Северна Македония и България подготвят анекс към Договора за добросъседство

Северна Македония и България подготвят анекс към Договора за добросъседство

© Facebook/boyko.borissov.7Работни групи от Северна Македония и България ежедневно работят за изчистване на разликите на двете страни за прилагането на Договора за добросъседство. Това съобщи външният министър в Скопие Буяр Османи, цитиран от македонската НОВА ТВ.


Това е и официалното потвърждение, че се подготвя анекс към договора - възможен "инструмент" за намаляване на напрежението в двустранните отношения, вече описан от премиера Зоран Заев. Вчера той каза, че се работи по въпроса и предположи какво ще влиза в бъдещия документ.


"Констатирахме, че имаме разлики в очакванията си по отношение на това колко резултат е дал досега договорът по отношение на въпроса, за който бе подписан", казва още Османи. Добави, че по време на посещението му в началото на месеца са обсъждани "различните интерпретации", които двете страни правят на договора. България настоява, че Северна Македония трябва да спазва Договора за добросъседство, за да получи възможност за преговори с ЕС до края на годината. В Скопие, както и критици на правителството в София, смятат, че списъкът с български искания, включително заявените в Рамковата позиция от миналата година, далеч надхвърлят условията на договора.
"И тук отворихме всички въпроси и се договорихме да се формират работни групи от двете министерства, които ежедневно ще разговарят за всички разлики в очакванията, различните интерпретации на определени решения, както и да се облекчат определени притеснения на едната или другата страна от някои решения", продължава Османи.


Външният министър дава примера с името, споменат и от Заев: "Новото кратко име, ако краткото име (Северна Македония, променено от Македония - бел. ред.) предизвиква определена загриженост в Република България, че някой може да го тълкува като териториална претенция към историческия регион, мисля, че нямаме проблем да направим допълнително пояснение до българската страна, че новото име е в употреба - както дългото, така и краткото, но и краткото, и дългото, са за една и съща територия и това е Република Северна Македония."


По думите му "няма дилема", че трябва да се "допрецизират" определени въпроси, както и "задължението ни да се не месим във вътрешните работи на съседни държави". За историческите въпроси той каза, че би искал да насърчи комисията по-бързо да намира решения, които ще дадат нова динамика" във връзките между двете страни "с поглед към бъдещето, а не към миналото".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK