Силистра е сред най-враждебните към мигранти райони в ЕС, в Габрово е обратното

Индексът на отхвърляне в регионите в Европа, за които е достъпна информация.

Индексът на отхвърляне в регионите в Европа, за които е достъпна информация.България, Унгария, Чехия и Словакия са най-враждебни към мигрантите в ЕС, но нагласите варират силно в отделните им области, а резултатите на Полша и Западните Балкани са изненаващи.


Това сочи ново изследване, публикувано от офиса в Будапеща на свързаната с Германската социалдемократическа партия фондация "Фридрих Еберт". Изготвените от него индекси на отношение към мигрантите и последиците им в обществото сочат, че България е в една и съща група с три от вишеградските държави - Полша, Чехия и Унгария. В тази група не е Полша, която разчита на стотици хиляди украински мигранти, за да захранва икономиката си.


Разбивката по региони показва силно отхвърляне на мигрантите в Софийска област и в Силистра, като във втория случай е резултатът е сравним с Югозападна Унгария. България е посочена за пример и в доклада, като държава, в която Индексът на отхвърляне варира силно от Габрово (10) до Силистра (90). Картата в изследването сочи още, че отхвърлянето е по-голямо в Северна България, както и в Софийска област.
Ясно се очертава разделението изток-запад в отношението към имигрантите и миграцията и в посткомунистическите общества тя се приема по-негативно, отколкото населението на страните в Западна Европа. При това разликата само се е задълбочила в последните години.


Силистра е сред най-враждебните към мигранти райони в ЕС, в Габрово е обратното


В тези държави респондентите, които не искат мигранти, са между една пета и половината от жителите, въпреки че (или защото) в тези държави има много малко мигранти от държави извън ЕС и опитът им с тях е малък.


Възприятията също са преобладаващо негативни на изток за ефекта на миграцията върху обществата, икономиките и културата. Има "четири държави, където населението е силно негативно (Чехия, Словакия, Унгария и България)", продължава докладът. Авторите отбелязват, че на Западните Балкани, в Полша и Литва отношението към мигранти е в по-голяма степен положително, отколкото са очаквали. Особено изненадващо за тях е, че въпреки историята на етнически конфликти и разделения Западните Балкани показват много по-малка степен на отхвърляне спрямо мигрантите.


Възприемане и отхвърляне


Публикуваното с подкрепата на "Фридрих Еберт" изследване е част от поредица, посветена на отношението към миграцията в Европа. За разлика от последните две в нея този път са включени и повече държави от Източна и Югоизточна Европа - Сърбия, Черна гора, Хърватия, България, Словакия и Латвия.


В настоящия текст за авторите е важно да разберат дали неочаквано регистрираното подобрение в нагласите към мигрантите през 2016/2017 г. е било епизодично или част от дългосрочна тенденция, както и дали разделението "изток-запад" по темата ще остане в сила с добавяне на новите за изследването страни.


От основните компоненти в изследванията по темата - емоционална реакция към мигрантите, поведенчески (при среща с тях) и когнитивен (какво знаят респондентите) - авторите се спират на последните два. Те изготвят Индекс на възприятието (какво означава миграцията за страната на респондентите) и Индекс на отхвърлянето (колко от тях не приемат мигранти от по-бедни страни).


Индексът на възприятията

Индексът на възприятията


Индексът на възприятието показва, че България получава 40 точки (при над 60 в Испания, Ирландия и скандинавските държави - по-ниските стойности показват отрицателно отношение). Унгария и Словакия, с по 38, и Чехия с 39 са единствените държави с по-нисък резултат. За сравнение Полша, където властите са известни с антимигрантската си реторика (основно срещу мюсюлмани), се отбелязват 56 точки, в Сърбия - 44 точки.


Индексът на отхвърлянето дава 40 точки на България, 37 - на Словакия, 42 - на Чехия и 57 - на Унгария. В Скандинавските държави, Германия и Белгия, както и на Иберийския полуостров, числото е едноцифрено; във Великобритания, Ирландия, Франция, Нидерландия, Хърватия и Италия е между 10 и 20. В Полша също е 20, в Сърбия - под 30.


Заради по-късното включване на България тя не е изследвана при сравняването на резултатите спрямо минали години. В случая с Индекса на отхвърлянето обаче са наблюдава сравнителен спад в повечето европейски страни спрямо 2017 г. Враждебността към мигрантите се е увеличила значително единствено в Чехия и Полша за последните две години.Толерантността към тях се е подобрила в Литва, има и лек спад в Унгария. Там (макар да е наблюдаван във всички групи) тенденцията се свързва основно с млади и на средна възраст с относително високи доходи, живеещи в Будапеща. В Лита, обратно, двигател на подобрението са хора на възраст между 50 и 69 години.


Промяна по партиен принцип


България отново няма как да бъде изследвана, но докладът отбелязва, че в по-старите членки на ЕС отвърлянето на мигрантите е много по-слабо дори сред поддръжниите на крайнодесни партии, отколкото в Източна Европа. Например 15% от привържениците на Шведските демократи, 25 от тези на Алтернатива за Германия и 27 от тези на Лигата в Италия отхвърлят мигрантите, а в Източна Европа такава е реакцията на 70% от поддръжниците на "Йоббик" и "Фидес" и 60 на сто от тези на "Свобода" в Чехия.


Освен това на запад враждебността към мигрантите се канализира през крайнодесните партии, както и в Австрия и Италия. В Унгария и Чехия обаче изборът на партия не е толкова определящ за отношението към мигрантите.

Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 540 Весело

  Да, защото сме наясно защо идват!

  Вижте Германия - 20% мюсюлмани и поробват цели региони
  Вижте Брюксел - 50% неевропейци
  Вижте Лондон - нападения с ножове и извращения с деца
  Вижте Швеция - NOGOZONEs в големите градове
  Вижте Франция - особено Париж и Марсилия

  Гледате, но не искате да видите. Знам!

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 2. 2 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2222 Неутрално

  "Възприемане и отхвърляне"

  Още древите римляни са го измислили успешно защото са нямали мулти-култи инфантили:
  Ако си в Рим прави каквото правят римляните.

  подпис
 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2702 Неутрално

  Мигрантите си искат Германия, какъв точно е проблема?
  Колкото и да ги обичаме, те си желаят при Меркел!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  Интересно ми е защо Гърция и Румъния не са включени в това изследване. Създава се впечатление, че резултатите от там няма да се харесат на някого или като са видяли резултатите са решили да не ги включват.

 5. 5 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 791 Неутрално

  Като се погледне дадената карта се вижда, че мигрантите са нежелани в страни, които исторически са били мачкани ту от Изток, ту от Запад, ту от Юг,
  Писнало им е от навлеци, които гонят само облаги и то по насилствен начин.
  Странно ми е само за Силистренска околия при такова количество турско население да се изказва отрицателно за мигрантите. Би трябвало да им се радват.

 6. 6 Профил на uej03527584
  uej03527584
  Рейтинг: 898 Неутрално

  па кои е луд да оди у габрово.миналата седмица бех там пълно мрътвило

 7. 7 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  кой пък се е засилил да ходи в Силистра 🤣🤣🤣

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 8. 8 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  До коментар [#1] от "Вонин":

  няма такова нещо като 20% мюсулмани в Германия.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 9. 9 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#2] от "Иван K":

  Напротив,именно те въвеждат мултикулти в политиката и живота. Например когато завладеели нов народ възприемали и техните празници,божества и обичаи.

 10. 10 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 462 Неутрално

  И в Силстра живеят най-гадните и тъпи хора. Маджо стига ли ви?

 11. 11 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Интересно ми е защо Гърция и Румъния не са включени в това изследване. Създава се впечатление, че резултатите от там няма да се харесат на някого или като са видяли резултатите са решили да не ги включват.
  —цитат от коментар 4 на oziris


  Еми те и резултатите в Германия няма да ти харесат като близо 6 млн са гласували официално за АФД, ама те отде я извадиха тая Силистра. Явно втората партия в Германия не знае коя е трета.

 12. 12 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#5] от "Иван Петров":

  Силистра се отличи във възродителния процес и до ден днешен бившите комунисти печелят изборите.

 13. 13 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Ит познати знам , че над половината население на Силистра е на "гурбет" ....така , че се учудвам .....но пък може представителната им "извадка" да е от пенсионерския клуб......

 14. 14 Профил на 👀
  👀
  Рейтинг: 20 Неутрално

  До коментар [#1] от "Вонин":

  На мой колега децата са му мигранти и техните деца са родени извън България. Едното му внуче е прието да следва и в кампуски парк в центъра на столицата, с около 12 други момиченца и момченца, всички възпитаници на частна католическа гимназия, изчакват записването си в ректората. Нападат ги 3ма от новите европейци. Взимат им якета и чанти, които децата са оставили зад гърба си, за да си направят кръг. Бият ги, когато децата започват да си искат чантите и якетата. Този парк се намирал на половин километър от централата на генерална полиция на града. Дига се вой, защото на едното дете, баща му е атомен физик и американски дипломат. Дават ги по телевизията. Резултат - нулев. Полицията не намира криминалните елементи. Синът на моя колега и бнучката му отиват да издават нови документи, защото освен яке, чанта, лаптоп, са им откраднали и картите за самоличност. Но по-страшното е, че това 19 годишно дете не иска да излезе на улицата самичка.

 15. 15 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 571 Любопитно

  Специално за България, към кои мигранти е най-вече отхвърлянето? Към тези които идват от юг или към онези, които идват от север?

  Бог да благослови Америка за България!
 16. 16 Профил на r.a.t.
  r.a.t.
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Ит познати знам , че над половината население на Силистра е на "гурбет" ....така , че се учудвам .....но пък може представителната им "извадка" да е от пенсионерския клуб......
  —цитат от коментар 13 на KRAFTWERK


  Не сме над половината, а поне 2/3 и за постоянно. Лятото населението се удвоява.
  А отношението е напълно нормално, при положение че от 15-тина години градът се напълни с доста сирийци... имат опит вече.

 17. 17 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 950 Гневно

  Дневник пак плашат с умрялото плашило "мигранти", интересно, с каква цел?
  Не вярвам. че е просто за спорта или заради измислени изследвания.
  А в Тутракан как се отнасят към мигрантите, who cares, хората имат достатъчно проблеми, че да им натрисате измислени.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 18. 18 Профил на Daniel Angelov
  Daniel Angelov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#6] от "uej03527584":

  Само като видя "па" и ми става ясно ...

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 354 Неутрално

  Против миграцията сме, защото все още не са ни промили мозъците и може би защото все още имаме СВОБОДАТА да кажем, че сме против. Онези на Запад вече нямат тази свобода, позволят ли си да кажат нещо, отиват на съд.

  В България определени партии, медии и НПО се борят точно за това - да стане така, че и ние да не можем кажем мнение, различно от наратива на розовия фашизъм. Знаете кои са тези партии, знаете кои са тези медии.

  И между другото, новина от онзи ден. Мъж сваля големия кръст от църква в източен Лондон:
  https://www.dailymail.co.uk/news/article-8853059/Shocking-moment-man-tries-TEAR-cross-roof-church-east-London.html

  "Нашите деца не получават образованието, от което имат нужда. Те трябва да бъдат обучавани в традиционните морални ценности, но вместо това им се казва, че имат изконното право да бъдат гей. Това е измама, която ги отклонява от верния път в живота." - Маргарет Тачър, 1987
 21. 21 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  До коментар [#8] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  Да, 20% манг@ли по-точно.

 22. 22 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 950 Гневно

  Че кой пък се е засилил да идва в кочината....
  —цитат от коментар 19 на xyq47646139


  Руснаци, интересно какво е отношението към тях, братя или навлеци?
  Как се казваш?
  Станка.
  Не те питам, как дойде, а как се казваш.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 23. 23 Профил на 👀
  👀
  Рейтинг: 20 Неутрално

  https://uvell.se/2020/09/07/arabiska-partiet-en-bluff/
  Колко от вас са чули за наглостта на тоя Krar Al-Hamede?

 24. 24 Профил на tihon
  tihon
  Рейтинг: 18 Неутрално

  Много добре. Достатъчно проблеми си имаме, че и мигранти да ни се натресат.

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  А руснаци да завземат Черноморието, може, да си строят поток с нашите пари и с техни работници и охрана даже, може, да им плащаме милиарди, може.

 26. 26 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  Те и в Западна не искат, но не смеят да си кажат, щото не се знае после дали няма да ги обявят за расисти или фашисти. :)

 27. 27 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Браво Габрово! Там където има интелигентни хора има и интелект!

 28. 28 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 975 Неутрално

  В Силистра няма хора, камоли мигранти.

 29. 29 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#10] от "wpo34378687":

  христо иванов му е слуга,стига ли?

 30. 30 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#12] от "dlagnikov":

  затова ли сме бедни-защото мразим лгбт и мигранти ли?като си започнал,довърши си опорката от америка за бълхария,чакам доводи

 31. 31 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  Дарвин го обеснява с вътревидовата борба за ресурси, която е по-свирепа от междувидовата. Себеподобните външни или вътрешни мизерници се изяждат сами. Добре дошли в Силистра и БГ!

 32. 32 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#27] от "EU Fighter":

  ти си подчехълно ниво да повярваш на анкета организирана от кафеви лефтисти.еврофайътър л иси къв си-да ти отрежат и без това излишната глава братята мохамедани от мароко,щото те отказ от невярващ не приемат,А не си им дал портфейла си,и си свършен,ама нали си широко скроен ще работиш,да им плашащ хотела и вечерята,както е в лондон-че искат и 5 звезди,били накърнени

 33. 33 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#31] от "5149mich":

  аз пък го обяснявам с огромен грант от нпо-та,те и майка ти ще изкарат хомофоб,само и само да напаснат процентите.

 34. 34 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#31] от "5149mich":

  колко от тези клетници ще допуснеш ти в дома си ,за да опровергаеш лефтиската си теория?колкото и джордж клуни допусна мигрантчета във вилата си в Италия нали

 35. 35 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Минимално количество са хората, които знаят, че Силистра е в ЕС....

 36. 36 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 802 Неутрално

  Поредно безсмислено изследване, нито има смисъл, нито дава някакви отговори.
  Когато се има предвид "мигранти", трябва да е ясно за КОИ мигранти става въпрос. А не да слагат навлеците от Африка и украинците в една група. Първите никой не ги иска, а вторите са търсени, но недостигат.

 37. 37 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3415 Весело

  До коментар [#15] от "Günther":

  Специално за България, към кои мигранти е най-вече отхвърлянето? Към тези които идват от юг или към онези, които идват от север?
  ===============
  Към повечето.
  Това е отговор, нормалните ще го разберат.

  Еретик
 38. 38 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2702 Неутрално

  Ит познати знам , че над половината население на Силистра е на "гурбет" ....така , че се учудвам .....но пък може представителната им "извадка" да е от пенсионерския клуб......
  —цитат от коментар 13 на KRAFTWERK


  Гадните пенсии от Силистра не харесват европейските скъпо/ценности и култа към пришелеца или как?

  До коментар [#12] от "dlagnikov":затова ли сме бедни-защото мразим лгбт и мигранти ли?като си започнал,довърши си опорката от америка за бълхария,чакам доводи
  —цитат от коментар 30 на Ivan Rachev


  +++

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 39. 39 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 798 Неутрално

  "Силистра е сред най-враждебните към мигранти райони"

  Тутракан беше много по-конкретен от Силистра.
  Той само Рейгън го имаше за враг.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 40. 40 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2349 Весело

  До коментар [#14] от "👀":

  А баща космонавт нямаше ли?
  Това атомен физик не е ли вече изтъркано?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 41. 41 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  "Силистра е сред най-враждебните към мигранти райони" Тутракан беше много по-конкретен от Силистра.Той само Рейгън го имаше за враг.
  —цитат от коментар 39 на simval


  Тутраканската селищна система беше сериозна заплаха за империализма :)

  А сега па Силистърската селищна система е заплаха за либерализма. :)

  Има нещо гнило в тоя край. :)

 42. 42 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2349 Весело

  До коментар [#16] от "r.a.t.":

  Празно в природата няма. Тези опразнени 2/3 трябва да се запълнят. Така, както вие сте запълнили някъде дупките, така и оставената от вас дупка ще се запълни. Се ла ви.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 43. 43 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2349 Весело

  До коментар [#36] от "z_axis":

  Как да не достигат украинците? Стига да можеш да им предложиш работа веднага идват. В момента из чешкият нет се въртят сума ти реклами на агенции за украинци и си пишат, че доставятжукраинска работна ръка и и оформят документите.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 44. 44 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  В Чеьия има програма за приемане на имигранти от над 20 години, но това което удобно се изспуска е, че Яехия държи да приема имигранти само от християнски страни който могат лесно да се интегрират.

 45. 45 Профил на 👀
  👀
  Рейтинг: 20 Неутрално

  До коментар [#40] от "DDR":

  Изтъркано или не, столицата е седалище на международната организация за атомна енергия на ООН и американчето с имунитет е едно от пострадалите
  Аман от защитници на изверги

 46. 46 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3415 Весело

  До коментар [#22] от "proventuss":

  "Руснаци, интересно какво е отношението към тях, братя или навлеци?
  Как се казваш?
  Станка.
  Не те питам, как дойде, а как се казваш."
  ===========
  Имам доста по-компромисно отношение към тях. Ако са туристи или собственици като мен, просто ги търпя, дори говоря на руски. Вече имам и приятели. това не са най елементрните "алкаши".
  Издразних се, когато в една винарна / питиепродавница/, ми заговориха на руски. Добре... може и на руснак да приличам. Обясних, че съм българин, казах, че тук официалният език е български.... Продължи на руски. Е, госпожо, щом вече сте български търговец, езикът е български! Изръмжах и нищо не купих.
  Винарната си работи на 100-200 метра от големия магазин "Магнит".

  Еретик
 47. 47 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2349 Любопитно

  До коментар [#37] от "Костадин Иванов":

  Доколкото имам впечатления и към вътрешните мигранти има ”мраз”. Що не си мякали на село ... А отделно има към външните българи (независимо дали са такива станали по исторически или дриуги по баналнобитови причини) едно особено чувство на патриотаро—неприязън. На маса сълзи и прегръдки за милите сънародници, на практика невъзприемане —> що имали акцент, що пишели така, па толкова ли не могли онака, ма що тска разсъждавали, за да обобщат накрая —> абе кви българи са това, никакви, българите са си в България ... 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 48. 48 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  И правилно! Дори трябваше да бъде още по негативен! Не на т.н.бежанци от всякъде! Ние с домашните си ,,бежанци" с тъмно зелен цвят не можем да се оправим, та са ни необходими и други тунеядци! Не са ни необходими и нямаме нужда да ни облагородяват генофонда, както се изходи една твар, която в момента играе ролята на директор на МВФ!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 49. 49 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2349 Весело

  До коментар [#45] от "👀":

  Ако беше казал, че баща му е стругаро—фрезист, по щеше да хване дикиш. Ама в тези сълзливи истории що все бият разни ентелегенти, що един път не кажат да са били някой чалгар? Или някой фен футболен отбор?
  Все като ги разказвате тези истории малко мязате на продавачите на коли на старо в Германия, дето колите все ги карсли бабички и дедички до магазина и обратно. 😂

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 50. 50 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2349 Любопитно

  До коментар [#44] от "Quo Vadis?":

  В програмата бяха а може и още да са включени Казахстан и Монголия. Те християнски страни ли са?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 51. 51 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3432 Весело

  Или как едно заглавие връща (за щастие) поредния проект в здравословните 3%.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 52. 52 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Редно е тогава всички от Силистра, които са дошли в София, да си бегат обратно на село.

 53. 53 Профил на 👀
  👀
  Рейтинг: 20 Неутрално

  До коментар [#49] от "DDR":

  Внучето на моя колега на познавам, но се изкушавам да дам линк на бащата, щото е доста напред с материала и има ръководна длъжност в местна компания там. Както и майката на детето, която е рускиня и работи в малка еврейска банка на длъжност прокурист.
  По форумите разни хора.
  На тебе един път съм гледал пратена от тебе новина, където беше на гости у друг форумец и кашата с твърдения беше пълна.

  А децата на моя колега са се реализирали. Но ето, че това не е достатъчно, за да си живееш спокойно. Навкараха безобразни изчадия от средновековието, които са тикаща бомба.
  Моите деца например са семейни и добронамерени. Но и двамата нямат кариера. Затова няма как да ги похваля.

 54. 54 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 979 Неутрално

  До коментар [#23] от "👀":

  Ква наглост бе баце? Тоя е същия като Светльо от Хиподил, или оня катил Жорж Ганчьов. Пълен Таш@к

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 55. 55 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1926 Весело

  В Габрово мигрантите са ни от Германия, Австрия, ОК, Кутмичевуца, две семейства бели от САЩ, италианци над 200, 4 малайзийци, 2 филипинци и стотина бесарабски българи.
  Що да сме против мигрантите.
  На нас ни трябват умни и квалифицирани мигранти:)

 56. 56 Профил на 👀
  👀
  Рейтинг: 20 Неутрално

  До коментар [#54] от "Bullet":

  Наглост, защото този фейсбукски профил на човека и партията му, предлагат на белите шведи да емигрират от страната, ако не им харесва исляма и порядките на мохамеданите. Даже им предлага парична подкрепа за емиграция от Швеция. Че е блъф засега е блъф, но какво се цели с този профил? Не е ли нагло да се правят такива изявляния?


 57. 57 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  До коментар [#53] от "👀":

  Нищо не разбрах от написаното, за което се извинявам.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 58. 58 Профил на Petko Dourmana
  Petko Dourmana
  Рейтинг: 1448 Весело

  Тази статия е поредната нечовешка глупост на Дневник :)
  В Габрово не искат ромите, които им чистят и правят пици за по един лев, буквално им палят къщите, а искали ... мигранти :)))
  Колко мигранти изобщо има в Габрово? Има ли поне един???

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1821 Неутрално

  На първата карта територията на Полша е добила очертания, близки до германската граница отпреди 1939 г.

 61. 61 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  До коментар [#58] от "Petko Dourmana":

  Има бе човек:) Нали ти описах какви мигранти имаме
  Германци, италианци, австрийци, такива мигранти
  Имаме един сириец ама той още от соца.
  Има магазин и е нарицателен.
  Продава специфични източни стоки у всеки казва при арабина:)

 62. 62 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3850 Весело

  До коментар [#55] от "Да вярваме на истината":


  На нас ни трябват умни и квалифицирани мигранти:)
  =======
  И после?
  Вие умни и красиви.....те умни и квалифицирани.....
  Мотиката кой ще я върти на полето?
  На вас ви трябват работници по потници, бе човек..... :)
  Преди да ни кажете 'къш'.....ние турците добре запълвахме тая ниша.....

  Bukalemun
 63. 63 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 936 Неутрално

  До коментар [#12] от "dlagnikov":

  А къде е това Силистра ?
  А кое е Софийска област? Горно и Долно Камарци ли ?

 64. 64 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 936 Неутрално

  До коментар [#55] от "Да вярваме на истината":На нас ни трябват умни и квалифицирани мигранти:)=======И после? Вие умни и красиви.....те умни и квалифицирани..... Мотиката кой ще я върти на полето? На вас ви трябват работници по потници, бе човек..... :) Преди да ни кажете 'къш'.....ние турците добре запълвахме тая ниша.....
  —цитат от коментар 62 на eti mehter


  Тук наистина си прав. Турците в БГ бяха и все още са работяги .

 65. 65 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 936 Неутрално

  Явно новият грант е дошъл, защото пак ни занимават с тази тема....
  —цитат от коментар 59 на johnniewalker


  Няма нужда от грант ,за да види и слепия колко хиляди села закри държавата като умрели. Необратимо.

 66. 66 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 936 Неутрално

  Против миграцията сме, защото все още не са ни промили мозъците и може би защото все още имаме СВОБОДАТА да кажем, че сме против. Онези на Запад вече нямат тази свобода, позволят ли си да кажат нещо, отиват на съд.В България определени партии, медии и НПО се борят точно за това - да стане така, че и ние да не можем кажем мнение, различно от наратива на розовия фашизъм. Знаете кои са тези партии, знаете кои са тези медии.И между другото, новина от онзи ден. Мъж сваля големия кръст от църква в източен Лондон:https://www.dailymail.co.uk/news/article-8853059/Shocking-moment-man-tries-TEAR-cross-roof-church-east-London.html
  —цитат от коментар 20 на Дисидент в ЕССР


  Че на кого му е притрябвал кръста ,ако той е причина/та местните да пълнят гробищата си ,а не родилното.?

 67. 67 Профил на Old Surehand
  Old Surehand
  Рейтинг: 27 Неутрално

  Това изследване абсолютно не е вярно. Сигурен съм че никой не е питал обикновените хора, а анкетите са попълнени от разни калинки, за да защитят финансирането. Точно в Габрово хората винаги са били скептично настроени, я си спомнете преди две години как щяха да съборят ареста спонтанно заради двама побойници от етнически произход...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK