Заев допусна анекс към договора с България или "устна декларация"

Македонският премиер Зоран Заев

© Associated Press

Македонският премиер Зоран ЗаевСеверна Македония обяви, че няма потребност от нов договор с България, но инструменти като анекс или устна декларация може да помогнат да се разсеят всякакви съмнения за териориални претенции и това би "укрепило" приятелството, добросъседството и сътрудничеството.


Съобщението бе направено от премиера Зоран Заев на конгреса на управляващите социалдемократи, състоял се онлайн.


"Няма потребност от нов договор. И ние се съгласяваме, и България се съгласява," каза Заев, попитан от журналисти какво е имал предвид, допускайки миналата седмица възможността за "инструменти и начини" като декларация, анекс и подобни.


Никакви териториални претенции
"Имаме отличен договор, който трябва да продължим да реализираме. Едната част е това, което работи комисията (съвместната комисия за исторически и образователни въпроси - бел. ред.). Вече има решение за исторически личности и исторически периоди. Друга част е това, което трябва да укрепим в частта за приятелството, добросъседството и сътрудничество с България", продължи премиерът.


От думите на премиера следва, че декларацията или документът биха съдържали подчертаване, че името на държавата, сменено след Преспанския договор с Гърция (от Република Македония на Република Северна Македония), се отнася само за нейната територия и няма да съдържа никакви претенци към никого от съседите.


Според Заев Скопие има готовност в документа или устната декларация да потвърди успехите, постигнати от комисията, и да поеме задължение за укрепване на икономическото сътрудничество и бързо изграждане на Коридор №8, свързващ Адриатическо и Черно море през македонска територия.


Какво ново би имало в анекса или декларацията


Във вчерашния коментар не се съдържаше потвърждение на думата "анекс", споменавана многократно от политици в България, но за такава възможност Заев говори малко по-рано в момент на напрежение и обвинения от България към Северна Македония за неспазване на договора и заплахи да бъдат блокирани македонските преговори с ЕС.


В Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, подписан през 2017 г., вече се съдържа точка за териториални претенции - чл. 11, ал. 3: "Двете Договарящи се страни нямат и няма да предявяват териториални претенции една спрямо друга." Документът обаче бе подписан от премиерите Зоран Заев и Бойко Борисов преди смяната на името. София не възрази срещу името Северна Македония, но преди Преспанския договор неведнъж са правени коментари, че това име би съдържало териториални претенции към България.


Същевременно има друга алинея, която се отнася само до Северна Македония и с която се потвърждава, че "нищо от нейната Конституция не може и не трябва да се тълкува, че представлява или някога ще представлява основа за намеса във вътрешните работи на Република България, с цел защита на статута и правата на лица, които не са граждани на Република (Северна) Македония". Евентуална добавка към договора би била второто споменаване само на Северна Македония в него като страна, обвързана с конкретни задължения - в другите точки те са взаимни.


Няма дата за евентуално подписване, нито за устната декларация - Заев и Борисов би трябвало да се срещнат в София преди 10 ноември, когато България е е домакин, а заедно със Северна Македония съпредседателства, тазгодишната среща на върха на Берлинския процес. Неяснота за датата на визитата идва и от диагнозата на Борисов, дал вчера положителна проба за коронавирус.

Ключови думи към статията:

Коментари (95)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4492 Неутрално

  "Устните декларации"/ договорки/ нямат никаква тежест , така, че този Заев да предложи нещо смислено и рационално, а не празни приказки " на килограм"!

 2. 2 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4492 Неутрално

  "Устните декларации"/ договорки/ нямат никаква тежест , така, че този Заев да предложи нещо смислено и рационално, а не празни приказки " на килограм"!

 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3625 Неутрално

  Териториални претенции на Северна Македония към България?!?!
  До къде я докарахме, не е истина...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 4. 4 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  Измишльотините на сърбоманите, устни декларации.
  И не е проблемът териториалните претенции, а историческата кражба, както и езика.
  Вето.

 5. 5 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4096 Неутрално

  Заплахата от вето върши чудеса ! Управляващите в Скопие от друго просто не разбират ! Жалко, но факт !

 6. 6 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2860 Неутрално

  "да се разсеят всякакви съмнения за териориални претенции и това би "укрепило" приятелството, добросъседството и сътрудничеството." - за какви претенции иде реч, след като те са на път да загубят изконни български територии, с това политкоректно съглашателство с албанците? Романтиката в отношенията отдавна я няма, но продължаващите лутания в Македония, отричането на език и род, води само до още по-голямо отчуждаване на българи и македонци. Това, че никой друг не е толкова близък помежду ни, личи не само по езика, по роднинските връзки, по отношението към другите етноси, няма как да се договори, то си остава, колкото и да се преиначава, според новите им амбиции. Струга, Охрид и Лиляна няма как да забравят историята, колкото и бели петна да оставят новите македонци в Северна Македония.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 7. 7 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2103 Весело

  Вето до дупка. Гърците как си решиха проблемите? Също така изгонване на германския посланик ако тия продължат да си пъхат носа където никой нито ги е викал, нито знаят за какво става дума, нито имат въобще историческо право да се обаждат.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 8. 8 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1925 Неутрално

  За съжаление България ще "клекне " на македонците

  Отново и отново и пак за първи път
  Yes man няма да отстои на българския интерес

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално

  Някой вярва ли , че в ЕС, в 21 век, някой ще има териториални претенции към някого и от това ще последва нещо.

 10. 10 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#3] от "hamiltonf":

  Точно обратното е - макетата нямат никакви претенции към наша територия и следва и ние да нямаме към тяхна.
  Да минават изборите при нас и патриотите да се кротнат малко и стига простотии - Гоце бил наш, пък те викат, че е техен и заради това 2 000 000 души стоят заложници. (Щото ще спре далаверата с продажба на български лични карти и паспорти)
  Ако питате Етката във форума ще каже, че Левски и Ботев за терористи, ама от отношенията с Турция няма далавера...

 11. 11 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  С тия никакви договори, още по-малко устни декларации не струват. Само и единствено комнкретни действия, А още по-добре да се отложат за ЕС, за времето след приемането на АлБания, Сърбия, Косово, че даже и Украина, Грузия и Турция. Евентуално може да ги приемем заедно с Русия, която също има претенции към нашата азбука.

 12. 12 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Териториалните претенциа са недостатъчни. Трябва ясно разграничаване от политиката на Сърбия след 1913 и осовено след 1944 годин. И какво е това устна декларация. Това нещж като уриг-ане ли е?

 13. 13 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#5] от "samoedin":

  Добре, Македония е измислена държава с измислен език, ама има 2 подхода или се разбираме и градим добри отношения, от които съм сигурен, че всички ще са доволни или ще упорстваме и ще правим така, че и те да ни мразят както всички останали комшии. Това вето освен да подклажда кладата на омразата на макетата към нас друго няма да постигне, а кой печели от това?
  Ако ти кажа, че всички турци мислят Левски и Ботев за терористи - това по какъв начин променя отношението ти към тях?

 14. 14 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2108 Весело

  Някой вярва ли , че в ЕС, в 21 век, някой ще има териториални претенции към някого и от това ще последва нещо.
  —цитат от коментар 9 на Роси
  Въпросът е,че и от двете страни има хора които още не са в 21 век и искат да са в ЕС само ако имат файда.

 15. 15 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2103 Весело

  Някой вярва ли , че в ЕС, в 21 век, някой ще има териториални претенции към някого и от това ще последва нещо.
  —цитат от коментар 9 на Роси


  Бедна ти е фантазията колко неща могат да последват. Примерно дело в съда на ЕС що администрацията в "региона" Благоевградска област не ползва "македонски език", като това е "исконна" Северомакедонска територия, "заграбена" от България. Знаеш ли колко бързо ще се започне с разни такива неща. Те гърците сигурно са по-глупави от умнокрасавитета във форума и Ивайло Дичев, че се заядоха за къде по-смешни неща като името и как им се казвало летището.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 16. 16 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Докато братята ни Северна Македония не престанат с хитруванията на дребно и врътките трябва да са наясно, че ветото си остава съвсем реална мярка!!!

 17. 17 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4096 Неутрално

  " Според Заев Скопие има готовност в документа или устната декларация да потвърди"

  Който е само малко по- добре запознат с пресата в съседката ни, или е следил напоследък каква неприязън се нагнетява срещу България у макетата, е напълно наясно, че няма как нито писмени уговорки, които ще си останат само на хартия, още по - малко пък сладки приказки тип " аз ти казах, ама ти не си ме разбрал, всъщност", да променят нищо в цялата тая антибългарска истерия, на която се гради цялата най - нова история на това боледуващо общество, потънало в комплекси за малоценност и примитивен шовинизъм !

 18. 18 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2103 Весело

  До коментар [#10] от "Аз":

  Имат, имат. Ако срещнеш и си поговориш с някой скопски сърбоман (хеле пък ако пийнете) лошо ще ти стане какви ги говорят и мислят.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 19. 19 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Вето до дупка. Гърците как си решиха проблемите? Също така изгонване на германския посланик ако тия продължат да си пъхат носа където никой нито ги е викал, нито знаят за какво става дума, нито имат въобще историческо право да се обаждат.
  —цитат от коментар 7 на Тюфлекчия


  Прав сте, но дано има политици с топки, които да го направят. Ще видите, обаче как гърците ще са от първите дето ще започнат пригласят на онези дето ще ни обвиняват, че "не сме достатъчно гъвкави", че "трябва да се правят компромиси в името на единството на Европа" и т. н.
  Що се отнася до посланика - да бъде натирен разбира се, ама пак опираме до въпроса, че няма кой да го натири. Топки трябват за тази работа.

 20. 20 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6283 Неутрално

  Македония трябва да влезе в ЕС и да има свободно движение и обмен между трите части на историческата област Македония, като границата да е само една табела. Така е между Тирол в Австрия и Южен Тирол в Италия. Фландрия и Нидерландия. Северен Шлезвиг и Южен Шлезвиг. Люксембург и белгийската провинция със същото име. Баската територия. Така беше и между Ирландия и Северна Ирландия.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 21. 21 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4096 Неутрално

  До коментар [#13] от "Аз":

  " Добре, Македония е измислена държава с измислен език, ама има 2 подхода или се разбираме и градим добри отношения, от които съм сигурен, че всички ще са доволни или ще упорстваме и ще правим така, че и те да ни мразят както всички останали комшии. Това вето освен да подклажда кладата на омразата на макетата към нас друго няма да постигне, а кой печели от това?
  Ако ти кажа, че всички турци мислят Левски и Ботев за терористи - това по какъв начин променя отношението ти към тях?"

  Защо приемаш ветото като лошо отношение към СМ ? Това е реакция срещу плагиатството на нашата история и идентичност, то самите живеещи в СМ си го признават, между другото, а много от тях са си и с българско самосъзнание ! Проблемът е в сърбоманите, за които няма никакво значение колко си добронамерен - винаги ще намерят за какво да те мразят и плюят по тебе ! Та 30 + години в Скопие само добро са видели от нас, има ли смисъл да изброявам ? И какво от това ? Все ние сме им виновни за всичко.....

 22. 22 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3177 Весело

  Баси наглите пичуье!
  Те писаните договори не спазват - рЕдат ни, че ша са опра'йм с устни!

  И още нещо ... Пак за прозрачните им тарикатлъци ...

  В какви глупости за "териториални претенции" прехвърлят "въпроса", когато става дума за история, култура и подобни?

  А ако имат предвид ОМО-то и някакво мАкедонско малцинство у нас - тези ние си ги решаваме и без тях досега, ще си ги оправим и без тях в бъдеще.

  Все пак в тази галиматия на Заю има и нещо, за което можем да се хванем. Явно са прискрипани и поради това се е "изпуснал" - става дума за "анекса".
  Та ако се "хванем за думата" - един хубав, подробен "анекс" а'ла гръцкия към досегашната фурчаща хартишка на Договора би бил идеалният вариант.
  А дотогава - ВЕТО, бе, ВЕТО!

 23. 23 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6283 Неутрално

  До коментар [#15] от "Тюфлекчия":

  Благоевград беше обявен официално за македонски от самото правителство на България, ръководено от БКП. И въведоха там "македонски" език.
  "На преброяванията преди 1945 година в България няма регистрирани етнически македонци, но според преброяванията от 1946 и 1956 година в България живеят 160 541, съответно 178 862 етнически македонци. Тази статистика е резултат от процеса на македонизация в Пиринска Македония, който протича между 1944 и 1958 година..." (уикипедия).

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  Вето до дупка. Гърците как си решиха проблемите? Също така изгонване на германския посланик ако тия продължат да си пъхат носа където никой нито ги е викал, нито знаят за какво става дума, нито имат въобще историческо право да се обаждат.
  —цитат от коментар 7 на Тюфлекчия


  Сорри, ама да гоним германският посланик е глупаво.
  Не само защото сега Германия е председател и напълно институционално германските посланици и у нас, и у "бракята" се "бъркат". И не мисля, че им е гот да се "бъркат".
  Но виж - да се вдига вой и пушилка против тяхната намеса - това е друго.
  Гърците много добре си изиграха тази карта, при това на няколко пъти.

  И, естетсвено, вето до дупка, докато се подпише някакъв "анекс", но подробен и а'ла гръчкият.

 26. 26 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6283 Неутрално

  До коментар [#24] от "Храбър":

  Ето това е официалното начало на процеса, довел до македонизацията на нашите македонски земи:
  „Резолюция на Коминтерна по Македонския въпрос“ е официален политически документ на Коминтерна от януари 1934 година, с който за първи път в историята авторитетна международна организация дава насока за признаване съществуването на отделен македонски народ и македонски език. (Уикипедия)
  БКП е предателска шайка. Това, което са надробили тогава е оръжието на Скопие пред Брюксел сега.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 27. 27 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  До коментар [#3] от "hamiltonf":Точно обратното е - макетата нямат никакви претенции към наша територия и следва и ние да нямаме към тяхна. ...
  —цитат от коментар 10 на Аз

  До коментар [#10] от "Аз":Имат, имат. Ако срещнеш и си поговориш с някой скопски сърбоман (хеле пък ако пийнете) лошо ще ти стане какви ги говорят и мислят.
  —цитат от коментар 18 на Тюфлекчия


  Мда, и аз като "Тюфлекчия"-та имам подобни няколко преживелици.

  Но между мерак и лакардии и действителността - разлика от земята до небето!
  То по нашите краища мераци фантазе да искаш!

 28. 28 Профил на VaKY
  VaKY
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Анекси с тези хора са безсмислени, за устни договорки да не говорим. Хубаво е да се натиснат леко, за да им дойде акъла в главата. В последното жестоко се съмнявам.

  Pro bono publicum with a bit more gusto
 29. 29 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 949 Неутрално

  македонците проявяват по-голяма гъвкавост от нашите тулупи и тези неща се оценяват на запад. накрая май ще си останем сами както обикновено срещу всички, а и от друга страна макетата ще дръпнат много по бързо от нас ако влязат в ЕС и тогава кои ще иска от пиринска македония да живее с корумпиран русофилски народ като българите? сами се сещайте какво следва.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 30. 30 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3177 Весело

  До коментар [#13] от "Аз":" ... Защо приемаш ветото като лошо отношение към СМ ? .....
  —цитат от коментар 21 на samoedin


  Защото е невеж, че още от време оно е казано, че който жали пръчката - не либи чадото свое!

  И не вижда, че ако не беше не "пръчката", а дори само заплахата с нея - нямаше и да се "задвижат" нещата при северомАкедонците.

  Досега без "пръчката" какво беше?
  То Заю ли не беше, то Пендаровски ли не беше, за Мицкоски да не говорим - провокация и гаф след гаф. Даже Заю се изцепи за Илинден докато Договорът беше още "пресен"! И после уж се "извини", ама пак овъртолено.
  За медии и въобще "държавната политика" по въпроса - да не говорим!
  Под измислен предлог шатнаха Комисията за близо година ...
  И все сучат, врЪтят, шикалкавят, мамят!
  Докато като се чу за "пръчката" - и я как се разтропаха като хлебарки га им светнеш ламбата! И се "задвижиха" все пак под капите, че само с лакардии, шикалкавене и чакане "Батковците" да ни "натиснат" няма да стане.
  Та "пръчката" трябва не само да я зарежем, а даже да я поставим "на видно място".
  Щото либим чадото свое ...

 31. 31 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 858 Любопитно

  Не можах да разбера, струмишката зайкиня шегува ли се за оралната декларация или фиРОМската наглост е безкрайна?

  Мома, връщай 12 и 12А!
 32. 32 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 690 Весело

  До коментар [#5] от "samoedin":Добре, Македония е измислена държава с измислен език, ама има 2 подхода или се разбираме и градим добри отношения, от които съм сигурен, че всички ще са доволни или ще упорстваме и ще правим така, че и те да ни мразят както всички останали комшии. Това вето освен да подклажда кладата на омразата на макетата към нас друго няма да постигне, а кой печели от това? Ако ти кажа, че всички турци мислят Левски и Ботев за терористи - това по какъв начин променя отношението ти към тях?
  —цитат от коментар 13 на Аз


  Ехоо, как е времето в Атина? А може би в Белград?

 33. 33 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  Сега..ще прозвучи цинично, но в адвокатските среди има един лаф, който е много верен и той гласи: устно - само свирки. Всичко останало - писмено.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 34. 34 Профил на Stoyan Kostov
  Stoyan Kostov
  Рейтинг: 664 Неутрално

  То пък, защото след приемането им в ЕС няма да могат да се откажат от договорките и да започнат пак със старите претенции. Четох коментари на северномакедонци в ФБ и се хванах за главата. Българският е диалект на македонския и какво ли още не. Според мен въобще не трябва да им даваме да се присъединят към ЕС. Това са няколко фанатизирани поколения и каквото и да говорят не трябва да им се вярва.

 35. 35 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3177 Весело

  Не можах да разбера, струмишката зайкиня шегува ли се за оралната декларация или фиРОМската наглост е безкрайна?
  —цитат от коментар 31 на CINZANO - оправете си сайта!


  Не се шегува.
  Другото е ...

 36. 36 Профил на anti establishment
  anti establishment
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Коминтерновско решение от 1934 г. си е прикритие на руска геополитика на Балканите, действаща до сега, и най-вече сега. Оттук идва проблемът - несправедливостта спрямо българския народ !

 37. 37 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2130 Неутрално

  Устна декларация?

  От бившите БРЮМ-ци?
  Тези лъжат повече и от гюпци.

  Panta rhei....
 38. 38 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 495 Неутрално

  До коментар [#11] от "ivanpopov":

  най добре да ги отложат за след приемането на ивицата газа и мароко.КАКВА ТУРЦИЯ В ЕС ,ВИЕ чУВАТИ ЛИ СЕ?

 39. 39 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  До коментар [#9] от "Роси":
  тази конструкция е в разпад, а ковида само ще увеличи скоростта. Интересни времена тепърва предстоят ,либерал Роси

  ум море, глава шамандура
 40. 40 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2669 Неутрално

  РСМ просто съзнателно настройват населението срещу България с желание да я предизвикат за „вето” и така да отложат присъединителния процес към Брюксел

  [email protected]
 41. 41 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  До коментар [#13] от "Аз":
  клишета , клишета и пак клишета. Далеч си от мисъл.

  ум море, глава шамандура
 42. 42 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1529 Весело

  До коментар [#14] от "chicago514":
  за какво друго бе аланкоолу, да ви влезна в езика. Полза се казва на файдата на български.

  ум море, глава шамандура
 43. 43 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Заев се опитва да прехвърли проблема от болната на здравата глава.

  Политическото ръководство в Скопие продължава умишлено да поддържа или най-малкото насърчава блокирането на български инвестиции в РСМ. Правителстеото в Скопие умишено не предприема активни действия за реализирането на К8 и изграждането на железницата към България.

  След като Заев явно все още не е добил храброст или поради една или друга причина не иска да започне реално сближаване с България, преодолявайки по този начин рецидивите от времето на комунистическа Югославия, изгледите за начало на преговори с ЕС ще стават все по-мъгляви.

  Заев е страхливец или лицемер.. а може би и двете.

 44. 44 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1529 Любопитно

  До коментар [#23] от "Незнайко в Слънчевия град":
  само ти ли не разбра че уикито всики капут може да пише каквото му щукне. няколко дни поред имаше различна информация за простата кърджалииска председателка на народното събрание, докато гербериадата се усети да изтрие инфото

  ум море, глава шамандура
 45. 45 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  Никакви анекси. И абсолютно, ама абсолютно никакви устни договорки. Ние договор имаме и те не го изпълняват, а пък с "устна договорка" ще започнат... Трай, коньо, за зелена трева...

  Единственият вариант е договор като гръцкия. Договор, в който македонците ясно декларират, че македонска нация до 1944 г. не е съществувала, а само отнографска област Македония, населена с българско население. Македонският език е създаден като диалект не българския. Всички национални герои на Македония са били българи от етнографски македонски произход. И всички тези факти трябва да се въведат в македонските учебници до 1 година срок.

  Ето един договор, след който вече няма няма мърдане. Ако след тази една година истинската история не се въведе в учебниците им, няма подкрепа за ЕС. Кратко, точно и ясно.

  Заев е невероятен фантазьор, ако си въобразява, че с "устни договорки" ще постигне нещо. Има ли някой, който да прави устни уговорки с крадец, който го е ограбил?

  Онзи ден по "България от еър" нашият професор историк много ясно и точно разясни какво се случва с тези "исторически преговори" между българката и македонската исторически комисии. Някаква пълна порнография. Онези ту се съгласяват с едно, ту се отмятат. Не желаят да виждат доказателствата и изворите на българските си колеги. Накрая се съжласяват на едни отстъпки и се прибирам у дома. Но там пред техните медии започват да говорят точно обратното на това, което е договорено в комисията. И така вече две години. Това беше обяснено от самия бълтарски историк в предаването.

  И как се предполага ние да подкрепим такива фурнаджийски лопати за ЕС?  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 46. 46 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1529 Любопитно

  До коментар [#36] от "anti establishment":
  правите ли разлика между ссср и русия?!

  ум море, глава шамандура
 47. 47 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Анекс към международен договор може да се приеме само от държавите, подписали договора. Той става неотделима част от него. Важно е какви договорки ще включва анекса и ако те са в интерес и на двете държави няма проблем да бъде приет.

 48. 48 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 612 Неутрално

  На 11 октомври Заев можеше поне да даде устна декларация, че е време в страната да започне процес на преосмисляне на наследството на тоталитарната Титова Югославия, включително що се касае този измислен с цел идеологическа анти-българска пропаганда "празник", официално наименуван като "Ден на востанието".

  Вместо това обаче Заев държа обичайните за доктрината на сърбо-македонизма речи изпълнени с комунистически клишета и пропагандни опорни точки за "борбата против фашизмот" и т.н.

  Не се оди во ЕУ со лажна (комунистическа) историография, блокиране на инвестиции и икономическото сътрудничество със съседна земя-членка на ЕС, блокиране на транспортната свързаност, насаждане на омраза и неприязън към гражданите на съседна страна член на ЕС и съюзник в НАТО.

 49. 49 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  Трябваше да се допитат до българите , какво мислят за договора със С.Македония нашите управляващи и после да подписват или не , за да имат карт-бланш по-нататък , сега работата върви към търсене на отговорности , защото очевидно сме в глухата улица , а тепърва ще ни рекетират от всякъде , което пък е за сметка на цяла България ! Изобщо , някой се надцени......

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Нужни са реални действия и резултати отстрана на Скопие, ако наистина имат намерение да започнат в скоро време същинските преговори за членство в ЕС.

  30 години България поддържа РСМ в стратегическите й цели за присъединяване в НАТО и ЕС.

  30 години, в които България безрезервно помагаше на РСМ, включително по време на гръцкото ембарго през 90-те, военния конфликт 2001 г., подкрепа за НАТО на срещата на върха в Букурещ 2008 г., завръщането на темата за разширяването на ЕС през 2018 г. и др.

  В Скопие очевидно липсва искрено отношение и желание за решаване на отворените проблеми. Вместо това се забелязва едно протакване и очакване, че върху България ще бъде наложен външен натиск да не блокира началото на преговорите.

 52. 52 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 294 Неутрално

  +++

  Никакви анекси. И абсолютно, ама абсолютно никакви устни договорки. Ние договор имаме и те не го изпълняват, а пък с "устна договорка" ще започнат... Трай, коньо, за зелена трева... Единственият вариант е договор като гръцкия. Договор, в който македонците ясно декларират, че македонска нация до 1944 г. не е съществувала, а само отнографска област Македония, населена с българско население. Македонският език е създаден като диалект не българския. Всички национални герои на Македония са били българи от етнографски македонски произход. И всички тези факти трябва да се въведат в македонските учебници до 1 година срок. Ето един договор, след който вече няма няма мърдане. Ако след тази една година истинската история не се въведе в учебниците им, няма подкрепа за ЕС. Кратко, точно и ясно. Заев е невероятен фантазьор, ако си въобразява, че с "устни договорки" ще постигне нещо. Има ли някой, който да прави устни уговорки с крадец, който го е ограбил? Онзи ден по "България от еър" нашият професор историк много ясно и точно разясни какво се случва с тези "исторически преговори" между българката и македонската исторически комисии. Някаква пълна порнография. Онези ту се съгласяват с едно, ту се отмятат. Не желаят да виждат доказателствата и изворите на българските си колеги. Накрая се съжласяват на едни отстъпки и се прибирам у дома. Но там пред техните медии започват да говорят точно обратното на това, което е договорено в комисията. И така вече две години. Това беше обяснено от самия бълтарски историк в предаването. И как се предполага ние да подкрепим такива фурнаджийски лопати за ЕС?
  —цитат от коментар 45 на Lou


  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 53. 53 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Вето на тези еничари.

 54. 54 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1873 Неутрално

  Крайно време е да вземем пример от гърците. Твърди, ясни условия пред братята македонци... и спора се решава веднъж завинаги. Колкото повече отстъпваме, и си отнасяме с разбиране към тях... толкова повече ще ни се качват на главите и ще ни оплюват! Само че нашите историци са закърмени с тезисите на Коминтерна и са в болшинството антибългари!

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 55. 55 Профил на xta58510204
  xta58510204
  Рейтинг: 708 Неутрално

  "Уважение всекиму ,вересия никому " - стара кръчмарска сентенция ,напълно приложима за отношенията ни с т.нар. "братя". На битово равнище сигурно има стотици /може би хиляди/северомакедонци ,които се чустват българи ,но това изобщо не се отразява на държавно равнище. А за ЕС кандидатства не отделен индивид ,а цялата държава. Докато официалната политика на РСМ е такава ,край на вересиите. Дори евентуалния скандал с вето в Брюксел може да се избегне ,като България веднага заяви официална позиция ,че няма да направи компромис /както стана при приемането в НАТО/ и изобщо няма да се стигне до гласуване. Евробюрократите имат сто и един механизма да го отложат. Е ,мама Меркел ще е силно фрустрирана от поредния си външно политически провал ,но тя така или иначе е пътник.

  Не отговарям на хейтъри.
 56. 56 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  До коментар [#13] от "Аз":

  Защо не конкретизираш кои съседи не мразят? Вай само сърбите и сърбомакедонците???? И май че има защо!!! НО НЕ НИЕ СМЕ ВИНОВНИ ЗА ТОВА, А ТЕ!

 57. 57 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Устни декларация са "миже да те мажем".. или по-точно осигуряване на подкрепата на България за начало на преговорите, а след това отново пак постарому.

  България да постави срок от една година - до 2021 г. трябва да се изпълнят конкретно тези, тези и тези изисквания, за да подкрепи България начало на преговорите.

  Тук може да се включва не само въпросите с историята (за учебната 2021 г. премахване на всякакви асоциации на България и българите с "татари", "монголи" и т.н. в учебниците по история /промяна на съдържанието и премахване на лъжите и манипулациите в учебниците по история относно цар Самуил / възстановяване с българско финансиране на колкото може повече български военни гробища на територията на РСМ / премахване на надписи и монументи с откровен антибългарски уклон, като нашример надписите за "български фашистички окупатор" / и др.) но и въпроси свързани с допускането на български инвестиции в РСМ, общо коориданиране и менаджиране на изграждането на автомагистралата и железницата между София и Скопие чрез начините възможности (и) за европейско финансиране с ясно дефинирани и разписани срокови и др.

 58. 58 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  До коментар [#49] от "Николай Бучков":

  Цялата работа с този договор беше едно представление.

  Договорът беше обсъден и приет много бързо и без никакви преговори. Още тогава трябваше на някой да му светне лампичката, че македонците много лесно отстъпиха от твърдата си позиция преди това. Но в договора имаше и подмитане " под килима " за най-голмите спорове - историческите. Понеже много се бързаше, а очевидно нямае вмере за тежки и сложни исторически "къндърми", тези "пидрочности" бяха оставени на историческа комисия да ги реши в бъдеще. Един вид "нека сега станеме приятели, пък причините да нашата война да ги решим след години".

  Още преди 3 години, когато този договор се подписваше, аз писах тук един коментар, че този договор е непълен, че избягва решаване на сериозните проблеми. Но тогава политиците пееха от щастие, сълзи се ронеха от умиление за новата братска дружба. И проблемите лъснаха вече. Нито един сериозен проблем досега не е решен, а договорът реално има силата и значението на използвана тоалетна хартия.

  През 2017 се бързаше заради кандидатурата на Македония за НАТО. Много бързаха макетата, затова без преговори подписаха един празен по стойност документ с минимални отстъпки и много вратички. Подписахме и бахме щастливи. Борисов тогава го играеше "обединителят на Балканите". Той искаше да помага на целия полуостов да влиза в ЕС. Затова той прибързано подписа договора без да мисли. Днес той вече съжалява за постъпката си. Хубавото е, че все още имаме лостове, с които ние да поставяме условия на Македония. Голяма грешка беше да ги пуснем в НАТО, но няма вече връщане. Но НАТО къща не храни. Без ЕС македонците ще се разпаднат. Затова, трябва да сме твърди до последно.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 59. 59 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  Югославяните се правят на луди и неразбрали - много добре знаят за какво е проблемът, но манкират и чакат да видят дали наистина ще има вето. Ако се промъкнат между капките, ще продължат по същия начин. Затова ВЕТО! Полезно е и за самите тях да осъзнаят, че Тито е мъртъв от 40 години, Югославия я няма от 30 години, а Сърбия е в кучи гъз.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 60. 60 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 612 Неутрално

  До коментар [#58] от "Lou":

  Договорът по-скоро трябва да се разглежда като една рамка, една платформа за развитие и надграждане на отношеният между България и РСМ, а не като окончателно решение на всички отворени проблеми.

  Процесът по евроинтеграция на РСМ няма да бъде бърз. Влизането на РСМ в ЕС е от стратегически интерес за България.

  Въпросът е с началото на евроинтеграцията на РСМ, да започне и процес на сближаване с България, десърбизация, демитологизация, обективизиране на историографията.. т.е. процес на безвъвратното и окончателно разграждане на югокомунистическия сърбо-македонизъм и установяване на негово място на един гражданско-политически, про-български македонизъм.

  В Скопие трябва да разберат, че тези процеси ще вървят паралелно, следователно ако вторият все още не е започнал, няма да започне и първият.

 61. 61 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2488 Неутрално

  Късно се събудихте и....предизборно !!!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 62. 62 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  До коментар [#59] от "Пипера е много лют":

  Лошото е, че и нас ни управляват същите коминтерновски боклуци и тук ще действат според това, какво се нареди откъм Москва.

  Бивш tww09306483.
 63. 63 Профил на БОНГО
  БОНГО
  Рейтинг: 687 Неутрално

  ННе се оди во ЕУ со лажна (комунистическа) историография, блокиране на инвестиции и икономическото сътрудничество със съседна земя-членка на ЕС, блокиране на транспортната свързаност, насаждане на омраза и неприязън към гражданите на съседна страна член на ЕС и съюзник в НАТО.
  —цитат от коментар 48 на terorio


  Понеже българската историография е светата истина, може би? Твърдим, че нацията им била коминтерноска измишльотина, докато в същото време цитираме Новакович, който се опитва да използва македонизма срещу българската национална пропаганда близо половин век преди Майския манифест от 1924 г.
  Що се отнася до езика, позицията ни пък е шизофренна. От една страна твърдим, че бил измислен изкуствен език (който вече пето поколение ползва, чете на него, говори на него, пише и твори на него), а същевременно твърдим, че такъв език няма, а идело реч за българск говори. Същевременно умрем от страх този изкуствен,несъществуващ, всъщност "втори български" език, дето бил налаган с огън и меч, да не се разпространи отсам границата.
  Сетне кого ще убедим с решенията на една политическа комисия? И какво ще постигнем? У нас бъка с научни, квазинаучни, псевдонаучни, анти-научни и прочее писания, че българите сме били тюрки, иранци, траки, славяни, шумери и какви ли не още, но ще реагираме на всяка една подобна публикация при съседите ли?
  И какви инвестиции, каква свързаност - погледнете КППтата при Берово и Делчево, погледнете пътя към Берово? Човек се чуди какво е "македонското" в управляващото МВРО , дето не може един път до границата с Македония да направи. Нещо за роуминга, дето обещаваха , докато повелителят на Западните Балкани европредседателстваше? Една Сърбия и една Хърватска може да транслират свои телевизии там, но България не можела по "финансови причини"?
  Ще разчитаме на македонската държава да разруши грижливо създавания идентитет на населението си? Ще разчитаме на интернет да усвести съседите с писания, които упорито ги ругаят , че били предатели, яничари, сърбомани, югозомбита и какви ли не?
  Даваме Гърция за пример, но Гърция - при все ембарго, блокади, вето и прочее, усля да влезе ефетиквно в икономиката им; магистралата А1 от Прешево до Гевгелия функционира. Свързаност Гърция-Македония-Сърбия има, но България - Македония - не.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 64. 64 Профил на Stoyan Kostov
  Stoyan Kostov
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Най-големият смях е, че ние им казваме, че историята ни е обща, а те нали са много горди заявяват, че историята ни не е обща, а само тяхна. И това при положение, че Македония е просъществувала между 808 г. пр. Хр. и 148 г. пр. Хр. За какъв диалог повече може да става дума!?!?!?

 65. 65 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 612 Неутрално

  До коментар [#63] от "Kephy":

  1. Това, че основните анти-български постулати и тезиси на доктрината на сърбо-македонизма са заложени още в края на 19-ти век от национал-шовинист Новакович не означава, че тази злокобна идеология успява да бъде наложена веднага над българското население в Македония. Това се реализира след ВСВ с налагането на комуниситическата диктатура на сърбо-македонистките изроди.

  2. Няма нищо шизофренно отновно позицията на България спрямо езика. Да, т.нар. "македонски език" е изкуствен, защото е кодифициран в условията на и обслужващ целите на един тоталитарен режим и идеология. Има протоколи от заседанията. Процесът по кодифициране е изкуствен, а не естествен. Затова и се заема сръбската азбука, изхвърля се буквата "Ъ" и впоследствие започва цялостно сърбизиране на езика. Изкуствен е, защото няма естествен географски ареал на диалектен континуум, няма и история. И не, това не го прави НЕбългарски, а една силно сърбизирана регионална писмено-книжовна норма на българския език.

  Това трябва да бъде записано в учебницте по история в РСМ.

 66. 66 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 294 Неутрално

  браво за това мнение!

  До коментар [#63] от "Kephy":1. Това, че основните анти-български постулати и тезиси на доктрината на сърбо-македонизма са заложени още в края на 19-ти век от национал-шовинист Новакович не означава, че тази злокобна идеология успява да бъде наложена веднага над българското население в Македония. Това се реализира след ВСВ с налагането на комуниситическата диктатура на сърбо-македонистките изроди.2. Няма нищо шизофренно отновно позицията на България спрямо езика. Да, т.нар. "македонски език" е изкуствен, защото е кодифициран в условията на и обслужващ целите на един тоталитарен режим и идеология. Има протоколи от заседанията. Процесът по кодифициране е изкуствен, а не естествен. Затова и се заема сръбската азбука, изхвърля се буквата "Ъ" и впоследствие започва цялостно сърбизиране на езика. Изкуствен е, защото няма естествен географски ареал на диалектен континуум, няма и история. И не, това не го прави НЕбългарски, а една силно сърбизирана регионална писмено-книжовна норма на българския език.Това трябва да бъде записано в учебницте по история в РСМ.
  —цитат от коментар 65 на terorio


  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 67. 67 Профил на feniks_na_gril
  feniks_na_gril
  Рейтинг: 41 Неутрално

  До коментар [#5] от "samoedin":Добре, Македония е измислена държава с измислен език, ама има 2 подхода или се разбираме и градим добри отношения, от които съм сигурен, че всички ще са доволни или ще упорстваме и ще правим така, че и те да ни мразят както всички останали комшии. Това вето освен да подклажда кладата на омразата на макетата към нас друго няма да постигне, а кой печели от това? Ако ти кажа, че всички турци мислят Левски и Ботев за терористи - това по какъв начин променя отношението ти към тях?
  —цитат от коментар 13 на Аз


  Как точно ще изградиш добри отношения с гнида, която непрекъснато краде от теб и те плюе?

 68. 68 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1680 Весело

  ...... договор......договор.... !!!! .....и да свалят гащите ! ..... "устна декларация" ---- на друго място!!!! И не да чакат САЩ да ни свият сърмите, както обикновенно ... "Бойко подари на Путин „Каракачанка”, а на Тръмп щял да подари Каракачанов...за Коледа иначе "........

 69. 69 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  С устни декларации няма да минете този път, Зайо. Римляните са казали, думите отлитат, написаното остава. А, и въпросът с фалшифицирането на исторически извори трябва да се реши също.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 70. 70 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1774 Любопитно

  До коментар [#8] от "nessarox":

  Нали Радан пледира за македонско репресирани малцинство в България? Той какъв е йес уомън?

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 71. 71 Профил на Леблебия
  Леблебия
  Рейтинг: 238 Неутрално

  Тъй като не е особено неразбираемо или енигматично това изказване на Заев, остава неясно какво проблематично видяха родните истерясали тролове в него, освен ако умишлено търсят проблеми там където ги няма. Той казва че няма проблеми устно или писмено да заяви, че няма териториални претенции, обаче троловете вдигнаха тревога за думата "устно', тотално игнорирайки думата "писмено". Няма край на вашите глупости.

 72. 72 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 612 Неутрално

  До коментар [#71] от "Леблебия":

  Въпросът въобще не опира (само) до териториални претенции.

  Това изказване е опит за предотвратяване на евентуашно вето от страна на Бъшгария, като същевременно Скопие продължава да води същата анти-българска политика и да блокира напредък по въпросите свързани с историята.

  Минаха 3 години от подписването на Договора - колко още трябва да минат, за да се премахне откровената лъжа в учебниците по история в РСМ за някакво т.нар. "македонско царство" на цар Самуил?

  Това е само един пример.

  Върхушката в Скопие иска да не променят нищо и същевременно да получават безрезервна подкрепа от България за начало на преговорите с ЕС.

 73. 73 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Идеално. На беце силата му е в анексите!
  С тяхна помощ е дал на господарите си поне стотина милиарда за 10 години!
  И македонците разбираемо искат да изкярят.

 74. 74 Профил на Леблебия
  Леблебия
  Рейтинг: 238 Неутрално

  До коментар [#71] от "Леблебия":Въпросът въобще не опира (само) до териториални претенции. Това изказване е опит за предотвратяване на евентуашно вето от страна на Бъшгария, като същевременно Скопие продължава да води същата анти-българска политика и да блокира напредък по въпросите свързани с историята.Минаха 3 години от подписването на Договора - колко още трябва да минат, за да се премахне откровената лъжа в учебниците по история в РСМ за някакво т.нар. "македонско царство" на цар Самуил?Това е само един пример.Върхушката в Скопие иска да не променят нищо и същевременно да получават безрезервна подкрепа от България за начало на преговорите с ЕС.
  —цитат от коментар 72 на terorio


  Г-не, преди да разправяте до какво опира въпросът, първо запознайте се с официалните позиции на България. Готовността която изказва Заев е също така един от казусите, които България постави като спорен, а именно че краткото име "Северна Македония", в който контекст България иска от Македония да заяви че това име се отнася само на политическия субект "Република Северна Македония" и не бива да се разбира като потенциална предпоставка за териториални претенции спрямо Пиринска Македония, която също така се намира в северната част от географския регион Македония. Е! Заев на това казва "няма проблем, щом държите ще го заявим и устно и писмено". А тук разни форумни зомбита се хванаха само за думата "устно". Не разбирам защо се правите на толкова късопаметни и недоразбрали, като повечето от вас дежурно следите всяка статия свързана с Македония и би трябвало да сте в течение с контекста, в който се правят изказванията. Не разбирам защо се правите като че ли македонските представители правят изказвания от само себе си, а не като реакция и отговор на въпроси, първоначално повдигнати от България.

  А относно учебниците ти какво очакваш, при всеки разрешен исторически казус да се печатат нови ревизирани учебници ли? Нови учебници се печатат след постигане на взаимно писмено съгласие какви ще са промените в тях, а не преди това. Защо ли? За да не се окаже, че едната страна отразява някакви до момента УСТНО съгласувани промени, а другата страна отново да ги отрича.

 75. 75 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Мисля, че ще е коректно от българска страна официално да бъде заявено, че София не подкрепя започване на преговори на СевМак с ЕС поне до декември 2021 г. Историческата комисия няма никакъв напредък, Заев продължава да отрича българския характер на Гоце и "македонския" език, опозицията заяви, че дори Заю да приеме българските искания още следващото им правителство ще ги анулира. При тази ситуация няма как страна-кандидатка, която има дълбоки противоречия и различия със страна-членка на ЕС,а същевременно допуска крайно обидна пропагандна кампания срещу България на всички равнища, да започва преговори за членство. На Скопие и неговата дълбока държава с плитък ум се дава една година за размисъл, през която трябва да бъдат постигнати общи позиции по всички клаузи на Договора за приятелство. Това не може да стане преди декември 2021 г, а да се прави блиц за един месец до датата за преговори сега е просто безумна идея, обречена на провал. ЕС НЕ МОЖЕ ДА ЗАПОЧНЕ ПРЕГОВОРИ, КАМО ЛИ ДА ДАДЕ ЧЛЕНСТВО НА ТЕРИТОРИЯ, КОЯТО ИМА ГОЛЕМИ ПРОБЛЕМИ СЪС СТРАНА-ЧЛЕНКА, ЗАЩОТО ВКАРВАНЕТО НА ПОДОБЕН ТАРЕЛЕЖ ДОУБИВА И БЕЗ ТОВА РАЗКЛАТЕНОТО ЕВРОПЕЙСКО ЕДИНСТВО. БЪЛАГРИЯ В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ ТРЯБВА ДА ИЗПРАЩА ДЕЛЕГАЦИЯ ЗА ПРЕГОВОРИ В БРЮКСЕЛ. Абсолютно безсмислено е и посещението на Заю в София при толкова нерешени проблеми - това само укрепва наглостта на македонизма и претенциите му срещу България.

 76. 76 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 294 Неутрално

  коментар но.50 е цензуриран.

  Внимание! Тече комсомолска манипулация без право на различни мнения!

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 77. 77 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1595 Неутрално

  колко още трябва да минат, за да се премахне откровената лъжа в учебниците по история в РСМ за някакво т.нар. "македонско царство" на цар Самуил?
  —цитат от коментар 72 на terorio


  Това вероятно Ви вгорчава живота ежеминутно, м?

  ДБ ВЪРНАХА БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 78. 78 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 969 Неутрално

  Заев допусна анекс към договора с България или "устна декларация"

  Заев, много си Лисичков! И да, номерът ти може и да мине пред Ахмаков и Сие.

 79. 79 Профил на feniks_na_gril
  feniks_na_gril
  Рейтинг: 41 Неутрално

  [quote#77:"kaiser"][/quote]

  Да бе, разбира се, никакъв проблем няма в това държава, която си присвоява наши исторически личности, наши национални герои и нашия език и в която от не знам колко време се провежда директна и целенасочена кампания против нас, да влезе в съюз, в който сме и ние.
  Хайде стига глупости, или да слагат край на абсолютно всичките такива простотии на секундата, или да си остават извън съюза.

 80. 80 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 612 Неутрално

  До коментар [#74] от "Леблебия":

  Г-не, вместо да пишете този многословен коментар, съвсем спокойно можехте да си спестите първия абзац от написаното, защото в моя коментар ясно стои най-първо: "Въпросът въобще не опира (САМО) до териториални претенции."

  Това (използването на кратко и пълно наименование на името) е само една малка част от всички отворени проблеми, при това много по-незначителна и маловажна за България, отколкото другите нерешени въпроси, включително липсата на съществени резултати от работата на съвмстната комисия.

  За учебниците - една от задачите на съвместната комисия по исторически и образователни въпроси е да дава предложения до Министерствата на образованието в България и РСМ за промени в учебния материал. Вече над 3 (три) години след подписването на Договора и пвече от 2 (две) гоеини и 9 срещи от началото на работата на комисията, промени в учебниците по история няма. Оттук следват 2 възможни извода:

  1. Комисията не е давала предложения за промени в учебниците по уж вече постигнатите резултати за няколко исторически периода и личности (както и твърди един от членовете на комисията от българска страна);

  2. Комисията всъщност не постигнала съгласие по нито един значим исторически период или личност.

  Което и от двете да е вярно, говори за неискрено отношение и липса на желание за напредък отстрана на Скопие.

  При това положение Скопие ще протаква не само работата на комисията, но и началото на преговори за ЕС.

 81. 81 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  ДО: " 58 " - Изброеното е напълно вярно , но не разкрива напълно , точно защо беше за втори път след признаването на тази част на Македония за самостоятелна държава , извършена тази " операция " срещу националните интереси на България......Да слушаш приказки , че са в наш интерес влизането на сегашна С.Македония в НАТО и ЕС е значително пресилено твърдение , а точно казано е поставянето на обезсилена България в подчинено политическо поожение и то по време , когато с днешна РФ изглеждаше приключено....Въпросът вече се поставя за понататъшната съдба на цялата ни история , което е неприемливо , даже и да ни пазят от външни врагове , защото когато са ти извадили зъбите , освен да смучиш надробената ти супичка , не ти остава друго....Ясно казано , поставени сме в положение да правим , каквото се иска от нас , а куриозното е , че даже не се знае и какво ще ти поискат след като покажеш , че си послушен......Например , за да се прехвърлят части от Германия тук из Родопите и Странджа ( вероятно...) , нещо известно поне от 25 години като намерение , е наложително да се реши този проблем с С.Македония......има и още , ама надали е времето подходящо да се коментират въпроси от стратегически характер тук.....Та , нормалните патриоти се питат , за доброволната служба , дали поне ще ни бъде защитена историческата истина или ще " духаме " супичката.....Затова си помислих , че работата върви към отговорност ! Разбира се винаги има и възможни решения за доброто на всички , но поне засега , освен подозрително послушание в чужди интереси , не се наблюдава нищо подобно....Ще видим по-нататък , но както сме я подкарали надали.....Междувременно може да се продължи " занимавката " с разните потоци и централи за успокоение на разните съвести.......

 82. 82 Профил на Леблебия
  Леблебия
  Рейтинг: 238 Неутрално

  [quote#80:"terorio"][/quote]

  Една крачка в правилна посока би се очаквало да се поздрави, вместо да се ползва за повод за обвинения. Знам ли, може би недоволствате, че се очертава възможност Македония да затвори един казус, с което биха се премахнали поводите за обвинения по нейн адрес от страна на България в някакви си мними териториални претенции. Г-не, териториални претенции са сериозно обвинение. Не може години подред да се обвинява една страна в наличие на такива претенции и след като тя предприема действия да ги оповергае, да се коментира че това е равно на нищо. Всъщност може - ако подобни обвинения са фалшиви, неискрени и просто са оръдие за натиск, а не отражение на искрени и обосновани притеснения. Направо да повърне човек.

 83. 83 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 975 Неутрално

  Скопие да махне "бугарски фашистички окупатор" от паметниците си и да напише "германски и италиански"
  Андрей Ковачев

  "Очевидно за много от нашите съседи в Скопие, митовете за комунистическата съпротива са основа за тяхната "етническа идентичност". Затова, за да "съхраним" мита за "първата пушка" и цялата митология, но и да бъдем поне малко по-обективни спрямо историческите факти, предлагам на правителството в Скопие всички плочи и паметници където пише "бугарски фашистички окупатор" да бъдат променени на "германскиот нацистички окупатор на Кралство Югославия и временната бугарска администрация составена основно од македонци". Това написа във Фейсбук евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев.

  "За да няма сърдити, могат да се направят няколко паметници и в западна Македония на "италианскиот фашистички окупатор". Предлагам дори темата да се обсъди възможно най-скоро и с германските власти, за да се поемат от тях разходите по подмяната на стотиците паметници и плочи из цяла Македония", казва още Ковачев.

 84. 84 Профил на БОНГО
  БОНГО
  Рейтинг: 687 Неутрално

  До коментар [#63] от "Kephy":1. Това, че основните анти-български постулати и тезиси на доктрината на сърбо-македонизма са заложени още в края на 19-ти век от национал-шовинист Новакович не означава, че тази злокобна идеология успява да бъде наложена веднага над българското население в Македония. Това се реализира след ВСВ с налагането на комуниситическата диктатура на сърбо-македонистките изроди.2. Няма нищо шизофренно отновно позицията на България спрямо езика. Да, т.нар. "македонски език" е изкуствен, защото е кодифициран в условията на и обслужващ целите на един тоталитарен режим и идеология. Има протоколи от заседанията. Процесът по кодифициране е изкуствен, а не естествен. Затова и се заема сръбската азбука, изхвърля се буквата "Ъ" и впоследствие започва цялостно сърбизиране на езика. Изкуствен е, защото няма естествен географски ареал на диалектен континуум, няма и история. И не, това не го прави НЕбългарски, а една силно сърбизирана регионална писмено-книжовна норма на българския език.Това трябва да бъде записано в учебницте по история в РСМ.
  —цитат от коментар 65 на terorio

  Ах, Македонският научен институт говори.
  1/ Новакович бил шовинист и националист за разлика от кого - от Стамболов, от Рачо Петров, от Димитър Петков, от Радославов?
  Колко да не е масово? На какво стъпваме , че да определим националната идентичност на населението във вардарската бановина, при условие, че именно българската македонска емиграция, в това число бивши участници втв ВМРО , ражда лозунга "Македония за македонците" и "Независима Македония в нейните икономически и географски граници".
  2/ Онова,което се опитвап да наложиш на македонската учебна програма първо ще трябва да го наложиш на над стотина университета по целия свят. Изобщо няма да коментирам колко "естествено" се е наложил българския литературен език, колко "естествено" отадат йота, ят и некои други буквички. Само ще посоча , че както опитите за буквари на местно наречие в Македония началото на 70те г. на 19 в. пораждат истерия в групираната около бъдещата Екзархия наша интелигенция, начело със Славейков, така и опитите на "Лоза" за публикации на македонски дилекти срещат стамболовата цензура, да не говорим за реакцията към "За Македонцките работи" на Мисирков. Толкова за "естествените процеси" на езиковото строителство у нас.
  ===
  Октавианчо, горди потомче на Котис и Севт, поради что отричаш правото на съседите да са горди потомци на Персика, Сандето и Клеопатра, а?

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 85. 85 Профил на Леблебия
  Леблебия
  Рейтинг: 238 Неутрално

  Скопие да махне "бугарски фашистички окупатор" от паметниците си и да напише "германски и италиански" Андрей Ковачев"Очевидно за много от нашите съседи в Скопие, митовете за комунистическата съпротива са основа за тяхната "етническа идентичност". Затова, за да "съхраним" мита за "първата пушка" и цялата митология, но и да бъдем поне малко по-обективни спрямо историческите факти, предлагам на правителството в Скопие всички плочи и паметници където пише "бугарски фашистички окупатор" да бъдат променени на "германскиот нацистички окупатор на Кралство Югославия и временната бугарска администрация составена основно од македонци". Това написа във Фейсбук евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев. "За да няма сърдити, могат да се направят няколко паметници и в западна Македония на "италианскиот фашистички окупатор". Предлагам дори темата да се обсъди възможно най-скоро и с германските власти, за да се поемат от тях разходите по подмяната на стотиците паметници и плочи из цяла Македония", казва още Ковачев.
  —цитат от коментар 83 на constatator


  Каня г-н Ковачев да отправи същите претенции спрямо Гърция и нейните паметници, на които пише "българският фашистки окупатор". Също така припомням, че Германия и Италия не отричат своите нацистка и фашистка съответно роли във ВСВ, и като окупатори. Следователно едва ли може да се очакват подобни срамни реакции като тази на Ковачев, на изразите "германският нацистки окупатор" и "италианският фашистки окупатор". Този иначе сладкоречив и дипломатичен политик се оказа само сладкоречиво и дипломатично малко дете.

 86. 86 Профил на БОНГО
  БОНГО
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Скопие да махне "бугарски фашистички окупатор" от паметниците си и да напише "германски и италиански" Андрей Ковачев"Очевидно за много от нашите съседи в Скопие, митовете за комунистическата съпротива са основа за тяхната "етническа идентичност". Затова, за да "съхраним" мита за "първата пушка" и цялата митология, но и да бъдем поне малко по-обективни спрямо историческите факти, предлагам на правителството в Скопие всички плочи и паметници където пише "бугарски фашистички окупатор" да бъдат променени на "германскиот нацистички окупатор на Кралство Югославия и временната бугарска администрация составена основно од македонци". Това написа във Фейсбук евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев. "За да няма сърдити, могат да се направят няколко паметници и в западна Македония на "италианскиот фашистички окупатор". Предлагам дори темата да се обсъди възможно най-скоро и с германските власти, за да се поемат от тях разходите по подмяната на стотиците паметници и плочи из цяла Македония", казва още Ковачев.
  —цитат от коментар 83 на constatator


  Тоя трявбаше да си присади и мозък, освен коса. Едно докоментче на точагашната българска държава:

  "До Българската Легация Виши На № 68 Т.А. от 20.V.1942 г.

  Министерството на Външните Работи и на Изповеданията има чест да изпрати на Царската Легация във Виши, тук приложена, една карта в която са означени границите на окупираните от България земи в Тракия и Македония. Върху същата карта е означена сухопътна граница с Ромъния. Дирекцията на Статистиката не е издала досега Годишник, съдържащ данни за Тракия и Македония. Легацията се умолява да запита г. Лапрадел какви данни точно му са потребни и за отстояване на каква теза, за да ги изиска Министерството от Дирекцията на Статистиката и ги достави. Приложение: 1 карта.

  За Политически директор Легационен съветник: [подпис]
  [на ръка] Свършена.
  Вх. № 18699-13-І от 30.V.1942 г.
  ЦДА, ф. 176К, оп. 8, а.е. 1082, л. 183. Оригинал. Машинопис. Публ. у Н. Данова и Р. Аврамов, Депортирането на евреите от Вардарска Македония, Беломорска Тракия и Пирот, С. Обединени издатели, 2013, стр. 314.

  Да погледнем и договорката с Германия, т.нар. "Спогодба" Клодиус-Попов от 24.04.1941 - там фигурира "завзетата отъ България част от бившата югославска държава". Не се прави никаква разлика в статута на Македония и този на земите от същинска Сърбия, оставени временно на българската държава. В допълненителната записка към "спогодбата", тази за Беломорието - също.

  Т.е. още тогавашната българска държава приема, че България окупира тези области (немският глагол ”besetzten” в тези документи на немски го има 8 пъти).
  В т. 5 пише:
  5. Българското правителство е съгласно, щото пътуващите работници, които произхождат от окупираните - задраскано завзетите от България бивши югославски области и които до сега са били настанявани в Германия, да работят и за напред в Германия. То ще следи да не се създават пречки за по-нататъшното спазаряване на такива пътуващи работници за Германия.
  В "спогодбата" 3 пъти се споменава формулата до "окончателно уреждане". Само дето "окончателното уреждане" го уреждат победителите от войната.
  Ето как - в чл. 21 на Парижкия мирен договор от 1946 г - пише:

  21. 1. Вредите, които бяха причинени от България на Югославия и Гърция чрез военни операции и военна окупация на територията на тези държави ще бъдат поправени от България, и т.н. и т.н.

  Значи през 1946 г. българската държава се признала за окупатор с подписването на Парижкия договор, но днес ние отричаме това? А с Гърция как стоят нещата?  СЕГА , ние отричаме документи на българската държава, както спрямо нацистка Германия, така и спрямо "обединените нации", че и казваме на Скопие, вие нямате право да наричате периода "българска окупация". В същото врме настояваме за признаване на исторически реалности, историческа истина и наричаме тях фашлшификатори.

  А какво правим с Гърция , където за "българската окупация" на Беломорието пише в учебниците.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 87. 87 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  Въпросът е при всички факти , какво да се иска и какво не......защото разрешението на ситуацията в която сме поставени , неможе и не е допустимо да се решава от едно правителство без мандат от страна на хората тук , а и там.......

 88. 88 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  "Устните декларации"/ договорки/ нямат никаква тежест , така, че този Заев да предложи нещо смислено и рационално, а не празни приказки " на килограм"!
  —цитат от коментар 1 на bat_plamen


  Така е. Анексите към договорите също нямат същата тежест като самия договор, а освен това и името на другата страна по договора не е същото. В договора отсъства и най-същественото - задължение на македонската страна за правна и политическа реабилитация (възстановяване на доброто име, правата и имотите) на хилядите българи, репресирани във Вардарска Македония от 1913 г. досега, само заради отказа им да стават сърби, а след 1944 г. и “македонци” - без подобна клауза в договора, българските власти фактически ще легитимират престъпленията на македонизма, извършени с цел насилствено налагане на “македонска идентичност” и на “македонски език”. Не може да има безнаказаност за подобни престъпления, попадащи в обхвата на “престъпления срещу човечеството”, за които няма давност.

 89. 89 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  Никакви анекси. И абсолютно, ама абсолютно никакви устни договорки. Ние договор имаме и те не го изпълняват, а пък с "устна договорка" ще започнат... Трай, коньо, за зелена трева... Единственият вариант е договор като гръцкия. Договор, в който македонците ясно декларират, че македонска нация до 1944 г. не е съществувала, а само отнографска област Македония, населена с българско население. Македонският език е създаден като диалект не българския. Всички национални герои на Македония са били българи от етнографски македонски произход. И всички тези факти трябва да се въведат в македонските учебници до 1 година срок. Ето един договор, след който вече няма няма мърдане. Ако след тази една година истинската история не се въведе в учебниците им, няма подкрепа за ЕС. Кратко, точно и ясно. Заев е невероятен фантазьор, ако си въобразява, че с "устни договорки" ще постигне нещо. Има ли някой, който да прави устни уговорки с крадец, който го е ограбил? Онзи ден по "България от еър" нашият професор историк много ясно и точно разясни какво се случва с тези "исторически преговори" между българката и македонската исторически комисии. Някаква пълна порнография. Онези ту се съгласяват с едно, ту се отмятат. Не желаят да виждат доказателствата и изворите на българските си колеги. Накрая се съжласяват на едни отстъпки и се прибирам у дома. Но там пред техните медии започват да говорят точно обратното на това, което е договорено в комисията. И така вече две години. Това беше обяснено от самия бълтарски историк в предаването. И как се предполага ние да подкрепим такива фурнаджийски лопати за ЕС?
  —цитат от коментар 45 на Lou


  Така е, да се преговаря с представители на престъпна идеология като македонизма, която е наложена и налагана със сила, преди признаване на от тяхна страна на факта за насилственото налагане на "македонска идентичност" чрез пълна реабилитация на хилядите бълагри жертви на това насилие, означава нейното de facto легализиране. При преговори се предполага, че има и двете страни трябва да направят отстъпки, само, че с насилници и крадци не се преговаря, а се отива на съд. В случая, ако не се постигне споразумение за пълна реабилитация на жертвите на македонизма се отива на съд. Всичко друго би било губене на време, нерви и енергия от наша страна и даване на възможност за водене на вътрешна и международна антибългарска кампания. България не може да прави компромис с истината - не можем да се откажем от нашата идентичност, което пък е пряка заплаха за националната ни сигурност. Ще ни се смеят и кокошките. Арогантността на македонистите идва от презумцията, че "македонската идентичност" е възникнала в резултат на естествен процес - само, че е точно обратното - "македонската иденчтичност" възниква в реултат на брутално насилиеи безнаказаност и давност за подобни престъпления няма.

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 91. 91 Профил на The investor
  The investor
  Рейтинг: 63 Неутрално


  ВЕТО !!!!!!!
  ВЕТО !!!!!!!
  ВЕТО !!!!!!!
  ВЕТО !!!!!!!
  ВЕТО !!!!!!!
  ВЕТО !!!!!!!
  ВЕТО !!!!!!!

  ВЕТО !!!!!!!
  ВЕТО !!!!!!!
  ВЕТО !!!!!!!
  ВЕТО !!!!!!!
  ВЕТО !!!!!!!
  ВЕТО !!!!!!!
  ВЕТО !!!!!!!


  ВЕТО !!!!!!!
  ВЕТО !!!!!!!
  ВЕТО !!!!!!!
  ВЕТО !!!!!!!
  ВЕТО !!!!!!!
  ВЕТО !!!!!!!
  ВЕТО !!!!!!!

  ВЕТО !!!!!!!
  ВЕТО !!!!!!!
  ВЕТО !!!!!!!
  ВЕТО !!!!!!!
  ВЕТО !!!!!!!
  ВЕТО !!!!!!!
  ВЕТО !!!!!!!

 92. 92 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  Късно се събудихте и....предизборно !!!!
  —цитат от коментар 61 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Никога не сме заспивали, въпреки, че се опитват да ни пеят приспивни песни. Няма и да заспим, докато не се реши българският въпрос във Вардарска Македония.

 93. 93 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 702 Любопитно


  Проблемът на РСМ с Гърция беше - да се откаже от претенции към античната им история.
  С България нещата стоят точно обратното - да припознае нашата обща история.
  Но сегашният подход на "припознаване" е деструктивен и неползотворен. Защото се превръща в "делба" и в "свада" т. е. в спор - кое е мое и кое е твое, който поражда по-скоро омерзение и недоверие.
  Примитивна работа !
  Цивилизованият подход е качествено различен. При него се търсят не "различията" и не това, което "разделя" народите, а онова, което е общото между тях и което им дава основания за общи празници.
  Това изисква ясна политическа воля и се прави със замах, за се върви напред !

 94. 94 Профил на The investor
  The investor
  Рейтинг: 63 Неутрално

  ВЕТО !!!!!!!
  ВЕТО !!!!!!!
  ВЕТО !!!!!!!
  ВЕТО !!!!!!!
  ВЕТО !!!!!!!
  ВЕТО !!!!!!!
  ВЕТО !!!!!!!

  ВЕТО !!!!!!!
  ВЕТО !!!!!!!
  ВЕТО !!!!!!!
  ВЕТО !!!!!!!
  ВЕТО !!!!!!!
  ВЕТО !!!!!!!
  ВЕТО !!!!!!!


  ВЕТО !!!!!!!
  ВЕТО !!!!!!!
  ВЕТО !!!!!!!
  ВЕТО !!!!!!!
  ВЕТО !!!!!!!
  ВЕТО !!!!!!!
  ВЕТО !!!!!!!

  ВЕТО !!!!!!!
  ВЕТО !!!!!!!
  ВЕТО !!!!!!!
  ВЕТО !!!!!!!
  ВЕТО !!!!!!!
  ВЕТО !!!!!!!
  ВЕТО !!!!!!!

 95. 95 Профил на The investor
  The investor
  Рейтинг: 63 Неутрално

  Вето за тези безродници!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK