Българин е сред 18-те най-търсени изнасилвачи и педофили в Европа

Българин е сред 18-те най-търсени изнасилвачи и педофили в Европа

© Скрийншот от eumostwanted.euБългарин на име Пламен Иванов Митрев е сред 18-те най-търсени сексуални насилници в ЕС. Това съобщи Европол.


Митрев е роден на 11 април 1958 г. В рамките на десетина дни през 1997 г. той е отвлякъл и изнасилил четири различни жени. Осъден е за всяко от тези престъпления на общо 14 години затвор. Присъдата е била потвърдена на последна инстанция през 2017 г. и оттогава той се укрива.


Европол привлича внимание към Митрев и още седемнадесет насилници в рамките на нова своя инициватива срещу този тип престъпления. На всеки две минути в полицията в ЕС се съобщава за случай за изнасилване, тормоз или друг вид сексуално насилие. "Всеки може да стане жертва, макар жените и децата да страдат най-често", отбелязват от институцията.
В инициативата участват властите на Белгия, България, Хърватия, Кипър, Дания, Франция, Германия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Полша, Румъния, Швеция и Великобритания. Снимки и информация за посочените от тях престъпници ще бъдат широко разпространени онлайн с надеждата те да бъдат открити.


От началото на проекта "Най-търсените престъпници на Европа" през 2016 г. 91 са били открити, благодарение на кампаниите на Европол. В поне 33 случаи това се е дължало на сигнали от граждани, подадени в сайта eumostwanted.eu.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK