Сръбски гражданин начело на палестинците - възможно ли е това

Сръбски гражданин начело на палестинците - възможно ли е това

© Associated PressТой е палестинец, избягал по политически причини, със съпруга саудитка и четири деца, родени в Тунис и Газа. Те всички получават заедно сръбско гражданство през 2013 г. Година по-рано той придобива и черногорско и печели симпатиите на лидерите на двете държави, с които дори се появява заедно на поне една обща снимка.


Кратката история в горния абзац обаче не е пример за успех на бежанец на Балканите. Изобщо не е известно колко време е прекарал Мохамед Дахлан в Сърбия или Черна гора, защото живее в Абу Даби и някои го наричат "любимия палестинец на Обединените арабски емирства", а е възможно да е такъв и за египетския президент Абдел Фатах ас Сиси.


С тази завидна визитка, която всъщност е венец на десетилетна кариера на важни места в палестинската "Фатах", и с подкрепата на ОАЕ, използващи го като посредник и на места като Балканите, Дахлан според някои публикации би могъл да се върне в родината си и то на върха на властта. Ако това е възможно, в близкоизточната политика се задава промяна.


Първи избори, първа промяна
Общи палестински избори не е имало от 2006 г., а предишни договорености между "Фатах" и "Хамас" са пропадали. На теория, ако постигнатата миналия месец устои, най-късно през април 2021 г. би трябвало да има парламентарен вот, а по-късно - президентски избори и вот за Централния съвет на Организацията за освобождение на Палестина. Дори вотът да се провали, палестинското ръководство застарява и няма ясна алтернатива; изборите са въпрос на време, а Абас твърди, че ще остане на власт само докато приключат.


Дни след съгласието за изборите Дахлан излезе с необичайно съобщение: "Аз съм Мохамед Дахлан. Вярвам, че Палестина има спешна нужда от обновление на легитимността за лидерите и институциите си и това няма да се постигне по друг начин освен с цялостни, прозрачни и национални избори."


Това е задочна реплика към коментари на посланика на САЩ в Израел Давид Фридман, дал сигнал, че е обмисляна "замяната" на Абас с Дахлан и после променил мнението си. Последният обаче заяви, че единствено с избори може да се вземе решение за палестинския народ.


Кой е Мохамед Дахлан


Бившият лидер на "Фатах" в Газа, който догодина ще навърши 60, има опит в политиката на "Фатах" още от 80-те. От 1981 до 1986 г. е арестуван 11 пъти от Израел заради ролята си в движението, след като помага за изграждането на младежки клон на организацията в ивиата Газа.


Когато през 90-те години палестинският лидер Ясер Арафат създава Палестинската служба за превантивна сигурност, Дахлан я оглавява. Структурата, палестинска разузнавателна служба, която трябва да пази реда (и го прави включително в сътрудничество с Израел и САЩ) съгласно споразуменията от Осло, е важна във взаимодействето с американските и израелските власти. Специално в Газа се появява прозвището Дахланистан - така наричат някои ивицата заради прекомерното му влияние там.


В началото на века той се променя - от пазител на статуквото се превръща в основен поддръжник на промяната. Конфликт се очертава между него и Арафат заради корупционен скандал, при който данъци на палестинците са отивали в негова лична сметка, но по-късно е в добри отношения с Абас, тогавашен премиер. Твърдо взема страната на "Фатах" в междуособиците с "Хамас" около фактическото овладяване на властта в Газа.


Конфликти в самата "Фатах" и съпротивата на възприемащите го като конкурент го превръщат в изгнаник, особено след като Абас го обвинява в убийството на Арафат. В подкрепа на тази теза се появява разследване на "Ал Джазира", според което в принадлежности на Арафат са открити следи от полоний (смъртта му през 2004 г. бе обяснена с удар). Не го спасява и предполагаемото застъпничество на американския президент Джордж Буш няколко години по-рано - в Палестинската власт е обвинен в корупция, осъден и изгонен от "Фатах".


Планът на Тръмп (може би) промени всичко


Името на Дахлан се появи в публикации за евентуалния близкоизточен мирен план на президента Доналд Тръмп още преди повече от година, когато политическата част от него още не бе представена. Темата бе повдигната отново след една от малкото външнополитически победи на Тръмп - нормализацията между Израел и ОАЕ, която обаче разгневи палестинското ръководство. Тя даде сигнал, че страни от Залива да готови на отношения с Израел и без да се създаде отделна палестинска държава - нещо, за което съществуваше договореност в по-голямата част от арабския свят.


Дали Палестинската автономия е видяла риск Дахлан да бъде внедрен с външна помощ, няма недвусмислена информация. Дни след сделката Израел-ОАЕ обаче палестинските власти арестуваха поддръжници на изгнаника, страхувайки се от опит за преврат срещу "Фатах".


В действителност проучвания в Палестина засега сочат, че при следващи избори, ако Абас се кандидатира, би загубил, но не от Дахлан, а от лидера на "Хамас" Исмаил Хания. Дахлан няма сериозни шансове поне според тази анкета - едва 1% в Западния бряг и 15% в Газа биха го подкрепили за президент; от друга страна мнозинството респонденти смятат, че той е участвал в изготвянето на сделката Израел-ОАЕ, а с това е помогнал палестинците да са по-изолирани в арабския свят от когато и да било в последните десетилетия. Дахлан е много близък с управляващите в ОАЕ и притеснението в Рамала е, че би прокарвал техните интереси.


Спекулациите за Дахлан обаче постигнаха две неща - сближиха позициите на "Хамас" и "Фатах" и напомниха, че САЩ не са изгубили интереса си към региона след шумното обявяване на една сделка няколко месеца преди президентските избори.


Какво мисли Турция


Зад Дахлан може да стоят Египет и ОАЕ, но не и претендиращата да говори от името на палестинците Турция. Възможността Дахлан да се окаже във властта или дори само това да е желано от външни сили я провокира - в. "Дейли сабах" публикува материал, според който САЩ "планират да подкрепят Дахлан, за да поеме лидерството на "Фатах" в Палестина".


Анкара описва Дахлан като "известен със сътрудничеството си с Гюленистката терористична група" - с това, използвано само от Турция, съкращение се обозначава организацията на живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен, обвиняван от страната за опита за преврат през 2016 г. Нещо повече, изданието говори за публикации, според Дахлан е замесен в опита за преврат.


"Дейли сабах" интерпретира въпросното интервю на Фридман за в. "Израел хайом", според което САЩ "мислят" по въпроса, но не искат да се месят в палестинското ръководство. Според вестника в американската администрация има гласове, подкрепящи евентуално овладяване на властта от страна на Дахлан.


В действителност първоначалното обяснение на Фридман бе утвърдително - че САЩ поддържат Дахлан - но той по-късно се поправи; вероятно твърде късно.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK