Какво решиха дотук в Европа и по света за "Хуауей" и 5G

Какво решиха дотук в Европа и по света за "Хуауей" и 5G

© ReutersБългария и САЩ подписаха меморандум за "чисти 5G мрежи", което поставя огромна въпросителна върху съдбата на вече монтираното у нас китайско оборудване. Съединените щати настояват техни съюзници да забранят на китайския телекомуникационен гигант "Хуауей" да изгражда такива мрежи от съображения за сигурност, защото твърди, че чрез тях комунистическите власти в Китай могат да шпионират. И компанията, и Пекин категорично отричат да имат подобно нещо и искат от Вашингтон конкретни доказателства.


"Хуауей" смята, че американците работят срещу нея, тъй като американска компания не може да предложи същия набор от технологии на конкурентна цена.


Подходът на Европейския съюз бе обявен през януари - държавите сами могат да решат дали да ограничат или да изключат високорисковите доставчици на 5G от основните части на своите телекомуникационни мрежи. Така ЕС не се съобрази с искането за пълна забрана на "Хуауей", но половин година по-късно поиска "диверсификация".
Ето какви решения са взели до момента държави в Европа и по света за "Хуауей":


Германия


Германското правителство планира по-строг надзор върху доставчиците на телекомуникационни мрежи. Това не е забрана на "Хуауей", но ще затрудни китайската компания на най-големия европейски пазар.


Франция


Президентът Еманюел Макрон заяви през август, че Франция не изключва никоя компания от пазара на 5G, но добави, че стратегията му се основава на европейския суверенитет. По думите му Европа има два водещи доставчика, шведската "Ериксон" и регионалният конкурент "Нокиа", които предлагат на Европа "истинско индустриално решение, напълно обезпечено".


Телекомуникационните оператори, които планират да закупят 5G оборудване на "Хуауей", няма да могат да подновят лицензите за съоръженията, след като изтекат, и това на практика извежда китайската компания от мобилните мрежи, съобщават трима източници на "Ройтерс" през юли.


Италия


Външният министър Луиджи Ди Майо заяви миналия месец, че Италия разбира загрижеността на САЩ относно 5G договори и ще търси обща позиция на ЕС. "Телеком Италия" изключи "Хуауей" от търга, който стартира през юли за 5G оборудване за основна мрежа, която се готви да изгради в Италия и в Бразилия, съобщават двама източници на "Ройтерс".


Белгия


През октомври мрежовите оператори "Оранж" и "Проксимус" избраха "Нокиа" за изграждането на 5G мрежи в Белгия, отказвайки се от "Хуауей" след натиска на САЩ. В Брюксел са централите на НАТО, Еврокомисията и Европарламента и с това градът е особено важен за американските разузнавателни служби.


Швеция


Шведските регулатори забраниха използването на телекомуникационно оборудване от "Хуауей" и ZTE в бъдещата 5G мрежа преди търга за разпределяне на честотния спектър, насрочен за следващия месец.


Полша


В Полша парламентът разглежда законопроект, който може да въведе задължителен преглед на активността на компании, които искат да изграждат критична мрежова инфраструктура, за да се прецени дали може да са обект на неправомерно влияние от държави извън ЕС или НАТО.


Румъния


Предлаганите в Румъния условия, според които до 5G мрежата няма да се допускат компании, контролирани от чужди правителства, без прозрачна собственост или идващи от страна без независима съдебна система, може да изключат напълно "Хуауей" от изграждането на тази инфраструктура.


Чехия


Някога Чехия приветстваше "Хуауей", но преди дни компанията не спечели търга за изграждане на 5G кули в страната - партньор на чешкия телеком CETIN (компания на новия собственик на Би Ти Ви, PPF) ще бъде "Ериксон".


Словения


Преди България Словения бе последната, подписала споразумение за "чиста мрежа" със САЩ, ограничаващ достъпа до високорискови доставчици.


Извън ЕС


САЩ. Федералната комисия по комуникациите официално определи "Хуауей" като заплашителни за националната сигурност на САЩ на 30 юни. Бе забранено на американските фирми да използват държавен фонд от 8.3 млрд. долара за закупуване на оборудване от тези компании. През май администрацията на Тръмп бе блокирала доставките на полупроводници до "Хуауей" от световните производители на чипове.


Великобритания. Половин година след формалното излизане на Великобритания от ЕС, през юли премиерът Борис Джонсън нареди оборудването на "Хуауей" да бъде напълно премахнато от британската 5G мрежа до края на 2027 г. Това бе рязък завой спрямо януари, когато компанията получи разрешение да доставя до 35% от компоненти на 5G мрежата, които не са част от критичната ѝ инфраструктура. Джонсън забрани на британските телекомуникационни оператори да купуват каквото и да било 5G оборудване от "Хуауей" до края на годината и им даде седем години да изтръгнат съществуващите съоръжения.


Канада. Две от най-големите канадски телекомуникационни компании се обединиха през юни с "Ериксон" и "Нокиа" за изграждане на 5G мрежи, като се отказаха от "Хуауей". Отава прекара почти две години в проучване дали да допусне "Хуауей" до мрежите.


Австралия. Австралия забрани достъпа на "Хуауей" до мрежите заради рискове за националната сигурност. Австралийското подразделение на компанията съобщи миналия месец, че ще продължи да намалява броя на персонала и инвестициите в страната на фона на обтегнатите отношения между Пекин и Канбера.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK