Дайте житейска перспектива на младите, за да не бягат от Западните Балкани

Дайте житейска перспектива на младите, за да не бягат от Западните Балкани


"Младите хора от Западните Балкани не трябва да се чувстват принудени да напускат страните си. Миграцията трябва да е двупосочна улица", казва германският държавен министър за Европа Михаел Рот в интервю за "Дойче веле".


Г-н Рот, от една страна, Германия има нужда от работна ръка, от друга обаче, би било добре хората от Западните Балкани, особено младите, да останат в своите страни, за да помагат за техния напредък. Как може да се разреши това противоречие?


- За нас най-важно е младите хора в цяла Европа да могат да използват шансовете си както в своите страни, така и по целия континент. Същевременно за никоя страна не е добре, когато прекалено много млади хора грабнат куфарите. Без тях възниква недостиг от квалифицирани кадри, от иновационна енергия и обществена динамика. Включително и по тази причина германското правителство изрично подкрепя перспективата на Западните Балкани за членство в ЕС. Чрез реформите тези страни ще станат по-привлекателни за инвестиции и за интегриране в икономическото кръвообращение на ЕС.
А това пък от своя страна означава повече благосъстояние за населението и перспективи за младите хора там. Образованието и професионалната квалификация също са двигател за напредъка на тези страни. И Германия се ангажира в тази област. Досега миграцията е еднопосочна улица, но трябва да стане двупосочна.


Какво точно предлага Германия на младите хора от Западните Балкани, за да ги насърчи да останат в страните си?


- Вижте, не става дума единствено за това младите хора да не идват при нас. Ние искаме държавите от Западните Балкани да имат твърдо място в ЕС. А вътре в ЕС свободата на придвижване е една от главните ценности. Но, както казах, ние искаме младите хора да имат свободен избор, тоест да не се чувстват принудени да напускат страните си. За да стане това, те имат нужда от житейски перспективи там.


Ето защо ние даваме широка подкрепа за развитието на целия регион, най-вече по линия на ЕС, но на двустранна основа. За борбата срещу пандемията COVID-19 на Западните Балкани бяха предоставени 3.3 милиарда евро. А в началото на този месец еврокомисията представи инвестиционен и икономически пакет на стойност 9 милиарда евро - за модернизирането на икономиките на Западните Балкани. Германия допълнително и много активно помага на тези страни по линия на двустранното сътрудничество в опазването на природата и на климата, за изграждане на правова държава и в областта на дуалното образование. Много важни цели, които ние насърчаваме, са още помирението и изграждането на отворени, многообразни и либерални общества.


А какво изисква Германия от правителствата на западнобалканските държави, какво трябва да направят те, за да открият по-добри перспективи пред младежта?


- Политиката на ЕС по разширяването е съвсем ясна: държавите от Западните Балкани трябва да изпълнят много строги критерии. Основната идея е: когато вие действате, и ние действаме. Това означава, че ЕС е готов да приеме тези държави в своя кръг и да ги подпомага по пътя дотам с идеи, проекти, експертна оценка и пари. В ответ обаче очакваме истински реформи. А в това отношение има още много за вършене.


Много млади хора от тези страни казват, че основната причина за емигриране е липсата на шансове заради корумпираните институции, заради нетолерантността и слабата правова държава.


Ако видят сериозен напредък във върховенството на закона, в борбата срещу корупцията и организираната престъпност, много от тях ще получат импулс да градят бъдещето си в своята собствена страна. Същите тези реформи ще дадат тласък и на икономиката. Ние бихме искали там да имат отворени, динамични и обгрижващи общества.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 1989 Неутрално

  Да дадат перспектива ама чекмеджетата са по-важни а младите да се оправят.

  SHADOWS of SOFIA
 2. 2 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 813 Любопитно

  Интересно защо този въпрос не се поставя ин българските управляващи.

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 3. 3 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2766 Неутрално

  Е колко да са млади? 33-годишни става ли?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 4. 4 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2986 Весело

  Обичам лакардиите.
  Давай, още може!
  Вие сте се доказали ...

 5. 5 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  До коментар [#1] от "K2":

  Те младите ,на такива бутафорни постановки,като чекмеджетата не вярват.Затова и не подкрепиха опита за метеж,който снощи официално се спомина.

 6. 6 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 833 Неутрално

  Като се научат, че Айфеловата кула не е македонска, може и да стане.

 7. 7 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 1989 Неутрално

  До коментар [#1] от "K2":Те младите ,на такива бутафорни постановки,като чекмеджетата не вярват.Затова и не подкрепиха опита за метеж,който снощи официално се спомина.
  —цитат от коментар 5 на uvtest


  Даа младите вярват в други неща. Затова и заминават а лятото идват да повикат на площадите в България за забавление.Сина ми живее учи и работи в Пало алто. И той си дойде да повика мискинина.

  SHADOWS of SOFIA
 8. 8 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Не трябва да се чака някой да дава. Трябва да се взима. Но не така, както "взима" властта. Особено последните десетина години. А ето как са се приготвили да продължат с "взимането":
  Ако парламентарните избори бяха днес за ГЕРБ биха гласували 27,1% от българските граждани, за БСП–26,3%, за „Има такъв народ“ –18,6%, за ДПС–8,3%, за Обединение „Демократична България“ –7,6% и за „Изправи се. БГ“ –3.9%. Това показват данните от социологическо проучване, проведено през октомври, на Институт „Рего“
  Това означава, че в следващия парламент ще има пет сигурни политичеки субекта - ГЕРБ, БСП, „Има такъв народ“, ДПС и Обединение „Демократична България“.
  Ако това е вярно, то онова нещо, често пъти наричано ТИКВА, ще бъде отново заемащ длъжността премиер и отново ще бъдат изпълнявани поръчките на #КОЙ. Всички останали, с изключение на Демократична България, още от сега ги считайте за подчинени на #КОЙ. Не случайно Иван Костов определи водача на корпорацията ДПС, представляваща #КОЙ, за ПРОКЛЯТИЕТО НА БЪЛГАРИЯ. И беше наказан за това определение.

 9. 9 Профил на tims
  tims
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Нищо не предлагат, нито ЕС, нито Германия. Западните Балкани са традиционен източник на работна сила за Западна Европа от Титово време. Раздаването на повече пари само увеличава корупцията. ЕС и Германия са оставили Западните Балкани на САЩ, Русия, Китай, Турция и някои по-малки, но богати играчи, да си играят на инвеститори, спасители, балансьори и прочие.

 10. 10 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  Смешки. При тази разлика в стандарта, винаги ще има много хора, които ще предпочетат да работят в Германия, Франция или други страни, вместо на Балканите.
  Това се казва данък ЕС. И ставката му хич не е ниска...

 11. 11 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  До коментар [#7] от "K2":

  Хайде да не се лъжем,младите отиват на Запад,единствено заради по високите доходи и стандарт.А те са били по високи десетки и сотици години преди ГЕРБ.А това,че някои излезли да повикат,ми няма лошо.След дългата карантина,за тях това беше едно разнообразие,нещо ново,което бързо им омръзна.

 12. 12 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  Общо взето празни приказки - "не трябва", "принудени" и подобни.
  Както не може да се изключи земното притегляне или потенциалната енергия, която кара водата да се движи по наклона, така и привлекателността, без да е задължително реална, ще движи хората в посоки, където им се струва, че живота им ще бъде по-добър. То и немци с различни специалности и умения отиват в САЩ по абсолютно същите причини.

 13. 13 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3279 Неутрално

  Албанци поне не може ли? Нали Германия пое курс към ислямизация.

 14. 14 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5423 Неутрално

  "Дайте житейска перспектива на младите, за да не бягат от Западните Балкани"

  Българските младежи получиха от най-високо ниво перспективите "пълни чекмеджета с евро"

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8089 Неутрално

  Ама тези млади ще са и образовани, и умни, и мислещи, и... няма да гласуват за Борисов. Неговата мечта е тука да останат само тези, които го харесват.

 16. 16 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3947 Неутрално

  Албанци поне не може ли? Нали Германия пое курс към ислямизация.
  —цитат от коментар 13 на blondofil


  Една трета от албанците са християни. Албонците са пример как християни и мюсюлмани съжителстват заедно без религиозни проблеми.

 17. 17 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3947 Неутрално

  "Дайте житейска перспектива на младите, за да не бягат от Западните Балкани"

  Този призив важи в пълна степен и за управниците на Източните Балкани, където бягството на младите е улеснено от членството на България в ЕС.

 18. 18 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3279 Неутрално

  [quote#16:"tacheaux"][/quote]

  Тогава защо македонците ги е страх?

 19. 19 Профил на Enter_K
  Enter_K
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  Логика: "..искаме младите хора да имат свободен избор, тоест да не се чувстват принудени да напускат страните си" и затова всичкото Балкан в ЕС.
  Критерии? Йок.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK