България не е съгласна с мнозинството в ЕС как в пандемията да се ограничи пътуването

България не е съгласна с мнозинството в ЕС как в пандемията да се ограничи пътуването

© Георги КожухаровБългария не одобрява препоръките на Еврокомиисята за това как да се ограничава свободното движение в ЕС. Това потвърдиха от пресцентъра на Министерството на външните работи пред "Дневник". Решението на 27-те няма задължителна сила и за прилагането му отговарят страните членки.


България е гласувала на 13 октомври "въздържал се" за решението на Съвета на ЕС по препоръката на Еврокомисията за координиран подход при ограничаване свободното движение в ЕС в отговор на пандемията от коронавируса. Препоръката ЕК представи в началото септември, а по информация на испанската агенция Europa Press още четири държави са се въздържали на гласуването - Австрия, Кипър, Малта и Люксембург.


В петък в Брюксел премиерът Бойко Борисов каза: "Европейската комисия и държавите членки продължаваме усилията си да бъдем единни и да има цялостна координация по отношение на COVID-19. Трябва да сме в ежеминутен синхрон". Но във вторник неговото правителство не е гласувало за препоръките, одобрени от мнозинството държави в ЕС.
Страните членки са се договорили ограничаването на свободното пътуване да се прави "с добра координация, предвидимост и прозрачност". Конкретните данни за всяка страна се публикуват на специален портал.


Какви са критериите


Прилагането на общи критерии е ключово при обмисляне на евентуалното затваряне на граници за гражданите на конкретни държави и те са:


- съобщаване общия брой на новите случаи на COVID-19 на 100 хиляди жители през последните 14 дни на регионално ниво


- дял на положителните резултати от всички тестове, направени за последната седмица (процент на положителните проби)


- брой на тестовете за COVID-19 на 100 хиляди души през последната седмица (интензивност на тестването).


Как изглеждат към 15 октомври регионите в ЕС по показателя брой докладвани случаи на 100 хиляди жители за предходните две седмици.

Как изглеждат към 15 октомври регионите в ЕС по показателя брой докладвани случаи на 100 хиляди жители за предходните две седмици.


Според София част от текстовете са неясни и биха могли да доведат до затруднения при приложението на решението. Страната е на мнение, че предложението тестването да бъде предпочитана мярка пред това хората да се поставят под карантина не изпълнява целите за ограничаване на разпространението, тъй като то е моментно за документиране наличие - или не - на коронавирусна инфекция.


Този аргумент има своята логика, но обявяването срещу него означава две неща. Първо, че от една страна изглежда, че България предпочита да не се обвързва с минимален брой тестове, които трябва да прави и да подава информация за тях. Второ, че при така приетият - макар и спрепоръчителна сила - критерий, България рискува да попадне в т.нар. "сива" категория на държави, за които няма релевантна информация с всички произтичащи от това действия на останалите в ЕС.


В отговора на МВнР се посочва, че също така България смята, че съобразяването с допълнителни критерии извън основните при взимането на решения за въвеждане на мерки не улеснява, а затруднява държавите членки.


На заседанието на Съвета на ЕС е имало предложения да се добавят показатели като това колко легла в интензивни отделения има всяка държава, колко от тях болничните легла са заети от хора с COVID-19 и дори да се има предвид смъртността от коронавируса. Всичко това не беше одобрено, но е факт, че последния показател България не стои добре - официални данни за кумулативни 1.6 починали на 100 хиляди души през последните 14 дни. Има и по-зле като Чехия (5.2), Румъния (4.2), Испания (3.4) или Унгария (2.9), но 18 държави са под 1.


"България винаги е изразявала позицията, че координацията на ниво ЕС на мерките в отговор на пандемията следва да улесняват свободното движение, а не да създават предпоставки за спиране или ограничаване на движението, тъй като това не е мярка за ограничаване на разпространението на COVID-19 в настоящите условия", казват от ведомството.


Пропорционалност, недискриминация, уведомяване навреме


"Подкрепяме необходимостта от въвеждането на ясни и обективни критерии за ограничаване на несъществените пътувания, както и постепенното премахване на ограниченията за тях в рамките на и към Европейския съюз. Решенията за въвеждане на ограничения следва да се основават на съображения за общественото здраве и да се разработват и прилагат при спазване на принципите за пропорционалност и недискриминация", пише в отговора на външно министерство след запитване от "Дневник".


За "пропорционалност и недискриминация" се говори и в решенията от 13 октомври, като под това се има предвид основно две неща. Първото е да се взима предвид спецификите на засегнатата държава - да не се ограничава влизането на български граждани по принцип, а да има по-строг режим (тестове?) за тези от Благоевградско и Търговищко, например, където в момента има проблем. Второто означава да няма строг или забранителен режим за чужденци, пътували до България, тъй като това ще накара почти всички с такива планове да се откажат изобщо да потеглят, ако ще трябва след това да стоят под карантина в родината си.


"Смятаме за целесъобразно, че държава членка, която въвежда ограничения на национално ниво, следва да уведоми в предварителен порядък останалите държави членки, за да не настъпят вреди и допълнителни неудобства за гражданите. При необходимост, следва да се предприемат локализирани здравни ограничения, но не и цялостна забрана за пътуване в ЕС", казват от външно министерство.


В решението на Съвета на ЕС е записано предизвестие от 48 часа, "ако е възможно". В отговора на българско външно министерство не е обяснено какъв е проблемът с този срок и дали той произтича от тази условност. "Ясна, изчерпателна и навременна информация относно всички ограничения и изисквания" трябва да се предоставя на обществеността от държавите и "като общо правило тази информация следва да се публикува 24 часа преди мерките да влязат в сила", е записано в решението от на министрите от 27-те страни членки във вторник.


"По 120 000 лв за тестове всеки ден"


"Координацията на ниво ЕС не следва да лишава държавите членки от възможност за гъвкавост на дейностите по отношение стратегиите при тестване, продължителността на карантината и другите национални мерки, които са решили да предприемат, като се съобразяват финансовите и икономическите възможности на всяка отделна държава членка. Следва да се има предвид, че способността за реакция на една здравна система зависи не само от конкретната епидемична ситуация, но и от спецификите на населението и на здравната система на всяка една държава членка", продължава отговорът на МВнР.


В петък Бойко Борисов каза, че всеки ден държавата давала по 120 хиляди лева за тестове. Това би трябвало да означава 3.6 млн. лв всеки месец, но въпросът е по-скоро в това колко хора са подлагани на тестове, колко от тях ги преминават по няколко пъти и колко голям проблем за бюджета за 43 млн. лв. годишно за тази мярка. Освен това фирми и отделни граждани всеки ден плащат за тестове в пъти повече.


Цветните карти


Всяка седмица държавите-членки следва да предоставят на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) данни, а центърът да публикува седмична карта по региони. За да подпомогне държавите членки при вземането на решения всеки район следва да бъде обозначен със следните цветове:


- зелено, ако 14-дневният брой на уведомленията е по-малък от 25 и процентът на положителните проби е под 4%


- оранжево, ако 14-дневният брой на уведомленията е по-нисък от 50, но процентът на положителните проби е 4% или повече, или ако 14-дневният брой на уведомленията е между 25 и 150 и процентът на положителните проби е под 4%


- червено, ако 14-дневният брой на уведомленията е 50 или по-висок и процентът на положителните проби е 4% или повече, или ако 14-дневният брой на уведомленията е по-висок от 150


- сиво, ако няма достатъчно информация или ако интензивността на тестване е по-ниска от 30


Според данните, предавани от всички страни в Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC), за седмицата преди 16 октомври България е отчела най-малко 8400 теста. Те в действителност са повече, тъй като на 16 октомври единният информационен портал за коронавируса в България отчете 6324 теста само за последното денонощие.


Броят на отчетените към 16 октомври тестове показва, че България не се отличава от останалите по критерий "над 300 теста на 100 хиляди души население през последната седмица".

Броят на отчетените към 16 октомври тестове показва, че България не се отличава от останалите по критерий "над 300 теста на 100 хиляди души население през последната седмица".


По критерия за нови случаи България е далеч от попадане в "зелената" зона, позволяваща на гражданите ѝ да пътуват без да очакват никакви ограничения. Тук критерият е новите случаи да са под 4%, докато данните за 914 нови случая от вчера се равняват на 14.5%.


По критерия "процент на положителните проби" България е в "оранжевата" зона с 4% и повече.

По критерия "процент на положителните проби" България е в "оранжевата" зона с 4% и повече.


Какви да са ограниченията


Държавите членки не следва да ограничават свободното движение на лица, пътуващи до или от "зелени" райони.


Ако държавите членки обмислят дали да приложат ограничения, те следва да зачитат различията в епидемичната обстановка между "оранжевите" и "червените" райони и да действат по пропорционален начин. Те следва също така да вземат предвид епидемичната обстановка на собствената си територия.


По принцип държавите членки не следва да отказват влизане на лица, пътуващи от други държави членки. Държавите членки, които считат за необходимо да въведат ограничения, може да изискват от лицата, пътуващи от "незелени" райони:


- да се подложат на карантина


- да бъдат тествани след пристигане


Държавите членки може да предложат възможност за замяна на този тест с тест, направен преди пристигането.


Държавите членки може също така да изискват от лицата, влизащи на тяхна територия, да представят формуляри за локализиране на пътниците. Следва да бъде изготвен общ европейски формуляр за локализиране на пътниците, който да може да се използва от всички.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 363 Весело

  Колко се радвам, че попаднахте в ръцете на фармацевтичните корпорации... Съвсем скоро само ще мечтаем за свободата при комунизма :)

 2. 2 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 329 Неутрално

  България трябваше да гласува за приемането на тези мерки!

 3. 3 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4086 Весело

  Колко се радвам, че попаднахте в ръцете на фармацевтичните корпорации... Съвсем скоро само ще мечтаем за свободата при комунизма :)
  —цитат от коментар 1 на Мишо Петров


  Май натам отиват нещата 🤣🤣🤣

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 4. 4 Профил на mitakadm
  mitakadm
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Като пионки. Зелени, жълти и червени. Следва кастово разделение както в игри на глада. После светлозелени, тъмнозелени, умерено зелени и прочие разделение. Едните с ограничени права, другите със силно ограничени права. Едните до магазина един път на пет дни, ни само до 200 метра от дома, други два пъти до 500 метра. Чао ЕС на свободно движение на хора, стоки и капитали.

  Колкото повече - толкова повече
 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3800 Неутрално

  Шведите здраво напредват.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 6. 6 Профил на space35
  space35
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Защо не са гласували против? Свободното движение на хора е базова свобода, без нея няма ЕС!

 7. 7 Профил на georgi_mihailov
  georgi_mihailov
  Рейтинг: 250 Неутрално

  Шведите здраво напредват.
  —цитат от коментар 5 на hamiltonf


  С население от 10 милиона и сходен брой положителни тестове с България, Швеция има по 2-3 починали на ден.
  Напредват да си възстановят икономиката преди всички в Европа.

 8. 8 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  До коментар [#1] от "Мишо Петров":

  Точно с това решение какви фармацефтични компании сънувате ? Тук не ставба въпрос за лечение, а за диагностика и свобода на придвижване. Дори да имате предвид тестовете, те не се произвеждат от фармацефтични компании. Фармакон на гръцки значи лекарство. В днешни дни - молекула произведена в завод.
  Диагностичните китове се произвеждат обикновено в биотехнологични компании, което е различен бизнес, макар и пак медицински. Все едно да кажете, че скалпелите се произвеждат във фармацефтични компании - пак е медицински бизнес, но от съвсем друг характер.

  Но дори да оставим лингвистичните тънкости настрана, решението, което се коментира не е изобщо зависимо от медицинския бизнес, а от политическите интереси и здравнте стратегии на отделните държави на ЕС. И не ограничава свободите, защото е временна мярка, за разлика от любимия ви комунизъм, където всичко се правеше да важи "во веки еком, амин". Слава Богу се объркаха и пак не стана.

  E PLVRIBVS VNVM
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1726 Неутрално

  До коментар [#1] от "Мишо Петров":

  Всъщност доста фармацевтични компании са го закъсали - от една страна хората боледуват по-малко, защото не си обуват толкова, от друга по време на мерките откриха, че нямат нужда от много излишни лекарства, след като не излизаха да си ги купят. Тук-таме има печеливши, но индустрията като цяло не е напред.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 11. 11 Профил на Венко
  Венко
  Рейтинг: 64 Неутрално

  До коментар [#7] от "georgi_mihailov":

  Швеция има 6 (шест) пъти повече починали от нас. Ти съгласен ли си твоите родители да умрат за да продължава икономиката напред?

 12. 12 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Пролетта обяснявахте как се отнемат граждански права с карантината, сега обяснявате, че имало заразени 😏! Мн ангъров беше герой, днес?

  agent
 13. 13 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1301 Весело

  Колко се радвам, че попаднахте в ръцете на фармацевтичните корпорации... Съвсем скоро само ще мечтаем за свободата при комунизма :)
  —цитат от коментар 1 на Мишо Петров


  За короната ваксина сигурно ще открият, но за твое и наше съжаление, ваксина срещу глупостта няма.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 14. 14 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1301 Весело

  Зелена зона, пембена зона...
  Кипи излишен труд.
  Защо? За да се успокоят истеричните мишлета, че някой ги пази от злия бацил.
  Ограничения за пътуване в ЕС не бива да има по никакъв повод!

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 15. 15 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Не давам пари за тест щом нямам никакви симтоми !
  Качвам се на самолета примерно за Франкфурт и ако искат немците след пристигането да ме тестват съм съгласен да го направят , но безплатно ! !

 16. 16 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2544 Весело

  Борисов: "да бъдем единни"........ Селските му уйдорми....... и после "Абе няма да бъдем толкова единни".....

 17. 17 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2544 Неутрално

  ====мерките в отговор на пандемията следва да улесняват свободното движение, а не да създават предпоставки за спиране или ограничаване на движението==== ................................. уникална глупост е това !!! ....ограничаването на движението е единствената ефективна мярка, но ако действително се налага.... и е доказана стотици пъти последните 1000 г. но съвсем друг е въпроса с икономическата рентабилност и т.н

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7938 Неутрално

  Всичко, което прави Борисов е, да го забележат.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  При условие, че в цял ЕС заразата се разпространява вече навсякъде, не разбирам каква логика има в ограничаване на пътуването. Имаше логика миналата година да се изолира Китай и евентуално после Италия, когато в останалите държави имаше по един два проследими случая. Сега, при положение, че във всяка държава има десетки хиляди случаи, логиката е само да се тормозят хората

 21. 21 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3370 Неутрално

  ...... напред и все напред вървииииим!
  И няма край нашир и длъж.......

  Все напред и нагоре, към нови висини!

 22. 22 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  До коментар [#20] от "uq":

  Аз получавам по 100

 23. 23 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  Доколкото си спомням, в началото на пандемията, премиерът много активно предлагаше единен и координиран подход на ЕС по мерките за борба с пандемията? А сега какво стана? България се въздържа по предложените единни и координирани мерки на ЕС, които се подкрепят от мнозинството на държавите-членки на ЕС?

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25 Профил на georgi_mihailov
  georgi_mihailov
  Рейтинг: 250 Неутрално

  До коментар [#7] от "georgi_mihailov":Швеция има 6 (шест) пъти повече починали от нас. Ти съгласен ли си твоите родители да умрат за да продължава икономиката напред?
  —цитат от коментар 11 на Венко


  Случаите на Швеция и доста други страни са предимно от пролетта, когато почти всички обявяваха за починал от Ковид всеки заразен несависимо от съпътващи заболявания. Това че повечето починали бяха над 70, с хронични сърдечни и белодробни проблеми нямаше значение.
  За Швеция вижте случаите от последните 3 месеца и ги съпоставете с България.
  Относно радителите ми, да загубата на близък човек винаги е травмираща, но каква е другата алтернатива? Всичко да се затвори, да няма пари за пенсии и заплати и да умрат от липса на лекарства или глад?

  С вируси живеем от много преди да има писменост и поне за сега не изглежда, че точно този ще ни затрие. Най-вероятно ще има и други с които предстои да се срещнем. Но поне за сега сме много далече от апокалиптичните сценарии на холивудските филми в които едно 90% от населението си отива за отрицателно време.

 26. 26 Профил на Dariya Koleva
  Dariya Koleva
  Рейтинг: 3058 Неутрално

  Борисов се опълчи на страховата психоза, налагана от западните правителства?

  Голям държавник е, много ме кефи!

 27. 27 Профил на Dariya Koleva
  Dariya Koleva
  Рейтинг: 3058 Неутрално

  До коментар [#7] от "georgi_mihailov":Швеция има 6 (шест) пъти повече починали от нас. Ти съгласен ли си твоите родители да умрат за да продължава икономиката напред?
  —цитат от коментар 11 на Венко


  Не съм съгласна, за да се удължи животът на един 80 годишен с няколко месеца да си съсипваме икономиката!

 28. 28 Профил на Dariya Koleva
  Dariya Koleva
  Рейтинг: 3058 Неутрално

  Не давам пари за тест щом нямам никакви симтоми !Качвам се на самолета примерно за Франкфурт и ако искат немците след пристигането да ме тестват съм съгласен да го направят , но безплатно ! !
  —цитат от коментар 15 на deutscher._


  Нас ни тестваха безплатно (цялото семейство) около Улм на 6 септември, като се прибирахме от отпуска. Всички бяхме негативни!

 29. 29 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 954 Неутрално

  До коментар [#11] от "Венко":

  "Швеция има 6 (шест) пъти повече починали от нас. Ти съгласен ли си твоите родители да умрат за да продължава икономиката напред?"

  Човека ти казва, че в момента ги настигаме по брой починали и ако това се случи ще се окаже, че сме си прецакали икономиката за нищо. Много ясно, че живота е по важен от икономиката. В случая обаче нещата вървят към жертване без ефект.

 30. 30 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2854 Неутрално

  До коментар [#27] от "Dariya Koleva":

  Не съм съгласна, за да се удължи животът на един 80 годишен с няколко месеца да си съсипваме икономиката!
  —цитат от коментар 27 на Dariya Koleva


  Странно. А за да се удължи премиерстването на един дърт, дебел комунист с няколко месеца да си съсипваме държавата сте съгласни!

 31. 31 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Колко се радвам, че попаднахте в ръцете на фармацевтичните корпорации... Съвсем скоро само ще мечтаем за свободата при комунизма :)
  —цитат от коментар 1 на Мишо Петров


  Бойкотирай ги като не влизаш в аптека и спреш да купуваш всякакви лекарства!! Давай, другарю. Дай пример.

 32. 32 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  Подкрепата би било по-доброто решение

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 33. 33 Профил на nassaux
  nassaux
  Рейтинг: 589 Неутрално

  До коментар [#11] от "Венко":

  А твоите родители позволиха ли ти да вземаш решения вместо тях?


  До коментар [#5] от "hamiltonf":

  Напредват с това тихичко да ни се смеят, колко сме смотани... Като гледам не са по-зле от нас...

 34. 34 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  "В петък в Брюксел премиерът Бойко Борисов каза: "Европейската комисия и държавите членки продължаваме усилията си да бъдем единни и да има цялостна координация по отношение на COVID-19. Трябва да сме в ежеминутен синхрон". Но във вторник неговото правителство не е гласувало за препоръките, одобрени от мнозинството държави в ЕС."

  Ха-ха, не знам дали някой обръща внимание на това, което говори този патологичен лъжец (освен заклетите герберасти, той е техният идол!).

 35. 35 Профил на Dedo
  Dedo
  Рейтинг: 20 Неутрално

  До коментар [#15] от "deutscher._":

  Това май не е особено ефективно. Тест веднага след като си го прихванал вируса не е ефективен, трябва да се тестваш след 3 дни. Може би е трудно за тях ако веднъж те пуснат в страната

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK