Първото лято без лед в Арктика може да е само след 15 години

Топенето на ледовете в Арктика, заснето от полярната експедиция MOSAiC

© AWI/MOSAiC

Топенето на ледовете в Арктика, заснето от полярната експедиция MOSAiCПрез изминалото лято количеството морски лед, покриващо Арктическия океан, достигна почти рекордни ниски стойности, откакто учените започнаха да го проследяват със сателити през 1979 г., отбелязвайки още една стъпка към привидно фантастична идея - лято без лед в Арктическия океан.


Всяка година арктическият морски лед се разширява, докато морската повърхност замръзва през дългата, тъмна зима. В своя максимум през март ледът покрива почти целия Арктически океан (близо 15 млн. кв км), а през лятото се топи обратно, достигайки най-ниската си точка през септември.


Сателитите регистрираха тазгодишния минимум на морския лед от 3.74 млн. кв. км на 15 септември - едва вторият път, когато ледът е измерен под 4 милиона квадратни километра, за 40 години наблюдения, съобщиха изследователи от Националния център за данни за снега и леда (NSIDC) на САЩ.
Рекордно ниското ниво от 3.41 млн. кв. км, достигнато през 2012 г., след като циклон в края на сезона разпръсна останалия лед, не е много по-ниско от това, което изследователите виждат днес.


Тенденцията на спад от началото на сателитните наблюдения е около 13% на десетилетие. От 1979 г. арктическият морски лед губи завинаги средно 70 хил кв км годишно.


Проучване, публикувано в Nature Climate Change, силно засилва прогнозите, че лятото в най-северното море вероятно ще загуби своята ледена покривка изцяло до 2035 г. - по времето, когато дете, тръгнало на детска градина днес, ще завърши гимназия.


"Данните показват нещо, което знаем, че се случва много бързо и сега знаем, че трябва да сме готови за това по-скоро, отколкото бихме могли да си помислим", казва Мария Витория Гуарино, водещ автор на статията и климатолог към британския център за изследване на Антарктика British Antarctic Survey (BAS).


Първото лято без лед в Арктика може да е само след 15 години

© AWI/MOSAiC


Арктика се затопля повече от два пъти по-бързо от останалата част на планетата, което означава, че средните температури са се увеличили с около 2 до 3 градуса по Целзий от предииндустриалния период, в сравнение с около 1 градус по Целзий за планетата като цяло. Промяната също се ускорява: 0.75 градуса от това затопляне са се случили през последното десетилетие.


"В северното Берингово море морският лед присъстваше в продължение на осем месеца в годината", пише екип от арктически коренни лидери в Арктическия доклад на NOAA за 2019 г. "Днес може да видим само три или четири месеца с лед."


Ефектите засягат практически всеки аспект от живота в региона. Ледът на сушата, който сега липсва в много части на Арктика, защитаваше бреговете от бури и вълни. Липсата му ускорява крайбрежната ерозия, застрашавайки десетки общности.


Правителствен доклад на САЩ от 2009 г. предполага, че почти всички 213 селища на коренното население на Аляска вече са изложени на риск от крайбрежна ерозия.


Първото лято без лед в Арктика може да е само след 15 години

© AWI/MOSAiC


Тази година безпрецедентна арктическа гореща вълна, която според изследователите е била поне 600 пъти по-вероятна да се случи, заради причинените от човека климатични промени, повиши температурите на въздуха в Сибир над 37 градуса по Целзий, помогна на пожарите в тундрата да тлеят с месеци и причини колапса на последния останал леден шелф на Канада край остров Елесмир.


Това също накара морския лед в Арктика да се топи дори по-бързо от обикновено и за първи път замръзването да не е започнало през октомври.


Учените наблюдават внимателно дали останалата част от годината ще продължи тази рекордна тенденция. Но дали 2020 г. ще е рекордна или не, всъщност не е ключовият въпрос, казва Джулиан Струув, климатолог от Центъра за полярно наблюдение и моделиране към University College London (UCL), Великобритания.


Първото лято без лед в Арктика може да е само след 15 години

© AWI/MOSAiC


"Никога няма да се върнем към условия като през 80-те и 90-те години," казва тя. "Ледът не се възстановява. Ще има високи и ниски точки, но никога няма да се върне към това, което беше, предвид сегашното ни климатично състояние днес."


Отдавнашен прецедент


За много учени големият въпрос е - кога летният морски лед ще изчезне напълно и как ще се отрази загубата му по цялата планета?


Арктическият морски лед влияе на климата и времето далеч отвъд Арктика. Повърхността му отразява слънчевата топлина обратно в атмосферата и изолира океана отдолу. Температурната разлика между студения Арктик и горещите тропици задвижва ветровете и океанските течения и влияе на времето в световен мащаб.


За да се предскаже по-добре бъдещето на Арктика, учените са потърсили аналози от миналото.


Преди около 130 000 години, когато Земята излиза от ледникова епоха, климатът навлиза в междуледников период, дори по-топъл от този, в който сме днес. Циклите на ледниковия период се подтикват от промени във формата на орбитата на Земята и наклона на оста й, а по това време Северното полукълбо е било наклонено по-директно към Слънцето, което е позволявало повече слънчева топлина да достига повърхността на високи географски ширини.


Първото лято без лед в Арктика може да е само след 15 години

© AWI/MOSAiC


Затоплянето по време на Последния междуледников период е било особено интензивно: средната температура на Арктика е била между 4 и 5 градуса по Целзий по-топла, отколкото непосредствено преди индустриалната революция, а морското равнище - поне 5.5 м по-високо.


Данните от седиментни проби от дъното на Северния ледовит океан предполагат, че по това време е имало много по-малка или никаква лятна ледена покривка. Повечето актуални климатични модели не могат да възпроизведат тази пълна загуба на лед и интензивната арктическа топлина като цяло.


Метеорологичният център на Великобритания е успял да разработи модел, който се доближава максимално до условията през този период. Една от най-важните промени, направени от учените, е точно да представят малките, нискоотразителни водоеми с вода, които се образуват върху леда, докато горещото слънце го топи.


Първото лято без лед в Арктика може да е само след 15 години

© AWI/MOSAiC


Водата е по-тъмна от светлия лед и поглъща по-лесно тази слънчева топлина. Така, след като се образуват малките водоеми, те ускоряват топенето. Наблюдения през последните години показват как подобни водоеми ускорят топенето на наземни ледени покривки в Гренландия и Антарктида. В Арктика по време на Последния междуледников период се е случило същото, смятат Гуарино и нейните колеги.


С подобни промени, които могат да се наблюдават и сега, моделът успява да генерира изцяло свободен от лед Арктик. И без охлаждащия ефект на летния морски лед, Арктика в модела е толкова топла, колкото данните предполагат, че Арктика наистина е била по време на Последния междуледников период.


Способността на модела да представи този период, от своя страна, предполага, че може да му се вярва за бъдещето. Когато моделът е използван да прогнозира промените в климата, той показва, че морският лед в Арктика ще изчезне почти изцяло до 2035 г.


Първото лято без лед в Арктика може да е само след 15 години

© AWI/MOSAiC


Тази дата е много по-скорошна от други, но е в границите на очакваното и е реалистична, смятат учените.


"Сега има физически правдоподобен механизъм, който ни казва, че Арктика може да върви бързо в тази посока", казва Джеси Фармър, климатолог от Университета в Принстън.


Дори и с агресивни действия е малко вероятно и почти невъзможно тази тенденция да се обърне, преди регионът да достигне точката, в която летният лед изчезва завинаги, казва Струув.


"Това по никакъв начин не е причина да се откажем от усилията за спиране на затоплянето на климата. Просто трябва да гледаме на ситуацията реалистично", добавя тя.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (59)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 890 Любопитно

  Тва е добре!Тека Гретито ше мое по-спокойно да обикаля с яхтата .Представяте ли си драги зрители какви фабрики и заводи са имали динозаврите,след като и на двата полюса е кипял живот?!
  🐂🐖🐂🐖🐂🐖🐂

  Много съм прост
 2. 2 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2692 Весело

  За съжаление ще стане точно обратното - заради разширяването на озоновата дупка УВ лъчите ще избият всички бактерии на Арктика, а бактериите топят леда, без бактерии леда ще плъзне и ще завземе територии малко след Сахара. Затова вече съм направил дарителска сметка против голямото застудяване - пращайте пари, не се стискайте - на всеки 1 000 евро - безплатно термо одеяло.

 3. 3 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1494 Весело

  "Преди около 130 000 години, когато Земята излиза от ледникова епоха, климатът навлиза в междуледников период, дори по-топъл от този, в който сме днес. Циклите на ледниковия период се подтикват от промени във формата на орбитата на Земята и наклона на оста й, а по това време Северното полукълбо е било наклонено по-директно към Слънцето, което е позволявало повече слънчева топлина да достига повърхността на високи географски ширини."

  Ма как сте го пуснали това бе, редакторът спи ли?
  Всяко малко затоплистче знае, че за всичко е виновен гадния бял човек и само 100 трилиона, дадени в правилните зелени ръчички, ще спасят Света!

  Знанието е сила, информацията - власт
 4. 4 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  На глупостите на дините вече никой не се връзва. А и както много добре знаем дините са платени от ККП, а точно Китай е основния замърсител. Само че заради индустриалния срив там вече няма да бъде. Ще им се наложи да наблегнат на земеделието и животновъдството. Защото пластмасовите боклуци не се ядат.

  The best way to predict the future is to invent it.
 5. 5 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  От което ще последват предимно позитиви.

  1. Нови, по - кратки и алтернативни търговски пътища.
  2. Достъп до нови неразработени ресурси.
  3. Ново жизнено пространство за хората
  ...и много други

 6. 6 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 940 Весело

  Аз предлагам нещо по-реалистично. Чичко Гинес да обяви състезание по плуване до Северния полюс, че и обратно. Има дребен проблем само с обратното, както и да се завърти човек, все на юг плува.

  73! Go Go
 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3029 Весело

  Гръцките курорти изгоряха

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  ”За много учени големият въпрос е - кога летният морски лед ще изчезне напълно и как ще се отрази загубата му по цялата планета?”

  Ами, никак няма да се отрази. Над 80% от световния лед се намира в Антарктика, където средногодишната температура е минус 60°С.
  Тоест, на леда в Антарктика не му дреме за прогнозите на затоплистите,че можело да се повиши температурата с още 1-2 °С след 100 години.
  Иначе, тия учЕни би трябвало да знаят, че морския лед, наречен паков лед намалява и се увеличава всяка година според сезона, и на Северния, и на Южния полюс и това не води до нищо застрашително.
  И да няма паков лед, на планетата, респективно на климата, не му дреме. Не знам каква е тая любов затоплистка към леда... вероятно платена. Да им купят и ги настанят във фризери, да не досаждат на хората с тъпотиите си за изчезване на леда.

 9. 9 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4451 Весело

  До коментар [#5] от "zxp53317185":

  ...и много други

  Откога си мечтая да си насадя финикови палми и банани на вилата, а да ходя на плаж на Шпицберген!

 10. 10 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  Дневник засилва пропагандните лъжи - десетата статия за месеца дето трябва да и разтревожи и да ни направи слепи радетели на Зелената сделка.

 11. 11 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 1529 Весело

  К19 още не знаем вирус ли е или подводница(!), а сега да знаем дали ще се стопи и леда Арктика.

 12. 12 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1873 Неутрално

  Много, много, много лоша новина!

 13. 13 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  А тия прогнози ги правиха 20 пъти вече в последните 30г - и като не се случат-айде пускаме нова такава за следващата дата в бъдещето и пак рекетираме народеца за пари...

 14. 14 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4551 Любопитно

  Много интересна статия. Единственото нещо което ми липсваше в нея е какви по точно ще са негативните последствия от стопяването на ледената обвивка на Арктика.

  В статията е споменато за ерозията на бреговете в близост до Арктика. Друго което ще се случи със сигурност, че нивото в см. на Световния океан ще се повиши. От гледна точка на местната фауна белите мечки очевидно ги чака тежки времена. Явно ще трябва да се придвижат на юг и да заживеят покрай бреговете на Арктика.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 15. 15 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#14] от "Иво":

  В една чаша вода с 3 бучки лед, като се стопи ледът, водата повишава ли нивото си? Закон на Архимед.

 16. 16 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  От което ще последват предимно позитиви.1. Нови, по - кратки и алтернативни търговски пътища.2. Достъп до нови неразработени ресурси.3. Ново жизнено пространство за хората...и много други
  —цитат от коментар 5 на zxp53317185


  Най- съществения позитив - всеки един градус затопляне измества с 200км на север ареала, където може да се практикува земеделие - говорим за огромни площи в Русия и Канада където вместо келявите сегашни храсти ще може да се отглежда храна.

 17. 17 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1787 Неутрално

  За съжаление сателитните снимки не лъжат и това е едно от много очевадните доказателства за промените. За конете с капаци е ясно, че няма факт, който да промени вярата им, защото тя не е рационална, те вече са решили в главата си какво се случва и като едни истински фанатици няма абсолютно нищо, което да се случи реално да мръдне и на йота убежденията им.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 18. 18 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  От гледна точка на местната фауна белите мечки очевидно ги чака тежки времена. Явно ще трябва да се придвижат на юг и да заживеят покрай бреговете на Арктика.
  —цитат от коментар 14 на Иво


  Тия бели мечки дето все ги ползват за кориците на затоплистката пропаганда се оказа, че откакто ги защитили от отстрел нараснали от 5000 през 1950 на 32 000 - 2017...

 19. 19 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  В една чаша вода с 3 бучки лед, като се стопи ледът, водата повишава ли нивото си? Закон на Архимед.
  —цитат от коментар 15 на zxp53317185


  Според друг закон пък, когато ф. горива започнат неизбежно да намалят с времето - би следвало да станем ''по зелени".

 20. 20 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  За съжаление сателитните снимки не лъжат и това е едно от много очевадните доказателства за промените. За конете с капаци е ясно, че няма факт, който да промени вярата им, защото тя не е рационална, те вече са решили в главата си какво се случва и като едни истински фанатици няма абсолютно нищо, което да се случи реално да мръдне и на йота убежденията им.
  —цитат от коментар 17 на fpyyh


  Няма такива фанатици като левундер-затоплистите - грам познания нямат а знаят само да крещят лозунги. Ето ви една карта на датския полярен институт от 1938 - леда е много сходен на днешния - това при 1/6 от сегашните ни въглеродните емисии:

  http://hidethedecline.eu/wp-content/uploads/2017/04/fig11.gif

 21. 21 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2630 Неутрално

  А кога пак ще има алигатори във Великите американски езера?

 22. 22 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Тва е добре!Тека Гретито ше мое по-спокойно да обикаля с яхтата .Представяте ли си драги зрители какви фабрики и заводи са имали динозаврите,след като и на двата полюса е кипял живот?!🐂🐖🐂🐖🐂🐖🐂
  —цитат от коментар 1 на Шакир Зулов


  Не, пърдяли са яко! Метан му е майката! А днешните крави, бледо подобие.

 23. 23 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4551 Весело

  До коментар [#14] от "Иво":В една чаша вода с 3 бучки лед, като се стопи ледът, водата повишава ли нивото си? Закон на Архимед.
  —цитат от коментар 15 на zxp53317185


  Хахаа... ти сериозно ли!? Знаеш ли колко лед има в Арктика!? Когато всичко това се стопи и отиде в Световния океан няма ли да се повиши нивото на морското равнище!? Явно си пропуснал доста часове в училище, ако изобщо си го посещавал! :-D

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 24. 24 Профил на Здравко Здравков
  Здравко Здравков
  Рейтинг: 762 Неутрално

  С тези темпове с които унищожаваме всичко, може и малко по-рано да се случи това.

 25. 25 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Според друг закон пък, когато ф. горива започнат неизбежно да намалят с времето - би следвало да станем ''по зелени".
  —цитат от коментар 19 на deutschland

  Има логика, но не е задължително.
  Аз в първото си студентство през 90те станах всеяден (от вегетарианец).

  А тъмнозелените по нашите ширини горят гуми, като няма дърва.
  Та мизерията не води непременно до иновации. Т.е. води, но не се знае какви ще са "иновациите".

 26. 26 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#23] от "Иво":

  И колко лед има, айде напиши да те видим колко си "образован". Да не говорим че подвижният лед въобще няма никакво отношение към нивото на световния океан.

 27. 27 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4551 Весело

  До коментар [#20] от "Jazzdevil":

  Много си зле дяволски джазмене, ако беше прочел статията щеше да загрееш поне малко, че всички тези учени по целия свят, които работят на терен и които правят тези измервания в Арктика имат основания и доказателства за нещата, които говорят. Чети и се ограмотявай защото очевидно имаш спешна нужда от това:

  "Тенденцията на спад от началото на сателитните наблюдения е около 13% на десетилетие. От 1979 г. арктическият морски лед губи завинаги средно 70 хил кв км годишно". Сателитите регистрираха тазгодишния минимум на морския лед от 3.74 млн. кв. км на 15 септември - едва вторият път, когато ледът е измерен под 4 милиона квадратни километра, за 40 години наблюдения, съобщиха изследователи от Националния център за данни за снега и леда (NSIDC) на САЩ."

  Това са фактите, а не твоите измишльотини.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 28. 28 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Ми той 40 години преди началото на наблюденията е бил 150% бе!
  Гати леда!

 29. 29 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4551 Весело

  До коментар [#23] от "Иво":И колко лед има, айде напиши да те видим колко си "образован". Да не говорим че подвижният лед въобще няма никакво отношение към нивото на световния океан.
  —цитат от коментар 26 на zxp53317185


  Айде и теб малко да образовам, чети и се ограмотявай, имаш спешна нужда от това:

  "Ако ледът в Арктика и Антарктика изчезне напълно, тогава, както показват изчисленията на учените, морското равнище ще се повиши с около 60 метра. Поради това значителна част от крайбрежните низини, където се намират много от най-големите градове на Земята, ще бъде под вода."

  Ето и цялата статия:

  https://www.bgonair.bg/a/163-lyubopitno/202577-nay-loshata-prognoza-na-oon-se-sbadva-nivoto-na-svetovniya-okean-2-sm-poveche

  И още една за домашно:

  https://btvnovinite.bg/bulgaria/ucheni-pokachvaneto-na-nivoto-na-svetovnija-okean-shte-zasegne-i-balgarija.html

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 30. 30 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2766 Неутрално

  Тва стана вече редовно като модерната българска кухня преди време.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 31. 31 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2603 Неутрално

  Много, много, много лоша новина!
  —цитат от коментар 12 на selqnin


  Ти нали се радваше , че в циментовите заводи не се гори веч природен газ, а всякакви алтернативи.
  Намаляване на отпечатък!

  "Добра новина! Добра новина"!

  Излиза да си специалист, по добрината на новините!

 32. 32 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2014 Любопитно

  Това не го ли слушахме вече преди къде 20 години? Тия докога ще ни пробутват едни и същи глупости?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 33. 33 Профил на didko8
  didko8
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Наблюдава се този процес все по-осезателно последните години. Вероятно няма да се избегне.

 34. 34 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2603 Неутрално

  [quote#29:"Иво"][/quote]

  Пълни глупости.
  Че няма да се повиши нивото от топенето на плаващия лед е съвсем ясно!

 35. 35 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2603 Неутрално

  [quote#29:"Иво"][/quote]

  Пълни глупости.
  Че няма да се повиши нивото от топенето на плаващия лед е съвсем ясно!

 36. 36 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2766 Неутрално

  Тъкмо чета тук, че в Германия се разхождали поне 187 000 имигранти, подлежащи на експулсиране. Каква е връзката със затоплянето ли? Ами същата, както и с адвокатката и нейните 300 нарушени права.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 37. 37 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  До коментар [#27] от "Иво":

  Ивчо миличък - точно ти ли тръгна да ме образоваш - човека дето ще вдига морското ниво с топенето на плаващия лед...
  Няма нищо неестествено в това, че спрямо 1979 леда бил спаднал като обхват - от 40-те до края на 70-те год. на ХХ век Земята е процес на захлаждане и алармистите тогава ни "спасяваха" от нова ледена епоха. 1979 е твърде вероятно леда да е бил в пика си за 20в и сегашното свиването всъщност си е една нормализация. Както писах по-горе през 30те години на ХХвек обхвата е бил много сходен със сегашния.

 38. 38 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3240 Неутрално

  До коментар [#2] от "Deaddark":

  Озоновата дупка периодично се разширява и свива.

 39. 39 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4551 Любопитно

  До коментар [#34] от "simChо":

  Не леда не е само плаващ! Има огромни количества лед намиращи се в Гренландия, те също се топят. Както и ледът на Антрактида.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 40. 40 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4551 Любопитно

  До коментар [#39] от "Иво":

  Но * ледът ...

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 41. 41 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3240 Неутрално

  До коментар [#3] от "pag":

  В началото на 60-те имаше по - студен период. Тогава, река Тунджа замръзна, та се наложи военните да разбиват леда с тротилови шашки. Сега, сняг няма. Вали дъжд. А и да падне малко мокър сняг, той се стопява за часове. Има си години на затопляне - Гренландия (зелена земя), е била обитаема преди повече от 1000 години и са гледали стока там. Има си и периоди на захлаждане. Сега е сняг и лед. Ама затоплистите мълчат за това.

 42. 42 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4551 Любопитно

  До коментар [#37] от "Jazzdevil":

  Дяволски джазмене, прочети коментар [#39], той се отнася и до теб.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 43. 43 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  До коментар [#23] от "Иво":

  ”Знаеш ли колко лед има в Арктика!? Когато всичко това се стопи и отиде в Световния океан няма ли да се повиши нивото на морското равнище!? Явно си пропуснал доста часове в училище, ако изобщо си го посещавал! :-D”

  Явно си болшевишки затоплист, което обяснява пълното ти невежество. ”Морският лед” от статията е замръзнала океанска вода, която се топи през лятото и замръзва през зимата. Естествено, че няма да се вдигне нивото на световния океан, ако паковия лед се разтопи. Човекът добре ти го е обяснил със Закона на Архимед и чашата. Ледниците, образувани от валежи, намиращи се основно в Антарктика са съвсем друга бира, но при сегашните темпове на затопляне, няма да започнат да се топят в близките 5000 години.

 44. 44 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  До коментар [#39] от "Иво":

  Преди 5 години НАСА измери най-голям обхват на южната полярна шапка ама това мина тихомълком из информационния поток.

 45. 45 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  До коментар [#29] от "Иво":

  ”Ако ледът в Арктика и Антарктика изчезне напълно, тогава, както показват изчисленията на учените, морското равнище ще се повиши с около 60 метра. Поради това значителна част от крайбрежните низини, където се намират много от най-големите градове на Земята, ще бъде под вода."

  😂😂😂

  Ти от дом за умствено изостанали ли пишеш?
  Над 80% от световния лед се намира в Антарктида, където средногодишната температура е минус 60°С. Въпрос за първокласник: колко трябва да се повиши средната температура на Земята, за да се разтопи всичкия лед, ако леда се топи при 0°С?
  Всеки с два грама мозък би се сетил, че ако температурата на Земята се повиши с 60°С, нивото на световния океан, ще е последна грижа на човечеството. Бай дъ уей, според статията затоплянето от Индустриялната революция насам е в рамките на 1.5-2 °С. Тоест, ще са необходими поне 3000 години с тоя темпове, за да се пистогне такова затопляне. Проблемът е, че необходимото количество въглероди,които трябва да изгорим надхвърля 15-20 пъти световните запаси. Другият голям проблем е, че узгарянето на тия нрвъзможни количества трябва да стане в рамките само на няколко години, понеже колкото по-бързо осигуряваме въглероден диоксид, толкова по-бързо растат растенията и го усвояват по-бързо. Изобщо, дори теоретически и да искаме, не можем да затоплим планетата много.

 46. 46 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2603 Неутрално

  До коментар [#34] от "simChо":Не леда не е само плаващ! Има огромни количества лед намиращи се в Гренландия, те също се топят. Както и ледът на Антрактида.
  —цитат от коментар 39 на Иво


  Абсолютно вярно!
  Само дето е неясно. по какъв повод се дават тези факти.

  А иначе , дали топенето на плаващ лед нивото би се вдигнало , или това е малоумно бръщолевене, можем да установим опитно.

  Взема се леген, или тенджера , слага се вода , плаващ лед и се гледа , какво ще е нивото при топенето.

 47. 47 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2603 Неутрално

  До коментар [#34] от "simChо":Не леда не е само плаващ! Има огромни количества лед намиращи се в Гренландия, те също се топят. Както и ледът на Антрактида.
  —цитат от коментар 39 на Иво


  И като стана дума за чудновати факти , относно леда , знае ли се , че Анщайн и Силард имат изобретен генератор за лед?

 48. 48 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2603 Неутрално

  [quote#23:"Иво"][/quote]

  Само идиот , би отричал Закона на Архимед.

  Между другото, можем да направим прост опит с леген , вода и плаващ лед и да гледаме нивото след топенето.

 49. 49 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4089 Неутрално

  Ако се забелязва някакво глобално затопляне , човечеството трябва да се приспособява към него , а не да се стреми да го предотврати, защото хората са безсилни да влияят на слънчевата активност.

 50. 50 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4551 Весело

  До коментар [#23] от "Иво":”Знаеш ли колко лед има в Арктика!? Когато всичко това се стопи и отиде в Световния океан няма ли да се повиши нивото на морското равнище!? Явно си пропуснал доста часове в училище, ако изобщо си го посещавал! :-D”Явно си болшевишки затоплист, което обяснява пълното ти невежество. ”Морският лед” от статията е замръзнала океанска вода, която се топи през лятото и замръзва през зимата. Естествено, че няма да се вдигне нивото на световния океан, ако паковия лед се разтопи. Човекът добре ти го е обяснил със Закона на Архимед и чашата. Ледниците, образувани от валежи, намиращи се основно в Антарктика са съвсем друга бира, но при сегашните темпове на затопляне, няма да започнат да се топят в близките 5000 години.
  —цитат от коментар 43 на Котаракът на Шрьодингер


  Явно си нацистки отрицател на науката, което обяснява пълното ти невежество! Лед има не само на Артика, но и в териториите в близост до Арктика като Гренландия, Сибир и Северните части на Канада! Този лед също се топи и от там нивото на Световния океан се повишава! Показа и статии по темата, но явно ти си неграмотен дори и не си успял да ги прочетеш. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 51. 51 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4551 Весело

  До коментар [#48] от "simChо":

  Кога съм отрекъл закона на Архимед!? Само идиот може да си помисли подобно нещо. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 52. 52 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4551 Весело

  До коментар [#44] от "Jazzdevil":

  Поредната ти лъжлива опорка, всъщност ледовете и на Антарктика намаляват като обем, чети и се ограмотявай за пореден път дяволски джазмене:

  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2018/06/29/3204051_ledut_na_antarktika_se_topi_tvurde_burzo/

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 53. 53 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4551 Весело

  До коментар [#29] от "Иво":”Ако ледът в Арктика и Антарктика изчезне напълно, тогава, както показват изчисленията на учените, морското равнище ще се повиши с около 60 метра. Поради това значителна част от крайбрежните низини, където се намират много от най-големите градове на Земята, ще бъде под вода."😂😂😂Ти от дом за умствено изостанали ли пишеш?Над 80% от световния лед се намира в Антарктида, където средногодишната температура е минус 60°С. Въпрос за първокласник: колко трябва да се повиши средната температура на Земята, за да се разтопи всичкия лед, ако леда се топи при 0°С?Всеки с два грама мозък би се сетил, че ако температурата на Земята се повиши с 60°С, нивото на световния океан, ще е последна грижа на човечеството. Бай дъ уей, според статията затоплянето от Индустриялната революция насам е в рамките на 1.5-2 °С. Тоест, ще са необходими поне 3000 години с тоя темпове, за да се пистогне такова затопляне. Проблемът е, че необходимото количество въглероди,които трябва да изгорим надхвърля 15-20 пъти световните запаси. Другият голям проблем е, че узгарянето на тия нрвъзможни количества трябва да стане в рамките само на няколко години, понеже колкото по-бързо осигуряваме въглероден диоксид, толкова по-бързо растат растенията и го усвояват по-бързо. Изобщо, дори теоретически и да искаме, не можем да затоплим планетата много.
  —цитат от коментар 45 на Котаракът на Шрьодингер


  Не, но ти явно пишеш от подобен дом, иначе нямаше да пишеш подобни простотии и измишльотини в коментарите си. 😂

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 54. 54 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4551 Любопитно

  До коментар [#50] от "Иво":

  Показах *

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 55. 55 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8403 Неутрално
 56. 56 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1436 Весело

  До коментар [#52] от "Иво":

  Много си забавен с преводната левундерска пропаганда на Икономедия - мерили нивото на океана със сателити с точност до 0.1 МИЛИМЕТЪР!!! и в един подбран период от 5 години се увеличавало с 0.2мм на година а в следващ период от 5г (който по случайност включва и голямото Ел Ниньо от 2016) се било увеличило до 0.6мм/година и шарлатаните веднага излизат със заглавието "Тройно увеличение на топенето....""Много тревожно!!! Дайте си парите и свободата на новите комунисти дето ще ви пазят от всички природни катаклизми"

 57. 57 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 882 Весело

  А може и да не е...

  Sic transit gloria mundi
 58. 58 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2603 Неутрално

  До коментар [#48] от "simChо":Кога съм отрекъл закона на Архимед!? Само идиот може да си помисли подобно нещо. :-)
  —цитат от коментар 51 на Иво


  Законът на Архимед действа , без значение наличието , или неналичието на лед в Гренландия , или на Памир.

  Верността му може да се докаже с прост опит.

  Взема се леген , вода , плаващ лед и се вижда , че след стопяването нивото не се променило.
  Така се опровергават лъжите на затоплистите.

 59. 59 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4551 Весело

  До коментар [#52] от "Иво":Много си забавен с преводната левундерска пропаганда на Икономедия - мерили нивото на океана със сателити с точност до 0.1 МИЛИМЕТЪР!!! и в един подбран период от 5 години се увеличавало с 0.2мм на година а в следващ период от 5г (който по случайност включва и голямото Ел Ниньо от 2016) се било увеличило до 0.6мм/година и шарлатаните веднага излизат със заглавието "Тройно увеличение на топенето....""Много тревожно!!! Дайте си парите и свободата на новите комунисти дето ще ви пазят от всички природни катаклизми"
  —цитат от коментар 56 на Jazzdevil


  Много си забавен ти с твоята десничарска alt-right фалшива и конспиративна пропаганда! Явно дори не си прочел въпросната статия! Данните се базират на проучване на Антарктика в което са участвали 80 професори от Великобритания и САЩ! След това тяхната работа се публикувана в списание Nature!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK