За да няма карантина: Словакия тества цялото си население за COVID-19

За да няма карантина: Словакия тества цялото си население за COVID-19

© Associated PressЗа да не стане като в Чехия, премиерът на Словакия е решил да тества всичките си сънародници над 10 години. Но на втори поглед идеята не изглежда докрай обмислена, пише "Дойче веле".


Президентът на Словакия Зузана Чапутова се ядоса на премиера Игор Матович, че я е държал в неведение. "Заявявам съвсем открито, че не смятам това за правилно. Както и, че преди да бъде информиран собственият държавен глава, е информиран министър-председателят на една друга страна от ЕС", каза Чапутова, визирайки Ангела Меркел. Матович бил разказал на канцлера още по време на срещата на върха на ЕС какво планира за справяне с коронавируса в Словакия.


Сънародниците му разбраха за намеренията му миналата събота. "През последните три седмици подготвяхме най-голямата логистична операция, която някога е била извършвана в Словакия: цялостно тестване на всички жители за коронвирус в два поредни уикенда", съобщи Матович. В следващите две седмици всички пет милиона словаци на възраст над десет години ще бъдат изследвани за коронавирусна инфекция с антигенни тестове. За целта армията ще трябва да създаде 5000 пункта за тестване в цялата страна. Както при избори, те ще бъдат разположени предимно в училищата и общинските служби. Главнокомандуващ на армията е именно неинформираният своевременно словашки президент, откъдето произтича и нейното недоволство.
Матович от своя страна казва: "Та това е церемониална функция. Не е задължително в тези времена г-жа Чапутова да бъде информирана автоматично за всяка стъпка на армията".


Извън съмненията дали армията


ще може да организира такава акция за толкова кратко време,


съобщението на премиера предизвиква и много други въпроси. Павел Яркуска, президент на Епидемиологичното дружество, вижда няколко риска: "Най-големият е свързан с персонала, тъй като само здравните работници могат да правят тестове. А те са заети с борбата за живота на тежко болните от коронавирус пациенти".


Може ли медицинският персонал да бъде изтеглен от клиниките, без това да застраши работата в тях? А ако много от здравните работници се заразят? И какво ще стане, ако много от тестовете се окажат положителни? Разумно ли е изобщо да се създадат пунктове за тестване в училищата?


"Ако установим голям брой позитивни пациенти, които трябва да бъдат поставени под карантина, а след това и техните контактни лица - това ще бъде много голям брой хора. А икономиката има нужда от тях", обяснява Яркуска. Асоциацията на работодателите вижда ситуацията по същия начин, особено след като, според Матович, онези, които не участват доброволно в тестването, ще трябва да останат в карантина и ако не я спазват, ще ги очакват солидни глоби. Чапутова се противопоставя на този план. "Моята позиция по този въпрос е съвсем ясна. Мисля, че тестването трябва да бъде доброволно. А ако има санкции, не може и дума да става за доброволно начинание."


Но Матович и неговото правителство игнорират възражениятаа, включително тези на експертите, които твърдят, че антигенните тестове предлагат само моментна снимка. Министър-председателят смята, че масовото тестване е единственият начин Словакия да избегне пътя на Чехия. "За мен това е последната възможност. Това е изходът от ада, към който сме се устремили."


От днес нататък концепцията за тестване ще бъде изпробвана в четири области на Словакия, особено засегнати от коронавируса. Вчера обаче правителственият кризисен щаб обсъди и алтернативата - пълен локдаун. Точно като в Чехия.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK