Украйна вбеси Унгария с "жалки и безсмислени" санкции заради намеса в изборите

Украйна вбеси Унгария с "жалки и безсмислени" санкции заради намеса в изборите

© Associated PressУнгарският външен министър Петер Сиярто нарече "жалка и безсмислена" забраната за влизане, наложена на правителствени служители от страната му в Украйна заради предполагаема намеса в местните избори в неделя, предаде "Ройтерс".


Във "Фейсбук" Сиярто заяви, че страната му не е получила формално предупреждение за решението на Украйна. Ден след местния вот, на който партията на президента Володимир Зеленски "Слуга на народа" постигна слаби резултати, украинското външно министерство връчи протестна нота на унгарския посланик Ищван Ийгярто.


Напрежението е заради предполагаема агитация на унгарски служители във вота в подкрепа на Унгарската партия - Общността на унгарската култура в Закарпатието, в самия ден на изборите, когато трябва да се спазва агитационна тишина.
Самият Сиярто написа в профила си във "Фейсбук" в неделя сутринта съобщение в подкрепа на гласуването за същата организация, както и за кмета на град Берехове Золтан Бабяк. Той обаче заяви, че стъпките на Украйна са "неприятелски", а Украйна изпраща "сигнал, че се е отказала от унгарската подкрепа за усилията ѝ за евроатлантическа интеграция".
Сблъсъци между Украйна и Унгария по въпроси, свързани с изборите и малцинствата, не са рядкост. Раздаване на унгарски паспорти в Закарпатието и твърдения, че правото на кампании на унгарски сред малцинството ѝ в Украйна, наброяващо 150 хил. души, е накърнено, са водили до заплахи за "унгарско вето" и до остри обвинения от Киев. Това стана и когато Украйна прие закон, променящ правилата за изучаване и използване на малцинствени езици в училищата.


Към Будапеща има обвинения, че използва стотици хиляди етнически унгарци зад граница, повечето от които са получили нейно гражданство, като инструмент в подкрепа на правителството на Виктор Орбан.

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 701 Весело

  Не е лесно да си националист :) от една страна, всички твои сънародници в съседните страни трябва да имат права, от друга всички малцинства в твоята трябва да си мълчат.

 2. 2 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 428 Неутрално

  "......а Украйна изпраща "сигнал, че се е отказала от унгарската подкрепа за усилията ѝ за евроатлантическа интеграция".

  така се говори в прав текст, а не както ние за македония да им търпим всякакви идиотщини...

 3. 3 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1408 Весело

  До коментар [#1] от "ilinko":

  Много добре казано!

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1583 Разстроено

  Като че ли голяма част от "спящите конфликти" се активират отново точно в момент на пандемия...

 5. 5 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#2] от "it4":

  +++++
  Именно, може да е грозно, но се прави така! А не като нашето поведение тип ПКП.

  Мома, връщай 12 и 12А!
 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8145 Любопитно

  Унгарците в Украйна- според преброяването на населението през 2001 г. те са 156 566 души....
  Българите в Украйна - според преброяването на населението през 2001 г. те са 204 574 души,
  До коментар [#5] от "CINZANO - оправете си сайта!":

  [email protected]
 7. 7 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3060 Весело

  Украинците продължават да копаят дъното. Не се очудвам, нали са изкопали и черно море! 😀

 8. 8 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Украинците се пазят от Орбан, точно както и от Путин. Нямат му и грам доверие и не трябва и да му имат.
  Ситуацията е същата както между Полша/Литва и Беларус.

 9. 9 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 651 Неутрално

  Любопитно е колко "омоилинденци" в Бг са поискали СевМак паспорт и колко са търсещите български паспорт в бившата Титова бановина?

 10. 10 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4243 Неутрално

  Да, гласовете в Украйна не бяха в полза на "Слуга на народа", неочаквано силна подкрепа за хората на Порошенко. Явно Зеленски има повод за изнервяне.

 11. 11 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2341 Неутрално

  Украинците, от малоумие, си създават сериозен враг, който ще има да им пречи по пътя на приемането в ЕС.

 12. 12 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  Не е лесно да си националист :) от една страна, всички твои сънародници в съседните страни трябва да имат права, от друга всички малцинства в твоята трябва да си мълчат.
  —цитат от коментар 1 на ilinko


  По принцип Революцията в Украйна си беше националистическа!

 13. 13 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1819 Неутрално

  До коментар [#12] от "simChо":
  По принцип Революцията в Украйна си беше националистическа!"" "". **************************************************.
  Протестите в Украйна започнаха след като тогавашния им президент Янукович заяви, че Украйна прекъсва преговорите за членство в ЕС и започва преговори за присъединяване към Евразийския съюз. Украинците се противопоставиха на опита пак да ги превърнат в росийска губерния и изгониха Янукович.

 14. 14 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  До коментар [#12] от "simChо":По принцип Революцията в Украйна си беше националистическа!"" "". **************************************************. Протестите в Украйна започнаха след като тогавашния им президент Янукович заяви, че Украйна прекъсва преговорите за членство в ЕС и започва преговори за присъединяване към Евразийския съюз. Украинците се противопоставиха на опита пак да ги превърнат в росийска губерния и изгониха Янукович.
  —цитат от коментар 13 на constatator


  Абсолютно НИКОГА НЕ Е ИМАЛО ПРЕГОВОРИ ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ!

  Имаше преговори за асоцииране..

  ---------------------
  "Споразумение за асоцииране с ЕС

  Асоциирането е политически акт, което включва също и значителни облекчения за двустранната търговия. Това върви заедно с пакет от реформи, които целят модернизирането на украинската икономика и постигането на по-голяма конкурентоспособност. Ако направим исторически обзор на съществуването на ЕС, ще видим, че това е дългогодишна тактика. Всяка държава членка на ЕС е минала по този път и това е единствения начин чрез европейска интеграция да се постигне по-добро управление и повече възможности за бизнес и развитие.

  Споразумение за асоцииране с ЕС Споразумението за асоцииране се сключва между ЕС и държава, която не е негов член. Договора между Украйна и ЕС е с цел да се създаде зона за търговия и да се опрости визовия режим. През 2013 г. се е наложило Киев да вземе решителен избор между двата интеграционни проекта, защото от една страна ЕС очаква да подпише споразумението за асоцииране, а от друга Русия поставя влизането на Украйна в Митническия съюз. Присъединяването към една от зоните включва членство в другата.

  В Киев през 2012 г. бе представен доклад на Института за икономика и прогнозиране от който се прави извода, че не е нужно Украйна да се присъединява към зоната на свободна търговия нито към Митническия съюз, това няма да допринесе за икономическо развитие на страната. Може да се каже, че и двете зони са напълно еднакви, присъединяването към една от тях може да доведе до последици. Влизането в европейската зона само по себе си означава влошаване на условията за търговия, това ще доведе до малък износ от страната и два пъти по-голям ръст на внос от ЕС. Ползите от митническия съюз не са очевидни. Украинската държава изглежда слаба и недоразвита, украинската власт е недостатъчно централизирана, а медиите са не достатъчно управлявани от правителството. Ширещата се корупция и криминализация на държавата, неспазването на правата на човека, наред с много други щрихи от общата картина, поставят Украйна в позицията на слаба страна с фалшива демокрация.
  Цели на асоциирането

  Целта на споразумението е да изгради по-задълбочено политическо асоцииране между ЕС и Украйна, и да предостави достъп до общ свободен пазар, премахвайки вносните мита и забраната за износни мита и ограничения. На 12 септември, обаче Европейският съюза, Украйна и Русия се споразумяха да бъде отменена търговската част от споразумението, с поне една година. Като украинците ще станат част от зоната за свободна търговия не по-рано от 1 януари 2016 г. Украйна ще има привилегирован достъп до пазара на ЕС – стига стоките и услугите ѝ да отговарят на неговите изисквания – но няма да премахва или да намалява митата за европейските производители. Политическото асоцииране остава в сила.
  Същност на асоциирането с ЕС

  Споразумението за асоцииране е начин ЕС да увеличи влиянието си в съседните държави без да предлага пълноправно членство. Молдова и Грузия също подписаха такива споразумения по същото време. Сделката постепенно либерализира търговията, което на практика означава, че държавите ще могат да получат достъп до всички 500 милиона потребители в съюза – най-големият и най-богат единен пазар в света. ЕС осигурява техническа помощ и фондове, за да се помогне на държавите да се адаптират към регулациите и компаниите да могат да кандидатстват за обществени поръчки в ЕС. В замяна Брюксел изисква от асоциираните държави да следват стандартите на съюза за човешките права, деморкацията, корупцията, правовата държава и икономическите реформи.
  Влизане в сила на Споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС

  Споразумението за асоцииране с ЕС е инструмент за подготовката за бъдещото членство на Украйна в ЕС. Сключвайки споразумението за асоцииране, Украйна, като европейска държава, която споделя еднакви ценности, като върховенството на закона, подчертава своя суверенен избор в бъдеще да стане член на ЕС. Споразумението за асоцииране може да се използва като инструмент за подготовка за присъединяване към ЕС като пълноправна страна членка.

  Споразумението беше ратифицирано от Европейския парламент на 16 септември 2014 г. и гласувано на 18 септември 2014 г. Гласуването „За“ или „Против“ споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна беше сериозно подкрепено от депутатите в Европейския парламент, при гласуването на 18 септември 2014 г. – 77% – „за“ срещу „18%“ – „против“ и едва 5% – "въздържали се. "
  -------------------------

  Та не само имаше преговори, но и Украйна Е АСОЦИИРАНА ВЕЧ!

 15. 15 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3060 Неутрално

  До коментар [#13] от "constatator":

  Е, направиха си майдана! И после, какво стана? Днес прочетох новината, "Нафтогаз" вдига с 35% ценните в Украйна за потребителите.

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7760 Неутрално

  И защо да го правят поляците. И без това милиони украинци вече се изнесоха в Полша.

 17. 17 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  Какъв ЕС, какви 5 гривни, форинта и пр.? Ако някой си мисли, че ще влизат в ЕС скоро, дълбоко се лъжат.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 18. 18 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1686 Неутрално

  Патриота Орбан мисли за всички, включително и за съседите.
  Не си гледа в собствената чиния, ами окото му все в чуждото - патриот с една дума.

 19. 19 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  Патриота Орбан мисли за всички, включително и за съседите.Не си гледа в собствената чиния, ами окото му все в чуждото - патриот с една дума.
  —цитат от коментар 18 на tsvetko_51


  Всеки патриот на Европа , а не само Орбан, трябва да е загрижен и за общоевропейските дела ..

  Подмяната на население, етническите чистки и опитите за асимилация - ето ги нещата, за които Орбан извиси своя глас ..

  Подмяната на населенето в Европа - тука Орбан бе лидер на мнения и хиляди честни европейци го подкрепиха..

  Ограничаване на правата на малцинствата и етническите права в Украйна.
  И тука, Орбан показа принципна позиция за спазване на правата на човека..

  Да припомним - в Украйна, която драпа да е в ЕС имаше опит за забрана за използване НА МАЛЦИНСТВЕН ЕЗИК..
  Насилствени политики имаше и по отношение на унгар;ите, румън;ите в Букувина, русините, българите ...


  И да попитаме - А ЗАЩО САМО ОРБАН?

  Нима спазването , на основни права е безразлично на Меркел, на Макрон??

 20. 20 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1819 Неутрално

  До коментар [#14] от "simChо":

  ЕС тресна вратата на Украйна
  Webcafe.bg
  16.12.2013, 09:04.
  Европейският съюз обяви, че прекратява всякакви преговори за политическо и икономическо асоцииране на Украйна, съобщават световните агенции. Информацията за решението на Брюксел беше разпространена в късните часове на 15 декември, докато 200 000 души се събраха за пореден антиправителствен протест в Киев.

  От 4 седмици украинците търсят сметка на президента Виктор Янукович и подчинените му заради рязката промяна на външнополитическия курс - от сближаване с Европа към стопляне на отношенията с Русия. В хода на протестите стотици хора бяха пребити от силите за сигурност по улиците на столицата.
  Като не искате - няма
  Комисарят по разширяването на ЕС Щефан Фюле написа в Twitter, че евросъюзът би обсъждал споразумение само при желание за това от украинска страна, като това е било ясно заявено на украинския вицепремиер Серхий Арбузов. По думите на Фюле, реакция не е последвала и при това положение преговорите могат да се смятат за замразени.

  Еврокомисарят коментира, че думите и делата на украинския президент Виктор Янукович и правителството му се разминават все повече и повече. Щефан Фюле добави, че изложените от Украйна аргументи срещу настоящия формат на споразумението за асоцииране „нямат нищо общо с реалността".
  Дестинация Москва.
  Всички погледи отново са насочени към украинския президент Янукович, който ще замине през седмицата на среща с руския си колега Владимир Путин. Москва отдавна настоява Киев да се присъедини към митническия съюз, сформиран в бившето съветско пространство, който през 2015 г. ще се превърне в Евразийския съюз. Подобен ход на Украйна ще зазида окончателно вратата й за членство в ЕС.

 21. 21 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  Орбан използва национализма като всеки диктатор за укрепване на режима си , а не от някаква грижа за унгарците. Пробва в Румъния, но от там му дадоха ясно да разбере, че подобни номера няма да бъдат търпени, а и Румъния е член на ЕС и НАТО и няма как да бъде изнудвана. Използвайки, че Украйна е се стреми към тези две организации и от друга страна е в конфликт с Русия Орбан се опитва да оказва натиск, но украинците също са достатъчно националистически настроени, за да му търпят намесата.Орбан се държи като дребен феодал, който вместо да подкрепи съседа си срещу общия враг на Европа - Русия, се опитва да му забива нож в гърба.

 22. 22 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  До коментар [#19] от "simChо":

  Българските общности в Украйна са едни най-проруско насторените и това при положение, че още по царско време са били третирани като втора категория и са ги русифицирали, а по съветско време са били подложени на глад и изселвания. Явно българският мазохизъм да се подлагаш на този ,който те е репресирал най-много ,не се ограничава географски. От там е и подозрението на украинците към част от българските общности, които въздишат по русский мир.

 23. 23 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  До коментар [#15] от "Vlado Nikolov":

  Ами ако не беше Майдана , Украйна щеше да фалира, заради прахосничеството и некадърността на Янукович. Сега има стабилна валута и икономически ръст и положението е далеч над това ,което беше през 2013, въпреки анексията на Крим и войната в Донбас. Украйна се сдоби и със силна армия. Тя не е като кукления дом на Лукашенко, поддържан от Москва, който е въпрос на време да рухне, нито като маразматичния режим на Путин, който също е на глинени нозе и чиято рубла, изкуствено се поддържа от валутните запаси и не се знае до кога ще издържи.

 24. 24 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  До коментар [#10] от "daskal1":

  Порошенко също водеше политика на твърд подход към Унгария и в това отношение няма промяна на курса.

 25. 25 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 592 Неутрално

  До коментар [#23] от "antonio_vivaldi":

  Извади голям късмет, може да сравним.
  Какво е съотношението на стабилната валута на Украйна към американския долар днес и при Янукович?
  Колко е икономическият ръст днес и при Янукович?
  Колко "далеч над" е положението днес, ако бившият президент на Грузия М.Саакашвили, ака "обядващият вратовръзки", смята, че животът ще се изравни с 2013 след 20 години? Подсказка - Саакашвили е Путински агент. Втора подсказка: Положението е "далеч над", но следващите 20 години Украйна ще върви надолу, за да се изравни с 2013-а.

 26. 26 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4243 Неутрално

  До коментар [#24] от "antonio_vivaldi":

  Унгария заема твърде малко внимание сред електората на Украйна, може би частично в Галиция. За хората основното е избора между мир със съглашения или война в Донецк. Затова и Зелински предлагаше двете "свободни митнически зони" там, но без да се изяснят ясно условията. Все пак финансираният от Беня Коломойски политик Зелински не е олигарха Петрушенко който има поне финансова самостоятелност и оттам по-голяма свобода на решение.
  А за българите там мога да кажа, че хората си гледат интереса. И, за разлика от мнозина като нас, търсят връзките и историята си в България. Ние сме за бой защото не сме ги приели като наши хора и да браним културата и етноса, а ги пробутваме на руснаци или украинци и се правим на политици.

 27. 27 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 562 Неутрално

  До коментар [#22] от "antonio_vivaldi":

  Едва ли е от мазохизъм! Все си мисля, че украинският национализъм не е, някак си, по-нежен от другите такива, напротив.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK