ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

Заради "македонския език" България единствена блокира договор на Скопие с Фронтекс (обновена)

Западнобалканският маршрут бе основна точка за влизане на над 1 млн. предимно близкоизточни мигранти през 2015 г., прекроили политическия пейзаж в Европа.

© Associated Press

Западнобалканският маршрут бе основна точка за влизане на над 1 млн. предимно близкоизточни мигранти през 2015 г., прекроили политическия пейзаж в Европа.България е единствената държава, която блокира подписването на важно споразумение за управление на границите между Северна Македония и европейската служба за охрана Фронтекс и проблемът е в начина, по който югозападната съседка обозначава езика си.


Това потвърди за "Дневник" говорител на Европейската комисия. Става дума за споразумение, работата по което е започната от Фронтекс през юли 2018 г. и което позволява на Европейската служба за гранична и брегова охрана да извършва общи операции и да разполага свои екипи в гранични на ЕС региони за справяне с нелегалната миграция ("особено с внезапните промени в миграционните потоци") и трансграничната престъпност и при нужда да оказва техническо и оперативно съдействие на националните гранични сили.


"Дневник" изпрати запитване до Комисията след публикация на агенция МИА (платена на сайта на агенцията, но достъпна в други издания), според която България не дава съгласието си за споразумението. Държавната македонска агенция цитира еврокомисаря за вътрешни работи Илва Йохансон, според която комисията е в контакт с българската страна, "за да се намери решение".


Защо споразумението е важно
В тази публикация се казва, че дипломатически източници подчертавата по-големия напредък на Албания и Черна гора - споразумението с Тирана е финализирано, а това с Черна гора върви по добър път.


Всъщност с Черна гора, както и със Сърбия, такива споразумения вече са сключени, както следва от прессъобщение на Европейския съвет от май тази година, а черногорското е в сила от 1 юли. Документът, подписан с Албания, действа от май 2019, когато Фронтекс осъществява първата си съвместна операция на територията на съседна на ЕС държава, която не е в блока.


Това е важно, тъй като Западнобалканският маршрут бе основна точка за влизане на над 1 млн. мигранти през 2015 г., прекроили политическия пейзаж в Европа, а Северна Македония и Сърбия бяха важна брънка от веригата в началото; Черна гора стана част от пътя на мигрантите малко по-късно. По сходен документ се работи с Босна и Херцеговина, а с това Фронтекс би имала гранични споразумения с всички държави от ЕС по протежение на Западнобалканския маршрут.


Втора спорна тема на България и Северна Македония


МИА не уточнява, че проблемът е в употребата на термина "македонски език". Именно той се споменава от комисията, без да се съобщават обаче подробности.


"Двустранният спор на България заради споменаването на македонския език е действително единственото оставащо препятствие пред подписването на споразумението."


Европейската комисия

За утре е насрочена видеоконференция в областта на правосъдието и вътрешните работи, която събира ЕС и Западните Балкани - инициатива на германското председателство с участието на еврокомисаря за правосъдието Дидие Рейндерс и еврокомисаря за вътрешни работи Илва Йохансон.


Това е втора тема, по която България става пречка за Северна Македония на европейско ниво. Първата е началото на преговорите на Скопие с ЕС, обвързано с напредък по спорни въпроси от историята, употребата на израза "македонски език" и теми като наличието на македонско малцинство, което Северна Македония има задължение да не насърчава и отстоява според Договора за добросъседство. В Рамковата позиция на България, приета за преговорите със Северна Македония миналата година, се иска страната да се въздържа от употребата на израза "македонски език", чието съществуване София не признава.


Основното искане, което София повтаря пред Скопие заедно с няколко други, е придържането към Договора за добросъседство. Макар позицията на България за македонския език да е известна и непроменена от години обаче, тя не е част от договора. В последните дни властите в Северна Македония използват различни поводи да подчертаят, че отказът от изрази като "македонски народ" и "македонски език" е невъзможен.


МВнР: България подкрепя финализирането


По-късно пресцентърът на Министерството на вътрешните работи отговори на "Дневник", че България подкрепя финализирането на споразуменията "с държавите от Западните Балкани, включително с Република Северна Македония."


Същевременно "условие за подписване на утвърдения проект на Споразумение е актуализираният текст да не съдържа клаузи, които биха влезли в противоречие с двустранните договорености между Република България и Република Северна Македония, в т.ч. Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, подписан на 1 август 2017 г.," продължава отговорът.


"Българската страна е заявила многократно пред съответните работни органи на ЕС своята позиция по въпроса и е направила съответни конструктивни компромисни предложения, които да позволят бързо финализиране на процеса по сключване на споразумението между ЕС и Република Северна Македония."


"Дневник" изпрати запитване и до Фронтекс, което няма отговор от нито една от институциите от вчера до публикуването на този текст.


Тази публикация е допълнена в 10:21 ч. на 22 октомври, за да отрази позицията на Министерството на външните работи, изпратена до "Дневник".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK