За пръв път Арктика още не е започнала да замръзва, алармираха учени

Морето Лаптеви, заснето на 29 септември 2019 г. от полярната експедиция MOSAiC

© Alfred-Wegener-Institut/Esther Horvath

Морето Лаптеви, заснето на 29 септември 2019 г. от полярната експедиция MOSAiCЗа пръв път, откакто се записват подробни данни, основният източник на арктически морски лед в Сибир още не е започнал да замръзва в края на октомври.


Забавеното годишно замръзване в морето Лаптеви е причинено от продължителното топло време в Северна Русия и проникването на топли атлантически води, казват климатолози, които предупреждават за възможни последици от това в полярния регион.


Температурите на океана в района наскоро се изкачиха на повече от 5°С над средното след рекордната гореща вълна и необичайния спад на морския лед от миналата зима насам.
Задържаната топлина отнема много време, за да се разсее в атмосферата, дори по това време на годината, когато слънцето се показва над хоризонта за малко повече от час или два всеки ден.


Графиките на обхвата на морския лед в морето Лаптеви, които обикновено показват редовен сезонен ръст, изглеждат плоски. В резултат на това в Арктика има рекордно количество открито море.


"Липсата на замръзване досега тази есен е безпрецедентна в сибирския арктически регион", каза Захари Лейб, климатолог от Университета в Колорадо. Той казва, че това е в съответствие с очакваното въздействие на изменението на климата, предизвикано от човека.


Нива на леденета покривка в морето Лаптеви

© Zachary Labe

Нива на леденета покривка в морето Лаптеви


"2020 г. е поредната година, която е в съответствие с бързо променящата се Арктика. Без системно намаляване на парниковите газове вероятността за първото ни "безледено" лято ще продължи да се увеличава до средата на XXI век", заяви той пред в. "Гардиън".


Тази година появяването на гореща вълна в Сибир е било поне 600 пъти по-вероятно заради емисиите от индустрията и селското стопанство според публикувано през лятото проучване.


По-високата температура на въздуха не е единственият фактор, забавящ образуването на лед. Изменението на климата също изтласква по-топли атлантически течения към Арктика и нарушава обичайната стратификация между топлите дълбоки води и хладната повърхност. Това също затруднява образуването на лед.


"Това е поредица от много ниски нива на ледена покривка. Последните 14 години, от 2007 г. до 2020 г., са най-ниските 14 години, откакто наблюдаваме положението със сателити, започвайки през 1979 г.", каза Уолт Майер, старши изследовател в Националния център за данни за сняг и лед в САЩ. Той каза, че голяма част от стария лед в Арктика сега изчезва, оставайки по-тънък сезонен лед. Като цяло средната дебелина е наполовина по-голяма от тази през 1980-те.


Тенденцията към спад вероятно ще продължи, докато Арктика не види първото лято без лед, каза Майер. Данните и моделите предполагат, че това ще се случи между 2030 г. и 2050 г. "Въпросът е кога, а не дали", добави той.


За пръв път Арктика още не е започнала да замръзва, алармираха учени

© Alfred-Wegener-Institut/Esther Horvath


Учените са загрижени, че забавеното ледообразуване може да засили обратната връзка, която да ускори топенето на ледената шапка. Вече е добре известно, че по-малка ледена покривка означава по-малко бяла площ, която да отразява слънчевата топлина обратно в Космоса. Но това не е единствената причина Арктика да се затопля повече от два пъти по-бързо от средното за света.


Морето на Лаптеви е известно като "родното място на леда", който се образува по крайбрежието там в началото на зимата, след което се разпростира на запад, пренасяйки хранителни вещества през Арктика, преди да се разпадне през пролетта в пролива Фрам между Гренландия и Шпицберген. Ако ледът се образува късно, той ще бъде по-тънък и по този начин е по-вероятно да се стопи, преди да достигне пролива Фрам. Това може да означава по-малко хранителни вещества за арктическия планктон, който след това ще има намален капацитет да изтегля въглероден диоксид от атмосферата.


По-голяма площ море без лед също означава повече турбуленция в горния слой на Арктическия океан, който извлича повече топла вода от дълбините.


Д-р Стефан Хендрикс, специалист по физика на морския лед в института "Алфред Вегенер", заяви, че тенденциите за морския лед са мрачни, но не са изненадващи. "Това е повече разочароващо, отколкото шокиращо. Това се прогнозира от дълго време, но има малко съществен отговор от страна на вземащите решения."

Ключови думи към статията:

Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 786 Неутрално

  Обсега почнаха със световните парникови ефекти и как да затворим въглищните централи и да станем още по бедни защото някой решил че между ледовете в Арктика и ТЕЦ Марица изток има някаква връзка... Ай сиктир от мошеници.

 2. 2 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 573 Весело

  Това са глупости. Тръмпича нали каза, че няма глобално затопляне ... и ковид ;)

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 3. 3 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Земята е на 4,5 милиарда години. За този период е имало милиони затопляния и застудявания, но как да го обясниш на хора в времеви хоризонт от 20-30 години?

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 4. 4 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 786 Неутрално

  До коментар [#3] от "Мизийски":

  Да бе ама им обясняват как като минат да вегетация и температурите ще паднат.. Измамници ни управляват.

 5. 5 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  "Тенденцията към спад вероятно ще продължи, докато Арктика не види първото лято без лед, каза Майер. Данните и моделите предполагат, че това ще се случи между 2030 г. и 2050 г. "Въпросът е кога, а не дали"

  Тая плоча я въртят от 30г. То беше 2000; 2005 после един нобелов лауреат ни каза, че 2013 нямало да е останал лед на Северния полюс...сега пак отместили датата в близкото бъдеще ама съобщението си остава същото - "Дайте ни пари, че да предотвратим това дето няма да се случи"

 6. 6 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3327 Весело

  Ммммммм.............
  Сега ще се вдигне нивото на морето и Хасково ще има пристанище.
  Гъбаркам се, разбира се, но тази година наистина е доста топла. На 23 октомври обикновено съм пуснал климатика.

  Еретик
 7. 7 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  До коментар [#1] от "Daria ":

  Така е - връзката е само между Марица Изток и давещите се бели мечки - китайските, индийските, турските и пр. ТЕЦове не оказват влияние.

 8. 8 Профил на троло тролев ковидов
  троло тролев ковидов
  Рейтинг: 0 Весело

  Бандата с опорните точки на дилърите на лигнит, мазут и дърва за огрев вече е овършала нивата :)

  като си толкова умен, защо не си богат?
 9. 9 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 627 Весело

  Земята е на 4,5 милиарда години. За този период е имало милиони затопляния и застудявания, но как да го обясниш на хора в времеви хоризонт от 20-30 години?
  —цитат от коментар 3 на Мизийски


  Няма как да обясниш климатичните промени на хора с времеви хоризот 20г, понеже не са го наблюдавали.

 10. 10 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 970 Весело

  Тук преобладават хуманитарите, свикнали да им поднасят "истината" без да разсъждават, а направо да вярват.
  Специално климатологията още не може надеждно да предскаже времето след 10 дни, те седнали да публикуват ХИПОТЕЗИ за след 30-40 години.

  Знанието е сила, информацията - власт
 11. 11 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 870 Любопитно

  Да питам титаните с времеви хоризонт от милиони години колко са се нагласили да живеят.

 12. 12 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  "Вече е добре известно, че по-малка ледена покривка означава по-малко бяла площ, която да отразява слънчевата топлина обратно в Космоса"

  Алармистите удобно пропускат детайла, че по тия ширини от Ноември до Март не огрява слънце - а без него при -25С океана няма какво друго да прави освен да замръзва.

 13. 13 Профил на drumeff
  drumeff
  Рейтинг: 22 Неутрално

  Тук преобладават хуманитарите, свикнали да им поднасят "истината" без да разсъждават, а направо да вярват.Специално климатологията още не може надеждно да предскаже времето след 10 дни, те седнали да публикуват ХИПОТЕЗИ за след 30-40 години.
  —цитат от коментар 10 на pag


  Хайде разсъждавай, ти правиш ли разлика между времето в близката седмица-две и дългосрочен климат? Знаеш ли защо не вярваш на учените или просто искаш да се правиш на интересен и да резонираш с тесногръдата си и страхлива политическа ориентация?

 14. 14 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3327 Весело

  Да питам титаните с времеви хоризонт от милиони години колко са се нагласили да живеят.
  —цитат от коментар 11 на john_3volta


  Ами аз най-много 20 да изкарам. И кво?
  По времето на динозаврите явно е имало затопляне, причинено от неразумни хора с дизели. После неразумните динозаври предизвикали застудяване, фатално за влечугите...

  Еретик
 15. 15 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  Толкова ли е лошо Арктика да е без лед. Това значи, че може да се освободят огромни площи от Сибир, Гренландия и т.н. за засаждане със земеделски култури за изхранване на човечеството.

 16. 16 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Толкова ли е лошо Арктика да е без лед. Това значи, че може да се освободят огромни площи от Сибир, Гренландия и т.н. за засаждане със земеделски култури за изхранване на човечеството.
  —цитат от коментар 15 на Lazarus


  Май География не си учил!

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 17. 17 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Рекордно, колко да е рекордно? Не им ли омръзна да показват СЕЛЕКТИВНИ данни от изтеклите стотина години? Защото в съвсем исторически времена, температурите са бивали с 4 градуса по-високи от тези на 2000-та година. А нивата на СО2 са близо до минимума за възможно съществуване на цялата флора на земята. В геологически мащаби на времето, нивата на СО2 също са бивали много по-високи от сега.
  И вместо да пълнят ефира със затоплистки, левичарски и просто идиотски идеи, редно е, да се заемат най-после с истинските еко-проблеми - изсичане на Екваториални гори при напълно корумпирани режими на разни държави по Екватора. Да се насочат към предотвратяване на притока на пластици към Океаните. И още по-важно - да вземат най-после мерки за опазване на ПЧЕЛИТЕ! Защото без пчелите умираме прави! А пестицидите систематично намаляват броя на пчелите! Затова - изобщо не ги слушайте тия полит-поръчкови пишман учени. Карайте си колите и хич да не ви пука! Но правете и нещо в полза на природата. Аз живея в ЮАР и за изтеклите близо 30 години в къщите с двор които съм имал, включително сегашната, общо съм посадил и са израстнали около 40 дървета, които са над 6 метра, без да броя по-малките и разните там храсти и неща. Сега съм инсталирал кошер, в който рояк се засели на третата седмица. Въпреки че съм малко алергичен към ужилвания, смятам че добре направих. Нямам хабер от понятие от пчели, но не е проблем - винаги можеш да имаш кошери и като дойде време да вземеш от меда, има пчелари с оборудване, които ще го направят. Та, хем правиш добро за природата, хем и малко мед за в къщи - не е зле. Много е важно да се залесява и това променя микроклимата много осезаемо. А тая история с парниковите газове е за едни много, ама много пари, трилиони и рекапитализация на икономиката, но по един изкуствен начин, с държавна намеса - не им вярвайте. Нямам нищо против електро-колите, те са бъдещето, обаче, тяхното идване трябва да се определя от Невидимата Ръка на Свободния Пазар, а не от Евро-директиви или някакви закони.

 18. 18 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1419 Любопитно

  Ето това е картината с леда в Арктика според Датския полярен институт в момента:

  http://polarportal.dk/fileadmin/polarportal/sea/CICE_combine_thick_SM_EN_20201022.png

  а това е от миналата година по същото време:

  http://polarportal.dk/fileadmin/polarportal/sea/CICE_combine_thick_SM_EN_20191023.png

  Вижда се, че леда 2020 дори е малко повече от 2019 и че просто заради ветрове откъм Сибир е изтласкан към Актическа Канада и Аляска. В Дневник обаче не чакайте да прочетете статия "Ледът обхвана рекорно рано о. Бафин и о. Елзмир в Канада" - някак би развалил наратива за безпрецедентното затопляне.

 19. 19 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 627 Весело

  Толкова ли е лошо Арктика да е без лед. Това значи, че може да се освободят огромни площи от Сибир, Гренландия и т.н. за засаждане със земеделски култури за изхранване на човечеството.
  —цитат от коментар 15 на Lazarus


  Лошо,лошо... колко да е лошо ако в цял свят лятото е 30 градуса, а зимата до -10...готено ще е, ама тея пусти географски ширини, казват че при тебе може би ще е мааалко по-топло. Колко да е по-топло 31 градуса най-много

 20. 20 Профил на goshe55
  goshe55
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#15] от "Lazarus":

  И като се стопи целия този лед къде ще отиде водата счоред теб? И какво ще стане с морското равнище?

  "Русия е бензиностанция маскирана като държава!"
 21. 21 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2108 Весело

  До коментар [#3] от "Мизийски":Да бе ама им обясняват как като минат да вегетация и температурите ще паднат.. Измамници ни управляват.
  —цитат от коментар 4 на Daria

  И затова ще ги сменим.

 22. 22 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2809 Неутрално

  Това може да означава по-малко хранителни вещества за арктическия планктон, който след това ще има намален капацитет да изтегля въглероден диоксид от атмосферата."

  Айде спрете се с този диоксид

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 23. 23 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 934 Неутрално

  егати - статията цитира учени и данни, местните тролове обаче се правят на интресни. Да не говорим, че вече промените са видими за всеки с просто око

  това че климата се бил променял от милион години не значи, че тези промени не са заради хората и че трябва спокойно да цапаме, замърсяваме и гледам как планетата се променя

  утре когато сушата тук стане необратима, земеделието невъзможно, а ураганите нормално явление пак сорос и "затоплистите" вероятно ще са ви виновни и ще си разсъждавате на ракийка как това е нормално и ще се оправи след няколко милиона години

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 24. 24 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Ето това е картината с леда в Арктика според Датския полярен институт в момента
  —цитат от коментар 18 на Jazzdevil


  Леда в Арктика се влияе пряко от въздушни и морски течения, а не от глобално затопляне. Във България(примерно) може да се пържиш на 50 градуса, а там да има повече лед от днес.

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално

  Няма лед, но затова пък има вирус. Какво ли ни чака още.

 26. 26 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  За првъв път от 1979 г.!? А преди 1979 г.?

 27. 27 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 815 Неутрално

  До коментар [#3] от "Мизийски":

  "...Земята е на 4,5 милиарда години. За този период е имало милиони затопляния и застудявания, но как да го обясниш на хора в времеви хоризонт от 20-30 години?..."

  Да, и за тези 4,5 милиарда години само няколко хилядни от процента е имало хора, следователно няма нужда да се тревожим, че може да се върнем към нормалността да няма хора!?

 28. 28 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  егати - статията цитира учени и данни, местните тролове обаче се правят на интресни. Да не говорим, че вече промените са видими за всеки с просто окотова че климата се бил променял от милион години не значи, че тези промени не са заради хората и че трябва спокойно да цапаме, замърсяваме и гледам как планетата се променяутре когато сушата тук стане необратима, земеделието невъзможно, а ураганите нормално явление пак сорос и "затоплистите" вероятно ще са ви виновни и ще си разсъждавате на ракийка как това е нормално и ще се оправи след няколко милиона години
  —цитат от коментар 23 на БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани


  Точно така - трябва да следваме нАуката и "учените" и да дадем половината си пари на Гретето за да ни опази от тия катаклизми.

 29. 29 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Да, и за тези 4,5 милиарда години само няколко хилядни от процента е имало хора, следователно няма нужда да се тревожим, че може да се върнем към нормалността да няма хора!?
  —цитат от коментар 27 на Kosta Delev


  Хора може да е нямало ама е имало предшественици на човека и всичките те са се живяли при това доста успешно през тия по-топли времена. Отделно че всички те са се пръквали в тропическа Африка а не в Скандинавия или дори Средиземноморието.

 30. 30 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  Вече 20 години слушам за Арктика как изчезва, пък тя си седи там.

  Но пък дозата апокалиптични новини ми е в кърпа вързана.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 31. 31 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 295 Весело

  Земята е на 4,5 милиарда години. За този период е имало милиони затопляния и застудявания, но как да го обясниш на хора в времеви хоризонт от 20-30 години?
  —цитат от коментар 3 на Мизийски


  А още по-трудно се обяснява това, че Земята може и без хората :)

  Спечелихме битка, но не и войната!
 32. 32 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 295 Весело

  Ммммммм............. Сега ще се вдигне нивото на морето и Хасково ще има пристанище. Гъбаркам се, разбира се, но тази година наистина е доста топла. На 23 октомври обикновено съм пуснал климатика.
  —цитат от коментар 6 на Костадин Иванов


  Нашият живот е прекалено кратък, за да правим изводи за глобални явления.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 33. 33 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3480 Неутрално

  докато разни анти затоплисти остроумничат насам натам гърците пуснаха "оферта" за 50тина милиарда долара на европа и по всичко личи ще си получат плащането, а ние пак ще лапате мухи и ще обясняваме, колко сме умни...

 34. 34 Профил на Сър Джон
  Сър Джон
  Рейтинг: 9 Весело

  Виновникът да се търси сред Тръмп, Путин , Орбан.
  Няма как някой либерал-демократ да има вина.

  "Хубава работа, ама либерална" - организацията на "Да, България" в Столипиново
 35. 35 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2873 Неутрално

  айде на новите газови находища

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 36. 36 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2873 Неутрално

  Според едно проучване, заради затоплянето, земеделските добиви в Европа ще нараснат с от 5 до 20% :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 37. 37 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2873 Неутрално

  ще трябва да построим висока стена по границата и да минираме морето...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 38. 38 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Виновникът да се търси сред Тръмп, Путин , Орбан...
  —цитат от коментар 34 на Сър Джон


  Пропусна крайно-десния президент на Бразилия - Болсонаро.

 39. 39 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 970 Весело

  [quote#13:"drumeff"][/quote]

  Правя много разлики, защото съм научен на системен подход, не на интернет "новини", криво преведени в медията на крупен собственик на ВЕИ.
  Смешно е да се цитират само удобно нагласени данни и да се премълчават неудобните, щото се получава гола пропаганда за издояване на лапнишарани.

  Знанието е сила, информацията - власт
 40. 40 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За мен това е добре, колкото и да пищят не много кадърните учени....

 41. 41 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2245 Неутрално

  Земята е на 4,5 милиарда години. За този период е имало милиони затопляния и застудявания, но как да го обясниш на хора в времеви хоризонт от 20-30 години?
  —цитат от коментар 3 на Мизийски

  Е, то и нЕколко масови измирания е имало, ма дреболия казваш. Иначе е лесно за обяснение — затоплянето на климата, означава че освен "тигровите" комари, ще пристигат и други кофти гадинки дето обичат топло, а растителността ще се сменя неприятно с по-топлоустойчива, дето не сме И свикнали и ще е тегаво... Е, може да добавиш, че миньорите в България работят заради пенсията, а не щото има икономическа файда от въглищата дето ги копат, ма това вече изисква знания по икономика и математика, та ще е трудно за електората да схване как го доят и стрижат през въглищата, при това има технологии, дето спестяват много пари на домакинствата, ама нали пък ще се прецакат монополистите (парното, въглищата, АЕЦ-а, микровецовете със специалните тарифи)...
  Та затоплянето за мен е повод, да успея да отсвиря ненужните и неизгодни енергийни мастодонти, и да си докарам евтини сметки за енергия (всякаква, не само тока и парното), а не толкова да спасявам планетата. Пък ако ме огрее, ще огрее и другите и може наистина да се позабави процеса на затопляне, щото не ме кефят отровните и вредните топлолюбиви гадинки дето ще ни налазят.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 42. 42 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2245 Любопитно

  Да питам титаните с времеви хоризонт от милиони години колко са се нагласили да живеят.
  —цитат от коментар 11 на john_3volta


  Проблема е в "как са се нагласили да живеят", а не в "колко са се нагласили да живеят". Като ти се промени климата, щеш нещеш ще си промениш начина на живот, което е скъпо и изнервящо занимание.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 43. 43 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  [quote#29:"Jazzdevil"][/quote]

  ...Хора може да е нямало ама е имало предшественици на човека и всичките те са се живяли при това доста успешно през тия по-топли времена...

  Естествено, че са живяли в тези по-топли времена, но не са карали дизели не са имали тец, не са горили фосилни горива, не са имали аец, не обезлесяват горите на планетата с такава невиждана скорост, не са намаляли престъпно биологичното разнообразие, не са ерозирали почвата(колкото и смешно да звучи на някои нещастници), екстремните метеорологични условия ще стават все по чести, недостиг на вода заради промяната в схемата на валежите ще доведе до засушаване и наводнения, което ще доведе до по-малко вода и накрая не са пренаселвали планетата в мащабите които са в момента!

  Имало едно време ссср...
 44. 44 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 815 Неутрално

  До коментар [#29] от "Jazzdevil":

  "...Хора може да е нямало ама е имало предшественици на човека и всичките те са се живяли при това доста успешно през тия по-топли времена..."

  Всички големи измирания досега на планетата са ставали именно след някакви значителни климатични промени - животът не е изчезнал, изменяли са се видовете живи същества. Има бактерии, които живеят и на +230 градуса, да значи ли, че следва да си свиркаме безгрижно...!?

 45. 45 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  До коментар [#44] от "Kosta Delev":

  И кое им е значителното на тия "климатични промени" в момента - 0.8С за 100 години - това е точно едното нищо - квартали на София имат подобна разлика в средногодишните си температури.

 46. 46 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3046 Весело

  Според мене месец и половина зима тука е по добре от три ...

 47. 47 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  До коментар [#2] от "danvan":

  Точно, вижте как се сещате сами, че са глупости!

 48. 48 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  До коментар [#17] от "transvaal":

  Едно реално и истинско мненение.

 49. 49 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1609 Неутрално

  А ще дойдат времена когато ще започне време да замрьзна.

 50. 50 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  [quote#29:"Jazzdevil"]
  —цитат от коментар 43 на citoplast
  ...Хора може да е нямало ама е имало предшественици на човека и всичките те са се живяли при това доста успешно през тия по-топли времена...Естествено, че са живяли в тези по-топли времена, но не са карали дизели не са имали тец, не са горили фосилни горива, не са имали аец, не обезлесяват горите на планетата с такава невиждана скорост, не са намаляли престъпно биологичното разнообразие, не са ерозирали почвата(колкото и смешно да звучи на някои нещастници), екстремните метеорологични условия ще стават все по чести, недостиг на вода заради промяната в схемата на валежите ще доведе до засушаване и наводнения, което ще доведе до по-малко вода и накрая не са пренаселвали планетата в мащабите които са в момента![/quote]

  Бааааа, излез от филма.

  АЕЦ да строиш, не е никак лошо - това е най-чистата и безопасна енергия.
  Някога са обезлесявали много повече и са ерозирали почвата даже повече, доколкото в момента благодарение на Бош знаем как да добиваме много повече от много по-малка площ.
  Избивали са животински видове и изобщо не им е пукало. Имай предвид, че и измиранията, за които слушаме постоянно, са силно преувеличени.
  Изобщо не е ясно дали има повече екстремно време, но със сигурност има повече технологии, които да събират и обработват данни, както и медии, които да ги разпространяват и изпочават.
  Това с пренаселването е стара история, муха за разни страхливи балъци. Още Пол Ерлих през 1968 г. с тъпата си книга се опита да пробута, че до 1980 г. ще има световен глад, но за негова жалост храните са по-евтини от всякога. Това не пречи медиите да го цитират постоянно де.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 51. 51 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 852 Неутрално

  До коментар [#3] от "Мизийски":


  Земята е на 4,5 милиарда години. За този период е имало милиони затопляния и застудявания, но как да го обясниш на хора в времеви хоризонт от 20-30 години?
  —цитат от коментар 3 на Мизийски


  Имала е, прав си! Но не такива причинени от разумния живот по нея!
  Вариранията в климата и средата са били чисто еволюционни!
  Друг е въпроса, колко е разумен живота, четейки коментари като твоя!

 52. 52 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 291 Неутрално

  Бандата с опорните точки на дилърите на лигнит, мазут и дърва за огрев вече е овършала нивата :)
  —цитат от коментар 8 на троло тролев ковидов


  Дървата за огрев са ВЕИ и еко!
  Биомасата + РДФ са 2/3 от ВЕИ източниците в ЕС.

 53. 53 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  Земята е на 4,5 милиарда години. За този период е имало милиони затопляния и застудявания, но как да го обясниш на хора в времеви хоризонт от 20-30 години?
  —цитат от коментар 3 на Мизийски


  Доста елементарно разсъждение.
  Да, имало е затопляния и застудявания и земята е оцеляла, но тк става дума за животът, който ще води човешкия род при очертаващите се катаклизми.
  То навремето и динозаври е имало... Но сега ги няма, нали?

 54. 54 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Е, и? В историята на живота на Земята (с едно-две крайни изключения) когато е било по-топло животът е процъфтявал. Същото е и с историята на човешката цивилизация - появила се е когато е станало топло.
  Погледнете каква е била средната температура на Земята през последните 500 милиона години (времето в което се е развивал многоклетъчният живот). В момента Земята е в ледникова епоха и това няма да се промени докато Антарктида е където е и докато Антарктическият океан е почти обграден от суша.
  Така, че всякакви алармисти как идва краят на света от глобалното затопляне може да си посегнат! Краят на света ще дойде от брутално пренаселване, изчерпване на природните ресурси и замърсяването! Които неща нямат нищо общо със затоплянето на атмосферата.
  Нас ни манипулират като ни карат да изберем страна - или сме вкупом против всичко (замърсяване, пренаселване, глобално затопляне) или сме вкупом за всичко.
  Ми на мен може да ми пука за природата и без да смятам, че затоплянето е нещо лошо.

 55. 55 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 905 Неутрално

  ... Антарктическият океан .
  —цитат от коментар 54 на johnniewalker


  Опа, Арктическият...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK