Смяната на времето в ЕС може и да не бъде отменена

Смяната на времето в ЕС може и да не бъде отменена


Още преди две години ни казаха, че смяната на времето ще бъде отменена. Но решението е застрашено от провал, тъй като държавите в ЕС не могат да се договорят кое часово време да бъде въведено - лятното или зимното, разказва "Дойче веле".


И отново превъртяхме стрелките. А още преди две години ни казаха, че смяната на времето ще бъде отменена: през 2018 тогавашният председател на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер обяви, че над 80% от европейците, участвали в съответното допитване, са поискали смяната на времето да бъде премахната.


Впоследствие Европейският парламент реши смяната между лятното и зимното часово време да бъде отменена най-късно през октомври 2021 година. Но правителствата на държавите членки още не са се договорили кое часово време да бъде въведено - зимното или лятното. И няма никакви изгледи за скорошно решение.


Кога ще спрем да местим стрелките?
Според добре осведомени източници германското председателство на ЕС, което продължава до края на годината, не възнамерява да влага много сили в тази посока: имало по-важни въпроси, а освен това за взимането на такова решение се изисквало квалифицирано мнозинство. В Берлин смятат, че е най-важно да се избегне хаосът, който би възникнал, ако отделните държави в ЕС решават въпроса индивидуално.


Самото германско правителство досега не е заело позиция относно избора на лятно или зимно часово време. Освен това то очаква от Еврокомисията експертна оценка за последиците от отмяната на двукратното превъртане на стрелките. А тези последици определено ще бъдат сериозни. На територията на ЕС има три часови зони: западноевропейско, средноевропейско и източноевропейско време. Ако занапред се въведе единствено лятното часово време, през зимата в западните и северозападните региони ще се развиделява много късно. На 21 декември в испанския град Виго слънцето ще изгрява едва в 10:01, а във френския регион Бретан - в 10:07. Ако пък се въведе за постоянно зимното часово време, през лятото на изток ще съмва твърде рано - във Варшава слънцето ще изгрява в 3:15, а в Берлин - в 3:44 часа.


В същото време смяната на времето подлага много хора на истинско изтезание. Според едно германско проучване близо 30% от хората страдат от физически и психически проблеми в резултат от местенето на стрелките: изпитват необяснима умора, срещат трудности при заспиване вечер, спят на пресекулки.


"Сега е най-подходящият момент"


Германският икономист проф. Корбиниан фон Бланкенбург смята, че тъкмо сега е най-подходящият момент за премахване на смяната на времето. "В резултат от пандемията фирмите и институциите развиха нова гъвкавост", казва той и припомня, че работата вкъщи и онлайн съвещанията вече са нещо съвсем нормално. Икономистът обяснява, че стриктното спазване на точни часове за старт и край на работния ден или на лекциите в университета губи значение, когато части от труда и учението се преместят във виртуалното пространство.


Още преди години Фон Бланкенбург е доказал и нещо друго - че смяната на времето не води до някаква съществена икономия на енергия. До същия извод стига и Федералната служба за околната среда: през лятото лампите наистина се палят по-късно, затова пък през пролетта и есента в сутрешните часове е необходимо повече отопление. Така плюсовете и минусите се балансират.

Коментари (72)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на СашкоСашев
  СашкоСашев
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Ако пък се въведе за постоянно зимното часово време, през лятото на изток ще съмва твърде рано: във Варшава слънцето ще изгрява в 3:15, а в Берлин - в 3:44 часа.
  Нещо се бъркане.

 2. 2 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3780 Весело

  Таман свикнахме със смяната на времето и сега ще я отменяме!

 3. 3 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  Убава работа, ама брюкселско-бюрократска :)

  Питахте хората какво искат. Най-гласовите изреваха и бюрократите се подведохте по техния рев, щото нали трябва да се симулира дейност, че се прави там нещо, слушат се какво искат хората по измислени проблеми.

  После се каза всяка държава да реши какво време иска за нея си.

  После с оказа, че така не става, щото не може да се движиш на Запад и времето да расте.

  Примерно - в България 8, в Сърбия 9, в Унгария пак 8. :)

  Не пипайте (не разваляйте) нещо дето работи.

 4. 4 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  Някакъв искал да лови буболечки след работа и решил че това е яка идея, успял да илзъже разни капиталисти че ще пестят от тосветление...
  И ведъж излъган, никой не си признава...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 5. 5 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  Ще се помотат пак, но ще стане.
  Лятно часово форевър!

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 6. 6 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  До коментар [#3] от "realguru":

  Всъчщност 85% от хората искат да се отмени.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 7. 7 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  До коментар [#3] от "realguru":Всъчщност 85% от хората искат да се отмени.
  —цитат от коментар 6 на GMO VACCINES CHEMICALS


  Те искат да се отмени, но не знаят кое искат след това да бъде. :)

  Едните искат лятното, другото зимното.

  Накрая не може ти да си по лятно, комшията ти по зимно.

 8. 8 Профил на Just Бахур
  Just Бахур
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Време е това безумие да се спре. При всички нискоенергий и уреди и ЛЕД осветление смяната на времето изглежда безмислена вече

  ДА на АЕЦ Белене! Ядрената енергетика е гарант за безкарбоново бъдеще! Потомствен антикомунист!
 9. 9 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6048 Неутрално

  Когато живеел в Париж, през 1784 година, създаделят на идеята за лятното време, Бенджамин Франклин изчислил, че ако бъде променено часовото време, парижките домакинства могат да икономисват милиони килограми восък за свещи и газ за лампи. Сега този аргумент не тежи толкова, нито пък разходът на електроенергия е толкова различен, поради факта, че съвременните осветителни тела вече консумират минимално количество енергия в сравнение със свещите и едисоновите лампи с нажежаема жичка.
  Но да ти изгрява слънцето в 3:15 сутрин, наистина е шантава работа.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 10. 10 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  Ако пък се въведе за постоянно зимното часово време, през лятото на изток ще съмва твърде рано: във Варшава слънцето ще изгрява в 3:15, а в Берлин - в 3:44 часа.Нещо се бъркане.
  —цитат от коментар 1 на СашкоСашев


  Нормално.
  Днес например слънцето е изгряло във Варна в 06:37 ч., докато в София това е станало в 06:54 ч.

 11. 11 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1871 Неутрално

  Поредната простотия на ЕС. Има биологичен часовник, който не се връзва с измишльотините на болни мозъци.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 12. 12 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1729 Любопитно

  До коментар [#9] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Още по-шантаво е да имаш 6 месеца ден и 6 месеца нощ...
  Астрономическото време е зимното. И са въведени часови зони спрямо Greenwich Mean Time (GMT).

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 13. 13 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  Време е това безумие да се спре. При всички нискоенергий и уреди и ЛЕД осветление смяната на времето изглежда безмислена вече
  —цитат от коментар 8 на Антикомунист антиГЕРП и парламентарно непредствен тъмносин седесар


  Въпросът не е до осветлението, а до това че организма ти е настроен да работи по Слънцето. :)

  Като кокошките - лягат и стават със Слънцето. И хората сме така.


  Преди да бъде бъде измислен часа и хората масово да почнат да имат часовници - хората са се ориентирали по Слънцето. И още е така по селата в България. На никой не му пука колко е часа - важно е къде е Слънцето.

  Чак след това се повяват разни неща, за които ти трябва час - като разписание на влак, рейс, работно време на човек, на магазин, бла-бла.

  Чак след това хората виждат че Слънцето се измества, па часът седи на едно място. И вместо да имат лятно и зимно работно време и лятно и зимно разписание - решават да местят часа за по-лесно, вместо всеки да си решава кога да работи през лятото и кога през зимата. :)

  Или с други думи часът трябва на хората дето гонят някакво разписание. На другите пенсионерите дето живеят по селата не им трябва - те си гледат Слънцето.

 14. 14 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  Поредната простотия на ЕС. Има биологичен часовник, който не се връзва с измишльотините на болни мозъци.
  —цитат от коментар 11 на kvasimodo

  И какво казва биологичния часовник, ако през лятото слънцето свети в 4 часа сутринта, а зимата в 8 още е тъмно?

 15. 15 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 530 Неутрално

  "Според едно германско проучване близо 30% от хората страдат от физически и психически проблеми в резултат от местенето на стрелките: изпитват необяснима умора, срещат трудности при заспиване вечер, спят на пресекулки." Причината да не могат да заспят, да изпитват умора и прочие е съвсем друга - гледането и взирането в екрани час-два преди заспиване доказано влияе на качеството на съня. Един трик е да се измести цветовата температура на екрана, но така или иначе по-добре да се занимаваш един час с нещо успокояващо преди лягане - четене на книга, шиене, рисуване или там каквото друго ви кефи. Да не говорим, че когато знаеш, че на другия ден ще станеш един час по-рано най-логичното нещо на света е да легнеш по-рано предната вечер, за да си наваксаш със съня, като друг трик е да започнеш да се подготвяш за смяната на времето (ако ти влияе, на мен изобщо не ми прави впечатление) няколко дни предварително, ако изместиш времето за сън постепенно, няма и да усетиш.

 16. 16 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Лично при мен непрекъснатата смяна на времето ми се отразява на съня, докато организма ми се нагоди към новото време минава месец, след това пък обратно и още един месец. Едно време как живеехме без да въртим часовниците като луди и се справяхме.

 17. 17 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  Целият фарс беше, за да се приучи населението на ЕС, че пряката демокрация е лошо нещо. Нямаше референдум за мигрантизма, затоплизма или джендъризма, синьо-черната карта на Европа след изборите беше пребоядисана, но пък направиха референдум по незначителен, технически въпрос с перспективата: или резултатът да бъде игнориран, или всяка страна от т.нар. съюз да има различно часово време. А през това време евролемурите вземат заплати, обсъждат, умуват. . .

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 18. 18 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1016 Весело

  Ако пък се въведе за постоянно зимното часово време, през лятото на изток ще съмва твърде рано: във Варшава слънцето ще изгрява в 3:15, а в Берлин - в 3:44 часа.Нещо се бъркане.
  —цитат от коментар 1 на СашкоСашев


  Бъркате зимно/лятно време с часовите пояси нещо......

  Знанието е сила, информацията - власт
 19. 19 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  "Според едно германско проучване близо 30% от хората страдат от физически и психически проблеми в резултат от местенето на стрелките: изпитват необяснима умора, срещат трудности при заспиване вечер, спят на пресекулки." Причината да не могат да заспят, да изпитват умора и прочие е съвсем друга - гледането и взирането в екрани час-два преди заспиване доказано влияе на качеството на съня. Един трик е да се измести цветовата температура на екрана, но така или иначе по-добре да се занимаваш един час с нещо успокояващо преди лягане - четене на книга, шиене, рисуване или там каквото друго ви кефи. Да не говорим, че когато знаеш, че на другия ден ще станеш един час по-рано най-логичното нещо на света е да легнеш по-рано предната вечер, за да си наваксаш със съня, като друг трик е да започнеш да се подготвяш за смяната на времето (ако ти влияе, на мен изобщо не ми прави впечатление) няколко дни предварително, ако изместиш времето за сън постепенно, няма и да усетиш.
  —цитат от коментар 15 на zero_day


  Трикове да искаш. Купи си нощна лампа с жълт или оранжев абажур, че онези забраниха нормалните крушки, почети нормална книга от хартия. Ако книгата не е прекалено интересна, ще спиш като къпан.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 20. 20 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4433 Любопитно

  "Смяната на времето в ЕС може и да не бъде отменена"

  Надявам се, че ЕК няма да направи подобна глупост. Тази глупава и безсмислена смяна на времето по два пъти в годината трябва да спре най-накрая.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 21. 21 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  Всеки си има собствено време. Някои си мърдат часовника с неколко минути напред, че да не закъсняват, началниците пък да покажат на работниците, че не идват навреме. Брюкселските зеленчуци искат пък за всички да е еднакво. Ми нема как да стане...

 22. 22 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  Имаме две баби. Едната става с петлите, удря една ракийка и излиза на двора с мотичката. Другата по цял ден гледа телевизия. Според вас, коя страда повече от смяната на времето? Въпрос с повишена трудност, нема го в ПИЗА.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 23. 23 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2048 Весело

  До коментар [#14] от "Virgin":

  Ами предците ни през лятото са ставали в 4 часа сутринта и са отивали да косят ливадите, да берат тютюна, да поливат градините, а през зимата са си спяли до 8-9 часа и са чакали да отвори кръчмата.

 24. 24 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  "Според едно германско проучване близо 30% от хората страдат от физически и психически проблеми в резултат от местенето на стрелките: изпитват необяснима умора, срещат трудности при заспиване вечер, спят на пресекулки."
  Това пък дали в действителност е причината за тези проблеми със съня и дали се проявява само при смяната на стрелките. За мен лично това си е чиста проба пропаганда. Няма кой да ме убеди, че видиш ли 1 час разлика влияе така върху човешкия организъм. Най-малкото съдя по себе си. Сменяме стрелките и на следващия ден вече съм забравил...
  Всички искали смяна, обаче едни искат зимното (астрономическото), други искали лятното. Ами все ще има недоволни, което и да се избере. Компромисен вариант си е да си остане местенето на стрелките.

 25. 25 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3780 Весело

  До коментар [#14] от "Virgin":

  Казва, че през зимата работният ден трябва да бъде по-къс, а през лятото може да бъде и по-дълъг.
  казва, че през лятото може да се отдели време за следобедна сиеста, а през зимата - не.
  Казва, че гледането на сериали вечерно време е вредно за здравето.

 26. 26 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4384 Неутрално

  Европейска солидарност в действие. Тези за едно време не могат да се разберат пък Вие оюаквайте за нещо по важно да постигнат съгласие 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 27. 27 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 620 Неутрално

  във Варшава слънцето ще изгрява в 3:15, а в Берлин - в 3:44 часа.

  Много бавно взе да се върти земята бе пичове

 28. 28 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 879 Неутрално

  Изненада! Няколко хиляди бюрократа, получаващи много милиони от данъкоплатците, отново работиха Х дни, за да не свършат нищо. То и като свършат нещо, всъщност пак е нищо. Да благодарим на централната власт, че ни подобряват живота :)

 29. 29 Профил на didko8
  didko8
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Айде отново се започва със същата дилема!

 30. 30 Профил на dantscheff
  dantscheff
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Местенето на часовника е същото, като да одидеш в съседната часова зона /за нас - средноевропейското време/ и да се върнеш.
  Не знам някой да се е оплакал от физически и психически проблеми от екскурзия до Париж или командировка в Брюксел.
  А евродепутатите ни живи да ги ожалиш - непрекъснато сменят времето напред-назад, сигурно сън не ги хваща.....

 31. 31 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  Така работи еврокомисията - нужни са 4 години, за да не се получи нещо.

 32. 32 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  До коментар [#3] от "realguru":Всъчщност 85% от хората искат да се отмени.
  —цитат от коментар 6 на GMO VACCINES CHEMICALS


  от гласувалите

 33. 33 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  Не разбирам как така ще се отменя периодичната смяна на времето, но се оставят разни тикви да избират дали да бъдело лятно или зимно. Щом ще се отменя значи си оставяме на астрономическите стандартни часови пояси. Ако толкова много се иска лятното време тогава да сменим и стандарта за време по Гринуич. Или хем така, хем онака. То нямат угода тия от туристическия бизнес, хотелиери, ресторантьори и други подобни гадини ( които са и причината настоящата епидемия да стане световна)-искат така да се нагласи часовата зона че слънцето да залязва в един часа сутринта. Както е тръгнало може и трета световна война да запалят заради интересите си.

 34. 34 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3894 Неутрално

  До коментар [#7] от "realguru":

  Няма лятно и зимно. Има лятно и стандартно време, според часовия пояс.

 35. 35 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 784 Весело

  До коментар [#3] от "realguru":Всъчщност 85% от хората искат да се отмени.

  —цитат от коментар 6 на GMO VACCINES CHEMICALS


  Те искат да се отмени, но не знаят кое искат след това да бъде. :)

  Едните искат лятното, другото зимното.

  Накрая не може ти да си по лятно, комшията ти по зимно.
  —цитат от коментар 7 на realguru


  Затова да се приеме астрономическото време за всеки часови пояс и те така.

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 36. 36 Профил на funordie
  funordie
  Рейтинг: 276 Неутрално

  А може и часовниците да вървят с различна скорост, така че слънцето винаги да изгрява в един и същи час😀😀😀😀😀😀

 37. 37 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  До коментар [#12] от "mitko11":

  До коментар [#9] от "Незнайко в Слънчевия град":Още по-шантаво е да имаш 6 месеца ден и 6 месеца нощ...Астрономическото време е зимното. И са въведени часови зони спрямо Greenwich Mean Time (GMT).
  —цитат от коментар 12 на mitko11


  Стига сте повтаряли тази мантра с "астрономическото" време. То не е по-различно от лятното. Просто някога, някакви хора са се събрали са решили да направят тази система, с часови пояси. Нищо не пречи да се промени системата. Няма нищо природно в нея. На природата не й пука по какво време се движим. Това е избор на хората!

 38. 38 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  До коментар [#33] от "dorn":

  Щом ще се отменя значи си оставяме на астрономическите стандартни часови пояси. Ако толкова много се иска лятното време тогава да сменим и стандарта за време по Гринуич.
  —цитат от коментар 33 на dorn


  Този стандарт е създаден когато НЕ е имало електричество и когато животът на хората е бил съвсем различен! Това е проблема.

 39. 39 Профил на Lyuboslav Traykov
  Lyuboslav Traykov
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#12] от "mitko11":

  Нали това ти се обяснява, Муньо. Какво нормално виждаш в това, през лятото слънцето да ти изгрява в 3:15 и да се стъмва в 7???

  И това ще стане, ако

 40. 40 Профил на жорко
  жорко
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Идеално! Смяната на времето не трябва да отпада!

 41. 41 Профил на ssg
  ssg
  Рейтинг: 417 Неутрално

  Убава работа, ама брюкселско-бюрократска :)Питахте хората какво искат. Най-гласовите изреваха и бюрократите се подведохте по техния рев, щото нали трябва да се симулира дейност, че се прави там нещо, слушат се какво искат хората по измислени проблеми.После се каза всяка държава да реши какво време иска за нея си.После с оказа, че така не става, щото не може да се движиш на Запад и времето да расте.Примерно - в България 8, в Сърбия 9, в Унгария пак 8. :)Не пипайте (не разваляйте) нещо дето работи.
  —цитат от коментар 3 на realguru


  Ако нещо не е счупено - счупи го...

 42. 42 Профил на reminder
  reminder
  Рейтинг: 259 Неутрално

  Ще се помотат пак, но ще стане.Лятно часово форевър!
  —цитат от коментар 5 на The Shadow


  ДА! Нема по-голяма депресия от зимното братче!

 43. 43 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 987 Неутрално

  До коментар [#40] от "жорко":

  Да, и за мен това е оптималният вариант. Ама нямаше такава опция когато се гласува за промяната. Добра новина е, че се прокрадва идеята да не отпада смяната.

 44. 44 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Никакъв въпрос не съществува между лятно и зимно време - има астрономическо време и точка! В случая това е "зимното". Никакви икономически или каквито и да било други причини няма за това разместване на стрелките. Много по-лесно и рационално е да се променя /ако е необходимо и където е необходимо/ времето на работния график - примерно от 08 до 17 вместо от 09 до 18 ч., отколкото тая централизирана бюрокрация да налага нЕкви мъдрости!

 45. 45 Профил на glavatar
  glavatar
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Мислех, че с това нещо се приключи и скоро щеше да е за последно. Явно бъркам.

 46. 46 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 987 Любопитно

  До коментар [#6] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  Само дето не могат да се разберат коя от двете възможности да остане. Имате ли инфо какви са процентите за зимно и лятно, в рамките на тези 85?

 47. 47 Профил на жорко
  жорко
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Всички разбрахме от коментарите тук какви са недостстъците ако остане зимното часово време през лятото, или ако остане лятното часово време през зимата. Сега въпроса е: съгласни ли сте да търпите тези “недостатъци” в техните пикови точки през зимното или лятно слънце стоене по около 3 месеца, вместо два дни лек дискомфорт през един пролетен и един есенен уикенд?

 48. 48 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2227 Любопитно

  Трудно е да се угоди на всеки. Най-естествено е просто да не превключваме на "лятно" време и да си останем така и след последната неделя на март 2021.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 49. 49 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2227 Любопитно

  Трудно е да се угоди на всеки. Най-естествено е просто да не превключваме на "лятно" време и да си останем така и след последната неделя на март 2021.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 50. 50 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  Стига сте повтаряли тази мантра с "астрономическото" време. То не е по-различно от лятното. Просто някога, някакви хора са се събрали са решили да направят тази система, с часови пояси. Нищо не пречи да се промени системата. Няма нищо природно в нея. На природата не й пука по какво време се движим. Това е избор на хората!
  [quote#37:"Stargate"]

  Сега чети внимателно пиша бавно, а ти чети бавно за да можеш да разбереш поне нещо. Едно време не имало събрание на първобитните хора за да приемат системата с часовите пояси. Астрономията не е наука за всеки който ходи на два крака. Принципът върху който са създадени часовите пояси е много прост. Дванадесет часа ( обяд) е прието да бъде тогава когато слънцето е в зенита (най високата точка) си. Просто и ясно, дори и за такива като теб. Ако обаче тоя принцип се приложи буквално, означава че в София времето ще бъде примерно 12,30 , в Бургас 13.00 и т.н. което си е неудобно. Затова за удобство държавите се стремят цялата им територия да е в един часови пояс ( обикновено се приема за ориентир столицата). Големите държави щат, не щат се разполагат в повече от един пояс. Така че вярно си прозрял че на природата не и пука за времето в което ние се разполагаме, но ние - трябва да се съобразяваме с природните закони. Разбра ли.

 51. 51 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 620 Любопитно

  Самият факт, че лятното време е 7 месеца в годината, а астрономическото 5 показва, кое трябва да остане. Има държави, които по политически причини са избрали да с в различна часова зона от естествената си. Единствено за тях премахването на смяната създава проблеми.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 52. 52 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 836 Неутрално

  И какво казва биологичния часовник, ако през лятото слънцето свети в 4 часа сутринта, а зимата в 8 още е тъмно?
  —цитат от коментар 14 на Virgin


  А през октомври, тъкмо като се върнем към зимното време и в 17 ч. вече е тъмно. А в края на ноември сутрин излизаш по тъмно, и се връщаш по тъмно. КЕФ!

 53. 53 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2116 Весело

  Според добре осведомени източници германското председателство на ЕС, което продължава до края на годината, не възнамерява да влага много сили в тази посока:
  —цитат от коментар 0 на статията


  Наистина тежко е на Германия да отдели
  "толкова много сили" и то само до края
  на годината!!!
  Представете си някой по-слаба
  и бавно развиваща се държава
  или колония, колко повече сили трябва да
  отдели та да напише:
  Повече няма да въртите стрелките
  на часовниците си през месец март с ЦЯЛ час напред!
  Преди няколко дена написах коментар по същата тема,
  че "виждаме поредното доказателство,
  как ни управляват бавноразвиващи се"!
  В момента имам чувството, че положението се влошава!

 54. 54 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  До коментар [#50] от "dorn":

  Пиша бавно, за разберете. ХОРА са решили, че "Дванадесет часа ( обяд) е прието да бъде тогава когато слънцето е в зенита (най високата точка) си.". Когато са го решавали, са го правили за да отговаря на тогавашния начин на живот. 200 години по-късно живеем съвсем различно . Също ХОРА могат да решат, че в зенита на слънцето ще е 1 часа и всички да се движим по-този график, защото е по-удобен за съвременния живот. В Сегашния стандарт НЯМА нищо природно, хората са го избрали! Дано да сте схванали, че това няма нищо общо с природата, а графика на хората. Ще повторя! На природата не й пука, дали в зенита на слънцето е 12 часа или 1 часа, пука ни само на нас!

 55. 55 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 836 Неутрално

  А германското председателство ще размисли ли дали ЕС трябва да харчи пари за да спасява амуджите в Средиземно море, за да си имаме неприятности по-късно?

 56. 56 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 945 Неутрално

  До коментар [#9] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Шантава, шантава, колко да е шантава? В Скандинавието цяло лято си е така, да не думам за градове, къде лятно време нямат залез, а зимно време е пълен мрак.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 57. 57 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2894 Неутрално

  Какво нормално виждаш в това, през лятото слънцето да ти изгрява в 3:15 и да се стъмва в 7???
  —цитат от коментар 39 на Lyuboslav Traykov

  Къде това? В България?
  По време на най-дългия ден Слънцето изгрява в 5:49 часа и ще залязва в 21:08 часа. Това по лятното часово време. Ако няма лятно часово време би било 4:49 и 20:08.
  Респективно най-късият ден в годината е от 07:54 часа до 16:56 часа. Продължителността на най-краткия ден в годината е 9 часа и 2 минути.
  Въпреки, че има разлики в точния час на изгрев и залез в зависимост от географската дължина се вижда, че астрономическото време е напълно приемливо и за през лятото.


 58. 58 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  И да го оставят все тази, писна ми и вече не въртя часовниците. Оставих ги на лятното. Компютъра и смартфона са на автоматична промяна, от тях научавам колко е часа когато трябва да уговоря среща или проверя работно време.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 59. 59 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  Въпреки, че има разлики в точния час на изгрев и залез в зависимост от географската дължина се вижда, че астрономическото време е напълно приемливо и за през лятото.
  —цитат от коментар 57 на pamela


  Астрономическото време няма нищо общо, ние не сме астрономи та да гледаме звездите и слънцето. Хората просто искат да имат повечко светло време СЛЕД работното време - да поразходят кучето, да заведат децата в парка, да поспортуват. Затова им е необходимо лятното часово време което им дава този час в повече. А през зимата все тази, всеки се прибира в къщи на топло и такъв час не им трябва.

  Рационалното решение е промяна на РАБОТНОТО ВРЕМЕ. Просто си остава едно и също астрономическо време без местене на стрелки НО през лятото хората започван и свършват работа с 1 час по-рано, по светло. И получават този час светло време след работата без да местят стрелки.

  Но на тези управляващи идиоти им е по-лесно да правят на маймуни десетки и стотици милиони вместо просто да пускат една заповед за работното време.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 60. 60 Профил на Weingro
  Weingro
  Рейтинг: 816 Неутрално

  Ако се приеме за постоянно зимното, в София изгревът на 22-ри юни ще е в 4:48, а залезът - в 20:08. Някак и двете са прекалено рано и като че ли най-лошото е, че ще липсват дългите летни вечери. А Джулаят ще бъде в 4:52.
  Ако се приеме лятното, в София изгревът на 22-ри декември ще е в 8:54, а залезът - в 17:55. Последното май ще е единственото по-добро нещо.
  Източник на реалните времена: https://bgpochivnidni.eu/izgrev-zalez/
  Иначе цялата дискусия на мен ми е крайно тъпа, смешна и незначителна. Време и нерви...

 61. 61 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  Да изберат едното и да приключват. Каквото и да изберат, като свикне човек, не му прави впечатление.

 62. 62 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 645 Неутрално

  Предпочитам лятното време, защото се стъмва по-късно, но в действителност това кое време ще остане няма голямо значение. Има значение какво ще бъде нормалното работно време, кога хората ще отиват на работа и по кое време ще работят учрежденията. Възможно е смяната на времето да се запази под друга форма - като се променя работното време, когато това е оправдано.

 63. 63 Профил на nehaen
  nehaen
  Рейтинг: 435 Весело

  Може вмест да въртим стрелки,
  да имаме лятно и зимно работно време.
  Пак ще въртим нещо :D

 64. 64 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1787 Неутрално

  "държавите в ЕС не могат да се договорят кое часово време да бъде въведено - лятното или зимното"

  Ми астрономическото - т.е. зимното.

  Panta rhei....
 65. 65 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1787 Неутрално

  До коментар [#53] от "vagabond66":

  Положението не се влошава, то вече е безнадеждно.

  Panta rhei....
 66. 66 Профил на violetyr
  violetyr
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Тези, които се чудят кое време, "лятно" или "зимно" да бъде оставено за постоянно, да си зададат въпроса: Кое време се е използвало, преди тъпият експеримент със смяната? И като си отговорят на този елементарен въпрос, ще получат верния отговор - т. нар. "зимно" време е автентичното и по него се е движел живота в продължение на хилядолетия.
  И сега бюрократите се чудят... А е толкова просто - оставете часовника да си върви както е в момента и спрете да се занимавате с глупости...

 67. 67 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  До коментар [#14] от "Virgin":Ами предците ни през лятото са ставали в 4 часа сутринта и са отивали да косят ливадите, да берат тютюна, да поливат градините, а през зимата са си спяли до 8-9 часа и са чакали да отвори кръчмата.
  —цитат от коментар 23 на 3biri


  Така е, даже не им се е налагало да имат часовници.
  Сега обаче нещата не стоят по този начин.

 68. 68 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  До коментар [#46] от "Zippie":

  Доколкото си спомням, само Гърция и Португалия са за лятното време.

 69. 69 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  Аман, бе! " Ако занапред се въведе единствено лятното часово време, през зимата в западните и северозападните региони ще се развиделява много късно. На 21 декември в испанския град Виго слънцето ще изгрява едва в 10:01, а във френския регион Бретан - в 10:07. Ако пък се въведе за постоянно зимното часово време, през лятото на изток ще съмва твърде рано - във Варшава слънцето ще изгрява в 3:15, а в Берлин - в 3:44 часа."

  Какви са тези сложни сметки?! Както са живели хората преди акробатиките с времето, така ще живеем и ние. Наистина не разбирам какъв е този отпор срещу астрономическото време!

 70. 70 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  До коментар [#32] от "dma12587967":

  още по-добре, които не са глаували значи не им пука съвсем за отяната на лятното часово време

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 71. 71 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  До коментар [#46] от "Zippie":

  Не. Но този проблем ми изглежда идиотски, имайки предвид че преди да се въведе смяната на времето, сме били в някаква часова зона, така че няма какво да се мисли..
  а ако някоя държава много иска, едва ли някой може да ги спре да са в съседната... ако разгледаш часовите зони, има всякакви кривки и разминавания, щото така им се е искало на някакви хора. Както и има държави които не са на кръгъл час спрямо GMT...
  https://www.howderfamily.com/blog/australias-weird-little-time-zone/

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 72. 72 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  Естествено е запазване на астрономичното време.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK