Китай забрани независимите новини в мобилните уеб браузъри

Китай забрани независимите новини в мобилните уеб браузъри

© ReutersКитай обяви в понеделник, че ще извърши "коригиране" на китайските браузъри за мобилен интернет, за да отговори на "социалната загриженост за хаоса на информацията", публикувана онлайн.


Стриктните правила за цензурата в интернет са затягани многократно през последните години, а при тази поредна промяна Китайската администрация на киберпространството (CAC) е съобщила на фирми, работещи с мобилни браузъри, че имат срок до 9 ноември да проведат "самопроверка" и да отстранят проблемите, съобщава "Ройтерс".


Проблемите включват разпространението на слухове, използването на сензационни заглавия и публикуването на съдържание, което нарушава основните ценности на социализма, се казва в изявление.
"От известно време мобилните браузъри са се разраснали по нецивилизован начин (...) и са се превърнали в място за събиране и мегафон за разпространение на хаоса от "саморъчни" медии", каза CAC, визирайки независими акаунти в социалните мрежи, които често публикуват новини.


"След коригирането с мобилните браузъри, които все още имат нерешени проблеми, ще се работи стриктно в съответствие със законите и разпоредбите, докато подобни медии не бъдат забранени."


Китай забрани независимите новини в мобилните уеб браузъри

© Reuters


Първоначално кампанията ще се фокусира върху осем от най-влиятелните мобилни браузъри в Китай, включително тези, управлявани от Huawei Technologies Co Ltd, UCWeb на Alibaba Group Holding и Xiaomi Corp, се казва в съобщението.


Други включват платформата QQ, собственост на Tencent, 360 на Qihoo 360, Oppo и Sogou.


Отделът за браузъри на Huawei заяви в изявление във вторник, че ще извърши цялостна самопроверка и прочистване в съответствие с исканията на регулатора, а също така ще наложи строг контрол върху подобни акаунти.


Xiaomi и UCWeb са отказали коментар, докато Tencent, Oppo, Sogou и 360 не са отговорили веднага на исканията за коментар.


Законодателството, въведено през последните години от Китай, включва мерки за ограничаване на медиите, мерки за наблюдение на медийните сайтове и постоянни кампании за премахване на съдържание, считано за неприемливо.


Интернет страниците на няколко чуждестранни медии, включително вестниците "Вашингтон пост" и "Гардиън", не са достъпни от края на миналата година. По този начин те се прибавиха към списъка от блокирани сайтове, сред които и този на "Ройтерс".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK