Използвайки AI, канадски град прогнозира кой може да остане без дом

Използвайки AI, канадски град прогнозира кой може да остане без дом

© ReutersДокато импровизирани градове от палатки изникват в Канада, за да подслонят бездомните, които се страхуват да използват публичните убежища заради COVID-19, един град използва изкуствен интелект (AI), за да предскаже кои жители рискуват да останат без дом.


Компютърни специалисти, работещи за град Лондон, Онтарио, на 170 км югозападно от столицата на провинцията Торонто, разказаха пред фондация "Томсън Ройтерс", че новата система е първата по рода си и би могла да бъде полезна и за други региони, борещи се с проблема.


"Приютите просто са препълнение докрай в цялата страна", каза Джонатан Ривард, мениджър за превенцията на бездомните в Лондон, който работи по AI системата.
"Трябва да вършим по-добра работа, като предоставяме ресурси на хората, преди те да стигнат дъното, а не след като вече се е случило", каза той.


Канада е във втора вълна от случаи на коронавирус, като правителството на Онтарио предупреждава, че провинцията може да преживее "най-лошите сценарии, наблюдавани в Северна Италия и Ню Йорк", ако тенденциите продължат.


Бездомните хора са особено изложени на риск от заразяване (както за себе си, така и за други хора) поради отслабена имунна система и лош достъп до подслон и санитарни условия, казват здравните експерти.


Стартирала през август, AI системата анализира личните данни на участниците, за да изчисли кой може да остане на улицата за продължителен период, каза Мат Рос, експерт по информационни технологии в общината, който е помогнал за изграждането на програмата.


Като тест системата, наречена модел на хронична бездомност (Chronic Homelessness Artificial Intelligence CHAI), проследява група лица в продължение на шест месеца преди официалното й стартиране през август.


Използвайки AI, канадски град прогнозира кой може да остане без дом

© Reuters


През този период CHAI е постигнал 93% успеваемост в прогнозирането кога някой ще стане хронично бездомник, каза Рос, добавяйки, че този процент е запазен и дори надминаван от август насам.


Използвайки системата, градът може да приоритизира такива лица, за да се опита да ги въведе в безопасно жилище или да им осигури достъп до здравни услуги, от които може да се нуждаят, каза Ривард.


"Масова бездомност"


Хроничната бездомност се отнася до някой, който остава в приют 180 дни или повече за една година, обясни Ривард.


Тези лица използват 12 пъти повече ресурси от хората, които понякога са бездомни, така че справянето с тяхната ситуация може да спести време и пари в дългосрочен план. Понастоящем градът работи с местни приюти, обществени групи и бездомници за това как най-добре да се използва новата система, добави Ривард.


Ежегодно над 230 000 души са бездомни в Канада - "около 35 000 всяка вечер", казва Тим Рихтер, президент на канадския Алианс за прекратяване на бездомността.


Рихтер обвинява правителствените съкращения за достъпни жилища и други програми в края на 80-те и началото на 90-те години за това, което той нарича "експлозивен растеж на съвременната масова бездомност" през последните 30 години.


Как системата взима решения


Когато градските власти за първи път предлагат програмата, това повдига съмнения, свързани с неприкосновеността на личния живот, каза Питър Розлюк от Mission Services в Лондон, организация с нестопанска цел, която управлява приюти за бездомни.


Използвайки AI, канадски град прогнозира кой може да остане без дом

© Reuters


Mission Services подкрепя проекта и по-голямата цел да се съберат повече данни, които да помагат при вземането на решения.


Участието в програмата е доброволно, каза Рос. Участниците могат да напуснат програмата по всяко време и техните данни ще бъдат премахнати от модела, добави той.


Екипът му няма достъп до истинските имена на участващите лица. Вместо това на всеки човек се дава идентификационен номер, който се предава през системата заедно с други данни, включително тяхната възраст, раса, пол, видовете градски услуги, до които са имали достъп, и колко често спят в приюти.


За разлика от повечето други системи с изкуствен интелект, които правят окончателните си заключения, без да разкриват стъпките, предприети за достигане до тях, технологията на Лондон може да обясни как и защо е достигнала до оценки за нивото на риска на даден индивид, каза Рос.


Изграждането на системата струва около 14 000 канадски долара ($10 660). Всички тези пари идват от ИТ отдела на града, така че CHAI не отнема ресурси от фронтови услуги за бездомни, като приюти, отбеляза той.


Досега системата е идентифицирала най-малко 88 души в риск от хронична бездомност в град с около 400 000 жители.


Според прогнозите на модела един мъж, който е оставал в приюти, е на възраст над 52 години и няма местно семейство, често е изложен на висок риск да стане хронично бездомник, особено ако е ветеран или от коренното индианско население, каза Ривард.


Докато AI предоставя информация за риска, всички решения за последващи действия се вземат от хора.


Използвайки AI, канадски град прогнозира кой може да остане без дом

© Reuters


Компютърни експерти и адвокат по неприкосновеността на личния живот заявиха пред "Ройтерс", че програмата изглежда предприема необходимите стъпки за защита на личната информация на потребителите. Но остават притеснения какво може да се случи с чувствителните данни за уязвимите жители в бъдеще.


Ако например дойде ново управление, което се стреми да намали разходите, тази информация може потенциално да се използва, за да се определи кой използва големи количества ресурси и къде може да се намали финансирането, казва професорът по право в Университета в Отава Тереза Скаса, която изучава AI и неприкосновеността на личния живот.


Розлюк от Mission Services вижда друг проблем.


Прогнозирането кога някой може да стане хронично бездомен е по-малко важно от осигуряването на действителни жилища, каза той. Десетилетия се правят проучвания по въпроса и консенсусът е ясен, каза Розлюк. "Решението на проблема с бездомността е безопасно, адекватно и достъпно жилище ... и осигуряване на подкрепа след това."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  В Солун видях един бездомник да спи на кашони и той беше българин.

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 2. 2 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4796 Любопитно

  В Солун видях един бездомник да спи на кашони и той беше българин.
  —цитат от коментар 1 на anonim440


  Наскоро имаше проучване което бе направено по поръчка на правителството във Великобритания и се оказа, че над 80% от спящите по улиците на Лондон са Източно Европейци като най-много се оказаха Румънци и за съжаление на следващото стъпало са "Българи", но предполагам, че 99% от тях са с Бг паспорти.... а не точно Българи.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 3. 3 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  “ Ежегодно над 230 000 души са бездомни в Канада”
  ——
  Не изглежда като голяма бройка, но миналото лято ходихме до Виктория. Не съм виждала такава концентрация на бездомни на друго място ... може би щото зарад океана е по -топло?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 4. 4 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  До коментар [#2] от "padrino":

  Е в тъмното не успях да видя много добре, но мисля че си беше точно българин. И то в целият център на Солун има само един дето спи на кашони. Като това преди го нямаше. Като заговори на български с един човек и разбрах, че е българин.
  Иначе в Солун се напълни с цигани от Румъния и България, които просят и продават цигари. "Цигаро, цигаро" се чува вече и в Солун, а не само на "Женският пазар" ("Цигари, цигари").

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 5. 5 Профил на Разумен Октопод
  Разумен Октопод
  Рейтинг: 70 Неутрално

  До коментар [#2] от "padrino":

  Пълни глупости. Дай линк, вместо да пишеш такива тъпи лъжи.

 6. 6 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2224 Весело

  До коментар [#2] от "padrino":

  Винаги се забавлявам, когато някой уточнява, че паспорта е български но душата не 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 7. 7 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4796 Любопитно

  До коментар [#2] от "padrino":Винаги се забавлявам, когато някой уточнява, че паспорта е български но душата не 😉
  —цитат от коментар 6 на DDR


  Нещо да изкоментираш ЗА ХИЛЯДИТЕ ДОКАЗАНИ ПАСПОРТИ РАЗДАДЕНИ ОТ ШКЕМБЕ ВОЙВОДА например? Или може би искаш да коментираш за хилядите Руснаци които изкупиха Черноморието и всичките до един са "Български" граждани?

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 8. 8 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#3] от "Gretel": Ела в La да те разведа и ще видиш всичко което не си си и помисляла!)))))

 9. 9 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3264 Весело

  До коментар [#7] от "padrino":

  Точно пък тези с "раздадените" паспорти едва ли са бездомни в Лондон.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 10. 10 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3264 Весело

  До коментар [#8] от "angeles":

  Човек като те слуша колко е страшно там, без брониран автомобил едва ли ще посмее да се "разходи".

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 11. 11 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1011 Весело

  Никога не съм могъл да ги разбера тея екземпляри! Винаги искат кинти за да си купят да ядат,а като им предложа да им купя каквото поискат да “кльопат”,никога не се съгласяват!))))))) С една дума,дай кинти и не ме учи какво да правя!)))) Вечерта(и не само),партито е в разгара си;яко бири завити в хартиени пликове! ........Начин на живот,нали са избиратели и те😂

 12. 12 Профил на vitorio12
  vitorio12
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Добрата новина е достигнала до нас, като е забравила своята сестра, лошата новина.
  Лошата новина е че в Канада е прието законодателство за изграждане на конц.лагери, по австралийски модел с китайско вдъхновение, в които лагери да бъдат интернирани всички "нуждаещи се"- примерно хора против ваксинирането, против лъженето и такива врагове на народа, които когато се дигитализират парите, наистина ще станат бездомни...
  Мотивацията която обсъждат в канадският парламент е свързана с ковид1984 кризата. Пътят към ада е постлан с добри намерения. А пътя на ада към човечеството е постлан на покорство, зависимости и кретенизъм на власт имащите мерзавци!

 13. 13 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1011 Весело

  До коментар [#10] от "vesolr": Ми това са ваште избиратели Веско! Добре си дошъл ,само ще се” пулиш” до какво я докарахте Калифорния! Минаха 100к бъмовете тук,знаеш защо надявам се!Бях ви подготвил галерия,но нашия вестник е политкоректен,това не се показва!))))

 14. 14 Профил на svetlio26
  svetlio26
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#8] от "angeles":

  Бат Angeles,

  То и Столюпиново се поизпразни. Всичко в Дортмунд се изнесе. И никой не се връща от там щот разправят че юрота-та са като листата по дърветата. Само трябва да се берат.:)

  Поздрав

 15. 15 Профил на N I K E
  N I K E
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Инсталирах си АИ за да следи как шофирам, след което като видяхме резултата, жена ми каза. Що не питаш мене аз ще ти кажа шофираш зле!!!

 16. 16 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  До коментар [#14] от "svetlio26":

  Двама цигани си говорят
  -Значи това в щатите доларите са по земята, само трябва да се наведеш и да си вземеш...
  -Да бе?
  -Е казвам ти.
  И отива циганина купува билет до щатите и самолетът му каца на американска земя, и тръгва по летището и вижда на земята 100 долара... И си казва "Ония беше прав, само трябва да се наведеш и да си вземеш... Но от първият ден ли да почвам работа?"... и не се навежда да ги вземе.

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 17. 17 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#14] от "svetlio26": Значи трябва да се кефиш че си близо до Столипиново(ако си),щото мангупите ги няма! За мен е друго,аз съм от другата страна! А и тея тук не им пука много за зелените хартиики,комунистите дават от нашите данъци,даже вече виждам и нови моторетки до катуните,замогват се хората!)))))

 18. 18 Профил на svetlio26
  svetlio26
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#17] от "angeles":

  бат Angeles,

  Не се кефя щот не живея там. Ма циганията май си завлядява света.... Ся мои AI де прави форкаста да си взима информацията чрез алгоритъм от релационните база данни. Ма въпросът ся дали в тази стъкмистика влиза категория хоумлес ората де спят по трʌк -вете си. Щот по Европата де обикалям по служба започна да се появява и тука същото де съм го гледал и го има и по Северните Америки. И то не отстрани на highway а в момента по downtown area на големите Европейски градове и Столици. Осрано и попикано. Нищо общо от преди 20 години.

  Поздрав

 19. 19 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2224 Любопитно

  [quote#7:"padrino"][/quote]

  Мешаш ябълки с круши. Когато пътуваш и се легитимираш с даден паспорт, по подразбиране си от тази нация, чиито паспорт държиш. Ако се легитимираш с немски паспорт, юридически си немски гражданин а формално за околните си немец (пък бъди влах от Връв). Кой на кого какви паспорти е раздал - ако имаш доказателства, пиши направо до ЕК или там както му се вика. Иначе важи правилото, че всеки чужбинец, получил паспорт, чиито държител си и ти, ти става съгражданин и сънародник (колкото и на двамата да не ви се иска втората част). Когато отиваш командировка от Шотландия до Германия например, предполагам за немците си възприет като британец (може и шотландец) и много малко хора биха те попитали за произхода ти (на база името, освен ако не си го сменил) и то само ако се сближите повече. Предполагам, че не биеш тъпан, че душата е българска, влашка или там каквато я чувстваш. Също така, когато си някъде на симпозиум, изложение, конференция и на ревера ти седи че си представител на Кралството или Шотландия, за околните си това, което ти е на ревера. Предполагам не викаш - абе аз представям ВБ, ама душата ми е друга, дайте да ви разкажа не за шотландските хълмове а за Юмрукчал и Ченгене Хиссар? Така, че всеки бездомник, джебчия, победител в олимпиада държащ български паспорт, за статистиките е българин. Драмата е в това, че ако този гражданин на България има проблем (бедност, лошо образование, криминални прояви) то тези проблеми са и проблеми на ситемата в страната, на която е гражданин. Издънила се е и ситемата. А наблюденията с ами, че точно това се случва в България - държавоносният/държавотворният етнос непрекъснато е зает да обяснява, защо нещо не може да стане и как ако не са другите, невъзпитаните и лоши , то всичко щяло да бъде цветя и рози ...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 20. 20 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2224 Любопитно

  Никога не съм могъл да ги разбера тея екземпляри! Винаги искат кинти за да си купят да ядат,а като им предложа да им купя каквото поискат да “кльопат”,никога не се съгласяват!))))))) С една дума,дай кинти и не ме учи какво да правя!)))) Вечерта(и не само),партито е в разгара си;яко бири завити в хартиени пликове! ........Начин на живот,нали са избиратели и те😂
  —цитат от коментар 11 на angeles


  Има и такива случаи. Преди няколко месеца жена ми точно така постъпи - предложи на просещият да му купи храна от близката закусвалня с лимит до 500 крони. Човека се съгласил и си взел парче пица и бутилка минерална вода - общо за около 60 крони. Повече не пожелал, защото щяло да бъде злоупотреба. Обаче реакцията на продавачката и на околните е била много възмутителна - абе защо му купувате на тоя храна, да мре там шом се е дкарал до това състояние. Ама такъв случай някой да се съгласи да му купиш харана ни се случва за първи път. Иначе все нямали пари за влака или току що ги обрали.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 21. 21 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  До коментар [#8] от "angeles":

  “Ела в La да те разведа и ще видиш всичко което не си си и помисляла!”
  ——
  Вашта клоака я знам много добре. Пусти демократически рай. Канадците ме изненадаха, обаче.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 22. 22 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  До коментар [#12] от "vitorio12":
  Можете ли да споделите линк до тези закони, които визирате в коментара? Че Трюдо работи срещу интересите на канадците, ми е ясно, но не съм чувал за подобни закони.

 23. 23 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 1846 Любопитно

  "Изграждането на системата струва около 14 000 канадски долара ($10 660)".

  А , колко гълта на месец или година?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK