Да се страхуваш от "Трите прасенца" - френски учители се самоцензурират в час

Да се страхуваш от "Трите прасенца" - френски учители се самоцензурират в час

© Associated PressНякои учители във Франция казват, че сами се цензурират, за да избегнат конфронтацията с ученици и родители за религията и свободата на словото, проблем, изваден наяве по жесток начин с обезглавяването на учителя Самюел Пати заради показани от него в час карикатури на пророка Мохамед.


Преподавателят по история показал осмиващите пророка изображения по време на урок по свобода на словото, а за пръв път те бяха публикувани от сатиричното списание "Шарли ебдо" през 2006 г., което доведе до кърваво ислямистко нападение срещу редакцията на изданието.


Убийството на Пати предизвика възмущение във Франция, където разделението между религия и държава е защитавано яростно от мнозина. Но то също така извади наяве и разделението във френското общество, в което голямата мюсюлманска общност има усещането, че към вярванията му не се проявява нужното уважение.
Тези разделителни линии се задълбочиха през последните 10-20 години, каза Делфин Жирар, която започнала да преподава през 2004 г., годината, в която Франция забрани носенето на ислямско було в училище. "Сякаш учениците са изразители на мисли, които не са техни, а на хора, които искат да наложат религиозна идентичност, която лека-полека все повече са засилва".


Автоцензурата има много проявления: като се започне от началните учители, които избрали да не четат в часа си приказката "Трите прасенца" от страх да не предизвикат бурни реакции сред някои мюсюлмански родители, и се стигне до учителите по история, които казват, че избягват религиозната сатира. Държавният секуларизъм (лаицизъм) заема основно място във френската национална идентичност и той изисква отделяне на религията от обществения живот.


В исторически план училищата са тези, които възпитават гражданите в ценностите на Републиката - задача, която според някои учители става все по-трудна поради това, че малцинство, съставено от френски мюсюлмани и последователи на други вероизповедания, се стреми да изразява религиозната си идентичност.
"Самоцензурирах се доста по въпросите на лаицизма", каза учителка, която преди работела в средно училище в Париж и пожела анонимност поради страх от негативни последици за себе си. "Усетих истинска омраза към френските ценности".


Нейните преживявания означават, че макар и убийството на Пати да предизвика потрес, то не е било съвсем изненадващо. Спомняйки си за нападението през 2015 г. срещу "Шарли ебдо", тя каза, че на следващия ден е избягвала да го обсъжда с учениците си. "Запазихме минута мълчание и аз продължих нататък. Бях страхлива".


Неприкосновени ценности


Секуларизмът заляга във френските закони през 1905 г. след антиклерикални борби с Католическата църква. През последните десетилетия дебатите за балансирането на религиозните и светските нужди са доминирани от желанието сред някои френски мюсюлмани да изразят религиозната си идентичност.


Някои учители в бедните предградия, опасващи френските градове, твърдят, че списъкът с деликатните теми в учебното съдържание постоянно се разширява и обвинявата семейството и местните общности, че влияят на младежите. Правителството заяви, че знае, че има проблем с автоцензурата сред учителите, каза пред репортери миналата седмица говорителят Габриел Атал.


Националните учебни планове във Франция задават рамката и насочват учителите към уебсайтове с учебни материали и планове за уроците. За уроците по свобода на словото за 13-годишните, същия предмет, който е преподавал и Пати, често се препоръчват карикатурите на "Шарли ебдо". "Карикатурите не са "Майн кампф", каза преподавателят по история Максим Репер, споменавайки книгата на Хитлер "Моята борба". "Те не са призив за насаждане на омраза".


В емоционално отдаване на почит към Пати миналата сряда президентът Еманюел Макрон заяви, че Франция ще защитава ценностите и учителите си. Натискът, тормозът и невежеството нямат място във Франция, каза той. Много учители искат по-конкретни гаранции от Макрон и правителството му с оглед на предстоящото подновяване на учебните занятия след края на традиционната за Франция октомврийска ваканция в средата на първия срок на учебната година. "Да преподавам ли това, когато учениците се върнат, с показване на карикатура на пророка?", попита учителка по изобразително изкуство, която пожела името й да не бъде цитирано.


Мълчанието, продължи тя, може да е по-лошо. "Днес аз се страхувам. Но още повече (се страхувам) от това, което може да произтече от подобни ужаси, ако позволим този страх да повлияе на дебатите". /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (127)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  "Първите седем" вече самоцензура ли са?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 2. 2 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  Така започва упадакът на едно общество- страх от свободно изразяване и автоцензура.. Ама толерастите си го заслужават.. Вижте до каква абсурдна ситуация водят политиките и стратегията на левите психопати обсебили властта в ЕС!!

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 3. 3 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  Страшна болест на съвремието ни. Който е избрал да дойде в свободния свят трябва да приема свободата на словото, но става обратното. Но дали причината е религиозният фанатизъм? Категорично не. Нашето общество само си налага цензура много отдавна. Има теми табу, има закони за преследване на отричането на холокоста. Марк Твен, един от най-големите защитници на расовото равенство, го цензурират и редактират! В един канадски университет в момента върви скандал, защото професорка не цензурирала цитат, в който има думата негър. Агата Кристи и тя горката пострада с нейните Десет малки негърчета. Така че първо да видим корена на цензурата и автоцензурата.

 4. 4 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  А, също така хората в щатите не смеят да кажат вече, че полицейското насилие е еднакво лошо и срещу черни, и срещу бели. Ако го кажеш, си расист.

 5. 5 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2200 Неутрално

  Явно френската образователна система и общество няма правилният подход. Ако искат истински секуларна и лаицка държава, трябва да действат подобно на комунистите —> еднакво отношение към всички религии, изразяващо се във възпитание на атеизъм и вяра в светлото секуларно бъдеще. Друг път няма, защото винаги вярата, в каквото и да било, е по силна от всичко друго. С подигравки и карикатури не става. Трябва държавна репресия за всички изповедания, ако искат гражданските ценности да са над религиозните и други вярвания.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 6. 6 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  Само така, либерастията и мулти култи.... А франсетата да слагат полумесеца на Айфеловата кула и по пет пъти на ден на колене да повтарят Аллах акбар! Сами си го докараха на главата.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3135 Неутрално

  Трудно е да говориш за свобода на словото на хора които живеят в средновековието.Трудно е да говориш на хора за демокрация които още газят калта в болшевишка Русия.Тероризма не може да победи толерантността,демокрацията и глобализма.

 8. 8 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Ясно и открито трябва да се заяви - ислямът в този си вид няма място в Европа и да се води последователна политика за неутрализиране на проповедниците и групите с поведение несъответстващо на конституционния ред. Това важи и за България.

 9. 9 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3594 Неутрално

  Французите изпуснаха момента. Тази криворазбрана толерантност им изяде главата. В мюсюлманските държави, като не спазваш закона, следва наказание. Тук, прекалено големи права на преселниците. На когото не харесва спазването на закона, обратно по родните си места. Там да правят, каквото искат.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 514 Весело

  Хе хе ,ха де нали демокрацията ,ама страх а и то от"Трите прасенца "

  гошо
 12. 12 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  Учебната програма е зле направена. Не можеш да искаш някой да избира преди да си му дал всички алтернативи, дай му време да ги обмисли и след това му кажи изрази гледните точки. Не можеш да кажеш на децата, че нещо е лошо преди да си посочил основните гледни точки и чак след това трябва да се коментира, защо е лошо. Религията е фина материя, там трябва да се пипа с кадифени ръкавици и колкото се може по-късно. Като даваш пример с една религия - дай пример и с друга и с трета, иначе мирише на негативна фиксация.

 13. 13 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 939 Любопитно

  Що така бе, нали беше много, ама много хубаво всичко да е мулти-култи, плюшени мечета и всякаква любоФФФФФФФФФ?
  а сега ВНЕЗАПНО - "ми то свобода на словото и мисълта, ма нещо ме е страх да не ми резнат шишарката, затова ще си налягам парцалките, па утре, ако трябва, и теманета ще бия, и ще крещя "Аллах Акбар", кво толкова......".
  Ех, а сякаш беше вчера когато тези същите ни размахваха пръст и ни обясняваха какви диви аборигени сме и как НЕ ЖЕЛАЕМ да си интегрираме малцинствата и да приемаме "клети бежанци". Даже неотдавна и тук идваха да ни събарят граничните съоръжения, щото сме били прекалено задръстени и трябват араби и азиатци да ни отдръстят......

  Знанието е сила, информацията - власт
 14. 14 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 839 Неутрално

  Проблеми имат САМО с мюслиманите в училищата. Значи проблемът СА мюслиманите. Ами променете правилата изоснови!

 15. 15 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 866 Весело

  Не на страха, франсета! Ние вече сме минали по този път.

  https://www.youtube.com/watch?v=BDFZE7GEWoc

 16. 16 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#12] от "otrqdnik":

  Каква фина материя? Родителите им ги учат, че мюслиманите са по-по-най, че педофила камилар е най-велик, че всички са им длъжни и т. н. И ги пращат в нормални, светски училища. Къде е религията?

 17. 17 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 939 Неутрално

  Учебната програма е зле направена. Не можеш да искаш някой да избира преди да си му дал всички алтернативи, дай му време да ги обмисли и след това му кажи изрази гледните точки. Не можеш да кажеш на децата, че нещо е лошо преди да си посочил основните гледни точки и чак след това трябва да се коментира, защо е лошо. Религията е фина материя, там трябва да се пипа с кадифени ръкавици и колкото се може по-късно. Като даваш пример с една религия - дай пример и с друга и с трета, иначе мирише на негативна фиксация.
  —цитат от коментар 12 на otrqdnik


  Религията, драги ми либерални демократе, се НАБИВА в главите на децата от люлката.
  Религията е ВЯРА, не "гледна точка" и абсолютно никоя религия не допуска някакъв си "избор".
  Правилно го е написал колегата DDR - или войнстващ атеизъм и репресия върху всички религии без изключение, или поголовно покръстване на новодошлите.
  Или-или, трети път НЯМА.

  Знанието е сила, информацията - власт
 18. 18 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 549 Неутрално

  В това е съвременният парадокс....

  нашите псевдохристияни НЕ СА готови да жертват и без това краткия си земен живот в името на Христос....

  докато мюсюлманите с готовност умират, макар в името на измисления им аллах.

  И мюсюлманите имат ясна представа какво НЕ искат от тази фалшива псевдодържавност....

  мюсюлманите не искат държава, която подкрепя джендърство, педерастизъм, дроги, алкохол и проституция... И са готови да умрат за да спрат тази бавна смърт, представяна ни като "съвременен живот"!


  Ако не го виждате тва - жалко за вас и за "университетите" дето сте завършили....

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 19. 19 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 758 Неутрално

  Вчера се плюеше по децата и родителите им в България какви са нетолерантни и не допускат различни религии и обичай да им се налагат.
  Днес се представя картинката какво се случва като си много толерантен и позволиш пришълци да ти се качат на главата.

  Пред двете опции, аз мисля, че българското общество е избрало по-правилната.
  При нас винаги е имало мюсюлмани и са си живели мирно и кротко с християните. Такива мюсюлмани са уважавани и добре приети. Те са си част от обществото, наши съседи, съученици, приятели. И никога не е имало ексцесии. Нито те са се обиждали, че празнуваме Коледа, нито ние, че те празнуват Байрям.
  Сега обаче изведнъж по новата толерантност вече няма Коледни празници, а зимни празници и много взе да им пречи на някои хора и "Трите прасенца" и коледните песни. Не на местните мюсюлмани, а на новодошлите.

  Трябва да се постави ясна граница и да се каже, че ако искаш да живееш на дадено място, ще се съобразяваш с религията на местното население, със законите и установените правила. Ние това още си го отстояваме и затова сме нетолерантни, но пък предпочитам да сме такива, пред това, което са Франция (те ги колят, пък те трупат плюшени меченца, вместо да действат твърдо).

 20. 20 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Закривай!

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 21. 21 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3759 Неутрално

  Личното ми мнение е, че учител да показва карикатури на религиозна личност, особено пред хора изповядващи такава религия, не е никаква демокрация, а простащина и изкривена либералщина, демокрация щеше да е, да покаже карикатури и на Христос, например.
  Изкривена е и политиката на Макрон, който вместо да защитава незащитимото, просто трябва да вкара страната си в нормални релси, да ограничи мигрантския поток от Африка, Азия и Турция, да депортира цели семейства, ако в тях има криминално проявени. Естествено, това скоро не се очяква да се случи...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 22. 22 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  Съвременният Свят е постхристиянски. Иска хем да се отдалечава от християнството, хем да запази своята идентичност. Няма как да стане. Малко са тези, които разсъждават от християнска гледна точка какво е правилно, и как е правилно да се постъпва, действа. Сега под вид на образование, на просвета, на знание се налага един съмнителен мироглед, който нито има някакви здрави (в смисъл на нравствена основа, т. е. християнски) основи, нито има точно изразени постулати, принципи. Идеята е да се отдалечават хората от Христос и това се представя винаги като нещо добро. Само че в Света няма празно и там където се отдръпва Бог идва дявола. А вече дали този дявол ще идва като ислям, комунизъм или друго учение или религия...

  ДБ=БКП
 23. 23 Профил на Росица Петрова
  Росица Петрова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не е свобода на словото да се подиграваш с религиозните символи, без знамение коя е религията.

 24. 24 Профил на staro-nov dnevnik-ar
  staro-nov dnevnik-ar
  Рейтинг: 8 Весело

  Трудно е да говориш на хора за демокрация които още газят калта в болшевишка Русия.
  —цитат от коментар 7 на chicago514


  Ама верно ли бе? Тва обърканите чавдарчета на Тодор Живков никак да го научите че либерастията и толерастията всъщност са новият болшевизам на 21 век и защо мислиш че "калта" на Русия е нещо по-лошо от миенето на чинии и тоалетни, сменяването на пелени (на старци) , сбиране на плодове и стоене из витрини? Колкото знаекм тва се масовите професии на гай Баньо европееца и демократа.

 25. 25 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2645 Любопитно

  Какво уважение може да има към представители на мракобесна религия които искат силовода налагат ценностите и според които християните са по-низши от муслимите ?! Ами това си е чист нацизъм!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#5] от "DDR":

  Абсолютно правилно. Или светски общества, или средновековно противопоставяне в 21 век.

 28. 28 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 514 Гневно

  До коментар [#12] от "otrqdnik":

  "Трите прасенца " трябва да се сменят с "Трите теленца ",
  ама тогава индиичета ще се почистват обидени Та мисля най добре ще е " Трите врапченца "

  гошо
 29. 29 Профил на Веселяк У
  Веселяк У
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Това вече е прекалено. Като не им харесва на ислямъджиите приказаката, да си вдигат чукалата и да се връщат в Азия.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 286 Неутрално

  До коментар [#4] от "spiegel":

  В щатите поне имат Първата поправка, която им гарантира свободата на словото. Най-много да те нарекат расист. Но в западна Европа отиваш на съд.

  Дали не е добра идея и ние в България или ЕС да си имаме една "първа поправка на конституцията" по примера на САЩ?

  "Нашите деца не получават образованието, от което имат нужда. Те трябва да бъдат обучавани в традиционните морални ценности, но вместо това им се казва, че имат изконното право да бъдат гей. Това е измама, която ги отклонява от верния път в живота." - Маргарет Тачър, 1987
 32. 32 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4008 Любопитно

  "Секуларизмът заляга във френските закони през 1905 г. след антиклерикални борби с Католическата църква."

  Всъщност секуларизмът във Франция има много по стара история, той се ражда и налага за първи път с успеха на Френската революция в края на 18 век.

  Тогава църквите са разрушавани, свещеницте са избивани, но.... идва време когато самите революционери разбират, че всеки народ има нужда от религия и вземат, че създават наред с новото летоброене, календар, институции ... и нова религия, ето повече инфо за нея:

  "1794 г. чрез изключително пищни тържества в цяла Франция Робеспиер институционализира нова държавна религия на Френската революция - Култа към Върховното същество. Култът към Върховното същество е форма на деизъм. Намерението е било това да стане държавна религия в новата Френска република.

  През март 1794 г., след осъждането и екзекутирането от радикалните якобинци-монтаняри на Ебер и Шоме, култът на разума е забранен, а Робеспиер започва да налага култа към Върховното същество все по-последователно. На 7 май 1794 г. Националното събрание доминирано от монтанярите приема декларация, която гласи, че „френския народ признава съществуването на Върховното същество и безсмъртието на душата”. Този култ бил обвързан и с определени религиозни задължения, като борба срещу неверието в него и срещу тиранията, като и съответно били предвидени и въведени и наказания за предателите и тираните, с цел да се помогне на нещастните, слабите и потиснатите френски граждани.

  На 8 юни 1794 г. в Париж е организирана изключително пищна публична церемония в чест на Върховното същество, на която пламенна реч за вярата в него произнася Робеспиер. По този начин култът във Върховното същество е ефективно въведен като държавна религия в нарушение на идеалите на революцията и на свободата на съвестта, което имало за последствие засилване на общественото недоверие и недоволство в Робеспиер и в крайна сметка речовития оратор бил запратен на гилотината.

  След логичния край на революционните събития разтърсили Франция в края на 18 в., било въведено и ново революционно летоброене, заменило Григорианския календар. Малко по-късно Наполеон Бонапарт се провъзгласил за император и след безславния му край със Стоте дни и загубата в битката при Ватерло, размирният френски император бил запратен на заточение на остров Света Елена, майка на Константин Велики и откривателка на животворния кръст.

  Върховното същество било прието и наложило се от новата революционна власт за борба на първо място срещу консервативните „сили на реакцията и мракобесието”, т.е. на християнството и на монархията в лицето на кралската власт на Бурбоните, и на второ място и за противоборство срещу конкурентния „култ към разума”, който се изповядвал от алтернативна партийно-политическа фракция на управляващите по това време Франция революционно-правителствени кръгове.

  Терминът „Бог” бил изваден от употреба по това време и заменен от „Върховно същество”. Този термин бил използван от философи и публицисти преди революцията и натоварен с различно религиозно и философско съдържание. Терминът е прокаран и присъства в „декларацията за правата на човека и гражданина” от 1789 г., която била промулгирана и прогласена от Националното събрание, като естествено всички тези актове били поставени под егидата на Върховното същество."

  https://dariknews.bg/novini/liubopitno/fakti-ot-kalendara-8-yuni-1275566

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 33. 33 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Това вече е прекалено. Като не им харесва на ислямъджиите приказаката, да си вдигат чукалата и да се връщат в Азия.
  —цитат от коментар 29 на Веселяк У


  Абе, вие в кой свят живеете? То е въпрос на много кратко време полумесецът да бъде развят над триумфалната арка, ти ги връщаш? Белгия, Франция и Германия са свършени. Да се готвят Швеция, Англия и Холандия.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 34. 34 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4008 Любопитно

  Вижте до каква абсурдна ситуация водят политиките и стратегията на левите психопати обсебили властта в ЕС!!
  —цитат от коментар 2 на venci4


  Имаш в предвид "десните психопати", а не левите, защото днес, както и през последните 5 години в ЕС на власт са ДЕСНИ политици и политически партии в лицето на председателя на ЕК - фон дер Лайен, и водещата партия в ЕП - ЕНП!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 35. 35 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  Самата Европа отдавна започна сама да се отказва от християнството. Отменят се коледните празници, премахва се християнския символ кръста от емблемите на спортни клубове, от слоганите на фирми защото щели да се обидят представителите на другите религии(исляма). В същото време се публикуват отвратителни, грозни карикатури на религиозна тематика. В Париж ги прожектираха в огромен размер върху правителствените сгради. Не мисля, че да обиждаш хората на религиозна тематика е свобода на словото, равенство, братство и справедливост. Просто всеки религиозен фанатик нарушаващ законите трябва да бъде наказван, а ако е имигрант веднага да бъде депортиран обратно в собствената си държава по произход. Другия проблем на Франция е, че е бивша колониална империя и е допуснала много свои бивши поданици от тези колонии(религията на които е исляма) да имат френски паспорти. Но така е с всички империи, те биват унищожавани от своите колонии.

 36. 36 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1732 Гневно

  До тук ни докара така наречената "политическа коректност"- да се страхуваме в дома Си, по улиците СИ, в градовете СИ, в държавите Си, в Европа....от хора, които изобщо не трябваше да са так!!!

 37. 37 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2652 Неутрално

  Това е доста тъпо - да се променят или избягват литературни произведения само защото не изнасяло на някого. Религията няма място в светския живот, за съжаление умело се използва от разни фундаменталисти да размътва главите на наивните верващи.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 38. 38 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Страх лозе пази! Кой знае, чия глава ще хвръкне утре или чия кола ще гръмне с цялото семейство вътре? Да не се лъжем! Чалмите няма да се спрат. Техния начин на живот , на мислене ги отделят от нас. Неспособността и нежеланието им да се интегрират в европейския начин на живот обещават още десетилетия на религиозни конфликти в Европа, освен, ако европейците не си смъкнат гащите!

  без подпис!
 39. 39 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4008 Любопитно

  Трябва държавна репресия за всички изповедания, ако искат гражданските ценности да са над религиозните и други вярвания.
  —цитат от коментар 5 на DDR


  А, ти лично подкрепяш ли подобни мерки във Франция!?

  Иначе, това което ти предлагаш е абсолютно невъзможно да се случи във Франция, или която и да е друга страна членка в ЕС по простата причина, че във ЕС религиозната свобода е една от водещите ценности и свободи на съюза.

  Записана разбира се и в ХАРТА НА ОСНОВНИТЕ ПРАВА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ и цитирам:

  " 1. Всеки има право на свобода на мисълта, съвестта и религията. Това право включва свободата да променя своята религия или убеждения и свободата да изповядва своята религия или убеждения индивидуално или колективно, публично или частно, чрез богослужение, обучение, религиозни обреди и ритуали."

  https://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/PDF/?uri=CELEX:12016P/TXT&from=ET

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4008 Любопитно

  До коментар [#23] от "Росица Петрова":

  Това е и моето мнение. Но самия факт, че списание като Шарли Ебдо (което се гаври както с исляма, така и с Християнството и юдеизма, така и мъртви дечица) съществува във Франция вече десетилетия показва, че в тази страна има абсолютна свобода на словото (и простащината също).

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 42. 42 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2204 Неутрално

  Може ЕНП да е най-голямата партия в ЕС, но мнозинство в европарламента имат левите, крайно-левите, зелените и неолибералите. което пролича при гласуването на антибългарската резолюция на Елена Йончева и Радан Кънев.

 43. 43 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4008 Весело

  До коментар [#34] от "Иво":Ей лъжец, във Франция абсолютно всички проблеми свързани с ислям и мюсюлмани са благодарение на социалистите.
  —цитат от коментар 40 на Orator Wornoxmaniak


  Ей ЛЪЖЕЦ, вина за проблемите в мюсюлманската общност във Франция имат АБСОЛЮТНО всички правителства във Франция през последните 50-60 години, а в по-голямата част от тях те бяха ДЕСНИ КОНСЕРВАТИВНИ правителства и президента! Като не знаеш кои политици управляваха Франция през последните години си трай по-добре!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 44. 44 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  Прочетете корана, хора. За обща култура.
  После никой повече няма да може да ви излъже, че това е мирна религия.
  Тя пробива там, където знанието не живей, както е казал Стоян Михайловски.
  И винаги иска повече от останалите, в случая зад уважението стоят допълнителни претенции.

 45. 45 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4008 Любопитно

  Може ЕНП да е най-голямата партия в ЕС, но мнозинство в европарламента имат левите, крайно-левите, зелените и неолибералите. което пролича при гласуването на антибългарската резолюция на Елена Йончева и Радан Кънев.
  —цитат от коментар 42 на nik_77.


  Гербере, недей да лъжеш и манипулираш, защото при гласуването на резолюцията срещу правителството на Боко в ЕП, в нейна подкрепя гласуваха и депутати на ЕНП, имаше и доста десни евродепутати, които гласуваха с въздържал се.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 46. 46 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2200 Неутрално

  В случая, франското общество трябва само да си намери решението. Моята подкрепа или не няма значение за Франция —> не живея там. Относно къде какво е записано —> написаното търпи промени в зависимост от времената в които се живее. Едно време булката задължително е била девствена, сега би било добре, поне да няма нелечими болести...
  А като цяло, човешката история показва, че хомогенните общества, са по устойчиви от нехомогенните. Трябва да ги свързва силна обща идея, но да е различна от това, да се изкарат едни пари. Примери за това много —> последнивт в Европа е разпада на Югославия, където чувството, че ”храниш” някого и че си народностно утлачен, доведе до каквото доведе (апропо между двете СВ в Югославия е работено за създаване на югославски народ и всички прояви на народностна принадлежност, вкл и сръбска, са били под санкция. Либерализирането и обособяването на всеки народ за себе си почва след ВСВ) Друг добър пример е Австро—Унгария. Изключително нехомогенна държава осигурявсща какви ли не възможности за себеизява на различностра на повечето населяващи я народи и катадтрофирала именно заради това, че не е успяла да създаде единна самоличност на гражданите си и обединителна идея.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 47. 47 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2694 Неутрално

  Нали си спомняте какво стана, като Салвини отказа да приеме кораб с емигранти, телевизии, съд, французите ги прибраха .

  “Всеки емигрант - печалба за икономиката” това е мотото на Франция. Сега, да си затварят устите.

  Любовта ще спаси света!!!
 48. 48 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До коментар [#43] от "Иво":

  Да и при десните е пълно с мюсюлмане и гласуват за тях! Много си умен! Аз за разлика от повечето коментатори във форума нямам никакво съмнение, че ислямът ще победи и то и заради индивиди точно като теб дето си нямат никаква идея за какво става въпрос.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 49. 49 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 939 Неутрално

  [quote#34:"Иво"][/quote]

  Глупости, колега.
  ЕНП е "дясна" колкото левите фракции на социалдемократите преди трийсетина години, а сегашните "социалисти", "демократи" и особено "зелени" турят тогавашните западноевропейски комунистически партии в малкото си джобче.

  Знанието е сила, информацията - власт
 50. 50 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4008 Любопитно

  До коментар [#43] от "Иво":Да и при десните е пълно с мюсюлмане и гласуват за тях! Много си умен! Аз за разлика от повечето коментатори във форума нямам никакво съмнение, че ислямът ще победи и то и заради индивиди точно като теб дето си нямат никаква идея за какво става въпрос.
  —цитат от коментар 48 на Orator Wornoxmaniak


  Това ли успя да измислиш само!? Ето ти списък на президентите управляващи Франция през последните десетилетия (5-та република от 1958 г. до днес), повечето от тях са представители на френската ДЕСНИЦА, повече години са управлявали страната точно те:

  https://www.britannica.com/topic/list-of-presidents-of-France-2060874

  Иначе, аз за разлика от теб нямам никакви съмнения, че исляма НЯМА да победи във Франция или където и да е другаде в ЕС, просто защото за мнозинството европейци, демокрацията, върховенството на закона, човешките права и свободи са най-важни и те ще бъдат отстоявани от европейците.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 51. 51 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 688 Неутрално

  В края на 70-те, или в началото на 80-те ми попадна интересна статия на френски журналист с идея за натиск за реформация в Исляма, чрез големите международни организации. Той правеше паралел между "морския" Ислям (Малайзия, Индонезия), и континенталния. Но тогава светът бе ангажиран с противопоставянето от двете на желязната завеса, и тази идея се забрави. Но проблемите не отшумяха, напротив задълбочиха се. Новодошлите мюсюлмани вече имат претенции,и то много големи!
  Каквото и да говорим, идеята за Европа на мулти-култи се провали!

 52. 52 Профил на mrslv
  mrslv
  Рейтинг: 364 Неутрално

  До коментар [#23] от "Росица Петрова":

  А кой се е подигравал с религията???
  Нима Шарли Ебдо се подиграваха с РЕЛИГИЯТА??? Дали учителят се е подигравал???
  Май нищо не си схванал/а от карикатурите, които доведоха до изстъпленията срещу вестника. Конкретния случай с учителя не мога да коментирам, защото нито съм видял карикатурата, което е по-маловажното, нито съм чел за контекста в който се е споменавала.

 53. 53 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4008 Любопитно

  До коментар [#49] от "pag":

  За тебе ЕНП може и да не дясна, но за мнозинството европейци е точно такава. И заради това през последните години (вече 15 станаха) тази европейска партия все печели изборите за европарламент.

  Апропо, твоята любима ГЕРБ, която предполагам според теб е дясна партия, също е член на ЕНП.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 54. 54 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2998 Неутрално

  До коментар [#18] от "Другарката Михайловна":

  "... И мюсюлманите имат ясна представа какво НЕ искат от тази фалшива псевдодържавност....

  мюсюлманите не искат държава, която подкрепя джендърство, педерастизъм, дроги, алкохол и проституция..."!

  Ами в такъв случай мюсюлманите що не си стоят по родните места, където има истинска държавност? Освен това мюсюлманите из Европа с малки изключения пият здраво и гонят курвите не по-малко от всички останали. С хазарта как е? В Турция примерно е забранен и е грях да играеш хазарт. Минава турчина границата и в българско казино вече не е грях, а? Има туристически агенции, които това им е бизнеса в много мохамедански държави. Тоест правят екскурзии със специална цел, да водят правоверните си клиенти по бардаци и казина за да залагат, да се напиват и да пощипват белички европейки. Голяма борба пада, а?!

  Бивш tww09306483.
 55. 55 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Поначало смятам, че да се показват в училищата карикатури на религиозна основа е дълбоко погрешно. В наши дни да се поставят на изпитание верските чувства на хората и особено на децата най-малкото не е етично. Както се вижда на примера на Франция, това предизвиква ответна реакция, която бих нарекъл непропорционална. Верските противоречия между христяни и мусулмани не са от днес, нито от вчера и зависи най-вече от политиците да се намери приемливия за всички път на съвместното съществуване.

 56. 56 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До 48:"Orator Wornoxmaniak"... Аз за разлика от повечето коментатори във форума нямам никакво съмнение, че ислямът ще победи и то и заради индивиди точно като теб дето си нямат никаква идея за какво става въпрос...."

  Трудно ще победи, защото не всички нови французи са за бурки и молитви на открито.
  А иначе със сигурност следващият президент на Франция ще е по-малко толерантен, а Франция е на ръба на гражданска война.

 57. 57 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2998 Неутрално

  До коментар [#49] от "pag":

  Хм-м-м-м...! Ти нали си от върлите ГЕРБ-ерчета тук? Я разясни какво прави тогава ГЕРБ в ЕНП? Нали Борисов все се изтъква колко е десен? Какво правите в ЕНП тогава? :)))

  Бивш tww09306483.
 58. 58 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2204 Неутрално

  Разбира се, че имаше някои от ЕНП гласували "за" /5 човека/ и някои въздържали се, както и сред социалистите, либералите и пр. имаше въздържали се и гласували против. Това не се разду, естествено, от пристрастните български медии. Но е факт. 358 - "за", 277 "против" и 56 въздържали се. 23 от тях наистина са от ЕНП, но 33 не са. Нормално е за демокрацията. Не е нормално пристрастието на българските медии, които не раздуха, че 33-ма от противния лагер не са подкрепили въпросната резолюция.

 59. 59 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  Личното ми мнение е, че учител да показва карикатури на религиозна личност, особено пред хора изповядващи такава религия, не е никаква демокрация, а простащина и изкривена либералщина, демокрация щеше да е, да покаже карикатури и на Христос, например.Изкривена е и политиката на Макрон, който вместо да защитава незащитимото, просто трябва да вкара страната си в нормални релси, да ограничи мигрантския поток от Африка, Азия и Турция, да депортира цели семейства, ако в тях има криминално проявени. Естествено, това скоро не се очяква да се случи...
  —цитат от коментар 21 на hamiltonf


  Няма и век, откакто у нас комунистите утрепаха Райко Алексиев пак заради карикатури... Та проблема не е в карикатурите, а в главата на публиката.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 60. 60 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  Добре де, каква свобода на словото е в САЩ. Правите ли разлика между свобода на словото, приличие и обида. В САЩ ако наречеш някого НИГРО отиваш в затвора за месец или полагаш труд като метач на улици. В България можеш да наричаш когото си щеш МАНГАЛ без последствия. Давате ли сметка, че между свобода на словото, оскърбление и непристойност има разлика. Вие знаете ли каква карикатура е показвал гилотинираният. Мохамед с гол задник и някакви звезди на него ... Това не е свобода на мнение, а непристойно оскърбление и то пред деца.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 61. 61 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4008 Любопитно

  До коментар [#54] от "Petleshev":

  Нещо повече, в Турция проституцията е легализирана, дори в ЕС има държави в които този мръсен бизнес е незаконен.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 62. 62 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3892 Весело

  До коментар [#11] от "гошо":

  Ми вместо нея да прочетат на децата "Вълкът и седемте козлета"

 63. 63 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1639 Неутрално

  Всички си го заслужават! Да се оправят! Тепърва последиците от неадекватното им поведение ще се проявяват. Ако правилата за живот в обществото ти се прилагат избирателно и за някои "чувствителни" индивиди НЕ се прилагат пораду културни особености, ако законите ти не са скрепени със задължителна санкция при неспазването им, ако установения ти начин на живот се модифицира за да угоди на едно малко, но кресливо общество няма как да очакваш, че ще запазиш законноста си, културата си или начина си на живот. Толкова е просто.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 64. 64 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3892 Весело

  До коментар [#51] от "historama":

  Провали се идеята за бачкатори-мулти-култи.
  Колко от европейската буржоазия са мулти-култи?

 65. 65 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3892 Весело

  До коментар [#51] от "historama":

  Провали се идеята за бачкатори-мулти-култи.
  Колко от европейската буржоазия са мулти-култи?

 66. 66 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  До коментар [#55] от "citoyen":

  За свобода на словото си чувал, нали?
  Ако сега отстъпим, ще искат и още.
  А толерантност се проявява към толерантни, ислямът не е толерантна религия.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  До коментар [#51] от "historama":Провали се идеята за бачкатори-мулти-култи.Колко от европейската буржоазия са мулти-култи?
  —цитат от коментар 64 на Patsis  До коментар [#64] от "Patsis":

  Както винаги пишеш глупости. Мулт-култи е факт. Виж България - 10% турци, 1-2-3% може би цигани. Провали се идеята, че можеш безнаказано да се гавриш с ценноностите на чужди националности, понеже те не са твои ценности. Това списание Шарли Ебдо се гавреше и с паметта на едно загинало дете и на загиналите в Черно Море при самолетна катастрофа членове на ансамбъла Александров, не само с Мохамед.
  И не е зле да поизлезеш малко и да видиш свят.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 69. 69 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  До коментар [#68] от "Сатана Ликующий":

  Тези ценности доста народ убиха.
  Доста удобно оправдание.
  Ислямът води войни, той от друго не разбира.
  Ако отстъпиш, си загубен.
  Простичко е.

 70. 70 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2083 Весело

  Иначе, аз за разлика от теб нямам никакви съмнения, че исляма НЯМА да победи във Франция или където и да е другаде в ЕС, просто защото за мнозинството европейци, демокрацията, върховенството на закона, човешките права и свободи са най-важни и те ще бъдат отстоявани от европейците.
  —цитат от коментар 50 на Иво


  Ама ние Ивчо не се и съмняваме, че мнозинството европейци не се кефят на исляма. Проблемът е, че има едно кресливо малцинство крайнолеви, които не само правят всичко възможно да вкарат максимален брой ислямисти, както и да им осигурят идеални условия за размножаване чрез безкраен социал, но и непрекъснато смачкват всеки дръзнал да посочи проблемите с исляма. Така до няколко десетилетия Европа ще осъмне с на практика "закони срещу богохулството" и така исляма ще стане господстваща религия, дори да не се изповядва от мнозинството. Вече имаме прецеденти във Великобритания, а в Австрия осъдиха жена, понеже написала в интернет, че Мохамед е педофил (факт, който самите мюсюлмани не отричат и го пише по всичките им свещени текстове). Съдът по правата на човека отсъди, че проблем с присъдата няма. Заради левичарите ни е страх, не заради чистите ислямисти. С тях ще се оправим за 24 часа.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 71. 71 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  До коментар [#68] от "Сатана Ликующий":

  и на загиналите в Черно Море при самолетна катастрофа членове на ансамбъла Александров
  ▪️▪️▪️▪️▪️

  А този ансамбъл какво отношение има к тема?

  "Чуждестранен агент"
 72. 72 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1335 Неутрално
 73. 73 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  По принцип не мога да разбера защо изобщо трябва да се говори / преподава за религия в класната стая. Според мен е като специфична форма на заболяването. И затова - болестите трябва да се лекуват в болниците, а религията - в църквите, джамиите и т.н.

  "Чуждестранен агент"
 74. 74 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#34] от "Иво":

  ИВччЕ СИТЕ СА шОРОшОИДИ НЕ ГО ЛИ РАЗБРА ОщЕ СИ ТАМ НЯКЪДЕ В 70-ТЕ ПРОСПАЛ СИ ГИ ПОСЛЕДНИТЕ 40 ГОДИНИ.НЕОМАРКСИСМЪТ Е В ОСНОВАТА НА УНИВЕРСАЛИСТКИТЕ-ГЛОБАЛИСТКИ ИДЕОЛОГИИ ,КОИТО ГОСПОДСТВАТ СРЕД ВСИчКИ ЗАПАДНИ ЕЛИТИ.
  ХОРА ИЗПАДНАЛИ В ИДЕОЛОГИчЕСКИ ДЕЛИРИУМ ВОДЕщИ ОБщЕСТВАТА СИ КЪМ НЕБИТИЕТО
  С КОМСОМОЛСКО ДРЪЗНОВЕНИЕ .

 75. 75 Профил на Jindo
  Jindo
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#48] от "Orator Wornoxmaniak":

  Крайно заблуден индивид, който държи всички да чуят глупостите, които плещи. Нямаш идея, какво се случва в Германия и Франция. Апокалиптичните сценарии, които чертаеш от люлинската ти панелка хващат дикиш само пред бабите от блока.

  https://www.favtool.com
 76. 76 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2083 Весело

  [quote#34:"Иво"]
  —цитат от коментар 49 на pag
  Глупости, колега.ЕНП е "дясна" колкото левите фракции на социалдемократите преди трийсетина години, а сегашните "социалисти", "демократи" и особено "зелени" турят тогавашните западноевропейски комунистически партии в малкото си джобче.[/quote]

  Това е изгубена кауза. Обяснявам му го от години, ама той едно си знае. Щом някой е казал, че бил "десен", значи е "десен" (то половината партии в ЕНП начело с ХДС вече даже официално се водята "дясноцентристи", като междинна фаза, ама нейсе) според Ивчо. Естествено това не важи за НСГРП, дето са казали че са "социалисти" - питай го дали това значи, че са леви и социалисти да видиш как ще полудее, хахахаха.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 77. 77 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2083 Весело

  До коментар [#75] от "Jindo":

  Ами айде ти като имаш ни разясни. Чакаме да чуем. Ако може и да представиш credentials - къде и колко време си живял, с какви хора си общувал, какво си работил. Щото иначе мнението ти тежи точно колкото и неговото.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 78. 78 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 939 Неутрално

  До коментар [#49] от "pag":За тебе ЕНП може и да не дясна, но за мнозинството европейци е точно такава. И заради това през последните години (вече 15 станаха) тази европейска партия все печели изборите за европарламент. Апропо, твоята любима ГЕРБ, която предполагам според теб е дясна партия, също е член на ЕНП.
  —цитат от коментар 53 на Иво


  Зная, че ГЕРБ е член на ЕНП, не се безпокой. И не, не я смятам за дясна, а за центристко-популистка.
  Дясна партия у нас няма и не е имало от средата на 90-те години благодарение на старанията на дълъг ред червени лимонки - като се започне от Светиня Му Костов и се стигне (засега) до Кънев, Атанасов и Иванов.

  Знанието е сила, информацията - власт
 79. 79 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3892 Неутрално

  До коментар [#68] от "Сатана Ликующий":

  Кога станаха турците в България 10%
  И кога циганите в България намаляха до 1-2-3%

  Наистина ли не разбирате, какво исках да кажа?
  Че идеята за мулти-култи общество беше бачкаторите, пролетариатът в Европа да се допълни с хора от други страни и култури, чието възпроизводства струва по-евтино, но управляващата буржоазия да си остане от местните!
  Е, засега май нещо се получава засечка!
  А може би и това е планирано? Лозунгът:"Разделяй и владей" не е от вчера.

 80. 80 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4008 Любопитно

  Ама ние Ивчо не се и съмняваме, че мнозинството европейци не се кефят на исляма. Проблемът е, че има едно кресливо малцинство крайнолеви, които не само правят всичко възможно да вкарат максимален брой ислямисти, както и да им осигурят идеални условия за размножаване чрез безкраен социал, но и непрекъснато смачкват всеки дръзнал да посочи проблемите с исляма. Така до няколко десетилетия Европа ще осъмне с на практика "закони срещу богохулството" и така исляма ще стане господстваща религия, дори да не се изповядва от мнозинството. Вече имаме прецеденти във Великобритания, а в Австрия осъдиха жена, понеже написала в интернет, че Мохамед е педофил (факт, който самите мюсюлмани не отричат и го пише по всичките им свещени текстове). Съдът по правата на човека отсъди, че проблем с присъдата няма. Заради левичарите ни е страх, не заради чистите ислямисти. С тях ще се оправим за 24 часа.
  —цитат от коментар 70 на Тюфлекчия


  Тюфлече, ЕС НЕ се управлява от малцинство крайнолеви, нито една страна членка на ЕС НЕ се управлява от крайнолеви. Ако все пак можеш да дадеш конкретен пример за такава държава членка на ЕС, заповядвай и я дай за пример.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 81. 81 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4008 Любопитно

  [quote#34:"Иво"]
  —цитат от коментар 72 на T.M.
  Моля?![/quote]

  Какво не разбра ТиЕмка!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 82. 82 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#70] от "Тюфлекчия":

  ЗАКОНИТЕ ЗАЕМКИ ОТ шЕРИАТА СА ВЕчЕ чАСТ ОТ ПРАВОТО НА ЕС. ЯРЪК ПРИМЕР ЗА ТОВА Е "ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО " ИСЛЯМОФОБИЯ. ИЛИ СВОБОДНАТА (ИСЛЯМОУГОДНА )ИНТЕРПРЕТАЦИЯ НА ТЕРМИНА РАСИЗЪМ.

 83. 83 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4008 Любопитно

  До коментар [#76] от "Тюфлекчия":

  Да, обясняваш ми твоята теза, която просто не е вярна и точна. И която противоречи на фактите и логиката.

  Но всеки с мнението си, agree to disagree както са казали мъдрите хора.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 84. 84 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3249 Неутрално

  До коментар [#3] от "spiegel":

  Абе ачик. ачик причина за ситуацията във Франция е религиозният фанатизъм на мюсюлманите.
  Единственото решение е за всяка и най-малка демонстрация на такъв фанатизъм, да започнат да ги изселват обратно по местата от където са дошли.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 85. 85 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4008 Любопитно

  До коментар [#78] от "pag":

  Окей, това обаче не променя факта, че ти подкрепяш тази партия в България (поне от коментарите ти във връзка с българската политика съдя това, поправи ме, ако бъркам). И че евродепутатите на ГЕРБ са членове на ЕНП в ЕП.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 86. 86 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3249 Неутрално

  До коментар [#68] от "Сатана Ликующий":

  Руската тарамбука се прояви безупречно!
  Интересно дали и ти, като сбъркания Гешев, не си християнсоциалист.
  Тази сбъркана военно-политическа доктрина на Путин няма нищо общо с религията.
  И ти, а и Гешев просто декларирате, че сте слепи марионетки, водени от главния кукловод в Масква.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 87. 87 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 939 Весело

  До коментар [#49] от "pag":Хм-м-м-м...! Ти нали си от върлите ГЕРБ-ерчета тук? Я разясни какво прави тогава ГЕРБ в ЕНП? Нали Борисов все се изтъква колко е десен? Какво правите в ЕНП тогава? :)))
  —цитат от коментар 57 на Petleshev


  Твоите фантазии относно скромната ми личност силно се разминават с действителността.
  Тия въпроси ги отправяй към ГрантЦа, Кмета и другите лиляво-червени, те са на всяко гърне мерудия.
  Аз не членувам ни в ГЕРБ, ни в друга партия, та съм склонен да аргументирам само собствените си позиции и мнения, ако и когато сметна за необходимо.

  Знанието е сила, информацията - власт
 88. 88 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  До коментар [#39] от "Иво":

  ”Записана разбира се и в ХАРТА НА ОСНОВНИТЕ ПРАВА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ и цитирам:

  " 1. Всеки има право на свобода на мисълта, съвестта и религията. ”

  Я стига глупости! Всеки имал право на... стига да не е критика на исляма, нали?
  Във Франция, която даваш за пример за свобода, Бриджит Бардо плати 15 000 евро глоба, само защото смяташе, че ритуалното убийство на животни за Курбан Байрям е нехуманно и трябва първо да бъдат упоени. Звучи ли ти като расизъм и хомофобия? Ама за това беше осъдена... Засягало свещената религия на мюсюлманите. Ако беше написала същото за коледните прасета, на никой нямаше да му хрумне да я съди. Това показва, че има свобода единствено за мюсюлманите, лесбийките и всякаква болшевишка либерастия, но не и за всеки, както е в Хартата за основните права. Хиляди примери от Франция, Англия, Белгия и Германия има вече за осъдени за изказано НЕполиткотектно негативно мнение за либерастките извращения. Ако това ти е свободата, не, мерси!

 89. 89 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 939 Неутрално

  До коментар [#78] от "pag":Окей, това обаче не променя факта, че ти подкрепяш тази партия в България (поне от коментарите ти във връзка с българската политика съдя това, поправи ме, ако бъркам). И че евродепутатите на ГЕРБ са членове на ЕНП в ЕП.
  —цитат от коментар 85 на Иво


  ГЕРБ са все още най-малкото зло у нас ги подкрепям поради липса на по-добра алтернатива за мен. Дали са в ЕНП няма особено (да не кажа никакво) значение за вътрешната ни политика.
  За БСП не бих гласувал никога и при никакви обстоятелства поради лични причини.
  Псевдодесните жълтопаветни палячовци, СлавитУ и Маяма са платени на час продажни същества, който го кефят, да си гласува за тях.

  Знанието е сила, информацията - власт
 90. 90 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4008 Любопитно

  Това показва, че има свобода единствено за мюсюлманите, лесбийките и всякаква болшевишка либерастия, но не и за всеки, както е в Хартата за основните права. Хиляди примери от Франция, Англия, Белгия и Германия има вече за осъдени за изказано НЕполиткотектно негативно мнение за либерастките извращения. Ако това ти е свободата, не, мерси!
  —цитат от коментар 88 на Котаракът на Шрьодингер


  Това просто НЕ е вярно! В ЕС има религиозна свобода за ВСИЧКИ религии, а не само за мюсюлманите! Има хиляди християнски храмове, има хиляди християнски организации, има стотици различни църкви, които развиват активна дейност! И не само християнски разбира се, има и всякакви други храмове и организации... чак до будистки и индуистки. Всеки който е пътувал в ЕС знае това. Така е и така трябва да остане, религиозната свобода действително е една от най-важните в ЕС, редом с върховенството на закона и спазването на човешките права и свободи.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 91. 91 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#80] от "Иво":

  ИТАЛИЯ ИВчО.СТРАНА КОЯТО МОГА ДА ТВЪРДЯ ,чЕ ГОРЕ ДОЛУ ПОЗНАВАМ СЕ УПРАВЛЯВА ОТ КОАЛИЦИЯ НА КРАЙНО ЛЕВИ ЕКСТРЕМИСТИ(ВСЪщНОСТ КОЛОНИАЛНИ чПОЛУГРАМОТНИ чИНОВНИЦИ С ЛИКВИДАТОРСКИ ФУНКЦИИ НАЗНАчЕНИ ОТ ГЛОБАЛИСТКИЯ ЕЛИТ )

 92. 92 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2083 Весело

  До коментар [#80] от "Иво":

  Ама аз нямам предвид, че са на официални изборни позиции. Но са навсякъде в медиите, съдебната система, университети, училища и държавна администрация. Твоите хора не са много по изборите, щото не успяват да ги спечелят, поради което действат подмолно.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 93. 93 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1834 Неутрално

  Значи, в час по свобода на словото , обидни за мюсюлманите карикатури може , но "моята борба" , която предопределя историята на 20ти век - не може. Е .. ми ,ето ви го коренът на проблема.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 94. 94 Профил на VeLikoV
  VeLikoV
  Рейтинг: 381 Любопитно

  Вчера обвиниха българските деца в нетолерантност. . .
  Не от вчера толерантните западноевропейци се притесняват да се изразяват спокойно, за да не нарушат душевното спокойствие на новите европейци.

 95. 95 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  "сами се цензурират, за да избегнат конфронтацията с ученици и родители за религията и свободата на словото"
  Докъде се е докарала Европа.

 96. 96 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4008 Весело

  До коментар [#91] от "bnc59488372":

  В Италия управлява коалиция от десни популисти (някакви 5 звезди - първа политическа сила на последните парламентарни избори там, явно италианците ги харесват) и италиански социалдемократи! И двете коалиционни партии там са много далеч от крайната левица!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 97. 97 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4008 Весело

  До коментар [#92] от "Тюфлекчия":

  Тръмпистките конспиратори ги пишат същите крайно десни нелепи теории и за САЩ и лошата deep state там.

  Подобни теории на конспирациите не мисля да обсъждам. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 98. 98 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 724 Весело

  До коментар [#75] от "Jindo":

  То ти си ходил някога във Франция и Германия. Умник. Къде ви намират, бе?

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 99. 99 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2739 Неутрално

  Това ли е вече "новото нормално"? Под маската на официалния секуларизъм да се крие всъщност самоцензуриране? Изразяващи свободно мнението си да се страхуват за собствения си живот и държавата да не може да ги защити? Само кухи лозунги от управляващите, а заразата на средновековните порядки задушава свободната мисъл.
  Как се вписват в идеите за толерантост на т.нар. либерали толерантността към нетолерантните и заплашващи живота на другите индивиди? По най-лесния начин неудобните за тях истини се замитат под килима и не се дискутират.
  Всичко това под маската на политическата коректност.

 100. 100 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 724 Весело

  До коментар [#50] от "Иво":

  Ивчо, президент на Франция може да е била и баба ти, което няма никакво значение. Важното е кой, как и какво е гласувал. Нещо с което ти изобщо не си наясно.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK