Сонда на НАСА ще опита днес да вземе парче от астероид на 334 млн. км от Земята

Илюстрация на кацането на OSIRIS-REx

© NASA/Goddard/University of Arizona

Илюстрация на кацането на OSIRIS-RExТази седмица космическият кораб OSIRIS-REx на НАСА ще направи опит да вземе проби от повърхността на астероида Бену. Ако всичко мине по план, това ще бъде най-голямото количество извънземен материал, върнат на Земята, от т. нар. нелунна мисия в историята. Пробите може да съдържат отговори на дългогодишни въпроси за произхода и образуването на Слънчевата система.


Струващият около 1 млрд. долара OSIRIS-REx беше изстрелян през 2016 г. с мисия до астероида Бену, чиято орбита е малко по-голяма от земната. Той е с разтегателна роботизирана ръка, наречена механизъм за вземане на проби Touch-and-Go (TAGSAM). Основната цел е да се спусне на повърхността на Бену и да вземе значително количество проби (до два килограма), преди да се върне на Земята . Единствената предишна успешна мисия за връщане на проба от астероид, японската Hayabusa, донесе само няколко микрограма през 2010 г. Нейният наследник, Hayabusa2, трябва да върне нова проба през декември, но и тя ще е максимум един грам.


OSIRIS-REx се създава почти две десетилетия, казва Данте Лорета, планетарен учен от Университета в Аризона, който е главният изследовател на мисията.
Този вторник, 20 октомври, около 13:50 ч. EST (20:50 часа бългaрско време GMT+3) контролерите на мисията ще заповядат на космическия кораб да започне своя автономен подход към Бену от орбитата, където е паркиран, на 700 метра над повърхността, съобщи НАСА. През следващите четири часа и половина той бавно ще се спусне и ще маневрира към предварително избрано място за кацане, наречено Nightingale ("Славей"). След това, в 18:12 ч. EST (след 1 часа на 21 октомври българско време), космическият кораб трябва да докосне повърхността за не повече от 15 секунди, като извлече пробите, преди да отлети.


В момента OSIRIS-REx и Бену са от другата страна на Слънцето, на около 334 милиона километра от Земята. Това означава, че са необходими 18 минути на сигнал да достигне космическия кораб от Земята, което изисква автономния характер на кацането. Но екипът на мисията е добре подготвен - през август завърши втората от двете репетиции, при които космическият кораб се приближи до само 40 метра от мястото за кацане, преди да се отдръпне. Тази репетиция включваше тест за способността на кораба да използва визуални изображения, за да се спуска към повърхността.Първоначално учените планираха да използват лазерно насочване за кацането, но при пристигането край Бену те откриха, че астероидът е "купчина камъни", което означава, че е съставен от много скали с различни размери. Това би затруднило кацането по лазер, тъй като светлината на лъча ще се разсейва от повърхността на астероида. Вместо това екипът реши да използва камерите на кораба, за да проведе кацането в Nightingale, сравнително равен регион с широчина 8 метра.


По принцип се опитваме да паркираме голям микробус на място, което е широко, колкото две паркоместа.


Данте Лорета,

планетолог от Университета в Аризона


Структурата и съставът на Бену представляват голям интерес. Миналата седмица поредица от статии, публикувани в списанията Science и Science Advances, разкриха някои нови открития за астероида въз основа на данни от космическия кораб. В едно от изследванията учените описват наличието на органичен въглероден материал на повърхността на астероида.


"Органичният въглерод е интересен, тъй като смятаме, че астероиди като Бену биха могли да са доставили органична материя на ранната Земя", казва Хана Каплан от космическия полетен център "Годард" на НАСА, която е водещ автор на едно от последните проучвания и съавтор на друго, пред Scientific American. "Да можеш да се върнеш назад и да разгледаш как изглеждат тези много ранни девствени органични материали, това е наистина вълнуващо."


Сонда на НАСА ще опита днес да вземе парче от астероид на 334 млн. км от Земята

© NASA/Goddard/University of Arizona


В друга от статиите учените са успели да използват изображенията на OSIRIS-REx на материал, изхвърлен от повърхността на Бену, за да преценят вътрешния му състав и гравитация. След като космическият кораб пристигна на астероида през 2018 г., учените бяха изненадани да открият, че Бену активно изхвърля частици в космоса, които остават в орбита около него.


Бену изхвърля частици от повърхността си

© NASA/Goddard/University of Arizona

Бену изхвърля частици от повърхността си


"Използвахме това "гравитационно поле на частиците", за да анализираме как масата се разпределя в Бену", казва Даниъл Шеерс от Университета на Колорадо в Боулдър, който е водещ автор на изследването. Учените откриват, че вътрешността на астероида е разнородна, което означава, че някои части са по-плътни от други - нещо, което може да обясни и странната изпъкнала форма на Бену. Под въздействието на въртенето на астероида "материалът се стича надолу в екваториалната област, макар и относително бавно", казва Шеерс.


Повърхността на астероида допълнително усложнява кацането на OSIRIS-REx. Първият основен етап ще настъпи около четири часа след излизането от орбита - корабът ще използва двигателите си, за спре 125 м над мястото за кацане, преди да започне спускането си. Около 11 минути по-късно OSIRIS-REx ще забави спускането си, като намали скоростта си до само 10 сантиметра в секунда, а рамото TAGSAM ще бъде протегнато към астероида.


Избраното място за взимане на проби Nightingale

© NASA/Goddard/University of Arizona

Избраното място за взимане на проби Nightingale


Когато рамото докосне повърхността, пружинна система вътре ще забави относителната скорост на кораба до нула. Кръглата колекторна глава на рамото ще остане в контакт с Бену за 15 секунди, изпомпвайки азотен газ в повърхността, за да изстреля нагоре материал за събиране. След това пружината ще отблъсне OSIRIS-REx, преди корабът да изпозлва двигателите си, за да се върне на стабилна орбита над астеорида.


Преди всичко това да се случи, космическият кораб ще трябва да провери дали на повърхността отдолу няма опасни скали, преди да започне спускането. OSIRIS-REx ще трябва самостоятелно да анализира данните от камерите. Екипът се надява, че рамото TAGSAM няма да докосне някоя скала на повърхността, която може да наклони целия космически кораб. Най-голямата опасност в този сценарий е близка масивна скала, наречена "Планината на съдбата" - ако OSIRIS-REx се блъсне в нея при отдалечаването си от Бену, това би било краят на мисията.


"Най-лошият сценарий е: приближавате се близо до "Планината на съдбата", преобръщате се точно към нея, запалвате двигателите и се блъскате в нея", казва Лорета.


Механизмът за вземане на проби Touch-and-Go (TAGSAM)

© NASA/Lockheed Martin

Механизмът за вземане на проби Touch-and-Go (TAGSAM)


Ако всичко върви по план, екипът очаква да събере от 60 грама до два килограма материал в колекторната глава. Чрез завъртане на кораба, докато рамото е още протегнато, учените ще могат да измерят инерцията на пробата и да изчислят колко материал са събрали с точност от плюс или минус 20 грама. Ако се прецени, че е достатъчно, 60 грама или повече, космическият кораб ще постави колекторната глава в контейнер, предназначен за безопасното преминаване на пробата през земната атмосфера. Ако не са събрани проби, космическият кораб има достатъчно азотен газ на борда, за да опита до още две кацания през декември или януари. В случай че Nightingale стане неподходящ за кацане при първия опит под въздействие на двигателите, има избрано второ място, наречено Osprey.


Ако обаче бъдат събрани достатъчно проби от Nightingale - което екипът ще реши на 30 октомври - космическият кораб ще остане в орбита до март 2021 г. и след това ще отпътува от Бену. През септември 2023 г. корабът ще пристигне обратно на Земята и ще пусне капсулата в атмосферата. С помощта на парашути контейнерът с пробите трябва да кацне безопасно в пустинята в Юта, САЩ.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3196 Неутрално

  Успех! Два килограма е доста материал за мисия на такава дистанция. След 4 години ще разберем какво е донесла машинката.

 2. 2 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3145 Неутрално

  Страхотна мисия! Материала се събира с високотехнологична прахосмукачка. Успех, очакваме резултати!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 3. 3 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 951 Неутрално

  Както е описано - изумително.
  Ако пък успее да изпълни всичко това без засечки - извън моите мисловни възможности.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 4. 4 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 4884 Любопитно

  И като донесат няколко килограма камъни какво ще стане?

 5. 5 Профил на Просто денег нет
  Просто денег нет
  Рейтинг: 558 Весело

  И като донесат няколко килограма камъни какво ще стане?
  —цитат от коментар 4 на Dariya Koleva


  Естествено, че нищо няма да естанало за простите!

 6. 6 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#5] от "Просто денег нет":

  Успех на мисията! И да, непосредствена полза от камънака няма, ползите от фундаменталните изследвания понякога идват след години проучвания от поколения учени. Това обаче гербавите ислямисти (като "Дария Колева") едва ли ще го разберат. :)

  Eddie lives... somewhere in time!
 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4790 Неутрално

  Желая успех на тази много трудна мисия от изключителна важност за оцеляването на човечеството в бъдеще.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3145 Весело

  И като донесат няколко килограма камъни какво ще стане?
  —цитат от коментар 4 на Dariya Koleva


  Ще се спукате от яд и ще развявате червеният байряк със сърпа и чука как всичко е снимано в Холивуд.

  Ама, на МКС, в сектора на безаналовите вчера за един ден аварира системата за производство на кислород, тоалетната и бордовата прахосмукачка. Хубаво че са американците, таваришке, иначе къде ще ходите по нужда на станцията!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 9. 9 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#3] от "simval":

  NASA, ESA, JAXA, това май е пълния списък на организациите способни да осъществят дълговременни изследователски мисии далеч извън земната орбита. Много други организации, включително и от България, могат да участват като подизпълнители, но на повече да не са способни.

  Eddie lives... somewhere in time!
 10. 10 Профил на JPJ
  JPJ
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Интересно каква гравитация очакват от купчина камъни с диаметър 490 м.

 11. 11 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Допусната е голяма грешка! Сондата не е на НАСА!
  Сондата е руска, безаналогова, уникална и хиперзвукова и ...

 12. 12 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3895 Неутрално
 13. 13 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Успех на мисията, единствено НАСА реализира сериозни проучвания !!!

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2764 Неутрално

  До коментар [#13] от "valtoro":

  е чак пък "само"

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 16. 16 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6024 Весело

  До коментар [#13] от "valtoro":

  НАСА винаги са гледали към слънчевата система и дълбокия космос, защото там е полето за търсене на отговор на множеството въпроси за произхода на вселената и на живота. Транспортите до ниска земна орбита са ги оставили на контрактори и други трактори.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 17. 17 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#10] от "JPJ":

  Колкото толкова! В случая малката гравитация позволява не само тестово сближаване, но и допълнителни опити сближаване при неуспех. От друга страна, ако такава купчина камъни ни се изтърси на главата, разрушенията ще бъдат опустошителни. Една полза от изучаване на такива обекти, разбираема да всеки, е възможността за предотвратяване на евентуален сблъсък със Земята.

  Eddie lives... somewhere in time!
 18. 18 Профил на gooodnight
  gooodnight
  Рейтинг: 313 Неутрално

  Има една студентска песничка, много ми харесва, та в единия куплет се пее: "Търсим руда, търсим злато, търсим ценния метал, но най-често ни се случва да намерим само рядка кал." Да не се окаже и сега така!

 19. 19 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2764 Неутрално

  До коментар [#18] от "gooodnight":

  всъщност ако намерят "кал" ще е епохално откритие.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 20. 20 Профил на cheburashka
  cheburashka
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#19] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  Всъщност, "кал" вече намериха :) https://www.dnevnik.bg/tehnologii/2018/12/11/3360110_asteroidut_benu_ima_voda_v_izobilie_no_pod_formata_na/

  I am a dinosaur - somebody's diggin' my bones !
 21. 21 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2764 Неутрално

  До коментар [#20] от "cheburashka":

  :) имах предвид органична почва, но става много дълго вече.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 22. 22 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 850 Весело

  Това с органичния въглерод е доста интересно. Дано да са направили наистина добър контейнер, че при навлизане в атмосферата се вдигат космически температури, а между двата килограма камъни може да се окажат примерно два грама корумпирани вируси.

  И в интерес на истината теорията за панспермията не изглежда особено правдоподобна, но едно нещо е панспермия на бактерии, а съвсем по-същото е панспермия на вируси.

  73! Go Go
 23. 23 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#22] от "Go Go":

  Няма страшно, животът на Земята е еволюирал милиарди години, а на този камък, дори да допуснем че го има, в най-добрия случай е проспал цялото това време. Такива организми, бактерии, археи или вируси, нямат шанс да оцелеят, т.е. да ни заразят.

  Eddie lives... somewhere in time!
 24. 24 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5264 Неутрално

  До коментар [#13] от "valtoro":НАСА винаги са гледали към слънчевата система и дълбокия космос, защото там е полето за търсене на отговор на множеството въпроси за произхода на вселената и на живота. Транспортите до ниска земна орбита са ги оставили на контрактори и други трактори.
  —цитат от коментар 16 на Незнайко в Слънчевия град


  Съветски трактори.

 25. 25 Профил на didko8
  didko8
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Много интересна мисия ще бъде това.

 26. 26 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 425 Неутрално

  на скъпите русначета, мога да дам два примера:
  Voyager 1/2 - трябвало да работи 5 години, пък той се заинатил и вече 43 (четиредесет и три) години си бачка
  Spirit и Opportunity - трябвало да работят 3 месеца, пък те откараха 13 години
  нещо да се похвалите?

 27. 27 Профил на kahles
  kahles
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  Допусната е голяма грешка! Сондата не е на НАСА!Сондата е руска, безаналогова, уникална и хиперзвукова и ...
  —цитат от коментар 11 на Анти Шишковци


  ...и лети на зиг-заг!

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на nibelung2
  nibelung2
  Рейтинг: 304 Весело

  И като донесат няколко килограма камъни какво ще стане?
  —цитат от коментар 4 на Dariya Koleva


  ще ги правят на медали за ветерани на великая могучая красная армия,защото на астероида вече има вимпел на СССР

 30. 30 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2069 Неутрално

  Има една студентска песничка, много ми харесва, та в единия куплет се пее: "Търсим руда, търсим злато, търсим ценния метал, но най-често ни се случва да намерим само рядка кал." Да не се окаже и сега така!
  —цитат от коментар 18 на gooodnight


  Ako наистина си била студентка, особена ако си учила нещо свързано с наука а не Българска фолология както всяка патка, щеше да знаеш че отрицателните резултати също са резултати и помагат на науката.

  California Über Alles
 31. 31 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2193 Неутрално

  Нещо филмовите дейци от НАСА много се активираха през последните 2-3 дни. То не бяха 4Г-та на луната, то не бяха нови марсоходи, сега и кацане на Астероид. Дизайнерите ще има много работа. :-)

 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7998 Неутрално

  Да не вземат да дойдат още някои вируси, нали живота на Земята е дошъл от космоса.

 33. 33 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3145 Неутрално

  Всичко приключи успешно! Браво на НАСА!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK