Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Яжте гъши дроб на Коледа, помогнете на индустрията, призоваха френските производители

Яжте гъши дроб на Коледа, помогнете на индустрията, призоваха френските производители

© Associated PressФренските производители на гъши дроб приканват потребителите да сложат деликатеса на коледната си трапеза, за да може да бъде наваксан спадът в търсенето от ресторанти заради ограниченията във връзка с COVID-19, информира агенция "Ройтерс".


Глобалното търсене на първокласни храни върви надолу от пролетта, след като хиляди ресторанти бяха затворени и много икономики изпаднаха в рецесия на фона на пандемията от коронавируса, припомня агенцията.


Опасността от втора вълна на COVID-19, която миналата седмица принуди френските власти да въведат полицейски час, разклаща надеждите на сектора за бързо възстановяване.
"Изстрадахме много през този период", разказва Мишел Фрюше, председател на групата на френските производители на фоа гра Сифог (Cifog). Надеждите на сектора сега се опират на празниците в края на годината, на които по традиция се падат около 70 процента от годишните продажби на фоа гра.


За да стимулира продажбите по Коледа, браншът се е договорил с водещи търговци на хранителни стоки да провеждат маркетингови кампании в магазините си, а самият сектор организира в началото на декември "седмица на фоа гра", за да повиши осведомеността за продукта.


Фоа град (foie gras) се счита за гурме храна в западната и азиатската кухня и част от френското кулинарно наследство, но практиката на насилствено хранене на патици или гъски с цел правене на пастет се осъжда като жестокост от защитниците на животните, отбелязва "Ройтерс".


Кризата с COVID-19 дойде, след като бизнесът с гъши дроб вече бе пострадал миналата година от нов регламент, ограничаващ промоциите и отстъпките в магазините, както и две последователни кризи с птичи грип през 2016 и 2017 г., които доведоха до спиране на производството и избиване на милиони патици.


Сега секторът бе принуден да свие продукцията, тъй като ресторантите, най-големите клиенти за фоа гра във Франция, или са затворени, или поддържат намалено работно време заради коронавируса. "За 2020 г. производството ще бъде с 13 процента по-ниско спрямо 2019 г.", прогнозира Фрюше. /БТА

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK