"Нокиа" ще изгради първата мобилна мрежа на Луната

"Нокиа" ще изгради първата мобилна мрежа на Луната

© ReutersИзбори 2022

Финландската "Нокиа" е избрана от НАСА за изграждането на първата клетъчна мрежа за мобилна комуникация на Луната, съобщиха от компанията в понеделник.


Лунната мрежа ще бъде част от усилията на американската космическа агенция да върне хората на Луната до 2024 г. и да изгради дългосрочни селища там по своята програма Artemis.


"Нокиа" заяви, че първата безжична широколентова комуникационна система в космоса ще бъде изградена на лунната повърхност в края на 2022 г., преди хората да се върнат там.
Предложената система е LTE/4G, става ясно от прессъобщение на НАСА, въпреки че целта ще бъде в крайна сметка да премине към 5G. Системата може да поддържа лунна повърхностна комуникация на по-големи разстояния, увеличени скорости и да осигури повече надеждност от настоящите стандарти.


Финландската компания ще си партнира с базираната в Тексас фирма за проектиране на частни космически кораби Intuitive Machines, за да достави оборудването си до Луната.


След доставката мрежата "ще се конфигурира сама" и ще създаде първата LTE (Long-Term Evolution) комуникационна система на Луната, обяви компанията.


"Нокиа" ще изгради първата мобилна мрежа на Луната

© Reuters


"Мрежата ще предостави критични комуникационни възможности за много различни приложения за предаване на данни, включително дистанционно управление на лунни роувъри, навигация в реално време и стрийминг на видео с висока разделителна способност", се казва в прессъобщението.


Мрежата ще бъде проектирана да издържа на екстремните условия на изстрелване и кацане на Луната и да работи в космоса. Тя ще трябва да бъде изпратена на Луната в изключително компактна форма, за да отговори на строгите ограничения за размера и теглото на полезния товар.


"Нокиа" заяви, че мрежата ще използва 4G / LTE, използвана в световен мащаб през последното десетилетие, вместо най-новата 5G технология, тъй като първата е с доказана надеждност. Компанията ще "преследва и космически приложения на технологията-наследник на LTE, 5G".


Договорът с НАСА на стойност 14.1 млн. долара е част от серията публично-частни партньорства Tipping Point, които комбинират ресурсите на НАСА и индустрията, за да развиват критични космически технологии.


В петата поредна селекция на Tipping Point бяха възложени договори за над 370 млн. долара. Трите тематични области за развитие бяха за управление на криогенни течности (зареждане с гориво), технологии за работа на лунната повърхност и транспортни системи от и до повърхността на Луната.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK