Проучването PISA: Българчетата са сред най-нетолерантните и неподготвените за глобалния свят

Проучването PISA: Българчетата са сред най-нетолерантните и неподготвените за глобалния свят

© Георги КожухаровЕдни от проявяващите най-малко уважение към хората от други култури. Едни от най-нетолерантните в света към имигранти. Не са много запознати с глобалните проблеми и не са особено ефективни в идеите, които им хрумват за решаването им. Не са сред много любопитните за други култури и са под средните показатели за склонност да изслушат и приемат, че има гледна точка на различните от тях.


Това е само част от профила на българските ученици на 15 години, описан в поредния доклад от PISA - най-мащабното и подробно изследване в света на подрастващите, техните учители и образователна система. В България за този проект на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) се говори най-често по повод първите доклади, обясняващи нивото на познания/функционална грамотност на децата в 7-8 клас, както и квалификацията и работната среда на преподавателите им.


Новият доклад PISA 2018 Global Competence, представен в Сингапур на 22 октомври 2020 г., анализира нещо с продължителни последици за децата и цялата нация. Става дума за способността да се справят в съвременния свят на тези в България, които съвсем скоро ще завършат училище, ще получат избирателни права и ще започнат работа или ще следват в университетите.


Да се научиш да участваш във взаимно свързани, сложни и разнообразни общества вече не е лукс, а належаща необходимост.от доклада PISA 2018 Global Competence


Затова, имайки предвид уникалната роля на училищата в подготовката на младежта за участие в нашия свят, PISA разработи рамка за обясняване, оценка и подпомагане на глобалните компетенции на подрастващите. Тя е на разположение на взимащите политически решения, лидерите и учителите по света."


България изглежда добре, ако се съди по дела (почти 71%) на деца от групата, обект на световното изследване, владеещи поне един език извън този, който се говори вкъщи. Цели 95.3% от 15-годишните в България учат два или повече чужди езика в училище, а почти 45% казват, че са се срещали в училище с хора от други страни.


Но за България отсъстват данни какъв е ефектът от ученето на чужди езици за това подрастващите да знаят повече за комуникациите между различни култури и за глобалните проблеми. Не е ясно помага ли това да се интересуват от чужди култури, да ги уважават, има ли значение за нагласите им към имигрантите и способносттна на учениците да се адаптират, когато попаднат в различна или променяща се среда.


Прекият контакт с чужденци в български училища оказва някакъв положителен ефект това да се промени, показва докладът. Но в текста се посочва също, че това не се отразява особено на атмосферата в учебните заведения в България и оценката на директора за убежденията на учителите за мултикултурната среда и еднаквото отношение към всички деца, независимо от произхода им.

 • Учебната програма също играе важна роля


  В България под 50% от директорите са съобщили, че в преподаването в тяхното училище са засегнати международните конфликти и причините за бедност, а в 60% говорят в клас за здравни въпроси и равенство на половете. Не повече от 30% от училищните директори в България казват, че при тях се обсъжда с учениците как да контактуват с други културни и религиозни общности, а под 50% - че в учебната им програма има формални занимания за отвореност към други култури и запознаването с тях.


Авторите на доклада посочват, че анализът им за т.нар. глобална компетентност е обхванал 66 държави, като България е в групата на 39 страни, в които учениците са попълнили само въпросник по темата, но не са участвали в тест за нея.


Въпреки това и попълването единствено на въпросник води до важни заключения. Едно от тях е, че България е сред страните където има значителни различия между децата според това не само в какво училище са, но и с какво се занимават в него. Иначе казано, включените в повече дейности (включително отбелязването в училище празниците на други култури) са много по-запознати с пъстротата на света от съучениците си.

 • Учениците са били питани различни въпроси с възможност да изберат между 4 отговора: "Никога не съм чувал за това", "Чувал съм, но не мога да обясня за какво точно става дума", "Знам нещо по въпроса и мога да обясня в общи линии" и "Запознат съм с това и мога добре да го обясня".


  Въпросите са засягали 7 теми: климатични промени и глобално затопляне, глобално здраве, миграция, международни конфликти, глад и недохранване в различни части на света, причини за бедността и равенство между мъжете и жените в различни части на света.


България е сред държавите, в които има отчетливо значение материалното и общественото положение на семейството, от което идва детето. Масов проблем по света е, че сред учениците има сериозно поляризиране на нагласата, убежденията и степента на познания. За България, е посочено, че това е особено ярко изразено между учениците от по-слаби социални групи и тези с по-добро положение. От явлението са засегнати сложни теми като климатични промени, миграция, бедност и международни конфликти. Голямото разминаване се дължи не само на това откъде децата черпят информация по тези теми, но и с каква предварителна нагласа подхождат към тях, а тя в значителна степен се формира в семейната и обществена среда.


Когато става дума за отношението към имигранти, докладът включва България сред страните с най-отрицателни нагласи на 15-годишните като Унгария, Полша Словакия, Турция, Латвия и Саудитска Арабия.


България е в компанията на Доминиканската република и Обединените арабски емирства, когато става дума големи разлики в способността на учениците да разбират и приемат гледната точка на другия. Това не е някакъв "балкански феномен", тъй като на другия полюс са страни като Северна Македония, Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Румъния, и Турция.


След зададени въпроси е направена оценка колко от децата успяват:


- да изслушат другия


- да кажат дали позицията е като тяхната


- да се съобразят и когато не са съгласни с нея и ги критикуват


- като цяло да вярват, че всеки проблем има поне две страни и трябва да се огледат и двете.


Навсякъде (с изключение на Доминиканската република) момичетата са по-склонни да изслушват и да се съобразяват с различно мнение. Но по този показател България (също и Албания, Сърбия, Хърватия, Косово и ОАЕ) е посочена сред страните, където преднината на момичетата пред момчетата е много голяма.


Как учениците да показват уважение към други култури, ако не се интересуват да научат нещо за тях?След този въпрос авторите на доклада поставят България заедно с Азербайджан, Доминиканската република, Казахсатн, Мароко и Перу сред страните, в които по този въпрос има най-голяма разлика между социално най-слабите и най-силните 15-годишни. България е и сред малкото страни, в които момичетата се оказват по-адаптивни от момчетата към промяна на средата - което в известен смисъл е свързано с интереса към други култури и приемането, че може да имат различна гледна точка - но в доклада се предупреждава да не се правят генерални заключения от това.

Ключови думи към статията:

Коментари (311)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5393 Любопитно

  Какви пък други култури има в училищата в България при българските ученици над 15 години ???

  [email protected]
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5393 Любопитно

  Какви пък други култури има в училищата в България при българските ученици над 15 години ???

  [email protected]
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  Едни от най-предпазливите в света! Браво! Много ме зарадваха с това изследване! Има надежда за България!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 5. 5 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 941 Весело

  "и са под средните показатели за склонност да изслушат и приемат, че има гледна точка на различните от тях"

  Аууу, досущ като някои медии, например...., айде да не давам пример, че ще ида на баня....

  Знанието е сила, информацията - власт
 6. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  Качеството на образованието и демографският срив са стратегическите проблеми пред Отечеството за десетилетия напред!!!
  През първите 30 години очевидно се провалихме, като народ, общество и държава.

 7. 7 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  Видяхме толерантните протестъри как хвърляха яйца и псуваха жени, които не са с тяхното поитическо мислене. Не давайте оценки на останалите тогава.
  Българите нямат мигранти тук и няма как да говорят за нещо, което не се случва.
  Иначе забележки към възпитанието винаги може да има, но проблемите са най-вече в резултата на пропуски в домашното възпитание.

 8. 8 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2164 Неутрално

  Нямам нищо против, ако българчетата изостават със затоплизма, мигрантизма и джендъризма. Стига да не прекаляват с чалгата и белото. Има там математика, химия, физика. . .

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7307 Неутрално

  Правят това, което виждат. Опростачването е всеобщо, как да се научат на нещо друго.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на Бай Ганьо
  Бай Ганьо
  Рейтинг: 305 Неутрално

  Може да не ви тревожи, че са сред "най-нетолерантните", но със сигурност трябва да ви тревожи, че са и сред "най-неподготвените за глобалния свят". Иначе казано с това, че вие сте (примерно) злобни/глупави/расисти/хомофи или всичко от изброените ще страда вашето дете, защото света слабо го вълнуват глупавите ви разбирания. А нали уж сме християни на всичкото отгоре...

 12. 12 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 905 Весело

  Българчетата ..., 15 годишните?!

  Емииии, броите ги за деца, сигурно и се държите с тях като с деца. Що после не били подготвени за не знам какво си.

 13. 13 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  И туй сега хубаво ли е или лошо? ;)

  Че не искат да им се мотат из кварталите разни от Третия Свят. :)

 14. 14 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  До коментар [#11] от "Бай Ганьо":

  Християнството и хомофилията откога имат знак за равенство?
  Бай Ганьо...

 15. 15 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  За съжаление българското училище някак си успя да пропусне факта, че функционалната грамотност през 21-ви век включва и други неща, освен четене и писане...
  Та за това резултатите ни са такива...

 16. 16 Профил на Are de
  Are de
  Рейтинг: 177 Неутрално

  Поредно потвръждение на тоталния колапс в образователната система и нравствените ценности в България.

 17. 17 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1295 Любопитно

  15 годишни, пък седми-осми клас... Само повтарячи ли са анкетирали?

 18. 18 Профил на TPOTOAP
  TPOTOAP
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Колкото по-малко подготвени за 'глобалния' свят, толкова по-добре.
  Проблемът е, че няма дисциплина и не учат.

 19. 19 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2164 Неутрално

  Нямам нищо против, ако българчетата изостават със затоплизма, мигрантизма и джендъризма. Стига да не прекаляват с чалгата и белото. Има там математика, химия, физика. . .
  —цитат от коментар 8 на Един вампир броди из Европа


  Проблемът е, че в ПИЗА задачите по четене са по ЗМД, задачите по смятане са по ЗМД, задачите по "сайънс" са също по ЗМД, а въпросникът за ученика, естествено, също е за ЗМД. Примерно: ако от двама имигранти трима са джендъри, то колко ще е числото "пи" след 10 години глобално затопляне? Преувеличавам, но много леко.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 20. 20 Профил на festo
  festo
  Рейтинг: 33 Неутрално

  Малка България не се поддава на глобализма и джендъризацията, пази традициите и собствените обичаи. Децата ни имат изградено солидно, непоклатимо мнение по всеки въпрос.
  Така би се отразила тази новина от медиите с националистичен уклон.

 21. 21 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 828 Неутрално

  До коментар [#7] от "НеКой":

  Хвърляли са яйца, защото сезонът на дините мина, както би казал Граучо Маркс.
  Не, не Карл Маркс.

 22. 22 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Комбинацията от номенклатурна преса повела война срешу българската култура, всекидневно мачкане на българския дух с манипулативни статии и всичко това с подкрепата на псевдо десни хорица, които си мислят, че пригласяйки на такава кич опера са много адекватни води до това положение.

  Но после, стотици хиляди българчета като отидем някъде и сме водещи, същия клуб на мислители и растения на фотосинтеза изпитва патриотични чувства. Лицемерно стадо!

  "Българчетата ..... сред най-нетолерантните..."Комбинацията от националисти, ксенофоби и мутри в централната власт води точно до там!
  —цитат от коментар 3 на Рим


  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 23. 23 Профил на Будител
  Будител
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Прекомерното излагане на чалга до това води.

  Lacoccaracha!
 24. 24 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  До коментар [#21] от "SSS":

  В истанбулската ви конвенция не пише за яйца, нито за дини...

 25. 25 Профил на Larry Laffer
  Larry Laffer
  Рейтинг: 37 Разстроено
  Нямам нищо против, ако българчетата изостават със затоплизма, мигрантизма и джендъризма. Стига да не прекаляват с чалгата и белото. Има там математика, химия, физика. . .
  —цитат от коментар 8 на Един вампир броди из Европа


  Как сме с Нобеловите лауреати и патентите? Доминиканската Република на Европа.

 26. 26 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2521 Весело

  "има значителни различия между децата според това не само в какво училище са, но и с какво се занимават в него" - те, това е важното за БГ у-ще, а беше време когато средното ниво на учениците се различаваше само в специализираните - математически, езикови, техникуми. Новите разделения в структурата на образованието само увеличават различията, но пък са направени политкоректно - да обхванат децата, които са на у-ще само по списъците, които носят по нЕКой и друг лев за родителското тяло. А това, че: "Не са сред много любопитните за други култури и са под средните показатели за склонност да изслушат и приемат, че има гледна точка на различните от тях.", е доста погрешно, защото българските деца се оправят в у-ща в чужбина доста по-добре, любознателни са и възприемчиви, но в условия, които ги карат да се чувстват добре. В БГ у-ща няма такива условия, вкл. и изключенията на базови, иновативни и какви ли не кръщавани, защото е важно да се записват, отчитат бройките - на ученици, на отсъствия, на оценки, а не същността на знанията. Е, това за чуждите езици поне да е вярно, но пак е спорно на практика, а т.н. дуално пак е повече за отчетност, че парите, които бизнесът раздава трябва да се оправдаят. Едва ли са проучвали у-щата в провинцията, че е дълбоката, та да видят условията и начините, с които учители и персонал се справят. Важно е проектите да се правят, че да има и нови - пари има, кандидати бол.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 27. 27 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Не бива да бъдем очудвани от такива резултати. Пипалата на БКП-та, ДС-та, КГБ-та са се впили в образователната ни система. Учебниците се пишат все едно още Бай Тошо гледа портрета. Накратко: пълна скръб и тотална щета!

 28. 28 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  По този повод се сещам за двете младички скандинавки заклани в Мароко. И винаги съм се чудил дали родителите им са доволни от това, че са ги възпитавали на толерантност и доброта към всички в резултат на което им е липсвала елементарна и здравословна предпазливост. Много се радвам, че нашите деца не са пропити от мулти-култи и имат доста по-здравословно отношение към света.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 29. 29 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  До коментар [#27] от "shisharko":

  Пиши правилно. И след като минеш 15 години. Поне в такива статии.

 30. 30 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3137 Разстроено

  Имам съмнителното удоволствие за преподавам литература в първия 11 клас по новата програма.
  За първи път, след като класиката е "изучена" в бръснещ полет, се учат тематични цикли. Експериментално това е правено само с кандидат-студенти в СУ.
  Било хубаво така да стане.....
  Тези, които решиха това, кога последно работиха със средни ученици от средно училище?
  Първата тема има отношение към статията. Става дума за отношението между родното и чуждото. При нечетени произведения, работата опира до моите обяснения, направени на своя отговорност, защото авторите на учебници много са внимавали да не настъпят котето по опашката. Докарали са го до нищоказване -/модна дума тук/, и децата пак разчитат на семейство и личен опит.

  Еретик
 31. 31 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Т.е. от малки трябва да им надуваме главата с глобализъм, мулти-култи, неолиберализъм, иначе лошо? Ще кривнат от правата вяра, може би?

 32. 32 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Почвата за следващите 50 години диктатура на простотията е положена успешно, да живее и пребъде Тиквостан !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 33. 33 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 730 Неутрално

  "Въпросите са засягали 7 теми: климатични промени и глобално затопляне, глобално здраве, миграция, международни конфликти, глад и недохранване в различни части на света, причини за бедността и равенство между мъжете и жените в различни части на света. "

  Колко от възрастните тук могат съвестно да отговорят със "Запознат съм с това и мога добре да го обясня" ако им зададат върпос по всяка от посочените по-горе теми? Но истински отговор, а не някакви общи приказки.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Мине се н мине време и хоп - изследване на ПИСА с поредните апокалиптични прогнози ... Абе, "Дневник", след като следите с такъв интерес тези изследвания, дайте поне веднъж да видим какво точно питат тези от ПИЗА ? ... какви са тези фамозни задачки и текстове?

 36. 36 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2459 Неутрално

  нормално. нали са деца на родителите си.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 37. 37 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  То като се вижда какво носи толерантността май е на добре...

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 38. 38 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  е че с такъв "елит" това не трябва да е изненада. тук дори училището не е толкова важно

  вредното влияние на мутренския начин на управление не се изчерпва само с кражбата на пари, това тук е също доста важно

  как да научиш някого да спазва закони когато мутрата-премиер демонстративно ходи без маска и умишлено нарушава закона

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 39. 39 Профил на Vladislav Sotirov
  Vladislav Sotirov
  Рейтинг: 40 Неутрално

  До коментар [#13] от "realguru":

  Вие мислите, че България е част от първия свят ли? Или че не е по милост в ЕС? Знаете ли как третират една немалка част от българските рабптници в Западна Европа, които, междудругото, са излезли от ей точно такива семейни среди и училища като описаните в статията? България Е третия свят, не без учтивата помощ на такова като вас.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  До коментар [#39] от "Vladislav Sotirov":

  Какво значи по милост?
  България е пълноправен член на ЕС.
  Шенген е заради границата с Турция и Гърция.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4890 Неутрално

  До коментар [#41] от "НеКой":

  "Шенген е заради границата с Турция и Гърция."

  Гърция Е в Шенген! Гърция няма ли граница с Турция?

 44. 44 Профил на vzoran
  vzoran
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Училищното образование е пълен провал. Нищожна или никаква промяна в системата за 30 години, най-вече на ниво цели, политики и ресурси. Единствено тоалетни успяха да направят (но не съм сигурен дали навсякъде) и вероятно са също толкова гнусни колкото и едно време. Резултатите от теста са заслужени и реални и спокойно могат да се обвържат със състоянието на училищните тоалетни.

 45. 45 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3137 Неутрално

  До коментар [#33] от "Smile":

  "Въпросите са засягали 7 теми: климатични промени и глобално затопляне, глобално здраве, миграция, международни конфликти, глад и недохранване в различни части на света, причини за бедността и равенство между мъжете и жените в различни части на света. "
  Колко от възрастните тук могат съвестно да отговорят със "Запознат съм с това и мога добре да го обясня" ако им зададат върпос по всяка от посочените по-горе теми? Но истински отговор, а не някакви общи приказки."
  =================
  И като кажа или напиша това, което знам и мисля, ще бъда "скъсан" от новите болшевики.

  Еретик
 46. 46 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  ...И туй сега хубаво ли е или лошо ...Че не искат да им се мотат из кварталите разни от Третия Свят...
  —цитат от коментар 13 на realguru


  Има правителство, което десет години управлява страната!
  Ако хора от "третия свят" са влизали безразборно, задайте въпросите си към мутрите във властта и към националистите! Те управляват границите, КПП-тата, продажбата на паспорти, прокуратурата и въобще почти всичко, 10 години вече!

  Тук обаче става въпрос за насаждане на омраза сред децата, към хора в зависимост от техния етнос или полова принадлежност. И това негласно се е превърнало в държавна политика която идва от националистите и минава безпрепятсвено през мутрите от герб!
  А иначе, естествено че на никой не му е приятно когато нахлуват безразборно неграмотни бежанци от Афганистан или Африка...
  Но това не трябва да се използва като повод за насаждане на омраза!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 47. 47 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  До коментар [#13] от "realguru":Вие мислите, че България е част от първия свят ли? Или че не е по милост в ЕС? Знаете ли как третират една немалка част от българските рабптници в Западна Европа, които, междудругото, са излезли от ей точно такива семейни среди и училища като описаните в статията? България Е третия свят, не без учтивата помощ на такова като вас.
  —цитат от коментар 39 на Vladislav Sotirov


  Е да ама поне работят. :) 48. 48 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3137 Весело

  До коментар [#40] от "tzr49676087":

  "Защо Дневник ни държат в неведение за здравето на Вожда???"
  ===========
  Защото му правят Вуду магия и чакат да хване дикиш.

  Еретик
 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2124 Любопитно

  До коментар [#49] от "Alex Ivanov":

  Тогава кой район от Бг да се отцепи за циганска държава и там да прибере всички цигани и статистиките да са ок? Предложения,?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 51. 51 Профил на etar
  etar
  Рейтинг: 569 Неутрално

  По този повод се сещам за двете младички скандинавки заклани в Мароко. И винаги съм се чудил дали родителите им са доволни от това, че са ги възпитавали на толерантност и доброта към всички
  —цитат от коментар 28 на rumen_s


  Сигирем съм, че родителите на талибанчетата са много доволни как са ги възпитали.

 52. 52 Профил на Vladislav Sotirov
  Vladislav Sotirov
  Рейтинг: 40 Неутрално

  До коментар [#41] от "НеКой":

  Че не отговаряше на никакви или почти никакви социални, икономически, политически, съдебни критерии за влизане в ЕС, но беше взето политическо решение съюзът да се разшири до брега на Черно море, защото в противен случай Русия щеше да се разшири дотук. А до толкова България е пълноправен член, че Великобритания организира една солидна част от брекситската си кампания по линията на антибългарски и антирумънски чувства, които бяха базирани на абсолютно расистки концепции и погнуса, че ще изпоимигрираме там. За Вас това отношение към държава от първия свят ли е или? За българските гастарбайтери по немските, френските и т.н. полета и дума не отварям, нито пък за това, че ме попитаха преди няколко месеца на интервю за работа дали имам нужда от виза за Люксембург. На фона на това едни уж десни капацитети с цел да опазят постовете си в Брюксел и Страсбург са седналаи да интерпретират смисъла на европейските ценности без да осъзнават или напълно игнорирайки факта, че ако идеите, които те, и Вие и хора като Вас, защитават, се настанят в дневния ред на западните правителства, България ще бъде първата, която ще изхвърчи от съюза. И не заради икономически проблеми, а заради откровено расистки идеи, които се въртят в главите ка западните десни. На такова абстрактно мислене способен ли сте? Можете ли да обхванете факти, които излизат извън кутията на наученото в историческите книги, и да направите изводи по тях? Децата не, ама и Вие май не.

 53. 53 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  "Въпросите са засягали 7 теми: климатични промени и глобално затопляне, глобално здраве, миграция, международни конфликти, глад и недохранване в различни части на света, причини за бедността и равенство между мъжете и жените в различни части на света"

  Разбирам, че българчетата не са промити от глобалистката, необолшевишка пропаганда.

 54. 54 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1837 Неутрално


  '''Едни от проявяващите най-малко уважение към хората от други култури. Едни от най-нетолерантните в света към имигранти. Не са много запознати с глобалните проблеми и не са особено ефективни в идеите, които им хрумват за решаването им. Не са сред много любопитните за други култури и са под средните показатели за склонност да изслушат и приемат, че има гледна точка на различните от тях.'''

  Без да правя изследване мога да го кажа, четейки злобата която се изсипва към чужденци, ЛГБТ, законодателства за защита на жени, деца...и пр.

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на vlv28646123
  vlv28646123
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Затуй се пулят навън като изоглавени....

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 58. 58 Профил на Vladislav Sotirov
  Vladislav Sotirov
  Рейтинг: 40 Неутрално

  До коментар [#47] от "realguru":

  Напомняте ми на една солидна част от българската консервативна и дясна политическа мисъл, която се гордее с конкурентноспособността на България спрямо Китай в производството на текстилни изделия, защото българската работна ръка се явява по-евтина от китайскста.

  Та така - точно толкова, колкото разбирате от човешки права, разбирате и от икономика, капитализъм, геополитика, европейски ценности. А и явно и от поводи за гордост. Кофтито е, че дори не знаете как се отнасят с новозабогатели така тук и си мислите, че ви се радват, когато ви се смеят в очите и злорадстват за вас зад гърба ви.

 59. 59 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  Каква PISA бе господа? В 90% от училищата в България осмокласници не знаят таблицата за умножение. Куриоза е младеж с инженерна диплома да не може да сметне "32 минус4" че е 28! Инженер!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 60. 60 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 772 Неутрално

  По този повод се сещам за двете младички скандинавки заклани в Мароко. И винаги съм се чудил дали родителите им са доволни от това, че са ги възпитавали на толерантност и доброта към всички в резултат на което им е липсвала елементарна и здравословна предпазливост. Много се радвам, че нашите деца не са пропити от мулти-култи и имат доста по-здравословно отношение към света.
  —цитат от коментар 28 на rumen_s


  Наскоро имаше една младичка българка заклана в България, дори не се е наложило да ходи до Мароко.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 772 Неутрално

  До коментар [#39] от "Vladislav Sotirov":Какво значи по милост?България е пълноправен член на ЕС.Шенген е заради границата с Турция и Гърция.
  —цитат от коментар 41 на НеКой


  Това ли е новата опорка за Шенген? А как Гърция е в Шенген?

 63. 63 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 849 Неутрално

  До коментар [#52] от "Vladislav Sotirov":

  Мнението Ви говори за ниско национално самочувствие и огромно старание да се харесаме на невероятните, безгрешни западняци. А истината е проста - докато имат интерес от нас, ще искат да сме част от ЕС. А ако консерватизма победи в Европа, това ще е икономически изгодно за нас. Колкото и да мислите, че за тях сме "туземци", културно сме по-близо от много други, към които са насочили капитали в момента.

 64. 64 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2459 Неутрално

  До коментар [#37] от "venci4":

  какво ти носи? щото нетолерантността сме видяли вече - геноцид, концлагери, гулаг... сигурно те възбужда мисълта за едно хубаво масово избиване на подчовеци

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 65. 65 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 656 Неутрално

  До коментар [#31] от "4okuto":

  УВИ .РОЗОВИЯТ ФАшИЗЪМ СЕ НАЛАГА СЪС ВСИчКИ ВЪЗМОЖНИ СРЕДСТВА,МНОГО ЖАЛКО Е ДА ВИДИш КОЛКО ХОРА ТУК В ТОЗИ ФОРУМ СЕ ОСТАВЯТ ДА ГИ МАНИПОЛИРАТ РАЗНИ ПСИХОПАТИ ,МЕчТАЕшИ ДА ПРАТЯТ ЕВРОПА НА БУНИщЕТО НА ИСТОРИЯТА.

 66. 66 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 992 Неутрално

  "под средните показатели за склонност да изслушат и приемат, че има гледна точка на различните от тях."
  Също като левите и прогресивните на запад, които не могат да приемат, че има хора, които не обичат сирийски доктори и инженери, джендъри, Грета, и други подобни прогресивни новости.

 67. 67 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2750 Неутрално

  Тая ПИЗА колкото по-бърже се забрани - толкоз по-добре...

 68. 68 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Скоро от ЕС ще налагат санкции за държави, чиито деца не са толерантни към всякакви гадни гнусотии и извращения...

  Долу мръсните лапи от децата!

  искате да ги развращавате от съвсем малки!

  Защо му е на един ученик да знае извратеняците в какви сексуални роли влизат, че и да трябва да им търпи изпълненията пред очите си? ъПсурТ!

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 69. 69 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3880 Весело

  Най-неподготвени били българчетата!? Хахахах, вица на годината...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 70. 70 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 688 Разстроено

  Много полезен анализ за образователната система и родителите.
  Дано и учители, и просветни деятели четат това.
  Възрожденците като Васил Априлов са се борили нашето образование да доближи напредналите европейски модели. Сегашни патриотари се борят нищо да не им се променя, дори, ако може да се върнем назад.
  Няма да се уморя да пиша- когато не си добре подготвен, поне преписвай от отличниците. За това нито акъл се иска, нито напъване.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 903 Неутрално

  Наскоро имаше една младичка българка заклана в България, дори не се е наложило да ходи до Мароко.
  —цитат от коментар 60 на Nick F


  https://btvnovinite.bg/bulgaria/ubijstvoto-na-13-godishno-momiche-v-skobelevo-zaradi-spor-za-zapalka.html

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 73. 73 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2225 Неутрално

  Имам n-ти племеници, които миналата и тази година постъпиха да учат в Германия. Единичт в Берлин, другият в Дрезден. И двамата се оправят значително по-добре от съучениците си от източна и южна Европа. Виж е едно в изследването са прави - и двамата са патологични хетеро и не приемат дори лесбийките. Но това да им е кусура!

 74. 74 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  Защо Дневник ни държат в неведение за здравето на Вожда???
  —цитат от коментар 40 на tzr49676087


  Здравето на вашият вожд, не представлява интерес за читателите на Дневник!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 75. 75 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3137 Весело

  До коментар [#43] от "vassilun":

  "Гърция Е в Шенген! Гърция няма ли граница с Турция?"
  =============
  И какво като е в Шенген, като всички околни не са?
  Това е като да имаш цигари, но да нямаш огънче.
  Никъде не можеш да минеш граница, само намалявайки до 60 км/ч.

  Еретик
 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2225 Неутрално

  ...заклана в България...
  —цитат от коментар 60 на Nick F


  И какво, според Вас и пиза, трябва да се отнесем толерантно с разбиране към особеностите на етноса и религията, отговорни за убийството и да уважаваме културните традиции?

 79. 79 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#70] от "magnas":

  беги бе!

  Они не щат да ги образоват, они сакат да ги развращават и да ги "просвещават" на гнусните си гадости!

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 80. 80 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 581 Разстроено

  Планът Раян-Ът работи...

  Stupid people make me sick
 81. 81 Профил на dc_ken
  dc_ken
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [quote] Да се научиш да участваш във взаимно свързани, сложни и разнообразни общества вече не е лукс, а належаща необходимост.[/quote]

  Точно и актуално, но за съжаление у нас има твърде много места, където днес битът не се различава особено от описаното в Железният светилник.

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 772 Неутрално

  До коментар [#43] от "vassilun":"Гърция Е в Шенген! Гърция няма ли граница с Турция?"============= И какво като е в Шенген, като всички околни не са? Това е като да имаш цигари, но да нямаш огънче. Никъде не можеш да минеш граница, само намалявайки до 60 км/ч.
  —цитат от коментар 75 на Костадин Иванов


  Май не си летял със самолет от една шенгенска страна до друга? Но пък от друга страна не излизайки от България човек има право да бъде необосновано горд със страната и произхода си.

 84. 84 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3137 Весело

  До коментар [#60] от "Nick F":

  "Наскоро имаше една младичка българка заклана в България, дори не се е наложило да ходи до Мароко."
  =============
  Беше момиче циганче, наръгано с нож от друго цигане със СОП.
  https://bntnews.bg/news/ubiystvo-s-nozh-potrese-zhitelite-na-selo-skobelevo-1080135news.html

  Еретик
 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 772 Неутрално

  До коментар [#60] от "Nick F":Не е българка, а циганка. Заклана от друго цигане.
  —цитат от коментар 76 на Alex Ivanov


  Баце, момичето е българска гражданка. Момчето е български гражданин. Ти правил ли си си генетично или антропологично изследване към коя раса спадаш ? Ще бъде доста интересно, особено генетичното.

 87. 87 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  Селяни, селяни,
  Дървен кръст ви дадох - изгорихте го!
  Железен кръст ви дадох - потрошхите го!
  Златен кръст ви дадох - потафихте го!

  А на следващата литургия
  К*ра ще ми поцелуете!

  Със черно фередже, оле!

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 88. 88 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 990 Неутрално

  До коментар [#25] от "Larry Laffer":

  “ Как сме с Нобеловите лауреати и патентите? Доминиканската Република на Европа.”
  ——
  Това беше хубав промпт. Аз погледнах, и ги бием доминиканците с 200. Ама не правете мойта грешка да гледате за сравнение, някоя малка нормална държава — Австрия, в случая!

  https://www.wipo.int/ipstats/en/statistics/country_profile/profile.jsp?code=BG

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 89. 89 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Кое по-точно от изброените липсва и в по-възрастните? Една самозатворена, слабо информирана за света нация, имаща твърдо непоколебимо мнение за всичко и за всеки, базиращо се не на емпиричен опит, а на дочути клишета и клюки от сорта "една жена каза".

  Тепърва имаме да извървим процесите на Просвещението, и на трансформацията на селското население в градско с градски тип психика.

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 92. 92 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3880 Весело

  Интересно ми е британчета, германчета, франсета и испанчета, колко са подготвени за глобалния свят, след като първо са толкова наивни, отделно знаят само матерния си език, и дори родните роми ги изпреварват, след като владеят турски ез., а българчетата владеят със сигурност 1, много често 2, и по-рядко по три и нагоре чужди езици...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 93. 93 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3880 Весело

  До коментар [#89] от "irobot":

  "Една самозатворена, слабо информирана за света нация, имаща твърдо непоколебимо мнение за всичко и за всеки"!?


  Бъркаш ни другарю с Русия и С. Корея...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 94. 94 Профил на pantyshot
  pantyshot
  Рейтинг: 791 Весело

  След последните събития, Макрон и него явно ще го скъсат от ПИСА. Толерантности и подобни многополови неща минават само в декадентски общества, българинът се бори за оцеляване. Искам някой от другарите от ПИСА да се опита да обясни на едно български семейство как трябва да отделят $30к и нагоре за опперация на смяна на пола. Между другото подобни "хирурзи" не ги броя за колеги, това си е чисто печалбарство на гърба на хора с проблеми и трябва да им се отнеме правото да практикуват.

 95. 95 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Уважението се печели. Каквито закони и да измислите, никого няма да уважавам ей така. Точка.

 96. 96 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  Това изследване е показало, че българите все още имат национална идентичност, но глобалистите го обясняват по друг начин...

 97. 97 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 746 Неутрално

  "Българчетата са сред най-нетолерантните и неподготвените за глобалния свят..."

  Ами явно е имало на кого "да се метнат"...

 98. 98 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Не е тайна, че българският мъж, с изключения разбира се, не става за нищо.

 99. 99 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  Българските деца са много невъзпитани. Българското училище е истински survivor.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 100. 100 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 656 Неутрално

  До коментар [#70] от "magnas":

  И КОИ СА ОТЛИчНИЦИТЕ АКО СМЕЯ ДА ПОПИТАМ МОЖЕ БИ ТИЯ, ПРИ КОИТО УчЕНИЦИТЕ РЕЖАТ ГЛАВИТЕ НА УчИТЕЛИТЕ СИ ПО РЕЛИГИОЗНИ СЪОБРЖЕНИЯ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK