ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

Според Захариева има проблем с "вида, в който се представя" преговорната рамка със Скопие

Според Захариева има проблем с "вида, в който се представя" преговорната рамка със Скопие

© Юлия ЛазароваКъм момента България не е в състояние да одобри преговорната рамка за Република Северна Македония в този вид, в който се представя.


Това обяснява, цитирана от БТА, вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред журналисти преди участието си в заседанието на парламентарната комисия по външна политика. Захариева припомня, че на 10 ноември има заседание на Съвета "Общи въпроси", на което трябва да се одобри преговорната рамка.


Тогава би трябвало да е софийското домакинство на Берлинския процес, чиято среща на върха тази година се организира от България и Северна Македония съвместно. Датата 10 ноември е "крайният срок", поставен от премиера Бойко Борисов за намиране на решение в множеството спорове между София и Скопие, включително за историята, езика и по-новите твърдения сред някои политици в България, че новото име би могло да съдържа претенции. В противен случай България може да блокира одобряването на първата междуправителствена конференция със Северна Македония.
Условията обаче бяха свързани със спазването на договора и с поставени преди година условия, а не със съдържанието на преговорната рамка - информация, която българските власти не бяха обявявали.


От друга страна в Рамковата позиция на правителството се посочват условия за одобрението, свързани с решаването на двустранни спорове в преговорната глава 35 - "Разни". Не е известно дали неодобрението е свързано с наличието или отсъствието на двустранните въпроси между София и Скопие в рамката.


В подготовка на анекс


Захариева коментира и условията, като посочва, че в договора за приятелство и добросъседство от 2017 г. има всички гаранции, стига да се изпълнява добросъвестно и от двете страни, но за съжаление нашата оценка е, че това не е така. По думите ѝ, въпреки многото спекулации в пресата в Република Северна Македония, нито сме искали промяна на конституцията, нито нашите претенции са нови, нито сме оспорвали правото за самоопределяне. Проблемът е, че договорът не се изпълнява добросъвестно според нас, каза министърът.


Захариева каза, че екипите на министерствата на външните работи на България и Република Северна Македония са във всекидневни интензивни преговори в опит да се решат конфликтните въпроси, така че да гледаме повече напред. Имаме време, но е крайно малко, допълни тя. Както ние признаваме реалността, така те трябва да признаят миналото, заяви външният ни министър.


Коментарът на Захариева идва в момент, когато Северна Македония прие старата идея на някои български политици за анекс към Договора за добросъседство и потвърди, че той е нужен, тъй като София и Скопие тълкуват различно договора. С думите си българският външен министър потвърди и тези на македонския си колега Буяр Османи, че в момента за изглаждане на различията има всекидневни контакти. Захариева същевременно не споменава думата анекс.


Разнопосочни сигнали


Независимо от съобщенията за анекса тази седмица между двете страни се разменят реплики с разнопосочни послания за това дали ще се намери решение до 10 ноември. Евродепутатът Андрей Ковачев заяви, че няма "драма", ако преговорите се отложат с 6 месеца и каза, че анексът би бил "великодушна", но не и достатъчна стъпка, тъй като проблемът е във фалшифицирането на историята, а от него Северна Македония бяга като "дявол от тамян".


Османи от своя страна обяви днес, че е оптимист за начало на преговорите. По думите на българския посланик в Скопие Ангел Ангелов обаче позицията на София за момента не се е променила и зад нея има декларация на парламента, с която държавата се съобразява.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK