Каракачанов - човекът, който решава исторически спорове по бързата процедура

Каракачанов - човекът, който решава исторически спорове по бързата процедура

© Георги КожухаровФактите трябва да останат в историята, а държавите да градят приятелство, смята Катерина Блажевска от македонската редакция на "Дойче Веле". Това е коментар от нашата колежка от македонската редакция на ДВ Катерина Блажевска. Той отразява една гледна точка за отношенията с България, която се споделя от много граждани на Северна Македония.


Проблеми с България има не само Северна Македония. Не са по-малко проблемите, които имат с нея както Европейският съюз, така и българските граждани. Те вече месеци протестират срещу непрозрачността, нарастващата корупция и закриляните от правителството олигарси, с които не може да се справи политически контролираната съдебна система, а още по-малко медиите, оцеляващи благодарение на финансовите инжекции от същата тази олигархия.


Не може всичко да е "българско"


Последното има една-единствена връзка с европейските ценности: то е тяхната противоположност. Северна Македония не се намесва в начина, по който тази държава-членка на ЕС решава или се опитва да решава вътрешните си предизвикателства. България е нашата съседка, с която искаме да изградим приятелски, добросъседски отношения и европейски ценности, точно както с всички останали съседи. Но това е трудно постижимо, когато едната страна налага монопол върху истината и в крайна сметка получаваме "диалог", в който всичко започва с едно определение - "българско": българска история, българска истина, българска чест, българско минало, българско въстание, български просветители, българска азбука...
Практиката определението "македонско" да се използва изключително в териториален контекст, а не в етнически, не отговаря на реалността. Северна Македония е държава, обитавана от македонци с пълнокръвна македонска етническа идентичност и никой не може да отрече това, още по-малко да ги "превъзпитава и национализира". За щастие същото обясняват и либералните кръгове в българското общество. Има ги обаче и другите: онези, които живеят в миналото, които го инструментализират за политически цели и в момента са на власт.


Тъкмо заради такива политици Брюксел трябва да вземе под лупа отношението на България към Северна Македония. Не само защото иначе е заплашено провеждането на първата междуправителствена конференция, но и заради европейските ценности, към които се стремим. Защото какво ли би се случило, ако ставаше дума за държава-членка на ЕС, а българският вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов заявеше, че ще изпрати инженерен полк или хора от своята партия, за да разчистят плочите или паметниците, които не харесва? Ами щеше да избухне грандиозен скандал.


Толерантността към такова поведение в стила на шериф от някогашния див Запад не подпомага изграждането на приятелство, доверие и сътрудничество. Северна Македония не е член на ЕС, но това не означава, че държавите членки могат да живеят с усещането за превъзходство над страните кандидатки. В едно радиоинтервю Каракачанов направи точно това. Той ни обвини, че сме станали "нахални към една държава, от която зависи не малка част от нашето бъдеще".


Ако бъдещето зависи от Каракачанов, то няма да е европейско


Ако нашето бъдеще зависи от Каракачанов и нему подобните, то нямаше да е европейско, а антиевропейско. Точно като изявлението на Каракачанов, че за 24 часа той би разрешил всички исторически недоразумения.


"Ако е необходимо, ще изпратя инженерния полк, за да им помогна да ги премахнат по-бързо. Или ще им изпратя от моята организация ВМРО, те ще ги премахнат за 24 часа. Не можем да позволим на една държава да гради своята идентичност въз основа на учебници, в които се казва, че българите са били убийци, фашисти, татари, окупатори. Държава, която с политиката си създава национално малцинство в България и застрашава териториалната цялост на България," казва Каракачанов, лидер на партията ВМРО-БНД, вицепремиер и министър на отбраната на държава-членка на ЕС. Човекът, който решава исторически спорове по бързата процедура.


Историята е за историците, съседите трябва да градят приятелство


Македония е виждала много такива полкове - в онзи период от историята си, който България не иска да споменава. И те не са били инженерни. Фактите трябва да останат в историята, пък държавите да изграждат приятелство, което взима поука от миналото, а не го ретушира или вампирясва.


"Ние какво искаме? Няколко простички неща. Историята до 1945 г. трябва да бъде оставена на мира," казва Каракачанов.


Но това изобщо не е простичко, а по-скоро простовато. Каква историческа научност е залегнала в намерението да лишиш съседа от неговата история преди този период? Сякаш той се е появил за една нощ, както твърди Каракачанов: в лабораторията на Коминтерна на Тито, без никакво осъзнаване на самоличността си, без никаква предишна битка, жертва, знаме, въстание, идеали за свобода, за собствена държава


За какво говорим, ако България има патент върху цялата историческа "истина"? Това изявление обаче изисква специално внимание от страна на македонските власти, които трябва да потърсят обяснение от официалните власти в София за думите на нейния министър. Подобни изявления не са от полза нито за добросъседските отношения между двете държави, нито за общото европейско бъдеще. Освен това те подклаждат недоволство в българското общество, че, видите ли, България ще претърпи щети, отстъпвайки в нерешените исторически спорове, само за да проправи пътя на съседката си към ЕС.


"Каква е ползата за нас от това Македония да бъде член на ЕС?"


От това, което виждаме от политиката в Скопие от последните години, за съжаление ще имаме проблеми в ЕС," казва пред БНТ историкът и бивш ректор на Софийския университет Иван Илчев, коментирайки последното заседание в Скопие на смесената Комисия по исторически и образователни въпроси.


Иван Илчев цитира и българската поетеса Елисавета Багряна.


"Крайно време е да се отървем от това, което Елисавета Багряна наричаше "червените кръвни телца" на славянския сантиментализъм и да се отнасяме към Македония като една съседна държава, която има своите интереси, ние също имаме своите интереси. Нека да забравим това, че една трета от населението на София има произход от Македония. Крайно време е," казва професор Илчев.


За да няма свободни интерпретации и нежелани фалшификации, нека да подчертаем, че строфите в стихотворението "SOS" от Елисавета Багряна Багряна, написано през 1932 г., гласят следното:


"Криви ли сме, че в нашата балканска кръв плуват


белитe атоми на славянския сантиментализъм


и червените - на примитивните татарски племена?"


А това е още един въпрос, над който си струва да се помисли.

Коментари (179)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  Съжалявам, но в този дълъг текст не видях нищо смислено. Буламач.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на xyq47646139
  xyq47646139
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Човекът, който продава български пасапорти.....

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1728 Неутрално

  Джамбазки си го каза, кръгът Капитал има политика в полза Северна Македония и в ущърб на България. Дали Германия натиска за това, статиите все пак идват от Дойче Веле, е друг въпрос.
  Друг въпрос е, че комшиите ни наричат фашисти и окупатори, а забравят кой е истинският окупатор през годините на Втората световна война - Германия.
  Някак си не удобно да го кажеш и после да искаш от Меркел да те гушне и да ти обещае ЕС, ако слушкаш...

 7. 7 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 89 Неутрално

  Общи пропагандни приказки.

 8. 8 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2393 Неутрално

  Който няма минало,няма и бъдеще.....( всякакви решения на чужд гръб са противопоказни за този гръб !).

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10
  Булаир
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  Нито македонските нито българските граждани трябва да стават жертва на първобитни национализми!
  Повечето умиращи партии прегръщат национализма и ксенофобията, заиграват се с ниските страсти на обществото и се надяват така да се спасят...
  Този ход няма да може да спаси нито националистите, нито остатъците от герб!
  Омразата към етносите логично прераства в омраза към съседните страни.
  С омраза не се стига до никъде.
  Македония трябва да стане член на ЕС, а историците да си спорят още сто години ако искат!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 13. 13 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1728 Неутрално

  До коментар [#12] от "Рим":

  Остатъците на Герб са 25 % от избирателите, Патриотите също ще са в него.
  А тези, които харизват Левски, Ботев, Паисий и Гоце Делчев на северните, народът пак ще ги накаже на изборите.

 14. 14 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  "Иван Илчев цитира и българската поетеса Елисавета Багряна.

  "Крайно време е да се отървем от това, което Елисавета Багряна наричаше "червените кръвни телца" на славянския сантиментализъм и да се отнасяме към Македония като една съседна държава, която има своите интереси, ние също имаме своите интереси. Нека да забравим това, че една трета от населението на София има произход от Македония. Крайно време е," казва професор Илчев."
  Точно казано.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 15. 15 Профил на staro-nov dnevnik-ar
  staro-nov dnevnik-ar
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Кой спор решил агент Шкембе войвода не мога да си спомня. Всъщност по заповед от Москва измисли спор с Македония ....и ако не са македонците и ромите този какво ще прави нямам идея.

 16. 16 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2227 Неутрално

  До коментар [#2] от "НеКой":


  « Да не са ви купили от Скопие ? «


  Обратното е - Черепа купи И Скопие, да се опълчи на миризливият ДС- агент Иван, син на миризливия ДС - агент Дончо .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 17. 17 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  "Ако нашето бъдеще зависи от Каракачанов и нему подобните, то нямаше да е европейско, а антиевропейско. Точно като изявлението на Каракачанов, че за 24 часа той би разрешил всички исторически недоразумения."

  2% е подкрепата за националистите-ксенофоби на МВРО!
  Агентът Каракачанов ще докара партията си и до 1%

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 18. 18 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 791 Неутрално

  Българите трябва да са единни в защитата и опазването на паметта и наследството на българския народ в т.нар. "Македония".

  Без разлика от партийни или други различия!

  Не трябва да се допуска гавра с паметта на стотици хиляди българи мъченици на сръбския и гръцкия терор и всички българи жертвали жовта си за свободата на България и българския народ! Сърбоманската върхушката в Скопие е много лукава и подмолна.

 19. 19 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  Кой спор решил агент Шкембе войвода не мога да си спомня. Всъщност по заповед от Москва измисли спор с Македония ....и ако не са македонците и ромите този какво ще прави нямам идея.
  —цитат от коментар 15 на staro-nov dnevnik-ar


  Ако не са цигани или македонци, националистите ще се хванат за румънците, или за гърците или за истанбулската конвенция...
  Който търси почва за омраза към етносите или към съседите, винаги може да намери някакъв балон който да надува... Но в крайна сметка балонът винаги се пука.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 20. 20 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2227 Неутрално

  Дневник=Предатели.
  —цитат от коментар 4 на ivpetr  До сега предателите уж бяха само Радан и Йончева, а вече и « Дневник « .
  Веднага след 9.9.1944 година, всички несъгласни с комунитите са били щампосвани с « предатели «, « народни врагове «, « кулаци «, « гадове « ...
  Днес несъгласните с комунистите от ШАЙКАТА, също са « предатели « начело с « Дневник « ...

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 21. 21 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 2034 Неутрално

  Много добра гледна точка. Съгласен съм на 100%. Хубавото е, много хора мислят така.

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 22. 22 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1728 Неутрално

  До коментар [#18] от "terorio":

  Няма да се допусне, повярвай. Вчера имаше живо предаване на Джамбазки от Брюксел и той го потвърди тези неща лично. Няма как Борисов да се самоубие ритуално и да отхвърли единственият си партньор в управлението и то и за в бъдеще.
  Плюс това е мъж на 60 години, бил е и е с пагони, не виждам как може да предаде българските интереси.

 23. 23 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 871 Неутрално

  "Фактите да останат на страна ..." - това признание ли е или опит за подмяна на историята? Македонската секция на "Свободна Европа" от демократична стана политическа с призив да лъжем, за да се уредим като потомци на Ал. Македонски. Ама гърците нали ви отрязаха. Какво искат от нас. Ние да ги признаем за велики, а на нас да ни се присмиват. За съжаление, и българската секция но СвАбодная Европа се оср-а. Четем само Дечев, Дичев, Кюранов и други интернационалисти.

 24. 24 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  Българите трябва да са единни в защитата и опазването на паметта и наследството на българския народ в т.нар. "Македония".Без разлика от партийни или други различия!Не трябва да се допуска гавра с паметта на стотици хиляди българи мъченици на сръбския и гръцкия терор и всички българи жертвали жовта си за свободата на България и българския народ! Сърбоманската върхушката в Скопие е много лукава и подмолна.
  —цитат от коментар 18 на terorio


  Точно така!
  Но омразата и национализма няма да свършат работа.
  Работа ще свършат историците, а двата съседни народа трябва да вървят заедно един до друг по пътя в НАТО и ЕС!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  "Ние какво искаме? Няколко простички неща. Историята до 1945 г. трябва да бъде оставена на мира,"
  Факт. До 1945 няма "македонска" нация.
  Аре Дойчо Веле, спрете да бъдете рупор на болшевизма.
  Дотегнахте вече.

  Panta rhei....
 27. 27 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1728 Неутрално

  До коментар [#24] от "Рим":

  За другите народи ти не мисли, освен ако не принадлежиш към нашия.
  Ако ли пък е така, обявявайте ги тези неща, важно е за хората да знаят за паричните потоци, които влизат у нас...

 28. 28 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  За съжаление, и българската секция но СвАбодная Европа се оср-а. Четем само Дечев, Дичев, Кюранов и други интернационалисти.
  —цитат от коментар 23 на evtimvz


  Не е за съжаление, а за радост!
  Никога "Свободна Европа" не е заставала на страната на примитивния национализъм, като този който се проповядва от комунистът ДС агент Каракачанов!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 29. 29 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1728 Неутрално

  До коментар [#28] от "Рим":

  Европа е свободна отдавна.
  Няма нужда от рупори на Германия или на някой друг, за да изразява своето мнение.

 30. 30 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2332 Неутрално

  До коментар [#16] от "niksan1":

  Явно за лилавите вече няма нищо свято.Готови са да признаят,че македонския език няма нищо "заедничко "с българския.Готови са да приемат,че Гоце,Даме,Хр.Татарчев и цяла плеада български революционери от Македония ,не са българи ,а "етнички мАкедонци отсекогаш".Готови са да приемат,че българите с корени от Македония,са национално малцинство.Готови са на всякакво предателство,само и само да изпълнят заповедта на господарите си.

 31. 31 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 791 Неутрално

  До коментар [#22] от "НеКой":

  Борисов е изключително невеж и неграмотен по историческите теми.

  Много вероятно въобще да не е наясно или по-скоро да не може да осмисли и разбере българската позиция, респективно да я защити и аргументира адекватно в Съвета на ЕС.

  Положителното обстоятелство е, че все пак има съветници и хора, които са малко или повече "просветени" по отношение на историята и т.нар. "македонски" въпрос и следователно би трябвало да играят съществена роля.

 32. 32 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1728 Неутрално

  До коментар [#31] от "terorio":

  Аз го написах, Джамбазки директно отговори на въпрос и каза, че са им дали ултиматум.
  Ако няма вето, няма и правителство, т.е. нови избори и Герб остава без партньор и след тях.
  Мисля, че това е достатъчно ясно.

 33. 33 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  Исторически спорове, по бързата процедура не се решават!
  РСМ е страна членка на НАТО. Абсолютна глупост е, заради политическото оцеляване на шепа националисти около каракачанов, двата съседни народа да се смразяват за години напред!
  Едно от най-големите престъпления на върхушката на герб през последните години е, че вкара примитивни националисти в централната власт!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 34. 34 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2227 Неутрално

  До коментар [#18] от "terorio":Няма да се допусне, повярвай. Вчера имаше живо предаване на Джамбазки от Брюксел и той го потвърди тези неща лично. Няма как Борисов да се самоубие ритуално и да отхвърли единственият си партньор в управлението и то и за в бъдеще.Плюс това е мъж на 60 години, бил е и е с пагони, не виждам как може да предаде българските интереси.
  —цитат от коментар 22 на НеКой  Докато мутрягата е бил с пагони, налагал ли е геноцид срещу български граждани от турски произход по заповедям на ЦК на БКП, по време на т. н. « Възродителен процес « ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 35. 35 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1728 Неутрално

  До коментар [#34] от "niksan1":

  Тези граждани искаха турска република, ама какво да обяснявам на болшевики.
  За вас нищо не е свято.

 36. 36 Профил на staro-nov dnevnik-ar
  staro-nov dnevnik-ar
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#6] от "НеКой":

  "кръгът Капитал има политика в полза Северна Македония и в ущърб на България. Дали Германия натиска за това, статиите все пак идват от Дойче Веле"

  Забраваш че точно преди година шокирахме Европа с дивашки расизъм и нацистки жестове на футболен мач, преди тва се излагахме с Луковмарш - класическо фашистко шествие и затва не ми изненадва че все повече европейски дипломати и журналисти вземат страната на македонците в този спор

 37. 37 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2332 Неутрално

  До коментар [#28] от "Рим":

  България иска от р.Северна Македония няколко простички и ИСТОРИЧЕСКИ ДОКАЗАНИ неща.Че до 1945 г историята ни е обща.Че
  просветителите и революционерите са били с българско национално самосъзнание и навсякъде са се декларирали като българи.Че езиците ни имат общ корен.Къде тук е национализма?Или да си плюем на историята ,на героите ,на истината,за да угодим на шепа /цензура/.Няма да стане.

 38. 38 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1728 Неутрално

  До коментар [#36] от "staro-nov dnevnik-ar":

  Това е според Дневник.
  Паралелната реалност...

 39. 39 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  Дневник, не ви ли е срам?

 40. 40 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3073 Разстроено

  Всеки може да се определя както си иска, но дори и да "влияе" на гените си, не може да влияе на дедите си, които едва ли са имали подобни съмнения докато не се появят тарикати, определящи другите като различни. Човешката природа е една и съща, но само ние БЪЛГАРИТЕ не сме научили, че колкото и да сме велики, трябва и да сме и великодушни. Ако създаваме условия, добри, прекрасни, за живот, за развитие, не само македонците, ами и германците ще се гордеят, че имат нещо общо с България, но понеже не можем да го правим, вече толкова години, самите ние си бием камшика и бягаме от държавата. Кога ще случим на читави управници, истински патриоти, които да приобщят, да обгрижват, да дават самочувствие на всеки, в чиито вени има българска, древна кръв. Кръвта на нацията изтича, а ОПравниците ни отвличат с изтръскани от прахта теми, вниманието на народа, който едва ли скоро ще има поводи да се радва, че е български.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 41. 41 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1787 Неутрално

  Началото на статията е фалшиво " ..българските граждани. Те вече месеци протестират срещу непрозрачността, нарастващата корупция и закриляните от правителството олигарси, с които не може да се справи политически контролираната съдебна система, а още по-малко медиите, оцеляващи благодарение на финансовите инжекции от същата тази олигархия."
  Клишета, взети назаем от трите мухоморки. След това има неща, които са обективни. Идиотщината на Шкембе войвода за инженерния полк не е за коментиране. И въпреки всичко , от българската история да правиш македонска, враждебна на България нация, със сръбски привкус, не е обективно от страна на скопски публицист.

 42. 42 Профил на Lord Elrond
  Lord Elrond
  Рейтинг: 366 Неутрално

  дневник, дневник, неолибералните ви позиции са антибългарски.
  Скоро да не искате да сложим паметник на Александър Македонски в центъра на София?

  ДА МНОГО неща са БЪЛГАРСКИ, туй наречената славянска писменост, като думата славянин НИКОЙ не я е знаел до 16, 17 век.

  Македонците са с промити мозъци от Югославия!

 43. 43 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  Дневник, не ви ли е срам?
  —цитат от коментар 39 на 4okuto


  Смятате че "Дневник" трябва да се покланя на примитивни националисти ли?
  Да проповядва омраза към македонците ли?
  Сбъркали сте адреса. Това няма да стане никога!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 44. 44 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1728 Весело

  До коментар [#43] от "Рим":

  Вие мразите базплатно. Знаем.
  Затова и не влизате в управлението.

 45. 45 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4083 Весело

  И доносничи по още по бърза процедура!

  klimentm
 46. 46 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4083 Весело

  До коментар [#43] от "Рим":


  Именно! Агент Иван е от онези които Алеко чудесно е описал -“ Ех да има някой сега да освободи Македония!”

  klimentm
 47. 47 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  Всеки може да се определя както си иска, но дори и да "влияе" на гените си, не може да влияе на дедите си, които едва ли са имали подобни съмнения докато не се появят тарикати, определящи другите като различни. Човешката природа е една и съща, но само ние БЪЛГАРИТЕ не сме научили, че колкото и да сме велики, трябва и да сме и великодушни. Ако създаваме условия, добри, прекрасни, за живот, за развитие, не само македонците, ами и германците ще се гордеят, че имат нещо общо с България....
  —цитат от коментар 40 на ЗаНиЗа


  +++++++++++++++++++++++++++
  В същност по-голямата част от българския народ не се поддава на облъчване от примитивни националисти! Иначе Каракачановци нямаше да се срутят до 2%!
  По една или друга причина сме живели заедно векове на ред и с турци и с цигани!
  И въпреки проблемите през вековете, никога българите не са изпитвали омраза към различните етноси в страната или към съседни държави!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 48. 48 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2227 Неутрално

  До коментар [#34] от "niksan1":Тези граждани искаха турска република, ама какво да обяснявам на болшевики.За вас нищо не е свято.
  —цитат от коментар 35 на НеКой  Не отговаряш на въпроса ми, фатмако .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 49. 49 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 89 Любопитно

  Тези вопли минаха ли при Гърция?

 50. 50 Профил на staro-nov dnevnik-ar
  staro-nov dnevnik-ar
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#37] от "uvtest":

  "България иска от р.Северна Македония няколко простички и ИСТОРИЧЕСКИ ДОКАЗАНИ неща.Че до 1945 г историята ни е обща"

  Тва че си го написал с голями букви не значи и че е истина. Общата история с македонците ни са само двата провалени опити да завледеем техните земи (1915-18 и 1941-44). В документите от мирните конференции в Версай и Париж пише че сме били агресори и окупатори. Тези документи са подписани от тогавашните велики сили, който"случайно" и сега са велики сили. Много тъпо и смешно е че очакваме комисия от наши и македонаки историци да отмени световно известни факти.

 51. 51 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 791 Неутрално

  В какво се състои "огромният" за Скопие проблем да се спре с фалшификацията на историята на българския народ и да се прекрати анти-българската пропаганда?

  Това, че в РСМ е налагана в продължение на десетилетия с терор и репресия над българското самосъзнание една сърбо-македонистка идентичност, базирана на брутални лъжи и манипулации на историческите процеси, историческата памет и наследство и сега тези, които се асоциират с тази измислена история чувстват своето народнстно чувство и самоопределение засграшени от обективизирането и развенчаването на митовете и лъжите на югокомунистическата историография?

 52. 52 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 791 Неутрално

  В какво се състои "огромният" за Скопие проблем да се спре с фалшификацията на историята на българския народ и да се прекрати анти-българската пропаганда?

  Това, че в РСМ е налагана в продължение на десетилетия с терор и репресия над българското самосъзнание една сърбо-македонистка идентичност, базирана на брутални лъжи и манипулации на историческите процеси, историческата памет и наследство и сега тези, които се асоциират с тази измислена история чувстват своето народнстно чувство и самоопределение засграшени от обективизирането и развенчаването на митовете и лъжите на югокомунистическата историография?

 53. 53 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1251 Неутрално

  Най-добре да се наречем "северо"македонци, та нашите "приятели"от Дойче веле да мирясат!!! Татари ни е малко. А, каква е историческата истина - няма значение. Че се гаврим с паметта на хиляди българи също е без значение. Важното е Дичев и другите списващи в Дойче веле да са доволни

 54. 54 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 791 Неутрално

  До коментар [#43] от "Рим":

  Тоест обективизирането и развенчаването на митовете и лъжите на югокомунистическата историография е равносишно на "проповядване на омраза срешу македонците", така ли?

 55. 55 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 2034 Неутрално

  До коментар [#30] от "uvtest":

  Това просто не е вярно. Никой нищо не отрича. Такива неща не се разрешават с изнудване. Освен това никой не може да ти открадне "плеадата"

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 56. 56 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Благодарение на расовите българи Каракачанов, Джамбазки, Контрера и Сиди братята македонци все повече ни заобичват. Карайте все така - към гробищата!

 57. 57 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 2034 Неутрално

  герои. Ако искаш си ги празнувам всеки ден о пей песни за тях в кръчмата.

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 58. 58 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1728 Неутрално

  До коментар [#48] от "niksan1":

  С предатели са ме учили да не разговарям.

 59. 59 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  ....Явно за лилавите вече няма нищо свято.Готови са да признаят,че македонския език няма нищо "заедничко "с българския. Готови са да приемат,че Гоце,Даме,Хр.Татарчев и цяла плеада български революционери от Македония ,не са българи ,а "етнички мАкедонци отсекогаш".Готови са да приемат,че българите с корени от Македония,са национално малцинство.Готови са на всякакво предателство,само и само да изпълнят заповедта на господарите си.
  —цитат от коментар 30 на uvtest


  Недейте да плещите глупости!
  България е признала Република Северна Македония отдавна.
  И то не като българска колония или български протекторат, а като независима и свободна държава с правото и да се самоопределя както си ще!
  Иначе в договора трябваше да има изрични забележки за езици, за гоцеделчевци, за национализми и т.н.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 60. 60 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Старата пушка Катерина Блажевска в Дойче Веле е нещо като Валерия Велева в Свободна Европа.
  Цяла бесмислена статия, за да пусна накрая старата югоинтифа за бугарите-татари...
  Демек - и сантиментални славяни не сте даже, у-бря, татаришта!

  Леле Веле не са хванали закачката, не ги разбират те тия работи. Дневник - млади, наивни либерал-ентусиасти и те също...

  Не ви ли прави впечатление, че при брат'чедите дори и т.нар. "соросоиди" са дървени букефали? Там никога няма да видите подписки от модернистично настроени грантови учени, заклеймяващи ретроградните национални конструкти, старомодната комунистическа пропаганда и прочие подобни наивистични инициативи, които цъфтят у нас с девичи ентусиазъм.

  Дайде да дадем - първо ние, после евентуално, ако са на кеф, може и комшиите, ама не е ясно кой точно от тях и какво.

  Дневник,
  препечатът на тази посредствена югокомунистическа статия наистина не ви прави чест. Разбирам, че спонсорът така е казал, но имайте малко гръбнак, моля.

 61. 61 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4085 Неутрално

  Толкова скандална статийка, че няма накъде повече...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 62. 62 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1728 Неутрално

  До коментар [#59] от "Рим":

  Сега, понеже се правите на много знаещи, да го напиша по-ясно. Като за вас.
  Преди да влезе някоя държава в ЕС, трябва да бъдат уредени всички спорове със съседните и останалите държави членки. Разбирате ли го това?
  Всяка държава членка, която счита, че е ощетена, има право на вето за преговори на ответната страна с ЕС.
  Нещо неясно???

 63. 63 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1879 Гневно

  Дневник?!?!
  Айде спрете се малко с тази промакедонска пропаганда. За 30 сребърника ли ви купиха?

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 64. 64 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 2034 Неутрално

  Нищо хубаво няма да последва, ако от наша страна идиоти като Шкембе войвода продължават да изострят отношенията с идиотски условия.

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 65. 65 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  До коментар [#37] от "uvtest":"България иска от р.Северна Македония няколко простички и ИСТОРИЧЕСКИ ДОКАЗАНИ неща.Че до 1945 г историята ни е обща"Тва че си го написал с голями букви не значи и че е истина. Общата история с македонците ни са само двата провалени опити да завледеем техните земи (1915-18 и 1941-44). В документите от мирните конференции в Версай и Париж пише че сме били агресори и окупатори. Тези документи са подписани от тогавашните велики сили, които"случайно" и сега са велики сили. Много тъпо и смешно е че очакваме комисия от наши и македонски историци да отмени световно известни факти.
  —цитат от коментар 50 на staro-nov dnevnik-ar


  Абсолютно вярно!
  Ние обаче нищо не очакваме. Шепа националисти и мутри обаче очакват спасение от политическото си фиаско чрез елементарен национализъм и омраза към съседите!
  Не са познали. Ефектът ще бъде точно обратен!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 66. 66 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Много им се иска на македонистите фактите да останат в историята защото ако фактите не останат в историята, то македонизмът ще остане в историята. И особено много искат те да остане в историята фактът, че “македонската идентичност” и “македонският език” са насилствено наложени на българите във Вардарска Македония - да потънат в забрава имената и съдбите на хилядите македонски българи репресирани само затова, че не са съгласни да стават първо сърби, а след това и “македонци”, за отнетите животи, здраве, права, имоти, добро име на тях и на наследниците им. Подобни факти не се забравят и за подобни престъпления срещу човечеството давност няма. Другото са поредните, претоплени сърбославски словесни буламачи като “пълнокръвната македонска етническа идентичност”, която наистина е пълна, но с кръвта на хилядите избити българи и със сърби колонисти, станали набързо “етнически македонци”.

 67. 67 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2332 Неутрално

  Общата история с македонците ни са само двата провалени опити да завледеем техните земи (1915-18 и 1941-44)
  —цитат от коментар 50 на staro-nov dnevnik-ar


  Имаш чудовищни пропуски по история и няма да се мъча да ти ги попълвам.Ще ти кажа само,че 15-18 г.завладяваме земите на Източна Сърбия/така се е наричала тогава С.Македония/ и в това "завладяване",а по точно освобождаване,активно помагат и македонските българи.11 македонка пехотна дивизия е съставена от жители и бежанци от Македония.41-44 г.освобождаваме вардарска бановани,част от Сърбия,,пак с активното съдействие на македонските българи.Тъй че,може и да сме били "агресори и окупатори",но на част от Сърбия,не на р.Македония.

 68. 68 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  Айде спрете се малко с тази промакедонска пропаганда. За 30 сребърника ли ви купиха?
  —цитат от коментар 63 на kvasimodo


  Пропаганда има. И тя се води от националистите в централната власт!
  Тази пропаганда цели да омаскари България, да спре Македония от членството и в ЕС и е в пълно съответствие с политиката на Кремъл за Балканите!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 69. 69 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#43] от "Рим":

  Омраза? Не познавам българин, който да ги мрази... Тук става дума единствено за признаване на историческите факти от тяхна страна. Щом искат, нека се идентифицират като македонци, северномакедонци или каквито пожелаят.

 70. 70 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#36] от "staro-nov dnevnik-ar":

  дивашки расизъм, закупен от нейно величество - фашистката бабичка....

 71. 71 Профил на gmranger
  gmranger
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Нормално македонците да не искат да имат нищо общо с пасмината по нашите земи. И ромите ги е срам вече...

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 73. 73 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  Ами, не е учил дипломация . Всичко го прави по най-тъпия начин, без да се замисли, какви вреди нанася на държавата.

 74. 74 Профил на babalyuga
  babalyuga
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Първо си казах, Дневник защо дават трибуна на такива фейк сторита...

  Но на втори прочит, нека да е ясно, дори и журналисти от авторитетни медии, граждани на Македония, са толкова промити, че да спорят и врещят.

  Аз не мога да ги разбера.

  Имайте си държавата, действайте си там, както си искате. Но защо трябва да се лъже за миналото, не сме по-миналия век, незаконните деца не се убиват с камъни вече...

 75. 75 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2332 Неутрално

  До коментар [#68] от "Рим":

  България НЕ ИСКА да спира РСМ.България държи на историческата истина. " Що можем да правим, когато си сме българи и всички страдаме от една обща болест" ...Част от писмото на Гоце Делчев до Малашевски.Е,след като той сам,собственоръчно е написал,че е българин,ние трябва да се съгласим,че е бил "етнички македонец" Що,щото така искат българофобите в РСМ и няколко наши национални предатели.Но пасаран!

 76. 76 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2227 Неутрално

  До коментар [#48] от "niksan1":С предатели са ме учили да не разговарям.
  —цитат от коментар 58 на НеКой  Ей, ти ме повиши в ранг ! Молодец !
  Да се чувствам ли вече на нивото на Радан, Йончева и « Дневник « ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 77. 77 Профил на gmranger
  gmranger
  Рейтинг: 519 Неутрално

  До коментар [#58] от "НеКой":

  Говори си с братята ти педофили...

 78. 78 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2227 Неутрално

  До коментар [#60] от "forza":


  « ... е нещо като Валерия Велева в Свободна Европа ... «


  Ама Валерия Велева, в « Свободна Европа « ли вече списва ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 79. 79 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 858 Неутрално

  От цялата тази патардия печели единствено Каракачанов и подобните му в Сев.Мак. никой друг.

 80. 80 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 858 Неутрално

  От цялата тази патардия печели единствено Каракачанов и подобните му в Сев.Мак. никой друг.

 81. 81 Профил на babalyuga
  babalyuga
  Рейтинг: 476 Неутрално

  И да направя следната препратка - Кристо не искаше да има общо с България. Избор, така е, ок за това.

  Но не сме чули да оспорва какъв се е родил.

  Впрочем, ако за нещо ми хареса Каракачанов - извади копия на документи за роднините на управниците им

  https://dariknews.bg/novini/bylgariia/karakachanov-kym-gruevski-vmro-e-bylgarska-v-neia-niama-grycki-vergini-i-shumadijski-shajkachi-2224176

 82. 82 Профил на rodrigo
  rodrigo
  Рейтинг: 38 Неутрално

  Шкембе ваевода, макар и представител на патриотична партия, не би следвало да си позволява да взима отношение по сериозна и щекотлива тема, която даже не му е в ресора. Не, че тези, които трябва и е трябвало, го правят и са го правили особено продуктивно за нашия интерес, но поне нека се знае кой е отговорен.

 83. 83 Профил на Lord Elrond
  Lord Elrond
  Рейтинг: 366 Неутрално

  В такъв момент трябва да проличи обичаме ли си родината, всички проляли кръв за нея. И мисля, че може да се направят много компромиси, но основния проблем е, че македонците ДИШАТ омраза срещу нас, наричат ни татари (част от което и ние имаме вина, че сме приели съвецката нАука), въпреки че ДНК-то ни е европейско и сме били тук от време оно, всички неолиберасти скочиха и срещу българската писменост, въпреки, че славянството е измишльотина от 16, 17 век.

  А има много неща, които да направим ЗА Македониця - да признаем независимата им църква например.

 84. 84 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2227 Неутрално

  Ами, не е учил дипломация . Всичко го прави по най-тъпия начин, без да се замисли, какви вреди нанася на държавата.
  —цитат от коментар 73 на Роси  А да познаваш някой от това правителство да е дипломиран дипломат ?
  Да познаваш някой от това правителство, който владее безупречен английски ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 85. 85 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 2034 Неутрално

  До коментар [#75] от "uvtest":

  ""ние трябва да се съгласим,че е бил "етнички македонец" ""

  Никой не иска това.
  Изнудването да признаят нещо си насила , нищо няма да промени. Нито ще спиш по добре, нито ще станеш по щастлив, нито по богат.
  България не трябва да поставя пречки пред Македония по пътя на присъединяването и към ЕС. ДО нищо добро не води това. Ставаме за смях, а путин доволно потрива ръце.

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 86. 86 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2538 Неутрално

  Този доносник вреди на България !
  Как го търпите ?!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 87. 87 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 791 Неутрално

  До коментар [#59] от "Рим":

  РСМ "като независима и свободна държава с правото и да се самоопределя както си ще!" НЯМА ПРАВО да определя и откровено да манипулира идентичността и САМООПРЕДЕЛЕНИЕТО на плеяда български революционери и възрожденци и на цялото българското население на нейна територия отпреди 100 и повече години.

  Кое не е ясно?

  На какъв език трябва да се напише?

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 89 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1728 Неутрално

  За всички, които обичат България - току що го написа Каракачанов във ФБ.

  По повод днешния празник – 23 октомври, датата на основаване на ВМРО, искам да поздравя и всички граждани на Македония. Хората, които през 1893 г. сложиха началото на една легенда, която написа най-великите страници на Македония, не са предполагали, че повече от 100 г. по-късно за това, което те са направили, ще има спор между хората от двете страни на границата.

  С тези думи започна интервюто ми за македонската ТВ „Сител“.
  Казах още, че десетилетия в Македония – като беше част от Югославия, да говориш за ВМРО беше забранено. Тогава идваше УДБА и отиваш в затвора „Идризово“.

  По повод доста превратното тълкуване из македонски медии, нека обясня това, което казах е „ако има нужда мога да изпратя инженерния полк да им помогне по-бързо да ги махне тези паметници, на които пише за „бугарския окупатор“. Това не е заплаха. Това е предложение за помощ като НАТО-вски съюзници. На въпроса как биха посрещнали в Македония този полк, то надявам се като българските полкове през 1912, 1918 и 1941 г. – с цветя, хляб и сол и духова музика.

  С Македония имаме договор отпреди 3 г. и 3 месеца, който Македония не изпълнява. Подписаните договори трябва да се спазват. Историческата комисия една година не се събира! Това зависи от желанието на правителството в Скопие.
  България подкрепи Македония за НАТО. През 2018 г. много хора ме критикуваха, че съм направил отстъпки, но аз подкрепих тогава Македония за интеграция в НАТО и ЕС. За съжаление половината неща, които говореха моите критици – като например, че Скопие ще ни излъже, се оказаха верни.

  Във видеото е цялото интервю…

 90. 90 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2332 Неутрално

  До коментар [#75] от "uvtest":""ние трябва да се съгласим,че е бил "етнички македонец" ""Никой не иска това. Изнудването да признаят нещо си насила , нищо няма да промени. Нито ще спиш по добре, нито ще станеш по щастлив, нито по богат. България не трябва да поставя пречки пред Македония по пътя на присъединяването и към ЕС. ДО нищо добро не води това. Ставаме за смях, а путин доволно потрива ръце.
  —цитат от коментар 85 на kaiser


  Не те разбирам.Ако Гоце е бил с българско национално самосъзнание,а това той ясно е написал,какво пречи на македонците да признаят тази истина?Ние не искаме те да се съгласят на нещо,което не е вярно,за което няма исторически документи,къде тук е насилието?Искаме ИСТИНАТА! "Истината ще ви освободи.“ (Йоан 8:31, 32.

 91. 91 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  Малко съм смутен от тезата на г-жа Блажевска. Далеч съм от мисълта на оспорвам съществуването на Северна Македония тъй като добросъседството е най-доброто, което можем да си пожелаем. Каквито и резерви да имаме. Аз лично съм израсъл с това, което възприех от моя дядо, учител по професия, а именно: Македония е географско понятие, както Тракия, Добруджа и Мизия. Респективно, преобладаващато там население е българско. Но очевидно политическата историята на Балканите и в Европа е на друго мнение и това е в основата на днешната действителнот а ние трябва да се научим да живеем с нея. В противен случай ще трябва да продължим политиката с други средства, както е го казал един умен човек преди нас. А това сигурно никой не го желае.

 92. 92 Профил на cei1664o757
  cei1664o757
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Добре, че Каракачанов е в управлението точно сега и може да отстоява българските интереси срещу С. Македония. Ако на власт беха чужди подлоги като Бойкикев-Радан щеха веднага да клекнат пред германския натиск и да продадат и майка си за евроатлантизма ...

 93. 93 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  ,,Практиката определението "македонско" да се използва изключително в териториален контекст, а не в етнически, не отговаря на реалността.”

  О Божеееее!
  Ако ,,македонско” е фолклорна област в България, то какви сте вие бе?
  За какъв етнос изобщо миже да става въпрос?
  За това че сте изменили два звука от българската азбука ли?
  АЙДЕ У ЛЕВО!

 94. 94 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  ,,Северна Македония е държава, обитавана от македонци с пълнокръвна македонска етническа идентичност и никой не може да отрече това, още по-малко да ги "превъзпитава и национализира". “

  Защото ви признахме ( което оценяме като сериозна историческа грешка!)
  Защото ако не ви бяхме признали сега НЯМАШЕ ДА ИМАТЕ ПРЕТЕНЦИИ да сте държава, а щяхте да си останете българска фолклорна област

 95. 95 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Добре, че Каракачанов е в управлението точно сега и може да отстоява българските интереси срещу С. Македония. Ако на власт беха чужди подлоги като Бойкикев-Радан щеха веднага да клекнат пред германския натиск и да продадат и майка си за евроатлантизма ...
  —цитат от коментар 92 на cei1664O757


  Размислям да си дам гласа на Каракачанов през март 2021!

  Трябва да му засилим позициите, само той може да ни спре да не клякаме пред макетата!

 96. 96 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 718 Гневно

  Изумяваща е патрЕотарската наглост!

  Ми хората не се чувстват българи и го заявяват.

  И ний на пук да саботираме приемането им в ЕС?
  Да сме против приемането им в НАТО?

  Или направо да ги колим?

  Дейбай дивата и непрокопсана патрЕотарска сган!

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 97. 97 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 737 Неутрално

  "...Македония е виждала много такива полкове - в онзи период от историята си, който България не иска да споменава. И те не са били инженерни..."

  Напротив, аз, всичките ми роднини и всичките ми български колеги, познати, приятели се гордеем с присъствието на полковете на Българската армия в областта Македония. Болшинството полкове са били инженерни и трудовашки. Строили са училища, пътища, мостове; ремонтирали са читалища, общински сгради. След навлизането на Българската армия в областта Македония в бюджета на Царство България за 1943 г. и 1944 г. т. нар. капиталови разходи за Вардарска и Егейска Македония са надвишавали капиталовите разходи за Царството.
  Противопоставяне на българските власти във Вардарска Македония на практика е нямало; единици добре платени титовци са се опитвали да си опровдаят парите плюс рейдове на още по-добре платени от титовците /със злато/ албански банди. Интересни неща излязоха покрай делото на първия президент на Република Македония Киро Григоров и признанията му по време на делото и в молбите му за помилване.
  Така, че - държава Република Македония в настоящите граници - да. Всякъкви други претенции са неоснователни. В Европейския съюз трябва да влезе Република Македония като част от съюзната държава България.

 98. 98 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3259 Гневно

  "Фактите трябва да останат в историята, а държавите да градят приятелство, смята Катерина Блажевска от македонската редакция на "Дойче Веле". "
  ============
  Трябва ли да разбираме, че фактите могат да се изопачават, или просто ще бъдат наритани в историята, когато не ни изнасят?
  Винаги съм мразел идеята да се иска чужда независима комисия, която да прецини истината. Ако я поискаме, колко ще е независима и дали няма да идпълнява поръчки?
  В момента ДВ просто казва какво иска, не казва нищо за Самуил или Гоце Делчев. Просто млъкнете, българи, казва ДВ!
  Ако гърците бяха млъкнали, Александър Македонски трябва да е казвал:
  "Ке я вземем Персия".

  Еретик
 99. 99 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  "Каква е ползата за нас от това Македония да бъде член на ЕС?"

  Еми никаква.
  РСМ само мое жално да подсмърча...

 100. 100 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Трудно ще се прегърнем в ЕС, ако продължават да повтарят, че България е фашистка държава. Повтарят го ВСИЧКИ македонци където сварят и даже и чужденци под статии на либерални медии като Политико. Някак си Гърция и България се оказаха по-фашистки от Германия. Този тип хора смятат, че всеки си има своя истина и това е напълно ОК.
  За съжаление, Каракачанов и Джамбазки не са хората, които да представляват българските интереси, ако и тази им кауза да е справедлива.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK