Задължителните навън маски в Европа - не тотално и заедно с други мерки

Кадърът е от митинг на 18 октомври в памет на убития в Париж учител.

© Associated Press

Кадърът е от митинг на 18 октомври в памет на убития в Париж учител.Една след друга държави в Европа върнаха през октомври задължителното носене на маски на обществени места заради бързо увеличаване на заразените от новия коронавирус. Но този път има разлика от тоталното прилагане на мярката в началото на пандемията през пролетта. Тази разлика е важна за България след новината от вторник, че от 22 октомври (четвъртък) носенето на маски навън отново ще бъде задължително.


В Европа новата практика е, че такава мярка рядко е за цялата територия на страната и подходът е много по-гъвкав - според ситуацията в населеното място (особено ако то е голям град) или района.


Винаги ходът с маските е комбиниран с други ограничения като затварянето на места с повече хора - заведения, фитнеси, кина и театри, училища и университети. Една от първите съпровождащи мерки е и рязко ограничаване броя на хората, които се събират дори у дома с приятели.
Здравните специалисти, учените и регулаторите също станаха доста по-детайлни в обясненията и инструкциите.


Властите разбраха, че има хора или цели квартали, при които не може да се разчита на самосъзнание и дисциплината трябва да се налага с по-твърда ръка. Но повсеместнен контрол е невъзможен и на останалата част от населението се обяснява приблизително по този начин: маските са задължителни навън, но ако не може да се поддържа дистанция от 2 до 5 метра според обстановката. Иначе казано, няма нужда човек да е с маска, ако по улицата няма никой на 50-100 метра, но наближи ли автобусна спирка или пазар, веднага трябва да я постави.


Задължителните навън маски в Европа - не тотално и заедно с други мерки

© Reuters


Италия, където тази мярка в момента е в един от най-строгите варианти, инструктира населението да носи маски и у дома в присъствието на някой, който не е от семейството. Подобни мерки обявиха и испанците за Мадрид.


Навсякъде е сложно с желаещите да пушат или пият и затова едните биват инструктирани да го правят на по-голяма дистанция, а за другите просто се налага пределен час за продажба на напитки или се затварят изцяло заведенията, най-вече тези, пред които се събират хора на сладки приказки и пийване. В по-засегнатите райони се позволява сервиране на храна само на открито, на минувачи и за домашни поръчки. Но и ясно се казва, че мярката ще бъде ревизирана в следващите 14 дни и може да бъде отменена преди това.


Задължителните навън маски в Европа - не тотално и заедно с други мерки

© Reuters


Също в Италия има пример за това как се прави разлика между професионалния и аматьорския спорт - вторият е забранен, ако не е дело на легитимни асоциации, подписали се под протоколи за COVID сигурност. Училищата са отворени, но няма извънкласни занимания, екскурзии, пътувания или размяна на визити с други учебни заведения. Разбира се, ако ситуацията се влоши, всички затварят и минават на онлайн обучение, както стана в Словения.


Австрия, която се опитва да започне зимния туристически сезон, има инструкции за маски като за обществения транспорт - задължителни са в кабинковите лифтове, в които пътниците стоят поне на 1 метър.

 • Само през октомври в Европа решиха:
  • В Букурещ е задължително носенето на маски на всички открити обществени места, след като заразените за две седмици надхвърлиха 3 на 1000, но след 2 седмици ще има ревизия на тази мярка. От 15 май в цялата страна маските трябва да се носят в обществения транспорт, закритите обществени места и на обекти с повече хора като пазари и автогари. В Сърбия от петък маските са задължителни навсякъде извън дома и в Белград се спира събирането на много хора. Словакия е пред въвеждане на задължителни маски на открито. В Чехия ги въведоха на 20 октомври.

Според Еврвопейския център за предотвратяване и контрол на заболяванията (ECDC) на населението трябва да се обяснява търпеливо и подходящо, за да разбере значението от носенето на лични предпазни средства, както и да ги носи правилно. Употребата на маски е препоръчителна на закрити (т.е. от типа на супермаркети, магазини и обществен транспорт) и открити места с много хора. В допълнение, казват от ECDC, маските настойчиво трябва да се препоръчват на групите в риск от развиване на сериозни усложнения след заразяване (т.е. възрастни и с вече налични здравословни проблеми), както и на онези, чиято професия ги изправя лице в лице с населението в ситуация на продължаващо разпространение на заразата.


Тук от ECDC правят важно уточнение - маските (препоръчително е да са медицински, а не ушити у дома) са само допълнение към мерки като спазване на дистанция, миене на ръцете, избягване докосването на носа, лицето, очите и трябва да се носят задължително, когато не може да се поддържа разстояние от другите хора.


Има ли ефект от маските


Този спор не стихва по медии, социални мрежи и разговори, но учените и регулаторите са приели ясна позиция. Тя е, че маските помагат носителите на COVID-19, включително тези без симптоми или които още не са проявили симптоми, да не го предадат на останалите, казват от американския Център за предотвратяване и борба със заразните заболявания (CDC).


Маските е най-вероятно да намалят разпространението на COVID-19, когато се носят масово от хората на обществени места. Това средство помага особено активно за защита на групите в риск да развият тежки заболявания заради коронавируса, както и на служителите по места с пряк контакт с населението като летища, пристанища, автогари и жп. гари...)


От агенции като CDC опитват да улеснят прилагането на подобни задължения не само като инструктират как да действат служители и да извеждат или не допускат хора без маски, но и при кого да се правят изключения. Такова е например уточнението да не се слага маска на бебета (под 2 години) и по принцип на деца под 12 години (в САЩ), на хора с медицинска препоръка да не носят маски, на такива с психически проблем, която се влошава при опита да се постави маска, при глухи, за които е важно да виджат движението на устните на другия човек и т.н.

Задължителните навън маски в Европа - не тотално и заедно с други мерки

© Reuters


Повече по темата за налагане на мярката в България - тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 920 Разстроено

  Да видим кои нарушители ще бъдат глобявани и тогава ще си проличи, защо е тая мярка. Аз предполагам, че ще се глобява най-вече протеста, за да се разцепи на маскъри и анти-маскъри 😉. А по стадионите няма да се глобява ... те така ..., ама дано да бъркам.

 2. 2 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Като прочетеш заглавието, разбираш че се искат още мерки, не само маски.

  Така, нека кажа как се наказва мрънкането в казармата. Понеже доста народ я е скатал.
  Пример 1:
  - Много ни е студена водата. Не можем да се бръснем.
  - Всички ще ходите с манерки, за да си я стопляте.
  - Ама тия манерки са стари. Не се затварят капачките и водата ни мокри.
  - .....

  Пример 2:
  - Няма къде да сядаме като пушим!
  - Я сега пренесете всички тия релси и една от тях вземете за пейка

  Пример 3:
  - Защо ходите с ръце в джобовете?
  - Защото ни е студено на ръцете.
  -Зашийте си джобовете.

  И така. Кой разбрал, разбрал.

  The best way to predict the future is to invent it.
 3. 3 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1744 Неутрално

  Общо взето всички държави като овце налагат тъпи мерки бег грам мисъл. Това че най-маскираните са най зле никой не го вълнува, дайте да налагаме маски. И какъв е тоя научен консенсус за ползата от масконосенето като във всяка държава специалисти масово се изказват ме носенето на маски навсякъде е пълна глупост. Или каквото налага мейнстрийма става вече научен консенсус? Дневник пък разбираш ли загатват че трябвало още мерки, това остава, да почнат и да затварят това онова, тия наистина са решили да докарат хората до просешка тояга.

 4. 4 Профил на philipeto
  philipeto
  Рейтинг: 221 Любопитно
 5. 5 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#2] от "EU defender":

  Няма да нося маска на открито, най-много да си сложа една кърпа и да я нося на врата.
  С белодробно заболяване съм и от влакната на еднократните маски ми става зле.
  Дори мисля да помоля ГП-то да ми напише една препоръка, да се въздържам от носене на маска по здравословни причини.

 6. 6 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3732 Весело

  Аааа, не! Искам равноправие! И тези в заведенията с маски! Да си пият питиета със сламки, а яденето - в къщи!😀

 7. 7 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 648 Неутрално

  А, и Ковид - идиотите от НОЩ твърдо ме убедиха да гласувам за Слави Трифонов. И без това никой в тая власт ( според делата им ) не знае какво прави, поне шоу да има в Парламента.

 8. 8 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 648 Неутрално

  А, и Ковид - идиотите от НОЩ твърдо ме убедиха да гласувам за Слави Трифонов. И без това никой в тая власт ( според делата им ) не знае какво прави, поне шоу да има в Парламента.

 9. 9 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 648 Неутрално

  А, и Ковид - идиотите от НОЩ твърдо ме убедиха да гласувам за Слави Трифонов. И без това никой в тая власт ( според делата им ) не знае какво прави, поне шоу да има в Парламента.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  На мен вчера познат ми обясняваше за пореден път, че всичко с вируса било лъжа и измама. Бил против носенето на маски в магазините. Човекът е богат, не е от "низините". В България са доста такива хора дето смятат че няма въобще никакъв вирус и всичко е измислица.

  ДБ=БКП
 12. 12 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Мрънкащите "мъже" очевидно не са ходили в казармата. Та нека им разкажа как се действа там, с тези които мрънкат, хленчат и се оплакват.

  Пример 1:
  - Много е студена водата и не можем да се бръснем.
  - Носете си тези манерки на колана. Да ви се стопля.
  - Ама те са стари и през капачките излиза вода. И ни мокри.
  - .....

  Пример 2:
  - Нямаме къде да седим, като пушим.
  - Я вземете пренесете тези 200 релси. Едната си я оставете, да сядате на нея.

  Пример 3:
  - Защо ходите с ръце в джобовете?
  - Защото ни е студено на ръцете
  - Зашийте си джобовете!

  Та така.

  The best way to predict the future is to invent it.
 13. 13 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 701 Неутрално

  На мен вчера познат ми обясняваше за пореден път, че всичко с вируса било лъжа и измама. Бил против носенето на маски в магазините. Човекът е богат, не е от "низините". В България са доста такива хора дето смятат че няма въобще никакъв вирус и всичко е измислица.
  —цитат от коментар 11 на anonim440


  И са русофили.

  The best way to predict the future is to invent it.
 14. 14 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2121 Неутрално

  Носенето на маски на открито е директен тормоз на българите от разпадащата се централна власт!
  Тази мярка, колкото и логична да изглежда в очите на някои, ще предизвика нова вълна от отвращение към върхушката на герб!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 15. 15 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  поредните пълни глупости и в Европа както и у нас. Цяло лято нямяше маски, хората бяха на почивки, имаше събирания и броя заразени беше много по-малък.
  Всичко това се прави с цел да се имитират някак мерки и да не се признае абсолютният провал на здравните системи и медицината

 16. 16 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2121 Неутрално

  Да видим кои нарушители ще бъдат глобявани и тогава ще си проличи, защо е тая мярка...
  —цитат от коментар 1 на Zippie


  Смятам да изпълня заръките дадени на Протеста, а не тези на властта!
  Няма да нося маска на открито и приканвам всички да бойкотират това разпореждане дошло от върхушката на герб!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Смятам да изпълня заръките дадени на Протеста, а не тези на властта!
  Няма да нося маска на открито и приканвам всички да бойкотират това разпореждане дошло от върхушката на герб!
  —цитат от коментар 16 на Рим


  Такива като теб в неделя протестираха в Прага. Разгониха ги с водни струи и със сълзотворен газ.
  Но ти ще си носиш маската. Без мрънкане.

  The best way to predict the future is to invent it.
 19. 19 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Спокойно - милиционерите ги е яд, че са ги пропуснали с 30% увеличение на заплатите, ще протестират и нарочно няма да контролират масконосенето ( над и под носа) 😁

 20. 20 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1679 Весело

  До коментар [#17] от "EU defender":

  Я иди да сложиш маските на циганите в маалата, да те видим колко си смел, трол нещастен! 🤣

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 21. 21 Профил на Danail Mindov
  Danail Mindov
  Рейтинг: 44 Неутрално

  Това е нов начин на РЕПРЕСИЯ всички знаят че няма полза от носенето на маски но те ги инструктира да Носят и в къщи такива. Това е психически тормоз "колко ли трябва да си загрижен за някой" то е ясно утре ще кажат че е най безопасно под земята. Народе Събуди се ти сам се давиш. Спри Телевизора и помисли със собствената си глава.

 22. 22 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2121 Неутрално

  Аааа, не! Искам равноправие! И тези в заведенията с маски! Да си пият питиета със сламки, а яденето - в къщи!😀
  —цитат от коментар 6 на Vlado Nikolov


  Идеята на властта за задължително носене на маски на открито, ще бъде отменена скоропостижно!
  Това ще стане поради простата причина, че върхушката на герб се интересува единствено от властта и всички дейности, които застрашават срутващото се доверие в тази власт ще бъдат игнорирани.
  Да задължиш един човек когато е сам на открито или в парка да носи маска си е стопроцентов автогол...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 23. 23 Профил на Чоко и Боко
  Чоко и Боко
  Рейтинг: 540 Любопитно

  А в парковете от кога не можем да ходим?

  Съвсем скоро ще се наиграе герберската/дс паплач.

  Левски до Каравелов: Дочувам, че сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“
 24. 24 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 881 Неутрално

  До коментар [#11] от "anonim440":

  Не само в България. Когато човек се чувства застрашен и то от невидим с просто око враг, той е склонен да неглижира опасността. И без това доверието в политици и медии в планетарен мащаб е под въпрос, но те допринесоха с отчасти неадекватни и противоречиви действия и публикации за възникването на масова психоза сред населението.
  И поради това съзнанието ни отказва да приеме, че има реална опасност.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 25. 25 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 881 Неутрално

  До коментар [#22] от "Рим":

  Римски, чети ги тия статии чат пат ве чиляк.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 26. 26 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 881 Неутрално

  До коментар [#20] от "Хриси":

  Като гушнат букета няколко десетки от едно гето, сами ще се молят за маски.
  Иначе не е зле жандармерия да охранява този етнос от доста невежи и примитивни хора.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 27. 27 Профил на nassaux
  nassaux
  Рейтинг: 678 Неутрално

  До коментар [#2] от "EU defender":

  Мамин златен, сега вече всичко си дойде на мястото... олигофрен :)

 28. 28 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  Да носиш маска навън ми изглежда съвсем идиотско и според мен и в другте страни и у нас, се опитват да имитират дейност и някакви мерки, а кервана си върви.

 29. 29 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  Още нещо м прави впечатление - в Индия има много заразени, а в Китай няма и при тях всичко е ОК.
  Що не вземат да направят другаря Си шеф на СЗО, та белким оправи целокупния свят.
  Може да се окаже, че без ККП и той не може да пребори пандемията.

 30. 30 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Фактически досега у нас имаше най либералните мерки в Европа, дори в Швеция е по строго. Най строги мерки имаше в Русия, но и там те не проработиха, сега са повече заразените, а и смъртността е по голяма, също като у нас. В Евросъюза поне смъртността засега е по ниска от пролетта

 31. 31 Профил на iceland
  iceland
  Рейтинг: 69 Неутрално

  До коментар [#27] от "nassaux":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 32. 32 Профил на nniikkii
  nniikkii
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Пак ли завъртате плочата „Маските са, за да мълчите"????

 33. 33 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  Няма да нося маска

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7293 Неутрално

  До коментар [#7] от "Vassil Stoychev":

  То и сега има шоу. И докога така?

 35. 35 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  Като прочетеш заглавието, разбираш че се искат още мерки, не само маски.Така, нека кажа как се наказва мрънкането в казармата. Понеже доста народ я е скатал. Пример 1: - Много ни е студена водата. Не можем да се бръснем. - Всички ще ходите с манерки, за да си я стопляте. - Ама тия манерки са стари. Не се затварят капачките и водата ни мокри.- .....Пример 2:- Няма къде да сядаме като пушим! - Я сега пренесете всички тия релси и една от тях вземете за пейкаПример 3:- Защо ходите с ръце в джобовете?- Защото ни е студено на ръцете.-Зашийте си джобовете.И така. Кой разбрал, разбрал.
  —цитат от коментар 2 на EU defender


  Който е давал такива обяснения,на войнишки жаргон"ръсил мозък" в казармата ,а и в подобна ситуация е постъпвал идиотски и специално в казармата стратегията беше когато началник гледа се изпълняваха или поне се даваше видимост ,че се изпълняват всякакви малоумни нареждания,когато не гледат нищо не се спазва,всичко е оптимизирано спрямо контрола,оръжието и техниката се чстят и подържат само в частта,която се проверява,усвоява се само това,което се оценява .И с маските ще стане така,ще се поставят ,като се види полицай ,никой ,хората ще гледат заполицаи,а не колко хора са се наоколо и колко са близо.
  Има и друго,НП подлежат на оспорване,глобите после на събиране,т.е непълнолетните и малолетните реално са неотговорни,тезибез секвестируеми доходи и имущество също,
  И да,мрънкането е безполезно,явния протест също,за такива идиотии има други технологии за сдържане и възпиране и ако не ме спре мързела ми,ще приложа някои.

 36. 36 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  Като прочетеш заглавието, разбираш че се искат още мерки, не само маски.Така, нека кажа как се наказва мрънкането в казармата. Понеже доста народ я е скатал. Пример 1: - Много ни е студена водата. Не можем да се бръснем. - Всички ще ходите с манерки, за да си я стопляте. - Ама тия манерки са стари. Не се затварят капачките и водата ни мокри.- .....Пример 2:- Няма къде да сядаме като пушим! - Я сега пренесете всички тия релси и една от тях вземете за пейкаПример 3:- Защо ходите с ръце в джобовете?- Защото ни е студено на ръцете.-Зашийте си джобовете.И така. Кой разбрал, разбрал.
  —цитат от коментар 2 на EU defender


  Който е давал такива обяснения,на войнишки жаргон"ръсил мозък" в казармата ,а и в подобна ситуация е постъпвал идиотски и специално в казармата стратегията беше когато началник гледа се изпълняваха или поне се даваше видимост ,че се изпълняват всякакви малоумни нареждания,когато не гледат нищо не се спазва,всичко е оптимизирано спрямо контрола,оръжието и техниката се чстят и подържат само в частта,която се проверява,усвоява се само това,което се оценява .И с маските ще стане така,ще се поставят ,като се види полицай ,никой ,хората ще гледат заполицаи,а не колко хора са се наоколо и колко са близо.
  Има и друго,НП подлежат на оспорване,глобите после на събиране,т.е непълнолетните и малолетните реално са неотговорни,тезибез секвестируеми доходи и имущество също,
  И да,мрънкането е безполезно,явния протест също,за такива идиотии има други технологии за сдържане и възпиране и ако не ме спре мързела ми,ще приложа някои.

 37. 37 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  Като прочетеш заглавието, разбираш че се искат още мерки, не само маски.Така, нека кажа как се наказва мрънкането в казармата. Понеже доста народ я е скатал. Пример 1: - Много ни е студена водата. Не можем да се бръснем. - Всички ще ходите с манерки, за да си я стопляте. - Ама тия манерки са стари. Не се затварят капачките и водата ни мокри.- .....Пример 2:- Няма къде да сядаме като пушим! - Я сега пренесете всички тия релси и една от тях вземете за пейкаПример 3:- Защо ходите с ръце в джобовете?- Защото ни е студено на ръцете.-Зашийте си джобовете.И така. Кой разбрал, разбрал.
  —цитат от коментар 2 на EU defender


  Който е давал такива обяснения,на войнишки жаргон"ръсил мозък" в казармата ,а и в подобна ситуация е постъпвал идиотски и специално в казармата стратегията беше когато началник гледа се изпълняваха или поне се даваше видимост ,че се изпълняват всякакви малоумни нареждания,когато не гледат нищо не се спазва,всичко е оптимизирано спрямо контрола,оръжието и техниката се чстят и подържат само в частта,която се проверява,усвоява се само това,което се оценява .И с маските ще стане така,ще се поставят ,като се види полицай ,никой ,хората ще гледат заполицаи,а не колко хора са се наоколо и колко са близо.
  Има и друго,НП подлежат на оспорване,глобите после на събиране,т.е непълнолетните и малолетните реално са неотговорни,тезибез секвестируеми доходи и имущество също,
  И да,мрънкането е безполезно,явния протест също,за такива идиотии има други технологии за сдържане и възпиране и ако не ме спре мързела ми,ще приложа някои.

 38. 38 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  Носенето на намордници особено на открито е тотална ковидиотия.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 39. 39 Профил на Henry
  Henry
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Не мрънкай, а слагай маската. Да не ти я сложа аз.
  —цитат от коментар 17 на EU defender

  Аре да видим как ще стане?

  Ти ако искаш се барикадирай в мазето. Аз маска не съм носил и няма да нося. И сега си влизам в магазини без маска и утре ще правя същото.

  Социалните придобивки, разпределяни с незначително или без никакво съобразяване с положените усилия, поощряваха беззаконието, улесняваха разпадането на семейството и заместваха осъзнатия полезен труд и самоупование с порочно подстрекаване към безделие и мошеничество. Маргарет Тачър
 40. 40 Профил на ART
  ART
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Не мисля, че маската ще ме предпази. Нося я от уважение към другите.

  Все пак, за да не е безмислено носенето, капвам малка капка етерично масло с антивирусно действие. Чаено дърво дърво например. Има и много други с подобно действие.

  Слабото място на вируса е, че много лесно може да бъде убит с най-елементарно дизинфекционно средство. Чаеното дърво е двадесет пъти по мощен дезинфектор от фенола. Неговите изпарения убиват вирусите и това е научно доказано.

 41. 41 Профил на Born
  Born
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#18:"EU defender"][/quote]

  Даваш ми за пример Чехия на Бабиш. Общото между двамата с Борисов е че са напълно некомпетентни, не знаят какво да правят и имитират някакви мерки, само за да покажат пред стадото че уж контролират ситуацията. Добре, аз пък ти казвам, че включително и заради това тези двамата са вече пътници..До пролет няма да ги има! Ако ще и после съветско да става! Драйфа ми се от такива "защитници" на Европа като тях двамата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK