САЩ обвиниха "Гугъл" в незаконен монопол в търсенето и онлайн рекламата

САЩ обвиниха "Гугъл" в незаконен монопол в търсенето и онлайн рекламата

© ReutersПравителството на САЩ повдигна обвинение срещу "Гугъл", обвинявайки компанията в нарушаване на законите за конкуренцията, за да запази монопола си върху търсенето в интернет и онлайн рекламата. Това е най-голямото предизвикателство за силата и влиянието на големите технологични компании от десетилетия насам, коментират световните медии.


Съдебният иск на Министерството на правосъдието може да доведе до разпадане или принудително разделяне на емблематичната компания, която се е превърнала почти в синоним на интернет и има централна роля в ежедневния живот на милиарди хора по света.


Подобен изход обаче далеч не е сигурен и вероятно делото ще отнеме години.
Съдебният иск е първият път, в който САЩ предприемат действия срещу голяма технологична компания, откакто през 1998 г. "Майкрософт" (Microsoft Corp) беше съдена за антиконкурентни практики, напомня "Ройтерс". Споразумението остави компанията непокътната, но предишно подобно дело - през 1974 г. срещу AT&T - доведе до разпадането на Bell Systems.


Към жалбата на федералното правителство срещу "Алфабет" (Alphabet Inc - компанията - майка на "Гъгул"), в която се твърди, че интернет гигантът е действал незаконно, за да запази позицията си в търсенето и рекламата, се присъединиха 11 щата. "При липса на съдебно действие "Гугъл" ще продължи да изпълнява антиконкурентната си стратегия, като осакатява конкурентния процес, намалява избора на потребителите и задушава иновациите", се казва в иска.


Правителството заяви, че "Гугъл" има почти 90% от всички общи заявки за търсене в САЩ и почти 95% от търсенията от мобилни устройства.


Министърът на правосъдието и главен прокурор Уилям Бар заяви, че неговите следователи са установили, че "Гугъл" не се конкурира по качеството на резултатите от търсенето, а вместо това е купила успеха си чрез плащания към производителите на мобилни телефони и други.


"Крайният резултат е, че никой не може реалистично да оспори господството на "Гугъл" в търсенето и рекламите в търсачката", каза Бар.


За момента не е ясно дали министерството ще се стреми да раздели компанията на няколко части. В иска се казва, че ще търси "структурно облекчение, необходимо за излекуването на всяка антиконкурентна вреда". "Структурно облекчение" в подобни дела обикновено означава продажба на активи, коментира "Ройтерс".


"Гъгул" нарече съдебния иск "дълбоко опорочен", като добави, че хората "използват "Гугъл", защото искат - не защото са принудени или защото не могат да намерят алтернативи".


Главният прокурор Уилям Бар и президнтът на САЩ Доналд Тръмп по време на дискусия с щатски прокурори за социалните мрежи в Белия дом.

© Reuters

Главният прокурор Уилям Бар и президнтът на САЩ Доналд Тръмп по време на дискусия с щатски прокурори за социалните мрежи в Белия дом.


Инвеститорите не се разтревожиха особено от новината за съдебния процес, като акциите на "Алфабет" се покачиха с 1.9% до 1 563.51 долара във вторник следобед.


"Това е все едно да си сложите пословичната качулка, след като дъждът отдавна ви е измокрил", каза Нийл Кемплинг, ръководител за тех медии и телекомуникационни изследвания в Mirabaud Securities в Лондон, който добави, че компанията вече е инвестирала милиарди долари в инфраструктура, технологии и талант. "Не можете просто да обърнете десетилетие на значителен напредък."


Празен политически жест


Федералният иск във вторник бележи рядък момент на съгласие между администрацията на Тръмп и прогресивните демократи. Американският сенатор Елизабет Уорън написа в "Туитър" на 10 септември, използвайки хаштага #BreakUpBigTech, че иска "бързи, агресивни действия".


Идващ броени дни преди президентските избори в САЩ, времето на подаване на иска може да се разглежда като политически жест, тъй като изпълнява обещанието, дадено от президента Доналд Тръмп на неговите привърженици, да принуди някои компании да отговарят за предполагаемаат цензура на консервативни мнения.


Републиканците често се оплакват, че социалните мрежи, включително "Гугъл", предприемат действия за намаляване на разпространението на консервативни гледни точки на техните платформи. Настоящият иск може да се разглежда като опит да се използват антимонополните закони, за да принудят компаниите да спрат тези предполагаеми ограничения.


Искът посочва милиарди долари, които "Гугъл" плаща на производителите на смартфони като "Епъл", "Самсунг" и други, за да направят търсачката на компанията основна по подразбиране на техните устройства.


САЩ обвиниха "Гугъл" в незаконен монопол в търсенето и онлайн рекламата

© Reuters


Това означава, че конкурентните търсачки никога не получават необходимия им мащаб, за да подобрят своите алгоритми и да растат, се казва в жалбата.


За момента "Гугъл" успешно защитава печалбата си от мобилната операционна система "Андроид", която е официално с отворен код, но компаниите, които я променят, не могат да участват в изгодни споразумения за споделяне на приходите.


Разследващите от Министерството на правосъдието казват, че вътрешният анализ на "Гугъл" за тези споразумения установява, че само 1% от приходите от търсене чрез "Андроид" в световен мащаб са изложени на риск да бъдат загубени за конкурентите.


Други искове


Всичките 11 щата, които се присъединиха към делото, имат главни прокурори републиканци.


Очаква се още съдебни дела, тъй като са в ход разследвания за по-широкия бизнес на "Гугъл". Очаква се група щатски прокурори, водени от Тексас, да заведат отделно дело, фокусирано върху дигиталната реклама, още през ноември, докато група, ръководена от Колорадо, обмисля по-обширно дело срещу компанията.


САЩ обвиниха "Гугъл" в незаконен монопол в търсенето и онлайн рекламата

© Reuters


Делото идва повече от година след като Министерството на правосъдието и Федералната търговска комисия (FTC) започнаха антитръстови разследвания срещу четири големи технологични компании: "Амазон", "Епъл", "Фейсбук" и "Гугъл".


Преди седем години FTC започна антитръстова проверка на "Гугъл" заради предполагаеми пристрастия в търсенето, благоприятстващи продукти на компанията, наред с други проблеми. Проверката завърши със споразумение.


"Гугъл" е изправена пред подобни правни предизвикателства в Европа.


Европейският съюз глоби компанията с 1.7 млрд. долара през 2019 г. за възпиране на уебсайтове от използването на конкуренти за намиране на рекламодатели; 2.6 млрд. долара през 2017 г. за фаворизиране на собствения бизнес за пазаруване в търсачката и 4.9 млрд. долара през 2018 г. за блокиране на конкуренти в "Андроид".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK