Тръмп: Балкански конфликт "на 400 години" завърши с целувки и прегръдки в Белия дом

Тръмп: Балкански конфликт "на 400 години" завърши с целувки и прегръдки в Белия дом

© Associated PressОтне 20 минути. Биха се 40 години, макар че мисля, че са се били 400 години, ако искате да знаете истината... не искаха да се договорят. Изведнъж преди два месеца те бяха в Овалния кабинет и двамата премиери се целуваха и прегръщаха. Беше лесно."


Това са думите, с които американският президент Доналд Тръмп описва конфликта между Сърбия и Косово.


Коментарът му е от предизборен митинг в Невада, от който следва, че той смята един от дълготрайните спорове на Балканите за приключен.
В него се говори за сключения в началото на септември исторически договор, с който лидерите на Сърбия и Косово поеха ангажименти пред САЩ, едва част от които включваха действителна нормализация помежду им - например инфраструктурно сътрудничество.


"Знаете ли, номинираха ме за три Нобелови награди. В различни региони, започна Тръмп пред множеството. Като Косово и Сърбия... Знам, че се избиват, знам, че се бият едни с други през цялото време. Кажете им, че не, няма да правим бизнес с тях, освен ако не спрат да се избиват. И знаете ли, отне 20 минути."


Тръмп имаше предвид и че Сърбия и Косово са искали да сключват сделки със САЩ, но когато Тръмп оценил ситуацията с конфликта между тях, казал, че САЩ няма да правят бизнес с тях, ако "не сключим сделка, с която ще спрат да се избиват".


От срещата освен изтъкване на ползите ѝ от двете правителства не излязоха кадри, описващи как лидерите интензивно се прегръщат и целуват. Същевременно Тръмп навярно има предвид премиера Авдуллах Хоти и президента Александър Вучич (а не "двамата премиери") като представители съответно на Косово и Сърбия, дошли в Белия дом.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK