Превантивната хуманитарна помощ при бедствия набира скорост по света

Превантивната хуманитарна помощ при бедствия набира скорост по света

© ReutersКогато в началото на юли се появяват прогнози за тежки наводнения на река Джамуна в Бангладеш, служителите на ООН решават да не стоят със скръстени ръце и да чакат да видят какви ще са щетите, както биха направили в миналото.


Възползвайки се от 5.2 млн. долара, освободени от Централния фонд за реагиране на бедствия на ООН (CERF), те започнаха да правят плащания в брой (малко над 50 долара) на около 30 000 домакинства, които се очакваше да пострадат.


Парите трябваше да послужат на семействата да си набавят най-необходимото според тях - от храна и лекарства до транспорт и дрехи - което да им помогне при наводненията.
На хиляди фермери също бяха раздадени запечатващи се контейнери, в които да се съхраняват безопасно семената за посев и земеделските инструменти, както и храна за техните животни в центровете за евакуация.


Около 15 000 жени, момичета и транссексуални хора бяха снабдени със здравни комплекти, включително флашкарти с предпазни мерки срещу COVID-19 и телефонни линии за докладване на насилие и получаване на съвети.


"По-ранните действия са по-евтини, по-ефективни и по-хуманни", каза шефът на ООН по хуманитарните въпроси Марк Лоукок на събитие тази седмица, насочено към предоставянето на помощ преди бедствия, което през последните години се възприема все повече като нормална практика.


Превантивната хуманитарна помощ при бедствия набира скорост по света

© Reuters


Подобна промяна от простото реагиране след настъпването на бедствие - което е далеч по-често и скъпо - може да помогне намаляващите средства за помощи да помогнат на повече хора, докато изменението на климата подхранва по-чести и по-унищожителни бедствия в световен мащаб.


Разпределянето на пари преди наводненията в Бангладеш, засягащи над 5 милиона души, беше първият път, когато CERF е използван за този вид "финансиране, основано на прогнози", но е малко вероятно да бъде последния.


"Има много малко проблеми, с които хуманитарните организации се занимават, за които не получавате някакво предизвестие" с изключение на земетресенията, когато предупрежденията идват само секунди по-рано, каза Лоукок пред "Ройтерс".


Превантивната хуманитарна помощ при бедствия набира скорост по света

© Reuters


За повечето метеорологични и климатични заплахи, които могат да причинят хуманитарни бедствия, включително суши, бури и наводнения, съвременните системи за прогнозиране вече могат да предупреждават поне няколко дни или седмици преди това в много части на света.


Но една прогноза не е доsтатъчна, освен ако държавните служители и други лица не могат да предупреждават гражданите.


Един на всеки трима души по света все още не е адекватно обхванат от системите за ранно предупреждение, като най-големите пропуски са в Африка, се казва в доклад за климатичните услуги, публикуван от Световната метеорологична организация (СМО) и други агенции този месец.


"Подготвеността и способността да реагират в точното време, на точното място могат да спасят много животи и да защитят поминъка на общностите навсякъде", каза генералният секретар на СМО Петтери Таалас.


През последните 50 години броят на бедствията се е увеличил пет пъти, а икономическите загуби са скочили седем пъти, като изменението на климата влошава екстремното време, се казва в доклада.


Но средният брой на жертвите, регистриран за всяко бедствие, е спаднал с една трета отчасти тъй като правителствата са подобрили способността си да евакуират хората.


Превантивната хуманитарна помощ при бедствия набира скорост по света

© Reuters


През 2018 г. около 108 милиона души са се нуждаели от международна помощ в резултат на бури, наводнения, суши и горски пожари. Но до 2030 г. този брой може да се увеличи с почти 50%, повишавайки свързаните с климата хуманитарни разходи до около 20 млрд. долара годишно, предупреждава докладът, цитирайки данни на Червения кръст.


Не е етично оправдано да чакаме, докато хората се борят с проблеми, за които знаем, че ще се случат.


Герно Лаганда,

ръководител по въпросите на климата и намаляването на бедствията на Световната продоволствена програма


Световната продоволствена програма (WFP) на ООН, която осъществява раздаването на помощи в Бангладеш, заяви, че увеличаването на ранните действия ще бъде жизненоважно през това десетилетие за предотвратяване на екстремни хуманитарни нужди.


Напредъкът в технологиите за прогнозиране означава, че вече няма оправдание да се действа само след бедствието, смята Лаганда.


Превантивната хуманитарна помощ при бедствия набира скорост по света

© Reuters


Но създаването на системи за ранно предупреждение, по които правителствата, хуманитарните организации и общностите могат да действат ефективно, отнема две до три години и изисква много работа за координиране на финансирането, администрацията и хората, добави той.


Некоординирани действия


Лидерите на ООН и Червения кръст признаха на събитието тази седмица, че агенциите, които се занимават с извънредни ситуации и тези, които се борят с дългосрочната бедност, често са действали некоординирано.


Шефът на WFP Дейвид Бийзли заяви, че това не помага на хората, страдащи от глад или болести, призовавайки групите за помощ и донорите да бъдат по-гъвкави в начина, по който финансират и предоставят помощ.


Хората на място, тях не ги интересува как ще го наречете - просто ни дайте решения, така че (ние) вече да не се нуждаем от външна подкрепа.


Дейвид Бийзли,

ръководотел на Световната продоволствена програма на ООН


Освен че предоставя хранителна помощ, в момента WFP създава хранителни запаси преди суша и наводнения, копае кладенци и помага на общностите да улавят и използват дъждовна вода за посеви чрез възстановяване на земята, отбеляза той.


Програмите за подкрепа на "ранните действия" сега се разширяват постепенно в повече от 50 страни в Африка, Азия и Латинска Америка. Червеният кръст, който е пионер в подхода през последните пет години, участва в около половината от тях.


Например в Южна Африка тя е готова да предостави финансиране, основано на прогнози, когато е необходимо в седем държави за различна комбинация от циклони, наводнения и суши.


Превантивната хуманитарна помощ при бедствия набира скорост по света

© Reuters


Парите ще отидат за бедните общности, уязвими от бедствия - например в части от Замбия, където наводненията често следват продължителна суша, унищожавайки реколтата.


Междувременно в Лесото системата ще се използва за предвиждане и намаляване на последиците от сушата и в крайна сметка ще помогне на обитателите на планините да се подготвят за обилен сняг.


Промяна на системата за финансиране


Маартен ван Алст, директор на климатичния център на Червения кръст/Червения полумесец, заяви, че правителствата в уязвими страни се нуждаят от подкрепа за изграждане на по-ефективни системи за предупреждение.


Аргументът за въвеждането на такива системи е още по-убедителен в момент, когато рисковете - от изменението на климата до пандемиите - нарастват бързо и финансирането намалява заради икономическото въздействие на COVID-19, каза той.


Действията в Бангладеш и по-ранен проект в Непал показват, че подходът е интелигентен начин за използване на средствата, смятат от WFP.


Програма за 2015-2019 г. за осигуряване на защита преди наводненията в 14 района на Непал доведе до 50%-60% намаляване на щетите, спестявайки 34 долара за всеки 1 инвестиран долар, тъй като е нямало нужда от големи програми за справяне с последиците от наводненията.


Доказателства за такива спестявания - които сега започват да се представят в проекти за ранно действие по целия свят - ще бъдат необходими, за да убедят политиците да финансират предварителната помощ, добави Лаганда.


Превантивната хуманитарна помощ при бедствия набира скорост по света

© Reuters


Международното финансиране за справяне с климатичните промени може да играе ключова роля за проекти, които да покажат, че подходът може да спаси животи и да спести пари, каза той.


"Без тези доказателства правителствата няма да инвестират във влагането на част от публичните си бюджети във финансиране, основано на прогнози", добави той.

Ключови думи към статията:

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 974 Неутрално

  От този тюрлюгувеч от затоплистки и джендърски матри май се разбира само едно - дайте сега едни пари, че трябва "предварително" да помогнем на транссексуалните, жените и девойките да не се издавят от климатичните промени.
  Ай сиктир, лентяи с лентяи! Поработете малко вместо само пари да искате!

 2. 2 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2833 Неутрално

  Защо да чакаме бедствието, като можем да изхарчимпарите сега? После пак ще искаме.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 3. 3 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 313 Весело

  Медиите как не са се сетили да искат пари, за да публикуват статии за бедствия още преди да са се случили?

  Спечелихме битка, но не и войната!
 4. 4 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 974 Весело

  Медиите как не са се сетили да искат пари, за да публикуват статии за бедствия още преди да са се случили?
  —цитат от коментар 3 на PisnaMi


  ++++++++++++++++

 5. 5 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5681 Весело

  До коментар [#3] от "PisnaMi":

  +++++++++++++++++++
  Могат да публикуват даже статии за всичко преди да се е случило

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK