Доколко са подготвени борсите в САЩ за евентуален следизборен хаос

Доколко са подготвени борсите в САЩ за евентуален следизборен хаос

© ReutersУолстрийт може да преживее резки колебания на котировките след изборите за президент на САЩ. Има обаче няколко предпазни механизма, които не допускат пазарът да излезе извън контрол, информира "Ройтерс".


Механизми за сигурност на фючърсния пазар


Ценовите лимити и т.нар. бушони имат за цел да не допуснат твърде силни или твърде бързи промени на пазара в определен момент, посочва Си Ем И груп (CME Group), най-големият в света оператор на фючърсни пазари.


През 2016 г. пазарите залагаха на победа на демократката Хилари Клинтън в президентските избори и реагираха с резки сривове, когато в изборната нощ стана ясно, че президент ще стане републиканският й съперник Доналд Тръмп. Фючърсите от индекса "Стандард енд Пуърс 500", които се котират на търговската борса в Чикаго, се сринаха, тъй като инвеститорите се опитваха да пригодят позициите си към развитието на ситуацията.
След като обаче спадът достигна 5 процента, контрактите удариха ценовия лимит. Това означава, че цените не могат да падат по-надолу и може да се търгува само при приблизително същата цена или по-висока.


Ценовите лимити варират според отделните фючърсни контракти, но принципно представляват максималния ценови диапазон, допустим за определени контракти във всяка отделна търговска сесия.


В момента ценовите лимити при фючърсната търговия с акции в овърнайт сесиите на борсите на Си Ем И са определени на 7 процента нагоре или надолу спрямо 5 процента по-рано. "Бушоните" са вид ценови лимити, но доста по-динамични.


При американската фючърсна търговия с акции, ако даден контракт измени цената си с 3.5 процента нагоре или надолу за период от 60 минути в овърнайт сесия, търговията спира за две минути, за да даде възможност на пазарните играчи да анулират, изменят поръчките си или да направят нови преди възобновяването й.
След като търговията бъде възобновена, следващият "бушон" може да се задейства, ако за час бъде достигнат ценови лимит от 7 процента.


Механизми за сигурност на фондовия пазар


Комисията за ценните книжа и фондовите борси (КЦКФБ) на САЩ възложи да бъдат разработени "бушони" за целия пазар, за да се предотврати повторение на пазарния срив от 19 октомври 1987 г., когато промишленият индекс "Дау Джоунс" се срива с 22.6 процента. Насоките, действащи в момента, предвиждат спиране на търговията с всички акции на целия пазар, ако индексът "Стандард енд Пуърс 500" загуби повече от 7 процента до 15:25 часа нюйюркско време.


Друг "бушон" се задейства, ако индексът спадне с 13 процента преди 15:25 часа, а търговията се спира за цялата сесия, ако спадът достигне 20 процента.


"Бушоните" бяха задействани на 9, 12 и 16 март тази година, след като Стандард енд Пуърс 500 загуби 7 процента от нивото си при закриването на предходната сесия, както и на 18 март заради нестабилността, предизвикана от пандемията.


Може ли целият пазар да бъде затворен?


На 29 и 30 октомври 2012 г. пазарът бе затворен след супербурята "Санди", най-тежката в историята на Ню Йорк от близо 75 години. Нюйюркската фондова борса затвори търговската си зала заради опасните условия в Долен Манхатън. Планираше се търговията да премине в изцяло електронен режим, но голяма част от "Уолстрийт" все още не бе подготвена за прехода и продължаваше да работи с минимално необходимия персонал.


На търговците и регулаторите тази идея не им прилегна и тя бе изоставена.


Пазарът е затварял и поради други причини, включително при атаките от 11 септември 2001 г., когато търговията бе възобновена едва на 17 септември, за да се избегне паническо разпродаване на акции.


Доколко подготвени са пазарите сега?


Американските фондови борси редовно тестват системите си, включително за капацитет и нестабилна търговия. Почти цялата търговия с акции в САЩ в момента се извършва електронно, като само Нюйоркската фондова борса поддържа търговската си зала отворена за някои търговци.


Залата обаче беше затворена за два месеца в ранните етапи на пандемията и търговията премина в изцяло електронен режим без засечки.


КЦКФБ освен това въведе през 2014 г. специални правила, които да изискват от борсите по-висока отчетност за подготвеността им за извънредни ситуации, а борсите редовно тестват резервните си съоръжения.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (84)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2838 Неутрално

  Цитат:
  Доколко са подготвени борсите в САЩ за евентуален следизборен хаос

  ----
  Би следвало да се обсъди, за да сме наясно с последиците, и обратната хипотеза:

  Доколко са подготвени САЩ за евентуален следизборен хаос по борсите!?

 2. 2 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Като гледам днес S & P 500 е доста нагоре. Явно нагласите са положителни за президентския вот - т.е. Тръмп ще бъде преизбран. Това говорят пазарите за сега.

 3. 3 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Ако изберат тоя дедо американците, значи наистина ще го загазят яко.
  Досега ги мореше коронавирусът, а после ще е и артеросклерозата...

 4. 4 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2950 Весело

  Като гледам днес S & P 500 е доста нагоре. Явно нагласите са положителни за президентския вот - т.е. Тръмп ще бъде преизбран. Това говорят пазарите за сега.
  —цитат от коментар 2 на T.M.


  Или купуват и продават като за последно ...

 5. 5 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Като гледам днес S & P 500 е доста нагоре. Явно нагласите са положителни за президентския вот - т.е. Тръмп ще бъде преизбран. Това говорят пазарите за сега.
  —цитат от коментар 2 на T.M.


  Много вероятно е да има селлофф веднага след обявяване на резултата .

 6. 6 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 870 Неутрално

  До коментар [#1] от "Аскет":

  Ти ,САЩ и фондовите им борси не ги мисли /то и неможеш де/.Борсите в САЩ са се сривали,растели са стремително /до балони/ пак са се сривали но са оцелели столетия
  и все още са най-големия финансов пазар в света.Вярно ,рискове и какво да се подобри винаги има/и хората правят каквото могат/Но в края на краищата никой не те кара да играеш на борсата.Депозирай в банки,купувай физическо злато,диаманти,имоти, инвестирай в собствен бизнес и тн опции има.Ни в БГ щото все сме разбирачи и нищо не е достойно за нас си имаме ФБ на ниво съседска размяна спрямо хипермаркет и сме цъфнали и вързали ,че за американците сме се разтревожили.

 7. 7 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  Значи ... американците са предвидливи хора!
  Ютуб е пълен с филми в които се коментира недостъгът на амуниции в американските оръжейни магазини. Особено тежък е недостигът на 9мм пистолетни патрони.
  Предполагам, че населението ще внесе някои корективи в насоките на политическия живот в САШ, но мнението ми е неангажиращо. Нека се произнесат живущите в САЩ.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 8. 8 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 870 Неутрално

  До коментар [#4] от "xm...":

  Бе щом расте индекса ,значи повече купуват /тоест доверие в икономиката/
  Ако почнат да продават значи коригират очакванията си.Борсата е и голям процент
  очаквания ,прогнози и емоции.Такава е природата на тази търговия .А и ако си сигурен в компаниите в които си инвестирал и не бързаш панически да продаваш и купуваш то в достатъчно дълъг период 10-15-20 г ако фирмата е читава акциите и растът защото тя се развива ,печалбите са регулярни и стабилни в дълъг период.Да му мислят спекулантите /да са живи и здрави ,че движат пазара и осигуряват ликвидност/
  ама те си знаят риска и като гледам през десителетията не намаляват а растът.

 9. 9 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2271 Неутрално

  До коментар [#2] от "T.M.":

  ""S&P 500 е доста нагоре""...... И аз мисля че е "доста нагоре".....3270....е нереално високо , мисля че ще върне до 2700-2800 до декември

 10. 10 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2676 Неутрално

  Хаос в Щатите си има и сега!
  Та Тръмп е Повелител на Хаоса!
  Най-лъжливия Президент на Щатите! Клинтън не може да му се опре на малкото пръстче!
  Най-бития през пръстите Президент!
  "To Make USA Greate Again!"
  Щом оцеля при това "управление", значи наистина Щатите са великиЧ

 11. 11 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4029 Любопитно

  До коментар [#2] от "T.M.":

  Нагласите на борсите за победа на Байдън. Но ако Тръмп запъне краката и откаже да признае резултата, ще има дни/седмици на несигурност, а това се мрази от борсите.
  Та въпросът е по-скоро - ние дали сме подготвени за хаос?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 12. 12 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2676 Неутрално

  Greate
  —цитат от коментар 10 на Tzar Vova Josei-ki


  Great

 13. 13 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1717 Неутрално

  Обичам такива значими, но потенциални проблеми - хвърлянето на боб "да започне сега". Колкото за Кобид-а, за тежките инфлации ( когато се случат) или за земетресенията и бурите в места, където не са ежедневие, толкова са готови и борсите.
  Разбира се колко са (не) готови след това.

 14. 14 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2676 Неутрално

  До коментар [#11] от "vesolr":

  Ако Тръмп загуби , ще има ЦИРК до 20-ти Януари 2021-ва!
  Не изключвам извеждането му от Белия Дом в усмирителна риза от Санитари!

 15. 15 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#5:"stenlyaka"][/quote]

  Ако спечелят демократите със сигурност.

 16. 16 Профил на alfanero
  alfanero
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#11] от "vesolr":Ако Тръмп загуби , ще има ЦИРК до 20-ти Януари 2021-ва!Не изключвам извеждането му от Белия Дом в усмирителна риза от Санитари!
  —цитат от коментар 14 на Tzar Vova Josei-ki


  Бла, бла.. Видяхме кой прави цирковете, кой пали и граби, на Байдън хората.
  Както го казоха най-добре, "Едни хора, които 4 години не могат да приемат резултатите от последните избори, обвиняват Тръмп, че няма да приеме, резултатите от изборите"

 17. 17 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5305 Неутрално

  Доларът се "размърда"

 18. 18 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4029 Неутрално

  До коментар [#16] от "alfanero":

  Бла... бла... кой демократ е оспорил резултатите на изборите? Хилъри призна резултата и го е оспорвала никога.
  Точно Тръмп беше първият, който почна да лъже, че повече хора гласували за него, но няколко милиона нелегални дали предимство на Хилъри в общия брой.
  Редовно слушам разни тръмписти да заявяват, че ако Байдън спечели, то ще е единствено заради фалшификации на вота.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 19. 19 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  Ако спечели Тръмп, борсовият срив ще бъде голям. Името на Тръмп е равносилно на търговска война. Очаквам цената на златото да скочи серионо при подобен сценарий. Ако Тръмп остане още 4 години в Белия дом, всички световни играчи ще започнат да се подготвят за криза и да трупат златни резерви.

  Друг подобен срив очаквам в британската лира на 1 януари 2021. С оглед на сигурния твърд Брексит, очаквам еврото да се падне малко спрямо долара, а британската лира направо да потъне в блатото.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 20. 20 Профил на nikolay.
  nikolay.
  Рейтинг: 375 Неутрално

  Доларът се "размърда"
  —цитат от коментар 17 на pet_fire


  Тц, рублата потъва наново...

 21. 21 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 984 Неутрално

  До коментар [#19] от "Lou":

  Що не мислите, преди да пишете?! Котировките днес, са там благодарение на Тръмп..Как мислиш, дали ще да там , ако Байдън спечели, след като обеща от ден първи да отмени всички данъчни облекчения? Или да въведе нови , тежки регулации за фракинга и петролната индустрия?

  Sic transit gloria mundi
 22. 22 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 984 Неутрално

  До коментар [#18] от "vesolr":

  Хе-хе, 4 години го оспорвате..Това, което направиха демократите, е срам!

  Sic transit gloria mundi
 23. 23 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#19] от "Lou":

  Не съм съгласен с тезата ви,но пък за Борсата всеки си има мнение и най важното плаща с парите си ако сгреши. Успех!

 24. 24 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4029 Весело

  До коментар [#22] от "Hristov":

  Никога не съм оспорвал изборните резултати. Имаше изслушвания в Конгреса, на които беше потвърдено, че няма променени гласове и това за мен е достатъчно. Докато твоите съратници във форума вече се застраховат, че ако Байдън победи, то е със сигурност заради фалшификация. Отново правиш нелицеприятни вменявания.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 25. 25 Профил на Gai-jin
  Gai-jin
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Вчера гледах по телевизията една супер дебела американка от Мичиган, тръмпистка, с 3 деца. Равнище на интелигентност малко над нулата.
  Купила си 3 пушки и 2 пистолета и не знам колко кутии патрони, снимала се с военна униформа с група комшии като нея и вече е готова да брани свободата и независимостта си (!? - не можа да обясни какво точно има предвид), защото нейният бензинджия й казал, че ако демократите спечелят, щели да дойдат и да избиват републиканци и да палят къщи!
  This is Deep Great America!

 26. 26 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4029 Любопитно

  До коментар [#21] от "Hristov":

  Да, там ще са. Защото ефектът от данъците е минимален и се компенсира от други неща, а регулациите са далеч напред в бъдещето. За пазарите и котировките много по-важни са липсата на хаос във външната политика, търговски войни и т.н.
  Когато пазарите се сринаха преди дни това заслуга на Тръмп ли беше?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 27. 27 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2838 Неутрално

  До коментар [#6] от "стефан иванов":

  Интересно е как някой не може да разбере толкова кратък и ясен текст...

 28. 28 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Изглежда, че създаването на паника е медийна специализация вече.

 29. 29 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 984 Весело

  До коментар [#26] от "vesolr":

  Аха, $2тлрн са малко, да...И кои са другите неща?! Още не можете да преглътнете, че дори при пандемията, индексите са на исторически нива, за край на президентски мандат.. Вярвам, борсите ще реагират с огромен оптимизъм на увеличаване на данъци, насред пандемия и съсипване на основополагаща индустрия..

  Sic transit gloria mundi
 30. 30 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 984 Любопитно

  До коментар [#26] от "vesolr":

  О , да! Я ми отговори на един въпрос..Имало ли е в историята, по- високи котировки от тези, в ерата на Тръмп)

  Sic transit gloria mundi
 31. 31 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2838 Неутрално

  Изглежда, че създаването на паника е медийна специализация вече.
  —цитат от коментар 28 на waterfall

  Най-ясният пример е короната.

  Един чисто медицински въпрос бе иззет за решаване от НЕПОГРЕШИМАТА преса и имаме това, което имаме.

 32. 32 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2676 Любопитно

  До коментар [#16] от "alfanero":


  Бла, бла.. Видяхме кой прави цирковете
  —цитат от коментар 16 на alfanero


  Кой?
  В Охайо, привърженици на Тръмп са плокирали на магистралата автобус на Щаба на Байдън, за да не може да достигне на време за предизборно мероприятие!
  И каква е реакцията на оранжевия ви лидер???
  "Че какво лошо?"

  Искаш ли линк?

 33. 33 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2676 Неутрално

  плокирали
  —цитат от коментар 32 на Tzar Vova Josei-ki


  блокирали

 34. 34 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  Колкото и да се подготвени борсите, ако новият квартирант на Белия Дом е Джо, то тогава няма сила, която да ги подготви за торнадото, което ще ги връхлети.

  Panta rhei....
 35. 35 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  До коментар [#30] от "Hristov":

  Никога няма да получиш отговор от демокрадците на този простичък въпрос.

  Panta rhei....
 36. 36 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4029 Любопитно

  До коментар [#30] от "Hristov":

  И какво доказва това? Нима е имало в историята до 2016 по-високи котировки отколкото при Обама? Или при Бил Клинтън до 2020?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 37. 37 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 984 Весело

  До коментар [#36] от "vesolr":

  Доказва, че всичките нелепици, с които плашехте през 2016, са плод единствено и само на въображението ви.. Дори в най- голямата световна пандемия , борсите вярват на Тръмп..Тива е положението.

  Sic transit gloria mundi
 38. 38 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4029 Весело

  До коментар [#29] от "Hristov":

  Какви 2 трилиона? Борсите са на тези нива заради стимула от ФЕД и Конгреса, не заради Тръмп. Щото преди стимула Дау падна под нивото при Обама, за другите индекси не се сещам.
  Ако Байдън бъде избран, борсите ще продължат да растат. Но ти няма да промениш отношението си, както републиканците не спряха да критикуват Обама въпреки рекордните нива на борсите тогава.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 39. 39 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 984 Весело

  До коментар [#38] от "vesolr":

  Да бе, те стимълите минават без одобрението на президента, нали? $2трлн под формата на данъчни облекчения, ще бъдат изтрити от Байдън..Дори в СНН бяха шокирани и му напомниха, че сме в средата на пандемия.Но не, Джо си държи , че ще е от ден първи.. Сигурно ще финансира Green new deal, с тези пари?!

  Sic transit gloria mundi
 40. 40 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4029 Весело

  До коментар [#37] от "Hristov":
  С кво съм плашил, пак ли почна да вменяваш нелицеприятности?
  Т.е. когато при Байдън Дау мине 30000, това ще докаже, че всички нелепици, с които плашите сега, са били само във въображението ви? Ами добре, букмарквам, до 1 година ще сверим.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 41. 41 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 984 Весело

  До коментар [#38] от "vesolr":

  Ако Байдън бъде избран, никой не знае накъде ще тръгнат борсите.Ако Тръмп си остане президент, сегашната ситуация няма да се промени...33% растеж на БВП за третото тримесечие, как ти се струва? Дали борсите одобряват?Ако дойде оная нелепица и затвори страната, откъде ще генерираш растеж, а?

  Sic transit gloria mundi
 42. 42 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 984 Весело

  До коментар [#40] от "vesolr":

  Краят на света, апокалипсис..Това бяха най- меките неща, с които феновете на Хилъри плашеха.. Интересно, колко от тия, дето щяха да се местят от Щатите, се преместиха?

  Sic transit gloria mundi
 43. 43 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4029 Весело

  До коментар [#39] от "Hristov":

  Супер ще е да финансира дийла, Тесла ще мачка за ужас на путинофилите-петроладжии.
  При Байдън няма да има търговски войни и ще има нов стимул, това ще компенсира ефекта от данъците, който както видяхме не е това, което обещават републиканците.
  Абе ти не беше ли фискално консервативен и загрижен за плащане на дефицита? Как така си за тези намалени данъци при непроменени, даже увеличени разходи - това не е ли лошо за дефицита и не беше ли табу според Чаената партия по времето на Обама? Или тази ваша "консервативност" е само по времето, когато сте в опозиция? Ах, хитреци такива...

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 44. 44 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4029 Весело

  До коментар [#41] от "Hristov":

  33% + след почти толкова - за предното тримесечие, как ти се струва ще приключи годината? Над или под митичните 3% годишен ръст, за които се скъсахте да се хвалите предварително?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 45. 45 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4029 Весело

  До коментар [#42] от "Hristov":

  Аз не съм говорил за такива неща, винаги има паникьори. С какво това е по-различно от истерията по адрес на евентуална победа на Байдън сега от ваша страна? И гледам ти вече погреба борсите, демек пригласяш активно, за разлика от мен преди 4 години.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 46. 46 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 984 Любопитно

  До коментар [#44] от "vesolr":

  33% са факт! Ако дойде недоразумението и затвори страната, растеж откъде?!

  Sic transit gloria mundi
 47. 47 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 984 Неутрално

  До коментар [#45] от "vesolr":

  И къде погребах борсите? Казах, "Ако Байдън спечели, не се знае накъде ще тръгнат"..Айде , по-сериозно.

  Sic transit gloria mundi
 48. 48 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 984 Весело

  До коментар [#43] от "vesolr":

  А то е ясно, че няма да има търговски войни..Ако на Хънтър в компютъра има такива шокиращи неща, кой знае какво имат спецслужбите на ККП..Направо ще свали гащи и ще се наведе..Така , де, китайците не са лоши хора, common man!

  Sic transit gloria mundi
 49. 49 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2451 Неутрално

  Който и да спечели изборите, ще има голям скок на Уол Стриит. инвеститорите не обичат несигурността. След изборите, доколкото има ясен победител (щото и тук се очертават проблеми) маркетът ще тръгне нагоре. Ако обаче има съмнения в резултатите или пък преброяването на гласовете се проточи много, то маркетът ще тръгне надолу. Трябва да има яснота.

 50. 50 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 870 Неутрално

  До коментар [#27] от "Аскет":

  Ами Сащ имат една от най подробните и добри регулации на борсите /то и в статията го пише/ Та мисля ,че няма тревоги. Извинявай ако съм те засегнал но както казах да не ги мислим тях те ще се оправят ние да му мислим.

 51. 51 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4029 Неутрално

  До коментар [#47] от "Hristov":

  Ти след няколко грешни прогнози си почна да даваш уклончиви недомлъвки какво щяло да стане:

  Вярвам, борсите ще реагират с огромен оптимизъм на увеличаване на данъци, насред пандемия и съсипване на основополагаща индустрия..
  —цитат от коментар 29 на Hristov


  Та как не знаеш - кажи нагоре, надолу, без промяна, в рамките на какъв период? Който и да дойде, ще има ръст след ямата в която се изтърсихме.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 52. 52 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4029 Весело

  До коментар [#48] от "Hristov":

  Хънтър на какъв пост в администрацията го виждаш, той и Хилъри ли са тикета или Джо-Харис? Щом те влекат такива партенки, фантазирай си.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 53. 53 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 984 Неутрално

  До коментар [#51] от "vesolr":

  Коментар 41.. По-сериозно, моля...

  Sic transit gloria mundi
 54. 54 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 984 Неутрално

  До коментар [#52] от "vesolr":

  Виждам синчето, като перфектният инструмент , за изнудване на татенцето..И това, ако не се окаже , че и The big guy е в играта...

  Sic transit gloria mundi
 55. 55 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4029 Весело

  До коментар [#53] от "Hristov":

  Нищо не казва. Нито този, нито другите ти коментари. Прозира съмнение, че ще растат. Като не можеш да дадеш точно прогноза, нагоре или надолу, по твоите думи си просто кибик.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 56. 56 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4029 Весело

  До коментар [#54] от "Hristov":

  Айде по-сериозно, не сме във форума на КуАнон или Инфоуорс.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 57. 57 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 984 Неутрално

  До коментар [#56] от "vesolr":

  И аз това казвам, но кой да слуша..

  Sic transit gloria mundi
 58. 58 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 984 Неутрално

  До коментар [#55] от "vesolr":

  Много точно го казва.Не съм забелязал да имаш проблеми, с осмислянето на писан текст, но взех да се замислям..Като ти се правят прогнози, давай, чакам...

  Sic transit gloria mundi
 59. 59 Профил на Tsveta
  Tsveta
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Както писаха някои по-горе няма спор, че политическият хаос ще доведе до ощепо-голям икономически...Всичко е въпрос на това, не толкова кой ще спечели, а как ще приеме поражението падналата страна...като гледам май на нож...

 60. 60 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4029 Любопитно

  До коментар [#58] от "Hristov":

  При Байдън, ако спечели, борсите ще достигнат нови рекордни нива. Я да видим - ти какво казваш? Или пак ще се скриеш за незнанието си?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 61. 61 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2838 Неутрално

  До коментар [#27] от "Аскет":Ами Сащ имат една от най подробните и добри регулации на борсите /то и в статията го пише/ Та мисля ,че няма тревоги. Извинявай ако съм те засегнал но както казах да не ги мислим тях те ще се оправят ние да му мислим.
  —цитат от коментар 50 на стефан иванов

  Всеизвестна е Мойта Теза, че има страни, които НЕ ГИ МИСЛЯ и винаги съм призовавал и другите да не ги мислят.

  Това са САЩ, Британия (+Канада, Австралия, Н. Зеландия), Китай и (с известни условия) Русия и Япония.

 62. 62 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 984 Неутрално

  До коментар [#60] от "vesolr":

  При Байдън, ако спечели , нивата на нарастване/ако изобщо има такова/ ще е много по-ниско в процентни стойности, от това при Тръмп.

  Sic transit gloria mundi
 63. 63 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4029 Любопитно

  До коментар [#62] от "Hristov":

  За какви нива и спрямо какво? Байдън 2021-2024 спрямо Тръмп 2021-2024 или какво?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 64. 64 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 984 Неутрално

  До коментар [#63] от "vesolr":

  Каквото си избереш, макар най добре да сравним пиковите моменти, при двамата.Това , естествено, никога няма да стане, доколкото не вярвам американците да са толкова увредени, че да изберат очевидно неспособният да управлява Джо..Иначе, има всички шансове котировките да избухнат нагоре, доколкото сме пред прага на ваксина и поредица добри новини, свързани с Ковид, до месеци..Да не забравяме, че нивият/стар/ президент ще встъпи в длъжност, в краят на януари, когато ваксината вече ще е достъпна.

  Sic transit gloria mundi
 65. 65 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Важно е печатницата да е подготвена. Работи ли добре, няма страшно за борсите.

 66. 66 Профил на svv03688321
  svv03688321
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  "Шорт селерс" с техния доайен Сорос продаваха до Петък и ако Тръмп спечели няма да повторят грешката си от 2016 когатото те същите които подържат демократическата партия . Байден ги нарича че са хора на Тръмп но това като всичко друго е поредната му лъжа. Ако обаче Байден спечели пазара е доста надолу в момента и шорт селерс няма къде повече да шортват и трябва да започнат да закупуват късите си позиции което ще предизвика покачване на пазара и в дват случая дали е Байден или Тръмп президент борсата ще се покачи но към декември ако Байден е президент много ще продават за да избягнат високото таксиране което ще се случи при Байден.
  Тогав пазарите ще ударят дъното след което ще флукчуират по малко нагоре надолу .
  Така ще попаднем в една рецесия и деипресия.

 67. 67 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 1756 Любопитно

  Освен доста вероятен хаос на борсите: "Американският финансов експерт Питър Шиф прогнозира криза на щатския долар" https://t.ly/9CLD

 68. 68 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2271 Весело

  Тече едномесечният срок , от вчера.....дето щели уж, видиш ли САЩ да блокират средства. .. на тея "под санкции"....... Бедна им е фантазията на САЩ !!! ...... кво може да се случи с ......... с изтегляне на капитали...... Аз лично вече го виждам......и.....

 69. 69 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2271 Неутрално

  До коментар [#68] от "MPetr":

  "Нулирах всичко"..... И тегля.... Не са "много".......но съветвам всички да са предпазливи .....безплатно !!!!

 70. 70 Профил на bellend
  bellend
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#65] от "rvr12572942":

  "Важно е печатницата да е подготвена. Работи ли добре, няма страшно за борсите."

  Това е квинтесенцията на ММТ, в сила от пролетта т.г.

  Г-н Реалист, Маск и всички зомби-компании/бизнеси могат да не се притесняват, независимо кой ще победи.

 71. 71 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2271 Неутрално

  И впрочем..... Пенсионен фонд Доверие.....хубаво да си прави сметката, къде инвестира парите на хората !!!! ...... да не изгорят хората.... И после да има "мяу"......

 72. 72 Профил на bellend
  bellend
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#62] от "Hristov":


  "При Байдън, ако спечели , нивата на нарастване/ако изобщо има такова/ ще е много по-ниско в процентни стойности, от това при Тръмп."

  Not so fast... По-високите данъци, регулациите и забавянето на икономиката ще доведат до по-вискоки порции ликвидност, инжектирани от Фед за поддържане на илюзията със стойността на активите от всякакъв род. Та Дон Б ще се окаже в средносрочен план по-атрактивен. Редно е винаги да се работи по два сценария - и сега е ясно, кои индустрии и компании в индустриите ще "спечелят" от Дон Б или Трамп. След което - пазаруване на options-пазара с по-нисък риск и по-ниски инвестиции.

 73. 73 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 1756 Весело

  До коментар [#58] от "Hristov":При Байдън, ако спечели, борсите ще достигнат нови рекордни нива. Я да видим - ти какво казваш? Или пак ще се скриеш за незнанието си?
  —цитат от коментар 60 на vesolr


  За борсите- може. Ама вярно ли е, че Камала искала да увеличи данъците на 68%?!

 74. 74 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4029 Неутрално

  До коментар [#64] от "Hristov":

  Ами аз говорех точно за пиковите моменти. При Тръмп пиковия момент на Дау беше малко над 29000, аз прогнозирам, че при Джо ще е над 30000.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 75. 75 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4029 Любопитно

  До коментар [#70] от "bellend":

  Как вървят истинските бизнеси като ЕТ? Растат ли, растат... надолу?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 76. 76 Профил на bellend
  bellend
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#74] от "vesolr":

  До коментар [#64] от "Hristov":

  "Ами аз говорех точно за пиковите моменти. При Тръмп пиковия момент на Дау беше малко над 29000, аз прогнозирам, че при Джо ще е над 30000. "

  Вероятно, но не поради реалната икономика, веско. ММТ...

 77. 77 Профил на bellend
  bellend
  Рейтинг: 480 Неутрално  До коментар [#70] от "bellend":

  "Как вървят истинските бизнеси като ЕТ? Растат ли, растат... надолу?"

  Осведомих те вече за ЕТ, емоционалното привързване към stocks е рецепта за провал. Как е 401, актуализира ли за победа на Дон Б? Другият сценарий е много по-реалистичен. Вместо да клечиш тук, ако наистина имаш disposable income, виж какво можеш да на правиш за собствения си net worth.

 78. 78 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4029 Неутрално

  До коментар [#76] от "bellend":

  А при Тръмп заради реалната икономика ли беше?
  Помниш ли ти как се подиграваше на Обама, че не стигнал 3% ръст в нито една година? Тръмп като не постигна това говори лошо за Тръмп или имаш някакво оправдание?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 79. 79 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4029 Неутрално

  До коментар [#77] от "bellend":

  Аз вече съм го направил чрез тек стокс и Тесла - все неща, които ти отричаш като оувъррейтид. Виж ти с твоите ценни съвети за ЕТ, самолетен лийз и малко шорт на евро, не знам до къде ще стигнеш, ама всеки с проблемите си...

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 80. 80 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4029 Неутрално

  Другият сценарий е много по-реалистичен.
  —цитат от коментар 77 на bellend


  Кой сценарий е по-реалистичен, победа за Дон Тръмп ли? Уви, това е сценарий с доста ниска вероятност, 10% и пада. Вземи да си актуализираш супердуперпортфолиото...

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 81. 81 Профил на bellend
  bellend
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#79] от "vesolr":

  "Виж ти с твоите ценни съвети за ЕТ, самолетен лийз и малко шорт на евро, не знам до къде ще стигнеш, ама всеки с проблемите си..."

  Това кога беше, веско? Някои дълги позиции от пролетта: nio, sail, crwd

 82. 82 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4029 Любопитно

  До коментар [#81] от "bellend":

  НИО? Браво, ще се сетиш, те са като мини-Тесла в момента. Не знам кое за теб е пролет, аз купих от тях в началото на юни и вече са към 4Х от тогава.
  Аз ти се подигравам с ЕТ, но от известно време гледам едни МЛПта като СЕМ и подобни, сигурно ги знаеш, в които ЕТ присъства. Та сериозно се замислям част от парите да отидат в подобно направление, петролът все ще се вдигне до година-две. Но ще изчакам изборите да премине хаоса, след като Тръмп почне да се тръшка, че не е загубил, а вотът бил фалшифициран.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 83. 83 Профил на bellend
  bellend
  Рейтинг: 480 Неутрално

  "НИО? Браво, ще се сетиш, те са като мини-Тесла в момента."

  NIO беше "в списъка" от късната 2018. Това е всичко друго, но не и tsla като бизнес модел, концепция за краен продукт, инфраструктура (не инвестират в мрежа за зареждане, батериите се сменят за 3 мин със заредени, наскоро празнуваха 500,000 смени на батерии). Gross margins са все още отрицателни, но вървят към + със скорост, за каквато tsla може да мечтае.

  За съжаление, излязохме твърде рано от JD и TCEHY. Кит. IT и AI са много перспективни.

  ЕТ и още 5 набелязани компании в oil&gas: ще се върнем към тях. При такъв дивидент, ЕТ може да е постоянно в портфейл. Много добре управлявана компания с добра визия.

 84. 84 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4029 Неутрално

  До коментар [#83] от "bellend":

  Мен ЕТ и разни фондове които ги държат ме привличат като инвестиция в цикличен отрасъл. Аз не робувам на мантри като сток маркета/тек стокс били оувърейтид - парите не миришат.
  А НИО ги сравних с Тесла като потенциал за умножаване на парите инвестирани в тях. Иначе те само могат да си мечтаят да стигнат маркет кап нивата, към които се е устремила Тесла.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK