Словакия започна тотални COVID тестове сред съмнения от смисъла им

Словакия започна тотални COVID тестове сред съмнения от смисъла им

© ReutersВластите в Словакия започнаха амбициозно тестване за антитела на новия коронавирус на всички над 10-годишна възраст - това са четири пети от населението - сред съмнения от смисъла на подобно мащабно начинание.


Опашки се извиха пред много от около 5 хиляди центъра за тестове, за които беше обявено мобилизиране на близо 20 хиляди медици. Но президентът Зузана Чапутова призова през седмицата да се помисли още веднъж този план, след като от командването на армията казаха, че за изпълнението му няма достатъчно обучени специалисти и двудневната кампания може да започне с едва 70% от обявените медици. Днес сутринта премиерът Игор Матович заяви, че в 9 часа са окомплектовани 97% от екипите.


"Ройтерс" разказва, че пенсионери от град Тренчин са чакали над един час на опашка, но не съжаляват, че са се явили. "Всеки включил се ще бъде обслужен. Не ходете на места с дълги опашки. Те ще се опразнят в следобедните часове и утре", написа Матович в профила си във "Фейсбук".
Според него кампанията, която била без прецедент в света за толкова голяма страна, може да помогне за избягване на нова тотална карантина като разкрие голям брой от заразените и ги постави под изолация.


Словакия е с население от 5.5 млн. души и днес съобщи за нови 2573 заразени, с което общият брой става 57 664, а починалите досега са 219. Участието на около 4 млн. души в кампанията е доброволно, но който не се включи, ще бъде изолиран.


Тестът за антитела, който се прави днес и утре, дава резултати само след 30 минути, но е по-неточен от PCR метода - делът на грешките достига 30%. Затова и опонентите на цялата идея питат какъв е смиълът от мащабното начинание, ако то даде много фалшиви резултати. Властите отвръщат, че следващия уикенд ще има втора вълна от тестове за коригиране на грешките, проверка на пропусналите и разкриване на заразилите се междувременно.


"Това е най-мащабната операция на армията от независимостта на Словакия", заяви отговарящият за кампанията министър на отбраната Яро Над, цитиран от Би Би Си. Властите предупреждават, че ако не се вземат решителни мерки, здравната система ще бъде претоварена от пандемията в средата на ноември, т.е. след две седмици.


Идеята е всеки тестван да получи резултатите в запечатан плик 15 минути след като те излязат. Това е доста по-различно от PCR тестовете, които са с 90% точност, но са по-бавни и по-скъпи.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK