Изменението на климата може да е довело до изчезването на ранните хора

Изменението на климата може да е довело до изчезването на ранните хора

© АСЕН ТОНЕВВнезапни климатични промени може да са една от основните причини за изчезването на ранните човешки видове. Паскуале Рая от университета "Федерико II" в Неапол, Италия, и неговият екип са използвали климатично моделиране и археологически данни, за да определят ефекта от изменението на климата върху оцеляването на различните видове в човешкия род Homo.


Изследователите са използвали база данни от 2754 археологически находки на останки на няколко човешки вида, живели през последните 2.5 млн. години, включително Homo habilis, Homo ergaster, Homo erectus, Homo heidelbergensis, Homo neanderthalensis и Homo sapiens.


Те са съпоставили тези данни с климатичен емулатор, който е моделирал температурата, валежите и други метеорологични условия през последните 5 млн. години. Целта е била да се определи климатичната ниша за всеки вид - наборът от условия, включително температура и валежи, които са оптимални за оцеляването на вида - и какво е било изменението на въпросната ниша с течение на времето.
Екипът е установил, че H. erectus, H. heidelbergensis и H. neanderthalensis са загубили значителна част от своята климатична ниша точно преди да изчезнат.


"Видовете са добри в оцеляването, когато имат на разположение голяма площ", казва Рая. Но когато площите за живеене намаляват и резултатът са малки райони, които са географски изолирани един от друг, видовете започват главоломно да губят популациите си.


Според учените данните показват, че намаляването на жизнената площ е резултат от внезапни климатични промени. Например H. erectus изчезва през последния ледников период, започнал преди около 115 000 години. Изследователите предполагат, че това е най-студеният период, през който е живял видът.


При неандерталците съревнованието с H. sapiens също е фактор, но дори и без присъствието на нашия вид ефектът от изменението на климата сам по себе си може да е бил достатъчен, за да доведе до тяхното изчезване. Дори видове със способност да контролират своята среда - например чрез носене на дрехи или използване на огън - са били податливи на последиците от изменението на климата, казва Рая.


Пропуски в данните могат да компрометират доколко сигурно е заключението, че изменението на климата е основният двигател на изчезването, казват изследователи, които не са участвали в проучването, публикувано в списание One Earth.


Освен неандерталците няма почти никакви изкопаеми доказателства за другите изследвани видове, казва Бърнард Ууд от университета "Джордж Вашингтон". "Индивиди от тези видове са живели по време и на места, за които нямаме археологически доказателства", казва той пред списание New Scientist.


"Освен това датата на първото появяване на един вид почти сигурно е по-ранна от археологическите данни, а датата на последното му появяване почти сигурно е по-късна", допълва той.


Когато видовете започват да изчезват независимо от причината - независимо дали става въпрос за конкуренция, ловуване или проблеми с размножаването - техният ареал непременно намалява, казва Кори Брадшоу от университета "Флиндерс", Австралия. Ако ареалът на даден вид вече е в упадък, това може да създаде фалшиво впечатление, че площта на климатичната ниша също намаляват, казва той.


"Нито един вид, за който знаем, не е изчезнал по една единствена причина. Винаги е комбинация", казва Брадшоу. "Например в случая на много видове мегафауна в късния плейстоцен става ясно, че е имало много взаимодействащи си причини - от лова на човека до изменението на климата."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (59)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 1894 Весело

  Глобалното затопляне ще довърши и нас, сапиенсите. За радост на природата!

  без подпис!
 2. 2 Профил на N I K E
  N I K E
  Рейтинг: 571 Неутрално

  ще довърши хората но не и комунистите

 3. 3 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1722 Любопитно

  И удобно премълчават от кои точно климатични промени масово измират популации - от затопляне или от застудяване...

 4. 4 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5592 Неутрално

  Промените в климата няма да ни довършат, хората сами ще го сторят

 5. 5 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  Глобалното затопляне ще довърши и нас, сапиенсите. За радост на природата!
  —цитат от коментар 1 на Лопе де Вега


  Homo neanderthalensis не е изчезнал, ти не го ли забелязваш?

 6. 6 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1722 Любопитно

  "Те са съпоставили тези данни с климатичен емулатор, който е моделирал температурата, валежите и други метеорологични условия през последните 5 млн. години"

  Климатичен емулатор за 5млн. г.... - тия климатични модели отпреди 30г се оказваха с едните 300% грешка с реалността

 7. 7 Профил на Георги Христов
  Георги Христов
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Дали и за нас след време ще казват "ранни хора" и ще гадаят защо сме се затрили? По този повод се сетих за един виц:
  Попитали радио Ереван:
  - Ще има ли 3-та световна война?
  - Не, няма да има. Докато трае "борбата за мир", няма да остане камък върху камък.....

 8. 8 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Не са изчезнали тука в България са си...Хо хо хо.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 9. 9 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  Засега популацията ни се увеличава, така че няма да се случи в следващите няколко хиляди години, ако не се случи екстремно събитие (Черен лебед).

  *ПЦК-Проста Цинкова Кофа. Просто кофа.
 10. 10 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  Пълни глупости от неандерталци, получаващи грантове. Неандерталците са били по-приспособени от сапиенсите към климата в Европа. И двата вида са страдали от мини ледниковите епохи, не от затопляне на климата. Неандерталците са били по-окосмени и по-ниски, с по-плътна костна система и мускулатура. Нещо, което помага за задържане на топлината. Ама въпреки това, ареалът на неадерталците намалял, а на сапиенса се увеличил. Тоест, не климата е причината.

 11. 11 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4748 Любопитно

  "Изменението на климата може да е довело до изчезването на ранните хора"

  След като изменението на климата е довело до изчезването на много животински видове в миналото, е напълно нормално подобни промени да доведат до изчезването на различни ранни човешки популации.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 12. 12 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1929 Неутрално

  Мисля си, че климатът е много сложна система и данните ни за климата преди хиляди и милиони години определено не са пълни. Т.е. можем да си правим само приблизителни заключения какви промени са ставали и как биха могли да са повлиявали на отделните видове, населяващи планетата по онова време. Но да забием гордо пръст в картата и да произнесем с вида на Цезар "Знам защо изчезнаха Хомо еректус (да речем)!" си е повече от самохвалство. Бог сигурно си умира от забавление с нас и нашите претенции.

  E PLVRIBVS VNVM
 13. 13 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2919 Неутрално

  Изменението на климата е особено виновно за изчезването на неадеркталеца, да... Особено изменението, предизвикано от изригването на супервулкана във Флегрейските полета, край Неапол, преди около 40 хиляди години, което е засипало Европа и части от Близкия изток и Кавказ с един метър пепел (изследванията от наслагванията в Румъния), унищожавайки по-голямата част от растителността и убивайки/прогонвайки мегафайната, с която са се хранили братчедите.
  Този екип да не се е учил от пишештите епикризи за коронавируса, където все него изкарват основна причина?
  А и май не са си дали труда да изследват влиянието на вулкана Тоба, преди 74 хиляди години, който буквално е стерилизирал малайския архипелаг, Индия, Индокитай и по-голямата част от африканското крайбрежие към Индийския океан.

 14. 14 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  "Пропуски в данните могат да компрометират доколко сигурно е заключението, че..."

  Това е истината за всички компютърни модели. Верни са само за заложените изходни данни, които в повечето случаи са непълни, неверни и понякога умишлено такива. Нещо като кръстословици за занимавка на разни учени, винаги съпроводени с уточнението, че резултатите може да не са верни. Най-смели са при моделите за обекти в далечния космос, защото никой не може да отиде там да провери.

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 15. 15 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2919 Неутрално

  Засега популацията ни се увеличава, така че няма да се случи в следващите няколко хиляди години, ако не се случи екстремно събитие (Черен лебед).
  —цитат от коментар 9 на Николай Колев


  За гретените цчлото човечество е просто поредният източник на CO2 и трябва да спре да диша.

 16. 16 Профил на profesionalist
  profesionalist
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  Време е за нешто ново да се появи.

 17. 17 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2096 Весело

  Аууууу - какво "велико откритие". Само дето такива хипотези са изказали барем 100 учени последните 100 години. Дневничето ни го пльосва това тук, щото знае, че умнокрасавитетът чете само заглавията и ще има (като коментар №1) веднага - "Ето, и ние на там сме тръгнали!!!". Само че не, щото съвременният човек може да се приспособи изключително лесно към повечето климатични промени. Нашите предци са го направили "въоръжени" с камъни и дръвье, че ние ли. Така че опять двойка за опит за пропаганда.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 18. 18 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 943 Неутрално

  Изменението на климата може да е довело до изчезването на ранните хора
  ====
  Е да, но е довело до проявата на "новите хора", на нас демек.
  и още:
  "внезапни климатични промени може да са една от основните причини за изчезването на ранните човешки видове"
  Та за тези "внезапни климатични промени" ми е думата. Тях "ранните хора" ли са ги предизвикали?

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 19. 19 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  Изменението на климата е особено виновно за изчезването на неадеркталеца, да... Особено изменението, предизвикано от изригването на супервулкана във Флегрейските полета, край Неапол, преди около 40 хиляди години, което е засипало Европа и части от Близкия изток и Кавказ с един метър пепел (изследванията от наслагванията в Румъния), унищожавайки по-голямата част от растителността и убивайки/прогонвайки мегафайната, с която са се хранили братчедите.Този екип да не се е учил от пишештите епикризи за коронавируса, където все него изкарват основна причина?А и май не са си дали труда да изследват влиянието на вулкана Тоба, преди 74 хиляди години, който буквално е стерилизирал малайския архипелаг, Индия, Индокитай и по-голямата част от африканското крайбрежие към Индийския океан.
  —цитат от коментар 13 на ivanpopov


  Как да включат в компютърния модел такива неща, като няма да им се получи желания краен резултат. Още повече, че сега е модерно да се пише за заплахата от климатични промени, по възможност причинени от хората, а не от вулкани.

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 20. 20 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1141 Неутрално

  Изменението на климата е особено виновно за изчезването на неадеркталеца, да... Особено изменението, предизвикано от изригването на супервулкана във Флегрейските полета, край Неапол, преди около 40 хиляди години, което е засипало Европа и части от Близкия изток и Кавказ с един метър пепел (изследванията от наслагванията в Румъния), унищожавайки по-голямата част от растителността и убивайки/прогонвайки мегафайната, с която са се хранили братчедите.Този екип да не се е учил от пишештите епикризи за коронавируса, където все него изкарват основна причина?А и май не са си дали труда да изследват влиянието на вулкана Тоба, преди 74 хиляди години, който буквално е стерилизирал малайския архипелаг, Индия, Индокитай и по-голямата част от африканското крайбрежие към Индийския океан.
  —цитат от коментар 13 на ivanpopov


  Браво, колега.Мислех да напиша точно същият коментар за влиянието на супервулканите ама си ме изпреварил.

 21. 21 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2043 Любопитно

  Пълни глупости от неандерталци, получаващи грантове. Неандерталците са били по-приспособени от сапиенсите към климата в Европа. И двата вида са страдали от мини ледниковите епохи, не от затопляне на климата. Неандерталците са били по-окосмени и по-ниски, с по-плътна костна система и мускулатура. Нещо, което помага за задържане на топлината. Ама въпреки това, ареалът на неадерталците намалял, а на сапиенса се увеличил. Тоест, не климата е причината.
  —цитат от коментар 10 на Котаракът на Шрьодингер


  А може би точно някаква промяна в климата е дала преднина на единия вид пред другия. ЕДните са се справили по-добре от другите, които заради това изчезнали.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 22. 22 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2916 Неутрално

  Изменението на климата е особено виновно за изчезването на неадеркталеца, да...
  —цитат от коментар 13 на ivanpopov


  Да, ама не..
  Неандерталците просто са избити от надошлите тогава беженци ..
  Факт - археологични разкопки..


  Пък и има намерени скелети на жени неандерталки, явно те не са се влияели от климата, или що?

 23. 23 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Измененията на климата е спомогнал за еволюцията на човешкия вид. Климатичните промени реално са полезни за развитието на живота. Специално човешкия вид е еволюирал изцяло през ледената епоха, която все още не е свършила. Сегашният климат е много по-хладен от този в началото на неозоя.

  Eddie lives... somewhere in time!
 24. 24 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2916 Неутрално

  А може би точно някаква промяна в климата е дала преднина на единия вид пред другия. ЕДните са се справили по-добре от другите, които заради това изчезнали.
  —цитат от коментар 21 на gost22


  Може, ама не ..
  Има археологични данни.

 25. 25 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 944 Неутрално

  По скоро еволюционна неприспособимост, а климатичните промени
  са поускорили процеса !!!

 26. 26 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Според мен е бил коми-вируса 19.

 27. 27 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2916 Неутрално

  По скоро еволюционна неприспособимост, а климатичните промениса поускорили процеса !!!
  —цитат от коментар 25 на valtoro


  По скоро тъпота с пускането на бежанците..

 28. 28 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#13] от "ivanpopov":

  Неандерталците те са изчезнали, а са асимилирани от нашия вид. Техният принос в нашата наследственост, нашата в смисъл неафриканци, е сравним с приноса на индианците в Щатите, някой и друг процент.

  Eddie lives... somewhere in time!
 29. 29 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1405 Весело

  Статията трябваше да е с обратното заглавие - "Изчезнали са хората и затова се е променил климата", нали това е изводът, който ще се наложи да направим, ако ей сега, в един миг изчезнем...

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2620 Неутрално

  Ранните хора са изчезнали защото е нямало кой да се бори с климатичните промени! Сега обаче има и няма да изчезнем! Само трябва да плащаме!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 32. 32 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Явно тогавашните шофьори на дизели и тогавашните крави са виновни...

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 33. 33 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5993 Весело

  Климатични промени има и е имало през цялата история на Земята. Видове са изчезнали и нови са се появили, които са по-приспособими към новите условия. Естествен ход на събитията. Средно, един вид на Земята съществува около 10 милиона години. Ние сме от около два милиона години на тази Земя. Имаме още време да чезнем...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 34. 34 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2433 Весело

  До коментар [#3] от "Jazzdevil":

  Изрично е посочено - ледниковите епохи. И по-специално - последната от преди 112 хил. години, макар че по циклите на Миланкович трябва да има още две ледникови епохи за това време.
  Любопитното е, че никой не посочва “затоплителните епохи” и как те са зачезнали въпреки “катострофално необратимата” висока концентрация на СО2 в атмосферата.

 35. 35 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5156 Неутрално

  Климатът ли е виновен, че ние изчезваме, за 30 години 2 милиона.

 36. 36 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2969 Неутрално

  Не е трудно да се разпознае на илюстрацията и Гретето, което още тогава ги е предупреждавало да не пърдят в пещерата.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 37. 37 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2433 Весело

  До коментар [#25] от "valtoro":


  Обратното е - високата еволюционна приспособимост/специализираност на даден вид води до неговото изчезване при случаен планетен катаклизъм (удар с астероид; преминаване през галактически прахов облак; дълговременна пертурберация на Слънцето; изригване на поредица от вулкани; пропадане/издигане на тектонична плоча). Оцеляват “опортюнистите”, тия дето не са добри в нищо.

 38. 38 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 1894 Весело

  [quote#5:"deutschland"][/quote]

  Даже познавам двама-трима, ама те ще оцелеят, та аз затова само за сапиенсите.

  без подпис!
 39. 39 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 680 Неутрално

  А не е точно така.Изчезването на видовете хуманоиди е зависело от търговията с благата необходими за живота им.Първо са изчезнали тези които не са могли да платят за месото.Вторите са изчезнали понеже на ванилия платежоспособни за да се сдобият с огъня.Трети пък са изчезнали понеже не са изобретили колелото и не са могли да платят за него.Чътвъртите пък са изчезнали защото на питейната вода цената е била повишавана бавно и полека-лека.Остана само въздухът който дишаме и без които не можем да оцелеем да бъде превърнат в търговска стока и да не можем да си го позволим поради неплатежоспособност и както вече се забелязва натам вървят нещата да изчезне и нашия вид,понеже цената на въздуха,след век може да не достъпна за видът.С една дума,след като търговците са се намесили в божиите дела(влезли в храма)и са направили първобитната икономика пазарна,всички човешки блага са станали много скъпи и това е причината за изчезването на предишните човешки видове.А ако някой ново възникнал човешки вид се приспособи към живот без въздух,ще го довърши цената на зелената енергия.Изводът е:-Изгонете търговците от храма,ако искате да останете живи и най вече за да не изчезне и последния човешки вид.

 40. 40 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  Колкото траките или етруските са изчезнали заради климатичните промени, толкова и неандерталците. Пълни измислици, нищо общо с действителността. Все едно да твърдиш, че на индианците в САЩ им се стеснил ареала и изчезват заради климата. За да се докаже подобно нещо, трябва да се докаже, че някаква генетична особеност е направила даден вид по-уязвим към климата. Но понеже е обратното - неандерталците са били по-устойчиви на студа в тази епоха, авторите на изследването преминават към измислици и невероятни предположения. Нищо общо с науката.

 41. 41 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 529 Весело

  Динозаврите са изчезнали, хора все още има на Земята...

 42. 42 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#41] от "our12595545":

  Изчезнали са нелетящите динозаври, летящите, включително вторично загубилите възможността за летене, все още съществуват. ;)

  Eddie lives... somewhere in time!
 43. 43 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  До коментар [#2] от "N I K E":

  Не се знае.
  Унищожава не само хората, но и по-низшите видове.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 44. 44 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  До коментар [#42] от "tigervi":


  До коментар [#41] от "our12595545":Изчезнали са нелетящите динозаври, летящите, включително вторично загубилите възможността за летене, все още съществуват. ;)
  —цитат от коментар 42 на tigervi


  Да.
  Кокошката е умален модел на Тирекс.

  Не се шегувам.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 45. 45 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1845 Неутрално

  Маргарет Тачър пише в политическото си завещание "Изкуството на държавника", че благодарение на глобалното затопляне преди десетина хиляди години възниква човешката цивилизация.

 46. 46 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  До коментар [#40] от "Котаракът на Шрьодингер":

  1257-ма година. Годината без лято. Вулкана Саламас покрива с пепелак небето и температурите са ниски. Измират стотици хиляди в Европа, защото няма храна ни за хора, ни за животни. Ако беше по-мощно изригване и беше продължило и второто лято най-вероятно човешкият вид щеше да е изчезнал. Минусови температури през цялото лято, а както основателно предполагаме хората са нямали фризери с храна по онова време нито пък консерви.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 47. 47 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  До коментар [#45] от "nik_77.":

  Перифразирано от желязната Лейди.
  "Който ви спаси, той ще ви пороби".

  Което ни е направило цивилизация то може и да прекрати....експеримента.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 48. 48 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#44] от "Росен съм аз а Путлер да спасява Русия":

  Не точно умален модел, а един от най-близките му роднини. Произходът на птиците от гущеротазовите динозаври може да се смята за доказан. Крокодилите също са относително близки до динозаврите, но те толкова колкото птиците. :)

  Eddie lives... somewhere in time!
 49. 49 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2919 Неутрално

  До коментар [#13] от "ivanpopov":Неандерталците те са изчезнали, а са асимилирани от нашия вид. Техният принос в нашата наследственост, нашата в смисъл неафриканци, е сравним с приноса на индианците в Щатите, някой и друг процент.
  —цитат от коментар 28 на tigervi


  Това е спорно твърдение. Има изследвания, съгласно които общите гени, които имаме с неадеркталците, може да са принадлежали на някой от общите ни с тях предшественици. Макар че е факт, че тези гени ги няма при коренните жители на Африка... Някой ден, когато изтребим ислямистите из Северна Африка и облагородим Сахара, ще направим разкопки и ще установим истината.

 50. 50 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2919 Неутрално

  До коментар [#46] от "Росен съм аз а Путлер да спасява Русия":

  Много добър пример! Бих добавил, че влиянието от онова изригване се е чуствало в продължение на няколко години, а не само първата, когато е било най-силно.

 51. 51 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  До коментар [#48] от "tigervi":

  Просто това ми дойде наум за сравнение.
  Твоето определение вярното.

  Кокошката седи в огромна купа с храна.
  Дори там кълве малко и после с единият крак рязко забива нокти и дърпа назад.
  Хората мислят, че рови. Не рови.
  Доразкъсва трупа на това, което яде за да продължи с храненето.
  Генът на Тирекс е това.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 52. 52 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2916 Неутрално

  А може би точно някаква промяна в климата е дала преднина на единия вид пред другия. ЕДните са се справили по-добре от другите, които заради това изчезнали.

  —цитат от коментар 21 на gost22


  Може, ама не ..
  Има археологични данни.
  —цитат от коментар 24 на simChо

  И що сложихте минуси?

  Наистина има археологични данни!
  Населението на Европа на няколко пъти сее подменяло и никакви Климатични проблеми нямат нищо общо!

 53. 53 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#49] от "ivanpopov":

  Последните 20 години, откакто станаха възможни генетичните изследвания на останки от преди десетки хиляди години, се смениха няколко коренно противоположни хипотези. Можем да предполагаме, че с времето прецизността на изследванията се подобрява, а и просто се натрупват нови данни. Наличието на неандерталски гени в нашата наследственост може да се смята за доказано. Все още не е ясно кога точно е станало кръстосването, приносът на други видове хора също не е съвсем ясен засега.

  Eddie lives... somewhere in time!
 54. 54 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  До коментар [#50] от "ivanpopov":

  Ами виж тоя исландски вулкан с непроизносимо име, дето беше неотдавна.
  Спря трафика на самолетите. Ако беше по-мощен, докато корабите поемат трафика щяха да минат десетилетия.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 55. 55 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8160 Неутрално

  Като гледам, май не са съвсем изчезнали.

 56. 56 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 680 Весело

  До 40.
  Също като мен.И аз,понеже ми е смешно заключението на тези псевдо-учени,се изказах по темата,като притурих измишльотини в поста си.Ето и още една велика,моя мисъл:-"Без търговия,няма прокупсия".(важи и за политици)Хе,хе,весело.

 57. 57 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2220 Неутрално

  Загинали са през ледниковия период, т.е. от глобално застудяване. Но... колко по-модерно звучи "климатични промени".

 58. 58 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 670 Неутрално

  И Неандерталеца и Флоренсия човек най-вероятно изчезват вследствие на първия геноцид в историята. След появата на сапиенси в техните ареали другите човешки популации започват да деградират и изчезват.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 59. 59 Профил на profesionalist
  profesionalist
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  От глад и ние сега изчезваме барабар смаимуните.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK