Тръмп има над $1 млрд. дългове - проблем ли е това

Тръмп има над $1 млрд. дългове - проблем ли е това

© ReutersЗадълженията, които е натрупал президентът на САЩ, са една от най-дискутираните теми в седмиците преди изборите във вторник и няколко водещи американски издания, както и лондонският "Файненшъл таймс", стигат до един и същи извод - Доналд Тръмп има да връща близо 1 милиард долара. Повечето от тях трябва да се изплатят в следващите 4 години (близо 300 милиона в първите две години) и той не опроверга тези данни в средата на октомври.


Проблем ли е това за него и за това как се управлява страната? Има ли значение в предизборната кампания?


Отговорите са обект на догадки и спекулации, защото много от данните за личното му финансово състояние са поверителни. Другата причина е, че активите - както и задълженията му - са разпръснати в много обекти като хотели, жилищни и офис сгради, имения и голф комплекси. Трета причина е, че има негови имоти, за които е известно, че дължи над 160 милиона долара, но не се знае на кого.
Един от основните въпроси е дали фамилната Trump organisation разполага с достатъчно активи срещу тези кредити. Сп. "Форбс" ги оценява на 3.66 млрд. долара, т.е. личното му състояние би трябвало да е около 2.5 млрд. долара. Изданието изброява поименно някои от най-известните източници на дълговете, но "Файненшъл таймс" изтъква нещо ключово - че те са в няколко обекта изключително в имотния сектор, приходите в който силно страдат от икономическите последици от пандемията.


Предоговарянето на условията с кредиторите е сложно в такава обстановка,. Ако спечели изборите за нов мандат на 3 ноември, тези преговори ще са трудни за отпусналите парите. Но ако изгуби, ще трябва бързо да намери решение за задълженията си поне за първите две години.


Често се изтъква, че Тръмп дължи много милиони (около 340 млн.) на "Дойче банк" и че едва ли не тази банка, чиято репутация през последните години пострада от разследвания в САЩ и Германия за пране на пари, е единствената, готова да го финансира. Това не е вярно. Поне още 6 институции са негови кредитори и две от тях започнаха предоговаряне, докато той е на поста си. Но по-интересни са подробностите.


Типичен пример е неговият партньор Vornado Realty Trust, на който Тръмп дължи 447 милиона долара заради комплекс от две сгради в Ню Йорк и Сан Франциско. Една от тях - на номер 1290 на нюйоркското Avenue of the Americas, носи най-голямата му задлъжнялост, но не е вписана в декаларциите пред федералните власти, защото в нея той има дял от 30%. Въпреки това няколко издания изчислиха, че неговата част е 285 милиона долара при 3.34% лихва и трябва да ги върне до ноември 2022 г.


Любопитното е, че не е известно на кого точно трябва да ги върне. През 2012 г. той и партньорите му от Vornado взимат 950 милиона долара от Deutsche Bank, UBS, Goldman Sachs и държавната Bank of China. Не е ясно кой какво държи днес от този кредит, а от Bank of China казаха за изданието "Политико", че са продали своето участие в синдикирания заем.


Още 162 милиона долара срещу 5.1% лихва Тръмп дължи до септември 2021 г. заради небостъргача на номер 555 на California Street в Сан Франциско отново заради партньорстовото си с Vornado. Заемът се обслужва, но през юни от Vornado заявиха, че може да се наложи предоговаряне.


Тръмп има над  млрд. дългове - проблем ли е това

© Reuters


Въпросителни има и около кредит от 75 милиона долара за Trump International Hotel & Tower в Чикаго - не за погасяването на част от него чак през 20224, а заради кредитора. Парите се дължат на "Дойче банк" (45 млн. долара) и Chicago Unit Acquisition LLC (50 млн. долара) и проблемът е, че Тръмп е собственик на втория кредитор и той самият каза "Аз съм си банката". Иначе казано, той финансира сам себе си и това не е необичайна операция, ако президентът беше разкрил какви информация за Chicago Unit Acquisition LLC, но такава няма. Както и ако се окаже, че президентът е използвал тактика за избягване плащането на данъци.


Други въпросителни изникват покрай способността на негови имоти да генерират приходи в кризата. Най-прочутата му сграда - Trump Tower в Ню Йорк, трябва да върне 100 милиона долара главница до 6 септември 2022 г. В момента той връща само лихвите и през 2019 г. не е имал проблем с дължимите 4.2 млн. долара. Въпросът е, че в последната година преди най-дълбоката от близо 100 години рецесия небостъргачът е събрал малко над 13 млн. долара нетни оперативни приходи. Може да се окаже доста проблемно, ако президентът разчита за две години само от това място да събере средства да си върне дълга за него.


Според анализаторите на имотния пазар Green street стойността на сградите за година е намаляла в Сан Франциско с 5%, а в Ню Йорк - с 13% (а при апаратаментите спадът е 17%)


Пример за проблема със собствеността на дълга на американски президент са 257 милиона долара. Тези кредити са пакетирани с други, които не са на Доналд Тръмп, в търгувани на борсата дългови ценни книжа. Именно тази част е смятана за най-проблемна от "Файненшъл таймс". Причината е, че при този борсов инструмент действа правило, ако някой от пакетираните получатели на кредити пропусне вноска, компанията, която ги събира, да започне процедура за принудително събиране или взимане под контрол на обезпечението. Банките, отпуснали заема на Тръмп, нямат думата в случая.


Но как се взима имот от (евентуално) действащ президент? Верни ли са твърденията му, че банките с готовност ще му дадат нови средства? След като се множат свидетелства, че бизнес лидерите на САЩ напоследък г оизбягват заради недоволство, че с безспирните си критики и нападки във всички посоки той отслабва основи на демокрацията в страната, на които се крепи и успехът им в правинето на пари там.


Не бързайте толкова да го оплаквате, казват анализатори, цитирани от "Асошитед прес". Дори да има затруднения със заемите си, Тръмп може да събере около 500 милиона долара само от продажбата на офис комплекс в Сан Франциско и Trump International Hotel в Лас Вегас. Филип Браун от Kellogg School of Business в Северозападния университет, казва, че президентът няма проблем с рефинансиране и предоговаряне, защото има нужното обезпечение. (Стига продължаващата криза може да направи подобни уверения безпочвени само за броени месеци.)


Това обезпечение най-вероятно е прикрито зад сложни данъчни правила в САЩ, позволяващи на инвеститорите в имоти да отчитат големи загуби (за да плащат малко данъци), включително чрез щедри към тях оценки за очаквано обезценяване, декапитализация и износване на сградите или дори допускане като разход бъдещо разрушаване на имота заради нов строеж. Затова и темата с дълговете на президента не е водеща в предизборната кампания - той просто се възползва от данъчните закони като всички останали.


Мнозина подценяват и потенциала на бранда "Тръмп", който президентът на САЩ изгради преди десетилетия. Сред симпатизантите му има достатъчно, които биха си купили "Тръмп облигации", ако той реши на осребри имиджа си по този начин.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK