Използвайки AI, канадски град прогнозира кой може да остане без дом

Използвайки AI, канадски град прогнозира кой може да остане без дом

© ReutersДокато импровизирани градове от палатки изникват в Канада, за да подслонят бездомните, които се страхуват да използват публичните убежища заради COVID-19, един град използва изкуствен интелект (AI), за да предскаже кои жители рискуват да останат без дом.


Компютърни специалисти, работещи за град Лондон, Онтарио, на 170 км югозападно от столицата на провинцията Торонто, разказаха пред фондация "Томсън Ройтерс", че новата система е първата по рода си и би могла да бъде полезна и за други региони, борещи се с проблема.


"Приютите просто са препълнение докрай в цялата страна", каза Джонатан Ривард, мениджър за превенцията на бездомните в Лондон, който работи по AI системата.
"Трябва да вършим по-добра работа, като предоставяме ресурси на хората, преди те да стигнат дъното, а не след като вече се е случило", каза той.


Канада е във втора вълна от случаи на коронавирус, като правителството на Онтарио предупреждава, че провинцията може да преживее "най-лошите сценарии, наблюдавани в Северна Италия и Ню Йорк", ако тенденциите продължат.


Бездомните хора са особено изложени на риск от заразяване (както за себе си, така и за други хора) поради отслабена имунна система и лош достъп до подслон и санитарни условия, казват здравните експерти.


Стартирала през август, AI системата анализира личните данни на участниците, за да изчисли кой може да остане на улицата за продължителен период, каза Мат Рос, експерт по информационни технологии в общината, който е помогнал за изграждането на програмата.


Като тест системата, наречена модел на хронична бездомност (Chronic Homelessness Artificial Intelligence CHAI), проследява група лица в продължение на шест месеца преди официалното й стартиране през август.


Използвайки AI, канадски град прогнозира кой може да остане без дом

© Reuters


През този период CHAI е постигнал 93% успеваемост в прогнозирането кога някой ще стане хронично бездомник, каза Рос, добавяйки, че този процент е запазен и дори надминаван от август насам.


Използвайки системата, градът може да приоритизира такива лица, за да се опита да ги въведе в безопасно жилище или да им осигури достъп до здравни услуги, от които може да се нуждаят, каза Ривард.


"Масова бездомност"


Хроничната бездомност се отнася до някой, който остава в приют 180 дни или повече за една година, обясни Ривард.


Тези лица използват 12 пъти повече ресурси от хората, които понякога са бездомни, така че справянето с тяхната ситуация може да спести време и пари в дългосрочен план. Понастоящем градът работи с местни приюти, обществени групи и бездомници за това как най-добре да се използва новата система, добави Ривард.


Ежегодно над 230 000 души са бездомни в Канада - "около 35 000 всяка вечер", казва Тим Рихтер, президент на канадския Алианс за прекратяване на бездомността.


Рихтер обвинява правителствените съкращения за достъпни жилища и други програми в края на 80-те и началото на 90-те години за това, което той нарича "експлозивен растеж на съвременната масова бездомност" през последните 30 години.


Как системата взима решения


Когато градските власти за първи път предлагат програмата, това повдига съмнения, свързани с неприкосновеността на личния живот, каза Питър Розлюк от Mission Services в Лондон, организация с нестопанска цел, която управлява приюти за бездомни.


Използвайки AI, канадски град прогнозира кой може да остане без дом

© Reuters


Mission Services подкрепя проекта и по-голямата цел да се съберат повече данни, които да помагат при вземането на решения.


Участието в програмата е доброволно, каза Рос. Участниците могат да напуснат програмата по всяко време и техните данни ще бъдат премахнати от модела, добави той.


Екипът му няма достъп до истинските имена на участващите лица. Вместо това на всеки човек се дава идентификационен номер, който се предава през системата заедно с други данни, включително тяхната възраст, раса, пол, видовете градски услуги, до които са имали достъп, и колко често спят в приюти.


За разлика от повечето други системи с изкуствен интелект, които правят окончателните си заключения, без да разкриват стъпките, предприети за достигане до тях, технологията на Лондон може да обясни как и защо е достигнала до оценки за нивото на риска на даден индивид, каза Рос.


Изграждането на системата струва около 14 000 канадски долара ($10 660). Всички тези пари идват от ИТ отдела на града, така че CHAI не отнема ресурси от фронтови услуги за бездомни, като приюти, отбеляза той.


Досега системата е идентифицирала най-малко 88 души в риск от хронична бездомност в град с около 400 000 жители.


Според прогнозите на модела един мъж, който е оставал в приюти, е на възраст над 52 години и няма местно семейство, често е изложен на висок риск да стане хронично бездомник, особено ако е ветеран или от коренното индианско население, каза Ривард.


Докато AI предоставя информация за риска, всички решения за последващи действия се вземат от хора.


Използвайки AI, канадски град прогнозира кой може да остане без дом

© Reuters


Компютърни експерти и адвокат по неприкосновеността на личния живот заявиха пред "Ройтерс", че програмата изглежда предприема необходимите стъпки за защита на личната информация на потребителите. Но остават притеснения какво може да се случи с чувствителните данни за уязвимите жители в бъдеще.


Ако например дойде ново управление, което се стреми да намали разходите, тази информация може потенциално да се използва, за да се определи кой използва големи количества ресурси и къде може да се намали финансирането, казва професорът по право в Университета в Отава Тереза Скаса, която изучава AI и неприкосновеността на личния живот.


Розлюк от Mission Services вижда друг проблем.


Прогнозирането кога някой може да стане хронично бездомен е по-малко важно от осигуряването на действителни жилища, каза той. Десетилетия се правят проучвания по въпроса и консенсусът е ясен, каза Розлюк. "Решението на проблема с бездомността е безопасно, адекватно и достъпно жилище ... и осигуряване на подкрепа след това."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK