Наистина ли България остава без лекари - числа и факти

Наистина ли България остава без лекари - числа и факти

© ReutersНа какво се дължи сегашният остър недостиг на медици в България - на бягството им или на дълбоките проблеми в системата? Германският наблюдател Кристофер Неринг, който в момента е в България, събра интересни данни за "Дойче веле".


"Най-големият проблем, пред който сме изправени, е свързан с медиците на първа линия. Имаме сериозен недостиг по отношение на техния физически капацитет", каза тези дни българският министър на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. А в България положението с COVID-19 от ден на ден се влошава. Особено тревожен е изключително високият процент на положителни PCR тестове: около 30 на сто. Вярно е, че това се дължи отчасти на относително ниския брой провеждани тестове, но въпреки всичко зад този процент сигурно се крият и неизвестен брой нерегистрирани досега нови инфекции. А в такава ситуация липсата на лекари е особено тревожна.


Германската обществена медия ARD също бие тревога: В България и Румъния остро липсват лекари. Журналистите бързо откриват и причината: лекарите от Югоизточна Европа масово се изнасят към Германия и други страни в Западна Европа. Лекари, от които има остра нужда в борбата срещу пандемията.
Нека да припомним, че в Германия вече от доста време разгорещено се обсъжда въпросът за мигрантите от България. Досега обаче ставаше дума най-вече за злоупотреби със социални помощи, за проституция, за работниците в кланиците или сезонните работници в селското стопанство. Сега изведнъж се оказва, че лекарите, напуснали България в посока към Германия, също са сериозен проблем. Проблем за България. Това обаче не е цялата истина.


Числа и факти


Твърденията, че българските лекари масово бягат към Германия, вече от години се въртят из българските медии. Само че досега няма точна статистика за броя на емигриралите български лекари - нито за общия брой, нито за годишния. Но не е и възможно да ги преброиш, защото процесът е много динамичен. Често пъти български лекари заминават за известно време в чужбина, дават 20-30 дежурства в някоя болница и после се прибират у дома. Тази миграция, която може да се определи като "напред-назад", обърква официалната статистика. Българският НСИ съобщи, че към края на 2019 г. в България е имало общо 29 612 лекари - само с 55 по-малко в сравнение с предишната година. Тази бройка означава, че в България на 235 души се пада по един лекар. За сравнение: в Германия един лекар се пада на 206.5 души. По този показател България попада сред първите 20 страни с най-добро лекарско подсигуряване в класацията на Световната здравна организация, само няколко места по-назад от Германия. Накратко: броят на лекарите в България от години е стабилен, а статистическата разлика спрямо Германия е минимална.


Добре, но как изглежда тогава положението с миграцията на българските лекари? Д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз (БЛС), смята, че проблемът се преувеличава. Той обяснява, че на всеки български лекар, който иска да работи в чужбина, БЛС издава удостоверение. През 2008 г., веднага след приемането на България в ЕС, когато за страната обаче все още не важеше свободният избор на работно място навсякъде в ЕС, броят на тези удостоверения е бил 327. В периода 2010 - 2015 е достигната връхната точка - тогава се издават около 400-500 удостоверения годишно. След което през следващите години числото се стабилизира около 350-400. Тук д-р Маджаров напълно основателно припомня, че издадените 400 удостоверения изобщо не означават, че 400 лекари са напуснали България. Включително и поради следната причина: един лекар, който три пъти в годината заминава за Германия, за да изкара 10-15 дежурства, всеки пъти си вади ново удостоверение.


С други думи: официалните числа показват, че медийните съобщения за масово напускане на български лекари са преувеличени. Но официалната статистика не отразява всички факти. От нея не се разбира например, че България напускат най-вече млади лекари, които отчасти завършват образованието си в чужбина и направо остават там, докато в самата България средната възраст на лекарите е доста висока. Според едно проучване на фондация "Отворено общество" едва 5% от лекарите в България са под 30 години.


Проф. Ивайло Търнев, шеф на Неврологичната клиника в софийската Александровска болница, вижда провала на българската здравна система в това, че липсват основните предпоставки за развитието на младите медици. Според него същото се отнася до целия медицински персонал: медицински сестри, санитари, болногледачи. И тъкмо тази липса кара здравните работници да напускат страната. Което пък се усеща най-болезнено в сегашните пандемични времена.


На какво се дължи сегашният недостиг на медици


Директорът на софийската Университетска болница "Света Екатерина" проф. Генчо Начев вече бие тревога, че не достигат лекари в борбата срещу коронавируса, а здравните власти в страната призоваха доброволци на помощ. В софийската болница "Пирогов" междувременно бе отделен цял етаж за лекуване единствено на болничния персонал с коронавирус. В момента в лечебното заведение има около 100 медици с COVID-19, а на лечение са около 90 пациенти с коронавирус. До момента няма официално обяснение как е възможно при всички предпазни мерки в "Пирогов" заразените медици да са повече от другите пациенти с COVID-19. Впрочем, това е друга важна причина за недостига на лекари и медицински персонал в България в момента. Недостиг, от който страдат всички болници и клиники в страната, а като цяло и самата здравна система. Така че проблемът не е (само) в емигриралите лекари.


Ето в какво е проблемът: раждаемостта в България е ниска, лекарите застаряват, заплатите в здравеопазването са ниски, а условията на труд - лоши. Така си беше още преди пандемията.


А емиграцията на лекари и медицински персонал е просто симптом на вкоренените много по-надълбоко беди. Просто сега този проблем стана особено болезнен и видим. И ако тези дни недостигът на медицински персонал се усеща особено остро, това се дължи не толкова на емиграцията на лекари, колкото на тези факти: броят на новите зарази расте изключително бързо, специализираните здравни заведения са съсредоточени главно в столицата, отделения, третиращи COVID-19, се превръщат в огнища на зараза. Но едно е сигурно: далеч не само България е в момента в такова положение.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3435 Неутрално

  Лекари бол, лошото е, че сериозен процент от тях са завършили със среден (3), огромен процент от тях станаха търговци, мамещи Касата, а сега се оказа, че и немалък процент от тях били страхливци.

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 2. 2 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3625 Неутрално

  Най-добрият коментар по темата:
  https://segabg.com/sites/default/files/_sega/styles/sega-max960-nocrop-watermark-conditional/public/comix/11-01-2020.jpg?itok=mbcwuBVr

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 3. 3 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3170 Неутрално

  ... В софийската болница "Пирогов" междувременно бе отделен цял етаж за лекуване единствено на болничния персонал с коронавирус. В момента в лечебното заведение има около 100 медици с Ковид-19, а на лечение са около 90 пациенти с коронавирус. До момента няма официално обяснение как е възможно, при всички предпазни мерки в "Пирогов", заразените медици да са повече от другите пациенти с Ковид-19 ...

  Херр Нериг нали бил в България - какво са чуди?

  Всичко по "мерките" е пунт и пластики, Пунта Мари и шменти-капели, както казва Нашият Вожд и Учител.
  А д-р Балтов, шефът на "Пирогов" неслучайно обикаля медиите като цветарка.
  Щото знае, че за това му се плаща, това му е задачата, това му е цената и билетчето за "кариерата" ...

  Дим, дим, дим, под който упоено, макар и тревожно, трябва да спим ... да ма прощава Ботйова, че го перифразирам ...

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 855 Неутрално

  Според статистиката на ЕС (https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/pdfscache/37382.pdf ), България е в топ 8 на броя лекари на 100 000 души в ЕС. Нещо повече, между 2013г. и 2018г. броят лекари се увеличава до над 400 на 100 000 души. Отделно, България има и вторият най-висок процент в ЕС специалисти спрямо общи лекари. Същевременно, немалка част от тези лекари са по-възрастни, като лекарите над 55г. са над 50% от всички лекари в България. Резултатите все пак не са толкова далеч от Германия, ако я вземем за референция. Бройката студенти по медицина на 100 000 души е около средното за ЕС.

  Това говори, че проблемът с кризата с COVID-19 не е от липса на здравен персонал, а от управлението на здравната система.

 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  Проблемът на нашите управляващи е, че няма мисъл и организация. В нормалните страни в линейките няма лекари ,а фелдшери/парамедици/ ,а в болниците нашите лекари вършат работата на мед. сестри ,защото нистина мед.сестри няма . Това е въпрос на дългосрочно планиране ,а тук се издават заповеди от жипката или ФБ

 8. 8 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1499 Неутрално

  Генчо Начев да си брои пачките в кардиологията и да не се меси на други места. Просто от това повече пари нема да изкара. В едно интервю Чирков се беше изказал доста неприятно за Г.Н....

 9. 9 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2726 Неутрално

  България остава без хора по принцип и най-общо казано. Следователно остава без лекари, медицински сестри и всякакъв друг тип персонал. Който е малко по-образован или няма възможност за работа в дълбоката българска провинция, обикновено се изнася към Европа. И това не е вече само при по-млади хора. Вече и хора около 50-те заминават със семействата си. Но това по никакъв начин не тревожи управляващите в България. Липсата на лекари просто е следствие на всичко останало. И за този проблем се говори от години...! Но както казах, на управляващите им е през оная работа, защото има кой да ги избира. Следователно мат`ряла напълно заслужава съдбата си...!

  Бивш tww09306483.
 10. 10 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Естествено, че има доктори.
  То и Държавна администрация има, и полиция има, и съд/прокуратура има, ама какво от това.

 11. 11 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  До коментар [#1] от "hamiltonf":

  Даже има излишък в някои специалности. Някакви динозаври дремят по кабинети, същевременно ако искаш да си решиш проблема, има да кажем 5-6 смислени специалиста в града.

  А иначе - лекарите трябва да имат една идейка повече свобода и да лекуват по-героично. Сега всичко се прави с поведение на уставник в казармата, да си вържат гащите и уж с цел организация. 21 век, доста хора имат коли, ама по устав трябва с линейка. Ми като няма линейка - ще мислиш по-креативно, оставете устава, да си дойде с кола или да се лекува по друг начин. Лекарите в Африка да не вдигат ръце, че нямат условия? Адаптират се и лекуват както могат. Така и тука - има някакви условия и ресурси, обаче се ползват по абсурден начин.

  А иначе в Пирогов и болниците медиците го карат тежко, защото там отиват тия с кофти щама. И от болницата заразяват с кофти щам. В популацията сигурно върви нещо безобидно, ако не и обикновена настинка, засичана от теста.

 12. 12 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2062 Неутрално

  Когато няма предоставени добри условия за работа е нормално да си търсят щастието другаде. Тупането в гърдите от силните на деня не е достатъчно.

  SHADOWS of SOFIA
 13. 13 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  При положение, че заплатите на редовите лекари са като тези на продавачка в МОЛА, а на сестрите са дори по-ниски, няма нищо учудващо, че в системата има дефицит на кадри. Този дефицит още повече ще се задълбочава, на мутрата му е важна администрацията, кръчмарите, пенсионерите, милиционерите. Въпреки кризата повече пари за докторите и сестрите не се намериха. Важното е за асфалта парите да са много и да не спират да текат.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 14. 14 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 844 Неутрално

  Това със недостига на лекарите е много Стара новина ама у тъпостан нали все пари правят много не вдяват. Само че сега има един огромен проблем ко вид измамата. Всеки с кашлица звъни на линейките след като ги наплашиха че ще мрат. Съответно сустема дори и качествена няма как да поеме такъв поток. В същото време ги карат да не отказват безумните ко вид повиквания въпреки че те са всичко друго но не спешни. И съответно хората в реална нужда измират заради ко вид измамата и масовата, психоза.

 15. 15 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 962 Неутрално

  Ако погледнем реално най-много са общопрактикуващите лекари, само че не лекуват Ковид-19, след това лекарят е на високо платените клинични пътеки и най-малко са лекарите в инфекциозните отделения, като добавим недостига в бързата медицинска помощ. Това прави много трудно борбата с Ковид-19, а инфекцията в последно време май е извън контрол.

 16. 16 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2062 Неутрално

  Генчо Начев да си брои пачките в кардиологията и да не се меси на други места. Просто от това повече пари нема да изкара. В едно интервю Чирков се беше изказал доста неприятно за Г.Н....
  —цитат от коментар 8 на Хи-хи


  От март до сега са доста месеци и би трябвало да сме подготвени за втория пик на пандемията. Вместо това предпочетоха да я борят медийно и резултатите са видни. Всичките приказки са прах в очите на матряла.Даже не искам да го рисувам цветно защото във форума има тънко обидчиви и възможно да се обидят.

  SHADOWS of SOFIA
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Баце трябвсаше да хвърли пешкира и да остави някой друг да се оправя, пътк каквото ще да стане. Сега ще отнесе всички негативи на ситуацията. Пролича си, че през летните месеци, тези които трябваше да вземат важни решения, като електронните направления например, са спасявали летния сезон по морето. Е, на ви сега. И на изборите гласувайте с главите си, не със средния пръст ...

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2103 Неутрално

  То лекари има като число, ама 1/3 слагат цици и джуки, или поне с хиалурон трият бръчки.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 21. 21 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  До коментар [#13] от "rumen_s":

  В почти всяка професия първите 5-10 години са така. Разликата между лекар и продавачка е, че лекарят може да продължи да се квалифицира и да стигне 50Х на заплащането на продавачка. Не може да се мрънка, всички млади специалисти си плащат дължимото и берат плодове вече след опит.

 22. 22 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 408 Неутрално

  То и от лекар до лекар има разлика. Офталмолог също е лекар, но аз не бих искал да ми преглежда някоя оте двете бучки, на 10см под подпъпието.

 23. 23 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 844 Неутрално

  До коментар [#18] от "бабачко":

  То от 30 години гласувания няколко стотин станаха мултимилионери, няколко милиона мизерстват. Все едно като гласуваш за някой те не крадат само?

 24. 24 Профил на block
  block
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Генчо Начев вместо да мрънка че нямало лекари, да не беше стискал кесията като хидравлична преса и да не се беше държал като пиян козар пред селската дискотека, тогава можеше и да задържи напускащите лекари.

 25. 25 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Докато обсъждате лекарите, оставаме без медицински сестри. За една година 4000 мед сестри са напуснали системата. Дали са емигрирали или са си сменили поприщете - все тая. Не им се работи за тая провалена система.

 26. 26 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Преди 15 години Световната банка препоръча да се направят спешни центрове в страната, да се намалят болниците на 100 и да се засили амбулаторията.
  Вместо това: спешни центрове в провинцията няма, болниците са 400 и в тях се изпълнява основно извънболнична дейност, а амбулаторията не разгръща потенциалния си капацитет.
  Евтината амбулаторна дейност се заменя от свръх-скъпа болнична.
  Просто на Министерството модераторите са тарикати с титли, пряко заинтересовани от липсата на промяна.


 27. 27 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  До коментар [#25] от "4u4o":

  Реално сестрите вършат работата. Лекарят няма да ти държи ръчичката, ще мине на 2 визитации, но реално грижата ще е от сестрите.

 28. 28 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  До коментар [#26] от "zxe00613919":

  Ан Джак, точно така е.

  Неща, които може да ги лекуваш от обща култура и домашна аптечка, вече минават през джипи.

  Неща за редови лекар минават през специалист.

  И неща, за които може да те привикат 1-2 пъти на преглед и да минеш лаборатория изискват да се лежи в болница. А болницата е гаден стрес, от определена възраст нагоре има и "болнична психоза", която в доста случаи убива. Влизаш и не излизаш...

 29. 29 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Давам пример за областен град с медицински институт, голяма държавна болница, бивша междуобластна за югоизт. БГ и две големи частни болници и др. по малки. Средна възраст на персонала окол 60 год. Града е с доста доктори но все дърти. В отделението на жената имаше двама млади специализанти. Единият замина веднага за Германия, дригата роди и не взе специалност.С мед сестри е по зле - там масово са над 60 г. Не щат да лекуват ковид щото ги е страх да не умрат тъй като са масово дърти и болни повече и от пациентите си. Заплатите им са около хиляда и двесталева на докторите и около седемстотин - осемстотин на сестрите.

 30. 30 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#13] от "rumen_s":

  ами вярно е, ча заплатитие са ниски, пълно безобразие е.
  от друга страна, що не протестират? гък не съм ги чула да кажат. сестрите като протестираха, колко лекари ги подкрепиха?
  спасяват се поединично - или в чужбина, или с частна практика, или по безобразния начин които повзовлява българската система и който ние толерераме - съчетавайки държавното с частното.
  и друго - има лекари, дето хич не са зле финансово, най-вече от тия разтегнатите, дето стоят на два стола едновременно,държавен и частен. има си една вътрешна йерархия в тая система. затова и крони я приемат в болница, а тия без връзки и пари едновременно - не, или ако изкарат късмет.

 31. 31 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Намаляват лекарите, медицинските сестри, инженерите и всякакви други специалности които изискват здраво учене.

  На всички е ясно че тук пари не се правят от работа и затова всички които са положили труда да се образоват бягат в Германия, Англия, Холандия, Дания и т.н., а тези които искат просто да работят здраво неквалифицирана работа - Испания, Италия, Гърция.

  Тук се правят пари от държавни поръчки, европейски програми и това е за другарите с най-дебелите връзки, останалото е герберски слугинаж от калинки които намазват по някой апартамент и Х5 покрай лизането на задници и снобареят.

 32. 32 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3435 Неутрално

  До коментар [#16] от "K2":

  "Вместо това предпочетоха да я борят медийно и резултатите са видни."


  Тук си в грешка, за съжаление и правителството бе в грешка, че популистки послуша мангъровци, ноо те нямаха друг вариант, ако бяха наложили категорични мерки, и то по време на протестите, особено когато бяха по-масови, представяш ли си какъв рев щеше да има?!

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 33. 33 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  До коментар [#13] от "rumen_s":ами вярно е, ча заплатитие са ниски, пълно безобразие е. от друга страна, що не протестират? гък не съм ги чула да кажат. сестрите като протестираха, колко лекари ги подкрепиха? спасяват се поединично - или в чужбина, или с частна практика, или по безобразния начин които повзовлява българската система и който ние толерераме - съчетавайки държавното с частното. и друго - има лекари, дето хич не са зле финансово, най-вече от тия разтегнатите, дето стоят на два стола едновременно,държавен и частен. има си една вътрешна йерархия в тая система. затова и крони я приемат в болница, а тия без връзки и пари едновременно - не, или ако изкарат късмет.
  —цитат от коментар 30 на owen


  За съжаление по-простите хора хем по-лесно се организират, хем са по-кресливи. Задача на властта е да прецени кои са важни и приоритетни, при нас е ясно, че приоритет са кресливите и потенциалния електорат за изборите. Факт е, че гилдията не е единна и затова си плаща с мизерия. Даже в тази трудна ситуация пак правят глупости, търсят си безплатна ангария с доброволци, вместо ясно да излезат и ясно кажат, че така повече не може. Но да не забравяме, че за гилдията говори само БЛС, а там, по върховете, има и превъзходно платени, за разлика от редовите. И чиято цел не е да променя, а да пази статуквото.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 34. 34 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  На дьлбоките проблеми в системата.

 35. 35 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  Лекари няма, медицински сестри няма, учители няма, студенти няма, но пък милиционери и държавна администрация, бъркаща си по цял ден в носа има бол. Че и увеличение на заплати получават, докато частния бизнес масово фалира заради дебилните мерки от казармен тип - "падни-стани" на илитерата от джипката и щабът на Монти Пайтън.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 36. 36 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Колко глупости на куп. Въпросът е и "Какъв тип лекари емигрират". Освен че са млади, масов са и от специалности, които липсват. Например сериозен проблем е липсата на анестезиолози. И това е от години! ГПта , хирурзи и някои други има бол. Обаче сериозни специалисти масово липсват. Особено по окръжните градове. София не е БЪлгария! И не напразно Ковид болните в СОфия масово отказват да умират, за разлика то Ковид болните в прованса. Кефят ме такива изсмукани новини. Германците понеже се чувстват виновни, че са изсмукали каймак ана лекарите и младите лекари в БГ, сега стенат "Не, не е вярно!". Цирк... германски.

 37. 37 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 824 Неутрално

  До коментар [#16] от "K2":"Вместо това предпочетоха да я борят медийно и резултатите са видни."Тук си в грешка, за съжаление и правителството бе в грешка, че популистки послуша мангъровци, ноо те нямаха друг вариант, ако бяха наложили категорични мерки, и то по време на протестите, особено когато бяха по-масови, представяш ли си какъв рев щеше да има?!
  —цитат от коментар 32 на hamiltonf


  И какво ти е виновен Мангъров, че няма пари за системата на здравеопазнето, че има недостиг на лекари и условия за лечение? За липсата на линейки и екипи към тях? Колко месеци имаше протести, епидемия от там НЯМА. Ама пак Мангъров ви е виновен. За липсата на адекватна подготовка на случващото се в момента не е виновен Мангъров. Мангъров е прав, че вируса е смешен на фона на много други болести, и че има ниска смъртност и прекалена хоспитализация. А такива като теб са прави, че системата се дъни, издъхва, и не може да окаже помощ навреме. Но това е така, не защото Мангъров греши, а защото "системата" е тотално издъненена и абсолютно неподготвена. Това е вирсу с 0,5%-1% смътрност и 3-4% хоспитализация. Добре бе джанъм, ами ако беше някой вирус с 40% смътрност и 70% хоспитализация, какво щяхме да правим?!?!? Пак ли Мангъров ви е виновен, че показва, че царя е гол, бе серсеми!??!

 38. 38 Профил на chegobara
  chegobara
  Рейтинг: 67 Неутрално

  Недейте разсъждава излишно, просто разберете че с този вирус ще се надишате ако ще и на челна стойка с противогаз да стоите.
  Човекът, който ми го лепна беше прясно болен и предния ден, преди да се разболее, пак стояхме в една стая. Инкубационен период - 2-3 дни, не знам кой го измисли това 14. Също така от хората, които ме "дишаха", никой не се разболя, освен тези, дето вече бяха болни. Таа има много, които така и не се разболяват.
  Общо взето инфекцията е плъзнала повсеместно, опити за ограничаване вече биха били смехотворни.
  Няма смисъл и да говорим за тестове, това е пълна простотия, въпросът е кой е болен и кой не. Тестовете биха имали смисъл в Ухан преди една година, но работата отдавна се изтърва.
  Не си давайте парите за глупости - когато ви хване короната ще разберете, няма нищо общо с грип, само температурата за 3 дни, няма сополи, няма храчки, има болка в носа и обоняние и вкус рязко изчезват като отрязани с нож. Това е и дълготрайната щета, при мен още не са се върнали.
  Пак ви казвам, няма нужда да се тествате, не им пълнете гушите на тези изроди, не се увличайте в ченгеджийските им филми, не гледайте на болните като на прокажени, нищо особено не е, и си избийте от главите, че с "пазене" ще ви подмине.
  Желая ви да не развиете симптомите, понеже обонянието не се връща, при мен още го няма, сигурно ще се оправи донякъде, но не вярвам да е напълно...

  всичко е суета, Боку ни обра
 39. 39 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  А в някои български общини, болници няма.

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 40. 40 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Политиката на здравеопазването в България е под всякаква критика, още от правителството на НДСВ, ГЕРБ , като техни наследници продължиха тази политика!
  На следващите избори пак гласувайте за ГЕРБ.
  Помним как Боко Тиквата от терасата на Министерски съвет се подиграваше на протестиращите мед. сестри. За това пак гласувайте за ГЕРБ!

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 41. 41 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  До коментар [#13] от "rumen_s":ами вярно е, ча заплатитие са ниски, пълно безобразие е. от друга страна, що не протестират? гък не съм ги чула да кажат.
  —цитат от коментар 30 на owen

  То от протестиране полза няма - човек най-добре протестира с краката си. В частния сектор например, като не те оценяват в една фирма, тръгваш си и отиваш в друга, където ще печелиш по-добре.
  Лекарите обаче как да го направят - от една държавна болница да идат в друга ли, нали и там е същото? Някои отиват в частни, да присаждат коса и да уголемяват бюстове, други си откриват частни кабинети, а в държавните само дърпат пациенти за насочване към частното, трети отиват в чужбина.
  Отдавна е време държавната стратегия в сектора да се обнови, ама колко министри се смениха и всеки идва с неговата си стратегия, и накрая пак същото.

 42. 42 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  Лекарската професия е като всяка друга. Механикът ремонтира машини, агрономът се грижи за растенията, ветеринарят лекува животни, а лекарят лекува хора. Всеки човек си сибира професия, от която може да живее и да се развива в кариерно и доходно отношение. Никой няма да ти работи за потупване по рамото. Да имаш професионални качества и да работиш за мизерна заплата е като доброволчеството - случва се, но само през свободното време, защото доброволчество къща не храни и сирене не купува.

  Всяка държава има 3 изключтелно важни стълба, на които се крепи: образованието, здравеопазването и редът. Техните представители - учители, медици и полицаи трябва да са най-високо платените професии в страната. Когато заплатите на тези 3 професии са над средното за страната, тогава ще има много желаещи да работят именно такава работа и да взимат задоволяващи доходи.

  Но България е друго животно. Само преди няколко години заплатите на лекари, медицински сестри, учители и полицаи бяха на абсолютния минимум. Затова всички млади хора ходха да учат право, психология, банкерство, компютри. Но никой не искаше са учи медицина, педагогика, опазване на реда. Тези, които все пак учеха въпросните специалости, работеха да година-две у нас и бягаха навън за много пари. През последните години правителството започна да всига рязко заплатите на трите професии. Но все още тези заплати не са съизмерими със средния доход в страната.

  Докато не проумеем, че един обучен за лекар студент струва десет пъти повече от един обучен в специалност Право, ще измираме болни и лекали няма да има. За да задържим този лекар в България, трябва да му предложим достойна заплата и той сам ще реши да остане. Не можем да лъжем мед сестрите със заплати, близки до минималната, а после да очакваме от тях да ни лекуват от Ковид и да рискуват живота си. Не може да даваме на един учител заплата 700 лв и да очакваме той да учи децата ни с желание. Няма как да даваме на полицаи 1 000 лв заплата и за чакаме той да рискува живота си всеки ден на улицата.

  Тук е виновна само държавата и нейната политика на загърбване на трите стълба на държавата. Докато не се промени тази политика, проблемите ще се задълбочават.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 43. 43 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Шведите са го измислили. Ние трябва да следваме техния подход, който към момента е единствения успешен. Вижте сами:
  https://www.worldometers.info/coronavirus/country/sweden/

 44. 44 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  Не познавам много лекари, но 50 % от тези които познавам заминаха в Германия и Великобритания.
  За постоянно.

 45. 45 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7001 Неутрално

  А Как се броят тези, които завършват в чужбина и не се връщат повече.

 46. 46 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4873 Неутрално

  Но едно е сигурно: далеч не само България е в момента в такова положение.
  ***
  Да си дойдем на думата. Ама пък България е много удобна и лесна за плюене.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 47. 47 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тук е виновна само държавата и нейната политика на загърбване на трите стълба на държавата. Докато не се промени тази политика, проблемите ще се задълбочават.
  До коментар [#42] от "Lou":

  Ами на що годе нормалните хора и тези които се интересуват малко повече това е известно от повече от 20г.Въпроса е какво да правим с останалите 80% дето избират
  говедата дето ни управляват .

 48. 48 Профил на army
  army
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Леко обнадеждаваща статистика на една наистина динамична среда. Обаче не можем да отречем и фактите, че емиграцията в България е налице и в големи проценти!

 49. 49 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Нали си спомняте протеста на медицинските сестри за достоен труд и заплащане? Сега си спомнете унизителното и арогантно отношение на управляващите! И го запомнете!

 50. 50 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#1] от "hamiltonf":

  Даа, като е да се точи касата и да се вземат 100 лв за "добър ден", желаещи много. Когато се изисква истинска лекарска работа и почна голямото мрънкане. Ами в крайна сметка работата на лекарите е да лекуват, не виждам за какво трябва да се величаят толкова и да се пишат по медиите като национални герои, от тях това се очаква, дас си вършат работата. Друг е въпроса защо се вкарват в болниците хора, които нямат нужда да са в болница, защо не могат да се лекуват хората по домовете, като при нужда ги посещава личния лекар и т.н. Основния проблем е не вируса ами тотално неадекватните мерки.

 51. 51 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1744 Неутрално

  Ха-ха -ха мутрокомунистите лъгаха 30 години СЗО, Евростат, а накрая и Дойче Веле за броя на лекарите. До степен да увъртат всички тези в кълчища и пак да заблуждават и българското общество , та и германското . За 30 години средно по 400 лекари правят 12 000. Някопи изообщо не са си взели удостоверения от БЛС (ЗАЩОТО ПРОСТО НЕ ИМ ТРЯБВАТ ТАМ- никой например не ги иска на млади лекари ,които нямат никакъв стаж и тепърва отиват да работят като лекари и да специализират От 10 завършили млади лекари 5-6 заминават в чужбина в рамките на 3 месеца ,други 4ма в рамките на 9месеца и тук остава един , който не се чувства подготвен ,работи,трупа практика и той заминава в раките на 2 години. Чакай те си от раждаемостта. И 5 пъти да е по-висока ниокой няма да вио остане тук .

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 52. 52 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1744 Неутрално

  Ха-ха -ха мутрокомунистите лъгаха 30 години СЗО, Евростат, а накрая и Дойче Веле за броя на лекарите. До степен да увъртат всички тези в кълчища и пак да заблуждават и българското общество , та и германското . За 30 години средно по 400 лекари правят 12 000. Някопи изообщо не са си взели удостоверения от БЛС (ЗАЩОТО ПРОСТО НЕ ИМ ТРЯБВАТ ТАМ- никой например не ги иска на млади лекари ,които нямат никакъв стаж и тепърва отиват да работят като лекари и да специализират От 10 завършили млади лекари 5-6 заминават в чужбина в рамките на 3 месеца ,други 4ма в рамките на 9месеца и тук остава един , който не се чувства подготвен ,работи,трупа практика и той заминава в раките на 2 години. Чакай те си от раждаемостта. И 5 пъти да е по-висока ниокой няма да вио остане тук .

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 53. 53 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  Демек, на българските медици им липсва мотивация...

 54. 54 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  "В момента в лечебното заведение има около 100 медици с COVID-19, а на лечение са около 90 пациенти с коронавирус. До момента няма официално обяснение как е възможно при всички предпазни мерки в "Пирогов" заразените медици да са повече от другите пациенти с COVID-19" - възможно е когато вируса е абсолютно фалшив и всичко е лъжа и измама!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 55. 55 Профил на az_medikyt
  az_medikyt
  Рейтинг: 330 Неутрално

  Ако твоят народ и твоето правителство не те уважават, не ти дават това което знаеш че заслужаваш, някой някъде със сигурност ще ти го даде! Лекарската професия е като златото - има универсална стойност. Традиционно - тук сме дамгосани, народни врагове, виновни - от 1944та. Нищо не се промени за 30 години. Говоря от личен опит, избягах от професията и Слава Богу!

 56. 56 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  "че България напускат най-вече млади лекари, които отчасти завършват образованието си в чужбина и направо остават там, докато в самата България средната възраст на лекарите е доста висока."
  При труден достъп до специализация и при смешните заплати е нормално да напускат.
  Не се лъжете, че има много лекари. Голям е броят на тези над 70 години, които работят. Ако разчитате на тях - трудно ще се справят. При създалата се психоза и искане на минутата помощ тези хора няма да издържат дълго.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 57. 57 Профил на az_medikyt
  az_medikyt
  Рейтинг: 330 Неутрално

  До коментар [#50] от "Billy Pilgrim":

  Не ми трябват Вашите 100лв!

 58. 58 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  в световен мащаб се очаква да има дефицит от около 1 млн здравни работници в следващото десетилетие.
  Познайте кой няма да усети този дефицит. Този който плаща добре. Запишете си го някъде /политиците/. Богатите държави ще засмучат от източна Европа , Индияи Филипините /последните бълват огромен брой мед.сестри ,които са добре подготвени/ каквото могат.
  В следващите няколко години ако в България една сестра не започва с поне 1200 евро и лекар с 1500 евро няма да останат млади специалисти , или що годе ще ги има в 3-4 града. Ще ни лекуват 70-80 годишни специалисти. В по-далечна перспектива не ми се мисли.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 59. 59 Профил на az_medikyt
  az_medikyt
  Рейтинг: 330 Неутрално

  Да станеш медик е трудно решение! Това значи да поемеш болката и страховете на хората без да можеш винаги да оправдаеш очакванията им. Да се развиеш и докажеш към 35-40 годишна възраст, не винаги добре платен. Помислете за мотивацията на тези които избират право и финанси. Власт и пари! Шапки долу пред медицихе! Те имат право да избшрат!

 60. 60 Профил на az_medikyt
  az_medikyt
  Рейтинг: 330 Неутрално

  Всеки глупак може да стане правист, икономист, социолог, политик и даста други неща. Но не всеки може да стане лекар! Както казват тук- ха-ха! Материал трябва...

 61. 61 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  Това, че има толкова много заразени медици показва, че нещо не е наред - дали обучението им или недостатъчните предпазни средства? От лекар от първа линия, който се зарази наскоро знам, че болницата не им осигурява достатъчно маски и се налага да носят една и съща медицинска маска вместо само по няколко часа, каквито са изискванията за да предпазва една маска, да я носят по няколко денонощия, което, в среда наситена със заразни аерозоли, превръща маската от предпазно в заразно средство.

 62. 62 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#57] от "az_medikyt":

  Мен пък не ми трябваш ти. Вън търгашите от здравеопазването.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK