NorthStar и TAS пускат частна мрежа за контрол на трафика в космоса

NorthStar и TAS пускат частна мрежа за контрол на трафика в космоса

© ESAКанадската компания NorthStar Earth & Space и европейския коснсорциум Thales Alenia Space (TAS) обявиха тази седмица, че ще започнат работа по търговска сателитна система за борба със заплахата от сблъсъци в космоса.


NorthStar, компания за информационни услуги, заяви, че е сключила договор с Thales Alenia Space, съвместно предприятие между френската Thales и италианската Leonardo, за изграждането на първите три спътника от нейното съзвездие Skylark.


Базираната в Монреал NorthStar заяви, че съзвездието ще бъде първата търговска услуга за наблюдение на обекти като сателити от космоса, където те могат да бъдат проследявани по-точно, отколкото от Земята.
LeoStella LLC от Сиатъл ще отговаря за крайното сглобяване на сателитите, които се очаква да заработят през 2022 г. Пълната система от 12 сателита се очаква да влезе в действие през 2024 г., каза пред "Ройтерс" съоснователят на NorthStar Стюарт Бейн.


Сателитите ще наблюдават хилядите естествени и създадени от човека обекти в ниска земна орбита и да подават сигнал, ако бъде открит риск от сблъсък.


Очаква се този вид космическа информация да стане особено важна, тъй като през следващите години ще бъдат изстреляни още хиляди спътници - включително мрежите за доставка на интернет SpaceX Starlink, OneWeb и Amazon Kuiper.


Илюстрация на системата Skylark

© Northstar/Handout via Reuters

Илюстрация на системата Skylark


Докато САЩ и други правителства вече събират такива данни, търсенето на информация в почти реално време, която да се предлага в търговската мрежа, бързо нараства, а експертите прогнозират "новата космическа" икономика да достигне над 1 трилион долара годишно.


Данните от съзвездието могат да бъдат използвани от застрахователни компании до търговски сателитни оператори, каза Бейн.


Сблъсъкът през 2009 г. между космически кораб, управляван от американската комуникационна група Iridium Satellite LLC, и руския военен спътник Cosmos-2251 създаде най-малко 600 малки отломки в орбита и породи опасения, че други сателити могат да бъдат ударени и повредени.


Илюстрация на системата Skylark

© Northstar/Handout via Reuters

Илюстрация на системата Skylark


На 15 октомври стар съветски навигационен спътник и част от китайска ракета се разминаха на едва 20 м с относителна скорост 52950 км/ч над Атлантическия океан. Сблъсъкът им би довел до "значително - 10 до 20% - увеличение на отломките на ниска земна орбита", заяви астрономът Джонатан Макдауъл от Смитсоновия център за астрофизика.


Около 34 000 обекта с големина повече от 10 сантиметра в момента обикалят около Земята, според Европейската космическа агенция. Вероятно има около 900 000 орбитални обекта с големина между 1 до 10 см в орбита и 128 милиона в диапазона от 1 мм до 1 см.


Наскоро някои изследователи предложиха страните да налагат "такса за задръстване на орбита" на сателитните оператори, за да се справят с нарастващата концентрация на космически боклуци като отломки, въпреки че други се съмняват в практичността на такъв данък.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK