"Бъдете силни, бъдете мили": Ардърн спечели в Нова Зеландия първото мнозинство от десетилетия

"Бъдете силни, бъдете мили": Ардърн спечели в Нова Зеландия първото мнозинство от десетилетия

© Associated PressДжасинда Ардърн превърна сърдечните изявления и запазването на ведро настроение въпреки трудностите в печеливша формула, донесла й в събота категорична победа в битката за нейното преизбиране като лидер на Нова Зеландия.


Сега Ардърн, която се прочу, като се справи с COVID-19 в своята страна и излекува раните на нацията след избиването на мюсюлмани от поддръжник на възгледа за превъзходството на бялата раса, е изправена пред предизвикателство, при което трябва да покаже, че нейното ръководство не се състои само в управление на кризи и проява на сърдечно отношение.


Нейната Лейбъристка партия спечели категорична победа на парламентарните избори. Това е забележителен мандат, който води до първото изцяло ляво управление в Нова Зеландия от десетилетия и може да й позволи да състави еднопартийно правителство.
Победата също така е награда за ръководството на Ардърн по време на поредица извънредни събития, които оформиха първия й тригодишен мандат: избиването на 51 богомолци от въоръжен мъж в две джамии в Крайстчърч и изригването на вулкана Белия остров, при което загинаха 21 души.


"Бъдете силни, бъдете мили", повтаряше при тези драматични събития най-младият министър-председател на Нова Зеландия от повече от век, а нейното ръководство, характеризиращо се със съчувствие към другите, и уменията й за управление на кризи често прикриваха пропуските на нейното управление.


Лявото правителство на Ардърн ще се сблъска с надвиснали отрицателни икономически последици от COVID-19, значителен спад на производството и рязко увеличение на дълга след наложените от нея строги карантини, влошаващата се жилищна криза и растящото неравенство между богати и бедни.


Въпреки дадените през 2017 г. обещания за мандат, водещ към промени, програмата на Ардърн за достъпни жилища беше възпрепятствана от грешки, плановете за данък върху капиталовите печалби, които щяха да обърнат внимание на растящото неравенство между богати и бедни, бяха изоставени, а нейното правителство остана печално далеч от своята цел да намали детската бедност.


Дори в областта на климатичните промени, които Ардърн определи като "безядрения момент на своето поколение", напредъкът е доста малък.


"Мисля, че е честно да кажем, че те не са постигнали това, което се надяваха да постигнат", каза директорът на проучванията в уелингтънския икономически изследователски институт БЕРЛ Ганеш Нана. "Има много разочаровани от темпото на промяната."


Освежителна промяна


Ардърн изгря на световната сцена през 2017 г., когато на 37 години стана най-младата жена ръководител на правителство в света. Тя се превърна в световна икона при своя възход, наречен "Джасинда-мания", когато водеше пламенна кампания за правата на жените и премахване на детската бедност и икономическото неравенство в островната държава.


Ардърн, възпитана в мормонската вяра от майка си и своя баща полицай, напуснала църквата в началото на първото десетилетие на XXI век заради позицията си към хората от ЛГБТ общността и оттогава се определя като агностичка.


Попитана от телевизионен водещ часове след като беше назначена за лидер на лейбъристите през 2017 г., дали планира да има деца, Ардърн каза, че е "напълно неприемливо през 2017 г. да се каже, че жените би трябвало да отговорят на този въпрос на работното място".


Ардърн всъщност се сдоби с дъщеря през юни 2018 г., осем месеца след като стана министър-председател - едва втората избрана лидерка, родила по време на заемането на длъжност, след пакистанката Беназир Бхуто. Мнозина възприеха нейната бременност и отпуска й по майчинство като символ на напредъка на жените лидери. Три месеца след идването си на този свят нейната дъщеря Нийв Те Ароха отиде с майка си в Общото събрание на ООН в Ню Йорк.


"Бъдете силни, бъдете мили": Ардърн спечели в Нова Зеландия първото мнозинство от десетилетия

© Associated Press


Ардърн е приветствана по света като част от нова вълна прогресивни и млади лидери, сред които Еманюел Макрон във Франция и Джъстин Трюдо в Канада.


Бившата министър-председателка на Нова Зеландия Хелън Кларк, за която Ардърн е работила след завършването на университета, каза, че младата лидерка носи освежителна и ярка промяна в свят, в който новините са доминирани от изказванията на полулистки и авторитарни лидери.


"Джасинда Ардърн може най-добре да бъде сравнена с трите скандинавски министър-председателки, които са левоцентристки", каза Кларк, която е съпредседател на експертна група на Световната здравна организация за глобалния отговор по отношение на COVID-19. "Всички те ръководят успешни действия срещу пандемията, като поставят на първо място здравната сигурност и общуват с населението в своите страни по начин, който показва съчувствие."


Крайстчърч


Миналата година Ардърн получи похвали по целия свят за своя отговор на нападението в Крайстчърч, което тя окачестви като тероризъм. Тя носеше хиджаб, когато се срещна с мюсюлманската общност на следващия ден, и каза на хората от общността, че страната е "единна в скръбта".


Тя въведе забрана върху полуавтоматичните огнестрелни оръжия и други ограничения върху оръжията. Това беше в остър контраст със Съединените щати, където законодателите и активистите водят трудна борба за приемане на мерки срещу насилието с огнестрелни оръжия въпреки множеството масови стрелби.


Пред Общото събрание на ООН Ардърн попита световните лидери: "Какво ще стане, ако отношението ни едни към други вече не се определя от това как изглеждаме, каква религия изповядваме или къде живеем . . . а от това какво ценим? Човечността, сърдечността, вроденото усещане за взаимната ни свързаност. И убеждението, че сме пазители - не само на нашите домове и на нашата планета, а един на друг." /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dma12587967
  dma12587967
  Рейтинг: 985 Неутрално
 2. 2 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1862 Неутрално

  Носила хиджаб .... а дали някой лидер в Саудитска Арабия или Турция, ще се навлече като християнин в знак на някаква уж солидарност ??!

  Затова ще ви режат главите на улицата, а вие ще пиете само за толерастия и либерастия до пълното ви заличаване от исляма.

 3. 3 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  Раждане, отпуски по майчинство,кърмене в пленарна зала, превърнаха политиката в дом "Майка и дете". Някои жени трябва да изберат или да бъдат политици, или да бъдат майки и съпруги, където очевидно им е мястото.

 4. 4 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  Хубаво е когато политик успява да обедини нацията.

  SHADOWS of SOFIA
 5. 5 Профил на Гербо Фашунгерския Кошмар
  Гербо Фашунгерския Кошмар
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Носила хиджаб .... а дали някой лидер в Саудитска Арабия или Турция, ще се навлече като християнин в знак на някаква уж солидарност ??!
  —цитат от коментар 2 на Alex Ivanov


  В смисъл, това, че изостаналите саудити или турци няма да направят нещо, трябва да е причина НИКОЙ да не го прави ли? Демек, да се подравняваме по изостаналите общества, това ли е идеята?

 6. 6 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2395 Неутрално

  До коментар [#3] от "proza":

  Избирателите в Нова Зеландия не са съгласни с теб.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 7. 7 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 1634 Весело

  До коментар [#3] от "proza":

  да бъдат майки и съпруги, където очевидно им е мястото.
  —цитат от коментар 3 на proza

  Очевидно?! Или май вие лично недовиждате ...

 8. 8 Профил на Гербо Фашунгерския Кошмар
  Гербо Фашунгерския Кошмар
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Хейтът към тази жена показва колко лоши и индоктринирани с фанатизъм и догми са хората.

  Жена, толеранта към малцинствата, социал-демократ, но успешна: това е явно кошмарът на много хора, на които ежедневно е втълпявано, че толерантността и хуманизма не работят и те са тръгнали на своя интернет поход да докажат, че това е така. Джасинда от статията символизира крахът на всички илюзии, в които тези хора вярват.

 9. 9 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3685 Неутрално

  Левичарските медии ни проглушиха ушите за победата на левичарската Ардърн в далечната страна Нова Зеландия. Ако беше победил десния кандидат ,щеше да има гробно мълчание.

 10. 10 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#3] от "proza":

  Друго си е да се изцепиш като кърджалийската канара...
  Килими, милими, оди пеша като не ти харесва и т.н. В БГ , колкото си по прост, толкова повече те уважават.
  Затова и сме такова дередже, далеч от всякакви културни и демократични стандарти.
  Делиорманът и кенефа в двора са стандарт в тия географски ширини.

 11. 11 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  Носила хиджаб .... а дали някой лидер в Саудитска Арабия или Турция, ще се навлече като християнин в знак на някаква уж солидарност ??! Затова ще ви режат главите на улицата, а вие ще пиете само за толерастия и либерастия до пълното ви заличаване от исляма.
  —цитат от коментар 2 на Alex Ivanov


  Що така бе любезни? Там където битува диктатура пакетирана като консерватизъм , няма ли терористични актове? Я си припомни терористичните актове в метрото на Петербург и Налчик. Аман от фанатизирани путинофили.

  SHADOWS of SOFIA
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  Да видим колко ли още ще и отнеме да забатачи съвсем хубавата държава.

 14. 14 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2395 Любопитно

  Хейтът към тази жена показва колко лоши и индоктринирани с фанатизъм и догми са хората. Жена, толеранта към малцинствата, социал-демократ, но успешна: това е явно кошмарът на много хора, на които ежедневно е втълпявано, че толерантността и хуманизма не работят и те са тръгнали на своя интернет поход да докажат, че това е така. Джасинда от статията символизира крахът на всички илюзии, в които тези хора вярват.
  —цитат от коментар 8 на rmw36675825


  Прав си. Когато консервативната и религиозна Ейми Кони Барет, майка на седем деца, беше номиниана за Върховния съд в САЩ, никой консерватор не ревна, че мястото й е вкъщи да си гледа децата.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  [quote#12:"Psycho the rapist"][/quote]

  Тоя има асиметрия в образите.

  SHADOWS of SOFIA
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2770 Неутрално

  Скоро НЗ ще се присъедини към щасливото семейство на джамахириите от малайския архипелаг, подобно на Индонезия и Малайзия...

 19. 19 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  Скоро НЗ ще се присъедини към щасливото семейство на джамахириите от малайския архипелаг, подобно на Индонезия и Малайзия...
  —цитат от коментар 18 на ivanpopov


  Айдее! Още един могъщ медиум.

  SHADOWS of SOFIA
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2093 Весело

  АЙде честито. Сега като им вдигне данъците и им напълни държавата с клети бежанци и ще видят дявол на магаре. Като за начало им прибра оръжията, че да не се чувстват много спокойни в хубавите си къщички и ферми. Каквото сам си направиш никой не може да ти го направи.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7535 Неутрално

  И в България вече жена трябва да поеме управлението. Европейските държави, които се ръководят от жени са много по-добре управлявани.

 23. 23 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 779 Неутрално

  Хейтът към тази жена показва колко лоши и индоктринирани с фанатизъм и догми са хората. Жена, толеранта към малцинствата, социал-демократ, но успешна: това е явно кошмарът на много хора, на които ежедневно е втълпявано, че толерантността и хуманизма не работят и те са тръгнали на своя интернет поход да докажат, че това е така. Джасинда от статията символизира крахът на всички илюзии, в които тези хора вярват.
  —цитат от коментар 8 на rmw36675825

  Не става въпрос за хейт, манипулираш. Да, толерастията не работи. Толкова ли не си спомняш какво се случи във Франция преди броени дни???

  А ето какво се случи в Лондон вчера:

  "Мъж счупи кръста на цървка в източен Лондон"
  https://www.dailymail.co.uk/news/article-8853059/Shocking-moment-man-tries-TEAR-cross-roof-church-east-London.html?fbclid=IwAR3OF_EtaNKhoM6kcYrTt9Xs1ko4eKHK470M8GhSrVxwfcNwO9BqVv36gY4

  Когато говориш за това колко "успешна е толерантността", моля имай предвид и тези атентати.

  "Свободата е да казваш на хората това, което не желаят да чуят." - Дж. Оруел
 24. 24 Профил на Гербо Фашунгерския Кошмар
  Гербо Фашунгерския Кошмар
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Когато говориш за това колко "успешна е толерантността", моля имай предвид и тези атентати.
  —цитат от коментар 23 на Дисидент в ЕССР


  Че те тези атентати са именно акт на нетолерантност.

 25. 25 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2093 Весело

  Че те тези атентати са именно акт на нетолерантност.
  —цитат от коментар 24 на rmw36675825


  Идеята е, че няма как да си толерантен с нетолерантните. Европейците като са били толерантни с Хитлер, Мусолини и Сталин докъде докараха света? До унищожителна война завършена с ядрени бомбардировки.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 26. 26 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1942 Неутрално

  Раждане, отпуски по майчинство,кърмене в пленарна зала, превърнаха политиката в дом "Майка и дете". Някои жени трябва да изберат или да бъдат политици, или да бъдат майки и съпруги, където очевидно им е мястото.
  —цитат от коментар 3 на proza


  жените са нещо нормално, децата също са нещо нормално.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 27. 27 Профил на Иван Арнаудов
  Иван Арнаудов
  Рейтинг: 510 Разстроено

  Някои жени трябва да изберат или да бъдат политици, или да бъдат майки и съпруги, където очевидно им е мястото.
  —цитат от коментар 3 на proza
  Ето с това тъпоумно шаблонно мислене трябва да се пребориш. Светът не е ограничен набор от "очевидни" твърдения. Светът е шарен и разнообразен.

  Някои хора поддържат линия, а пък аз... поддържам окръжност.
 28. 28 Профил на Гербо Фашунгерския Кошмар
  Гербо Фашунгерския Кошмар
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Идеята е, че няма как да си толерантен с нетолерантните.
  —цитат от коментар 25 на Тюфлекчия


  Никой не е толерантен с нетолерантните.

  Примерът с Хитлер и т.н. не е аналогичен, понеже става дума за външна политика между държави - там ако искаш да направиш нещо срещу нетолерантния, нямаш много шансове, освен самият ти да стартираш унищожитлната война вместо тях.

  В самите общества, обаче, толерантност за нетолерантните няма. Има си закони, по които те биват съдени и осъждани, ако вършат престъпления.

 29. 29 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3158 Неутрално

  Тръмп трябва спешно да бомбардира тази комунистическа зараза Нова Зеландия. За какво се мислят да развалят месиджа на на Тръмп, че нищо не може да се направи срещу корона вируса.

 30. 30 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2093 Любопитно

  До коментар [#28] от "rmw36675825":

  Като за бандите пакистанци във Великобритания ли? Дето полицията 20+ години не ги разследвала, щото да не кажат, че има "расизъм". Има още безброй примери - я пробвай да извикаш по тъмно полиция в Моленбек или Скарбек. Та това което казваш звучи добре, ама е един празен лозунг, нямащ нищо общо с реалността.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на Гербо Фашунгерския Кошмар
  Гербо Фашунгерския Кошмар
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#28] от "rmw36675825":Като за бандите пакистанци във Великобритания ли? Дето полицията 20+ години не ги разследвала, щото да не кажат, че има "расизъм". Има още безброй примери
  —цитат от коментар 30 на Тюфлекчия


  Няма още безброй примери, по-скоро един-два. А що се отнася до бандите пакистанци, няма реални доказателства, че са били прикривани заради това. Твърденията отново идват от крайно-десни пропагандатори.

 33. 33 Профил на vik
  vik
  Рейтинг: 906 Неутрално

  В самите общества, обаче, толерантност за нетолерантните няма. Има си закони, по които те биват съдени и осъждани, ако вършат престъпления.
  —цитат от коментар 28 на rmw36675825


  А тази семантика се нарича critical theory. Всичко може да изкара извън контекста му, да си оплюе и отхвърли стига да е враг на идеология (на 'толерантните')

  'progressives' is the politically correct word for communists
 34. 34 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  До коментар [#4] от "K2":

  Освен това е интелигентна. И доказа по категоричен начин че може да се справи със всеки сериозен проблем!!

 35. 35 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  До коментар [#4] от "K2":

  Освен това е интелигентна. И доказа по категоричен начин че може да се справи със всеки сериозен проблем!!

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на vik
  vik
  Рейтинг: 906 Неутрално

  че са били прикривани заради това
  —цитат от коментар 32 на Гербо Фашунгерския Кошмар


  Не са били прикривини, никой не го твърди това. Направо не са били разследвани като банди, а като отделни посегатели действали индивидуално.

  'progressives' is the politically correct word for communists
 38. 38 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2093 Весело

  Няма още безброй примери, по-скоро един-два. А що се отнася до бандите пакистанци, няма реални доказателства, че са били прикривани заради това. Твърденията отново идват от крайно-десни пропагандатори.
  —цитат от коментар 32 на rmw36675825


  Много ме кефи когато ей така се отхвърля нещо с подобни "доводи", които не почиват на нищо реално. Няколко whistleblower-и от британската полиция казаха, че точно заради това са спирани или изобщо не са започвани разследвания, обаче вие на такива вярвате само ако кажат за Тръмп и пикаещи руски проститутки. Правителството отказа да направи публичен доклада от официалното разследване. Що? Ами именно за да се прикрие това - че пакистанците са оставени да правят каквото си искат с децата съвсем целенасочено и поради левашките мантри за "толерантност". Това е истината. Я иди ти да изнасилваш деца в Манчестър и пиши да видим колко часа точно ще им трябват да те намерят и опандизят за 20-30 години. Стига сте си измисляли глупости. Половината атентатори от последните години се оказаха с по няколко престъпления зад гърба си, но кой знае защо дори не са екстрадирани (много не бяха граждани на ЕС дори). Това какво е? Я питай някой стар БГ-емигрант да ти разкаже как 90-те в Германия можеха да те екстрадират защото не си изхвърляш разделно боклука или съседите са се оплакали че надуваш музиката силно, стига да си източноевропеец, а не чалма. Говориш наизуст мой човек, а нещата просто не стоят така. Давал съм го този пример във форума как в метрото в Брюксел пред мен пуснаха 4-ма черни въпреки че нямаха билети, а мен след това ме глобиха (нямах билет щото нямаше откъде да си купя - 1 май, касите не работят, а апаратите приемат само издадени в Белгия кредитни карти).

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 39. 39 Профил на Гербо Фашунгерския Кошмар
  Гербо Фашунгерския Кошмар
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Четвърто - този носещ се левашки подход към света ни води към поредната трагедия - въпрос на време е да го осъзнаят повече хора.
  —цитат от коментар 31 на vik


  Трагедиите ги създават твоите любими политици като Тръмп, който умее да създава единствено разделение между хората.

 40. 40 Профил на Гербо Фашунгерския Кошмар
  Гербо Фашунгерския Кошмар
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Много ме кефи когато ей така се отхвърля нещо с подобни "доводи", които не почиват на нищо реално. Няколко whistleblower-и от британската полиция казаха, че точно заради това са спирани или изобщо не са започвани разследвания
  —цитат от коментар 38 на Тюфлекчия


  Изчетох преди време много материали по този така емблематичен за нео-фашунгерите случай и никъде не можах да намеря официално потвърждение на твърденията.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на vik
  vik
  Рейтинг: 906 Неутрално

  [quote#36:"Гербо Фашунгерския Кошмар"][/quote]

  Вярно е единствено че вземаш думите от контекста им

  'progressives' is the politically correct word for communists
 43. 43 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Няма друг Бог освен Исус Христос, а Мохамед е болен мозък и антихрист! За това се появява ковид и други болести - защото истинските християни намаляха драстично!

 44. 44 Профил на bellend
  bellend
  Рейтинг: 670 Неутрално

  До коментар [#40] от "Гербо Фашунгерския Кошмар":

  "Изчетох преди време много материали по този така емблематичен за нео-фашунгерите случай и никъде не можах да намеря официално потвърждение на твърденията."

  Или не си чел достатъчно, или имаш проблем с осмисляне на текстове, или избирателна амнезния (все Антифа синдроми):

  https://www.euroweeklynews.com/2020/01/18/pakistani-grooming-gangs-cover-up-disturbing-and-shocking-revelations-from-senior-police-officer/

  https://www.forbes.com/sites/rogerscruton/2014/08/30/why-did-british-police-ignore-pakistani-gangs-raping-rotherham-children-political-correctness/ #4f457215754a

  https://www.thetimes.co.uk/article/police-chief-we-ignored-sex-abuse-of-children-hgrhc358v

 45. 45 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2093 Весело

  До коментар [#40] от "Гербо Фашунгерския Кошмар":

  Ооо, Стюпид - ама казвай че си ти бе, за момент помислих, че говоря с някой нормален.

  Та да - няма как да намериш ОФИЦИАЛНО потвърждение, като правителството отказва да публикува официалния доклад от вътрешното разследване. В такива случаи такива като тебе казват "ааа, Тръмп не ще да си даде данъчните декларации, щото крие нмещо", но явно това важи само в едната посока. Също и за анонимните източници - ако твърдят, че е имало пикаещи руски проститутки е ОК, ако казват, че им е било забранено да разследват банди изнасилвачи заради "толерантност" - крайнодясна пропаганда! Усещаш ли колко абсурдно звучи? Едва ли. Ама както и да е - знам че няма смисъл да ти обяснявам. Според теб една от най-старите и реномирани полиции в света не може 20 години да хване банди изнасилвачи, които не се и крият особено (ходили са да качват момичетата пред училищата и социалните домове) и това няма нищо общо с обвиненията (и от самите жертви, между другото - и те крайнодесни) защо точно не са го направили. Ей така - лош късмет, не могли просто...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 46. 46 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2093 Весело

  До коментар [#44] от "bellend":

  Знаеш че с тоя няма смисъл. Сега ще ти обясни как това са лъжи и няма намерение да ги чете или ще се скрие. Това са вариантите при него.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 47. 47 Профил на bellend
  bellend
  Рейтинг: 670 Неутрално

  25 починали от Covid, свиване на GDP с близо 15%, останалите живи 5 млн. са напълно щастливи (все още).

 48. 48 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7523 Неутрално

  Очевидно Ардърн е успешен политик от новото поколение

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 49. 49 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4152 Любопитно

  До коментар [#9] от "tacheaux":

  Кога е имало гробно мълчание когато дясна партия е спечелила изборите в някоя от развитите страни в света?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 50. 50 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2395 Неутрално

  До коментар [#40] от "Гербо Фашунгерския Кошмар":

  Има и нещо друго в случая в Ротерхам - това, че жертвите са били преимуществено от бедни семейства и самите те клиенти на социалните служби в града. Страхът да не ги обвинят в расизъм може да е играл роля в поведението на полицаите, но голяма роля е играл и фактът, че това в известен смисъл са били "ничии" деца. Всъщност случаят разплита пак анличанин от южноазиатски произход.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 51. 51 Профил на bellend
  bellend
  Рейтинг: 670 Неутрално

  До коментар [#50] от "7777":

  Браво. Това е правилната "класова" деконструкция на ситуацията. Да се анализира и патриархалната структура и субординация на семействата на въпросните деца, та да е пълна картината.

 52. 52 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  Ардърн е приветствана по света като част от нова вълна прогресивни и млади лидери, сред които Еманюел Макрон във Франция и Джъстин Трюдо в Канада.

  Виждайки новата вълна млади лидери докъде си докараха държавите, жал ми става за Нова Зеландия. :)

 53. 53 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  Пред Общото събрание на ООН Ардърн попита световните лидери: "Какво ще стане, ако отношението ни едни към други вече не се определя от това как изглеждаме, каква религия изповядваме или къде живеем . . . а от това какво ценим? Човечността, сърдечността, вроденото усещане за взаимната ни свързаност. И убеждението, че сме пазители - не само на нашите домове и на нашата планета, а един на друг."

  Ама разбира, само така ще се отнасяме един към друг. :)

  Ама айде го обясни първо на тези от Третия Свят, че те не го разбират баш така. :)

 54. 54 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  Очевидно Ардърн е успешен политик от новото поколение
  —цитат от коментар 48 на neut


  Това ще се разбере след време :)

 55. 55 Профил на xyq47646139
  xyq47646139
  Рейтинг: 319 Весело

  Ахахахаха, кунсервен плач и скърцане на зъбки .....

 56. 56 Профил на vik
  vik
  Рейтинг: 906 Неутрално

  [quote#39:"Гербо Фашунгерския Кошмар"][/quote]

  Все ми е тая за Тръмп, Байдън, Доган, Борисов, Иванов, и т.н.

  Аз подчетавам че леващината е прелюдията на социалима/комунизма, която остави нашата държава най-бедната в Европа и с най-топящо се неселение.

  'progressives' is the politically correct word for communists
 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2859 Неутрално

  Неофашунгерите от форума на Дневник: "Сега ще изсипем един тон нео-фашунгерска пропаганда без връзка с темата"
  —цитат от коментар 41 на Гербо Фашунгерския Кошмар


  Себе си ли имаш предвид? Защото точно това изсипа под тази тема.

 59. 59 Профил на Анонимен7
  Анонимен7
  Рейтинг: 315 Неутрално

  Някои хора от 10 кладенеца вода ще донесат, за да ни кажат, че това, което виждаме не е това, което виждаме.

  А ние видяхме как нормалните хора в една нормална държава избраха една нормална жена, за да ги управлява. Никакви ексцесии. Опозиционният кандидат призна загубата още преди да излязат някакви официални резултати, а в първата си реч Джасинда се обърна към всички и каза "Нека сме заедно, твърде много разделение има по света".

  Затова те ще живеят нормално, защото са нормални хора и правят нещата по нормалния начин... Ние, дето си избираме олигофрени като Мухобойко, Тромбона и Борис Джонсън, ще киснем по форумите и ще си гризем виртуално гърлата.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  До коментар [#8] от "Гербо Фашунгерския Кошмар":

  щЕ ВИДИМ НЕ СЛЕД ДЪЛГО ЗА КОГО щЕ ИМА КРАХ КОМПюТЪРчЕ шОРОСОВО.НЕВЕЖЕСТВОТО ВИ Е РАВНО САМО НА АРОГАНТНОСТТА.

 63. 63 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2093 Весело

  До коментар [#50] от "7777":

  Ама нещо много спокойно приемаш цялата случка за модерна феминистка. Едно такова незаинтересовано отношение забелязвам. Не както когато Тръмп каже някоя глупост на четири очи пред приятел. Тогава е рев за женомразство, патриархат и т.н. Това да не се дължи на цвета и религията на престъпниците? Ако бяха бели консерватори колко коментара щеше да изпишеш тука?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK