на Студената война той е дом на военна база Бархан – център за
  разработка и изпитания на биологични оръжия

  Правели се опити върху коне, маймуни, магарета, овце, морски свинчета и мишки с бактерии на антракс, чума, ку-треска, бруцелоза, туларемия, тиф, ботулин и др. Хиляди учени и военни работели там ."

 36. 36 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2935 Неутрално

  [quote#35:"doroteus"][/quote]

  Що ли ми се струва, че репортажът ти , е платен?

  А внушението е ясно - колко добре е, когато територията е била чисто руска и как е станало зле, когато там са възникнали Узбекистан и Казахстан ..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK