"Икономист" за България: Без предсрочни избори, но вероятно с по-високи данъци през 2021 г.

"Икономист" за България: Без предсрочни избори, но вероятно с по-високи данъци през 2021 г.

© Associated PressБурна политическа сцена до 2025 г. Няма да има предсрочни избори. Идеята за нова Конституция е обречена на провал. Раздробен парламент след гласуването (най-вероятно) през пролетта на 2021 г. Пандемията ще доминира всичко.


Мониторингът на Европеската комисия - а поради това и отлаганто на приемането в Шенген - ще се запази най-малкото до 2022 г. заради притесненията около върховенството на закона и корупцията. Включването в още инститции на ЕС ще зависи от допълнителни реформи, но те ще се бавят заради политическото напрежение.


Бюджетът ще бъде балансиран към 2023 г., включително заради опита да се влезе в еврозоната.
Така изглежда бъдещето на България в следващите 5 години според октомврийската прогноза на "Икономист интелиджънс юнит".


Макроикономическите прогнози


Според анализаторското звено на групата, издаваща британското сп."Икономист" свиването на БВП за 2020 г. ще е 4% с ръст от 3.7% догодина и 3.2-3.0 процента през 2022-2025г. Вероятността е то да е по-голямо заради отрицателните последици от ограниченията заради коронавируса в страната и в основните ѝ партньори в Европа. Туристическият сектор, заемащ малко под 11% от БВП и 10.6% от работните места, едва ли ще се възстанови преди да е започнало ваксиниране на населението в Европа, което изглежда невероятно преди края на 2021 г.


Намалялото търсене и рязко поевтиняване на глобалните цени на енергията ще свиват инфлацията и 2020 г. вероятно ще завърши с показател 1.8%. Но през 2021-2023 г. тя ще върне на около 2.4% и ще остане средно 2.6% през 2023-2025 г. Вероятно е от догодина глобалните цени на петрола да тръгнат нагоре и това също ще се усети в инфлацията в България.


Ефект ще окаже и пристигането на милиарди евро по помощните програми на ЕС за преодоляване последиците от пандемията. Заради тях и очакваното увеличаване на правителствените разходи ще се засили търсенето на местни и вноски стоки. През 2021 г. туризмът още няма да е започнал да привлича валутни приходи, а средствата, изпращани у дома от работещите в чужбина българи няма да са се възстановили на нивото от 2019 г.


Съкратени, които трудно си намират работа


В началото на месеца EIU прогнозира трудно възстановяване на трудовия пазар и увеличаване на безработицата през 2020 г. до средно 8.2% от 5.6% през 2019 г. Най-вероятният описан сценарий е ръст на съкращаването на служители и закриване на фирми, особено такива от дребния и микробизнес. Опитите на правителството да им помогне със средства сред рухващо търсене няма да спасят много от тях, но поне може работници да бъдат пуснати в отпуск без да бъдат съкращавани.


Когато приключи най-лошото от кризата, все още ще предстои продължително възстановяване на трудовия пазар, се казва още в прогнозата. Съкратените трудно ще си намират отново работа сред бавно растящата икономика, изпитваща проблеми и заради свитото търсене. Спирането на помощните правителствени програми може да отнеме много време, ако се окаже, че компаниите по тях не могат да върнат пуснатите в отпуск работници, защото приходите са слаби.


Внимавайте с кредитите, следете си банките


Бизнесът да планира дългосрочно с мисълта, че няма да има бързо възстановяване в България или в Европа, и да се възползва от правителствените програми за подпомагане. Работодателите да имат предвид, че достъпът до кредити може да стане по-труден, докато банките консолидират капиталовите си позиции и намаляват рисковите експозиции през 2021 г. Може за оцеляването да се окаже от ключово значение разнообразяването на финансовите източници и бързото възползване от правителствени гаранции. Съветваме фирмите за всеки случай да проверяват какво се случва с финансовата стабилност на техните банки, допълват от "Икономист интелиджънс юнит".


Анализаторите се надяват най-тежките икономически шокове да останат тези от първата половина на 2020 г. Те отчитат мерките и натрупания опит на властите за коронавируса и не очакват отново да има пълно блокиране на държавата. Но две седмици след публикуването на оценката за макроикономическите рискове за България расте вероятността да се случи по-лошият сценарий с пандемията, от който икономическите щети може да се окажат още по-сериозни.


В този вариант - и особено ако има и трета вълна на заразата - безработицата няма да започне на намалява или пътуванията да се подновят, а това значително ще намали потоците за приходи за продължително време, особено в сектора на услугите. Това ще означава вероятност от много фирмени фалити, тъй като правителството няма да може да спаси всички. Ще оцелеят тези, които са изобретателни, гъвкави и действат бързо, както например постъпиха някои ресторанти - при затварянето им те започнаха да предлагат доставки по домовете.


Сценариите - от мутрите до АЕЦ "Белене"


За клиените си "Икономист интеиджънс юнит" показва и вероятността от 11 сценария, както и какъв би бил ефектът от всеки от тях. Те се простират от плъзване на насилствената престъпност към спазващият законите бизнес през разрастване на антиправителствените протести до прекратяване на проекта за "АЕЦ Белене".


Ниска е вероятността организираните престъпни групи да посегнат на редовния бизнес, но ако това се случи ефектът ще е силен - фирмите ще трябва да увеличат разходите си за сигурност (и може би да наемат неофициални "услуги за охрана") за защита на персонала и бизнес операциите. За всеки случай ревизирайте мерките си за сигурност, изолирайте и поправете слабите места и говорете за корупцията на ниските етажи на властта и неефективната правна рамка, за да подсилите институциите и да не се стига до този сценарий, казват от "Икономист".


Като умерени са определени и вероятността, и ефектът от масови протести срещу корупцията в правителството. Макар през последните 2 години да има напредък по постигане стандартите на ЕС за борба с корупцията, все пак индексът на възприятие на корупцията в България си стои на нивото от 2013 г., казват анализаторите. А това съдържа потенциал в страната да има продължителна вълна на протести, както се случи в Румъния и Словакия. Скандали и оставки/уволнения заради разкрития за корупция по високите етажи ще подхранват този протест, но и ще подкопават политическата стабилност.

  • Внимавайте с обществените поръчки
  • За незапознатите с протестите, започнали това лято, EIU обяснява, че политически те са предимно независими и искат не просто оставка на правителството, но и цялостно реформиране на политическата и правораздавателната системи. Имайте предвид, че протестите може да прекъсват дейността на фирмите ви, а каквито и реформи да последват вероятно - и поне на първо време - ще объркат съществуващите управленчески структури, съветват авторите. Опити за премахване на корупцията ще окуражи да започнат и по-подробни проверки на частния бизнес, поради което фирмите би трябвало да следят за скандали, способни да предизвикат масови протести, както и да избягват спорни зони на дейност, способни да доведат до директни нападки от протестираищте - такива са обществените поръчки на правителството, допълват от "Икономист".

Не е изключено, макар и да е със средна степен на вероятност, под обществения натиск за борба с корупцията едно ново правителство да поведе по-решителна кампания. Кабинет, настроен активистки, може да започне да търси доказателства за корупция и с обиски на корпоративни офиси на заподозрени фирми, предприемане на правни процедури и изваждане на светло на фирмите, извършващи незаконна дейност. Отправеният съвет е: следете си дейността на фирмите и персонала, за да не се замесват в корупция и незаконен бизнес, защото съдебните разходи и щетите върху репутацията ще са значителни.


Като висока е оценена вероятността през 2021 г. да бъдат повишени данъци. Причината е натискът върху бюджета от слабите приходи и намаляващият БВП, които се отразяват на фискалната позиция на България. Влизането в ERM II изисква фискална дисциплина и вдигане на данъци би подобрило фискалния баланс. Но това ще има краткосрочен ефект, докато в същото време ще подкопае конкурентноспособността на България, имаща репутацията на една от страните с най-ниски данъци в ЕС. Иначе казано, допълнително може да бъдат отблъснати инвеститори и да намалее ръстът на търговския оборот и обмен.


Последен в списъка е и проблемът с АЕЦ "Белене", от която правителството на ГЕРБ така и не се отказва. Според прогнозата на "Икономист" много е вероятно проектът да бъде закрит. Причината са трудности, продължаващи с години, заради които се оттеглиха заинтересовани и е възможно същото да направят 13 потенциални инвеститори - основно заради твърде ниски според преценките им правителствени субсидии за ядрена централа. EIU казва, че колапсът на "Белене" би поставил под съмнение енергийната сигурност на България, независимо от солидния ръст на инвестиции във възобновями източници.

Ключови думи към статията:

Коментари (86)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  Следете си банките!!!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  По-високи данъци само за тези на които са изплащани 60/40.

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  По-високи данъци само за тези на които са изплащани 60/40.

 4. 4 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  "Ниска е вероятността организираните престъпни групи да посегнат на редовния бизнес"

  Е как ще е малка вероятността като сме свидетели на опраскване на легален бизнес от управляващата ОПГ маскирана като Партия?

 5. 5 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1972 Неутрално

  Най-работещата икономика в ЕС - българската едва ли ще я сринат данъци при положение, че Държавата преразпределя едва 36% от БВП. И имаме 35% или 15 милиарда лева по-малко пари в хазната на година черна икономика . По 1 милиард да избелява на година пак ще компенсира без увеличаване на данъците.

 6. 6 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3136 Неутрално


  ""Икономист" за България: Без предсрочни избори"............... но с пет успешни въстания!
  А иначе анализът е разумен. Обикновено авторът пуска далеч по-крайни оценки.

  Еретик
 7. 7 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1022 Любопитно

  каква е тази прогноза за беляне? нали форумните специалисти ни уверяват, че е проект на путя и баце няма как да се откаже.

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 8. 8 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1022 Любопитно

  "Ниска е вероятността организираните престъпни групи да посегнат на редовния бизнес"

  и това не се връзва с литературата за чекмеджетата,джуджета, али баба и т.н. тея не четат ли такава литература?

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2960 Весело

  Точно в резките завои изпадат ... проценти

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  ""Икономист" за България: Без предсрочни избори"............... но с пет успешни въстания! А иначе анализът е разумен. Обикновено авторът пуска далеч по-крайни оценки.
  —цитат от коментар 6 на Костадин Иванов


  Ами да ! Като тази / по "селска хроника " от Н.Вапцаров :

  "Та казвам аз,

  понеже няма

  олио

  и хлябът е

  от мъката по-чер,

  един е лозунга:

  Терора долу!

  Съюз със СССР!

 11. 11 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 956 Неутрално

  Да “благодарим” на отровното трио че съсипаха протеста

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1022 Весело

  До коментар [#11] от "#ОСТАВКА":

  баце ги е купил с парите от чекмеджето

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 15. 15 Профил на antoni
  antoni
  Рейтинг: 280 Неутрално

  ПРЕСТАНЕТЕ ДА ПУБЛИКУВАТЕ ПИСАНЕ ОТ ВАС СТАТИИ-НО ПЛАТЕНИ И УЖ ЧЕ СА ОТ
  ЖУРНАЛИСТ НА ИКОНОМИСТ
  ОТ КЪДЕ ТОЗИ ИКОНОМИСТ ИМА ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ

  ПОКАЖЕТЕ ДОСТОЙНСТВО И ПИШЕТЕ ОТ ВАШЕ ИМЕ

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  Преди години казаха, че Белене е икономически неизгоден проект, сега пък казват, че ни е застрашена енергийната сигурност ?!?!
  И може ли някой да ми обясня защо никой не казва, че на Австрия, която няма нито една АЕЦ, и е застрашена енергийната сигурност?

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Бурна политическа сцена до 2025 г. Няма да има предсрочни избори. ....
  ________________________________________________

  Това Бабикяните дали са го прочели?

  Борисов се справя перфектно с икономиката.

 21. 21 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Преди години казаха, че Белене е икономически неизгоден проект, сега пък казват, че ни е застрашена енергийната сигурност ?!?!И може ли някой да ми обясня защо никой не казва, че на Австрия, която няма нито една АЕЦ, и е застрашена енергийната сигурност?
  —цитат от коментар 18 на rainbou1


  Как можеш да сравняваш Австрия с неините безброини ВЕЦ-ове в Алпите с България?

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4351 Неутрално

  До коментар [#1] от "chichka":

  Особено тези с държавно финансиране 😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 935 Весело

  Брей, и никакви катаклизми, въЗстания и револУции?
  Ех, мъко лилява, светлото бъдеще пак се отлага за неопределено време.

  Иначе е забавен абзацът за Шенген. Шенгенът умря още 2015 година с нашествието на "бежанците", когато всички централно и западноевропейски държави върнаха КПП-тата по границите.

  Знанието е сила, информацията - власт
 26. 26 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2960 Неутрално

  До коментар [#18] от "rainbou1":

  Ми то в Австрия и нато няма, защо винаги го пропускате в примерите?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  До коментар [#7] от "sarunka":

  Нов ядрена енергийна мощност в гьола до Дунав просто НЯМА ДА ИМА!!!
  Има комбинации и геополитика, но руските безаналогови тенекиени ядрени самовари отиват за скрап, и слава Богу!!!

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Вечен закон: Големите кражби и властта са винаги свързани. Тази свързаност си има формула: власт + пари = мафия. От тази формула произлиза една дефиниция, родена от тези, които са извън елементите, участващи във формулата: корупция е далавера, в която не участвам. Когато гражданското общество е в количество, пренебрежимо малко, то се приравнява на нула и не участва във формулата. Високата количествена стойност, отразяваща присъствието на клепоухите в обществото също се приравнява до нулата, тъй като то участва само в съотношение клепоухи спрямо гражданското общество. Така сбора от лявата част на формулата води до резултат (дясната част, след знака за равенство), водещ до тотално обсебване на властта от резултата (получава се система с положителна обратна връзка) при която положителната обратна връзка се узаконява и формулата придобива статут на вечен вселенски закон. Узаконяването, гарантиращо положителната обратна връзка на системата съдържа задължително и законови мерки, които гарантират устойчивият характер на системата, наказващи безкомпромисно всеки опит да се посегне на лявата част във формулата. От процентното съотношение на клепоухите спрямо онези, носещи характеристики на гражданско общество, зависи степента на уродливост на властта. Поради нищожност на числото, определящо наличието на гражданско общество, в България уродливостта на управлението достигна през последните десетина години космически висоти. (Справка: каскета, шиши и чекмеджетата - напълно достатъчна. Между другото, начина, по който Манфред Вебер и Доналд Туск защитават техния приятел, доказва убедително, че записите и видеото с чекмеджетата не са монтаж и че тези защитници са съучастници. По-точно участници в горепосочената формула. За по-благозвучно - съдружници). Естествен защитен слой на уродливата власт са помиярите, които гравитират около властта, скимтейки доволно, когато властта им подхвърли огризки от трапезата. Ще ги познаете по готовността им да се нахвърлят като свирепа глутница, готова да разкъса всеки, който иска някаква промяна в посока цивилизация.

 38. 38 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 668 Неутрално

  каква е тази прогноза за беляне? нали форумните специалисти ни уверяват, че е проект на путя и баце няма как да се откаже.
  —цитат от коментар 7 на sarunka


  Е, ще стане като предния път.

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40 Профил на snk22555877
  snk22555877
  Рейтинг: 219 Неутрално

  Пилците ще се броят напролет. Отсега организирайте финансите. Спирайте всичко излишно, екстра канали в кабелната, ако сте толкова тъпи и още имате кабелна ТВ. Боядисване на косата и подстрижки в къщи, мийте си колата сам, пазарувайте на едро и на промоция, без коледни подаръци. И т.н и т.н
  Без излишни кредити освен в крайна необходимост. Cash is king и това ще бъде за пореден път доказано в идните месеци.

 41. 41 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4183 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Вероятно ще бъде закрит проблемен проект.
  Колапс на проблема би поставил под съмнение енергийната сигурност.

  Обяснете, молим.

  "Последен в списъка е и проблемът с АЕЦ "Белене", от която правителството на ГЕРБ така и не се отказва.

  Според прогнозата на "Икономист" много е вероятно проектът да бъде закрит.

  Причината са трудности, продължаващи с години, заради които се оттеглиха заинтересовани и е възможно същото да направят 13 потенциални инвеститори - основно заради твърде ниски според преценките им правителствени субсидии
  за ядрена централа.

  EIU казва, че колапсът на "Белене" би поставил под съмнение енергийната сигурност
  на България, независимо от солидния ръст на инвестиции във възобновями източници.""

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  Истинското лице на Б.Х.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 45. 45 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Аве тоз на снимката защо е направил такава физиономия , като че някой му е обрал чекмеджетата ? !
  Гледа много страшно , но няма кой да уплаши вече , освен да се подготвя за бай Ставри ! !

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4183 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Щом Австрия може, и България.
  Да.

  ВЕЦ-ове на Балкани.
  ВЕЦ на могъщия Дунав...

  До коментар [#21] от "Dariya Koleva":

  Преди години казаха, че Белене е икономически неизгоден проект, сега пък казват, че ни е застрашена енергийната сигурност ?!?!И може ли някой да ми обясня защо никой не казва, че на Австрия, която няма нито една АЕЦ, и е застрашена енергийната сигурност?
  —цитат от коментар 18 на rainbou1

  Как можеш да сравняваш Австрия с неините безброини ВЕЦ-ове в Алпите с България?

 49. 49 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2194 Неутрално

  каква е тази прогноза за беляне? нали форумните специалисти ни уверяват, че е проект на путя и баце няма как да се откаже.
  —цитат от коментар 7 на sarunka  Ако зависеше от тулупа, вече да е отпочнал стоителството, но не зависи от него .
  Прочети внимателно края на статията .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 50. 50 Профил на etar
  etar
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Докато се караме във форума бацето открадна парите и мина всички с 200.

 51. 51 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Пак ще откраднат едни милиарди за руски поток и беляне , ужасни хора за пари готови на всичко, да измрем до крак

  BG e мини империя на злото.
 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53 Профил на Konstant Ray
  Konstant Ray
  Рейтинг: 265 Любопитно

  КОЙ инсталира това нещо от снимката за министър председател

 54. 54 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2960 Неутрално

  До коментар [#51] от "1984":

  За добрата пропаганда не е достатъчно да те кръстят "1984", трябва и акъл

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 55. 55 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Очертава се това управление да се срине с гръм и трясък за изключителна радост на всички граждани без ид.тите, които още му вярват.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 587 Неутрално

  ""Икономист" за България: Без предсрочни избори, но вероятно с по-високи данъци през 2021 г."

  Дано да станат данъците като в западна Европа!

  И в морето ми е до колене .....................
 58. 58 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 998 Любопитно

  Най-работещата икономика в ЕС - българската едва ли ще я сринат данъци при положение, че Държавата преразпределя едва 36% от БВП. И имаме 35% или 15 милиарда лева по-малко пари в хазната на година черна икономика . По 1 милиард да избелява на година пак ще компенсира без увеличаване на данъците.
  —цитат от коментар 5 на Да вярваме на истината


  Понеже си упорит, а и защото не получих отговор, аз пак ще те питам.

  Какво ще рече "черна икономика"? Нещо африканско ли е?

 59. 59 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 300 Весело

  Хи хи хи, помните ли само преди 2-3 месеца как всички "анализатори" се кълняха, че нямало как правителството да изкара докрая?

  А днес протестът е на практика мъртъв, дори и след включването на десетината заблудени студента към него. Гласуването за конституцията е обречено, спор няма, но след него всичко ще си продължи по старому, няма време за нов кабинет или временен заместник на Борисов.

  Разбира се, аз предсказах всичко това още през лятото, а форумнитеп ротестъри ми се смееха и иронизираха. Кой се смее сега?

 60. 60 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 963 Неутрално

  До коментар [#59] от "Vorknkx":

  Хили се колкото искаш, до 31.03 има време. Ще падне и ще има служебен кабинет на Радев, колкото и да ви е яд.

 61. 61 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 956 Неутрално

  Удържа положението Бойчето, господарите му не позволиха да подаде оставка. Твърде много мафиотски ангажименти са заложени на карта:
  - ПИБ
  - Турски поток
  - Изсичането на горите/ДПС
  - Еврофондове за наши хора
  - Аферата Барселона
  - Купуване на техника от САЩ
  - Росенец/Доган/Пристанището

  А тези олигофрени от Отровното Трио доста добре му помогнаха, след като тотално обезличиха и делегитимираха протестите.
  Сега имаме медицинска криза/епидемия и няма кой да е лидер, щото мишката Бойко се скри. Не е ходил на работа от три месеца.

 62. 62 Профил на xyi25666099
  xyi25666099
  Рейтинг: 49 Неутрално

  А Радан не каза ли че Гешев е съборил Борисов?

  И аз се вързах на демократичната партенка

  "Дневник" следи в реално време събитията около сблъсъците между институциите и протестите срещу правителството и главния прокурор, които навлизат в 266-cтия си ден
 63. 63 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 998 Неутрално

  Хи хи хи, помните ли само преди 2-3 месеца как всички "анализатори" се кълняха, че нямало как правителството да изкара докрая?А днес протестът е на практика мъртъв, дори и след включването на десетината заблудени студента към него. Гласуването за конституцията е обречено, спор няма, но след него всичко ще си продължи по старому, няма време за нов кабинет или временен заместник на Борисов.Разбира се, аз предсказах всичко това още през лятото, а форумнитеп ротестъри ми се смееха и иронизираха. Кой се смее сега?
  —цитат от коментар 59 на Vorknkx


  Ти?

 64. 64 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 570 Весело

  Снимката на Боко кърти мивки, всякакви!
  Много лошо гледа, бе!
  Какви ти предсрочни избори! Направо да канцелираме и следсрочните за около 2030-та!

 65. 65 Профил на JsT
  JsT
  Рейтинг: 88 Неутрално

  По-високи данъци само за тези на които са изплащани 60/40.
  —цитат от коментар 2 на 442


  Имаш предвид - по-високи данъци за тези които съвестно си плащат данъците, нали?

  БСП от много време иска да вдигне данъците на "средната класа", т.е. на обикновенния съвестен българин, за да има повече пари за тези който си крият доходите и са на минимална заплата.

  Реално всяка партия, която дойде на власт ще си измие ръцете с ковид!

  Ако ще се харчат публични пари, то да измислят схема още от сега с това как да се ваксинира 90% от населението през следващата година безплатно. Ясно е, че това няма как да е напълно безплатно, но най-евтиния вариант е да задължат всеки който обслужва хора (администрация, ресторанти, дискотеки) или посещава публични институци и училища (ученици) да подлежат на задължителна ваксинация следващата година. Антиваксърите ще протестират, но без масово ваксиниране ще е трудно това нещо да приключи в скоро време.

  Ако ваксините са скъпи и достъпни в аптеките, както се очаква, то броя хора които се ваксинират ще е не повече от 20на процента! В повечето, богати държави, тези числа се въртят между 30 и 50%. Никъде по света няма да се ваксинират 70 или 90% от хората. България ще е на последните позиции както винаги, освен ако Бойко не направи поне едно нещо смислено - да предложи първата година ваксината на всички безплатно и да я направи дефакто задължителна за всички работещи в публичния сектор или сред много хора!

 66. 66 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 612 Неутрално

  От ма гледаш тъй ма !!!????
  Щом Боко гледа лошо, начи плложението е лошо.
  Ша са мре лошо, или яко, и туй то.......мда

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 68. 69 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4769 Неутрално

  "Ниска е вероятността организираните престъпни групи да посегнат на редовния бизнес"Е как ще е малка вероятността като сме свидетели на опраскване на легален бизнес от управляващата ОПГ маскирана като Партия?
  —цитат от коментар 4 на telqk


  Свидетели сме единствено на това, че много лъжеш.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 69. 70 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4769 Неутрално

  Снимката е жестока. Опитва се да прави определени внушения.
  Обективност, та дрънка.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 70. 71 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4769 Неутрално

  Вечен закон: Големите кражби и властта са винаги свързани. Тази свързаност си има формула: власт + пари = мафия. .
  —цитат от коментар 37 на Анти Шишковци

  Тоесът, когато вземете властта, ще крадете.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 71. 72 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4769 Неутрално

  Между другото, начина, по който Манфред Вебер и Доналд Туск защитават техния приятел, доказва убедително, че записите и видеото с чекмеджетата не са монтаж и че тези защитници са съучастници. .
  —цитат от коментар 37 на Анти Шишковци

  Ами не. Всъщност доказва точно обратното - че Европа не вярва на вашите постановки и фалшификации.
  Как успявате да казвате на черното - бяло, не е истина, просто.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 72. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 74 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  Нищо не разбират от "Икономист".
  Предсрочните избори чукат на вратата.
  Президента вече е готов със служебното правителство.
  Чакаме само Боко и Гешев да си подадат оставките.

 74. 75 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Уникална снимка!🤣🤣🤣

 75. 76 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Тоя гледа все едно кмета на Симитли е свършил лубриканта...
  —цитат от коментар 73 на Свинчуга


  +++++++++++++++++++

 76. 77 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 743 Неутрално

  "вероятно с по-високи данъци през 2021 г" .........вероятно ще е много вероятно да е вероятно...... Разходната ни част, да е по голяма и заради Ф16-ки и бронирани машинки, и лодки за разходки, и 5G и тръби и хъбове, и АЕЦ реактори и т.н (но "Убави").......

 77. 78 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 612 Неутрално

  До коментар [#65] от "JsT":

  Колега, опитът ти да защитиш ваксинирането на голяма част от населението , е много ялов.
  Издиша, та чак мирише.......мда
  Номерът с маската, която я носим уж да защитаваме ближния, няма как да мине при ваксината.
  Ваксината не се прави за защита на другите, а за лична защита.
  Така че, тези които посещават публични места, да се ваксинират. Така всички ще защитават магазинера, служителя и т. н. , вместо този служител да се ваксинира, та да защитава множеството.
  На опашката в магазина е по- вероятно да се заразите от друг, и не от магазинера/касиера.........мда

 78. 79 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 743 Неутрално

  МЪъ то трябва да си "мнооого умен" и "Икономист" да ти го кажат, че при спад на икономиката и когато управляващите планират оптимистично увеличение на приходите от почти 10%...... ще го отнесат "баламурниците" с по-високи данъци... https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/ikonomika/2020/10/21/4129782_bjudjet_2021_dulg_i_deficiti_oshte_tri_godini/

 79. 80 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 763 Неутрално

  До коментар [#2] от "442":

  И за тези с +30% на заплатите посред финансова, икономиèска и социална криза!

 80. 81 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 405 Неутрално

  [quote#69:"Alarmstufe: Rot"][/quote]

  аз съм свидетел как се опитваш
  да правиш активни мероприятия
  и да се представяш за друг. нещо
  не ти се получава. седи си там и лай
  като антон тодоров.

 81. 82 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4769 Неутрално

  До коментар [#81] от "mihail_p":

  Ти не си свидетел, а си освидетелстван. Има лека разлика.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 82. 83 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7176 Неутрално

  И на такава почти страшна икономическа картинка, само Борисов и е кусура, за да ни довърши. Той кризи не може да управлява. Той може само да харчи, ако е пълна хазната.

 83. 84 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3935 Неутрално

  Дано икономическото безумие , наречено АЕЦ "Белене" да бъде окончателно замразено!

 84. 85 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  И на такава почти страшна икономическа картинка, само Борисов и е кусура, за да ни довърши. Той кризи не може да управлява. Той може само да харчи, ако е пълна хазната.
  —цитат от коментар 83 на Роси


  И какво и е страшното на икономическата картинка?

 85. 86 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Хи хи хи, помните ли само преди 2-3 месеца как всички "анализатори" се кълняха, че нямало как правителството да изкара докрая?А днес протестът е на практика мъртъв, дори и след включването на десетината заблудени студента към него. Гласуването за конституцията е обречено, спор няма, но след него всичко ще си продължи по старому, няма време за нов кабинет или временен заместник на Борисов.Разбира се, аз предсказах всичко това още през лятото, а форумнитеп ротестъри ми се смееха и иронизираха. Кой се смее сега?
  —цитат от коментар 59 на Vorknkx


  Последният се смее с кеф, особено ако са се сбъднали анализите му!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK