"Днес всички сме лидери" - в Тайланд арестите не спират протестите

"Днес всички сме лидери" - в Тайланд арестите не спират протестите

© ReutersТе смятат, че като арестуват лидерите, ще ни спрат. Няма смисъл. Всички сме лидери днес", каза 24-годишната Пла, когато вчера говори пред хилядите протестиращи пред Паметника на Победата в Банкок.
Въпреки задържането на много от тайландските най-изявени лидери на протестите през изминалата седмица демонстрациите се разрастват с все по-гръмки призиви за оставка на премиера Прают Чан-оча и за реформи на монархията на краля Маха Ваджиралонгкорн.


Отчасти заимстващи от опита на протестите в Хонконг и отчасти прилагащи собствени методи, неизвестни преди това протестиращи осуетиха усилията на полицията и демонстрираха най-голяма обществена подкрепа за промени от десетилетия.


Така бяха замислени самите протести.
"Пригответе мегафоните си, сложете предпазна екипировка, защото всеки е лидер", обяви вчера в пост във Фейсбук протестната група "Свободна младеж". Преди да бъде арестуван в събота, известният 24-годишен опозиционер Панупонг "Майк Районг" Чаднок изпрати същия сигнал, използвайки хаштага #everybodyisaleader (Всеки е лидер) във Фейсбук.


Дори местата на протестите се определят с гласуване в групи в социалните медии. Множеството обявявания на възможни места за протести объркаха полицията. Докато тя се появи, хиляди хора вече се събират на едно място. Говорителят на полицията Кисана Пхатханачароен описа ситуацията като "много динамична". "Това, което можем да кажем сега, е да предупредим обществеността, че трябва да спазва закона", добави той.


Липсата на лидерство на терен предизвика много странни моменти в събота, когато хората не бяха сигурни кой трябва да говори. Протестите в Тайланд обикновено включват серия от оратори на трибуната. Двайсетгодишната Сутхида "Смайл" Буакхом се изказа на един митинг с микрофон, който беше донесла, очаквайки, че може да ѝ потрябва заради арестите на десетки активисти. "Знам, че хората не могат да останат на едно място за дълго, без да им се привлече вниманието", каза тя пред Ройтерс и добави: "Опитвам се да окуража всеки да излезе и да говори".


"Днес всички сме лидери" - в Тайланд арестите не спират протестите

© Reuters


Моделът на Хонконг


Тайландските протестиращи бързо възприеха тактиката "Бъди като вода" на хонконгските демонстранти, но получиха също и морална подкрепа от активисти там, които сравняват тяхната борбата срещу авторитарната система с борбата на тайландците. Тайландските демонстранти искат да свалят от власт Прают, бивш лидер на военната хунта, и да намалят властта на монархията.


"Бъдете сърдечни към съратниците си, имайте вяра в колективния разум, бъдете гъвкави в стратегията си, бъдете решителни в действията си", написа вчера в Туитър хонконгският активист Нейтън Лоу в подкрепа на тайландските протестиращи. "Никога не губете надежда, пазете се", добави той. Група от 13 активисти, които се срещнаха за първи път на банкокското кръстовище Асок вчера, се информираха взаимно, след като многохилядното множество се разотиде мирно, и се споразумяха да създадат нов чатрум, за да поддържат връзка и да се подготвят за бъдещи демонстрации. "Дойдох днес да помогна с организацията, но когато пристигнах, нямаше все още изявен лидер, затова просто започнах да говоря", каза Омйим, който назовава само прякора си.


Един от ораторите, П.К., е по-възрастен от останалите близо 30-годишни и помогна за обезпечаване на сигурността, тъй като всички се тревожеха, че полицията отново може да използва водни оръдия и палки, както направи на протеста в петък. "Трябва да защитим активистите, особено по-младите протестиращи", каза той пред "Ройтерс". Той и други протестиращи направиха жива верига, за да отделят зоната на протеста от уличното движение и да гарантират, че хората имат достатъчно място за придвижване.


"Днес всички сме лидери" - в Тайланд арестите не спират протестите

© Reuters


Активисти се учат помежду си на сигнали с ръце: "Опасност", "Безопасно", "Някой е арестуван", "Не чувам", "Трябва ми вода" и други. След като плъзна слух, че полицията може би се приближава към различните демонстрации, живите вериги се отвориха, за да пропуснат предпазната екипировка като каски, очила и чадъри. Освен непосредствената грижа за сигурността акаунтите в социалните медии бълват информация къде протестиращите може да намерят тоалетни, къде да намерят изгубени приятели или вещи или къде могат да пренощуват.


Една студентска лидерка, която стана известна по време на предишни протести, каза, че се опитва да не се набива на очи и досега е избегнала арест. "Сега съм само един от хората, които искат да видят промяна, заедно с всички", каза за "Ройтерс" 27-годишната Чхонтхича Лукате Чангрев. /БТА

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK