Сини миражи, червени миражи: защо резултатите от изборите в САЩ няма да са ясни с дни

Сини миражи, червени миражи: защо резултатите от изборите в САЩ няма да са ясни с дни

© Associated PressДемократите гласуват по пощата. Републиканците гласуват на място. Активността на дистанционно гласувалите тази година е рекордна - 90 млн. души от 328 млн. население.


Това означава две неща: първо, възможно е началните резултати в оспорвани щати да покажат преднина за единия кандидат, а финалните данни - победа за другия. Второ - резултатите може да се забавят с дни, ако не и със седмици.


Тези от тях, които броят пуснатите по пощата гласове преди самия изборен ден, вероятно ще покажат преимущество за Джо Байдън в началото - социологическите проучвания и ранните данни показват, че демократите са по-склонни да гласуват по този начин. Съответно, щатите, които не започват броенето преди 3 ноември, вероятно ще покажат първоначално подкрепа за Доналд Тръмп.
Резултатът конкретно от всеки щат е важен заради особеностите на изборната система в САЩ - американците не избират президента си директно. Всеки щат изпраща определен брой електори в 538-членната Избирателна колегия и те гласуват за президент спрямо това, което са им "наредили" избирателите. Което означава, че по-важно е кой от кандидатите ще спечели повече електори от различните щати, а не колко гласа ще получи от американците.


Заради това толкова важни и са и т.нар. "люлеещи се щати" или "бойни полета" - такива, чието население не гласува твърдо за едната или другата партия, както е в Калифорния или Тексас, например. През 2016 г. Тръмп спечели изненадващо именно с подкрепата на няколко такива щата, сред които Уисконсин, Мичиган и Пенсилвания.


Възможността някои от тях да изглеждат спечелени от единия кандидат, а в действителност да подкрепят другия вече бива определян като "син" или "червен мираж". Но може да се окаже, че ще минат дни или седмици, преди миражът да се разсее, заради огромния брой гласували по пощата.


Син мираж


Броенето започва по-рано във Флорида и Северна Каролина и резултатите от дистанционния вот вероятно ще излязат още със затварянето на секциите на 3 ноември. Проучване на Ройтерс/Ипсос показва, че около две трети от гласувалите предварително там подкрепят Байдън. Мнозинството, които смятат да гласуват утре обаче, са поддръжници на Тръмп. Синият мираж няма да продължи дълго обаче, според експертите и двата щата ще приключат броенето на всичките гласове преди края на нощта.


Подобен феномен се очаква и в Тексас, Айова и Охайо - които президентът спечели с лекота през 2016 г., но тази година борбата там ще е ожесточена, дори в традиционно републиканския Щат на самотната звезда.


Червен мираж


Обратно развитие се очаква в оспорваните Пенсилвания, Мичиган и Уисконсин, където пощенският вот не се брои преди изборния ден. Обработката на тези бюлетини отнема повече време, така че първите резултати вероятно ще са в полза на републиканците.


Пенсилвания и Уисконсин освен това вероятно ще се забавят още повече, тъй като нямат опит с такъв голям обем гласове от пощата. През 2018 г. само 1 на всеки 20 души там бе гласувал по този начин, в сравнение с четвърт от избиралите в Мичиган и една трета от флоридчани. Броенето в Пенсилвания може да отнеме дни и по друга причина - наскоро демократите в щата спечелиха дело във Върховния съд, който нареди местните власти да приемат за валидни бюлетини, пристигнали до три дни след изборния ден, стига пощенското клеймо да е от ден преди него.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK