Общи приказки и сметки с пари от ЕС - коментар от Брюксел за енергиен план на България до 2030 г.

Енергийният министър Теменужка Петкова има много по-важна роля в изготвянето на нацоналния план от колегата си Емил Димитров, защото тя е на поста от май 2017 г., а той - от януари 2020 г. Документът бе одобрен отправителството в края на февруари.

© Велко Ангелов

Енергийният министър Теменужка Петкова има много по-важна роля в изготвянето на нацоналния план от колегата си Емил Димитров, защото тя е на поста от май 2017 г., а той - от януари 2020 г. Документът бе одобрен отправителството в края на февруари.Няма данни, не е осигурено финансиране, говори се най-общо и за неясни бъдещи законодателни промени, няма количествени оценки, целите не са амбициозни, няма анализи колко в крайна сметка ще струват на домакинствата мерките. Не само че не е изчислено колко са домакинствата в енергийна бедност, но и няма дори определение какво се разбира под това понятие. А очертаните политики е предвидено да се изпълняват изключително със средства на ЕС.


Това са само част от изразите, с които Европейската комисия оценява Интегрирания национален план "Енергия и Климат" (ИНПЕК) на България. Това е стратегически документ какви цели си поставя страната до 2030 г. и как смята да ги постигне в следващите 10 години. Той е изработен от две министерства - на енергетиката и на околната среда и водите.


За изготвянето му вече имаше критики, че става непрозрачно и без достатъчно обществено обсъждане. Първият му вариант бе одобрен от правителството на 27 февруари 2020 г. А с ИНПЕК "се определят основните цели и мерки за осъществяване на националните политики в областта на енергетиката и климата в контекста на европейското законодателство, принципи и приоритети за развитие на енергетиката."
Сега вече окончателният му вариант с внесените уточнения и корекции е достъпен, но съдържанието му, оценката за него и отправените препоръки са показателни за това какво има в тези ситно изписани 280 страници.


В тях никъде няма "Балкански поток", АЕЦ "Белене", Седми блок на АЕЦ "Козлодуй". Напълно е изчезнала думата Русия или поне "руски" газ, за какъвто се говори в първия вариант на текста, приет от правителството. Доста бързо се забелязва и акцентът върху производството на енергия, а не върху по-добра енергийна ефективност в преноса и потреблението. А е известно, че да се произвежда в България е доста енергоемко, а цените за населението са такива, че водят стотици хиляди българи до т.нар. енергийна бедност.


Какво препоръчва Европейската комисия


Препоръките на Европейската комисия са България да обмисли при разработването на националния план за възстановяване от пандемията (той все още няма нужната публичност, а препоръчителният срок основните му параметри да бъдат предадени в Брюксел изтече на 15 октомври) да включи следните инвестиции и реформени мерки, свързани с енергетиката:


- мерки, подкрепящи стратегия за раздяла с въгищата, и ангажиране с ясен график и осигуряване на справедлив преход в районите за добив на каменни и лигнитни въглища, съчетани с ясна стратегя за подкрепа на възобновяемата енергия и реформиране на енергийния пазар


- мерки, стимулиращи инвестициите в обновяване на сгради с приоритет върх жилищните сгради с най-лоши показатели


- мерки, включващи устойчива транспортна инфраструктура и усилване на устойчивата мобилност.


Само че ключов проблем на тези препоръки е българската основа, на която те са направени.


А какво пише в доклада


Няма как тук да се преразкаже толкова обемен документ, но ето например какво се казва за природния газ:


"Основен национален приоритет в областта на енергийната сигурност е изпълнението на стабилна стратегия за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ." Изброени са все още строящите се или проектирани газови връзки с Гърция и Сърбия и връзката с Румъния, но в "стабилната стратегия" не е споменато за т.нар. Балкански поток.


Този проект, в който България вложи над 2 млрд. лв., е всъщност руски - продължение на "Турски поток" от българските данъкоплатци, бързо довършван от стотици работници от Русия и Беларус и с 80% резервиран капацитет само за "Газпром". Освен това той не е нов чисто транзитен газопровод, а частично използва българската газопреносна мрежа, т.е. участък от нея е дългосрочно запазен само за Русия. Отклонения към български потребители няма, защото според енергийния министър нямало инвестиционен интерес от българските общини.


В ИНПЕК това е "опаковано" в представянето на "концепция за изграждане на газоразпределителен център за Югоизточна Европа на наша територия". В българската версия на първоначалния текст е записано че този център, който премиерът Бойко Борисов нарича хъб "Балкан", ще може да разчита на "руски природен газ през новоизградения морски газопровод, при съблюдаване на европейските изисквания на Трети либерализационен енергиен пакет, и по действащото към момента трасе". В окончателната версия на английски думата "руски" е изчезнала.


Оценките


Вглеждането в подробните текстове показва, че дори там, където пише, че дадена задача е "частично адресирана" в документа, всъщност често има дадено българско обещание, но недостиг на информация как е изчислено и как да бъде спазено то. Ето няколко примера:


- В окончателния вариант България е представила списък на енергийните субсидии, какво е направила досега и какво мисли да прави за премахването им. Но няма никакви данни за субсидиите за изкопаеми горива или планове и политики за спирането им, "макар в последните си анализи Европейската комисия да е посочила значителни субсидии"


- В плана "само най-общо се говори за някакви неясни законодателни промени, които ще оптимизират сегашната регулаторна рамка и ще регулират по-задоволително правата на тези, които индивидуално или в сдружения сами си произвеждат енергия, така че да ги стимулират и да подпомагат развитието на възобновяема енергия за собствени цели."


- ИНПЕК "все още не съдържа оценка за енергийната бедност (няма изчисления за това колко домакинства са енергийно бедни, нито е посочена индикативна цел за намаляване на този брой). Нещо повече - все още няма определение за това кое домакинство е в енергийна бедност. Това пречи на страната да премине към напълно либерализиран пазар, докато защитава най-нуждаещите се."


- Когато се говори за качество на въздуха, "все още няма количествена оценка на ефекта от планираните мерки върху последиците от замърсяването върху здравето и обществено- икономическата среда, не изглеждат достатъчно проучени и рисковете от определени типове изкопаеми горива за добив на енергия"


- В частта за инвестиции и източници на финансиране за постигане на енергийните и климатични цели в името на частичното модернизиране на икономиката коментарът на Европейската комисия е, че е в текста има общ преглед и разбивка по сектори, "но липсва информация за типовете разходи и методологията за изчисляването им, разбивка на разходите по измерения, както и цялостната логика на модела и предположенията".


В същата много важна част за това откъде ще се намерят пари за политиките и мерките до 2030 г. ясно е посочено от еврокомисията, че България си прави изчисленията с чужди средства: "Прегледът на потенциалните източници на инвестиции е основно ограничен до финансовите възможности на ниво Европейски съюз. Но отсъстват детайли за пропорцията от инвестиции, която ще бъде покрита от всеки източник. Няма описание на съответното финансиране на национално и/или регионално ниво. Не е отделено нужното внимание на потенциала за мобилизиране на частни инвестиции."

Ключови думи към статията:

Коментари (95)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1765 Неутрално

  И тая яде козунаци, които друг плаща.

 2. 2 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Еми, преписани от тезисите на 13-ти конгрес на БКП.
  Администрационът си е същия. вие кво искате да ви пише - различно.
  Домакинствата и хората? КАТО ТРЕБВА ДА ИМ ЗЕМЕШ ПАРИТЕ - ПРАЩАШ СИК, ВИС-2 И ЧСИ.

 3. 3 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3118 Разстроено

  Ако някой си мисли, че Герб могат да направят истински план по темата, здраво се е объркал. Тях ги притесняват основно 2 неща - да не се обърка алъш-вериша с Русия и да не се пипат въглищата и миньорите, че синдикатите ще дойдат в София на протест.
  Толкоз. Ето затова има нужда от нови хора в управлението, сегашните повече не могат.

 4. 4 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  .......Интегрирания национален план "Енергия и Климат" (ИНПЕК) на България...

  Задължително е да има Национален план за Енергетиката, но когато чиновниците от Брюксел ни принуждават да добавим към него и "Климат", разбирай, че ще ни стрижат за сметка на Енергетиката ни.

 5. 5 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  При всички случаи запада ще ни наложи плана и кой да го прави в България , не ние .

 6. 6 Профил на Mit Ko Nan
  Mit Ko Nan
  Рейтинг: 402 Неутрално

  А за липсващите катализатори по колите и за димящите коли нито дума. Това е най-големият замърсител на климата след ТЕЦ.

 7. 7 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 660 Весело

  Тия концепции, програми и т.н. документи много приличат на играта на националният отбор по футбол. Едно голямо Нищо и имитация на Нещо.

 8. 8 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3118 Разстроено

  До коментар [#7] от "save_knforest":

  То че от писане на доклади голяма полза няма е известно. Но не е едно голямо нищо. Доколкото знам, последните години само ТЕЦ Марица Изток 2 - държавното дружество, годишно харчи 250 млн.лв. за покупка на емисии, повтарям двеста и петдесет милиона лева. Тези пари, разбира се, не може да ги изкара от продажба на електроенергия и са си чиста загуба, покрита от принципала БЕХ, който пък е също държавен, демек на всички данъкоплатци. Ако само Марица Изток не се промени, само за 6 г. - до края на 2025, той ще загуби 1.5 млрд. лв., а загубата ще я покрият отново данъкоплатците.
  Ама кой да гледа - първо изборите....
  Язък за цялата дисциплина със събиране на данъци, като само 1 държавно предприятие, чиято дейност отдавна трябваше да се намали значимо или пък да се прекрати, може да потроши такава ужасяваща сума от бездействие.

 9. 9 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  До коментар [#6] от "dnp_m":

  Спокойно ,ще им вдигнат данъците ,както са ги вдигнали за джиповете в Париж май беше .

 10. 10 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  Поздравлени за създателите на проекта герб - 15 загубени години. Успешно яспяха да заблудят избирателите. Не случайно за България се казва, че е троянския кон на руската експанзия в ЕС. Но голяма степен заслуга за това имат и големите. Още в зората на прехода американския посланник Баерли каза, че не ги интересува кой точно управлява у нас - те ще работят с всички.

 11. 11 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3811 Неутрално

  ГЕРБ още от създаването си, нямат ясна и точна програма, както и план, какво искат да направят и как да го постигнат. В енергетиката, това пролича още преди години, когато ударно бяха въведени много мощности от ВЕИ, със свръх високи цени на електроенергията. Само и само да станем отличник пред Брюксел, а това удари хората с ниски доходи. И, облагодетелства определен кръг, най - вече близки до шефа хора. Единствената ясна цел беше стремежът към бързо и безогледно пълнене на личните сметки. Основно от парите, отпускани по различни програми на ЕС.

 12. 12 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3124 Неутрално  Смрадта от българските енергийни теменужници стигна чак до Брюксел

 13. 13 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  Когато гербави калинки пишат ИНПЕК, се получава ЗАПЕК.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1916 Весело

  До коментар [#8] от "boevbisser":

  2019 година плати 413 милиона 2020 1,1 милиарда лева. Ако плащаше 250 милиона на ръце да ги носиш.
  И го държат заради миньорите.

 16. 16 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 937 Неутрално

  "Този проект, в който България вложи над 2 млрд. лв, е всъщност руски - продължение на "Турски поток" от българските данъкоплатци, бързо довършван от стотици работници от Русия и Беларус и с 80% резервиран капацитет само за "Газпром".

  Истинските мерки на правителството - 2 млрд. лева по време на най-жестоката криза от десетилетия, дадени на чужди фирми, наели чужди работници, да строят тръби обслужващи чужди интереси. Евала Баца, надмина учителя си.

 17. 17 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1916 Весело

  До коментар [#3] от "boevbisser":

  А иначе едва ли има специалист в България дето да знае каква ще е енергетиката дори след пет години. Тази година и експортът ни умря общо взето.
  А като се либерализира пазарът много фирми и хора правят собствени фотоволтаици. Освен това ВЕИ-тата от 917 Мегавата станаха 1600 Мегавата щото явно е изгодно вече и без преференции.

 18. 18 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1640 Неутрално

  А за липсващите катализатори по колите и за димящите коли нито дума. Това е най-големият замърсител на климата след ТЕЦ.
  —цитат от коментар 6 на dnp_m


  Еее, те сега какво да признаят че стандарта в "европейска" България е такъв че хората не могат не само да си позволят нови коли , а дори не могат да си позволят ремонта на 20 годишните си курници.

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 19. 19 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2119 Неутрално

  "Този проект, в който България вложи над 2 млрд. лв, е всъщност руски - продължение на "Турски поток" от българските данъкоплатци, бързо довършван от стотици работници от Русия и Беларус и с 80% резервиран капацитет само за "Газпром". "

  Това е оценка на автора, а не на какъвто и да е документ и това е основната идея заради която ни е предоставена тази стария.

  Нека автора да се разрови дали е възможно газпром да е резервирал пълния капацитет на Балкански поток, отделно в момента газпром внасяли изобщо газ в Турция, Как всички ние и тези около нас започнаха да се оправят без руски газ и дали по тази тръба ще минава изобщо руски газ.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 20. 20 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Оставка, некадърници!

 21. 21 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  Е каква стратегия да има бе хора? Нямаме газ, въглищата ни не са хубави а и трябва да ги затваряме, атомни.централи не искаме, газ от Русия не искаме... освен ветър, слънце и гео-термслна енергия, друго няма.

 22. 22 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 557 Неутрално
 23. 23 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 849 Неутрално

  ОПГ ГЕРБ - национални предатели и царе на кражбите и преливане от пусто в празно

 24. 24 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 783 Неутрално

  е те какво искат да им каже Пашата кой модел богати/ролсройс е решил да си взима, или разходите за поредната мома, новата къща къща, яхта, ....

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 25. 25 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2119 Неутрално

  До коментар [#19] от "zz_s":

  ..... и да ви попитам, следгодина когато сее разбере, че по тази тръба приоритетно преминава всякакъв газ но не и руски, ще си спомняте ли какво сте писали и какво ще пишете тогава.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 26. 26 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Представете си интеграцията на ромите в бг увеличено в мащаб - точно така стоят нещата с нашата интеграция в ЕС.

  Умен и красив жълтопаветник.
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  Калинки пишат стратегия, част поредна. Но е факт, че дори всичките трима кадърни държавни служители в администрацията да се съберат на една маса и да се захванат с изготвянето на нужните документи, начело на държавата е прост охранител и затова единствено мутренска стратегия за грабене и набиване с двеста може да се получи.
  А и избори идват все пак - до март-април със сигурност няма да бъде представен нито един документ, който може да бъде приет като застрашаващ преизбирането на Шайката.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 29. 29 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  До коментар [#26] от "WALL-E":

  Отлично казано!

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 30. 30 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1916 Весело

  До коментар [#19] от "zz_s":

  Това да сини болшевики бе човек. Те искат някакви планове.
  Но щем не щем ние си либерализираме пазарите за ток и газ. Фирмите доставчици да мислят откъде и как ще купуват или произвеждат ток.
  Либерализацията е програмата.
  А що се отнася до газопровода ако потече газ някога щото Пандемията сега започва и пак никой не знае колко ще е търсенето за пръв път е българска собственост а не на Газпром. Значи можеш да пренасяш каквото си искаш.
  Но те големите производители на нефт и газ не знаят какво ще е търсенето умнокрасивите знаят. Ей сега ще се юрнат 16 милиарда кубика руски газ и 5 милиарда американски примерно от Гърция. И кой ще го купи?!

 31. 31 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 579 Неутрално

  КО ТАНА С ГИНКА СЪУЧАСТНИЧКАТА НА ТАЯ КАЛИНКА

 32. 32 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1163 Весело

  До коментар [#15] от "Да вярваме на истината":

  И заради липса на стратегия и желанието на Борисов да държи хиляди българи бедни, но зависими на работа в мините, България ще изпусне милиарди за преход на въглищните райони.
  Бойко наистина много мрази прованса.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 33. 33 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Дайте го на Плевнелята бе хора, той такъв план на коляно ще ви напише- както бе казал: санирайте си блоковете и няма да има нужда от нови мощности ...... е ако сме бананова държава с нулево производство наистина няма да ни трябва нищо.

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 34. 34 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 709 Весело

  До коментар [#5] от "edin drugii":
  „При всички случаи запада ще ни наложи плана и кой да го прави в България , не ние“

  Така де, западът ще ни наложи...

  „Този проект, в който България вложи над 2 млрд. лв., е всъщност руски - продължение на "Турски поток", платен от българските данъкоплатци, бързо довършван от стотици работници от Русия и Беларус и с 80% резервиран капацитет само за "Газпром".

  Поздрави от „западъТ“...

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1680 Любопитно

  До коментар [#25] от "zz_s":

  И как ще стане това, като изходът на тръбата е в Сърбия, а там всичко е собственост на Газпром - и газовия оператор, и тръбите...

  «Мои самые лучшие штурмовики — бывшие коммунисты» Герман Геринг 1933 г.«Я всегда допускал и отдавал соответствующие приказы, чтобы бывших коммунистов принимали в нацистскую партию немедленно. Из мелкобуржуазного босса социал-демократического профсоюза никогда не получится национал-социалист, а из коммуниста — всегда!» Г. Раушнинг «Беседы с Гитлером».
 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  До коментар [#21] от "uq":

  Те и гърците нямат, обаче стратегията им сигурно е перфектна. Защото не ги управлява пожарникар, който цял ден кръстосва пътищата и ръси глупости.

 38. 38 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1657 Неутрално

  Някаква разлика от другите " планове " - никаква ,идеята все същата -дайте , че иначе......Очевадно е , че нещата у нас с партийни само назначения няма да се оправят и вкарването ни в ЕС заради хатъра на Симеон Втори , не проработват с наличните ресурси на ГЕРБ и останалите в коалиционното управление. Избирателите следва да се замислят , как да проявят в бъдеще разбирането си към партиите им или към собствените си проблеми за разрешаване , които отдавна са се превърнали в общонационални !

 39. 39 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  До коментар [#4] от "nhh18551388":


  « ..., но когато чиновниците от Брюксел ни принуждават ... «


  Баси,
  Черепа и тези чиновници ли купи ... ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 40. 40 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5118 Неутрално

  При всички случаи запада ще ни наложи плана и кой да го прави в България , не ние .
  —цитат от коментар 5 на edin drugii


  И то това е добре, че план "измислен" от герберски калинки, ще е тотално фиаско! Както е цитирания в статията "план"!

 41. 41 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2119 Неутрално

  До коментар [#25] от "zz_s":И как ще стане това, като изходът на тръбата е в Сърбия, а там всичко е собственост на Газпром - и газовия оператор, и тръбите...
  —цитат от коментар 36 на mitko11


  " "Южeн пoтoĸ" бeшe изпълнeн пo мeждyнapoдни ĸoнвeнции, дoĸaтo вcичĸo, ĸoeтo ce cлyчвa ceгa, ce ocъщecтвявa пo cpъбcĸия зaĸoн зa eнepгeтиĸaтa, ĸoйтo cлeдвa пpaвилaтa нa Tpeтия eнepгиeн пaĸeт (нa EC)", oбяcни Бaятoвич, цитиpaн oт Ѕрutnіk Nеwѕ.

  Πo-paнo cpъбcĸият миниcтъp нa външнитe paбoти Ивицa Дaчич зaяви, чe cтpaнaтa "paзчитa нa Typcĸи пoтoĸ", зaщoтo пpoeĸтът щe ocигypи пocтoяннo cнaбдявaнe c гaз и щe пoзвoли нa Cъpбия дa cтaнe тpaнзитнa дъpжaвa зa лoгиcтиĸaтa нa гaзa."

  https://money.bg/investments/sarbiya-e-gotova-da-zapochne-da-stroi-svoyata-chast-ot-turski-potok.html

  Изпълнителите са му свързани с газпром, оператора е сръбски и има претенциите да работи по европейските правила. Та най вероятно и тези ви опорки ще се спихнат.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43 Профил на Пакоджет
  Пакоджет
  Рейтинг: 245 Весело

  От обикновена счетоводителка - толкоз!

  Антиваксър=деб*л!
 44. 44 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5118 Гневно

  До коментар [#8] от "boevbisser":2019 година плати 413 милиона 2020 1,1 милиарда лева. Ако плащаше 250 милиона на ръце да ги носиш.И го държат заради миньорите.
  —цитат от коментар 15 на Да вярваме на истината


  Колко са тези миньори, другарю макроикономист? Колко са? Доколкото аз зная, са околко 3500. Ако им плащаме по 1 500 лева на месец за 3 500 калпака да си стоят у дома за една година се получава разход от 63 милиона!

  Гарантирано от ГЕРБ! (Кмете, извинявай!)

 45. 45 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1640 Неутрално

  До коментар [#30] от "Да вярваме на истината":

  Син му е носа и червен задника на сикаджията.

 46. 46 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5118 Любопитно

  До коментар [#19] от "zz_s":

  "Нека автора да се разрови дали е възможно газпром да е резервирал пълния капацитет на Балкански поток, отделно в момента газпром внасяли изобщо газ в Турция"

  ОК. Разширението на българската газопреносна мрежа (т. нар. Банкянски поток) каква газ ще пренася, след като Русия не изнася газ за Турция?

 47. 47 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5118 Любопитно

  До коментар [#27] от "pag":

  Нито стойността му е 2 милиарда, нито те са "вложени от България", нито "80% от капацитета е резервиран от "Газпром".

  Колко е "стойността му"? От кого са "вложени"? Какъв газ ще пренася Банкянски поток?

 48. 48 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2119 Неутрално

  До коментар [#19] от "zz_s":"Нека автора да се разрови дали е възможно газпром да е резервирал пълния капацитет на Балкански поток, отделно в момента газпром внасяли изобщо газ в Турция"ОК. Разширението на българската газопреносна мрежа (т. нар. Банкянски поток) каква газ ще пренася, след като Русия не изнася газ за Турция?
  —цитат от коментар 46 на vassilun


  Ми азерска, Всиле.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 49. 49 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1680 Любопитно

  До коментар [#47] от "vassilun":

  https://www.capital.bg/biznes/energetika/2020/10/16/4127009_kak_rusiia_si_vze_gazoprovoda_i_3_mlrd_leva/

  «Мои самые лучшие штурмовики — бывшие коммунисты» Герман Геринг 1933 г.«Я всегда допускал и отдавал соответствующие приказы, чтобы бывших коммунистов принимали в нацистскую партию немедленно. Из мелкобуржуазного босса социал-демократического профсоюза никогда не получится национал-социалист, а из коммуниста — всегда!» Г. Раушнинг «Беседы с Гитлером».
 50. 50 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5118 Неутрално

  До коментар [#48] от "zz_s":

  "Ми азерска, Всиле."

  Азерска газ до Сърбия, където газопровода е собственост на Газпром?! Като се събудиш, виж дали краката ти не са отвити!

 51. 51 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5118 Неутрално  Аз това го зная! Нека гербавите го прочетат и разберат! Но едва ли!

 52. 52 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2119 Неутрално

  До коментар [#48] от "zz_s":"Ми азерска, Всиле."Азерска газ до Сърбия, където газопровода е собственост на Газпром?! Като се събудиш, виж дали краката ти не са отвити!
  —цитат от коментар 50 на vassilun


  Не е собственост на газпром, сръбски е и той ще работи по европейските правила.
  Много умнокрасива пропаганда се е набила в главите ви .

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 53. 53 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2356 Весело

  Цитат:
  "Общи приказки и сметки с пари от ЕС - коментар от Брюксел за енергиен план на България до 2030 г."

  МА к'ви са тия, че да ни казват кое-как!
  Ний си имаме наш план, как да "усвояваме"!
  Да дават парите, к'во се офлянкват! ;)

 54. 54 Профил на Bada Bing
  Bada Bing
  Рейтинг: 399 Неутрално

  Нищо изненадващо. Калинките и мароканските скакалци опоскаха държавата.

 55. 55 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  До коментар [#27] от "pag":

  "... Нито стойността му е 2 милиарда, нито те са "вложени от България", нито "80% от капацитета е резервиран от "Газпром"..."!

  Колко му е стойността? Около 2,2 милиарда лева без ДДС. Вложенията не са на България? Ами на кого? На държавната фирма Булгартрансгаз. И ако Балкански/Турски поток е продължение на руската тръба в Черно море, какъв газ ще пренася към Сърбия, а?!
  Въобще, това ГЕРБ-ерите преливате от акъл...! И лъжете толкова нагло, та се не трае!

  Бивш tww09306483.
 56. 56 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 378 Неутрално

  До коментар [#48] от "zz_s":

  Не навлизай в непознати за теб материи! Вземи малко инсайдерско инфо - с Баку имаме договор за 1млрд куба без право на препродажба - само за собствени нужди! Мухахах))) и още - госпожа Петкова е доста уважаван човек в Газпром!

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 57. 57 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 872 Неутрално

  Нищо страшно и ново...
  Ново и страшно е да конкретизират и направят видими и ясни правилата и политиката.
  Продължаваме да имаме русофили и туркофили, а за България и българите кой мисли?

 58. 58 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 605 Неутрално

  И тая "гугутка" се изживява като министърка.
  А е най-долнопробна маша в ръцете на кукловодите.

 59. 59 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  [quote#52:"zz_s"][/quote]

  Що говориш наизуст. Обемите в тръбата са резервирани на 90% от газпром.А тръбата на наша територия няма отклонения към градовете ни.

  SHADOWS of SOFIA
 60. 60 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Дрън дрън сега ще затворят целия въгледобив и ТЕЦовете ще оставят както обикновено стотици хиляди безработни а иначе обещават милиони милиарди в бъдещето което дори и нещо да дойде крадците ще го оградата и ще им фон върнат в офшорните. Този филм са гобдавсли много пъти вече трябва луд даже върже отново на същата тенекия.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 63. 63 Профил на Are de
  Are de
  Рейтинг: 207 Неутрално

  Кой изобщо се е съмнявал, че ГЕРБ имат капацитета да напишат нещо смислено, камо ли да начертаят план за енергийно развитие? Изоставаме жестоко, ама жестоко, ако тия останат на власт. Всеки ден докато тия са на власт България изостава жестоко от модерния свят.

 64. 64 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3585 Неутрално

  И тая яде козунаци, които друг плаща.
  —цитат от коментар 1 на Петя


  Преди се чудех как така, в продължение на три мандата ГЕРБ не успя да изкара поне един свестен, културен, начетен и способен ръководител на държавно ниво!?
  Като и гледам снимката и като се замисля от какъв род, и с какви връзки се е уредила на това място вече разбирам каква е причината.
  Някой опитвал ли се е да намери данни за рода на Т.П?
  Аз опитах и нищо не намерих.
  На всякъде се говори за нея и само за нея...и то в телеграфичен маниер.
  Никъде не видях какви качества е демонстрирала.
  Само за това къде е учила и на какви школи са я пратили управляващите.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 65. 65 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  До коментар [#27] от "pag":"... Нито стойността му е 2 милиарда, нито те са "вложени от България", нито "80% от капацитета е резервиран от "Газпром"..."!Колко му е стойността? Около 2,2 милиарда лева без ДДС. Вложенията не са на България? Ами на кого? На държавната фирма Булгартрансгаз. И ако Балкански/Турски поток е продължение на руската тръба в Черно море, какъв газ ще пренася към Сърбия, а?!Въобще, това ГЕРБ-ерите преливате от акъл...! И лъжете толкова нагло, та се не трае!
  —цитат от коментар 55 на Petleshev


  Или Шехерезада ги избира такива или действително това им е тавана.А може и тавана да са махнали и звездите да им говорят

  SHADOWS of SOFIA
 66. 66 Профил на Are de
  Are de
  Рейтинг: 207 Неутрално

  Дрън дрън сега ще затворят целия въгледобив и ТЕЦовете ще оставят както обикновено стотици хиляди безработни а иначе обещават милиони милиарди в бъдещето което дори и нещо да дойде крадците ще го оградата и ще им фон върнат в офшорните. Този филм са гобдавсли много пъти вече трябва луд даже върже отново на същата тенекия.
  —цитат от коментар 60 на Daria


  Никой не ти обещава милиони. Има си конкретни правила и условия как да бъдат получени за модернизация, преквалификация, смяна на енергийния модел и тн. Но както виждат ГЕРБ нямат капацитета да отговорят на условията. С или без ГЕРБ, със или без ЕУ, въгледобива в България е губеща индустрия, която е към края на живота си. Хората вече трябва да решат дали ще гласуват и подкрепят тези, тези, които не могат, не знаят как и не искат изобщо, да напишат план и да изготвят стратегия как тия хора от тая промишленост да бъдат преквалифицирани, а не изхвърлени на улицата или ще подкрепят знаещи и можещи хора, които ефективно ще модернизират сектора.

 67. 67 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  нищо изненадващо, целта на ГЕРБавите е просто да откраднат тия пари, а са и достатъчно некадърни и нагли, че дори не могат да го позамажат

  смешното и тъжното е, че техните "гласоподаватели" не могат да схванат, че точно заради тези и други подобни са на това дередже

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 68. 68 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3585 Неутрално

  Ако някой си мисли, че Герб могат да направят истински план по темата, здраво се е объркал. Тях ги притесняват основно 2 неща - да не се обърка алъш-вериша с Русия и да не се пипат въглищата и миньорите, че синдикатите ще дойдат в София на протест.Толкоз. Ето затова има нужда от нови хора в управлението, сегашните повече не могат.
  —цитат от коментар 3 на boevbisser


  Не вече не могат.
  Герберите никога не са можели.
  Погледнете само пируетите на Борисов (по няколко на ден) около което и да е държавно решение.
  Те са жив пример за несигурност, липса на каквито и да е опит и знания.... некадърност.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 69. 69 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2855 Неутрално

  До коментар [#13] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Обърни внимание кой пише -Теменужка и Ревизоро . Нямат понятие от екологоя и енергетика. Тя е счетоводител ,а той хореограф

 70. 70 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  ОСТАВКА МУТРО

  ОСТАВКА КАСКЕТ

  стига сте съсипвали държавата, след Борисов-3 ще е по-зле и от след Виденов

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 71. 71 Профил на zapp
  zapp
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Сега трябва да е станало ясно защо българите искат оставката на некадърниците от герб.Те ,управляващите разбират от разпределение (разбирай крадене )на пари от европейски фондове, от фалшификация на избори , от измисляне на такси за услуги които са платени под фруга форма ,а за фирми като ,,Лукойл" са съгласни че са ,,сиромашки''защото нямали декларирана печалба.Разбират и от пътища които се правят на двойни цени , а на половин гаранционен срок от нормалното за бранша.И още много други дивотии знаят , които приложени в управлението на Германия дори ще я завлекат на дъното.Ето това е герб.

 72. 72 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  До коментар [#30] от "Да вярваме на истината":


  « Това са сини болшевики бе, човек . «


  Няма сини болшевики в човешката история, всичките са червени,с будьоновки, сърпове и чукове и по този въпрос можеш да се отнесеш към др. Борисов, др. Цачева и още 18 такива другари от ПГ на ГЕРБ . И това е само върхушката, а колко са по вертикала надолу - нямам такава статистика .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 73. 73 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  ГЕРБ нямат желанието и нуждата да пишат дългосрочни стратегии. Разните теменужки и прочие калинки си знаят, че са със срок на годност най-много още един мандат. Дори властелинът на терариума, който може би има надежда да бъде наместник на сараите повече време не мисли по този въпрос. Едно, че той просто не действа така. Дългосрочно планиране ала-бала. Той действа спрямо конюнктурата и моментното му хрумване. Което може да се промени многократно. Дори в рамките на един ден. Така от гьол Белене се превърна в приоритетен проект. От тупане в гърдите как сме спрели три руски енергийни проекта се оказва, че рестартираме два. Като за тръбата дори прояви творчество прекръствайки я. Белким мине пред брюкселските шефове. Идеята за 7 блок в Козлодуй оттече . Но изведнъж , преди няколко дни, на фона на решение за Белене, изведнъж изкопи идейка за американски микро реактори в Козлодуй. Явно опит да спечели благоразположението на американските шефове. И тая идея ще е със срок на годност една седмица. А за ТЕЦ и мините ще се тупа топката. Ще се пълнят гушите на Доган, който се разпорежда в сферата и Ковачки. Ще остава и за чекмеджето. А миньорите друг да ги мисли.

 74. 74 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  КО ТАНА С ГИНКА СЪУЧАСТНИЧКАТА НА ТАЯ КАЛИНКА
  —цитат от коментар 31 на reply  Гинка с жилетката беше набутана от Пашата, Нушка си подаде оставката, оставката беше приета от онова от Банкя, след което Нушка беше върната в министерството . И това не беше цирк за пред мат’реяла, а просто лоша стиковка между Пашата и неговият ученик Боко .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 75. 75 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  "Господин Иванов, с оглед на новите реалности, които са предизвикани от „зелената сделка“, как виждате бъдещето на Маришкия басейн ?

  Икономически нещата са поставени по начин, или е допуснато да бъдат поставени по начин, в който комплекса не може да има дълъг живот в сегашната му верига на доставки и производство (производство на въглища, преработка на въглища и производство на електрическа енергия). Няма икономическа логика настоящият модел да продължи дълго. Дори съм скептик дали може да достигне и 2030 г. Ако се подходи разумно, би трябвало да имаме едно поетапно ограничаване на този производствен цикъл в комплекса, но възникват редица свързан въпроси. Например - какви са възможностите за заменяне на производство в самия комплекс, какви са възможностите за максимално използване на активите, които има там и какви са възможностите за запазване на човешкия ресурс и капитал, които са съсредоточени там. Смятам, че има разумни и съвсем приложими варианти за развитие на комплекса, но е необходимо да представим ясна визия, за да получим финансиране. Сами не можем да финансираме този процес и отказът ни да представим разумен план води до това, че не можем да получим финансиране. Неведнъж се споменава, че всички механизми за справедлив преход, за които има финансови ресурси, са обвързани с това, че всеки регион, който се ангажира с този проблем трябва да представи и разумен план за бъдещето си – план, който да бъде подпомогнат. Тоест, идеята за хвърляне на едни пари, без да има ясна цел не се споделя в Европа.

  Тоест, хаосът продължава ?

  За момента това най-ясно е казано в становището на Европейската комисия по отношение на нашия „Интегриран План за енергетика и климат“. Тя заявява: вие нямате план за преход. Колко по-ясно да бъде казано това нещо? Също така там се казва , че България разчита изключително много за развитие на идеите си на финансиране от европейските програми. Ами след като нямаме план, то няма нужда да разчитаме на европейските програми. Абсолютно. Прави са. Нашите административни официални лица излъчват послания, че „никой не ни задължава да затваряме, никой не ни казва да ограничаваме, никой не ни казва какво точно да правим“. Да. Те, Европейската комисия просто казва, че ако искаме да черпим финансов ресурс от тези източници под формата на европейски програми, трябва да имаме план. Иначе, ако имаме други идеи и може да ги подкрепим със собствени ресурси, то никой не ни пречи за осъществяването им. Разбирате, че това е липса на здрав разум – да не си добре финансово поставен, да имаш възможност да черпиш финансов ресурс, но да отказваш да го правиш."
  Из интервю с Антон Иванов, Български енергиен и минен форум

  С цялото интервю можете да се запознаете на сайта на 3e-news. Интересни неща казва.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 77. 77 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  До коментар [#21] от "uq":Те и гърците нямат, обаче стратегията им сигурно е перфектна. Защото не ги управлява пожарникар, който цял ден кръстосва пътищата и ръси глупости.
  —цитат от коментар 37 на Роси  Гърция се управлява от човек випусник на Харвард и нашият Бочко не е виновен, че навремето комунистите не са му разрешили да учи в Харвард, въпреки огромното му желание и брилянтния английски .
  Пак добре, че са го допуснали и до пожарникарския ...

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 78. 78 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2119 Весело

  До коментар [#48] от "zz_s":Не навлизай в непознати за теб материи! Вземи малко инсайдерско инфо - с Баку имаме договор за 1млрд куба без право на препродажба - само за собствени нужди! Мухахах))) и още - госпожа Петкова е доста уважаван човек в Газпром!
  —цитат от коментар 56 на Али Ибн Абдул Обстул Бей


  Естествено, че ще е само за България засега след като няма по какво да се транзитира.

  Като цяло щом ни корят и от руска и от умнокрасивата страна(която пак е руска) значи сме на верния път. Догодина ще ви припомня какво сте писали, но дали ще искате да си спомните.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 80. 80 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  До коментар [#76] от "erg31570932":

  Хрусчов, ти ли си? А с обувката да потропаш забрави ли. Тя си върви с въпроса за негрите , за отклоняване на вниманието, когато няма какво да кажеш.

 81. 81 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Леле-е-е , става ми лошо на какво дередже сме изпаднали пред ЕК и какво е управлението на "държавата " ни начело с такива като "титанът " по малоумие Баце и цялото му правителство от некадърници - слагачи !
  МИ ТО МАЙ НЯМА ВЪОБЩЕ КАДЪРНО РЪКОВОДСТВО НА МИНИСТЕРСТВА за да могат да изработят условия за енергийни помощи от ЕС за следващото ни развитие до 2030 година ! !
  СРАМ И ПОЗОР ! ! ОСТАВКА ВЕДНАГА , НО МАЙ ВЕЧЕ Е КЪСНО ДА СЕ ПОПРАВЯТ НЕЩАТА ! !

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Нищо ново, нищо необичайно-10 години общи и помпозни приказки и харчене на общи пари в полза на частни интереси за проекти със съмнително качество и репутация

 84. 84 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5118 Неутрално

  До коментар [#52] от "zz_s":

  "Не е собственост на газпром, сръбски е и той ще работи по европейските правила."

  Газопроводът в Сърбия е точно толкова сръбски, колкото и Ниш Петрол е сръбски и колкото Лукойл е български!

 85. 85 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5118 Гневно

  До коментар [#56] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":

  "госпожа Петкова е доста уважаван човек в Газпром!"

  И има защо! И Борисов също е "добре уважаван" в Газпром и Росатом!

 86. 86 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  ГЕРБ имат програма само за пълнене на чекмеджетата.
  За разлика от тук, в полското НС се гласува създаването регистър с опис на топлинните загуби и отоплението на всички сгради, вкл и малки ТЕЦ, за да се усвоят по-ефективно 1,2 млрд. злоти по програмата за чист въздух.

 87. 87 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 683 Неутрално

  До коментар [#26] от "WALL-E":

  Драги, може и да се смяташ за цига..нин , но аз не съм.
  И какво означава това интегриране? Да приемем либерастките ценности, мултикултурализма и джендаризма? Мерси, предпочитам да си остана неинтегриран, дококото държавата ми и куклтурата ми са продължение на тези на късната Римска империя, което де факто означава европейска култура.
  Що се отнася до делириума нарина Зелена сделка, от това нищо хубаво няма да излезе и накрая съюза ще се разпадне на източна и западна част. От мен да го знаеш.

 88. 88 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#86] от "Ще върнем България в Европа":

  чакай сега.
  тея неща, сензори, отчитане,
  анализ на данни за енергопотребление са
  космос за тея тъпаци. бойко иска само да му
  се отчитат по 20% от фирмите за изолациите
  на блоковете и за това фирмите яко завишават цените
  на проектиране и строителство.

 89. 89 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 971 Неутрално

  Представете си интеграцията на ромите в бг увеличено в мащаб - точно така стоят нещата с нашата интеграция в ЕС.
  —цитат от коментар 26 на WALL-E


  Да наистина България е толкова оскотяла и управляващи и население,че само се плаче за помощ .Тк по тази земя никой не иска да ДАВА.Даването е за тъпаците от запада ,за тъпаците .Ние сме НАЙ-умните и ги...връткаме с 200 и нагоре.
  Ганьо е герой!!! но май вече усеща ,че лютата чушка е от обратната страна на устат му и хората докато живеят ,градят ,просперират той на подаяние чака.Голяма хитрост и гордост е ако парите са от Европа а не отБЮДЖЕТА му .Просто е велик-Ганьо да се самозаблуждава в собствената си значимост!!

 90. 90 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  До коментар [#7] от "save_knforest":
  За съжаление, този документ не е просто едно голямо нищо. Той е нищо в защита на българския интерес и всичко за руския енергиен интерес, прикрит зад съобразена с езика на Бръксел терминология. Борисов, Теменужка и пр. са национални енергийни предатели.

 91. 91 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Стратегия и мерки от това некадърно и корумпирано правителство не могат да се очакват

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 92. 92 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 944 Весело

  До коментар [#19] от "zz_s":Това да сини болшевики бе човек. Те искат някакви планове.Но щем не щем ние си либерализираме пазарите за ток и газ. Фирмите доставчици да мислят откъде и как ще купуват или произвеждат ток.Либерализацията е програмата.А що се отнася до газопровода ако потече газ някога щото Пандемията сега започва и пак никой не знае колко ще е търсенето за пръв път е българска собственост а не на Газпром. Значи можеш да пренасяш каквото си искаш.Но те големите производители на нефт и газ не знаят какво ще е търсенето умнокрасивите знаят. Ей сега ще се юрнат 16 милиарда кубика руски газ и 5 милиарда американски примерно от Гърция. И кой ще го купи?!
  —цитат от коментар 30 на Да вярваме на истината


  Ти няма ли да научиш, че Газпром никога не е притежавал тръби в България? И няма как да не го прави за първи път.

  И защо не вземеш да провериш колко е резервираният процент от капацитета на новостроящата се евтинийка? Все някой от габровската макроикономическа школа ще знае.

 93. 93 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  Истината е, че България няма и не може да има своя енергийна - никой няма да и разреши.
  Когато бяхме васал на Кремъл, те ни залъгваха с евтините си енергоресурси.
  Сегашните ни господари ни ползват за изтривалка в разправиите си с руснаците.
  Истината е, че са в порадък по-големи боклуци от комунистите!

  I Want To Believe
 94. 94 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 944 Неутрално

  Истината е, че България няма и не може да има своя енергийна - никой няма да и разреши.Когато бяхме васал на Кремъл, те ни залъгваха с евтините си енергоресурси.Сегашните ни господари ни ползват за изтривалка в разправиите си с руснаците.Истината е, че са в порадък по-големи боклуци от комунистите!
  —цитат от коментар 93 на 2.5


  Използването ни като изтривалка ни донесе поевтиняване на газа с 40%, мили другарю.

  Не си ли чул новината?

 95. 95 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  До коментар [#93] от "2.5":
  Кажи си направо, че си комуняга с руско самосъзнание. Какво го усукваш. Ние ги познаваме тези комунистически финтове с господари, чорбаджии и ратаи.
  Понеже нямаш време и възможност да мислиш с главата си, поинтересувай се кой ни намали цената на газа и колко плащахме преди за него, благодарение на големия комунистически енергиен експерт Р. Овч. и сегашното управление на гражданите за евразийско развигтие.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK